2023-12-17 58 瀏覽
今次來到【阿閒泰】並品嚐了他們的暹羅芽菜、鹹蛋黃薯條、炭燒魷魚鬚、香茅豬肉米紙卷、阿閒泰滷豬手香飯配溏心蛋、炭烤雞扒濃湯船河、蜂蜜鮮奶咖啡和柚悠。😍只要order lunch set 就可以+$16起加配多款小食,亦可以優惠價upgrade 特式飲品,又幾抵!👍阿閒泰的暹羅芽菜是一道清爽的開胃菜,帶來一絲絲清新的口感。😋鹹蛋黃薯條炸得金黃酥脆,外層裹著美味的鹹蛋黃醬,吃到停唔到口。😋炭燒魷魚鬚經過炭烤後更具風味,口感彈牙,伴有炭燒香氣。😋香茅豬肉米紙卷,米紙包裹著豬肉、香茅和其他新鮮的蔬菜,搭配著酸辣的泰式蘸醬,又一開胃小吃。😋滷豬手香飯配溏心蛋,豬手經過滷製後變得軟嫩多汁,搭配著香氣四溢的滷汁,每一口都充滿了濃郁的味道。😋炭烤雞扒濃湯船河以泰式新鮮幼粉為主要食材,搭配著炭烤雞扒和濃郁的湯汁。幼粉口感滑嫩,配上炭烤雞扒的獨特風味,味道豐富而鮮美。😋蜂蜜鮮奶咖啡,這杯咖啡濃郁順滑,蜂蜜的甜味平衡了咖啡的苦澀,奶香豐富而柔和。😋柚悠由檸檬蜂蜜柚子茶製成,果味及茶味配搭得宜。😋Relaxing lunch time!🥰

炭燒魷魚鬚經過炭烤後更具風味,口感彈牙,伴有炭燒香氣。😋

柚悠由檸檬蜂蜜柚子茶製成,果味及茶味配搭得宜。😋

Relaxing lunch time!🥰
2023-12-16 48 瀏覽
平時來到阿閒泰2:30後有下午茶供應,相對午餐抵食點,約了屋企人行街也來吃個下午茶。先上阿閒泰滷豬手香飯配溏心蛋$66,下午茶份量不少同午餐差不多,豬手都有7-8舊,豬手甜酸汁是分開上的,很是同心。豬手肉入口即溶,不會太乾瘦,好食,配上酸菜酸酸甜甜幾開胃。炭烤雞扒 雞油香坂•泰式燒烤醬$73, 雞扒一大整塊 炸得香口,肉汁豐富,甜酸醬會自動分開上,方便食少汁既人,仲有菠蘿配菜,開胃之選。飲品有不少泰式選擇,最抵係不用加錢轉配的泰式奶茶,涷熱可選,也可以少甜,怕胖的人首選! 友人加$5要了伯爵茶鮮奶,也是香香,好特別。

2023-12-15 51 瀏覽
呢間環境好靚既新派泰國菜,不單裝飾靚靚,食物既擺盤都好打卡able! 想講我地係食都最後的一枱客😆脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬-大大隻軟殼蟹十分厚肉,配埋薄片子薑包係米紙內,味道好特別,子薑唔會好搶,重可以減輕油膩感。泰式鹹蛋黃金單邊雞翼-外層佈滿鹹蛋黃蓉,入口勁香,而單邊雞翼方便入口之餘,肉同蛋黃的比例更平均,鹹蛋黃愛好者必選。脆炸豆腐配泰式魚露-外脆內滑,熱辣辣要小心食,配合魚露食落無咁熱氣之餘,又多左泰式風味。濃汁冬陰功虎蝦海鮮燴飯-首先要講好多海鮮又蝦又青口又新魷,都係新鮮彈牙,而燴飯係比較濕身,呢個冬陰功重香茅味,惹味~阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍-奶茶唔係好甜,泰茶專屬既茶香十分濃郁,冰凍就係源自支雪條,而多奶少奶都係自己話事。泰式街頭椰子雪糕-足足有兩大球,好香椰子味,偏向椰奶香,入口特別細滑有厚度,配埋糖衣包裹的合桃,增加香脆口感。

2023-12-13 29 瀏覽
呢間泰國餐廳嘅食物真係好正,我食咗佢哋嘅冬陰功虎蝦意大利麵、大蝦炒金邊粉同埋泰式棕櫚糖炭燒雞。首先,冬陰功虎蝦意大利麵,真係夠辣夠鮮香!佢哋嘅湯底好濃郁,有酸辣同埋香辣嘅味道。虎蝦好鮮甜彈牙,同意大利麵一齊煮,令味道更加豐富。食落去真係又辣又麻,好過癮!其次,大蝦炒金邊粉,真係好正宗嘅泰式風味!金邊粉爽滑彈牙,炒得香口,配上大蝦同埋新鮮蔬菜,味道鮮美。佢哋加咗啲特色嘅調味料同埋香料,令味道更加突出。好開胃同埋好滿足!最後,泰式棕櫚糖炭燒雞嘅風味真係獨特!雞肉炭燒得剛剛好,外脆內嫩,啱啱好熟透。佢哋用咗泰國特產嘅棕櫚糖醬汁,帶出咗甜而不膩嘅味道,令味道更加特別。真係一道令人回味無窮嘅菜式!

2023-12-13 32 瀏覽
今日行開尖沙咀k11 ,經過二樓見到有間泰式餐廳阿閒泰, 週圍都佈滿綠油油嘅草, 感覺好relax, 於是就入去嘆返個下午茶🤗 燒牛肉濃湯船麵濃湯船麵係名副其實嘅濃湯👍 有好多款香草味, 味道層次豐富😍😍 湯底比起出面專賣船河嘅更為出色😋 棟咗配幼麵, 呢款咁幼嘅幼面係第一次食, 口感都有啲煙韌, 但係出奇地完全將濃湯湯汁吸曬😍 勁好味😋😋😋 無骨海南雞冬陰酸湯粉冇骨海南雞幾滑😍 咬落去啖啖肉,適合怕吃骨人士✅頹餐之選😆 冬陰功湯酸味和辣味都平衡, 非常開胃👍 泰式生蝦刺身配酸辣賣相好靚, 適合打卡✨ 店家好有心思炸咗啲蝦頭伴碟👍 生蝦刺身用小杯仔上, 一杯一隻, 浸住泰式酸辣汁, 開胃之選😍😍 椰汁芒果黑糯米飯係我見過賣相最靚💖💖💖 好似藝術品一樣, 除咗瘋狂打卡影相, 真係有少少唔捨得食😆 靚到好似法式甜品咁🤗女仔必點👍 值得一讚嘅係糯米飯有上下兩層, 中間係夾住芒果, 感覺好似食緊夾心蛋糕, 同平時食芒果糯米飯就咁hea一嚿飯好吾同, 值得加分✅ 泰式鴛鴦冰港式鴛鴦就試得多, 泰式鴛鴦係第一次🤣 幾新鮮幾得意😊 賣相好靚, 好似一個set咁, 自助加奶同埋咖啡🤗🤗 喺阿閒泰太用餐

燒牛肉濃湯船麵

無骨海南雞冬陰酸湯粉

泰式生蝦刺身配酸辣

椰汁芒果黑糯米飯

泰式鴛鴦冰

喺阿閒泰太用餐感覺好relax, 環境舒服,而且食物有驚喜, 最啱鐘意打卡嘅朋友😍😍 下午茶性價比極高, 喺k11六十零蚊一個下午茶, 又高質嘅, 真係罕有💯💯

2023-12-12 35 瀏覽
每次來到阿閒泰都會覺得好優閒,就好似置身在椰林樹影底下🏖️環境的確令人好relax😌所以難得今日放假,一早就約好友去行街前來食個lunch😋餐廳除左可以掃qr code點餐,侍應會比多份menu給我們細看,非常貼心👍🏻👍🏻Lunch set都比較多選擇,有小食,主食+餐飲😋飲品我就點了杯凍飲👉🏻阿閒泰氮氣泡泡檸檬茶,泡沫非常幼細軟綿😋檸茶香濃👍🏻柚悠:好友就點了杯熱飲,柚子配檸檬,解膩感一流👍🏻小食就點左👉🏻香茅豬肉米紙卷😋 Q彈的米紙包住香茅豬肉,一口咬下,嘴裡Q軟、脆口,沾上甜甜酸酸醬汁,真係不錯的配搭🤤泰式咖喱配薄餅🤤呢個永遠都係最好的配搭,薄餅送到枱,仲熱辣辣,而且半乾濕質感,酥脆口感沾上咖哩汁,香噴噴🤤🤤好友鍾意食濕濕地粉麵,所以佢點了呢個套餐👇🏻燒雞酸辣湯配泰國新鮮幼粉😋首先講下個幼粉先,好滑又彈牙,配上酸辣湯好夾,麵條吸晒湯汁,酸酸辣辣好開胃,另外燒雞好厚身,但非常juicy🤤🤤炭燒牛肉醬油炒飯配煎蛋首先醬油炒飯味道香濃,每粒米飯都分明,而且不濕黏👍🏻👍🏻 經過炭燒的牛肉,有驚喜,唔鞋口,而且肉香特濃👍🏻

Lunch set都比較多選擇,有小食,主食+餐飲😋

柚悠:
好友就點了杯熱飲,柚子配檸檬,解膩感一流👍🏻

泰式咖喱配薄餅🤤

好友鍾意食濕濕地粉麵,所以佢點了呢個套餐👇🏻
燒雞酸辣湯配泰國新鮮幼粉😋

炭燒牛肉醬油炒飯配煎蛋
2023-11-28
店舖面積算大,因為時間早午飯時間未到,朋友很早到了,所以給我們安排了個很棒的位呢。餐廳裝飾有清新感,感受泰式的風情。點了袐製滷豬手和帶子意大利粉,自家雪糕亦很吸引,棒前菜小吃套餐有的肉碎粒、豆角粒、金不換香草,非常有咬口感,金不換清香泰式豬手豬手炆得入味,很有味道,有點入口融化的口感,吸滿了魯水醬汁鮮香味,惹味滿滿的咸菜,中和豬手之肥膩感覺,點上泰式的酸甜汁來吃,很回味。魯水汁配白飯感覺很好。豬手的惹味和咸菜爽口,所有的食材配合泰式蟹肉帶子意大利帶子非常彈牙。朋友喜愛菜式不肥膩,而且炒得掛汁。配上帶子,口感層次提升不少,棒。蟹肉味道入味,意大利粉吃時帶有煙韌感。帶子咬下去香又嫩,彈牙滿滿。泰式街頭椰子雪糕非常棒之一道雪糕!泰式味道滿,造型美亦不太甜,打卡一流,椰香滿滿,又有脆脆之栗米片,栗米令人甜甜,口感是非常有層次,令人快樂之源頭。咸蛋薯條咸香脆口,清碟服務態度不錯,環境很好,聊聊心事,男店員非常友善。Fusion菜餐廳,裝修風格有特色,西式清新田園感

點了袐製滷豬手和帶子意大利粉,自家雪糕亦很吸引,棒

前菜小吃

泰式豬手

魯水汁配白飯感覺很好。豬手的惹味和咸菜爽口,所有的食材配合

泰式蟹肉帶子意大利

帶子非常彈牙。朋友喜愛菜式不肥膩,而且炒得掛汁。

泰式街頭椰子雪糕

咸蛋薯條
咸香脆口,清碟

2023-12-12 37 瀏覽
「阿閒泰」主打泰西Fusion菜,供應沙律、主食、小菜、甜品、特飲等多元化選擇🇹🇭餐廳裝潢簡約清新走西式田園風,懸掛不少綠色植物,以打造休閒舒適嘅用餐環境🌿無論係相約家人或三五知己相聚都非常適合❤️🔸泰北脆皮豬頸肉沙律($88)豬頸肉切成粗條狀,食落爽口彈牙帶焦香🐷蘸上自家制檸檬番茄醬更添風味,伴碟沙律有生菜同紫洋蔥,進一步提升清新感覺🥗🔸阿閒泰虎蝦冬蔭功湯($178/1人份)冬陰功湯特選泰國香料熬製而成,酸辣味道平衡得宜👍🏻內有大蝦、青口、車厘茄、草菇等,用料絕不欺場,抵讚✅🔸泰式虎蝦炒金邊粉($128)泰國直送金邊粉煙靭帶嚼勁,而且炒得乾身不油膩🥰配料方面亦相當豐富,有大蝦、青口、蛋花、芽菜、豆腐乾同花生碎,盡顯誠意🙆🏻‍♀️🔸泰又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯•炭烤牛肉串燒($148)炒飯粒粒分明有鑊氣🔥加入雞肉、紅椒、洋蔥、肉鬆、菠蘿同提子乾等配料,份量大碟吸引👏🏻炭烤牛肉串軟腍嫩口,香濃惹味,值得一試🍡🔸椰汁芒果黑糯米飯($78)甜品打卡一流📸軟糯煙韌嘅黑糯米夾雜住香甜芒果片同脆口果仁粒😺上面放有椰子乾同拔絲作點綴,再配上香濃椰汁,令整體味道更有層次🆙

🔸泰北脆皮豬頸肉沙律($88)

🔸阿閒泰虎蝦冬蔭功湯($178/1人份)

🔸泰式虎蝦炒金邊粉($128)

🔸泰又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯•炭烤牛肉串燒($148)

🔸椰汁芒果黑糯米飯($78)
2023-12-11 26 瀏覽
尖沙咀返工的我,成日都要諗lunch 食咩好今日去到k11 搵野食,發現呢間泰菜裝修帶有小清新風,叫左2份 lunch set 試試先😎冬陰功虎蝦意大利麵這道菜結合了冬陰功的辣味和虎蝦的鮮甜,味道非常豐富。意大利麵的口感彈牙,與冬陰功香辣味完美融合炭燒牛肉醬油炒飯配煎蛋炭燒牛肉肉質嫩滑多汁,散發出濃郁的炭燒香氣,配上醬油炒飯及煎蛋,作為午餐真的豐富又美味午市套餐加$35 泰式單骨雞翼炸到酥脆的外皮搭配著自製的泰式調味料,每一口都能品味到雞肉的鮮嫩和調味料的風味午市套餐加$25 香茅豬肉米紙卷米紙卷外層用紫蘇葉包住,裹面有豐富的香茅豬肉和新鮮蔬菜,每一口都充滿了鮮美的口感和清新的味道跟餐+$5會有當天嘅花茶

尖沙咀返工的我,成日都要諗lunch 食咩好

冬陰功虎蝦意大利麵

炭燒牛肉醬油炒飯配煎蛋

午市套餐加$35 泰式單骨雞翼

午市套餐加$25 香茅豬肉米紙卷

跟餐+$5會有當天嘅花茶
2023-12-07 28 瀏覽
呢間泰國餐廳環境佈置都很好,很多人都會打卡留念,食物方面都比較正宗,味道都有d不同,口味方面有d濃,岩既d重口味既朋友仔,食物選擇都比較多,飲品亦有很多不同選擇
2023-12-01 34 瀏覽
朋友在外國回來,當然要帶他試一試香港的美食。朋友喜歡吃泰國菜,我便想起在尖沙咀K11的這間餐廳炸軟殼蟹米紙卷米紙卷吃得多,但配軟殼蟹,真是第一次試!米紙卷一啖一口,配以香脆的軟殼蟹,實在是不錯的小食脆皮豬頸肉沙律一向很喜歡吃沙律,這個沙律,味道清新,小小酸,配燒得香噴噴的豬頸肉,十分可口🎉椰汁雞湯朋友想試試這個特別的菜式,幸好沒有令我們失望椰汁夠濃炭燒牛肉串燒這個牛肉大大粒炭燒味粥,調味適中,不會太鹹炭燒蝦串燒燒蝦肉質不錯,燒得少少膿夠香口烤原個椰菜配青咖喱份量很大,一個普通的椰菜用烤的方法做別有一番風味,配以很香的青咖喱,椰菜入晒味,別有一番滋味🥰椰汁芒果糯米飯,經典的菜式,當然要叫,很香,不過甜

炸軟殼蟹米紙卷

脆皮豬頸肉沙律

椰汁雞湯
朋友想試試這個特別的菜式,幸好沒有令我們失望椰汁夠濃

炭燒牛肉串燒
這個牛肉大大粒炭燒味粥,調味適中,不會太鹹

炭燒蝦串燒
燒蝦肉質不錯,燒得少少膿夠香口

烤原個椰菜配青咖喱

椰汁芒果糯米飯,
經典的菜式,當然要叫,很香,不過甜
2023-11-24 63 瀏覽
今日係食泰國菜嘅日子,有幾樣食物非常推介。泰式鹹蛋黃金單骨雞翼 - 雞翼炸得香脆,沾上滿滿的鹹蛋黃,十分惹味!泰式醉貓炒新鮮手造卷粉 - 很特別的手造卷粉,口感煙韌,味道像平常的泰式炒河粉👍🏻棕櫚糖炭燒三黃雞 - 雞肉嫩滑,不會燒得過火,更配以燒菠蘿作點綴,味道清新🤤香辣炒通菜 - 通菜炒得剛剛好,少辣惹味,健康又好味。椰汁芒果黑糯米飯 - 有層次的芒果糯米飯,打卡一流📸 芒果香甜,糯米飯軟硬適中!泰式泡沫奶茶 - 茶味濃又不太甜椰青滑冰 - 超大個沙冰,純清甜椰子味,非常解渴👍🏻👍🏻下次行街行到攰可以再食呢間!
今日係食泰國菜嘅日子,有幾樣食物非常推介。

香辣炒通菜 - 通菜炒得剛剛好,少辣惹味,健康又好味。

泰式泡沫奶茶 - 茶味濃又不太甜

椰青滑冰 - 超大個沙冰,純清甜椰子味,非常解渴👍🏻👍🏻

下次行街行到攰可以再食呢間!
2023-11-23
2023-11-18 52 瀏覽
難得今日星期六晚市,6點半以為要排長龍,好在咁橋有walk in位,等左5分鐘已經可以入座,當然都一樣限入座90分鐘交枱。今次係第3次食呢間餐廳,繼續試下不同菜式,今次試左軟殼蟹白咖喱汁意大利粉,隻辣係不太接受到,我係食到髮根冒汗的,但個味道係幾好食,如果佢無咁辣就好d,或者係個人唔太受辣得。豬頸肉沙律,好味個肉既份量係足一碟出面街泰菜食到既份量,豬頸肉調味香口,咸味適中,沙律菜多返少少會更加好。最後加單的咸蛋黃薯條,又係熱住上菜,咸香味足夠,每根薯條都剛好包到蛋黃,粗薯又係我喜歡的,用隻大碗裝到滿好滿足,查實佢提供一小碟醬汁可以唔洗,因為夠曬味,應該會再有下次黎呢度食飯。
2023-11-18
用餐優惠
優惠券
2023-11-17 101 瀏覽
因為太肚餓嘅關係唔知食咩好兜咗一個圈入去呢間試吓!我哋嗌幾樣嘢一齊share,冬陰功帶子金邊粉比較酸,一開頭已經覺得酸越食越酸🤣🤣其實本身幾好味,帶子就有三粒,一舊青口,好多肥仔芽菜越式嗰種但係太辣我哋食唔到,定係唔知太酸炭燒牛肉青木瓜沙律嘅炭燒牛肉好好味有四大件!牛肉香好強,而且嗰個炭燒味亦都好正不過底下啲青木瓜我哋食唔到,又係因為好酸,兩樣餸都咁酸就頂唔順啦哈哈呢個米子卷係健康嘅選擇,味道略為普通,要骨啲芒果落去先夠味,不過佢個米子做得非常之好,好煙唔知係咪唔好彩,整體而言都覺得唔係咁好食,我哋喺美食飽嘅情況之下已經冇食嚕,諗定下場食甜品🤣🤣應該都未必再回來食
但係太辣我哋食唔到,定係唔知太酸

應該都未必再回來食
2023-11-17 37 瀏覽
喜歡來這裡吃泰國菜在商場裏比較方便 又可以坐得很舒服三文魚牛油果醬他他三文魚塊 用檸檬汁點綴 整體帶出少許酸度牛油果醬細膩滋潤三文魚 兩者配合剛好作為前菜可以打開味蕾芒果豬肉米紙卷很有泰國特色的米紙卷小吃米紙包裏芒果 蘿蔔 豬肉片 味道相反地清新蔬果存在感較高 芒果很甜 紅咖喱慢煮牛肋條 薄餅偏辣紅咖喱 牛肋慢煮到軟乎乎 帶點辣味薄餅偏酥脆 包裏牛肉咖喱 相對好易入口應該大部分人都接受到勿洞脆脆煎蠔餅蠔餅剛炸好出來 外層酥脆和金黃色蠔肉大顆飽滿 內層有蛋香配上魚露提鮮 或者可點辣醬
喜歡來這裡吃泰國菜
在商場裏比較方便 又可以坐得很舒服