2023-12-10 50 瀏覽
我前排去咗間新開嘅鰂魚涌中菜館,真係驚喜到!佢哋嘅菜色真係有水準,令人印象深刻!☺️❤️佢哋嘅涼拌海蜇頭好清爽,爽口彈牙,酸酸甜甜嘅醬汁令人垂涎三尺!招牌鵝三寶更係好食,鵝皮脆脆地,鵝肉鮮嫩多汁,再加埋啲特製醬汁,啖啖都係幸福感☺️☺️仲有鵝腸同埋鵝肝,鵝腸我就唔係好鍾意食,但鵝肝都唔錯~潮式魚丸肉碎煮汕頭白超濃郁嘅湯底😍😍魚丸肉碎有彈牙,配埋汕頭白菜,啖啖都係滿足!最令我印象深刻係佢哋嘅胡椒鹹菜豬肚湯,啲豬肚燉得好入味,鹹菜同胡椒帶出嘅香氣,胡椒味好出好好飲☺️整體黎講,呢間鰂魚涌中菜館真係值得推介!唔單止菜色有水準,服務亦都好好,令人食完都想再黎一次!係一個可以約埋啲朋友食飯嘅好地方,食完就有種滿足感,絕對係個性價比高嘅餐廳!

2023-12-09 56 瀏覽
最近好想食潮州菜,所以就約左朋友去陳儀興尚潮樓食晚飯🫶🏽 店内環境裝修典雅,非常適合約埋三五知己一同聚餐。餐前先黎一杯齒頰留香嘅潮汕功夫茶,味道清香回甘,提神醒胃。🐠凍馬友魚 $398黎呢度一定要試下凍馬友魚,肉質鮮甜嫩滑,油份豐腴甘香,完全無腥味,再配上潮州特色豆醬,微鹹更能引出魚肉嘅鲜香,令人回味無窮。🐖胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $156/碗冬天點少得老火飲靚湯暖暖胃,豬肚嘅處理好考功夫,而呢碗胡椒鹹菜鮮豬肚湯胡椒,豬肚完全無豬膻味,鹹菜唔會太鹹,胡椒辣度剛剛好,飲完成身暖曬,健脾開胃。🍽️香酥帶子 $298呢味香酥帶子,每粒都炸得金黃香脆,外層香酥可口,一口咬落就食到入口即溶幼滑粉腍的芋泥,包住裏面大大粒好鮮甜嘅帶子,外脆内嫩,非常滿足。🥬乾貝春菜煲 $128春菜清甜爽口,加埋瑤柱令春菜煲湯底更加鮮甜解膩,幫助消化。

🐠凍馬友魚 $398

🐖胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $156/碗

🍽️香酥帶子 $298

🥬乾貝春菜煲 $128
春菜清甜爽口,加埋瑤柱令春菜煲湯底更加鮮甜解膩,幫助消化。
2023-12-08 36 瀏覽
不少人都喜歡吃中菜,其中以潮洲菜最有特別色,烹調方法和變化非常多,工序繁複,非常考功夫!滷水鵝、蠔餅等等,聽到都流晒口水,新蒲崗街坊無人不識的「陳儀興飯店」,進駐港島區後,將潮州菜最精緻的一面發揮得淋漓盡致已經不是第一次預訂和家人吃,食物用餐體驗也相當不錯,用餐前會先放上功夫茶服務很貼心,值得一讚裝修以古樓設計為元素,布滿刺繡及壁畫裝飾,利用薄紗屏風為座位間隔,座位更舒適招牌鵝三寶鵝類菜式均使用汕頭獅頭鵝肉質柔軟且鵝味濃,肥瘦適中,成本雖然高,但是價錢不算特別貴,秘製潮式滷水汁很有層次感,不用說最愛當然是鵝肝口感細滑,太好吃!*秘製辣椒油也很出色鵝肉軟糯帶油香,鵝腸爽口又入味,吸滿汁的豆腐也是很好吃,蘸上白醋和辣椒油,又有截然不同的風格,每次來到必點頭抽鷹倉魚片貴價菜之一,鷹倉魚是眾多倉魚之中最高級的,對於潮州人而言,魚肉鮮啖啖肉,肉質肥美,香煎過後的鷹倉外層香脆,魚味依然很足,加上頭抽醬汁啖啖齒頰留香湯品選了胡椒鹹菜鮮豬肚湯,用上現磨的胡椒香很暖胃,咸鮮味佳,豬肚處理得很好已經煮至軟稔,飲完很暖胃方魚炒芥蘭是一款潮州家常菜,方魚其實就係常見嘅大地魚,味濃提鮮,最常食到應該就係廣東雲吞

招牌鵝三寶

鵝類菜式均使用汕頭獅頭鵝

*秘製辣椒油也很出色

頭抽鷹倉魚片

方魚炒芥蘭是一款潮州家常菜,方魚其實就係常見嘅大地魚,味濃提鮮,最常食到應該就係廣東雲吞餡料,比起平時食到的炒芥蘭更濃郁有風味

白粥

—————————————————

陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch#太古美食 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #陳儀興尚潮樓

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
  • 方魚炒芥蘭
  • 潮州白粥
  • 頭抽鷹倉魚片
2023-12-07 37 瀏覽
今日同屋企人去到鰂魚涌嘅呢間陳儀興潮尚樓度食晚餐 我哋都係半個潮州人,所以對潮州菜特別有要求餐廳為位商業大廈嘅中層 舖頭裝修好靚,夠晒舒服 有個小型包廂夠晒私隱度 唔驚有外人打擾鵝三寶 今日最期待嘅菜式 能夠有鵝腸同埋鵝肝鵝片鬆化夠晒入味 香味濃郁 鵝腸超級爽脆 送酒一流 最有驚喜就係鵝肝有滷水嘅香氣 仲保持到鵝肝嘅嫩滑感一啲都唔鞋胡椒鹹菜鮮豬肚湯 一啲味精都冇好有媽媽嘅味道 胡椒味濃郁 鹹菜酸酸甜甜,加上鮮肚非常爽脆 方魚炒芥蘭 芥蘭新鮮非常爽脆,而且一啲澀味都冇 加埋特色嘅方魚咸咸香香送飯一流普寧豆醬野生黃花魚非常鮮甜嫩滑 加上普寧豆漿增添一份惹味

普寧豆醬野生黃花魚非常鮮甜嫩滑 加上普寧豆漿增添一份惹味
2023-12-05 37 瀏覽
在港島區想找傳統老字號潮州店, 都不是很容易。 最近商務聚餐在陳儀興吃潮州菜😃😃。 地點竟然是在高級的寫字樓 的食肆樓層, 地點方便之餘,又擺脫了我對潮州店的舊印象。涼拌海蜇頭海蜇頭質地厚肉爽脆, 芝麻油和香醋味到突出, 帶一點點的微辣 非常開胃。鹹菜花蛤湯新鮮的花蛤,肉質肥美鮮嫩,加番茄配鹹菜很鮮味。 花甲湯 順喉清爽, 鹹菜的味道剛剛好。招牌鵝三寶(鵝件、鵝腸、鵝肝)汕頭獅頭鵝名不虛傳, 肉質柔軟鵝味濃,而且肥瘦適中,秘製陳年滷水味道醇厚,帶出鵝肉鮮味。 最有驚喜是鵝肝, 味道甘香,想不到可以如此嫩滑。鵝腸爽脆, 配上秘製辣椒油味道更加突出。潮式魚丸肉碎煮汕頭白鮮打魚丸魚味十足, 潮州汕頭白的肉碎濃湯, 吸收了上湯很鮮味。 魚丸配搭店家秘製辣椒油, 是很完美的配搭。

涼拌海蜇頭

招牌鵝三寶
(鵝件、鵝腸、鵝肝)

潮式魚丸肉碎煮汕頭白

• 功夫茶
2023-12-05 31 瀏覽
-陳儀興尚潮樓🍽️-胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $78好足料既燉湯豬肚好乾淨又大塊👍胡椒味唔算好勁唔會好辣😌-鹹菜花蛤湯 $78呢個胡椒味反而勁過豬肚湯😂但入面係蕃茄同花蛤唔知點解咁辣🤣但花蛤超大粒勁厚肉😋-頭抽英倉魚片$488倉魚超哂骨完全係啖啖肉!兩邊煎到脆脆勁金黃再用頭抽炆勁入味😋-汕頭煎蠔烙 $128超大碟仲要蠔仔勁大粒全部脹卜卜😍煎蠔烙個粉漿唔會好厚岩岩😋-厚菇芥菜煲 $128入面勁多冬菇粒粒勁大粒以厚😌芥菜好好味全部煮到勁林😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_鰂魚涌#foodieluveat_潮州菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #潮州菜 #陳儀興 #鰂魚涌 #太古 #陳儀興尚潮樓
陳儀興尚潮樓🍽️

#foodisluveat_hk
#foodieluveat_鰂魚涌
#foodieluveat_潮州菜
2023-12-01 30 瀏覽
朋友話我做嘢附近有間潮州菜幾好食,所以佢今晚就過黎搵我食飯。餐廳好大,中式裝修,牆上掛上中國字畫,座位寬闊,坐得舒服。前菜及功夫茶:坐低送上,功夫茶細細杯,前菜係鹹酸菜,幾開胃。 胡椒鹹菜鮮豬肚湯:胡椒味重,朋友話豬肚好味,鹹菜好夠味道,好足料。鹹菜花蛤湯:鹹菜夠爽,花蛤大隻,湯味道鮮甜,幾好飲。涼伴海蜇頭:海蜇灑上芝麻,好香麻油同香茜味道,幾彈牙。乾貝春菜煲:份量多,菜夠綠,上面有乾貝絲,裡面仲有粒粒蝦米,連菜吸湯一齊食,夠味又好食。風沙安格斯牛柳粒:有豆角同紅黃青椒等配菜,顏色幾靚。牛柳粒調味唔錯,加埋炸蒜一齊炒,好香,有口感,一口一啖剛剛好,整體唔錯。潮州白粥及白飯:粥煲得夠綿,白飯正常。

餐廳好大,中式裝修,牆上掛上中國字畫,座位寬闊,坐得舒服。

鹹菜花蛤湯:鹹菜夠爽,花蛤大隻,湯味道鮮甜,幾好飲。
涼伴海蜇頭:海蜇灑上芝麻,好香麻油同香茜味道,幾彈牙。

潮州白粥及白飯:粥煲得夠綿,白飯正常。
2023-11-30
Roasted Goose TrioUsing authentic lion-headed goose, the roasted goose meat was cooked to perfection, tender, and juicy. The goose liver was smooth and rich, while the goose intestines had a chewy texture. 🐔🐔🐔🐔Wild Yellow CroakerUnlike the farmed yellow croakers commonly found in the market, the wild ones were smaller in size but more delicate. Prepared with Puning bean sauce, the fresh yellow croaker had a tender and silky texture. The cooking method retained the freshness and tenderness of the

Roasted Goose Trio

Wild Yellow Croaker
Unlike the farmed yellow croakers commonly found in the market, the wild ones were smaller in size but more delicate. Prepared with Puning bean sauce, the fresh yellow croaker had a tender and silky texture. The cooking method retained the freshness and tenderness of the fish, with a savory and aromatic seasoning. Very appetizing. 🐟🐟🐟

Teochew Fish Ball and Minced Meat Soup with Swatow White Cabbage
The fish balls were cooked to perfection, tender and bouncy, while the minced meat was well-seasoned and juicy. The soup base was clear, sweet, and delicious. The Swatow white cabbage was cooked just right, maintaining its crunchy texture. A bowl of piping hot soup warms the heart and is perfect as an appetizer.

Twenty-Year-Old Braised Pig Stomach 🐷🐷
The pig stomach had been aged, resulting in a more tender and flavorful texture. The broth was rich and filled with a savory aroma. The pig stomach melted in the mouth, offering a rich meaty flavor.

This meal received recognition from the Teochew community for its authenticity and the use of exceptionally fresh ingredients.

2023-08-08
  • 潮州魚丸肉碎煮汕頭白
👍🏻 滷水拼盤滷水拼盤非常豐富 當中包括左五花肉、元蹄、本地豬大腸、本地豬生腸、新鮮大墨魚等等 滷水汁味道一流 而且滷得足夠 令到每一樣都非常入味 值得 大家一試😊👍🏻 鵝三寶鵝三寶包括了鵝腸、鵝肉、鵝肝 味道好正 鍾意食鵝嘅朋友千期唔好錯過啦!👍🏻 二十年老菜甫燉鮮豬肚豬肚湯味道非常濃郁 而且好足料 豬肚爽滑 帶出了鮮美嘅味道👍🏻 鹹菜花蛤湯花蛤湯充滿海鮮嘅鮮味之餘 更帶有鹹菜嘅香味 兩者味道好夾👍🏻頭抽鷹倉魚片(6片)鷹倉魚片用上頭抽煎過 表面脆身 而魚肉鮮嫩 味道可口👍🏻 豆醬半煎煮海魚海魚非常新鮮 食得出魚肉嘅鮮味 餐廳用上豆醬半煎煮嘅做法 令到魚味更加突出👍🏻 潮州魚丸肉碎煮汕頭白 潮州魚丸爽口鮮甜 餐廳用上肉碎煮汕頭白 整到菜充滿鹹鮮味 好正 送飯一流👍🏻 方魚炒芥蘭芥蘭非常新鮮 煮得岩岩好 保留左芥蘭嘅鮮甜味🤤注意事項⚠️- 餐廳裝修好靚 而且座位非常舒適 適合一家大細食飯聚餐
👍🏻 滷水拼盤

👍🏻 鵝三寶

👍🏻 二十年老菜甫燉鮮豬肚
豬肚湯味道非常濃郁 而且好足料 豬肚爽滑 帶出了鮮美嘅味道

👍🏻 鹹菜花蛤湯
花蛤湯充滿海鮮嘅鮮味之餘 更帶有鹹菜嘅香味 兩者味道好夾

👍🏻頭抽鷹倉魚片(6片)
鷹倉魚片用上頭抽煎過 表面脆身 而魚肉鮮嫩 味道可口

👍🏻 豆醬半煎煮海魚

👍🏻 潮州魚丸肉碎煮汕頭白

👍🏻 方魚炒芥蘭
芥蘭非常新鮮 煮得岩岩好 保留左芥蘭嘅鮮甜味🤤

注意事項⚠️
- 餐廳裝修好靚 而且座位非常舒適 適合一家大細食飯聚餐
2023-11-28 32 瀏覽
今日約埋屋企人去左鰂魚涌食潮州菜,間餐廳裝修好靚食潮州菜當然要食滷水嘢,我地叫左鵝三寶(鵝腸、鵝肉、鵝肝)同埋滷水拼盤!滷水拼盤超級豐富,包括了五花肉、元蹄、本地豬大腸、本地豬生腸、新鮮大墨魚等等。餐廳D滷水嘢整得非常入味,而且味道好正之後我地叫左二十年老菜甫燉鮮豬肚以及鹹菜花蛤湯,兩款湯都好好味😋餸菜我地就揀左頭抽鷹倉魚片,魚片煎得非常香口,調味都好正😊另外,我地仲叫左豆醬半煎煮魚、潮州魚丸肉碎煮汕頭白以及方魚炒芥蘭,全部都好好味😋我地食到捧住個肚走
今日約埋屋企人去左鰂魚涌食潮州菜,間餐廳裝修好靚

餸菜我地就揀左頭抽鷹倉魚片,魚片煎得非常香口,調味都好正😊

2023-11-27 28 瀏覽
重口味的川菜食到悶悶地,突然好懷念潮州打冷,OPENRICE研究左陣,搵到陳儀興尚潮樓呢間割凈、企理、現代化嘅潮州菜。呢度可以話將潮州菜去蕪存菁,不用怕坐得唔舒服,不怕烏煙瘴氣,更見一份高雅情操和清靜。我地人少少,點左3餸1湯和1粥1飯。方魚炒芥蘭,炸過的大地魚乾,魚香四溢,只放少量去炒菜,已有畫龍點睛之效,令爽嫩的芥蘭苗帶一點蘇香。食菜都食到停唔到口。打冷必點,潮州凍大眼雞,處理得超乾淨,骨比教粗,唔怕哽骨,魚肉都好鮮好濃味,現上豆醬的咸香,簡直就是一道開胃菜,再呷一口功夫茶,齒頰留香。仲有點少得滷水拼盤,很好的現搭,有爽口的生腸,彈牙的肥腸,入味的滷水豆腐,同埋薰蹄,仲有鮮美的墨魚片,真係樣樣都好吸引,份量亦都好足,兩個人都唔係咁食得哂。個湯聽個名就知巴閉,20年菜圃豬肚湯,用料非常稀有,老菜圃的味道層次豐富,香氣和咸香極致,完美蓋過豬肚不好的味道,喝下去就像用了很多材料的老火湯咁濃郁。
我地人少少,點左3餸1湯和1粥1飯。

2023-11-23
  • 20年菜圃豬肚湯
Omggg 第二次黎呢間舖食潮州菜啦😭😍 👦🏻上次食完勁鍾意!好食到佢都要加多碗飯添🐷 心念念左一排就想同佢返check多一次👍 所以今次又黎食啦😋😋 只能說真係好高質!環境服務、食物質素都高💯!想食潮洲打冷can come come👅 (⚠️記得提早book位! 感覺晚市都幾多人😊)·🤍功夫茶 $58甘苦甘苦~作為開胃茶係唔錯既選擇🍵·🌟頭抽煎英䱽🐟 $488@6件英䱽煎得十分香口味道,入口外脆內軟!魚肉新鮮,可以食到魚既鮮甜😭 雖然一碟得六塊,但件件都好厚肉,feel到好用心去煎😍 每一塊都好整齊,唔會融融爛爛😂 同埋頭抽好香!超下飯👍👍·🌟鹵水拼盤🍱 $198 三拼+$168 兩拼超豐富既鹵水拼盤!有大腸、生腸、墨魚、腩肉、元蹄!🤩 全部都滷得好入味!大腸唔會有油,勁香😍 生腸份量好多!唔會有腥味 特別爽口👍 最鍾意下面墊著鹵水豆腐!好濃豆味之餘好入味😋·🤍肚肉苦瓜煲🥣 $128苦瓜份量好多,唔會太鹹😋 腩肉超大塊而且煮得好入味,香菇好嫩口👍 不過味道就唔係話好豐富👅·🌟胡椒鹹菜鮮豬肚湯🥣 $78 @1位豬肚新鮮嫩滑爽口👍 鹹菜湯底仲配有原粒胡椒,飲完暖笠笠!·人均:HKD 600
🤍功夫茶 $58
甘苦甘苦~作為開胃茶係唔錯既選擇🍵
🌟頭抽煎英䱽🐟 $488@6件

🌟鹵水拼盤🍱 $198 三拼+$168 兩拼

🤍肚肉苦瓜煲🥣 $128

🌟胡椒鹹菜鮮豬肚湯🥣 $78 @1位
豬肚新鮮嫩滑爽口👍 鹹菜湯底仲配有原粒胡椒,飲完暖笠笠!

人均:HKD 600 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
📍陳儀興潮尚樓
🚇港鐵太古站A出口步行5分鐘
  • 頭抽煎英䱽
  • 頭抽鷹倉魚片
窩夫與蝦子餅之前光顧過鰂魚涌的陳儀興尚潮樓,印象非常好,日前二訪,專誠帶媽媽去品嚐高級潮州菜。先喝杯工夫茶,茶味夠香,一點也不苦澀。點餐後欣賞一下牆上的書法。打頭陣有「護國菜」($68),名字很特別,原來是潮州菜的代表名菜之一,口感滑溜,加入炸過的瑤柱,更添貴氣。鹹菜花蛤湯($78)有三隻大花蛤,鮮甜無沙,除了鹹菜,還有蕃茄,味道不錯。潮州魚丸肉碎煮汕頭白($228)的潮州魚丸彈牙有魚味,汕頭白夠入味。鵝三寶($298)的鵝肉入味,鵝腸口感爽脆,鵝肝甘香,配角豆腐也非常好吃,水準之作。頭抽鷹倉魚片($488)頗厚肉,肉質嫩滑,頭抽醇香,更能提升鷹倉的鮮甜味。
工夫茶

先喝杯工夫茶,茶味夠香,一點也不苦澀。

點餐後欣賞一下牆上的書法。
護國菜

護國菜
潮州魚丸肉碎煮汕頭白
鵝三寶
  • 招牌鵝三寶
老公成日想食潮州菜,聽聞有間好出名又高格調既潮州菜-陳儀興 !今晚無飯開,就book左近公司既鰂魚涌分店試下!鰂魚涌店喺棟高級商廈1001內,枱有屏風隔開,空間感好足夠,位置闊落,坐得舒服!服務周到,成餐飯不用提點就會自己加茶,一入坐就先奉上功夫茶同鹹酸菜!凍馬友魚 $398原條馬友大大條,已切好一塊塊再砌返原條魚型好吸睛!一入口好鮮甜美味!無諗過凍魚係咁好食!份量好多好大條,食完碟魚都已飽了一半!配上普寧豆醬食又多一種風味!滷水拼盤 $298滷水拼盤超豐富!有五花肉、元蹄、豬大腸、豬生腸、新鮮大墨魚🦑咁多款食到好滿足!五花肉彈牙惹味,生腸同大墨魚就好爽😄 元蹄同酸辣汁一流!仲配有辣椒油!仲有滷水豆腐都唔可以錯過!超級滑!厚菇芥菜煲$128冬菇煮到好厚身又煮到好腍!芥菜嫩不會太苦,多到吃不完!胡椒鹹菜鮮豬肚湯 真係名不虛傳,好好飲!美味濃郁😃胡椒味香濃但不會好辣😄鮮豬肚勁爽,口感好正!鐵覲音茶味🍵香醇回甘,唔錯👍🏻潮州白粥啲白粥都煮得好棉,夠清😁 🍱餐廳:陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)地址: 📌鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

凍馬友魚 $398

滷水拼盤 $298
仲有滷水豆腐都唔可以錯過!超級滑!

厚菇芥菜煲$128
冬菇煮到好厚身又煮到好腍!芥菜嫩不會太苦,多到吃不完!

胡椒鹹菜鮮豬肚湯

鐵覲音
茶味🍵香醇回甘,唔錯👍🏻

潮州白粥
啲白粥都煮得好棉,夠清😁

🍱餐廳:陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
地址: 📌鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
【樓上打冷潮州菜🥢 有功夫正宗中材菜】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #鰂魚涌 / #太古 - 陳儀興尚潮館 鰂魚涌樓上打冷潮州菜,除咗有經典潮汕滷水系列🥢 仲有多款海鮮時令款式,個人最鍾意佢個湯羹 👍🏻 更有功夫茶可以嘗試(ℹ️ 功夫茶並非一種茶葉,而係其一種泡茶技法🫖 由選料、烘焙、炮製都好講究同花功夫🥋)【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78/位|9/10 🌟新鮮燉煮,估唔到每碗都有4大塊豬肚,湯味道好鮮亦好清爽,一飲完全停唔到(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 但稍微嘆涼咗會腥所以一定要襯熱飲!◐ 香酥帶子 (6件) $298|8/10🌟芋絲炸得香脆,帶子同炸衣中間裹咗層芋泥💜 本身無淋汁覺得咩味…但淋上汁,有驚喜😳 微微酸甜,配上軟綿綿嘅芋泥,加上帶子厚身兼大粒,推薦推薦◐ 乾貝春菜煲 $128 |7/10 乾貝份量多,春菜煲得好淋🥬 春菜屬於一年四季都有收成嘅菜,唔係得春天先有🫢◐ 凍大眼雞 $398 |6/10本身想試凍馬友,但已經售罄😥 大眼雞又名木棉魚🐟 多數出名膽固醇低又唔多骨,朋友就覺
【樓上打冷潮州菜🥢 有功夫正宗中材菜】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑
📍HK #鰂魚涌 / #太古 - 陳儀興尚潮館

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78/位|9/10 🌟

◐ 香酥帶子 (6件) $298|8/10🌟

◐ 乾貝春菜煲 $128 |7/10

◐ 凍大眼雞 $398 |6/10
本身想試凍馬友,但已經售罄😥 大眼雞又名木棉魚🐟 多數出名膽固醇低又唔多骨,朋友就覺得有啲啲腥,我個人還可以接受👌🏻 凍魚肉質較結實,同埋本身食慣蒸魚又無特別鍾意凍食物 😅

◐ 鐵觀音 $15/位
◐ 潮州白粥 $15/碗
白粥煲得超綿,個人覺得好食過飯多多聲~

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
陳儀興尚潮館
🥢 @chanyeehingsheungchiulau
🚶 太古站B出口,步行約5分鐘
📍 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

🏷️
地區:#laymao_太古 #laymao_鰂魚涌
分類:#laymao_潮州菜 #laymao_中式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*