2024都黎緊啦,人生又要有個新一年里程碑如果你問我呢刻有咩目標,一定要食盡天下美食,好老實講,每日都有新既餐廳開業,要食得哂,可能到我永生果日都仲未食得哂。不如食得幾多都幾多,上環新開張既鐵板燒「Teppanyaki Kaneko」已經急不及待了,搶先試一試頭啖湯!👇🏻📌龍 蝦 二 人 前 - $2680/2位▪️ 前 菜 -▫️「牛油果蟹肉沙律」用青瓜卷住牛油果同埋蟹肉,面頭灑上三文魚籽,配搭埋柚子沙律汁既dressing,味道清新開胃。▪️ 季 節 海 鮮 - ▫️「澳洲原隻龍蝦」一上枱見到今晚d海鮮己經流哂口水,原隻龍蝦分三part,龍蝦頭會拎去煲湯,陣間做個麵鼓湯用,而龍蝦膏會用黎做蝦肉既sauce,同埋用黎陣間炒飯用;而蝦肉加埋牛油、白酒調味再爆燒,食落肉質相當爽彈,真係要新鮮游水果種即劏即煮先有呢種口感,好好食!▫️「甘鯛立鱗燒」睇住師傅將一大舊甘鯛外皮,慢慢燒到變薯片咁好過癮,底部用蘆筍墊底,加上用海膽、洋蔥加持既魚湯芡汁,成個魚鮮味好突出,而魚肉滑溜到不得了,正!▫️「新鮮北寄貝」食落口感新鮮爽口,配上日本高湯、昆布絲放返係貝殼上面,賣相一流,果然係時令之選。▫️「清酒煮蜆」師傅先

一定要食盡天下美食,好老實講,每日都有新既餐廳開業,

搶先試一試頭啖湯!👇🏻

📌龍 蝦 二 人 前 - $2680/2位
▪️ 前 菜 -
▫️「牛油果蟹肉沙律」用青瓜卷住牛油果同埋蟹肉
牛油果蟹肉沙律

▪️ 季 節 海 鮮 -
龍蝦二人前

澳洲原隻龍蝦

同埋用黎陣間炒飯用;而蝦肉加埋牛油白酒調味再爆燒,

甘鯛立鱗燒

底部用蘆筍墊底,加上用海膽洋蔥加持既魚湯芡汁
成個魚鮮味好突出,而魚肉滑溜到不得了,正!
甘鯛立鱗燒

▫️「新鮮北寄貝」食落口感新鮮爽口,配上日本高湯
新鮮北寄貝

昆布絲放返係貝殼上面,賣相一流,果然係時令之選。
新鮮北寄貝

▫️「清酒煮蜆」師傅先將sake酒精揮發,去左表面果浸苦澀味,
再將蜆肉擺埋一齊煮,面頭再灑上櫻花蝦蔥花
清酒煮蜆

蜆肉食落相當鮮甜,好有驚喜。
清酒煮蜆

▫️「麵鼓湯」就係頭先講過用龍蝦頭黎煮,咁樣平平無奇既麵鼓湯份外鮮香。
麵鼓湯

▪️ 主 食 -
▫️「美國牛肉厚燒及薄燒」先黎厚燒上場,師傅先將蒜片炒到金黃色,
美國牛肉厚燒

配上自製燒汁,食落牛味濃郁,肉質爽嫩唔多筋,好有咬口;
美國牛肉厚燒

薄燒更加出色,師傅切片上,每塊牛肉包住洋蔥蒜蓉
美國牛肉薄燒

再燒食到牛肉既細嫩仲多左份蔥味,連埋蒜片一齊食,真係一絕!
▪️ 配 菜 -
▫️「蛋炒飯」將洋蔥雞蛋龍蝦蝦膏牛肉日本高菜漬爆炒,
果個鑊氣認真強勁,而且份量十足,夠哂飽肚。
蛋炒飯
▫️「炒野菜」將鮮菌紅蘿蔔芽菜椰菜同樣爆炒,食完飯一定要整D菜暖下胃既。
炒野菜

▪️ 甜 品 -
▫️「開心果雪糕配多士」最後甜品即炸個多士配上雪糕,一冷一熱,過足口癮。
開心果雪糕配多士
2023-12-23