2022-11-21 131 瀏覽
次次嚟東薈城呢邊經過呢間嘢都好多人排隊~ 已經想試幾次但奈何太多人🙈 今日平日八點幾唔使排隊就入去試試佢~可以選擇壽喜燒或涮涮鍋 每人一鍋的~涮涮鍋嘅話都有好多唔同湯底選擇壽喜燒湯底用咗淺身嘅平底鍋 配以數款野菜 好有feel好似日本~ 壽喜燒湯甜度剛剛好 味道濃郁 但如果要加日本蛋嘅話要額外加錢~ 出面自助區可以任攞飲品、火鍋配料、火鍋醬汁、甜品同任攞Movenpick雪糕!霜降盛合 任食放題套餐 $325一位包括任食霜降美國牛小排、霜降美國SRF和牛、澳洲安格斯和牛、熊本白豚等等 牛肉以壽喜燒湯煮熟後再點上蛋汁 牛肉更加滑溜 蛋香加上濃郁牛肉香氣 格外誘人😍任食嘅movenpick雪糕仲有多種口味🫶🏻🫶🏻

可以選擇壽喜燒或涮涮鍋 每人一鍋的~
涮涮鍋嘅話都有好多唔同湯底選擇

霜降盛合 任食放題套餐 $325一位

任食嘅movenpick雪糕仲有多種口味🫶🏻🫶🏻

2022-11-15 2108 瀏覽
難🉐️地去了東涌 我地又食左好多隻牛啊🐮哩度係一人一鍋 我地揀了壽喜燒同埋涮涮鍋的龍蝦湯底🦞😋哩度嘅壽喜燒係日本正宗嘅做法 味道甜甜的 配牛肉簡直係一流🇯🇵肉肉 蔬菜都索哂啲汁 正正😍而龍蝦湯底都好香 一上枱已經聞到濃濃的龍蝦味 又真係揀🉐️好好 𝚑𝚎𝚎𝚑𝚎𝚎𝚎😄肉肉餐就揀了澳洲純和牛M9任食放題套餐🐮🈶️7⃣️款牛肉 包括和牛M9+ 澳洲安格斯牛肉美國極黑和牛 霜降美國牛小排 霜降美國SRF和牛 上選牛肉 同埋 嚴選美國牛肉豚肉就係熊本白豚🐷其實款款肉都係好高質好食 啲雪花紋好靚 肥瘦啱啱好 肉質好滑 唔會好韌😀😄同埋柯打幾多就嚟幾多 好快就上枱喇😋😉蔬菜方面🈶️好多選擇的喔 蟹柳🦀️南瓜🎃豆腐◻️菇類🍄粟米🌽花生芽🥜皇帝菜等🥬全部都正正又新鮮😊🙂飲品有罐裝汽水 鹹柑桔 百香果蜜 白桃烏龍茶豆漿 種類都算多的喔 覺🉐️🆗🤪😛甜品有Movenpick同埋CocoBerry 嘅雪糕🍦另外和菓子 都真係幾好食 甜甜的 是黑糖味 個皮都幾煙韌👍🏽🟤.同埋值🉐️一讚的是𝚜𝚝𝚊𝚏𝚏 好🈶️禮貌 又有耐性咁咁介紹肉類😊☺️同埋幫手加水同𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎時都好細心👍🏽👍🏽👏🏽👏🏽
龍蝦湯底
  • 澳洲純和牛M9+
  • 霜降美國牛小排
  • 霜降美國SRF和牛
2022-11-13 1119 瀏覽
星期四收工去東涌打邊爐之前行OUTLET新嗰邊嘅時候, 門面裝修行日系簡約路線 以唔同產地嘅和牛木牌做裝飾, 非常吸引。 再加上門口經常有排隊人潮。 好耐之前已經對呢一間日式打邊爐留低印象, 成日心思思諗住過嚟試吓。 今日終於決定兩個人過嚟試吓,佢算係中價位嘅美國極黑和牛火鍋放題。 雖然自己係牛魔王,亦都非常鍾意食好肥嘅和牛。 但係考慮到價錢同埋係食放題, 霜降或者M9+ 的話反而會太膩食唔到幾多。 睇完餐牌果斷決定$285/人 嘅中價位美國極黑和牛。 正式開餐之前行一圈自助區先, 餐廳提供基本火鍋配料,例如牛丸、金菇,豆腐,烏冬, 等等。 當然仲有各種蔬菜。 我呢一晚應該係主打皇帝菜, 擺咗非常大一盤喺度。 睇落選擇唔算10分多, 但係之後食完發現原來會樣嘢質素都唔錯。 應該餐廳方面嘅路線係貴精不貴多。 擺放火鍋配料嘅開放式雪櫃左邊係甜品吧, 常溫嘅甜品只有三款包括芝士蛋糕和果子同埋芒果布甸。 而右邊係飲品櫃, 飲品方面就非常大路, 基本都係汽水同埋放題餐廳, 老是常出現嘅韓國紅茶、忌廉溝鮮奶、 道地烏龍茶、蜂蜜雪梨茶之類。 自助區嘅另一邊就係雪糕櫃提供MOVENPICK 雪糕同埋一
星期四收工去東涌打邊爐
今日終於決定兩個人過嚟試吓,佢算係中價位嘅美國極黑和牛火鍋放題。 雖然自己係牛魔王,亦都非常鍾意食好肥嘅和牛。 但係考慮到價錢同埋係食放題, 霜降或者M9+ 的話反而會太膩食唔到幾多。 睇完餐牌果斷決定$285/人 嘅中價位美國極黑和牛。 正式開餐之前行一圈自助區先, 餐廳提供基本火鍋配料,例如牛丸、金菇,豆腐,烏冬, 等等。 當然仲有各種蔬菜。 我呢一晚應該係主打皇帝菜, 擺咗非常大一盤喺度。 睇落選擇唔算10分多, 但係之後食完發現原來會樣嘢質素都唔錯。 應該餐廳方面嘅路線係貴精不貴多。 擺放火鍋配料嘅開放式雪櫃左邊係甜品吧, 常溫嘅甜品只有三款包括芝士蛋糕和果子同埋芒果布甸。 而右邊係飲品櫃, 飲品方面就非常大路, 基本都係汽水同埋放題餐廳, 老是常出現嘅韓國紅茶、忌廉溝鮮奶、 道地烏龍茶、蜂蜜雪梨茶之類。 自助區嘅另一邊就係雪糕櫃提供MOVENPICK 雪糕同埋一啲應該係韓國雪條。 因為自己對雪條興趣不大,所以立下眼望記得應該係椰子味同埋榴槤味呢一類型嘅熱帶水果口味。 至於醬料區就係基本火鍋放題餐廳有提供嘅呢度都會有, 日式火鍋我最鍾意配嘅麻醬呢度都非常出色。 對於行豉油路線嘅朋友仔,呢度都有提供生蒜、 辣椒碎、芫荽碎同埋蔥花。 一定要有飯落肚嘅同行友人亦都被店家關照, 事緣呢間餐廳有提供白飯同埋咖喱。 我自己冇食,但係朋友話個 日式咖喱飯唔錯。 飯同咖喱旁邊亦都有擺熱水同埋茶包形成一個小角落嘅熱食區。
巡完場之後,當然要直奔主題。 坐低之後 只需要告知店員自己想要食邊一個級數嘅牛肉,同埋想要咩湯底就已經可以。 呢間餐廳係採取一人一鍋嘅方法,所以我哋兩個人係可以揀兩種唔同嘅湯底。 湯底嘅費用,亦都已經包括喺人頭收費入邊。 我哋兩個人分別揀咗一個豬骨湯底同埋一個龍蝦湯底。 豬骨湯睇落同埋識落都唔算非常濃郁, 係就清甜路線。 雖然相對清淡,但係出乎意料地唔錯。 而龍蝦湯底嘅龍蝦味就非常明顯亦都非常濃郁重口味嘅朋友應該會非常鍾意。 揀好晒所有嘢之後,店員就會先上一ROUND肉。 唔係講笑,啲牛肉真係好食! 我諗主要係因為餐廳冇刻意將啲牛肉切到好薄,好似外面大部份火鍋放題驚人食窮佢咁。 淨係呢一個經營態度已經足夠令我正皮佢。 牛肉有一定厚度,油花分布又均勻,我當然唔可以浪費食材。我自己就只係將牛肉放落去微微地滾起嘅湯入邊 10秒8秒就攞返上嚟, 真係要講嘅話應該係五成熟左右,簡直係完美。 美國極黑和牛,唔係嗰種入口即溶嘅牛肉。 食落係有咬口、彈牙,而又充滿油香同埋牛味嘅一種牛肉。 第一ROUND 一共五盤肉, 入面有4牛1豬。 個豬肉彈牙亦都冇騷味, 係一個唔錯嘅豬肉,但係可惜今晚嘅主角係牛肉,個牛亦都真係太出色,所以其他嘢都比下去。 最後我哋喺正餐部份食咗兩ROUND肉, 總共兩碟豬肉八碟牛肉。 雖然話相對冇咁肥膩, 但係始終油花充足,食完都真係好飽。 除咗高級單點火鍋店嘅手切牛頸脊/ 牛小排可以相提並論之外我諗都有一段時間冇乜食過咁有質素嘅牛肉。
自己覺得呢間餐廳非常用心嘅地方,就係在於見微之處。 一般日式火鍋店提供豆腐唔溶溶爛爛已經可以算係還得神落, 而呢就非常有趣地 整齊排列,並且提供表面經過炙燒嘅豆腐。 仲有就係牛丸,食起上嚟嘅感覺同風格係近似乜興 嗰隻牛骨濃湯牛丸, 牛丸入邊係有一個個小泡泡會爆汁嗰種。 呢啲細微之處,真係好討喜。 尤其是係當你見到款式唔算多,可能會同期望有落差嘅時候佢再比到啲有質素嘅食物你。 正正係呢種鋪排就會令乘客有一種喜出望外超出預期嘅感覺。 係呢一點上面餐廳型做得非常好, 畢竟 出街食飯就係 追求食物嘅質素同埋服務。 即使擺100 款你唔會食嘅嘢係你面前,諗返又真係意義不大。
去到甜品,當然就係另一個回本位MOVENPICK 雪糕啦。 朱古力味同埋草莓奶凍味, 呢兩隻味簡直就係王牌。 至於非預先包裝嘅甜品,我自己就淨係食咗芝士蛋糕, 朋友就食咗和果子。 呢兩樣甜品唔算咩驚為天人嘅好食, 但係食完飯食啲咁樣嘅甜品小點心都算係幾舒服。
總結呢一餐係非常滿足嘅一餐, 非常欣賞餐廳嘅用心,同埋係食材方面嘅選擇。 值得推薦! 美中不足嘅就係如果為容量可以大啲,食多幾碟靚牛肉就好。
2022-11-10
2022-11-04 142 瀏覽
鍋處 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖乾淨企理,坐得舒服,燈火通明,食物選擇多樣化,甜品又真係處理得唔錯。霜降盛合Marbled Beet Combination揀左兩個湯底,壽喜燒同鰹魚湯,一甜一清任食放題套餐,任食以下🈯️定肉:上選牛肉Specialty Beef熊本白隊Kumamoto Rindo Pork嚴選美國牛肉US Supreme Beel澳洲安格斯牛肉Australian Angus Beet美國極黑和牛US Wagyu霜降美國SRF 和牛SRF Wagyu Oyster Blade霜降美國牛小排US Beet Short Rib其實只要你鍾意食肉,呢間就超級啱你,肉質鮮嫩又香甜,透薄快熟,醬汁自配,只要你點,就係好食。甜品我最鍾意和菓子同奶凍。和菓子甜甜,煙煙韌韌,軟軟Q彈。奶凍香滑,淡淡甜,係可以食兩三杯雪糕食movenpick同埋沖繩海鹽,前面嗰隻就係大眾喜愛嘅朱古力味道,後面嗰隻有啲新鮮感嘅,奶香配上鹹鹹地嘅海鹽都係一個特別嘅味覺感受。飲品款式極多,任君選擇。
鍋處 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖

霜降盛合Marbled Beet Combination
揀左兩個湯底,壽喜燒同鰹魚湯,一甜一清
任食放題套餐,任食以下🈯️定肉:

上選牛肉Specialty Beef
熊本白隊Kumamoto Rindo Pork
嚴選美國牛肉US Supreme Beel
澳洲安格斯牛肉Australian Angus Beet
美國極黑和牛US Wagyu
霜降美國牛小排US Beet Short Rib

甜品我最鍾意和菓子同奶凍。

和菓子甜甜,煙煙韌韌,軟軟Q彈。

奶凍香滑,淡淡甜,係可以食兩三杯

飲品款式極多,任君選擇。
1K
2022-11-01 1122 瀏覽
今日同朋友去了東涌嘅東薈城行街望望有沒有抵嘅貨去購入,行到咁上緊要搵食比我見到這裡,主打食牛嘅火鍋,價錢有不同組合,有定食組合或放題任食,當然不用思考一定係放題任食啦!今次點了個霜降盛合,望落去呢個係個set 嘅價錢大約在中間位置,而霜降嘅組合就只有佢先開始有,另外係一人一個鍋,所以湯底可以按個人喜好選擇,款式都成7款選擇,我就點了龍蝦湯,同飛鳥牛乳湯兩款,落單後就可以到外面嘅野菜直送區以自助形式選擇火鍋配料,有不同新鮮嘅蔬菜,同丸丸選擇!最開心就係個雪糕櫃內有Movenpick 任食,呢個又係一個驚喜位!當然今晚主打就係佢嘅霜降和牛啦,在枱面放滿了牛肉同火鍋配料當然要打卡一下,兩個湯底一個味道較濃,另一個就較香滑,霜降美國SRF和牛,霜降美國牛小排,在湯底拖兩拖便已經可以入口,夠晒肥美嫩滑,還可以不停追加,而這加時會以兩種牛位一個單位一碟,所以你要兩碟三碟都係兩款都有齊兩款霜降牛🥰,而其他火鍋配料都十分新鮮,值得一讚就係個麵,放湯十分入味加上彈牙夠晒口感!而飲品都係自助,我就主打落神花茶,杯內有落神花夠晒真材實料😘最後當然要食齊晒雪糕櫃內不同款式嘅Movenpick 啦!買到東西又可

最後當然要食齊晒雪糕櫃內不同款式嘅Movenpick 啦!

買到東西又可以食得滿足,下次可以再來試吓不同嘅選擇!
2022-10-28 721 瀏覽
😋霜降盛合自助放題套餐 $305湯底點了飛鳥牛乳湯和豬骨湯因為一開始牛乳湯滾瀉了之後都只用了豬骨湯吃,建議選擇一般湯底,如果要點牛乳湯應保持低火肉類可以任點七類,分別有💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️上選牛肉美國極黑和牛霜降美國SRF和牛霜降美國牛小排澳洲安格斯牛肉嚴選美國牛肉熊本白豚個人比較喜歡他的牛肉類,豬肉的部位偏瘦一點,如果多點脂肪相信會更好,第一轉吃的六款牛肉大多十分美味,要好好珍惜第一轉肉😌印象中(因為碟上沒有寫肉名,帶翻頭盔先)安格斯牛肉和極黑和牛油脂都很均勻所以很夠油脂香,吃下去夠juicy不乾柴😋😋霜降那兩款也不錯的,好像和牛的那款比較夠油脂香,如果胃口不大可以點定量套餐自助吧有各式蔬菜,丸類,豆品,邊爐料都夠新鮮,飲品,甜品有多款雪糕,雪條,乳酪,和菓子等,吃飽消滯一流,吃得十分滿足🤤🤤🤤💰人均: $101-200🌟推薦: 霜降盛合🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥  Nevergetfat ~
😋霜降盛合自助放題套餐 $305

湯底點了飛鳥牛乳湯和豬骨湯

肉類可以任點七類,分別有💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

霜降美國SRF和牛
霜降美國牛小排

嚴選美國牛肉
嚴選美國牛肉

💰人均: $101-200
🌟推薦: 霜降盛合

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥  Nevergetfat ~
2022-10-28 542 瀏覽
'    與朋友二人到東涌東薈城商場購物完順道吃個晚飯 ,這裡有很多不同風味的美食選擇,我們在名店倉的三樓處發掘到這間"鍋處" 日式涮涮放題的,看門前Menu介紹像不錯的,很有興趣一試……  在多款套餐中有; 上選牛肉,嚴選美國牛肉,澳洲安格斯牛肉,美國極黑和牛,澳洲純和牛M+ ,霜降盛盒 等選擇。也可選擇定量或放題,但每款的定量和放題收費衹差幾十元,我們當然選擇放題了!鍋底方面 可自選一人一鍋 ……壽喜燒 ,九州豬骨湯 ,鹽麴野菜湯 ,龍蝦湯 ,昆布鰹魚湯 ,泡菜味噌湯 ,飛鳥牛乳湯等。很吸引!結果是倆人都喜歡壽喜燒甜甜的醬汁味道。選了~澳洲純和牛M9+套餐放題 $ 315這份餐可嚐多幾款肉類。先上M9 和牛 和 能本白豚肉自助火鍋配料吧有各式的丸類,蔬菜,菇,蟹椒,豆腐,麵,烏冬……等等。擺放整齊衛生。醬油,熟食擺放區~還有甜品,各款雪糕,雪條冷熱飲品,還有自家製的山楂茶和濃郁豆漿等。第一次見的花生苗也有!口感爽脆好味!自取了配菜,準備開始品嚐我的壽喜燒了!甜甜醬汁令肉類更滋味!M9和牛油花不太多,肉味濃濃越嚼越滋味。大大片薄薄的一灼就可,入口㜜嫩啖啖肉的口感。安格斯牛肥美
結果是倆人都喜歡壽喜燒甜甜的醬汁味道。
選了~
澳洲純和牛M9+套餐放題 $ 315
這份餐可嚐多幾款肉類。
澳洲純和牛M9+
先上M9 和牛 和 能本白豚肉
醬油,熟食擺放區~

還有甜品,各款雪糕,雪條
冷熱飲品,還有自家製的山楂茶和濃郁豆漿等。
第一次見的花生苗也有!口感爽脆好味!
自取了配菜,準備開始品嚐我的壽喜燒了!
甜甜醬汁令肉類更滋味!
M9和牛油花不太多,肉味濃濃越嚼越滋味。
大大片薄薄的一灼就可,入口㜜嫩啖啖肉的口感。
安格斯牛肥美油花甘香,
美國安格斯牛肉
上選牛肉同樣甘香配上壽喜燒湯汁認真滋味!
霜降牛 和牛, 霜降牛小排味道鮮濃肉嫩,款款各有韻味。
霜降美國SRF和牛, 霜降美國牛小排
上選牛肉
熊本白豚肉好鮮甜!
肉類顏色鮮紅潤澤好質素!
飽嚐多款肉類一盆又一盆感到大滿足!十分抵食!

2022-10-25
澳洲純和牛M9+
美國安格斯牛肉
霜降美國SRF和牛, 霜降美國牛小排
2022-10-27 180 瀏覽
很久之前都已經得知Mr Steak 係東涌開左間日式火鍋放題,今晚終於有機會一試。係於東薈城二期三樓既鍋處,係遠處就會見到,因為有好多人排隊😂😂這裏有多款不同定食和套餐任君選擇,幾十元便有交易。今次點了霜降盛台,$225就能吃到五款不同種類的肉類上選牛肉,美國豚肉,嚴選美國牛肉,澳洲安格斯牛肉,美國極黑和牛,二百幾蚊就已經食到各國的精選牛肉。美國極黑和牛,牛肉味濃,肉質亦好嫩滑。美國豚肉,肉質較實。配料區有好多新鮮蔬菜,菇類,丸類,豆腐,烏冬,拉麵等等,個人最喜歡食火炙豆腐,豆腐好滑。另外,雪糕飲品都係任攞。特別推介佢地嘅海鹽雪糕,味道咸甜夾雜,重本嘅movenpick亦不能錯過,二百多元能夠吃到這麼高質的放題,夠哂過癮!!
這裏有多款不同定食和套餐任君選擇,幾十元便有交易。
今次點了霜降盛台,$225就能吃到五款不同種類的肉類
美國極黑和牛,牛肉味濃,肉質亦好嫩滑。
美國豚肉,肉質較實。
配料區
二百多元能夠吃到這麼高質的放題
,夠哂過癮!!
2022-10-23 130 瀏覽
長假期同女友去東薈城行街shopping,行到六點攰攰地決定食好D鍋處呢間任食放題火鍋店喺東涌都比較受歡迎,好彩我哋嚟得早先搵到位,如果唔係就要食下一輪時間!除了我任食的和牛和飲品任飲外,也有很多新鮮的蔬菜和肉丸選擇真係包我哋食得飽!我哋最後決定食澳洲純和牛M9+套餐,感覺澳洲和牛好吸引!職員向我哋推介日本和牛巡禮!下次有機會一定要黎試吓!除咗任食和牛之外,飲品選擇好多有汽水有果汁仲有自家製嘅飲品!呢個就係佢哋自製嘅洛神花山楂甘草茶呢度調味醬汁配料選擇都很多有辣有唔辣任君選擇霜降牛小排和M9澳洲和牛先送到枱上,油脂分布和肉色都非常吸引!我先下手M9澳洲和牛,和牛配上牛肉清湯形成一幅美麗嘅圖片!女友就是另外一款牛小排澳洲和牛牛味十足,非常嫩滑,幾近入口即溶,肉質非常豐富!這就是熊本白豚肉!喜歡食肥牛的朋友,千萬不要錯過牛小排!牛肉味豐富之餘,肉汁豐富,不在話下!牛肉脂肪的味道在口中久久未有散去!除了牛肉吸引外,估唔到甜品都做得咁好!除了Movenpick雪糕外,這個甜到入心也流心的和果子也是必食推介!埋單這個價錢,未食之前感覺好豪爽,食完之後覺得超值!
我哋最後決定食澳洲純和牛M9+套餐,感覺澳洲和牛好吸引!
職員向我哋推介日本和牛巡禮!下次有機會一定要黎試吓!
呢個就係佢哋自製嘅洛神花山楂甘草茶
呢度調味醬汁配料選擇都很多有辣有唔辣任君選擇
我先下手M9澳洲和牛,和牛配上牛肉清湯形成一幅美麗嘅圖片!
女友就是另外一款牛小排
澳洲和牛牛味十足,非常嫩滑,幾近入口即溶,肉質非常豐富!
這就是熊本白豚肉!
喜歡食肥牛的朋友,千萬不要錯過牛小排!
牛肉味豐富之餘,肉汁豐富,不在話下!
牛肉脂肪的味道在口中久久未有散去!
除了牛肉吸引外,估唔到甜品都做得咁好!

埋單這個價錢,未食之前感覺好豪爽,食完之後覺得超值!
2022-10-18 395 瀏覽
一人一鍋壽喜燒啱晒鍾意食壽喜燒嘅我呢度仲有澳洲M9和牛壽喜燒湯汁集合左醬油、清酒、糖與味醂,味道香醇配上恰到好處的甜度當然要加埋牛肉、大蔥、洋蔥、蒟蒻絲、冬菇等嘅材料,咁先最perfect壽喜燒嘅湯汁越煮越濃厚,牛肉味滲哂落去‼️令啲配菜更好味❤️牛肉有幾款的:⭐️澳洲純和牛M9+⭐️美國極黑和牛⭐️霜降美國SRF和牛⭐️霜降美國牛小排⭐️澳洲安格斯牛肉⭐️嚴選美國牛肉我哋今次食左「澳洲純和牛M9+」油花綿密豐富,而且分布好均勻肉質口感嫩滑柔嫩‼️「美國極黑和牛」呢款同樣有細緻嘅油花,牛味比澳洲M9+更濃,不過肉質卻比澳洲M9+更有嚼口~~我鍾意嫩滑口感,所以我更鍾意澳洲M9左:「霜降美國SRF和牛」無咩油花,有啲纖維感,不過如果鍾意食濃郁嘅牛味,就一定非佢莫屬‼️右:「霜降美國牛小排」如果食完以上3款之後先食佢,就會有種比下去嘅感覺既有嚼口,牛味又唔算濃郁~~除左有牛食,仲有「熊本白豚肉」自助區有唔同嘅蔬菜、丸類~~有一款蔬菜 - 花生苗係我第一次食的,支莖部有啲似芽菜,然後頂頂有粒花生🥜口感係爽脆的,味道幾好呢個日式咖哩飯值得食,咖哩味勁香甜品仲有movenpick & 韓國雪條任食洛神花山楂茶
一人一鍋壽喜燒
啱晒鍾意食壽喜燒嘅我
呢度仲有澳洲M9和牛

壽喜燒湯汁集合左醬油、清酒、糖與味醂,
味道香醇配上恰到好處的甜度

壽喜燒嘅湯汁越煮越濃厚,牛肉味滲哂落去‼️
令啲配菜更好味❤️

牛肉有幾款的:
⭐️澳洲純和牛M9+
⭐️美國極黑和牛
⭐️霜降美國SRF和牛
⭐️霜降美國牛小排
⭐️澳洲安格斯牛肉
⭐️嚴選美國牛肉

我哋今次食左「澳洲純和牛M9+」
油花綿密豐富,而且分布好均勻

肉質口感嫩滑柔嫩‼️

「美國極黑和牛」
呢款同樣有細緻嘅油花,牛味比澳洲M9+更濃,
不過肉質卻比澳洲M9+更有嚼口~~
我鍾意嫩滑口感,所以我更鍾意澳洲M9

左:「霜降美國SRF和牛」
無咩油花,有啲纖維感,
不過如果鍾意食濃郁嘅牛味,就一定非佢莫屬‼️
右:「霜降美國牛小排」
如果食完以上3款之後先食佢,就會有種比下去嘅感覺

既有嚼口,牛味又唔算濃郁~~

除左有牛食,仲有「熊本白豚肉」

自助區有唔同嘅蔬菜、丸類~~
有一款蔬菜 - 花生苗係我第一次食的,
支莖部有啲似芽菜,然後頂頂有粒花生🥜
口感係爽脆的,味道幾好

呢個日式咖哩飯值得食,咖哩味勁香

甜品仲有movenpick & 韓國雪條任食

洛神花山楂茶

2022-10-17
2022-10-15 347 瀏覽
    與朋友到大嶼山遊覽了大半天,再來到東涌的東薈城商埸逛逛,發現除了名店和一般品牌商店外還多了不少食店有不同風味的選擇。   我們二人決定留在這裡吃完晚餐才出市區!在東薈城名店倉三樓位置發掘了這間*鍋處*的火鍋店,對90分鍾任食放題的涮涮鍋很感興趣,正合我們牛魔二人組意!內進氣氛很好,見食客吃得很開心的!我們選了*美國極黑和牛*套餐,不想放題的可選定量 265元/位我們選了任食放題 285元/位,可試多幾款肉類。肉類內容包括~上選牛肉 ,澳州安格斯牛肉,美國豚肉,美國極黑和牛, 嚴選美國牛肉等等。每人一鍋,我選了 壽喜燒鍋底喜歡甜甜味道濃郁的,朋友選了清甜的昆布鰹魚湯。火鍋配料吧~整齊整潔的,自由選取配料醬汁等。蔬菜類很新鮮!多種丸類,腸仔,蟹柳,烏冬,拉麵……等。飲品除 罐裝飲品也有自家製豆漿,山楂茶等。昆布鲣魚湯底清甜~壽喜燒鮮甜濃郁~上檯鍋內已經有一些配菜跟上。每款配料都取些少~牛肉薄切 略略一灼便可。五款肉都色澤鮮明再 encore上選,嚴選美國牛肉和安格斯牛嚴選肉質嫩滑~安格斯有油脂甘香!幾款肉肉味都香濃。二人都捧腹大叫超級滿足!最後甜品都非常吸引!多種口味雪糕任食!我喜

我們選了任食放題 285元/位,可試多幾款肉類。
肉類內容包括~
火鍋配料吧~
整齊整潔的,自由選取配料醬汁等。
蔬菜類很新鮮!多種丸類,腸仔,蟹柳,烏冬,拉麵……等。
飲品除 罐裝飲品也有自家製豆漿,山楂茶等。
昆布鲣魚湯底清甜~
昆布鰹魚湯
壽喜燒鮮甜濃郁~
上檯鍋內已經有一些配菜跟上。
壽喜燒
每款配料都取些少~
牛肉薄切 略略一灼便可。
五款肉都色澤鮮明
美國豚肉
再 encore上選,嚴選美國牛肉和安格斯牛
嚴選肉質嫩滑~
安格斯有油脂甘香!幾款肉肉味都香濃。
澳州安格斯牛肉
二人都捧腹大叫超級
滿足!
最後甜品都非常吸引!
多種口味雪糕任食!我喜歡的榴槤雪條也有!滿足到一個點!
下次再來試這裡的午市鍋物,多款組合套餐收責親民很吸引!
性價比高!,食肉獸 到東涌勿错過他!
2022-10-13
昆布鰹魚湯
美國豚肉
澳州安格斯牛肉
  • 嚴選美國牛肉
2022-10-14 235 瀏覽
今天到東涌東薈城商場購物,見晚飯時間差不多,便到商場L3的「鍋處」吃火鍋放題。餐廳門前放了很多日本各地的“牛肉商標”,就知道這裏的招牌菜便是牛肉。我們選了個“霜降盛合”自助放題套餐。所謂「霜降牛肉」,是指肉質像下了霜一樣,紅白相間的牛肉,是牛肉中的極品。一般來說,雪花牛肉有五成脂肪,而霜降牛肉則只有二至三成脂肪,更健康,更可口。我們選了一個“壽喜燒”鍋底和一個“飛鳥牛乳湯”鍋底,“壽喜燒”鮮甜惹味,“牛乳湯”奶味濃郁,各有千秋。鮮紅與雪白相間的霜降牛肉,入口鮮嫩柔潤,柔中帶剛的質感,牛肉味特別豐富。“霜降美國SRF和牛”和“極黑和牛”脂肪不太多,有牛味。“霜降美國牛小排”則較結實,但口感非常好。“澳洲安格斯牛肉”最具質感,牛味更出色。“熊本白豚”肉質比牛肉幼滑,有豬味。美味的肉類還可以加添,最適合食肉獸!當然,不會忘記自助吧了。各種肉丸、花生芽、各種飲品、各式蔬菜、甜品、雪糕都不容錯過。甜品有“杧果布甸”及“和果子”,都十分美味可口,名牌MOVENPICK雪糕香滑有奶味,我一連吃兩盒。這餐廳選料上乘,份量豐富,價錢合理,真是一個上佳享受。
這餐廳選料上乘,份量豐富,價錢合理,真是一個上佳享受。
  • 霜降和牛,極黑和牛,壽喜燒鍋
琴日同姨姨去咗東涌行街~夜晚行到肚餓一於食打邊爐😆😍呢間打邊爐店係以一人鍋嘅形式放題,座位都闊落~整體評分:7.3/10味道:7.3/10服務:7.2/10環境:7/10人均消費:$300-400地址:鍋處 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖我哋揀咗澳洲純和牛M9+任食放題套餐($345/位),入面包括:湯底:-壽喜燒-昆布鰹魚湯底值得一提嘅係佢哋個壽喜燒湯底會跟埋配料例如燒豆腐、 金菇 同埋洋蔥 ,仲跟咗壺 壽喜燒湯汁,好正式👍😍🤣肉類方面最值得一題嘅當然係霜降美國SRF和牛😍😍😍佢個油脂分布好平均,雪花又靚~入口即溶唔會硬,肉味濃郁,食過咁多間放題入邊佢嘅肉質算係數一數二!😻而其他嘅牛肉部位都唔錯,不過個人都係最推介和牛😆🙈另外佢哋個熊本白豚都十分唔錯~飲品同甜品方面選擇都好多,蔬菜方面值得一提嘅係佢哋竟然有花生芽~口感脆脆地好特別

整體評分:7.3/10
味道:7.3/10
服務:7.2/10
環境:7/10
人均消費:$300-400
地址:鍋處 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖

湯底:
-壽喜燒
-昆布鰹魚湯底

2022-10-06 108 瀏覽
不論咩季節,香港人都鍾意打邊爐。而牛肉更是火鍋必備配料。今次黎到呢間東涌鍋處,就緊系為左任食佢地既極黑和牛入門版。入到餐廳裹面,座位好闊落舒適,以四座位為主。環境乾淨整潔,而自助吧有日本醬油及燒汁提供。自助吧都有唔少丸類,蔬菜同汽水等。任君選擇。但主角系牛肉,所以留番個胃先。呢個美國極黑和牛set,裹面有5款肉類,有上選牛肉,美國豚肉,嚴選美國牛肉,澳洲安格斯牛肉,美國極黑和牛。等你試啱果款,就可留定果胃食果款。上面果碟係•美國極黑和牛•,成碟牛肉薄切都幾靚,油花平均分布,入口口感豐富。濃郁牛味,每一次再上既質素都好平均,水準一樣 。下面果碟係•澳洲安格斯牛肉•大眾店舖一般都會提供安格斯牛,比起出面既脂肪小D同切片較為闊,淥一淥就可以入口,食落唔鞋口 。最後,指定動作就系食埋個MÖVENPICK雪糕先走喇。

最後,指定動作就系食埋個MÖVENPICK雪糕先走喇。
每次入去東涌,都會諗起呢間餐廳,原因,因為佢係mr Steak集團旗下一間餐廳,質量有保證,每次行過都見到人龍,除咗食放題,午餐還有定食,定量套餐,一於試下佢定兩套餐先!🕰️60分鐘午市定量套餐,包定量指定肉類🥩+火鍋配料放題🥬+罐裝飲品一罐🧃+精選甜品🍨🌈嚴選美國牛肉配泡菜味噌鍋$135兩款牛肉🥩上選牛肉🥩嚴選國牛肉🌈上選牛肉配sukiyaki湯底$110兩款肉類🥩上選牛肉🥩美國豚肉🌈火鍋配料放題,各式蔬菜,墨魚丸,魚蛋,貢丸,腸仔,菇類,金菇,雞髀菇,芋絲,烏冬,拉麵等等!🌈飲品區,罐裝汽水,檸檬茶,涼茶等等溫馨提示:套餐只包罐裝飲品一罐,如多取,每罐另收$15一罐🌈甜品區雪糕,韓式雪條🌈醬料區總結💝:如果中午趕時間,又想食煱物,又唔想食太多肉類,60分鐘🕰️的套餐剛剛好!

🕰️60分鐘午市定量套餐,

🌈上選牛肉配sukiyaki湯底$110
兩款肉類
🥩上選牛肉
🥩美國豚肉

🌈飲品區,罐裝汽水,檸檬茶,涼茶等等
溫馨提示:套餐只包罐裝飲品一罐,如多取,每罐另收$15一罐

🌈甜品