餃子癮發作~ 還好是想吃餃子的那天人就身在荃灣區,這裡從不乏餃子店也吃過幾間,來到路德圍就來試試別的餃子店吧!雙拼餃子:韭菜餃 X 粟米餃 $32/7隻 $43/10隻餃子多數喜歡吃韭菜跟粟米兩款,而且還要配湯餃,這裡吃可以雙拼而且價錢親民!有7隻跟10隻可選,客人可以按食量而定~ 每次都吃湯餃,店家的湯頭味道清淡,聽說是用了江珧柱跟魚骨熬製,只喝到點點肉味而已也看不到湯料但可以說不是味精湯!餃子比想像中還要大隻飽滿,皮薄透餡有咬口,餡料用上新鮮肥豬肉,咬起來有肉汁跟油脂香,肉質亦較嫩也彈牙;配滿滿的粟米跟韭菜,兩款吃起來都是味道濃郁口感層次豐富,好吃程度也比想像中高呢!店家在食肆、小店林立的荃灣路德圍內,知道這裡的朋友都知道這裡的食品種類多,而且豐儉由人;要在這區保持競爭力要食物的性價比高才可以,而這店售賣的餃子款式不算多也不花巧,但全都是每天新鮮製作!這店位置在泊車處附近,平實的裝潢如傳統的港式粉麵店般,餐具全都是即用即棄,湯餃用發泡膠碗煎餃用紙碟等,雖然大大減省清潔成本也絕不環保,不知下兩個月全港禁用這些即棄餐具那時這店的定價會否增加~ 另一樣會讓人猶豫會否到訪堂食就是店內抽風系

雙拼餃子:韭菜餃 X 粟米餃 $32/7隻 $43/10隻

店家在食肆、小店林立的荃灣路德圍內,知道這裡的朋友都知道這裡的食品種類多,而且豐儉由人;要在這區保持競爭力要食物的性價比高才可以,而這店售賣的餃子款式不算多也不花巧,但全都是每天新鮮製作!這店位置在泊車處附近,平實的裝潢如傳統的港式粉麵店般,餐具全都是即用即棄,湯餃用發泡膠碗煎餃用紙碟等,雖然大大減省清潔成本也絕不環保,不知下兩個月全港禁用這些即棄餐具那時這店的定價會否增加~ 另一樣會讓人猶豫會否到訪堂食就是店內抽風系統非常差,因太多客人點煎餃所以油煙很強店內總是煙霧彌漫,要有心理準備堂食的話會帶走一身油煙味
2023-08-05
2024-01-15 475 瀏覽
Menu吾多主打8款餃子,可選湯餃或者煎餃,兩樣同樣出色😋 🥟6粒湯餃加埋麵底$43每隻餃子啲餡料都好飽滿,鍾意爆汁嘅感覺建議要煎餃(加$3)🍳 碗湯見到好多瑤柱碎,問返店員先知原來湯底係用瑤柱同魚骨熬製,絕無味精‼️🌶️不得不提佢哋嘅「菜脯辣油」非常之香口,完全將湯底昇華,辣度吾算高🥟餃子坊📍荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖(港鐵荃灣站 A1 出口, 步行約5分鐘)
Menu吾多主打8款餃子,可選湯餃或者煎餃,兩樣同樣出色😋
韮菜煎餃(10粒)
6粒白菜湯餃加麵

🥟6粒湯餃加埋麵底$43
菜脯辣油

🌶️不得不提佢哋嘅「菜脯辣油」
非常之香口,完全將湯底昇華,辣度吾算高

🥟餃子坊
📍荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖
(港鐵荃灣站 A1 出口, 步行約5分鐘)
韮菜煎餃(10粒)
6粒白菜湯餃加麵
菜脯辣油
2023-10-27 658 瀏覽
係路德圍附近 小店 唔算好多位有9款餃子 部份餃子雙拼唔使加錢10粒 韮菜餃+粟米餃 ($43)隻隻都幾大粒 清淡但唔會冇味食落感覺幾健康 個湯都係純清湯相比下 韮菜餃好食d香d粟米餃味道冇咩特別 正常~食十隻大大餃子都好飽😎

係路德圍附近 小店 唔算好多位
有9款餃子 部份餃子雙拼唔使加錢

10粒 韮菜餃+粟米餃 ($43)
隻隻都幾大粒 清淡但唔會冇味
食落感覺幾健康 個湯都係純清湯
相比下 韮菜餃好食d香d
粟米餃味道冇咩特別 正常~

食十隻大大餃子都好飽😎
嗌咗三款煎餃🥟 分別係韮菜、芝士同埋松露❤️三款都煎得好食,做到外脆內軟,最正係芝士🧀 口感幾特別幾好👍🏻 佢松露就做唔到嗰種味,因為佢係一pat整落去,無溝勻🥲 所以麻麻地🤔佢呢到啲食物整體嚟講都好食嘅,但服務質素真係好麻麻🥲 本身三碟上枱嘅時候,同行人就叫嗰男職員俾嗰碟仔裝醋,佢叫我哋臨落去🥲 因為我接受唔到,咁我就將三碟變兩碟,拎咗嗰碟嚟裝醋😅 但因為我個人比較麻煩🤣 所以我就都係要嗰碟夾嚟自己身邊食,點知我一問佢就俾咗嗰豉油碟我😅 咁點解你頭先唔俾🥲 直接臨落去會影響口感🥲其實佢嘅嘢食真係okay,佢衰在就係服務都有啲污糟😅
嗌咗三款煎餃🥟 分別係韮菜、芝士同埋松露❤️

其實佢嘅嘢食真係okay,佢衰在就係服務都有啲污糟😅
2023-07-04 523 瀏覽
本身諗住收工食好嘢點知嗰間嘢又熱我點嘅係湯餃湯底冇乜味,啲餃子嚟到仲要爛荃灣咁多間餃子店,呢一間都算難食服務態度又唔係咁好所以唔係咁推介呢間嘢又貴又唔好食又熱想試伏就去試吓
本身諗住收工食好嘢
點知嗰間嘢又熱
我點嘅係湯餃
湯底冇乜味,啲餃子嚟到仲要爛
荃灣咁多間餃子店,呢一間都算難食

服務態度又唔係咁好
所以唔係咁推介呢間嘢
又貴又唔好食又熱
想試伏就去試吓
說到荃灣區有名的餃子店,相信很多人第一時間都會聯想到位於荃昌商場的餃子屋,今次小編想介紹一間相對少人知道、位置方便的餃子坊。餃子坊位於路德圍一帶,可惜門面並非對著大街,一心想來掃街的人未必知道,頗有隱世的意味。餃子坊的單點餃子有分7隻/10隻為單位,可湯可煎可雙拼,還有其他小食。所有餃子都是人手包的,一進門口就見到幾位姐姐在包韭菜餃和粟米豬肉餃,每隻餃子都真材實料。韭菜餃(煎) $46/10隻韭菜餃皮薄餡靚,煎得香脆,十隻餃子的顏色都好均勻,餡料帶點肥豬肉,咬起來有肉汁。內裡還有好多韭菜,每一口都是豬肉的肉汁和韭菜的爽口,加上香脆的外皮,層次豐富。雙拼湯餃 (粟米豬肉餃+牛肉餃) $48/10隻首先必須先說一下,湯底不是味精湯,口味略清淡,有點排骨的味道,很對味。粟米豬肉餃不用咬開,單看外表已經看到不少粟米粒,十分足料。餃子放湯的話沒有像煎餃一樣有爆汁的感覺,但吃起來是滿口豬肉的滿足感。另外還點了牛肉餃,這款餃子很罕有,絕對是世一的餃子!帶點牛肉的味,喜歡的人會非常喜歡這款牛肉餃子。淨麵 $18麵條是幼麵,湯底和湯餃的湯底不一樣。麵的湯底較濃味,讓人單吃淨麵也不會覺得好淡口。手拍青瓜

韭菜餃(煎) $46/10隻

雙拼湯餃 (粟米豬肉餃+牛肉餃) $48/10隻

淨麵 $18

手拍青瓜 $20
青瓜爽脆,辣汁又麻又辣,吃起來很過癮。

總括而言餃子坊絕對值得一試,所有餃子即叫即製,熱辣辣,而且可以堂食,性價比高。喜歡的話還可以外賣生餃回家炮製大餐。
2023-03-18
荃灣發現左間好正嘅餃子店,係路德圍行行吓就聞到好香嘅煎餃味,忍唔住買咗個餃子外賣🤤食完發現係真材實料,聽師父講已經包咗10幾年餃子,全部餃子都係每日即包,肉餡全部都係鮮肉整成🥟🤣今次我就叫左◽️松露煎餃7粒 $65煎到超香,超級脆口,一d都唔覺得油膩,點埋醋食好開胃😋松露味好重好香,超足料,內餡肉質鮮甜,皮好薄,唔會覺得好厚粉👍🏻好出色😋◽️韭菜餃 7粒 $32浸湯餃子,但係一啲都唔會糊,皮薄有咬口,好滑,韭菜味超香,肉餡好豐富👍🏻推薦大家試試整體嚟講呢間餃子好正,粒粒餃子都超大隻,而且皮薄餡靚,會再去幫襯🤗💕👍🏻

今次我就叫左

◽️松露煎餃7粒 $65

◽️韭菜餃 7粒 $32

2023-05-10 144 瀏覽
中意食餃子嘅我發現荃灣路德圍開左間餃子屋😯,叫佢價錢正常中價位,一於去試下先~可能因為今日落勁大雨,餐廳就冇咩人,我就可以包場不過我最後有D趕時間,所以我都係揀左打包,坐得更加舒服 🙂皮蛋 $20凍皮蛋黎~但都幾有彈性韭菜拼芝士煎餃10隻 $51我雖然放左一陣先食,但過左陣食都仲係有D脆口~相信如果即刻食會更好。餃子2邊煎到好金黃。芝士餃入面原來係有粟米粒,加埋芝士味,都有口感,食落唔太溜😋。另外再叫左10隻牛肉煎餃 $51牛肉有肉汁,比較多筋。個人黎講都係鐘意韭菜餃多D~📍餃子坊荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖#eatwithlittleme #foodie #foodiehk #food #hkfoodie #instafood#foodphotography#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk #餃子坊 #荃灣美食

不過我最後有D趕時間,所以我都係揀左打包,坐得更加舒服 🙂

皮蛋 $20
凍皮蛋黎~但都幾有彈性

韭菜拼芝士煎餃10隻 $51

另外再叫左10隻牛肉煎餃 $51
牛肉有肉汁,比較多筋。個人黎講都係鐘意韭菜餃多D~

📍餃子坊
荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖

#foodphotography
2023-05-09 95 瀏覽
之前無留意呢度有間餃子店,見有芫荽餃,就叫左芫荽煎餃同韮菜餃外賣。點知嚟到煎餃變左湯餃😢講返食物質素,皮好薄,薄到一夾就散食落口亦無乜芫荽味湯底亦較淡口荃灣區有更多好嘅選擇,唔會再幫襯了

點知嚟到煎餃變左湯餃😢

講返食物質素,皮好薄,薄到一夾就散

食落口亦無乜芫荽味

湯底亦較淡口

荃灣區有更多好嘅選擇,唔會再幫襯了
2023-05-09
外賣自取
2023-05-09 79 瀏覽
荃灣又多一間吃餃子的選擇,位於路德圍,地方不太大,約有8張枱可座。有煎餃、湯餃、雲吞、小食、涼皮和麵等。喜歡吃水餃的你,更可以買生餃子回家自己煮。每張枱都有不同醬料提供。小編點了都份湯餃和煎餃。雙拼A1餃子不加價,點了韮菜和粟米( 10粒)即叫即煮,大大隻餃子相當足料。韮菜湯餃: 半肉半菜,韭菜味道好突出,而且皮薄不厚。粟米湯餃:半肉半粟米,粟米甜,肉醃得入味。煎芝士餃 10隻 $48芝士餃只有煎,沒有湯餃。餃子皮薄煎得脆口,又不會太油膩。芝士味十足,配粟米和豬肉。水 $6

每張枱都有不同醬料提供。

小編點了都份湯餃和煎餃。

雙拼A1餃子不加價,點了韮菜和粟米( 10粒)
即叫即煮,大大隻餃子相當足料。
韮菜湯餃: 半肉半菜,韭菜味道好突出,而且皮薄不厚。
粟米湯餃:半肉半粟米,粟米甜,肉醃得入味。

煎芝士餃 10隻 $48

水 $6
餃子總係有種無形嘅吸引力,脹卜卜嘅餃子見到都流晒口水。荃灣呢間餃子店嘅聽聞師父有十幾年包餃子的經驗,餃子都大大粒😋✨ 白菜餃+粟米餃 ($43/10粒)餃子嘅湯底比較清淡,當中有瑤柱配搭,飲落味道恰好,飲完唔會口渴。餃子每粒都大大粒,白菜餃子餡料清爽,而粟米餃內餡就口感鮮甜,同樣啖啖肉🤩✨ 芝士煎餃 ($48/10粒)內餡同樣以粟米為主,外層兩面都煎得金黃酥脆,咬落去食到粟米鮮甜,後韻再有淡淡芝士味🧀️💫無論湯餃定煎餃,餃子皮都唔過厚,做到皮簿餡多,保留肉汁,加埋菜甫味道更升級。💫店內好香韮菜味,鍾意食韮菜唔好錯過!💫餃子每日即包,見到師父密密手係到包。保證新鮮度同口感。肉餡都以鮮肉整成,味道鮮美,令人食得放心。 ————————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌕🫧環境:🌕🌕🌕🌕🫧性價:🌕🌕🌕🌕🫧回頭:🌕🌕🌕🌕💰加一:❌⏰限時:❌

✨ 白菜餃+粟米餃 ($43/10粒)
白菜餃子
粟米餃子

✨ 芝士煎餃 ($48/10粒)
芝士煎餃

💫店內好香韮菜味,鍾意食韮菜唔好錯過!

————————————————————————
💰加一:❌
⏰限時:❌
芝士煎餃
2023-04-22 67 瀏覽
荃灣路德圍出名掃街,估唔到附近隱藏咗間餃子店,主打多款手工製嘅餃子口味,每日即包,而且師父有成十幾年包餃子嘅經驗,唔知味道如何呢🤤 小店環境雖少但五臟俱全,店員服務態度十分友善,極力推介餃子友過嚟試試!餃子可以單拼或雙拼,有煎有湯,肉餡係鮮肉整成,搭配多款配料混合而成~ 另外亦有雲吞、小食、自製醬料同飲品!今次要咗四款湯餃,牛肉餃肉質結實,餡料飽滿,牛味香濃,啖啖肉好滿足🫣 芫茜控表示必點芫茜餃,味道濃郁,清爽,惹味無窮~ 想健康啲嘅都有其他選擇,粟米餃有粒粒粟米,口感豐富,有咬口,夠足料~ 椰菜餃菜肉比例有4:6,調味適中,皮薄餡靚,另外值得一讚嘅係個湯,原汁原味,無添加味精,清甜可口,下次試埋煎餃先👍🏻

2023-04-14 73 瀏覽
荃灣區可說是小吃天地 ,尤其是路德圍一帶簡直是平民小食天堂很愛吃餃子的我 ,發現這裡的餃子超平 ,由$43到$48就有10隻,而且是即包!看附圖小店座位比較窄 ,賣的不是上佳的chill out之地 ,而是性價比服務水平正常出品湯餃 10粒 $43韭菜餃 椰菜餃清淡又不帶太多油的湯餃 餃皮薄而且相當滑溜,韭菜份量不少,口感爽而且令餃子更具綠葉的菜香椰菜本身具清甜味,入口軟嫩,同樣不錯煎餃 $48+5牛肉餃 帶有細細的牛筋腱,牛肉味出,口感比豬肉煙韌點 香菇餃 鮮冬菇夾雜在豬肉中味道突出,有陳年的香氣散發另外加了一個白菜餃麵 6隻 $43入口細滑的上海幼麵配比較正氣的傳統白菜餃 ,夠傳統又合家歡

荃灣區可說是小吃天地 ,尤其是路德圍一帶簡直是平民小食天堂

服務水平正常

出品

湯餃 10粒 $43
韭菜餃 椰菜餃

椰菜本身具清甜味,入口軟嫩,同樣不錯

煎餃 $48+5
牛肉餃 帶有細細的牛筋腱,牛肉味出,口感比豬肉煙韌點

香菇餃 鮮冬菇夾雜在豬肉中味道突出,有陳年的香氣散發

另外加了一個白菜餃麵 6隻 $43
入口細滑的上海幼麵配比較正氣的傳統白菜餃 ,夠傳統又合家歡

2023-04-11 418 瀏覽
2人點了2項雙併餃1) 湯餃: 牛肉併芫荽餃(A2+A2)$34牛肉餃餃皮比較厚,看見有煎過的足跡希望只是她們誤以為我點的是煎餃,所以才拿去煎, 然後才糾正放回湯牛肉餃牛肉有肉味,有點肉汁,但用的肉比較多筋。芫荽餃芫荽餃的餃皮相比之下比較沒有那樣厚芫荽雖然不算多但芫荽味味也足,肉不太乾湯則有不少瑤柱碎,但比較鹹。2)煎餃: 芝士餃併香菇餃(A2+A2)$37吃「芝士餃」時只吃到粟米和肉,吃不到芝士, 而此店真的有一款是粟米餃,所以有所疑惑,然後打問了店員:「請問呢個係咪芝士餃嚟嫁?」店員即面露不悅,極不耐煩及不禮貌地回應道:「有粟米呢個咩係芝士餃囉,後面咩有芝士囉」可惜我再咬一口,仍然吃不到一絲芝士的存在,但見店員的回應, 也不敢再和她糾纏下去,原來她們正準備吃飯,真不好意思,打擾了她們的雅興。 而這粟米的甜味也太強烈, 本人覺得整體味道上不太合襯, 也和想像中吃到芝士咸香有大對比。另外的香菇餃香菇香味濃,但不太吃到其存在煎餃而言,煎得也很油,但卻一點也不香脆,餃皮也偏韌。整體而言,餃子不太飽滿, 肉餡質素一般,味道也不吸引,是不會回頭的味道,加上店店舖是用即棄碗碟,感覺不太良好,環境
2人點了2項雙併餃
1) 湯餃: 牛肉併芫荽餃(A2+A2)$34
雙併湯餃
牛肉餃餃皮比較厚,看見有煎過的足跡
牛肉餃
牛肉餃
牛肉有肉味,有點肉汁,但用的肉比較多筋。
芫荽餃
芫荽餃

芫荽餃的餃皮相比之下比較沒有那樣厚
芫荽雖然不算多
但芫荽味味也足,
肉不太乾
湯則有不少瑤柱碎,但比較鹹。

2)煎餃: 芝士餃併香菇餃(A2+A2)$37
雙併煎餃
吃「芝士餃」時
芝士餃

只吃到粟米和肉,吃不到芝士, 而此店真的有一款是粟米餃,
所以有所疑惑,然後打問了店員:「請問呢個係咪芝士餃嚟嫁?」
可惜我再咬一口,仍然吃不到一絲芝士的存在,
但見店員的回應, 也不敢再和她糾纏下去,
原來她們正準備吃飯,真不好意思,打擾了她們的雅興。

另外的香菇餃
香菇味

香菇香味濃,但不太吃到其存在

煎餃而言,煎得也很油,但卻一點也不香脆,餃皮也偏韌。

整體而言,餃子不太飽滿, 肉餡質素一般,
味道也不吸引,是不會回頭的味道,
加上店店舖是用即棄碗碟,感覺不太良好,
環境雖不太擠迫,
但枱卻有種令人覺得不太衛生的感覺。
重點是其服務態度十分差劣,
只是價格方面可以接受
2023-04-10
2023-03-26 95 瀏覽
荃灣地鐵🚇站附近有間餃子🥟店,屬平價美食推薦👍 如果只有自己一個,更會想起簡單食,便是到小店食餃子!埋單都唔駛$100 啊!這間位於荃灣地鐵站🚉附近的小店,專賣餃子為主🥟每日即包,肉餡是鮮肉整成,以及師父有十幾年包餃子的經驗!多款不同口味:韮菜鮮肉、芝士、牛肉、粟米🌽餃子 等等種類,每一粒都大大粒脹卜卜,真的好飽!小食推介可點辣椒雲耳🌶️ 健康又開胃!#餃子坊 荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖
荃灣地鐵🚇站附近有間餃子🥟店,屬平價美食推薦👍

小食推介可點辣椒雲耳🌶️ 健康又開胃!

#餃子坊
荃灣路德圍26-28號安富大廈地舖