2022-08-05 86 瀏覽
芒果軟殼蟹咪紙卷就咁睇造型,好似都有少少動感😂 有啲似一隻花束💐 內涵都有嘅,除咗我有芒果同軟殼蟹之外,仲有三色椒,所以入口口感都幾爽脆。軟殼蟹都幾大嚿 😋 點少少酸辣汁,好開胃嘅前菜蒜蓉炒秋葵最開心係有得揀辣定唔辣~ 唔辣🌶🙅🏻‍♂️ 都可以有蒜蓉口味🧄 秋葵本身都係健脾嘅嘢,咁樣就食得健康啲。店員仲好細心問我哋,使唔使少醎😮 令我有啲surprised炒金邊粉我估計如果係兩個人share都會夠食,金邊粉嘅份量好足料。炒粉嘅側邊有辣椒碎,花生粒,撈埋一齊食都幾正。但辣椒碎就真係有啲辣,少少都已經夠過癮🤪 我鍾意再加少少砂糖碎撈埋食,咁樣就好似有啲中和作用

芒果軟殼蟹咪紙卷

蒜蓉炒秋葵

炒金邊粉
2022-08-01
  • 泰式炒金邊粉
  • 芒果軟殼蟹米紙卷
2022-08-01 78 瀏覽
去完書展係灣仔附近解決埋晚餐, 近近地就揀左係銅鑼灣同灣仔中間既馬泰六點幾去到時餐廳得一兩檯客都驚會唔會伏, 但見住係咁接外賣order所以都安心啲😂兩個人叫左3樣食物2杯飲品, 上菜次序有d奇怪. 需時煮既喇沙同蠔仔蛋最先上檯, 然後就係飲品, 最後先到沙律🫤幾樣食物之中最好味係喇沙, 湯底濃郁有椰香得黎唔會死咸, 椰汁中和返辣度所以唔食得辣既人都可以輕鬆食物份量偏大, 如果女仔自己食一定唔食唔哂成碗喇沙整體黎講係銅鑼灣鬧市附近用呢個價錢食到咁多野係抵既, 坐既環境都光猛乾淨, 值得再encore👍🏻
馬來海鮮摻摻喇沙
金柚子大蝦沙律
MT Cider Energy
藍洋柚子梳打
2022-07-28 350 瀏覽
準備到灣仔看舞台劇,印象中銅鑼灣區較多價錢實惠的餐廳,便到這一帶搵食。天氣炎熱最好吃點東南亞菜式,酸酸辣辣的味道較開胃,因此選了這家馬來西亞/泰國菜餐廳~店鋪裝修好整潔新淨,入座後還會貼心的附上口罩紙袋及消毒濕紙巾,店員見我們只點了一份主食,又主動提供兩隻飯碗讓我們分食物,十分細心海南雞飯的油飯口感不錯,油飯帶有些少黃薑味,飯粒口感濕潤,搭配海南雞飯專用的甜醬油及酸辣醬,就算沒有海南雞都一樣可以送一整碗飯。不過也不可忽視主角的海南雞,肉質超級嫰滑,搭配雞皮夾層的雞油香氣,表現出色的一道主食。另外還附上了一碗湯,今天是蕃茄薯仔雞湯,味道有住家感覺,不會有味精的死鹹味,入面亦真材實料,有很多薯仔及雞絲在內~另外叫了一款輕食,是鮮蝦米紙卷,裡面包著鮮蝦﹑蔬菜﹑米粉及香葉,附上魚露可以蘸上調味,是夏日中清爽的選擇~是令人驚豔的手拉茶,味道像泰式奶茶般,可以調節拉茶的冰度及甜度,茶的濃度適中,我們點了少甜剛剛好,不會過於甜膩,亦不會蓋過茶葉香味。拉茶好大杯,份量十足,絕對是物超所值!刻意只點一份主食,要留肚吃甜品—香芒糯米飯一共有四件,像壽司一樣的擺盤,味道亦相當不錯呢~糯米飯的口感軟糯,芒果是
泰國無骨海南雞飯
泰式鮮蝦米紙卷
馬來特色手拉茶
馬泰香芒糯米飯
刻意只點一份主食,要留肚吃甜品—香芒糯米飯一共有四件,像壽司一樣的擺盤,味道亦相當不錯呢~糯米飯的口感軟糯,芒果是帶有清香的甜味,配上椰汁的奶香味,難怪於名稱上加了餐廳名字,相信是有信心的招牌菜呢
泰國無骨海南雞飯
泰式鮮蝦米紙卷
馬來特色手拉茶
馬泰香芒糯米飯
2022-07-26 65 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣試一下這間東南亞菜,看到餐牌上嘅食物圖畫十分可愛,看得出老闆用上心思去裝飾餐廳。叫了兩份下午茶餐和朋友一起吃。❤️招牌無骨海南雞摻摻喇沙 HKD66 - 超級大嘅份量,喜歡公雞湯麵碗,很有懷舊的感覺!海南雞份量夠,算是有雞味,但不是很嫩,喇沙湯底夠濃郁,不過面質比較淋,如果可以專注調校面嘅軟硬度,應該會出色很多。❤️軟殼蟹檬粉 HKD58 - 這個正常發揮,軟殼蟹不夠脆。❤️鮮椰青 (跟餐加 HKD28) - 也是正常發揮,夠新鮮!夏天飲十分透心涼!❤️凍鹹檸檬七喜 (跟餐加HKD8) - 略嫌比較鹹一點。❤️馬來素菜春卷 (跟餐加 HKD22) - 比較少看到素菜春卷,素食人士也啱食!❤️馬來杏仁蝦餅 (跟餐加 HKD26) - 正常發揮份量也夠多。

❤️凍鹹檸檬七喜 (跟餐加HKD8) - 略嫌比較鹹一點。

2022-07-21 98 瀏覽
海南雞飯先講下個油飯,個油飯係金黃色,已經好吸引,估唔到食落去真係同個外表一樣吸引。油飯唔係得個睇字,食落去係真係有味,個陣油香係口腔傳播開黎,忍唔住即刻爬多兩口,食落油香十足,而且個飯都夠晒滑。跟住輪到海南雞個本體,同油飯唔夠既黃色,而且睇落去係令面既,唔通好油?又唔係WO,食落去肉質鬆軟,雞皮嫩滑細膩,唔洗點醬都已經好好食。點醬以為會蓋過完本既香味,點知佢更加帶出雞肉入面既雞既鮮香,令人欲罷不能。炒通菜佢個通菜竟然以外地有獲氣。食落口乾身,咬落爽口,而且有濃郁既蝦醬味。通菜炒得香,油係少不了,但係佢又唔係個一種油淋淋既感覺,而係恰到好處,望上去仲要係閃令令,令人食慾大增。芒果冰大,大,除左大都係大。上台個下雖然有D溶,但都唔影響佢帶俾我既震撼。作為一個有甜品胃既人,我見到我就已經忘記左我之前食既野,打開左甜品MODE。堆成一座小山既沙品,甜而細膩,但又不會太過份,味道又唔會怕有陣冰溶既水味。汁邊仲附上左芒果粒,配埋沙冰一齊食,芒果個陣酸甜同沙冰既微甜真係無得頂丫。
海南雞飯

炒通菜

芒果冰
成日係銅鑼灣都唔知食咩好 又唔想次次都食咁貴嘅大家 今次又有新嘅平價之選!!!超鐘意食馬來西亞+泰國野嘅我地搵到呢間 集合左2個地方嘅美食!招牌無骨海南雞摻摻喇沙 好小好小見到有呢個combination🤣 可以集合到2樣我最鍾意食嘅嘢食💕 海南雞用左雞髀肉~肉質好滑~ 皮有彈性!喇沙用左有椰奶嘅湯底 食落好香~ 入面用左米粉+油麵 口感豐富~配料有豆卜、芽菜、溏心蛋!掛湯一流~軟殼蟹撈檬夏天十分適合食撈檬!撈檬份量十分足~酸汁份量麵好足!唔怕唔夠汁撈~而且味道都夠! 軟殼蟹夠大份 不過就唔算好腕~檸檬薏米水泰國豆奶紫米冰 呢個真係大家要試試!由奇係怕甜嘅朋友!呢杯反轉紫米冰 用左泰國嘅黑豆奶~ 飲落味道剛剛好 唔會太甜!夾埋紫米 口感味道一流!Overall 我覺得呢道環境味道雖然唔係1001分 但勝在性價比高 我見佢嘅芒果糯米飯都係十分吸引~大家有興趣都可唔可以試試💕環境:🐷🐷🐷抵食指數:🐷🐷🐷

招牌無骨海南雞摻摻喇沙

軟殼蟹撈檬

檸檬薏米水
泰國豆奶紫米冰

環境:🐷🐷🐷
抵食指數:🐷🐷🐷
2022-07-15
2022-07-09 96 瀏覽
地道泰國菜,價錢好抵食,好地道,好似去咗泰國食一樣。地點都好方便。佢有set lunch,食下午茶,包埋嘢飲,價錢好抵食。種類選擇好多。佢嘅餐單都好靚,好友泰國風情。佢嘅斑斕椰汁冰都好特別,好香斑斕味,顏色好靚,好適合夏天飲用。泰國啤酒都好好飲,飲完之後好似去咗泰國一樣。軟殼蟹蒙粉,味道非常之好泰式風味,酸酸甜甜,非常可口,軟殼蟹都好大隻,有手板咁大隻,用料上乘,配菜都好豐富。好有泰國特色。泰式海南雞叻沙,非常之出色,海南雞好幼滑,好新鮮。叻沙都好地道,辣得好惹味,食過返尋味。海鮮冬陰功湯,用了十足,海鮮好多好豐富,辣得好惹味,真係好似去咗泰國咁。芒果糯米飯都好獨特,新鮮嘅芒果加上糯米嘅飯香,食到唔捨得停口。

佢嘅餐單都好靚,好友泰國風情。

泰國啤酒都好好飲,飲完之後好似去咗泰國一樣。

食過返尋味。

2022-07-05 71 瀏覽
今日同友人經過銅鑼灣見到呢一間泰國菜,店舖好乾淨,於是試一試呢度嘅款式好多,價錢亦都好實惠~1. 招牌無骨海南雞飯係雞髀位啊,肉質非常鮮嫩,肥瘦適中,唔痴牙,配埋兩款醬汁亦都10分搭,不錯~ 碗湯都好鮮甜2. 馬來咖央多士麵包好脆,咖央味好濃,同埋足料~ 3. 泰式蠔仔蛋蠔仔同蛋份量好多,蠔仔好新鮮,另外底下鋪滿左芽菜,無咁易食滯最後,想讚一讚呢度嘅職員,好好服務,例如飲水都會問要凍水定暖水,同埋提供埋濕紙巾同口罩袋,讚~

呢度嘅款式好多,價錢亦都好實惠~

1. 招牌無骨海南雞飯

2. 馬來咖央多士
麵包好脆,咖央味好濃,同埋足料~

3. 泰式蠔仔蛋

2022-07-03 58 瀏覽
今次黎咗呢間食泰國菜嘅餐廳食下午茶,距離銅鑼灣地鐵站行五分鐘左右,好快就到👍🏻環境幾舒服,燈光充足,而且牆上裝修幾有特色😙下午茶餐牌選擇都幾豐富😋而且仲可以優惠價加芒果糯米飯🌈馬來無骨海南雞喇沙 $66份量好大啊🤣🤣🤣一上枱有少少震驚,海南雞好大份之餘仲好滑,而且仲有唔少花生同其他配菜😍好足料!喇沙個湯底好香濃😚好辣好夠味,啲麵煮得啱啱好,好食!🧡泰式酸辣鳳爪沙律 +$22個賣相好得意😚😚係一隻船黎,同埋地幾大份,而且仲無骨架!食落酸酸辣辣咁,好開胃!🧡凍泰式檸檬茶 +$3賣相同樣唔錯👍🏻飲落好清新,飲到少少檸檬香味仲飲到茶香,仲好適合解辣🤣🌈招牌無骨海南雞飯 $68份海南雞真係好大份😍😍雞肉好嫩好滑,個飯都唔錯,食落好香,而且軟硬啱啱好🤤🤤仲有個湯,入面有粟米蘿蔔鳳爪,好足料!而且煲得好入味好好飲👍🏻👍🏻👍🏻🧡馬來杏仁蝦餅 +$26第一次試🤤好好食啊,蝦餅入面有好多杏仁,每啖都咬到,再點啲泰式辣醬,味道好夾😋😋🧡健康薏米水(熱)飲到好清香檸檬同薏米,好足料😚😚好適合養生朋友🌈馬泰香芒糯米飯 +$28擺盤好靚啊💕💕而且塊芒果好大塊,仲好鮮甜🤤配埋啲糯米飯同椰汁食超正!

環境幾舒服,燈光充足,而且牆上裝修幾有特色😙

下午茶餐牌選擇都幾豐富😋而且仲可以優惠價加芒果糯米飯

🌈馬來無骨海南雞喇沙 $66

🧡泰式酸辣鳳爪沙律 +$22

🧡凍泰式檸檬茶 +$3

🌈招牌無骨海南雞飯 $68

🧡馬來杏仁蝦餅 +$26

🧡健康薏米水(熱)
飲到好清香檸檬同薏米,好足料😚😚好適合養生朋友

🌈馬泰香芒糯米飯 +$28

2022-07-02 823 瀏覽
週末去咗久違嘅銅鑼灣shopping,無意間發現咗哩間位於銅鑼灣同灣仔中間嘅「馬泰」,大家唔好睇門面好似普普通通咁,一入去就俾卡通版嘅美食壁畫所吸引,餐廳好光猛而且店員服務相當親切👍🏻重點係週未都有下午茶仲免加一,翻開餐牌有齊喇沙、湯河、印尼娘惹、咖喱等,價錢由$52起仲包餐飲😋,唔夠喉的話仲可以優惠價加點小食同甜品😉馬來無骨海南雞喇沙 $66喇沙超級地道椰汁🥥味香濃,記得要將辣椒醬拌勻,摻摻係米粉加上油麵相當掛湯,每一口都嗦滿喇沙湯仲好大碗,海南雞份量絕不欺場,好好彩地仲要係雞髀🍗,雞髀肉已經去骨啖啖肉仲好嫩滑,加上甜醬油膏同海南雞辣醬真係好似去咁星加坡咁😆軟殼蟹撈檬粉 $58天氣咁熱就想食酸酸甜甜嘅開胃菜,好鍾意哩度嘅甜酸汁嘅酸甜度適中,就算食完都唔會好渴口,軟殼蟹炸得香脆而且新鮮唔會霉👍🏻馬泰香芒糯米飯 (升級優惠 +$28)有別其他泰國芒果🥭糯米飯,馬泰嘅版本好似手握壽司,芒果切片放上以椰汁🥥蒸煮嘅糯米飯上,旁邊仲有濃椰漿可以自由添加,一口一件好方便😋新鮮椰青 (升級優惠 +$28)紫米冰 (升級優惠+$20)馬泰有多款特色飲品只需以優惠價便可升級,夏日炎炎來一杯清涼解渴嘅椰青

馬來無骨海南雞喇沙 $66

軟殼蟹撈檬粉 $58

馬泰香芒糯米飯 (升級優惠 +$28)

新鮮椰青 (升級優惠 +$28)
紫米冰 (升級優惠+$20)
馬泰有多款特色飲品只需以優惠價便可升級,夏日炎炎來一杯清涼解渴嘅椰青水就perfect 了,打卡必點嘅紫米冰用上泰國嘅豆奶, 紅豆冰就試得多但原來換上紫米都唔錯,紫米煮得軟稔起沙,甜度剛好👍🏻👍🏻
  • 馬來無骨海南雞喇沙
  • 鮮椰青
  • 馬泰香芒糯米飯
  • 泰式軟殼蟹撈檬粉
2022-06-25 74 瀏覽
天氣開始轉熱,令我諗起新加坡同東南亞嘅地道小食。見咁啱行開銅鑼灣,就入咗呢間充滿泰國風情嘅小店試一試。入到嚟就見到人哋嗌咗個馬來無骨海南雞喇沙大大碗,有幾靚咁。咁就叫咗嚟試吓。果然冇令我失望,海南雞非常香滑,又大大件。啱晒啲大食嘅朋友。而喇沙個味道都調得好好。之後嗌咗個秘製馬來肉骨茶配飯。肉骨茶好多配料,有排骨,油炸鬼,冬菇,枝竹,豬腩肉同杞子。配埋飯食就啱晒,因為撈埋啲湯汁好入味。馬來杏仁蝦餅都炸得好脆口。但係又出奇地唔肥膩。配埋泰式雞醬,個味就啱晒。芭堤雅炭燒猪頸肉充滿炭燒風味。令我諗起以前喺泰國嘅街頭小食。配埋個秘製嘅泰式醬汁,味道就更上一層樓。我哋都嗌咗個跟餐嘅嘢飲,泰式檸檬茶飲得出係用咗錫蘭紅茶。而健康薏米水就好有住家嘅感覺。

2022-06-19 89 瀏覽
覺得個泰式炒金邊粉唔夠正宗,唔夠酸及欠缺鮮味但環境坐得好舒適店員服務態度有禮芒果糯米飯的芒果太酸,令到整個甜品的口味麻麻喇沙的湯底較鹹,但是分量十足地點算方便,在鵝頸橋附近,但是食物味道有進步空間
覺得個泰式炒金邊粉唔夠正宗,唔夠酸及欠缺鮮味

但環境坐得好舒適
店員服務態度有禮
芒果糯米飯的芒果太酸,令到整個甜品的口味麻麻

喇沙的湯底較鹹,但是分量十足

地點算方便,在鵝頸橋附近,但是食物味道有進步空間
泰式炒金邊粉
芒果糯米飯
2022-06-18 60 瀏覽
位於銅鑼灣同埋灣仔中間既馬泰 係一間泰國料理餐廳 步行大概5至10分鐘就到啦 嗰日仲要落住大雨 但為左快d開餐唔緊要啦 入面裝修簡單牆上配上簡單壁畫  餐廳唔算多人都幾舒服-青咖喱軟殼蟹煲配白飯食泰式料理點少得青咖喱 今次點左軟殼蟹 香脆可口仲有少少調味! 青咖喱多到可以撈兩碗飯,食唔曬覺得有D浪費,想帶番屋企撈飯食!-招牌無骨海南雞摻摻喇沙椰汁味反而唔係好重 鍾意佢另外上碟嘅海南雞 雞件入味亦唔會好鞋口 鍾意食喇沙嘅我覺得佢辣味好重應該有譚仔嘅小辣至中辣程度 粗麵都沾滿辣油 驚辣嘅朋友可能要去一去湯底齋食麵先得😂-蒜蓉炒通菜冇叫馬拉盞炒通菜因為驚太辣 蒜蓉味香濃 炒得好香 通菜
-青咖喱軟殼蟹煲配白飯

-招牌無骨海南雞摻摻喇沙

-蒜蓉炒通菜
冇叫馬拉盞炒通菜因為驚太辣 蒜蓉味香濃 炒得好香 通菜
2022-06-07
🧚🏻‍♀️天氣熱熱地,特別想食啲開胃菜🥗今日黎到銅鑼灣搵食,搵到呢間隱世馬泰菜、一次過食到馬來西亞嘅喇沙同泰國嘅小食🤤🤤🥘海鮮滲滲喇沙食馬來西亞菜一定要食喇沙,最鍾意就係食佢嗰種辣辣地又有椰香味嘅湯底。呢間喇沙椰香味好重,辣度又剛好,加埋好掛湯嘅米粉同油麵🤤🤤太好食!坊間有啲喇沙食食吓覺得好漏,呢間剛剛好,比起好多名店好食!海鮮份量都唔錯,同女仔朋友夾埋食一碗就岩岩好🐔泰式酸辣鳳爪呢個份量十分多,有成幾十件,絕對唔會係好似出面坊間食嗰啲食得唔夠喉,個酸辣汁好開胃,連配菜都好好食🐷炭燒豬頸肉肉汁juicy,,外面香脆,點埋醬汁食一流椰青正正常常咁好味~食泰菜必點!
🧚🏻‍♀️天氣熱熱地,特別想食啲開胃菜🥗

海鮮滲滲喇沙

🥘海鮮滲滲喇沙

泰式鳳爪沙律

🐔泰式酸辣鳳爪

燒豬頸肉

🐷炭燒豬頸肉
肉汁juicy,,外面香脆,點埋醬汁食一流

椰青

椰青正正常常咁好味~食泰菜必點!
海鮮滲滲喇沙
泰式鳳爪沙律
燒豬頸肉
椰青
係銅鑼灣成日食個幾度地方突然想去搵下周邊地方食野~無意中行過依間睇落好似唔錯~上網睇睇介紹即刻就入去試下先~齊齊跟小編去啦🏃‍♂️🏃🏃‍♀️馬泰特色拼盤(素菜春卷·蒜蓉牛油雞翼·杏仁蝦餅·酸辣鳳爪·鮮蝦米紙卷)春卷冇咩特別~睇色好似好濃不過食落無咩味···蒜蓉牛油做到有d咸🥲1-2舊都夠···個蝦餅啖啖蝦肉好正~不過夾埋杏仁食就覺得杏仁有點多~小返d口感更好···鳳爪發揮正常~小編偷懶唔介紹😆鮮蝦米卷入口好清新~蝦都算大隻~點埋個酸汁吊返小小味就正啦😎招牌無骨海南雞(半隻)有雞味🤤胸位都唔會好痴牙~唔錯唔錯~配點兩款汁醬亦好夾~小編覺得大家可以一試👍👍海鹽焗翡翠螺有咬口得黎入口好淋~都算新鮮但有d位燒到黑左🥲馬拉盞通菜正常馬拉盞通菜一碟🤣純粹想食菜無讚無彈🤣🤣—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:唔係話好好食~但又未到普普通通咁~可以再去試埋其他菜式~有冇觀眾係附近返工食過~推介俾小編下次去食😆

馬泰特色拼盤
(素菜春卷·蒜蓉牛油雞翼·杏仁蝦餅·酸辣鳳爪·鮮蝦米紙卷)

招牌無骨海南雞(半隻)

海鹽焗翡翠螺
有咬口得黎入口好淋~都算新鮮但有d位燒到黑左🥲