2024-05-14 44 瀏覽
阿杏飯團 (富時中心) (旺角)旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖。Sleepy head sleep late AGAIN on sat morning 😴 or I should say it's afternoon 1:15pm when I was up. Sleeping is one of the most wonderful doings in the world 😝。Well, come with the consequences that I needed to rush ready myself while I bought 2:45pm movie tickets 😀 don't mention i had to cross tunnel for that as well 。How can I fill up my empty grumpy tummy if I didn't wanna have hotdog and popcorn in the cinema? Dada~~ the answer is rice roll 🍙 。A rice roll def

阿杏飯團 (富時中心) (旺角)
旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

A rice roll definitely fulfilled all my needs! Efficient, tasty, fullness 😍 the most important is the low cost! We picked Black Pepper Chicken Chop Rice Roll ($39) & Crab Rice Roll ($41). Also, don't forget the drinks 🥤 Oolong with Nata de Coco ($23) & Brown Sugar with Black Pearls Mill Tea ($27).

To be honest, the rice rolls have plenty of choices that I had to push myself to pick faster 🤣

The food and drinks are freshly made. The ingredients are quite healthy contains enough nutrition just in one roll. They are using 100% Thai purple sticky rice which I am impressed.

I like this light food especially i am on diet or simply I don't wanna eat much or just because in a rush 🤣
2024-05-11
2024-01-02 417 瀏覽
🍙🌸【 阿杏飯團 】🌸🍙⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄實不相瞞,我勁鍾意食「阿杏飯團」💕 唔單止款式口味多樣,而且好味飽肚,賣相仲好靚☺️今日幫襯旺角店,店內擺放咗一棵巨型花花樹,配搭淺木色系裝潢,好似鬧市中嘅綠洲一樣,打卡一流🌸📸✨芝麻八爪魚飯團🐙🍙同朋友交換一人一半食,一致認同呢個非常好味😍材料好豐富:日式八爪魚、鹹蛋黃、肉鬆、生菜、菜甫、油炸鬼、沙律醬…… 當然少不了煙韌嘅紫糯米💜 各種食材配搭得宜,足料又大份,好正🤤✨金沙鹹蛋飯團🐣🍙鹹蛋黃做主角嘅「金沙鹹蛋飯團」都好吸引,鹹蛋色澤金黃,略帶顆粒嘅細沙口感非常特別,入口鹹香惹味🤩 配搭埋其他食材,口感層次豐富,香噴噴,暖笠笠,勁有台灣風味🇹🇼 👍🏻我地另外配埋飲品,有85折優惠❣️✨奶蓋苿莉毛尖🍵「毛尖」係綠茶嘅一個品種,口感甘潤,茶香濃郁,滲透淡淡茉莉花香味🌸 加埋奶蓋,飲到停唔到口😋✨黑糖珍珠奶茶🧋奶茶非常香滑,黑糖味道濃郁醇香,珍珠咬到中心位置仍有絲絲甜味,好喜歡🖤⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄鹹蛋黃系列:🐣金沙鹹蛋飯團($36)海鮮飯團系列:🐙芝麻八爪魚飯團($38)奶茶/奶蓋系列:🍵奶蓋苿莉毛尖($29/大
🍙🌸【 阿杏飯團 】🌸🍙

✨奶蓋苿莉毛尖🍵

✨黑糖珍珠奶茶🧋

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

鹹蛋黃系列:
🐣金沙鹹蛋飯團($36)

海鮮飯團系列:
🐙芝麻八爪魚飯團($38)

奶茶/奶蓋系列:
🍵奶蓋苿莉毛尖($29/大)
🧋黑糖珍珠奶茶($27/小)

🔥凡惠顧飯團配奶茶、清茶或特飲系列,即享85折優惠(即磨系列除外)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:阿杏飯團 (富時中心) (旺角)
旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami旺角 #ccrreami油麻地 #旺角美食 #油麻地美食 #阿杏飯團 #阿杏飯糰 #axingriceroll @a_xing_rice_roll
2024-01-02
2024-05-13 14 瀏覽
今日路過旺角,落大雨趕時間,想搵速食快快趣食D野,入左阿杏飯團想買個飯團+飲品。阿杏飯團成間店裝修都好有台灣風情,設計都好靚,有好多不同材料選擇,雞扒,八爪魚,牛扒都有。飯團價格大概$40 up,飲品就大概$25-30up。鹹蛋烤腸飯團$43飯團好大個好足料,鹹蛋足足有一整個,烤腸亦都係用上台式香腸,飯用上紫糯米,煙煙靭靭好飽肚。本身就會幫你切開一半,方便食用。黑糖珍珠奶茶$27黑糖珍珠奶茶正常發揮,奶味重,黑糖珍珠夠甜。

鹹蛋烤腸飯團$43

黑糖珍珠奶茶$27
黑糖珍珠奶茶正常發揮,奶味重,黑糖珍珠夠甜。

2024-04-21 31 瀏覽
📍 阿杏飯團 (富時中心) (旺角)旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖食過都要再食,成日心心念念,即叫即做飯團,主打紫米,健康之選。 😆😆👉廣島黑椒豬扒飯團💰$39😋😋😋😋.5/5豬扒食落Juicy同軟糯嘅紫米飯加上有肉鬆、榨菜同菜,糯米勁好咬勁煙靭,食落鹹香又甜甜地,正👍👉金沙鹹蛋飯糰💰$34😋😋😋😋.3/5呢個好香口,有大粒又濃郁嘅鹹蛋黃,配埋榨菜、肉鬆同菜口感勁豐富!😋👉黑糖珍珠奶茶💰27😋😋😋😋.3/5黑糖珍珠奶茶,奶茶味香濃,叫咗少甜微微嘅黑糖香,珍珠煙煙靱靱👉椰果四季春💰27😋😋😋😋.3/5椰果四季春叫左走甜,茶味幾香,椰果好多好正😆回頭: yesYesyes!!!☺️個飯真係好好食,全部都想試🤭絕對會再嚟🫶🏾#kermit食在旺角
📍 阿杏飯團 (富時中心) (旺角)

👉廣島黑椒豬扒飯團

💰27

👉椰果四季春
💰27
😋😋😋😋.3/5
椰果四季春叫左走甜,茶味幾香,椰果好多好正😆

#kermit食在旺角
糸旺角見到間台式飯團🍙好多人排隊,橫掂好耐冇食過,等我入去試吓先🤭我地食左:👉🏻✨新宿燒汁牛扒飯團✨用料超實在😍除左幾塊厚身嘅燒汁牛扒🥩入面仲有生菜🥬榨菜、肉鬆同油炸鬼添,加上少少沙律醬,口感豐富,最特別嘅係飯團用既系軟糯又好咬口嘅紫糯米💜唔單止口感更好,仲健康啲添💪🏻✨金沙鹹蛋飯團✨同樣用料十足,只係改為以鹹蛋黃做主角,金黃金黃咁💛好靚,鹹蛋黃粒帶顆粒感同鹹香味,令飯團🍙無論喺口感定係味道👅方面都更有層次🤤✨燒仙草奶茶✨燒仙草好滑捋捋,加入去香濃幼滑既奶茶度,真係滑到-個點🤣✨黑糖珍珠奶茶✨珍珠煙煙韌韌好有咬口,奶茶亦有好香嘅茶味🧋黑糖雖然好香濃但稍甜左少少,但配埋飯團🍙就啱啱好😍啲飯團🍙咁大份,當一餐都夠晒😚重點係大份同用料十足,大推👍🏻🍙阿杏飯團 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

我地食左:👉🏻

✨新宿燒汁牛扒飯團✨

✨金沙鹹蛋飯團✨

✨燒仙草奶茶✨

燒仙草好滑捋捋,加入去香濃幼滑既奶茶度,真係滑到-個點🤣

✨黑糖珍珠奶茶✨

🍙阿杏飯團

2024-04-08 54 瀏覽
已經多次回訪,今日同朋友去旺角行街,朋友話上網見到這家「阿杏飯團」有好多人推介。其實我都已經食過幾次,的確唔錯。因為飯團係用紫米製成的,餡料多又健康。✨金沙鹹蛋飯團 $36金黃色嘅蛋黃,不會太鹹,有鹹香味,配料有爽脆嘅油炸鬼、肉鬆、生菜絲和沙律醬,味道好夾。✨新宿燒汁牛扒飯團 $40牛扒肉質軟淋,燒汁略帶微辣,加埋各種配料,口感豐富。✨黑糖珍珠奶茶 $27黑糖味道香濃,珍珠口感QQ糯糯,又唔會太甜,真正完美組合。✨椰果四季春 $23有濃郁嘅茶香,仲有椰果增加口感,叫左小甜,好適合配飯團一齊食。總結:這裡唔止有外賣,店內仲有少量座位可供堂食。店員都好細心,會幫忙切開飯團,食得方便又可以和朋友share👍

✨金沙鹹蛋飯團 $36
✨新宿燒汁牛扒飯團 $40
牛扒肉質軟淋,燒汁略帶微辣,加埋各種配料,口感豐富。
✨黑糖珍珠奶茶 $27
黑糖味道香濃,珍珠口感QQ糯糯,又唔會太甜,真正完美組合。
✨椰果四季春 $23

總結:
這裡唔止有外賣,店內仲有少量座位可供堂食。

2024-03-07 69 瀏覽
一直都有食呢間既🍙飯團,今次試嗰個係台灣腸味道好好呀,因為唔會太滯,亦都冇油膩感。係覺得份量少咗啲。有時會一邊咬到一邊咬唔到。食到最尾已經冇腸。如果下次再加多少少會更好。
2024-03-04 62 瀏覽
今天下午,我和太太到位於旺角彌敦道的阿杏飯團餐廳購買外賣。我們點了奈良黑椒雞扒飯團、黑糖珍珠奶茶、網紅蟹肉飯團以及椰果四季春飲品。回到家中,我們迫不及待地打開外賣盒,享受美味的外賣飯團。奈良黑椒雞扒飯團散發出濃郁的黑椒香氣,雞扒肉質鮮嫩多汁,配上香噴噴的白飯,令人垂涎欲滴。每口都充滿了濃郁的黑椒香味,令人回味無窮。黑糖珍珠奶茶是我們的最愛,奶茶香濃順滑,珍珠Q彈可口,每口都帶來滿滿的幸福感。這杯奶茶讓我們感受到了家的溫暖和甜蜜。網紅蟹肉飯團是阿杏飯團餐廳的招牌菜,外觀誘人,內裡的蟹肉鮮甜可口,與飯團的口感完美融合。這道菜讓我們感受到了不一樣的飯團風味,令我們驚喜不已。最後,椰果四季春飲品清涼解渴,椰果爽脆,果汁清爽怡人,讓我們在夏日中感受到一絲清涼和舒適。外賣飯團的回家享用,除了品嘗美味,更讓我們在繁忙的工作生活中放鬆身心,享受家庭的溫馨時光。歡欣滿足的美食體驗,我們定會再次光臨阿杏飯團餐廳。

2024-02-23 67 瀏覽
在旺角彌敦道的「阿杏飯團」已經開業多時,一直都是一間人氣大熱的台式飯糰店🍙 主打豐富餡料和健康路線的「阿杏飯團」有多款飯團、鮮果茶和台式飲品。我點了其中最受歡迎的兩款飯團,奈良黑椒雞扒飯團和新宿燒汁牛扒飯團。以85折加配了兩杯飲品,手作紅豆奶茶和燒仙草奶茶。✪ 奈良黑椒雞扒飯團 ⌫ 這款飯團以香嫩多汁的雞扒為主角,搭配著濃郁的奈良黑椒醬汁,帶來豐富的口感和香氣。飯團用上紫糯米軟糯又Q彈。包裹了好多配菜,有肉鬆、油條、生菜,口感好豐富。✪ 新宿燒汁牛扒飯團 ⌫嫩嫩的牛扒加上獨特的新宿燒汁,有著濃郁的燒烤風味。牛肉口感鮮嫩多汁,與紫糯米飯團的搭配非常協調。給人一種滿足感。✪ 手作紅豆奶茶 ⌫手作紅豆奶茶的紅豆融合在香濃的奶茶中,帶來濃厚的豆香和順滑的口感。✪ 燒仙草奶茶 ⌫結合了燒仙草的清香和奶茶的濃郁,味道清爽。【 阿杏飯團 】📌 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

✪ 奈良黑椒雞扒飯團 ⌫

✪ 新宿燒汁牛扒飯團 ⌫

✪ 手作紅豆奶茶 ⌫

✪ 燒仙草奶茶 ⌫
結合了燒仙草的清香和奶茶的濃郁,味道清爽。

【 阿杏飯團 】
📌 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖
2024-02-03 85 瀏覽
旺角阿杏飯團,這家小店真的是人氣爆棚!我今天要介紹他們的兩款明星產品——鹹蛋黃飯團和黑糖珍珠奶茶,你一定要嘗試一下!首先來看看他們的咸蛋黃飯團。一咬下來,那酥脆的口感和香甜的糯米飯混合著咸蛋黃的鹹香,真的是太美味了!而且他們的飯團大小適中,非常適合當作午餐或者下午茶來吃。再來是黑糖珍珠奶茶。這款飲品真的是甜而不膩,黑糖的甜味和奶茶的香味完美融合,再加上Q彈的珍珠,真的是一口接一口,停不下來!如果你喜歡甜食,那麼這款飲品絕對不能錯過!店裏環境簡單但是乾淨,而且店員服務態度非常好,非常熱情。如果你在旺角逛街,一定要來試試這家小店,你一定會有驚喜的!#旺角阿杏飯團 #黑糖珍珠奶茶 #咸蛋黃飯團 #美食推介 #香港美食探店 #小吃天堂

2024-01-16 97 瀏覽
其實之前已經食過荃灣嗰間分店,佢哋個飯團係即叫即做,攞上手仲熱辣辣,覺得幾好食。今日來到旺角探朋友,經過阿杏飯團又比佢吸引住,忍唔住要再食,一於買去同朋友一齊享用。廣島黑椒豬扒飯團 $39飯團係用紫米做的,裏面材料豐富,有好多配菜,仲有啖啖肉嘅黑椒豬扒,非常滿足。金沙鹹蛋飯團 $36呢個係阿杏嘅招牌飯團,入面有原隻鹹蛋黃、豬肉鬆、油炸鬼、生菜絲、沙律醬,一齊食口感豐富。手作紅豆奶茶 $27紅豆煮到啱啱好唔會太淋,奶味香濃又唔會太甜,好夾的。燒仙草茉莉 $23喜歡茉莉茶嘅香味,仙草口感爽滑,呢個配搭好好飲。

廣島黑椒豬扒飯團 $39

金沙鹹蛋飯團 $36

手作紅豆奶茶 $27
紅豆煮到啱啱好唔會太淋,奶味香濃又唔會太甜,好夾的。

燒仙草茉莉 $23
喜歡茉莉茶嘅香味,仙草口感爽滑,呢個配搭好好飲。

2024-01-14 90 瀏覽
成日上網見到,今日終於去左試下好唔好味😋我同朋友每人都叫左一個。唔好睇佢細細個,都幾飽肚!岩岩踩完單車,又未到食飯時間,搵啲野咬下~1)廣島黑椒豬扒飯團🍙豬扒main搭配其他食材以飯團呈現。入面有肉鬆炸菜生菜絲,豬扒唔乾身👍搭黑椒味,少少椒味提升豬扒味道,加埋一齊,唔錯~飯團唔係多汁果種,食落去唔會好乾😋2)鹹蛋雞扒飯團🍙如果鍾意食鹹蛋黃的話,一定要試下!因為我好鍾意鹹蛋撈飯食,所以對於鹹蛋有偏愛😆好鐘意食呢個🍙食落去帶有濃厚的鹹蛋味道。Yummy~整體黎講,飯團似以前細個食既粢飯,但佢地既飯團唔係白色..係撈左紅米整,份量好足好足料!我同朋友仲諗住當下午茶食少少野😆點知食完一個食唔落晚餐,雞扒豬扒好入味~味道岩岩好。一啖咬落去,可以食到好多餸,全部食物融合一齊,好夾!飲品:黑糖珍珠奶茶,椰果四季春2位都叫左細杯,怕飲唔曬~環境靜中帶旺整體唔錯,價錢唔貴,等我下次試吓其他味道💕🍙
岩岩踩完單車,又未到食飯時間,搵啲野咬下~
1)廣島黑椒豬扒飯團🍙
2)鹹蛋雞扒飯團🍙
飲品:
黑糖珍珠奶茶,椰果四季春
2位都叫左細杯,怕飲唔曬~
環境靜中帶旺
整體唔錯,價錢唔貴,等我下次試吓其他味道💕🍙
2024-01-14
  • 黑糖珍珠奶茶
  • 椰果四季春
  • 廣島黑椒豬扒飯團
  • 鹹蛋雞扒飯團
2023-12-18 121 瀏覽
周日陪阿女到旺角購物,街道依舊繁忙熱鬧,在彌敦道一帶趕路的話仍需左閃右避,這就是香港人的步伐。肚餓了,就行到邊食到邊,經過一食店內裡竟有一棵櫻花樹及長櫈作為打卡處,我們就入內先打卡再觀察。原來本店是以售賣台式飯團的專門店,店名很簡單就叫~阿杏飯團。我們細意說察各款飯團名目,選了兩個飯團套餐:新宿燒汁牛扒飯糰($67)及金沙咸蛋飯圍($61),配黑糖珍珠奶茶及椰果四季春。兩款飯團體積相同,但份量同樣驚人,放滿惹味肉鬆、香脆油條、火腿、生菜、蘿蔔乾、沙律醬等各款配料,加上軟糯有嚼口的紫糯米,令口感更豐富。店內有少量座位供堂食,我們再一邊打卡一邊慢慢嘆,另有一番風味。

新宿燒汁牛扒飯團套餐
新宿燒汁牛扒飯團套餐
2023-12-15 95 瀏覽
諗番起有排成日都食阿杏😳因為覺得佢健康又多選擇😳好耐冇食過 又想食下🥰🥰今次試咗個《網紅蟹肉飯團》其實係蟹棒餡,但蟹棒食落去嘅感覺都唔差再加上有菜、肉鬆、脆脆等 每啖都好豐富,所以食半舊都飽咗🤣🤣🤣《燕麥奶茶》第一次見到有燕麥奶茶😲估唔到入面有一粒粒大大粒嘅燕麥~非常有嚼口👍🏻奶茶嘅茶底比較淡,比較似50嵐鍾意淡茶底嘅可以一試🫶🏻另外再要左一個《新宿燒汁牛扒飯團》餡料都係一樣非常足料同豐富,牛扒煮得軟稔配上燒汁食落更香口飯團入面仲有肉鬆、蘿蔔乾、油條、火腿、生菜等配料爽爽脆脆酥酥嘅感覺加埋紫米軟糯軟糯咁真係好好味冇食一排都keep到水準!唔錯👍🏻個膠袋都幾得意😎
諗番起有排成日都食阿杏😳因為覺得佢健康又多選擇😳

好耐冇食過 又想食下🥰🥰

今次試咗個《網紅蟹肉飯團》

其實係蟹棒餡,但蟹棒食落去嘅感覺都唔差

《燕麥奶茶》

奶茶嘅茶底比較淡,比較似50嵐
鍾意淡茶底嘅可以一試🫶🏻

另外再要左一個《新宿燒汁牛扒飯團》

餡料都係一樣非常足料同豐富,牛扒煮得軟稔配上燒汁食落更香口
飯團入面仲有肉鬆、蘿蔔乾、油條、火腿、生菜等配料
爽爽脆脆酥酥嘅感覺加埋紫米軟糯軟糯咁真係好好味

冇食一排都keep到水準!唔錯👍🏻

個膠袋都幾得意😎
2023-12-12 69 瀏覽
阿杏飯團香港人節奏急速,有時連吃飯的時間都沒有。如果你身同感受,阿杏飯團幫到你。餐廳主打即叫即整飯團,製作時間不會太長,非常適合忙碌的朋友!餐廳提供多種不同風味的飯團,總有一種合你口味!🔥金沙鹹蛋飯團 $36⭐️8/10⭐️餐廳招牌菜之一,鹹蛋黃沙軟,散發微微的咸香味!飯團還有香脆的油炸鬼、椰菜和豬肉鬆等材料,口感更加豐富!雖然飯團非常邪惡,但小編吃完後沒有感到非常油膩,值得一讚!🔥新宿燒汁牛扒飯團 $40⭐️8/10⭐️飯團的材料包括牛扒、油炸鬼、豬肉鬆和生菜絲。牛扒肉質豐盈,醬汁用上甜甜的燒汁和少量沙律醬,非常惹味!軟糯的紫米配合香脆的油炸鬼,增加整個飯團的層次感!🔥黒糖珍珠奶茶$27 / 椰果四季春$23 ⭐️7.5/10⭐️飲品正常發揮,不會太甜!
阿杏飯團

🔥金沙鹹蛋飯團 $36⭐️8/10⭐️

🔥新宿燒汁牛扒飯團 $40⭐️8/10⭐️

飲品正常發揮,不會太甜!