餐廳: 雪下覓炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-12 335 瀏覽
喺Harbour City入面叫做價錢相宜號餐廳,裝潢舒適,Openrice訂座仲有8折,當然唔可以錯過啦。前菜:5款前菜,當中只有芽菜同泡菜可以再添。其中我同老公都鍾意食白色一片片嗰隻,但問完侍應後,都唔係聽得好清楚係咩糕。其他就正常味道,要辣嘅辣,海帶就鹹同少辣。名品牛肋骨煲配飯 ($188):份量唔多,湯底冇咩特別,唔覺得好味,又唔係難食。牛肋骨有啲超嚡,蘿蔔ok,冬菇超入味。性價比低。傳統韓國粉絲($102):賣相好吸睛,可惜味道一般。粉絲偏濕,個汁感覺好似食緊茶餐廳嘅炒粉麵咁,奇怪。總評:試過就算了

總評:試過就算了
2023-11-04
2023-10-21 292 瀏覽
訂左位未齊人又未夠鐘,企向門口等。店員見我企咁耐主動叫我入去坐住等 😊。工作人員好忙,但個個態度都好親切!食物點左牛舌(推介)牛肋骨(偏甜)同韓牛扒(推介)石頭鍋飯(推介)!! 會再去!
2023-10-15 368 瀏覽
喺海港城返工,附近食飯真係貴,呢間韓國餐廳Lunch嚟講CP值真係好高,好食,乾淨企理又坐得舒服。另外,呢間餐廳有海港城租戶優惠,或者用開飯既訂位都有8折,真係好抵!又好食😋一個月都去幾次,通常都會食個大醬湯+牛肉飯。 ❤️😋有時都會食吓其他野,其他野都好食,炆牛肋骨,生牛肉石頭鍋飯同炒粉絲。啲前菜就通常都係個幾款,有時好彩會有生魷魚;但得泡菜芽菜2款可以refill.份量都大,有時都會食唔晒。如果胃口細啲既 4個人叫3樣野share食就啱啱好,唔會浪費又平啲!燒肉set都好好食,間唔中豪一次😇

一個月都去幾次,通常都會食個大醬湯+牛肉飯。

份量都大,有時都會食唔晒。

燒肉set都好好食,間唔中豪一次😇
  • 大醬湯配烤牛肉及飯
  • 名品牛肋骨煲配飯
  • 濟州特上豬梅花肉
  • 生牛肉石頭鍋飯
  • 前菜
2023-09-10 414 瀏覽
其黎實黎過呢度食午餐兩次,不過兩次都係食湯飯套餐,今次有四個人,於是我哋就諗住試下佢嘅烤肉,點知覺得性價比都幾低我哋叫咗兩個單點,兩個烤肉午餐,比起烤肉午餐,我覺得單點更加抵食dd單點嗰兩份分別係牛肋骨同埋豬腩肉,牛肋骨肉有一條好長嘅份量,大概四百蚊,豬腩肉就有兩條,180蚊肉質還可以,豬腩肉亦都唔會有豬臭味,整體嚟講呢兩碟肉覺得ok不過另外叫嘅韓牛烤肉午餐同埋韓牛小排烤肉午餐就真係非常唔抵食,只係影咗一個套餐嘅相,另一個冇影到其實兩款套餐主打都係韓牛唔同嘅部位,但係冇諗過350蚊嘅套餐竟然得八片肉,當中仲有啲係好肥,肥到只有肥肉,而且超級薄切主要係因為個套餐有一碗飯同一碗湯,你先會夠飽,否則的話淨係食呢幾塊咁薄嘅肉,完全唔會飽總括嚟講唔會再嚟食烤肉,亦都建議你唔好叫烤肉午餐,因為性價比真係好低,好唔抵食

2023-09-02 341 瀏覽
海港城高質韓國燒肉🇰🇷有8款前菜提供(可以refill)A4和牛三角肩肉(厚切)A4和牛三角肩肉肉身厚實,油脂分佈均衡淡粉牛肉佈滿清晰油花,肉汁同油脂平衡,肉質入口軟嫩唔油膩,油脂油味啱啱好。濟州特上豬五花肉五花肉紋路係一層層非常分明,唔洗擔心好多脂肪食落油膩嘅感覺, 燒完之後嘅五花肉呈金黃色,香脆惹味有肉汁。泡菜煎餅煎餅做得幾香口,而且海鮮同蔥都非常足料食落香脆,帶有濃郁嘅香蔥味,有驚喜嘅一道小食。韓國仁川鰻魚全程由店員幫手燒+剪片,先將皮煎脆,翻燒兩面加燒汁,無骨肉嫩夠鮮味,配飯食一流。牛肉湯配飯味道幾濃牛肉味,唔會好鹹。
海港城高質韓國燒肉🇰🇷

有8款前菜提供(可以refill)

A4和牛三角肩肉(厚切)

濟州特上豬五花肉

泡菜煎餅
煎餅做得幾香口,而且海鮮同蔥都非常足料
食落香脆,帶有濃郁嘅香蔥味,有驚喜嘅一道小食。

韓國仁川鰻魚

牛肉湯配飯
味道幾濃牛肉味,唔會好鹹。

• 海鮮煎蔥餅
  • 雪花韓式牛肋骨
2023-08-21 339 瀏覽
揸車去尖沙咀,周圍泊車都咁貴,除咗海港城,我都諗唔到可以去邊度食☹️行完玩具反斗城,行過兩個鋪位就見到呢間韓國嘢,睇咗個Menu見佢有set lunch,又唔洗等位,立即入去坐低先。入到去枱同枱之間好有距離,好適合一班人傾偈食飯😛佢嘅前菜有五款,同其他餐廳嘅款式差唔多,但佢其中一款有韓國辣魷魚👍🏼👍🏼我今日order左兩個set:牛肋骨煲配飯,同埋人蔘雞湯配飯🤤個牛肋骨煮得啱啱好,好淋好入味,個sauce 又唔會太咸,仲有厚冬菇配搭埋好match。另外個人參雞湯都好balance,個人參味唔會遮蓋左d雞味👍🏼👍🏼

2023-08-14 206 瀏覽
今日行經海港城,好想食韓燒,於是上OpenRice睇下附近有咩選擇,最後就選擇咗呢間餐廳。以前就比較鐘意食韓燒任食,因為貪佢可以食得飽,又可以食到唔同種類既野食!而家就比較.今次係午餐食,因為lunch set會比較平,每人唔駛$300,叫咗2個lunch set,三品特選燒肉和牛饌燒烤。整體牛肉質素中上,牛肉常溫上枱,唔係一塊塊冰塊,肉質都有肉味。一開始前菜嘅牛肉湯都好足料,小編覺得係一個幾唔錯嘅牛肉湯。雖然成餐唔算食得好飽,但係而家追求質素多過數量,如果經過海港城又想試吓看韓燒,呢間餐廳都可以一試!
而家就比較

位於海港城的高級韓烤餐廳,提供多款烤肉、海鮮和主食,餐廳員工還會幫忙把不同食材燒炙至最佳品嚐狀態,絕對是一流的體驗!下單後員工先送上八道前菜,其中有幾款更可以無限refill!..A4和牛三角肩肉 $260紋理非常漂亮的三角肩肉肉質軟熟、牛味濃郁,A4和牛果然沒在説笑!.傳統醬油牛肋骨 $345牛肋骨用上餐廳秘製醬汁醃製,醬汁不會是出面吃廉價燒肉般為了隱藏不新鮮的肉類而加的死甜醬汁,而是透過醬汁帶出韓國傳統地道風味🇰🇷 牛肋骨肉質軟腍,而且份量十足,非常適合一班人分享呢!.濟州特上豬五花肉 $178五花肉紋路是一層層的非常分明,不用擔心會出現整塊都是脂肪的情況🤣 燒炙後的五花肉呈金黃色,香脆惹味🐽😍.濟州八爪魚 $258原條八爪魚真的是超!級!長!燒炙後的八爪魚口感彈牙,外層微微焦香,香口惹味🐙 由於這款八爪魚海水味重,吃時不點醬汁更能突顯出他的鮮味😆.柑橘梳打 $48.梅子調酒 $62向來都喜歡喝梅酒,加上soju的配搭非常有驚喜!不會太甜很好喝呢🍸

.A4和牛三角肩肉 $260

.傳統醬油牛肋骨 $345

.濟州特上豬五花肉 $178

.濟州八爪魚 $258

.柑橘梳打 $48
.梅子調酒 $62
2023-08-04 303 瀏覽
-喺佢新開嘅時候 (好似都有兩年前?) 已經有留意到呢間韓式燒肉一直都未有機會過嚟試 朋友竟然約我來呢度🤭入餐廳前會先要經過門口一條小橋🇰🇷內部裝修係嗰種韓式建築木系設計 🇰🇷再加LED視覺效果既格調呢度用嘅應該係叫做麥飯石烤盤?唔易黐底抽風系統都唔錯😌食完一餐飯之後唔會臭崩崩咁走伴菜都有6-8款 其中泡菜、豆芽、醃蘿蔔都可以免費任添🥳食物方面點左五款 全部都好正😍👍🏻.🔹傳統醬燒牛肋骨 $345🔹濟州特上豬五花肉 $178🔹濟州八爪魚 $258🔹新瀉雞爽肉 $148🔹自家包飯醬配什錦蔬菜 $70🍹荔枝梳打 $42🍹埃塞俄比亞 耶加雪啡水洗 $42牛肉醃得好入味🩷豬肉完全唔會乾🩷超巨大八爪魚🐙🩷雞爽肉都好爽口🩷P.S 侍應會主動問使唔使幫客人燒‼️岩哂怕自己燒會燒燶😤影響咗肉質嘅朋友仔😋...
一直都未有機會過嚟試 朋友竟然約我來呢度🤭

雞爽肉都好爽口🩷
P.S 侍應會主動問使唔使幫客人燒‼️
岩哂怕自己燒會燒燶😤影響咗肉質嘅朋友仔😋
2023-08-02 215 瀏覽
因工作關係去咗尖沙咀海港城,收工當然要搵餐好食啦!同男友見到呢間韓燒裝修幾精緻,空間感十足,而且見都有唔少客人,就決定會一會佢! 佢呢度員工嘅服務幾親切,而且有專人幫燒,啱哂收工已經好攰只想好好食一餐嘅人! 🧡A4和牛三角肩肉(厚切)($295)牛肉質數高,油脂分佈平均,入口接近即化,牛味濃郁突出,唔錯! 🧡濟州特上豬五花肉($178)兩大塊五花肉,肥瘦剛好!燒嘅時候油脂會慢慢迫哂出嚟,燒完表面脆身,咬落香口,唔會話覺得好油膩! 🧡傳統醬油牛肋骨($345)份量十足,醃製得非常入味,入口味道微甜,肉質鮮嫩! 🧡濟州八爪魚($258)原條八爪魚上,滿滿視覺衝擊!剪開一嚿嚿後嘅八爪魚咬落煙韌,吸管位置扑扑爽彈,非常特別! 🧡菠蘿特調($68)入口冰涼清新,微甜有唔少菠蘿肉,夏日感重,配燒肉一流! 🧡梅子調酒($62)梅味重,入口舒服!

🧡A4和牛三角肩肉(厚切)($295)

🧡濟州特上豬五花肉($178)

🧡傳統醬油牛肋骨($345)
份量十足,醃製得非常入味,入口味道微甜,肉質鮮嫩!

🧡濟州八爪魚($258)

🧡菠蘿特調($68)
入口冰涼清新,微甜有唔少菠蘿肉,夏日感重,配燒肉一流!

🧡梅子調酒($62)
梅味重,入口舒服!
2023-07-29 194 瀏覽
位於海港城既高級韓烤餐廳提供多款韓烤燒肉及料理仲設有自家熟成肉櫃🥩店內坐位寬敞 而且店員服務好好💯🌟傳統韓式前菜有多款韓式小菜包括泡菜,涼拌黃豆芽,蓮藕,醃蘿蔔等🌟傳統醬油牛肋骨餐廳以鑽石形切割方式令牛肋骨醃製更易於入味且燒烤時受熱均勻 將肉汁鎖緊 口感外鬆內軟😋呢個大推要嗌🌟和牛牛舌牛舌口感扎實富有彈性食落軟嫩多汁且爽脆💯🌟濟州特上豬五花肉五花肉肥瘦適中肉質鬆化兼油脂適中 香口但完全唔油膩👍🏻🌟梨汁新潟雞腿肉新潟県產雞出名脂肪比例少 雞肉質緊緻結實 且柔軟多汁配上梨汁醃製 帶清甜味 亦無甘油膩🐓🌟A4和牛三角肩肉(薄切)油脂分布得好靚 肉味濃郁且口感軟嫩🐮🌟 海鮮煎葱餅煎到金黃色夠哂好香脆 有魷魚,蜆肉同蝦等蘸埋醬汁更滋味😋
位於海港城既高級韓烤餐廳
提供多款韓烤燒肉及料理
仲設有自家熟成肉櫃🥩
店內坐位寬敞 而且店員服務好好💯

🌟傳統韓式前菜
有多款韓式小菜
包括泡菜,涼拌黃豆芽,蓮藕,醃蘿蔔等

🌟傳統醬油牛肋骨

🌟梨汁新潟雞腿肉
新潟県產雞出名脂肪比例少
雞肉質緊緻結實 且柔軟多汁
配上梨汁醃製 帶清甜味 亦無甘油膩🐓

🌟A4和牛三角肩肉(薄切)
油脂分布得好靚
肉味濃郁且口感軟嫩🐮

🌟 海鮮煎葱餅
煎到金黃色夠哂好香脆
有魷魚,蜆肉同蝦等
蘸埋醬汁更滋味😋
2023-07-28 1339 瀏覽
餐廳走簡約風格, 環境闊落, 枱與枱之間有舒適距離, 坐得幾舒適。𓊈A4和牛三角肩肉 ✧ 薄切 $𝟸𝟼𝟶𓊉三角肩肉嘅大理雪花紋好靚, 肥瘦均稱, 食落有陣陣油脂香氣, 肉質軟腍, 好好食!𓊈薄切和牛三筋肉配蛋黃汁 $𝟷𝟾𝟻𓊉和牛三筋肉輕輕燒熟, 味道已經好香濃, 充滿牛肉肉汁, 連埋蛋黃汁一齊食, 口感更順滑。𓊈傳統醬油牛肋骨 $𝟹𝟺𝟻𓊉牛助骨連骨帶肉, 長長一條, 醃滿醬汁, 肉質好軟腍, 味道帶韓式醬油嘅甜味, 好多肉汁, 好好食!𓊈和牛牛舌 $𝟷𝟿𝟻𓊉牛舌有幾片薄切配一片厚切, 有濃厚牛肉香氣, 肉質嫩滑, 好有質感。𓊈濟州特上豬五花肉 $𝟷𝟽𝟾𓊉五花肉嘅脂肪同肉構成黃金比例, 充滿油脂香氣, 好juicy 而且嫩滑。𓊈海鮮煎蔥餅 $𝟷𝟼𝟾𓊉海鮮煎餅外皮煎得香脆, 裡面有好多餡料, 帶有濃郁嘅香蔥味。𓇊 有8款前菜提供, 仲可以refill, 好正!

𓊈A4和牛三角肩肉 ✧ 薄切 $𝟸𝟼𝟶𓊉

𓊈薄切和牛三筋肉配蛋黃汁 $𝟷𝟾𝟻𓊉

𓊈傳統醬油牛肋骨 $𝟹𝟺𝟻𓊉

𓊈和牛牛舌 $𝟷𝟿𝟻𓊉

𓊈濟州特上豬五花肉 $𝟷𝟽𝟾𓊉

𓊈海鮮煎蔥餅 $𝟷𝟼𝟾𓊉

𓇊 有8款前菜提供, 仲可以refill, 好正!
❄️ 海港城高質韓燒 • 雪下覓炙7月中在韓國旅遊沒有嚐到韓牛,心裡總是有一股遺憾,決定要和我的小伙伴吃一頓高質的韓式料理,位於尖沙咀海港城的雪下覓炙單是店名已別具仙氣,餐廳供應高水準的韓牛,及來自不同地區的優秀肉類,讓客人品嚐到最優質的韓式料理。餐廳韓式前菜8款包括 : 泡菜、辣蘿蔔、辣八爪魚鬚、大豆芽、豆角、麻油香菇、涼拌拌土豆絲、蘿蔔條A4和牛三角肩肉 (厚切) $295A4和牛三角肩肉肉身粉嫩厚實,油脂分佈平均,牛肩肉經燒烤後迫出油分,香氣迫人,入口油脂充斥整個口腔,大愛 ❤傳統醬油牛肋骨 $345比手臂更長的牛肋骨超打卡able,如果不知從何入手燒製牛肋骨? 別擔心,店員會幫忙燒製。經傳統醬油醃過的牛肋肉肉質香甜軟腍,充滿肉汁。濟州特上豬梅花肉 $178厚切的豬梅花肉已預先切割好網格狀,加快客人燒烤時間,豬梅花肉燒至2邊微微金黃焦香,香氣滿溢,肉質結實富彈性,單單配鹽已非常好吃。濟州八爪魚 $258巨型的八爪魚鬚,有夠吸引吧!同樣是打卡食物,相機先食的代表。八爪魚燒烤後肉質Q彈,比想像中易入口,十分推薦大家一試。柚子真露 $78柚子真露口感較為清爽和甘甜,適口度比較強,適
❄️ 海港城高質韓燒 • 雪下覓炙

A4和牛三角肩肉 (厚切) $295

傳統醬油牛肋骨 $345

濟州特上豬梅花肉 $178

濟州八爪魚 $258

柚子真露 $78
柚子真露口感較為清爽和甘甜,適口度比較強,適合大部分人群飲用。

茉莉花水果綠茶(熱)$50
由於韓燒的餐廳一般冷氣開得比較猛,怕凍的女生很適合飲用這款茉莉花水果綠茶,入口暖呼呼的,味道帶一點微酸,解膩一流。

小總結:
餐廳設大量卡座,空間感十足,店員會主動幫忙燒烤肉類,食物高質味美,值得回訪。

🍽 餐廳:雪下覓炙SEOLHAMYEOK(尖沙咀)
🌐地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG47-48號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #雪下覓炙
2023-07-26
2023-07-26 132 瀏覽
好耐冇黎海港城嘅呢間韓燒店:雪下覓炙。一坐低冇耐首先上桌的是傅統韓式前菜,它們的味道非常清新,有些菜品還帶有微微的辣味,這些前菜讓我們的胃口開始變得興奮而且部分前菜仲可以refill!🥹我們點了雪花韓式牛肋骨和濟州特上豬五花肉,兩道菜品都非常美味。雪花韓式牛肋骨的肉質非常嫩滑,入口即化,帶有淡淡的香味,濟州特上豬五花肉吃起來則十分有口感,肥瘦相間,口感豐富。😳除此之外,我們還點了濟州八爪魚和梨汁新潟雞腿肉。濟州八爪魚非常鮮美,口感彈牙,梨汁新潟雞腿肉則帶有淡淡的甜味,非常鮮嫩。☺️最後一道菜是泡菜煎餅,這道菜品也是非常美味的。泡菜煎餅的外皮酥脆,裡面有著豐富的泡菜和肉餡,埋單人均約500,捧住個肚走👍🏻

2023-07-22 269 瀏覽
之前用海港城coupon 食過的高級韓燒質素服務都幾有水準決定同朋友再回訪位於海港城的雪下覓炙主打韓牛燒肉餐廳以卡座為主,空間感十足ꔐ前菜ꔐ薄切和牛三筋肉配蛋黃汁($185/2件)牛肉輕輕炙燒,油脂充分滲出再沾滿蛋黃汁,口感更柔軟ꔐ傳統醬油牛肋骨($345)超長的牛肋骨,比手臂還要長肉質非常軟腍多汁,醬油香甜更顯肉香ꔐ濟州特上豬梅花肉($158)豬梅花肉好厚切,配上香草一齊香烤豬梅花豬味幾重,豬肉有彈性而肉汁豐富單單配鹽就很好吃,但不宜燒太久肉質會變韌ꔐ海鮮煎蔥餅($168)大大個金黃煎蔥餅肉眼就感受到海鮮非常足料口感香脆而裡面軟綿如果調味重手小小就更好ꔐ人蔘烏雞湯($228)第一次試烏雞蔘湯烏雞會更滋補,蔘味幾重雞湯伴隨蔘香,入口好舒服
之前用海港城coupon 食過的高級韓燒
質素服務都幾有水準
決定同朋友再回訪
位於海港城的雪下覓炙
主打韓牛燒肉
餐廳以卡座為主,空間感十足

ꔐ前菜

ꔐ薄切和牛三筋肉配蛋黃汁($185/2件)
牛肉輕輕炙燒,油脂充分滲出
再沾滿蛋黃汁,口感更柔軟
ꔐ傳統醬油牛肋骨($345)
超長的牛肋骨,比手臂還要長
肉質非常軟腍多汁,醬油香甜更顯肉香

ꔐ濟州特上豬梅花肉($158)
豬梅花肉好厚切,配上香草一齊香烤
豬梅花豬味幾重,豬肉有彈性而肉汁豐富
單單配鹽就很好吃,但不宜燒太久肉質會變韌

ꔐ海鮮煎蔥餅($168)
大大個金黃煎蔥餅
肉眼就感受到海鮮非常足料
口感香脆而裡面軟綿
如果調味重手小小就更好

ꔐ人蔘烏雞湯($228)
第一次試烏雞蔘湯
烏雞會更滋補,蔘味幾重
雞湯伴隨蔘香,入口好舒服