呢晚同朋友去咗中上環食新開嘅鐵板燒❤️呢度主打食鮑魚或者龍蝦😜見到佢地嘅鮑魚係有兩隻拳頭咁大😆所以我地就叫咗呢個澳洲鮑魚二人前啦❣️前菜有蟹肉牛油果三文魚籽沙律✨薄薄嘅青瓜片包住一絲絲嘅蟹肉沙律!中間有牛油果蓉,上邊有三文魚籽🤓口感清新,為呢個鐵板燒揭開序幕🥰澳洲黑邊鮑魚✨咁大隻鮑魚有兩款煮法😉分別係XO醬炒鮑魚片,爽口嘅鮑魚配上微微辣嘅XO醬好惹味!另外有鮑魚肝醬煮嘅鮑魚粒,彈牙嘅鮑魚顯得更濃郁鮮味!甘鯛立鳞燒✨魚鱗片炸到好似薯片咁脆,魚肉蒸煮到夠晒嫩滑❣️一脆一軟嘅口感非常有層次!下邊仲有洋蔥魚湯同鮮蘆筍🤤季節海鮮✨原隻大大隻嘅北寄貝,貝殼放昆布煮咗個高湯!北寄貝燒熟後更爽脆😚清酒煮蜆✨蜆肉脹卜卜好飽滿,清酒煮成嘅湯特別清甜 !仲落咗啲櫻花蝦同蔥花,好味到飲晒成碗湯😇美國牛肉厚燒及薄燒五成熟嘅厚燒牛肉非常Juicy,肉味香郁🤩可以配埋即炸嘅大蒜片一齊食!另外嘅牛肉薄燒同樣叫咗五成熟😋牛肉薄片包住炒到好香嘅蒜蓉、洋蔥、蔥粒😚好味到想嗌encore!鐵板炒飯炒到粒粒分明,仲配咗隻窿邊太陽蛋🍳甜品都有兩款可以食,除咗有鐵板必食嘅焦糖多士,仲有益力多沙冰😛
呢晚同朋友去咗中上環食新開嘅鐵板燒❤️

呢度主打食鮑魚或者龍蝦😜

見到佢地嘅鮑魚係有兩隻拳頭咁大😆
所以我地就叫咗呢個澳洲鮑魚二人前啦❣️

前菜有蟹肉牛油果三文魚籽沙律✨

薄薄嘅青瓜片包住一絲絲嘅蟹肉沙律!
中間有牛油果蓉,上邊有三文魚籽🤓
口感清新,為呢個鐵板燒揭開序幕🥰

澳洲黑邊鮑魚✨

咁大隻鮑魚有兩款煮法😉
分別係XO醬炒鮑魚片,爽口嘅鮑魚配上微微辣嘅XO醬好惹味!

另外有鮑魚肝醬煮嘅鮑魚粒,彈牙嘅鮑魚顯得更濃郁鮮味!

甘鯛立鳞燒✨
魚鱗片炸到好似薯片咁脆,魚肉蒸煮到夠晒嫩滑❣️
一脆一軟嘅口感非常有層次!
下邊仲有洋蔥魚湯同鮮蘆筍🤤

季節海鮮✨

原隻大大隻嘅北寄貝,貝殼放昆布煮咗個高湯!
北寄貝燒熟後更爽脆😚

清酒煮蜆✨

蜆肉脹卜卜好飽滿,清酒煮成嘅湯特別清甜 !

仲落咗啲櫻花蝦同蔥花,好味到飲晒成碗湯😇

美國牛肉厚燒及薄燒

五成熟嘅厚燒牛肉非常Juicy,肉味香郁🤩

可以配埋即炸嘅大蒜片一齊食!
另外嘅牛肉薄燒同樣叫咗五成熟😋

鐵板炒飯炒到粒粒分明,仲配咗隻窿邊太陽蛋🍳

• 澳洲鮑魚二人前
  • 澳洲黑邊鮑魚
  • 甘鯛立鳞燒
  • 美國牛肉厚燒及薄燒
2024都黎緊啦,人生又要有個新一年里程碑如果你問我呢刻有咩目標,一定要食盡天下美食,好老實講,每日都有新既餐廳開業,要食得哂,可能到我永生果日都仲未食得哂。不如食得幾多都幾多,上環新開張既鐵板燒「Teppanyaki Kaneko」已經急不及待了,搶先試一試頭啖湯!👇🏻📌龍 蝦 二 人 前 - $2680/2位▪️ 前 菜 -▫️「牛油果蟹肉沙律」用青瓜卷住牛油果同埋蟹肉,面頭灑上三文魚籽,配搭埋柚子沙律汁既dressing,味道清新開胃。▪️ 季 節 海 鮮 - ▫️「澳洲原隻龍蝦」一上枱見到今晚d海鮮己經流哂口水,原隻龍蝦分三part,龍蝦頭會拎去煲湯,陣間做個麵鼓湯用,而龍蝦膏會用黎做蝦肉既sauce,同埋用黎陣間炒飯用;而蝦肉加埋牛油、白酒調味再爆燒,食落肉質相當爽彈,真係要新鮮游水果種即劏即煮先有呢種口感,好好食!▫️「甘鯛立鱗燒」睇住師傅將一大舊甘鯛外皮,慢慢燒到變薯片咁好過癮,底部用蘆筍墊底,加上用海膽、洋蔥加持既魚湯芡汁,成個魚鮮味好突出,而魚肉滑溜到不得了,正!▫️「新鮮北寄貝」食落口感新鮮爽口,配上日本高湯、昆布絲放返係貝殼上面,賣相一流,果然係時令之選。▫️「清酒煮蜆」師傅先

一定要食盡天下美食,好老實講,每日都有新既餐廳開業,

搶先試一試頭啖湯!👇🏻

📌龍 蝦 二 人 前 - $2680/2位
▪️ 前 菜 -
▫️「牛油果蟹肉沙律」用青瓜卷住牛油果同埋蟹肉
牛油果蟹肉沙律

▪️ 季 節 海 鮮 -
龍蝦二人前

澳洲原隻龍蝦

同埋用黎陣間炒飯用;而蝦肉加埋牛油白酒調味再爆燒,

甘鯛立鱗燒

底部用蘆筍墊底,加上用海膽洋蔥加持既魚湯芡汁
成個魚鮮味好突出,而魚肉滑溜到不得了,正!
甘鯛立鱗燒

▫️「新鮮北寄貝」食落口感新鮮爽口,配上日本高湯
新鮮北寄貝

昆布絲放返係貝殼上面,賣相一流,果然係時令之選。
新鮮北寄貝

▫️「清酒煮蜆」師傅先將sake酒精揮發,去左表面果浸苦澀味,
再將蜆肉擺埋一齊煮,面頭再灑上櫻花蝦蔥花
清酒煮蜆

蜆肉食落相當鮮甜,好有驚喜。
清酒煮蜆

▫️「麵鼓湯」就係頭先講過用龍蝦頭黎煮,咁樣平平無奇既麵鼓湯份外鮮香。
麵鼓湯

▪️ 主 食 -
▫️「美國牛肉厚燒及薄燒」先黎厚燒上場,師傅先將蒜片炒到金黃色,
美國牛肉厚燒

配上自製燒汁,食落牛味濃郁,肉質爽嫩唔多筋,好有咬口;
美國牛肉厚燒

薄燒更加出色,師傅切片上,每塊牛肉包住洋蔥蒜蓉
美國牛肉薄燒

再燒食到牛肉既細嫩仲多左份蔥味,連埋蒜片一齊食,真係一絕!
▪️ 配 菜 -
▫️「蛋炒飯」將洋蔥雞蛋龍蝦蝦膏牛肉日本高菜漬爆炒,
果個鑊氣認真強勁,而且份量十足,夠哂飽肚。
蛋炒飯
▫️「炒野菜」將鮮菌紅蘿蔔芽菜椰菜同樣爆炒,食完飯一定要整D菜暖下胃既。

▪️ 甜 品 -
▫️「開心果雪糕配多士」最後甜品即炸個多士配上雪糕,一冷一熱,過足口癮。
開心果雪糕配多士
蛋炒飯
開心果雪糕配多士
  • 美國牛肉厚燒及薄燒
2023-12-24 15 瀏覽
上次同朋友嚟食飯,覺得好驚喜,所以決定寫食評,餐廳開張不久,環境高級優雅,鐘意環境清靜嘅食客可以考慮一下。首先頭盤係蟹肉青瓜捲,蟹肉是真蟹肉,不是假蟹柳,再沾上酸汁,口感昇華不少。酸微微很開胃。鮑魚爽脆,帶點酒香。龍蝦口感紮實,肉質爽彈黮,味道好鮮甜,外層裏滿用蝦膏同牛油製成的醬汁,增添龍蝦風味,師傅之後仲會拎蝦頭蝦尾去煲味噌湯,馥香濃郁。北寄貝鮮甜彈牙,最特別係師傅保留北寄貝筋,突出北寄具鮮味,使佳餚更上一層樓。清酒煮蜆,蜆肉大大粒,小小清酒提鮮。和牛油脂分布平均,一咬落去,油香在口中爆發,仲有蒜片解膩。炒飯正常發揮,不過特別係有少少酸菜係度,食完唔會太負荷。總之一分價錢一分貨,絕對值得嘗試!!大推!

清酒煮蜆,蜆肉大大粒,小小清酒提鮮。

和牛油脂分布平均,一咬落去,油香在口中爆發,仲有蒜片解膩。

炒飯正常發揮,不過特別係有少少酸菜係度,食完唔會太負荷。

總之一分價錢一分貨,絕對值得嘗試!!
大推!

介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 席前鐵板燒 在上環 🇯🇵。Teppanyaki Kaneko。新紀元廣場低座2樓202-203號舖。午市澳洲鮑魚 二人前Lunch Australia Abalone Course for TWO沙律 Salad澳洲鮑魚 Australia Abalone大虎蝦 King Prawn清酒煮蜆 Boiled Clam with Sake美國牛肉厚燒及薄燒US Beel Tenderloin & Sliced Beef Roll炒野菜 Fried Vegetable炒飯 Fried Rice麵豉湯 Miso Soup漬物 Pickles甜品 Dessert。HKD1450 + 10%🤫 聖誕除夕農曆新年呢啲咁嘅喜慶日子..都不外乎要同親朋戚友食餐好嘢聚吓咁樣..天氣咁鬼凍連對Omakase冇乜反抗能力嘅我都有些少卻步🤭所以今日決定同V仔轉戰席前鐵板燒~🤫 今次試嘅呢間係位於上環地鐵站出口一上嚟廿步以內就已經去得到嘅新紀元廣場入邊..佢個名叫做鏘Kaneko..聽講話係新開嘅~環境黑金色作為主色..行低調高貴嘅路線..地方唔算係好大但係感覺好精緻..聽師傅講仲有間VI
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 席前鐵板燒 在上環 🇯🇵
。Teppanyaki Kaneko
。新紀元廣場低座2樓202-203號舖

麵豉湯 Miso Soup
漬物 Pickles
甜品 Dessert
。HKD1450 + 10%

🤫 今次試嘅呢間係位於上環地鐵站出口一上嚟廿步以內就已經去得到嘅新紀元廣場入邊..佢個名叫做鏘Kaneko..聽講話係新開嘅~環境黑金色作為主色..行低調高貴嘅路線..地方唔算係好大但係感覺好精緻..聽師傅講仲有間VIP房俾熟客仔更多嘅Privacy
🤫 咁年尾又聖誕盛盛咁樣..食返餐貴些少嘅回饋吓自己都好應該..但係唔好睇我哋個餐又鮑魚又虎蝦仲清酒煮蜆咁多海鮮..個價錢又唔係話好貴..圍起每個人都係八百蚊有找..呢個價錢竟然嗰隻澳洲鮑魚可以好似我塊面咁大隻..真係黐鬼咗線🤣
🤫 成餐鐵板燒食完落嚟除咗滿足咗口腹之欲..仲覺得Kaneko嘅服務真係非常之唔錯..好少見師傅一開始竟然會輕輕自我介紹然後就叫我哋嘆一嘆個沙律..佢就慢慢準備鮑魚三吃~你知啦平時啲鐵板燒師傅好Cool唔係好Show人㗎嘛😳
🤫 所謂嘅鮑魚三吃..真係唔係話好常見..首先要你有咁大隻鮑魚去整三吃先得😌第一吃係鮑片薄燒配鮑魚內臟調配而成嘅Cream Sauce..呢一隻食法清清地可以輕易咁食到鮑魚淡淡嘅鮮味..配埋些少甘甜味嘅內臟醬汁..可以話係原汁原味~我喜歡👍🏻
🤫第二吃係XO醬厚燒鮑魚..呢種食法口感比較重亦都比較惹味啲..保持到爽口彈牙..V仔話三吃裏便佢最鍾意食呢隻..然後最後一吃就係鮑魚裙邊..質地相對會黏立同埋軟綿綿一啲..有好唔同嘅感覺
🤫 鮑魚過後就係無敵大隻嘅大虎蝦..聰師傅手勢非常俐落..兩三下就已經將兩隻大虎蝦肢解咗..期間亦會詳細咁樣同我哋介紹吓隻蝦嘅煮法..佢話佢比較喜歡用原汁原味嘅方法調味..所以主要都係用蝦頭蝦膏再加洋蔥粒粒做返個醬汁..蝦肉彈牙唔再講啦..個味道真係超鮮味㗎~佢連個蝦頭都另外炸到脆一脆俾我哋食..成個過程又會好細心咁樣問我哋覺得調味上邊使唔使重手啲輕手啲又或者食唔食洋蔥啊蔥之類嘅配料等等..係我見過最細心嘅鐵板料理師傅👍🏻
🤫 喺我哋將隻大虎蝦吞噬得七七八嘅時候聰師傅就開始準備下一味清酒煮蜆..佢先係將清酒煲滾加以調味造成湯底..然後就喺我哋面前表演放火🤪佢話咁樣可以將清酒嘅酒精成份揮發..然後提我哋天氣咁凍唔好淨係食蜆一定要飲埋啲湯可以暖胃(喂呀~你咁細心嘅🫶🏻)大蜆呢家嘢唔使煮太耐..湯底準備好之後將蜆ss放入去冇耐就可以𢳂返出嚟..又估唔到個湯底超鮮甜個喎..而且佢有加咗少少辣椒..鮮甜再加辣辣地嘅味道果然係非常之暖胃..我同V仔一致覺得呢一個湯係超讚嘅
🤫 海鮮部份完結就嚟到牛肉鐵板燒啦..餐廳好慷慨咁樣提供晒厚燒同薄燒等食客同時間可以享受兩種口感兩種味道..厚切同大部份鐵板燒餐廳處理嘅手法一樣都係會燒成牛肉方粒..牛味好香口感油脂都係極佳..而最特別嘅就係~聰師傅係現場即席炸蒜片㗎😮之前幾乎全部餐廳都係用現成一早整好嘅炸蒜片..我都係第一次見到炸蒜片嘅製作過程咋..原來都幾考功夫㗎..要不斷咁樣翻炒啲蒜片..又要邊炸邊分返開啲蒜片唔好黐到一嚿嚿..炸完又要等去滰乾水先至會變得香脆..我哋真係食得出即炸同埋一早炸好嘅分別㗎..即炸真係酥脆好多🤤然後牛肉薄燒都係嗰種用牛肉片包裹住蔥花蒜粒嘅食法..聰師傅將牛肉薄片再煎香啲帶少少脆邊..呢個味道係比起平時食開嘅更加嚟得惹味🫡簡直要向佢致敬
🤫 仲有啊..呢度個炒飯呢~真係不得了..炒得非常乾身嘅金鑲銀炒飯上邊再加一隻煎到燶邊嘅太陽蛋..比起出邊嗰啲乜鬼嘢櫻花蝦炒飯..我更加喜愛呢一個蛋炒飯..將炒飯撈埋蛋黃嗰一刻簡直有Amazing嘅感覺
🤫 係啦~又讚到天上有咁啦..但真係好正呀嘛..最緊要係師傅好Nice可以邊食邊傾偈(又靚靚囝囝咁樣😬)仲整埋我最鍾意食嘅砂糖多士做甜品..真係滿足到爆炸..砂糖多士仲要係配開心果雪糕㖭啊😳真係唔肥就有鬼啦
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-12-23
聖誕節
  • 鮑魚三吃
上環最近新開左間超級正嘅鐵板燒❤️餐廳裝修以黑色灰色為主 燈光微暗十分有格調全部座位都係吧枱 可以邊食邊欣賞師傅嘅廚藝👨‍🍳餐廳仲設有魚缸飼養龍蝦同鮑魚 確保食材新鮮👌🏻🍴龍蝦二人前 ($2680)開始上菜之前 師傅將今晚會用到嘅食材放喺木盤上面畀我地睇 仲擺得好靚等我地可以影相打卡🥰嗰時隻龍蝦仲識得郁!真係夠哂新鮮生猛😆前菜🦀蟹肉沙律以青瓜片包住 再放上三文魚籽食落清新開胃 而且蟹肉比例好多👍🏻擺盤亦都好靚😍甘鯛立鱗燒🐟魚鱗煎炸到金黃色 企哂起身 十分酥脆魚肉烹調嘅時間亦掌握得好好 肉質鮮嫩再配撘以海膽醬、魚湯、洋蔥製成嘅湯汁食落好有層次感☺️季節海鮮🐚時令北海道北寄貝伴以木魚湯、昆布絲北寄貝食落爽口彈牙 超級鮮甜 ❤️龍蝦🦞終於到今晚嘅主角🙌🏻師傅好純熟咁拆開龍蝦殼以龍蝦頭部嘅膏同埋洋蔥熬煮成汁 再加入龍蝦肉一齊炒龍蝦肉食落鮮味十足 而且每舊都沾滿醬汁真係超級好味!🥰🫶🏻清酒煮蜆🍶師傅首先將清酒倒入錫紙兜 然後再點火 等酒精揮發 剩番清酒嘅甘甜 最後再煮蜆蜆肉鮮嫩肥美 個湯鮮甜到我忍唔住清左碗☺️A4日本和牛西冷厚燒 🥩 (+$500)和牛西冷油花分佈細緻均勻五成熟嘅厚燒和牛真係無得彈入口
上環最近新開左間超級正嘅鐵板燒❤️
餐廳裝修以黑色灰色為主 燈光微暗十分有格調
全部座位都係吧枱 可以邊食邊欣賞師傅嘅廚藝👨‍🍳
餐廳仲設有魚缸飼養龍蝦同鮑魚 確保食材新鮮👌🏻

🍴龍蝦二人前 ($2680)
開始上菜之前 師傅將今晚會用到嘅食材放喺木盤上面畀我地睇

擺盤亦都好靚😍

甘鯛立鱗燒🐟
魚鱗煎炸到金黃色 企哂起身 十分酥脆
魚肉烹調嘅時間亦掌握得好好 肉質鮮嫩
再配撘以海膽醬、魚湯、洋蔥製成嘅湯汁
食落好有層次感☺️

季節海鮮🐚
時令北海道北寄貝伴以木魚湯、昆布絲
北寄貝食落爽口彈牙 超級鮮甜 ❤️

清酒煮蜆🍶
師傅首先將清酒倒入錫紙兜 然後再點火
等酒精揮發 剩番清酒嘅甘甜 最後再煮蜆
蜆肉鮮嫩肥美 個湯鮮甜到我忍唔住清左碗☺️

A4日本和牛西冷厚燒 🥩 (+$500)
和牛西冷油花分佈細緻均勻

麵豉湯加入左先前嘅龍蝦頭去熬製
飲落帶有龍蝦嘅鮮味 仲食到少少龍蝦肉😆

炒飯、炒野菜🍚
師傅將剛才嘅和牛邊位帶油脂嘅部分切粒
再加入洋蔥粒、紅蘿蔔粒、蛋、白飯一齊去炒
呢度嘅炒飯特別之處係除左會喺上面再放多隻煎蛋之外
仲會加入高菜漬去炒飯 令炒飯味道更豐富😋

甜品🍞🍦
言談之中 師傅知道我男朋友就黎生日
於是就整左個升級版焦糖多士黎同佢慶祝😆
睇住師傅將砂糖拔絲真係睇表演咁 好厲害👏🏻
焦糖多士食落又甜又香脆 好味道☺️

雪糕可以揀開心果味或者雲呢拿味
開心果味好推薦!
開心果味濃得黎 仲有唔少開心果粒🫰🏻

呢餐飯我由前菜到甜品都好滿意!
而且師傅又nice又細心
會跟據客人口味去調節食物味道嘅濃淡
每道菜式都有詳盡講解介紹😌

真係食得好開心好滿足🥰
誠意推介呢間鐵板燒畀大家❤️
  • 龍蝦二人前
2023-12-20 20 瀏覽
新開張的鐵板燒餐廳 環境裝潢高尚舒適設有鐵板燒吧台位 可以近距離欣賞師傅席前料理當晚我們點了龍蝦二人前套餐 海鮮食材相當高質新鮮龍蝦上桌備用時還會動 是看得到的新鮮!!聰師傅貼心詢問每人對食物濃淡程度的喜好 亦會於烹飪前介紹每道菜所選用的食材 整體有很滿足的鐵板燒體驗 絕對適合來聚會慶生⍢《龍蝦二人前》$2,680前菜蟹肉沙律以青瓜片包裹配上粒粒三文魚籽 非常清新開胃新鮮原隻龍蝦龍蝦在鐵板上煎焗而成 肉質非常彈牙可口佐以洋蔥及清酒調味 再主以剛從龍蝦頭拆來的膏點綴 龍蝦膏的濃香與蝦肉的鮮甜 真正啖啖濃郁龍蝦味甘鯛立鱗燒白甘鯛以立鱗燒方式烹調魚鱗則煎炸至金黃色 外型像花瓣般亦為鮮嫩軟腍的魚肉增添一份酥脆口感酥脆與嫩滑集於一身的白甘鯛再配以海膽醬魚湯 層次分明 嫩滑甘香季節海鮮選用時令北海道北寄貝北寄貝放入昆布絲湯及清酒煮熟北寄貝爽甜 湯汁亦特別鮮甜清酒煮蜆師傅先灑酒點火 揮發酒精濃香 同時亦是打卡之選蜆肉飽滿鮮嫩 湯汁帶有淡淡清酒味 亦非常鮮甜美國牛肉厚燒及薄燒厚燒美國牛柳肉汁豐富 細嫩有嚼勁薄燒肉眼邊燒邊捲著蒜 蔥花及洋蔥蓉入口油香不膩 口感豐富伴碟的蒜片同樣同色生炒得金黃卜卜脆 超快
新開張的鐵板燒餐廳 環境裝潢高尚舒適
設有鐵板燒吧台位 可以近距離欣賞師傅席前料理
當晚我們點了龍蝦二人前套餐 海鮮食材相當高質新鮮
龍蝦上桌備用時還會動 是看得到的新鮮!!
聰師傅貼心詢問每人對食物濃淡程度的喜好

會用一開始的龍蝦頭熬成龍蝦湯
啖啖鮮甜 而且又挺解膩

配上高菜漬 蔥花及洋蔥粒等炒飯
粒粒分明 鑊氣十足
頂層再配上燶邊太陽蛋 正~

野菜炒得爽甜多汁 中和先前少少膩感

📍Teppanyaki Kaneko
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

#foodiegoodie_sheungwan
2023-12-20 123 瀏覽
#鏘鐵板燒日本料理 #sorriso_中西區 -今個聖誕想食鐵板燒,揀左上環呢間新開嘅,座位全部都係吧枱,對住鐵板爐,可以一邊食一邊同師傅傾計,我地午市去叫左個龍蝦二人前$1280,有加一服務費,午市比晚市平一半🤗,餐廳入面有個魚缸裝住南非鮑魚同埋龍蝦,而隻龍蝦係睇住佢由魚缸撈出😮🥗沙律以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新🦞龍蝦龍蝦新鮮由魚缸撈出,非常生猛,亦會比足夠時間我地打卡,再放至鐵板上將龍蝦去腸、切開,以龍蝦膏同少量麵豉去燒,食落口感爽彈🫓鵝肝鵝肝加上黑椒調味,再將多士烤至香脆,鵝肝油香滿溢配上脆多士,令人回味無窮🐚清酒煮蜆師傅會用錫紙整好個盤,再加入清酒去煮,再點火,酒味唔會太濃,蜆大大隻,煮到啱啱好熟,食落好鮮甜嫩滑🥩美國牛肉厚燒及薄燒牛肉揀左三成熟,配上金黃色炸蒜片同照燒醬,炸蒜片係用慢火生炒而成,想讚讚師傅火候控制得好好,切開真係三成熟,食落有肉汁,好好食,唔會太鹹,炸蒜片好似薯片咁香脆,增加左口感而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,完全冇油膩感之餘好惹味,食落完全唔似薄燒🍛炒飯用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香,多材料喺入面
#鏘鐵板燒日本料理 #sorriso_中西區

🥗沙律
以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新

🦞龍蝦

🫓鵝肝

🐚清酒煮蜆

🥩美國牛肉厚燒及薄燒

🍛炒飯
用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香,多材料喺入面令到個口感好豐富

🥘龍蝦麵豉湯
用一開始煮嘅龍蝦剩低嘅龍蝦頭去煲,入面有少少龍蝦肉,造型好突出

🥬炒野菜
以黑椒調味,有豆芽,香菇,紅蘿蔔絲,椰菜,多汁唔乾,口感豐富

🥖焦糖多士條
師傅將砂糖灑喺方包上面,再煮溶佢,切條,再好似藝術品咁砌好比我地,食落甜甜地好香焦糖味解膩

🍨益力多綿綿冰
冰整得好細好細,粒粒分明,比外邊甜品鋪整得仲要好,口感綿密,好好食🤤

#sorriso_上環 #sorriso_港島
📍【Teppanyaki Kaneko】 @teppantakikaneko
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

#foodie #foodiehk #hkeats  #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #上環美食
  • 鵝肝
澳洲鮑魚二人前 ($2680/晚餐/另加一)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​話說我生日,梗係食餐好🎂🎉Teppanyaki係個好選擇!去咗食11品高級鐵板燒,店內黑白裝潢有氣派,唔俗氣,環境清幽舒適,員工服務到位,時刻有觀察客人有冇服務需求,基本態度同對菜色解說都perfect☺️鐵板套餐有幾款選擇,主要分別係澳洲鮑魚/龍蝦、美國牛/A5和牛,唔食牛嘅話可以揀日本黑豚;其他菜式同一般鐵板燒大同小異;食材新鮮,擺盤精緻,廚師得體,間中會講吓食材小知識;用餐節奏舒服,overall食物質素+豐富程度同價錢合符正比。🥢1)前菜🥢2)澳洲鮑魚450g🥢3)甘鯛立鱗燒🥢4)季節海鮮🥢5)清酒煮蜆🥢6)美國牛肉厚燒及薄燒🥢7)炒野菜🥢8)炒飯🥢9)麵豉湯🥢10)漬物🥢11)甜品是日前菜係牛油果蟹肉配三文魚籽青瓜卷,好清新🩷澳洲活鮑魚最大特色當然係大!大過手掌✋🏻未煮前好生猛,好新鮮🔥睇落簡單查實火候係關鍵,師傅煮得啱啱好,唔會韌,有鮑魚咬口感,好鮮甜,超🉐!甘鯛立鱗燒,魚鱗油炸後口感香脆,魚身軟嫩,配洋蔥湯層次豐富;季節海鮮係北寄貝配昆布絲,蜆鮮甜大隻,清酒煮熱後更香
澳洲鮑魚二人前 ($2680/晚餐/另加一)

🥢1)前菜
🥢8)炒飯
🥢9)麵豉湯
🥢10)漬物
🥢11)甜品

是日前菜係牛油果蟹肉配三文魚籽青瓜卷,好清新🩷澳洲活鮑魚最大特色當然係大!大過手掌✋🏻未煮前好生猛,好新鮮🔥睇落簡單查實火候係關鍵,師傅煮得啱啱好,唔會韌,有鮑魚咬口感,好鮮甜,超🉐!甘鯛立鱗燒,魚鱗油炸後口感香脆,魚身軟嫩,配洋蔥湯層次豐富;季節海鮮係北寄貝配昆布絲,蜆鮮甜大隻,清酒煮熱後更香濃🍶,絕配呀👍🏻牛肉厚燒薄燒都試咗,薄切包住蔥蒜,5成熟有少少血絲,入口柔軟,配即炒香脆蒜片一絕;炒飯粒粒分明夠獲氣;最後甜品焦糖牛油多士,連益力多雪花冰食好食。
2023-12-19 24 瀏覽
坊間鐵板燒的餐廳有不少, 高級的, 平價的, 任君選擇 🙂 剛巧有間鐵板燒餐廳在新紀元廣場新開張, 便與友人親臨嘗試。餐廳以灰黑色打造高級格調, 設有十二個座位, 面向廚師, 這正是鐵板燒其中一個特點, 看著烹調過程, 是味覺, 嗅覺與視覺享受 😌 另外更設有廂房, 共有六個座位, 最底消費為日間三千, 晚間六千。餐廳提供兩款晚餐, 分別是澳洲鮑魚二人前或者龍蝦二人前 🥰 因應三款不同類別的燒肉, 價錢則稍有不同, 款式為日本黑豚肉薄燒, 美國牛肉厚燒和薄燒及A4和牛西冷厚燒。澳洲鮑魚二人前 (美國牛肉厚燒和薄燒) $2,680前菜 - 三文魚籽牛油果蟹肉沙律形狀雖小, 但蟹肉比例非常多, 肉質新鮮味美, 三文魚籽大大粒, 粒粒晶瑩剔透, 輕輕一咬能感受載滿爆炸的幸福感 🤩澳洲鮑魚 (450g)有如手掌般大的鮑魚在烹調前還是在動的, 極為新鮮! 廚師配搭了三款口味, 分別是青檸醬, XO醬和鮑魚干醬。鮑魚煙韌有彈性, 口感一流 😍 鮑魚醬比XO醬更濃更惹味, 青檸相對清新, 刻意加在較有海水味的部位, 更顯鮮味 👍🏻清酒煮蜆世一的味道, 蜆肉肥美, 顏色清晰通透, 沒半粒沙石, 鮮味十

澳洲鮑魚二人前 (美國牛肉厚燒和薄燒) $2,680
前菜 - 三文魚籽牛油果蟹肉沙律
三文魚籽牛油果蟹肉沙律
澳洲鮑魚 (450g)
澳洲鮑魚
清酒煮蜆
世一的味道, 蜆肉肥美, 顏色清晰通透, 沒半粒沙石, 鮮味十足 😋 清酒經高濃度揮發剩下的只有清甜味, 與蜆肉相得益彰, 再怎樣想也理解不到如何令整個清酒煮蜆由內到外都如此鮮甜! 😳

北海道北極貝
利用昆布絲, 木魚乾煮成湯, 北寄貝加熱後顯出誘人的鮮紅色, 肉質爽彈, 口感細膩, 又香又鮮甜 😃
甘鯛立鱗燒
利用洋蔥烹調的高湯, 用蘆筍伴碟, 湯十分濃稠, 味道適宜 😀 廚師在魚身倒上滾油的瞬間鱗片就豎起了, 形成酥脆無比的口感, 魚肉仍然十分嫩滑, 兩種口感形成一個對比, 首次吃滿有驚喜😆
美國牛肉厚燒及薄燒
厚燒薄燒兩種牛肉, 由廚師推介分別煮到五成跟三成熟, 厚燒牛肉粉嫩, 口感軟腍, 黑椒與鹽的獨立口味清楚地呈現在牛肉上, 同時不會搶去濃郁的牛肉味道 🤗 廚師先炒過洋蔥青蔥, 再包在薄燒牛肉內, 除了香口而且多汁水潤 🤤 特別要談談伴碟的炸蒜片, 猶如薯片一樣脆口, 一口接一口完全無法抗拒!! 😝
美國牛肉厚燒與薄燒
櫻花蝦炒飯
炒飯粒粒分明, 廚師刻意煎了太陽蛋和荷包蛋, 讓我們自行選擇, 將蛋打散, 將炒飯沾上蛋液, 更加美味。
櫻花炒飯
在吃甜品前更有炒雜菜及麵鼓湯, 第一口吃雜菜時覺得平平無奇, 卻越吃越好吃, 雜菜充滿水份, 而且含有黑椒帶出的惹味, 沒想到連雜菜也如此出色!! 👏🏻

麵包脆條, 益力多綿花冰
整頓飯就是以這兩個甜品作為尾聲, 廚師將糖鋪在麵包面上, 經過鐵板一燒就變成像沾上蜜糖的脆條; 另一款綿花冰非常綿滑, 入口即溶, 益力多味濃而不甜, 實屬佳品! 🥳
麵包脆條
益力多雪花冰
廚師巧奪天工的手藝在整個煮食過程中揮動鐵鏟, 眼明手快, 塑造出鐵板燒的藝術感, 嘆為觀止, 看得目定口呆 ☺️ 廚師用心製作, 跟客人有互動, 待應態度殷勤, 每當茶已喝完待應都會替我們添茶, 絕對是五星級的服務, 五星級的享受!
2023-12-15
三文魚籽牛油果蟹肉沙律
澳洲鮑魚
美國牛肉厚燒與薄燒
櫻花炒飯
麵包脆條
益力多雪花冰
2023-12-19 17 瀏覽
今次嚟試下好耐冇食過嘅日本鐵板燒,室內環境暗暗的好有情調,座位係對住鐵板枱的,座位好闊落,可以一路吃一路欣賞到廚師點樣烹調我哋嘅嘢食,餐廳還有個魚缸飼養了龍蝦和鮑魚,全部食材都好新鮮生猛,可以話即叫即撈,另外抽氣亦做得好好,沒有任何煙或者噪音影響成餐飯,食完成餐飯都唔會有油煙味係身㗎,好適合拍拖,傾偈朋友嚟食,餐廳內座位有限,想嚟食嘅話記得訂位喇 另外廚師好細心地詢問我們趕唔趕時間,如果唔趕時間可以慢慢煮,慢慢食,慢慢傾計,真係一個又chill,又有好嘢食,又有情調的好去處 ☺️餐牌有套餐或者散叫任君選擇,我哋點了午市龍蝦。二人餐,套餐有好多嘢食包括: 沙律,龍蝦,鵝肝,清酒煮蜆,美國牛肉厚燒及薄燒,野菜,炒飯,麵豉湯,漬物,甜品第一樣煮嘅就係龍蝦, 龍蝦大大隻好生猛, 廚師首先去掉龍蝦殼,再攞一啲龍蝦膏出嚟做醬汁,這個炒龍蝦粒真係好新鮮,鐵板火喉啱啱好,龍蝦膏包滿每一粒龍蝦肉,超鮮甜 🤩跟住係鵝肝,鵝肝不需要多花巧,廚師慢慢地煎,鵝肝煎好後有少少鵝油走出嚟放在脆多士上面, 鵝肝外脆內軟加埋鵝油多士,口感好豐富,好滿足 🥰清酒煮蜆,廚師首先用錫紙做一個兜,放入白清酒,煮滾後點火,嘩 😚

餐牌有套餐或者散叫任君選擇,我哋點了

清酒煮蜆,廚師首先用錫紙做一個兜,放入白清酒,煮滾後點火,嘩 😚 氣氛都上來了,最後放入蜆,上枱嘅時候看見廚師倒湯入碗內, 簡直好似有個專屬廚師煮比你食咁,蜆肉好大隻好嫩滑,火喉煮得剛剛好,配合埋清酒好鮮甜

跟住就係美國牛肉厚切及薄燒,廚師有建議這個厚切牛肉五成熟最好,我們當然聽從廚師嘅意見啦,厚切肉汁鎖在牛肉裏面,牛肉軟熟,有肉汁,可以配合埋teriyaki醬,味道更豐富
另外薄燒牛肉,配合香脆蒜,洋蔥,蔥,包在裏面,外軟內脆,好有層次和牛味,這個菜式要趁熱食,如果唔係裏面好快淋,好適合鐵板燒,即上即可以食 😆

麵豉湯是用剛才的龍蝦頭一齊煮,麵豉配合龍蝦嘅鮮味,配搭得唔錯,還可以食龍蝦頭的肉
鐵板炒飯,炒嘅時候好靚,有蛋,櫻花蝦和很多唔同嘅配菜,炒得好香,飯上面可以選擇唔同煎法嘅蛋,我們就選了太陽蛋和反蛋,兩款都好好味,火喉十足,還有漬物 (牛蒡和蘿蔔) 可以和炒飯一起吃,最後還有炒野菜,食咗咁多肉都要食返啲菜嘅 😁

最後甜品係焦糖方包配雪糕,廚師將砂糖放在方包上面煎溶佢,這個火喉拿捏得很好,廚師 張方包切到一條條好似藝術品咁放落碗內,食落去方包香脆,焦糖味很香,簡直係視覺和味覺的享受,另外雪糕我們點了開心果和雲呢拿,兩款雪糕都很鬆軟,應該係用真牛奶做的雪糕 🤗

2023-12-15 13 瀏覽
老公帶咗我去試一間新開嘅鐵板燒,就俾我哋發掘到美食,師傅鍾意將鮮味保留得徹底🥰而且佢個人仲好Nice,鍾意同我哋交流,不時會問吓我哋口味青瓜蟹肉卷:入面嘅蟹肉混合左沙律醬,加埋青瓜真係好清新,三文魚子帶啲鹹鮮香煎龍蝦:用少許牛油煎香嘅生猛龍蝦,龍蝦喺鐵板上仲識郁😳加上香蔥同少量酒突出龍蝦嘅自然鮮甜味甘鯛立鱗燒:先咬一啖魚,上脆下軟,魚香味滲入口腔,下面係用少量海膽汁煮成嘅湯,可以同埋魚一齊食,增加層次,墊係湯嘅蘆筍亦都非常甜清酒煮蜆:酒精已經係烹調嘅過程中揮發得差唔多,蜆非常鮮甜,湯一飲而盡北寄貝:上層同下層嘅肉用咗唔同嘅處理手法,所以口感一部份爽脆,一部份比較軟,彷彿係第一次食到北寄貝咁,估唔到係有呢一種味道,底層嘅海藻湯提升咗肉嘅鮮味安格斯牛肉:厚身嘅係牛柳,特別鍾意配蒜片食,而薄燒係肉眼嘅部份,包裹咗洋蔥蒜頭等等,入口已經幾濃味龍蝦味噌湯:將龍蝦頭放入湯中熬煮帶出龍蝦嘅鮮味,蝦膏亦融入湯中炒飯炒雜菜:高菜自然為炒飯帶嚟鹹味,配上剛煎嘅荷包蛋一流,炒雜菜比較爽身甜品:焦糖多士,焦糖嘅程度啱啱好唔會過燶,另外嘅就係益力多綿綿冰,估唔到可以喺呢度食到綿綿冰,軟綿可口

2023-12-14 37 瀏覽
#搞串個pantry要慶祝特別日子🥂,可能會諗到食高級日本料理🇯🇵。除咗早排興嘅omakase🍣,其實仲有其他精緻、又有特別體驗🌟嘅選擇。我哋今次去到一間位於 #上環 地鐵站E2出口🚇商場,環境好好嘅日式 #鐵板燒 餐廳🔥。我哋揀咗🇦🇺澳洲鮑魚二人前+美國牛肉薄燒+厚燒($2680)。🦀蟹肉牛油果配三文魚子蟹肉同埋牛油果🥑整成綿密嘅醬,好有鮮味😋。青瓜片🥒、櫻桃蘿蔔令到口感多咗一重清爽😝。而三文魚子好有鮮香味🌊,做到和風感覺。👑澳洲黑邊鮑魚三食鮑魚真係好大隻、好震撼😍!薄切鮑魚用簡單嘅調味🧂,黑椒、牛油、白酒帶出香味♨️,同時突顯鮑魚嘅鮮甜。厚切鮑魚🔪就用XO醬、牛油調味🤤,更加香口濃郁,而且食得出鮑魚嘅彈牙🫦,好滿足。鮑魚裙邊用蒜炒好香🧄,口感鮮嫩軟腍,好好食。🐚北寄貝北寄貝嘅火候啱啱好🔥,彈牙,而且保留到鮮甜嘅味道👅。而裙邊同樣都係鮮嫩。貝殼嘅湯汁有木魚湯同埋昆布絲🌊,更加帶出鮮甜。湯底仲有透明軟腍嘅北寄貝腸🤩,口感特別。🎏白甘鯛立鱗燒半煎炸方法💥令到每一片鱗片都好香脆,賣相📸定同埋酥脆嘅口感都好正。魚肉🐟用油潑同埋焗熟嘅方法燒,口感夠嫩滑💕,而且味道好香。而醬汁有海膽醬嘅香濃🥳,又
#搞串個pantry

🦀蟹肉牛油果配三文魚子

👑澳洲黑邊鮑魚三食

🐚北寄貝

🎏白甘鯛立鱗燒
半煎炸方法💥令到每一片鱗片都好香脆,賣相📸定同埋酥脆嘅口感都好正。魚肉🐟用油潑同埋焗熟嘅方法燒,口感夠嫩滑💕,而且味道好香。而醬汁有海膽醬嘅香濃🥳,又有洋蔥嘅甜味🧅,好夾。

🍶清酒煮蜆
蜆肉係啱啱熟嘅粉嫩顏色😆。一入口首先食到好濃郁嘅鮮味🌊。之後就有清酒嘅香味🍶,感覺辛口。而且湯底香甜🍬,唔會有苦味。

🥩肉眼薄燒、美國牛柳厚燒
師傅用低溫慢火🌡️,將蒜片生炒到金黃香脆🏅,入口香、酥、脆,好有驚喜😍!肉眼薄燒裏面捲住金黃嘅炸蒜🧄、帶甜嘅洋蔥蓉🧅、香口嘅蔥花🌱,連埋濃郁嫩口嘅牛肉好夾🐮。焗熟嘅美國牛柳🐄,保留住好多肉汁💦,流出好濃嘅牛肉、油脂香味😋,而且口感軟腍。

🍳高菜漬炒飯、麵豉湯、漬物
帶酸嘅高菜漬、甘筍粒、洋蔥粒🔥,配埋煎到又香又脆嘅流心太陽蛋🍳,令到炒飯真係好滿足、好日式🎌。師傅整蛋炒飯嘅手法利落🕶️,不停兜炒,令到飯粒粒粒分明👅,口感好好。

🥗炒蔬菜
用咗簡單嘅黑椒調味🧂,同時間可以食到板燒香味🔥,熟度啱啱好🥬,保留蔬菜嘅清新感覺🎐。

🍮甜品
麵包首先蘸咗煎香咗嘅牛油🧈,再蘸糖煎到焦糖化、起泡🫧,最後凝固成香脆嘅焦糖表面🍮。一啖除咗食到脆焦糖👄,下一層有牛油香🥳,底層仲有牛乳麵包🍼綿密嘅感覺。
澳洲黑邊鮑
牛柳厚燒
2023-12-13
澳洲黑邊鮑
牛柳厚燒
2023-12-13 34 瀏覽
好少可lunch time走去食鐵板燒🤣呢日心思思想放lunch食得豪啲😎就去到中上環中間呢間新開嘅鐵板燒,嚟個龍蝦鐵板燒二人前。身處於商廈入面嘅餐廳環境高檔,有魚缸養住活龍蝦🦞午市鐵板燒比起晚市平一半🤑但份量同用料毫不輸蝕,係附近返工嘅人都可以試試👍🏻沙律龍蝦龍蝦烹調之前依然跳跳紮好生猛🤪龍蝦肉非常新鮮爽彈,味道鮮甜😋沾滿用龍蝦膏、龍蝦肉以及洋蔥熬煮而成嘅醬汁,帶龍蝦膏嘅香氣以及微微清新酒味😛😛鵝肝煎嘅時候香味滿溢,入口甘香,不過較細塊。清酒煮蜆蜆肉煮至僅熟,好鮮甜嫩滑。湯汁酒味不濃,比較清甜😙😙美國牛肉厚燒及薄燒牛肉質素非常好,亦煎得剛剛好😋😋厚燒個款肉質爽彈,中心位好嫩好juicy💦薄燒包裹蔥、蒜、洋蔥,喜歡將配料煎得夠熟,食落帶清爽感覺又唔會太辛辣太重口味👍🏻👍🏻炒飯、麵豉湯、炒野菜炒飯加上鹹菜夠惹味,連埋燶邊煎蛋嘅蛋汁,簡單好食。麵豉湯用一開始嘅龍蝦頭去煮,吸睛度十足👀甜品仲有焦糖多士作結,脆卜卜焦糖好邪惡😈人均消費:$750推介指數(10分為滿分):7.5分

沙律

鵝肝
煎嘅時候香味滿溢,入口甘香,不過較細塊。

清酒煮蜆
蜆肉煮至僅熟,好鮮甜嫩滑。湯汁酒味不濃,比較清甜😙😙

美國牛肉厚燒及薄燒

炒飯、麵豉湯、炒野菜

甜品
仲有焦糖多士作結,脆卜卜焦糖好邪惡😈

人均消費:$750
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-12-13
2023-12-07 50 瀏覽
係新紀元廣場做野,見新開左間鐵板燒就約埋同事約下,幾高質素,海鮮新鮮過出面好多。師傅都好專業會一路睇住我地情況去控制食物速度分量。佢仲有間房下次一班人可以約埋後黎再食
2023-12-06