2024-02-07 38 瀏覽
陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主的餐廳給人留下深刻印象的是他們在餐前和餐後供應的功夫茶由選茶到沖泡都好講究茶葉既選用這表明餐廳對細節和傳統文化的重視。涼拌海蜇頭海蜇頭口感爽脆配上醬料的酸甜味道非常開胃少少涼拌令我既胃口打開左係一個好好的開胃菜招牌鵝三寶包括獅頭鵝、鵝腸和鵝肝這些鵝肉制品都非常鮮嫩而我就最鐘意佢既鵝腸 十分爽脆 又冇咩肥膏鵝肝特別是口感滑嫩 帶有豐富的鵝肝風味潮式魚丸肉碎煮汕頭白湯底清澈透明魚丸和肉碎非常彈牙湯的味道鮮美 帶有魚的鮮甜和肉的鮮香特顯到佢既精湛烹調技巧二十年老菜脯燉鮮豬肚湯豬肚非常軟嫩 與老菜脯的香氣完美融合湯的滋味濃郁鮮美的豬肚湯底充滿了層次感 好好飲飲完令你既身體暖左好多 好好食呀明火白粥白粥煮得恰到好處 口感綿滑可以作為一道清淡的配菜也可以搭配其他菜餚一同享用有時候清清地都幾好呀陳儀興尚潮樓 (英皇道)鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主的餐廳
給人留下深刻印象的是他們在餐前和餐後供應的功夫茶

由選茶到沖泡都好講究茶葉既選用
這表明餐廳對細節和傳統文化的重視。

海蜇頭口感爽脆
配上醬料的酸甜味道非常開胃
少少涼拌令我既胃口打開左

係一個好好的開胃菜

招牌鵝三寶

包括獅頭鵝、鵝腸和鵝肝
這些鵝肉制品都非常鮮嫩

白粥煮得恰到好處 口感綿滑
可以作為一道清淡的配菜
也可以搭配其他菜餚一同享用
有時候清清地都幾好呀

陳儀興尚潮樓 (英皇道)
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
👦🏻:真的懷疑自己上輩子是個潮汕人😭前前後後已經來了他們家三次😋之前沒有吃過潮汕菜,但是自從第一次在他家吃過之後完全就一整個愛上了😌每次來都會被他們家精緻的出品和細致的服務驚艷到,推薦所有喜歡潮汕菜和還沒有嘗試過潮汕菜的小夥伴前來一試🤩·🌟涼拌海蜇頭芝麻油,香菜帶著一些特製的滷汁,拌著個頭飽滿,爽脆肥美的海蜇頭真的太開胃了😚吃到第一個菜已經在催服務生阿姨上大米飯了🍚😊·🌟風沙安格斯牛肉粒腰果、牛肉粒、蒜粒、熱辣的鍋氣融合在一起真的是一道非常有市井氣息的大排檔菜餚🔥牛肉粒很明顯是脂肪含量很豐富的牛排切出來的,大大粒,而且每塊牛肉裡面汁水豐盈,典型的急火爆炒功夫菜🥋·🌟清燉荷包鱔🌽 在 menu 上看到的手工菜,於是就想嚐嚐鮮😍上來的是一個例湯碗,裡面是荷葉捆著的一個小包裹,湯底應該是豬肚熬製的,但是又散發出陣陣清甜的香味😌咬開後,鱔魚肥美,魚皮的膠質讓每一口都十分濃郁醇厚😇·🌟鹹菜花蛤湯美美地配上大米飯🍚吃完了正餐後🤭一份花蛤湯就端了上來🤗花蛤個頭都挺大的,真的感嘆小小幾顆花蛤居然能散發出這麼豐富的鮮甜味😊·人均:$300 up·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:

🌟涼拌海蜇頭

🌟風沙安格斯牛肉粒

🌟清燉荷包鱔🌽

🌟鹹菜花蛤湯

人均:$300 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
  • 涼拌海蜇頭
  • 鹹菜花蛤湯
  • 清燉荷包鱔
2024-02-01 40 瀏覽
陳儀興尚潮樓,係人氣潮式打冷店「陳儀興飯店」旗下餐廳之一,主打當然係鹵水同埋潮汕菜啦。今日約咗3️⃣個都鍾意食潮汕菜嘅朋友,睇下呢度啲潮汕菜係咪真係咁出色先🤭。餐廳地方好大,裝修帶中國🇨🇳古典風,有私人房間私隱度高,不過就算坐外面都有屏風相隔🥰,真係好適合三五知己聚餐😍。食潮州菜,菜前菜後必定有功夫茶🥰,細細杯味道濃郁甘香,有提神、醒腦和燒滯之用,飲完即刻醒哂😂。涼拌海蜇頭色澤黃亮,口感爽脆,鹹中帶甜,作為開胃菜最適合不過😍。涼拌雲耳口感同樣爽脆,辣辣地🌶又係好開胃😋。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯胡椒豬肚湯🐖就試得多,老菜脯燉鮮豬肚湯就真係第一次試🥰,燉湯好鮮甜,有胡椒香味🧂,最特別係嚟自2️⃣0️⃣年老菜脯的獨特香味,整體非常好喝😋。鹹菜花蛤湯花蛤🦪肥美鮮甜,令碗湯充滿鮮味,加埋鹹菜🥬嘅鹹味同埋蕃茄🍅甜味,整體口感豐富😍。鹵水拼盤食潮州菜如果唔食鹵水,又真係有少少講唔通😂。今次叫咗拼盤,可以一次過試下幾款鹵水,唔使煩😆。拼盤包括大腸、生腸、墨魚、腩肉和元蹄,用上傳統鎮店鹵水汁炮製,果然非同凡響😋,全部都好出色😍。欖菜肉鬆生菜包出色👍,呢度嘅欖菜肉鬆真心炒得真心出色💯,唔太鹹,唔太淡,唔太乾又唔太濕,上

涼拌海蜇頭
色澤黃亮,口感爽脆,鹹中帶甜,作為開胃菜最適合不過😍。

涼拌雲耳
口感同樣爽脆,辣辣地🌶又係好開胃😋。

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯

鹹菜花蛤湯

鹵水拼盤

欖菜肉鬆生菜包
出色👍,呢度嘅欖菜肉鬆真心炒得真心出色💯,唔太鹹,唔太淡,唔太乾又唔太濕,上面更加灑滿松子增加了口感。強烈推介俾大家,一定要試下🤤。

方魚炒芥蘭
芥蘭碧綠🟢,爽脆軟嫩,用方魚嚟炒,味道更濃郁同時亦減去了芥蘭本身的苦味😍。

潮式魚丸肉碎煮汕頭白
潮式魚丸🐟不僅彈牙爽脆,放落加了肉碎和汕頭白菜嘅湯入面,令湯頭更加鮮美濃香😋。

最後當然係嘆返杯功夫茶燒一燒滞😆,為呢一餐完美作結😋。

2024-01-23
2024-02-01 29 瀏覽
朋友知我喜愛食潮州菜,特別帶我去試吓呢間位於鰂魚涌嘅陳儀興尚潮樓,貪佢夠晒正宗得來,食物質素亦相當高。點咗幾個招牌小菜,包括鵝三寶、涼拌海蜇頭、潮州魚丸肉碎煮汕頭白、老菜甫燉鮮豬肚湯。鵝三寶($298) - 呢度嘅招牌菜之一,由鵝片、鵝肝和鵝腸組成。鵝片鮮嫩多汁,肉質細膩,帶有濃郁的鵝香。鵝肝口感滑嫩,入口即化。而鵝腸帶有嚼勁同清爽口感。涼拌海蜇頭($88) - 海蜇頭爽脆可口,搭配醋汁及辣椒油,好清新開胃嘅小食。潮州魚丸肉碎煮汕頭白 ($228)- 呢個又係另一個潮州特色小菜,魚丸彈牙爽口,湯汁鮮美,配搭汕頭白一齊食,美味可口。二十年老菜甫燉鮮豬肚湯($78)- 呢個燉湯味道好濃郁,湯底清澈,入口帶有鮮豬肚嘅甜味。豬肚洗得非常乾淨,湯燉得恰到好處,充滿食材嘅鮮味,必食推介。潮州白粥($15@)絕對係潮州菜中嘅經典之一,呢度嘅潮州白粥做得唔錯。白粥米粒飽滿,粥身細滑,配上幾道小菜,好夾好正。店員餐前餐後都會奉上功夫茶,茶香濃郁,回甘持久,為呢餐潮州菜畫上完美嘅句號。餐廳環境闊落,枱與枱之間有屏風,私隱度甚高。無論係潮州菜的愛好者,定係想食下新口味嘅朋友都可以一試。

2024-01-28 34 瀏覽
我本身都鍾意食潮州嘢,見到鰂魚涌開咗一間過完港島探朋友專登黎試,天氣咁凍,一入嚟即刻有杯功夫茶飲下,茶呢我就叫咗鐵觀音 🍵涼拌海蜇頭($88)海蜇頭麻油味好香,面頭有少少辣椒,好香口,食咗幾舊試吓點辣椒油都一樣咁好食,辣椒油唔算好辣,唔食得辣嘅都可以試吓🌶️嚟到食打冷一定要試吓滷水嘢所以叫左個鵝三寶 鵝三寶($298)首先試試鵝腸,好爽滑,中間冇肥膏,鵝肝好幼滑 食完都冇乜油膩嘅感覺,鵝片啖啖肉同好入味,值得一讚👍🏻見到呢度有手工菜所以就叫咗個清燉荷包鱔清燉荷包鱔($118)呢條鱔係起晒肉,得少少骨,好重胡椒味,天氣凍食就啱晒😌食中菜我都鍾意飲湯,所以最後叫咗個二十年老菜脯燉鮮豬肚湯二十年老菜脯燉鮮豬肚湯($78)豬肚冇腥味,睇得出處理得好好,啖湯好清甜,好快成碗已經飲晒,二十年既老菜脯特登咬咗一啖試吓,咬落淡淡地,可能落咗碗湯度😋呢間中菜廳都好多大枱,好啱一家人黎食,做節黎食唔洗去酒樓都係唔錯既選擇😆

涼拌海蜇頭($88)

嚟到食打冷一定要試吓滷水嘢
所以叫左個鵝三寶

鵝三寶($298)

見到呢度有手工菜所以就叫咗個清燉荷包鱔

清燉荷包鱔($118)
呢條鱔係起晒肉,得少少骨,好重胡椒味,天氣凍食就啱晒😌

食中菜我都鍾意飲湯,所以最後叫咗個二十年老菜脯燉鮮豬肚湯

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯($78)

2024-01-22
2024-01-25 44 瀏覽
今日放工係樓下同同事食埋飯先返屋企,揀咗陳儀興尚潮樓開餐,陳儀興喺香港有好多唔同種類嘅食肆,有打邊爐、粉麵、米線、茶餐廳等等,雖然唔知係咪同一個老闆,不過自己之前都有幫襯過陳儀興打邊爐真心唔錯。餐廳用啲餐具都幾講究就連個茶壺都非常精緻。自己超鐘意食呢個涼拌海蜇頭,口感超正又爽又肥美,性價比高必點涼拌菜。小炒皇雖然係好簡單嘅菜式,但係要炒得好真係唔容易好睇廚師嘅功力,同朋友都覺得呢個小炒皇唔錯夠鑊氣又多料,真正色香味俱全。潮式魚丸肉碎煮汕頭白材料有肉碎、方魚、津白等等,湯底非常香同清甜,魚丸爽口彈牙有魚味。同朋友都叫咗鹹菜花蛤湯,花蛤湯味道非常濃郁,而且四隻大花蛤鮮甜肥美。

餐廳用啲餐具都幾講究就連個茶壺都非常精緻。

上次帶完父母嚟食潮州菜,今次到同老公嚟食😎一坐低,店員會先放低咸酸菜及功夫茶☕,聽說這是潮州人待客之道。平時食潮州菜都係似打冷為主,今次我地就主打手工菜,睇吓岩唔岩口味😆護國菜:係湯既一種,但喺名字上完全搵唔到任何有關食材的資料,所以非常好奇點樣護國🤨 於是問服務生,回答說係類似菠菜蓉。正所謂出街一定要食菜,於是就即刻下單。嚟到以為佢個質感會好杰,但佢又唔使粟米羹果種落勁多粟粉果種。食落無菠菜既青草味,似係中式版既菠菜濃湯👍🏻傳統普寧灌漿:食材其實好簡單,但做法就複雜。將白蘿蔔切條,加入原粒花生🥜蒸熟,再用腐皮包起來炸,香脆可口,食落有淡淡蘿蔔香氣,清清地又唔會覺得太dry。清燉荷包鱔:又係買少見少既手工菜,用清湯浸住一盅兩件,聽服務生講係每日限量製作。用荷葉☘️包住鱔片,荷葉香完美遮蓋鮮鱔既泥味,鱔又肥大肉厚,好有特式👍🏻臨走果陣,店員問我地仲要唔要功夫茶,話啱啱沖好。整餐飯都覺得店員好主動但唔會俾到食客壓力,抵讚👍🏻 店員仲叫我地weekend 返嚟飲茶,話而家做緊優惠,午茶免加一同茶芥~睇嚟又係時間帶屋企人過嚟食唰😎
上次帶完父母嚟食潮州菜,今次到同老公嚟食😎
2024-01-20 57 瀏覽
食飯啦:食潮菜去陳儀興提起鹵水鵝、鹹菜、豬肚、菜甫、白粥等等,大家一定會想起潮州打冷。位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓,非一般打冷嘢,試一趟包你想翻尋味的,點解?🤗🥢涼拌海蜇頭海蜇食得多,但尚潮樓的海蜇望落肥美,咬落爽口味濃而且霎霎有聲,讓人有清新的感覺,仲好有質感添!🪼🪼超好食!🥢鵝三寳🦢邊三寳?一寶🦢係軟滑鬆化的鵝潤,大大片鵝肝入口即溶,香味懸浮齒舌之間實在滋味無窮啊!二寶🦢係脆而爽口的鵝腸,每段鵝腸有番咁上下長度,點埋鵝鹵汁慢慢𡁻徬彿幫口腔做按摩啊!三寶🦢當然唔少得鵝肉,每件肉帶住嫩滑的薄皮,真係飯都食多碗啊!🍚🥢老菜甫燉鮮豬肚🐖豬肚同樣大大件,但煮得香滑爽而軟淋淋,配埋菜甫非常惹味,碗湯潤喉甘甜,上佳之作!👍👍食埋涼拌雲耳,石榴蟹等等,再呷番碗爽神潮州粥(記得要用筷子食)就知道原來潮州人咁識食嘅!埋單時仲有茶味甘香嘅功夫茶俾貴客享用!🫖值得一讚係所有店員阿姐都極之殷勤款待來賓,又很熱情介唔不同菜式的名稱和做法,讓我們對潮州飲食文化更添知識!🥢🥢
鵝三寳
食飯啦:食潮菜去陳儀興

🥢涼拌海蜇頭

🥢鵝三寳🦢

🥢老菜甫燉鮮豬肚🐖

埋單時仲有茶味甘香嘅功夫茶俾貴客享用!🫖
鵝三寳
2024-01-19 53 瀏覽
自陳儀興集團與港島東開了分店便多了一個高級打冷的地方環境裝潢滿有中國特色,大廳以古樓為設計元素利用薄紗屏風作間隔,氣氛雅致,環境舒適寬敞特設私人房間,私隱度高,適合朋友及商務聚餐店家首先奉上每人兩小杯潮汕功夫茶,味道清香回甘餐前涼拌海蜇頭爽口彈牙,又有麻油的香氣潮汕滷水鵝三寶為鵝肉、鵝腸及鵝肝 !獨門秘制的陳年滷水醇厚滋味蔬菜方魚炒芥蘭粗幼適中,口感爽脆,沒有苦澀味鹹菜花甲湯有蕃茄和香菜作配襯,每一啖都夾雜着鹹香潮州白粥絲苗白飯粒粒分明,有米香而不黏
自陳儀興集團與港島東開了分店便多了一個高級打冷的地方
環境裝潢滿有中國特色,大廳以古樓為設計元素
利用薄紗屏風作間隔,氣氛雅致,環境舒適寬敞
特設私人房間,私隱度高,適合朋友及商務聚餐
店家首先奉上每人兩小杯潮汕功夫茶,味道清香回甘
餐前涼拌海蜇頭爽口彈牙,又有麻油的香氣
鵝三寶
蔬菜方魚炒芥蘭粗幼適中,口感爽脆,沒有苦澀味
方魚炒芥蘭
鹹菜花甲湯有蕃茄和香菜作配襯,每一啖都夾雜着鹹香
鹹菜花甲湯
潮州白粥絲苗白飯粒粒分明,有米香而不黏
潮州白粥
2024-01-16
鵝三寶
鹹菜花甲湯
潮州白粥
2024-01-19 32 瀏覽
近排去完潮州玩返到香港都好掛住啲潮州菜,所以就上網搵下有咩潮州菜餐廳,見到陳儀興尚潮樓都幾多好評,所以今日就去試吓。餐廳無論裝修、擺設、傢俱同餐具都用咗富有中國特色嘅設計,令整個氛圍感大大提升。落完單無耐侍應好快就送上潮汕功夫茶比我嘆吓。雖然係涼拌小食但係份量一啲都唔少,海蜇頭口感柔滑肉厚帶點爽脆而且營養豐富,配返碗潮州白粥就最正。滷水拼盤有大腸、生腸、腩肉、元蹄、墨魚,每款大約有五至六件,拼盤充滿濃郁嘅滷水香味,入口香而不濁。清燉荷包鱔一盅兩件,開蓋後散發出陣陣香氣,清湯有荷葉味之餘仲帶有鱔肉嘅鮮甜,鱔肉肉質軟嫩,唯一不足之處係有小小骨,不過整體嚟講呢個手工菜都唔錯。胡椒鹹菜鮮豬肚湯驟眼睇普普通通,估唔到胡椒味非常濃郁,豬肚洗得乾淨冇異味,另外仲有兩大件鹹菜湯料品嚐。
落完單無耐侍應好快就送上潮汕功夫茶比我嘆吓。

【鰂魚涌•陳儀興尚潮樓】@sheungchiulauqbππππππππππππππππππππππππππππππ港島太古人氣陳儀興潮州菜館涼拌海蜇頭 88$海蜇頭呈現一種半透明的質地,質感非常清脆。配合著醋、醬油和其他調味料,整體味道非常開胃。潮州魚丸肉碎煮汕頭白 228$魚丸富有彈性,且十分鮮嫩,肉碎的搭配使得整個菜餚更加豐富。而汕頭白則是質地非常細膩,入口即化。風沙安格斯牛柳粒 268$牛肉粒經過高溫快速炒製,肉質鮮嫩多汁,帶有明顯的牛肉香味,外皮炒得微焦酥脆,內裡仍然保持著嫩嫩的質感,口感非常棒。20年老菜甫燉豬肚湯 78$湯底清甜鮮美,讓人喝了之後感到非常舒服。燉豬肚湯是非常有補的一道菜,對身體非常有益。絲苗白飯兩碗 30$陳年普洱兩位 30$餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 794(加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#鰂魚涌美食 #陳儀興尚潮樓 #web3鰂魚涌 #陳儀興尚潮樓 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #蠔餅 #滷水鵝 #陳儀興尚潮樓 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #香港必吃 #香港好去處 #香
【鰂魚涌•陳儀興尚潮樓】@sheungchiulauqb

陳年普洱兩位 30$

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 794(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港
#香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #蠔餅
陳儀興尚潮樓 (英皇道)
2024-01-16 30 瀏覽
陳儀興潮州菜位於鰂魚涌1001既7樓 陳儀興潮州菜先來一味爽口前菜 涼拌雲耳 $68,雲耳咬落好脆口,醬汁少少辣,辣度2/10,好開胃!湯類 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78一碗豬肚軟硬適中,湯好濃味!可以一試😃主菜1 富貴石榴蟹 $118賣相好精緻,好富貴!外皮比較似水餃🥟皮,皮唔會太厚!內餡似蝦滑,不過蝦轉咗做蟹,有實在口感,不錯!主菜2 清燉荷包鱔 $118魚肉新鮮,有少少骨,但只係好少!外皮鬆軟,好易咬開!湯底清新,有陣陣菜香味!主菜3 乾貝春菜🥬煲 $128首嚐春菜,都幾好味!有好多乾貝瑤柱,可提升春菜煲既鮮味!最後試一口純正功夫茶🫖,個人覺得好苦,試下無妨!整體而言,陳儀興潮州菜館有多款手工菜,環境好,枱與枱之間有分隔開,坐得舒服😃有各種海鮮,相信同樣值得一試😀
陳儀興潮州菜

位於鰂魚涌1001既7樓 陳儀興潮州菜

雲耳

先來一味爽口前菜 涼拌雲耳 $68,
雲耳咬落好脆口,醬汁少少辣,辣度2/10,好開胃!
豬肚湯

湯類 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78一碗
豬肚軟硬適中,湯好濃味!
可以一試😃
石鰡蟹

主菜1 富貴石榴蟹 $118
賣相好精緻,好富貴!
外皮比較似水餃🥟皮,皮唔會太厚!
內餡似蝦滑,不過蝦轉咗做蟹,有實在口感,不錯!
荷包鱔

主菜2 清燉荷包鱔 $118
魚肉新鮮,有少少骨,但只係好少!
外皮鬆軟,好易咬開!
湯底清新,有陣陣菜香味!
川貝春菜煲

主菜3 乾貝春菜🥬煲 $128
首嚐春菜,都幾好味!
有好多乾貝瑤柱,可提升春菜煲既鮮味!
功夫茶

最後試一口純正功夫茶🫖,個人覺得好苦,試下無妨!

整體而言,陳儀興潮州菜館有多款手工菜,
環境好,枱與枱之間有分隔開,坐得舒服😃
有各種海鮮,相信同樣值得一試😀
2024-01-16 19 瀏覽
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌).環境舒服,店員服務好!.▪️涼拌海蜇頭▪️.略嫌少鹹,但海蜇爽口,係清爽嘅前菜!.▪️鵝三寶▪️.鵝肉,滷水豆腐,鵝腸同鵝肝個人對肝麻麻地,但腸同肉配酸汁好食!.▪️方魚炒芥蘭▪️.方魚有啲似鹹肉,作調味用途,芥蘭翠綠好甜!.▪️ 20年老菜莆燉鮮豬肚▪️.老菜莆燉嘅湯黑色而且真係偏濃味豬肚一小碗有四舊!.📌 陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)

環境舒服,店員服務好!

▪️涼拌海蜇頭▪️
略嫌少鹹,但海蜇爽口,係清爽嘅前菜!

▪️鵝三寶▪️
鵝肉,滷水豆腐,鵝腸同鵝肝
個人對肝麻麻地,但腸同肉配酸汁好食!

▪️方魚炒芥蘭▪️
方魚有啲似鹹肉,作調味用途,芥蘭翠綠好甜!

▪️ 20年老菜莆燉鮮豬肚▪️
老菜莆燉嘅湯黑色而且真係偏濃味
豬肚一小碗有四舊!
📌 陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-01-14 29 瀏覽
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌).屋企人心血來潮想食潮洲野,於是就揀左陳儀興試一試!涼拌海蜇頭.揀左個清爽開胃嘅頭盤,海蜇頭係我地必選之一,食落夠爽口又開胃!.風沙安格斯牛柳粒.牛柳粒略嫌有啲韌,但肉味濃厚!另外仲有腰果,紅椒,黃椒,四季豆等配料炒埋一齊!.清燉荷包鱔.荷包鱔非常特別同精緻菜式,用鹹菜葉包住蒸鱔,浸係個湯入面,不過食嘅時候要小心鱔嘅細骨!.陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
屋企人心血來潮想食潮洲野,於是就揀左陳儀興試一試!

風沙安格斯牛柳粒

清燉荷包鱔
2024-01-13 27 瀏覽
朋友介紹陳儀興尚潮樓,因為佢喺新蒲崗老字號,現在在太古地鐵站附近有分店可以食到,我哋特別來吃手工菜。點了一份「涼拌雲耳」作前菜,原來份量都好多,麻辣幾強吓,很爽口,幾刺激!「富貴石榴蟹」以前食過石榴雞,石榴蟹就係第一次,外型似開花嘅石榴,真係手工的成果。一份一大粒,外面嗰層夠薄又滑,聽講係雞蛋做嘅,裏面個蟹球很有彈性,我估有蝦有肉混合,非常清甜,個汁都好好味!周不時見到潮州飯店預訂菜式裏面有呢一款「清燉荷包鱔」,原來係咁樣,係個燉湯,用酸菜包住鱔,燉到好軟棉,湯很香甜,有特色好味道。「20年老菜脯燉鮮豬肚湯」滋潤。最後飽肚嘅係潮州名物「沙嗲牛肉炒粿條」,沙嗲醬味道濃郁分量豐富,牛肉都好多,全部都好鬆軟,食完個粉之後大滿足!服務態度唔錯,環境都好企理,價錢公道。

「20年老菜脯燉鮮豬肚湯」滋潤。

服務態度唔錯,環境都好企理,價錢公道。