jenny_chuchu

jenny_chuchu

我是 jenny_chuchu
訊息
正顯示第 110 篇(共 46 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 24

朋友帶左我去佐敦官湧巿政大廈度搵食😋 🐓炸子雞 皮脆肉嫩,仲有旁邊嘅蝦片應該好多人同我一樣都會好鍾意 🦀椒鹽軟殼蟹 椒鹽香口,軟殼蟹厚肉有膏 🦐沙嗲粉絲大蝦煲 粉絲索曬沙嗲汁好入味,蝦肉都算彈牙 新肥泉海鮮大排檔(佐敦) 地址:佐敦寶靈街17號官湧市政大廈2樓熟食中心
APR 24

同小朋友一齊其實食辣嘢好難,去完荃灣廣場玩,出門口就有間烤魚雞煲,另外仲有魚湯米線啱小朋友食,所以就入咗去食 大人叫咗個鮑汁雞煲,雞煲有唔同辣度同口味選擇,我地叫咗香辣味小辣,雞煲嚟到香噴噴,雞肉亦都好入味,冇錯,我就係要呢種味道喇😋 配菜我就揀咗薯粉同油麥菜,食完雞煲有個雞湯俾你打邊爐,薯粉索晒啲雞汁好惹味😋 小朋友我哋就叫左魚湯米線,另外再加咗雲吞同牛丸份量都好多,每款四粒,兩個小朋友都夠食🤨 同埋環境方面裝修係比較清新,座位都寬敞坐得幾舒服㗎😌
APR 24

假期唔想煮飯,呢度一個拉麵套餐仲有埋小食非常之抵,而且我超鍾意佢個豬骨湯底超級濃郁,個麵嘅質地又啱啱好叉燒仲要好淋,仲有鰻魚飯同炸雞飯,今日帶住三個小朋友去食得好滿足😋😋
APR 24

環境裝修清新舒適,而且定價都係街坊價,性價比好高👍🏼 🐮蕃茄牛肉麵 湯底酸甜,牛肉軟腍唔韌,麵條係手工面,小小煙靭口感好好 🐷滷豬手藥燉湯麵 我自己就十分鍾意藥膳嘅湯底,呢個湯底都算濃郁好啱我口味,豬手夠入味,有少少爽彈唔會太淋 🍛古早滷肉飯 滷肉肥瘦適中,加埋滷水蛋食一粒米都唔會剩😋 🫓吞拿魚薯餅蛋餅 蛋餅配上特色醬汁好惹味 🧋珍珠奶茶+🥤柑桔綠茶 珍珠奶茶茶味都香濃,亦都唔會太甜 金橘綠茶清新解渴
APR 24

最鍾意食炸雞🍗朋友話我知我附近有間好好食嘅韓國餐廳,成間粉紅色好靚啊🎀 🍗炸雞即叫即炸外皮香脆,雞肉多汁嫩滑,仲叫咗豬軟骨飯同紫菜飯卷,個味真係好似飛咗去韓國咁🤤 超鐘意個人氣牛角窩夫🧇,我哋叫咗白雪草莓同檸檬吉士兩個都好好食😋擺盤好靚好啱打卡,三個等唔到搶住食😂 無骨炸雞 ,原味紫菜飯卷🍗 韓國豬骨伴鵪鶉蛋飯🍲 白雪草莓/檸檬吉士窩夫🧇
MAR 24

早兩日同朋友食lunch,喺荃灣曹公坊嗰度就見到一間裝潢好有特色泰菜小店🇹🇭 🍲🐮泰式牛肉濃湯船麵 湯底非常濃郁惹味,而材料亦都好豐富,有牛肉、牛肉丸、炸豬皮 🦐🦑泰式招牌海鮮炒金邊粉 醬汁酸甜,而且帶有少少辣,好開胃,海鮮亦都新鮮,有大蝦同大魷魚圈 🐓蒜香炸雞翼 脆卜卜,而且仲係單骨雞翼,嘴仔細嘅女士都可以一口一件 🥬泰式蒜蓉炒通菜 通菜新鮮唔老,面頭加咗啲卜卜脆嘅熟蒜,一齊食好香口 🍋🥤檸檬梳打 啖啖檸檬配梳打,清新好入口 🍊🥤鮮橙冰茶 帶有橙味嘅冰茶,解渴一...
MAR 24

一向都好鍾意食泰國嘢,知道觀塘新開咗一間🇹🇭泰式美食市集「Foodhall By Moon Thai」去試吓啦。 🍍菠蘿海鮮炒飯,配料都好豐富,蝦仁、魷魚、提子乾、菠蘿、肉鬆,呢個小朋友好啱食 🍛紅咖喱雞,呢個咖喱帶少少辣,好啱喜歡吃辣嘅朋友 🍢沙嗲豬肉串燒,串燒唔會燒到乾爭爭,豬肉裏便仲有少少Juicy 🍡泰式豬肉丸串,份量好多,一上台,嘩…咁多粒嘅,配泰式甜辣醬好開胃 🧋泰式奶茶,唔算太甜都啱香港人口味 🥤迷迭香檸檬梳打,清新解渴
DEC 23

平時好少機會食越南菜,無意中發現旺角開左間越南餐廳,味道都好正宗,因為佢係越南人開架,今次2個人黎只係叫左2樣野,味道都好有驚喜 越式香茅燒雞 / 半隻 聽店員推介叫左隻燒雞試下,上枱既時候外皮仲係好香脆,啖啖雞肉好嫩滑,而且仲係好juicy好好味! 值得一讚個香茅味好出,味道帶鹹香好惹味 越式燒豬頸肉飯 豬頸肉有好多塊,經烤過既豬頸肉外皮焦香,肉質嫩滑,配上醬汁酸酸甜甜好開胃,配飯味道一流 另外佢地仲有啲湯檬、炒飯同沙律,賣相都好似好吸引,下次再黎試下
DEC 23

同同朋友入開屯門搵野食,行開見倒有間糖水舖都幾多人食,睇menu好似唔錯決定要試,選擇都好齊,基本款椰皇凍、榴槤系列、河粉果啲都有,仲有即整既窩夫、心太軟好正! 果然水準都幾好 有驚喜🤤 芒果牛奶布甸椰皇凍 入黎本身想食椰皇凍,水準好高,精選特級靚椰皇,加上清甜的椰汁和柔滑清爽的椰肉,牛奶布甸好滑,大滿足 芒果椰子涼粉 涼粉成日食,椰子涼粉第一次食,白雪雪口感同平時既涼粉一樣,不過多了重椰子香清清地幾特別,配上香甜芒果🥭好好食,芒果控必點之選
DEC 23

成日聽同事講銅鑼灣呢間餐廳性價比好高,果然冇推介錯👍 今次先試咗lunch set .. 環境好闊落,有service ! 食物質素爆燈,性價比極高❤️ 一坐低,侍應就serve 牛油同埋麵包,有牛角包同埋芝士忌廉包,都好好味,最驚喜嘅係原來可以無限refill 㗎😍😍😍我哋忍唔住都叫咗refill jor 1 round . 前菜: 日式燒鳥免治雞肉棒 有咬口,醬汁甜甜地,配埋薯仔沙律好開胃。 南瓜湯 呢個南瓜湯真係極重南瓜味,感覺得到佢哋落足料,啖啖南瓜蓉,超正!同埋佢哋個碟係熱碟,令到湯保持住水準,抵讚! 主菜: 大蝦海膽醬...
Top