2023-06-11 179 瀏覽
早前來過東薈城行街,肚餓了來到一間一人鍋放題的火鍋🍲餐廳,絕對性價比好高, 各種和牛放題超吸引!其中我選了澳洲🦘純和牛M9+任食放題套餐!-壽喜燒-昆布鰹魚湯底尤其壽喜燒湯底配料豐富,有燒豆腐、 金菇、洋蔥 🧅等惹味啊霜降SRF和牛極吸引,油脂分布平均,雪花❄️超靚,食落果然入口即溶又肉味濃郁!仲有豬肉可選熊本白豚都十分可口啊!蔬菜🥬、飲品及甜品🍮選擇都夠多,輕輕鬆鬆同朋友聚聚打邊爐🍲實在滿足!鍋處 東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖
早前來過東薈城行街,肚餓了來到一間一人鍋放題火鍋🍲餐廳,絕對性價比好高, 各種和牛放題超吸引!

其中我選了澳洲🦘純和牛M9+任食放題套餐!
-壽喜燒
-昆布鰹魚湯底

尤其壽喜燒湯底配料豐富,有燒豆腐、 金菇、洋蔥 🧅等惹味啊

鍋處
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓317號舖

2023-06-11 157 瀏覽
星期日行東薈城,突如心血來潮想食涮涮鍋,見到呢間唔洗等,一於試吓,鋪頭任食自選蔬菜區域較細,有雪糕同少量甜品,但其實主要食牛,都冇咩所謂啦。不得不讚,牛肉質素相當高,牛肉同脂肪比率一流,👍🏼👍🏼👍🏼,甚至有d脂肪多過牛肉🤩🤩, 加上佢壽喜燒湯底,真係一試難忘,極度推介,下次一定再黎食😍。唯一要改善就係入席個陣冇張單,食得興奮個陣都唔記得仲有幾耐時間剩🤣 同埋冇得QR落單,每次叫牛都要搵人落單,有得自助落就perfect喇!,

2023-06-10
2023-04-28 2137 瀏覽
消費劵出咗都兩星期有多,相信大家都差不多燒哂?😂上週六就同隊友去東涌東薈城度買下靚衫褲,執下筍嘢🛍️ 行到攰又餓,就去咗二期嘅『鍋處』,係一間日式壽喜燒及涮涮鍋嘅放題專門店 🍲店舖木系裝潢簡約舒適,最欣賞座位夠寬敞,檯又大張,放好多碟嘢食都冇問題!😆 地方都整潔企理,見到店員都好積極添食材或飲品,同清潔地方 👍😀Shop Hard Eat Hard嘛 😂🥳要對自己好d,所以6個放題plan之中揀最貴嘅食 😁==============================🥩 澳洲純和牛 M9+ (90分鐘放題) 🐂有分2種:🔸定量套餐以下肉類款式任食,(澳洲純和牛M9+ 此指定款 每位供應2碟) 🔹任食放題套餐以下所有肉類款式任食🔹上選牛肉🔹熊本白豚🔹嚴選美國牛肉🔹澳洲安格斯牛肉🔹美國極黑和牛🔹霜降美國 SRF 和牛🔹霜降美國牛小排🔸澳洲純和牛M9+==============================一坐低就先揀湯底,有7種湯底揀:壽喜燒、九洲豬骨湯、塩麴野菜湯、龍蝦湯、昆布鰹魚湯、泡菜味噌湯、飛鳥牛乳湯一人一鍋形式,可以叫兩個唔同湯底大家share都得 😄平時食火鍋放題就多,呢度有壽
消費劵出咗都兩星期有多,相信大家都差不多燒哂?😂

Shop Hard Eat Hard嘛 😂🥳
要對自己好d,所以6個放題plan之中揀最貴嘅食 😁

🥩 澳洲純和牛 M9+ (90分鐘放題) 🐂
有分2種:

🔸定量套餐
以下肉類款式任食,
(澳洲純和牛M9+ 此指定款 每位供應2碟)

🔹任食放題套餐

🔹霜降美國 SRF 和牛
🔹霜降美國牛小排
🔸澳洲純和牛M9+

一坐低就先揀湯底,有7種湯底揀:
壽喜燒、九洲豬骨湯、塩麴野菜湯、龍蝦湯、
昆布鰹魚湯、泡菜味噌湯、飛鳥牛乳湯

一人一鍋形式,可以叫兩個唔同湯底大家share都得 😄
平時食火鍋放題就多,呢度有壽喜燒揀,梗係要試下啦!🤩

壽喜燒:端上檯嘅時候已經放咗少量嘅雜菜同野菌 🥗有個壺仔載咗壽喜燒汁,可隨時自己加汁👍 汁夠正宗又夠濃 😋 愈食愈惹味呀 🤤

冇諗過日式涮涮鍋都有龍蝦湯底呢!

龍蝦湯底:好香濃🦞 將d食材帶出鮮味!私心推介 🔥

🥩 講到主角:肉肉
鍋處主打優質牛肉,如果唔食牛肉嘅人士,呢度亦有提供美國或日本豚肉 😀

牛肉肉質真係唔錯!尤其澳洲純和牛M9+,M9+嘅級數同日本A5和牛係等同級,食咗真係返唔到轉頭,大大片!好滑啊 😍 擺入口都唔駛點咬可以吞lu 🤤

霜降美國牛小排,同澳洲安格斯牛肉 都大推,肉味濃!追加之選 😆❤️

基本上所有牛牛嘅肉都係好新鮮,入口即溶咁滯!我同隊友癲咗咁,食咗每款牛又叫2碟、2碟咁添 🤣

🥗 火鍋配料區
野菜勁多款式!😮
番茄、南瓜、生菜、油麥菜、皇帝菜、旺菜、仲有日本豆苗😮
菇類有秀珍菇、鮮冬菇、金菇、花生芽,
仲有肉丸類同埋烏冬/日式拉麵添呀 😦
特別推介:火炙豆腐 😋 尤其係食壽喜燒,配嚟食豆腐滑漏又入味 🥰

🥧 甜品 及 日式前菜小食
是日甜品係芝士蛋糕,味道不過不失。仲有迷你紅豆大福等 😀
日式小食都唔錯呢!款式都多,細細碟,唔怕食唔哂同可以試多幾款都得 🤩
有芝麻八爪魚、味付螺肉/海哲、中華沙律、韓式泡菜等。

🍨 雪糕 / 雪條
大家一定要留返個胃食甜品啊 😂
雪條係大眾熱門喜愛嘅韓國牌子MELONA同泰國牌POTONG 🤩
掛住食肉,唔記得留個位,咪我會食2支紅豆雪條 😆
仲有Mövenpick 雪糕食添 😍

🥤 飲品
有罐裝汽水、罐裝果茶/果汁、自家冷泡茶及自家製豆漿 😀👍
冷泡茶有四款,都好好飲!😊

2023-04-22
  • 澳洲純和牛M9+
  • 澳洲安格斯牛肉
  • 霜降美國牛小排
  • 熊本白豚
2023-04-16 257 瀏覽
位於東薈城的3樓,鍋處,有午市定量,放題,同埋定食。我選擇左和牛溫泉蛋定食,因為定量的和牛要$255,定量價錢更優惠。定食包括沙律,拌柚子醋,泡菜爽口送飯一流,帶子群邊清爽,蒸蛋,有一塊菇,都算滑,同埋日本人每餐都飲既味噌湯,餐飲是玄米茶,茶味芳香。碗飯好多和牛,好有牛味,有金菇同娃娃菜,味道十分好,溫泉蛋十分流心,拌著食十分滋味。跟餐仲有甜品,是清新既芒果布丁,好甜的芒果味,質地似啫喱。場內座位十分寬敞,以梳化位為主,中間有隔板,形成私人空間,侍應服務十分好。
位於東薈城的3樓,鍋處,有午市定量,放題,同埋定食。
和牛
2023-04-16
和牛
  • 和牛溫泉蛋飯
2023-04-02 215 瀏覽
今早喺東涌行完山,落番去東薈城己經下午兩點幾,見到呢間火鍋放題有牛肉食,而且仲係午市時間,就揀在美國嚴選牛肉放題90分鐘$185,另外再揀湯底加$10,揀左龍蝦湯,加一後$214揀好餐後好快可以入座,呢個嚴選牛肉放題包左上選牛肉,嚴選牛肉同豚肉,全部肉類可以無限追加,兩款牛肉嘅味道幾好,牛肉味幾重,豚肉豬肉味幾好,呢三款肉之後追加左幾次,龍蝦湯味幾濃,其他自助區火鍋配料都唔錯,墨魚丸,魚蛋,牛丸,仲有其他蔬菜如生菜,豆苗,金菇,南瓜等,全部幾新鮮,但甜品選擇較少只食左海鹽棉花杯雪糕同草莓雪條,不過飲品可以全部任飲,呢餐火鍋放題都算抵食

2023-04-02
2023-04-01 144 瀏覽
呢間火鍋店主打係日式一人一鍋,因此可以選擇自己喜歡的湯底,唔洗同朋友傾要點邊一款。款湯底有好多種,例如麵麴野菜鍋湯,昆布鰹魚湯等等。部分湯底都幾有特色,但對我黎講咩湯底都差唔多,因為最終都會俾啲邊爐配料蓋過。肉類質素還可以。美國極黑和牛肉質都嫩同有牛肉味。雖然每一片肉都比較薄,但岩岩好一放落湯就熟。除左牛肉,餐廳仲有配菜可以自行自取,例如很多菜、丸子、鳥冬、腸、菇類等等。如果經過outlet, 大家都可以一試。

如果經過outlet, 大家都可以一試。
2023-02-21
  • 美國極黑和牛
  • Movenpick
2023-03-19 141 瀏覽
我係係星期六下午大約7點開始食,我眼見5:45開始要排隊等候,大部分人都係揀左掃壽喜燒同龍蝦湯,湯底味道非常好,而我係揀澳洲純和牛M9+同埋加多左兩隻蛋,可惜唔係日本蛋係普通泰國蛋。不過食肉同湯底同甜品movenpick雪糕可以無限任拎,我認為呢間餐廳非常之抵食,值得為大家推薦可以去試一試。 上肉速度快肉味濃郁湯底正常唯一可惜係冇得電子落單,要不停叫店員。店員服務好會是不是留醫枱上有冇吉碟可以收走,同埋有時留意到會主動加水。
2023-03-18
  • 壽喜燒
  • 甜品
  • Movenpick
  • 澳洲純和牛M9+
2023-03-12 112 瀏覽
天氣涼涼地,好想嚟個暖笠笠嘅邊爐驅下寒🥶,今次去咗位於東薈城嘅鍋處食邊爐放題啦🍲~ 店外內都採用日系木質嘅簡約風再配上光猛嘅招牌,同市面其他日式放題鋪頭唔同。雖然鍋處鋪內面積不大,但每枱座位之間都分得幾開👍🏻,寬敞嘅空間令人坐得好舒服😌,而鍋處係一人一鍋嘅食法,依種食法可以食到自己鐘意嘅湯底之餘又唔驚得失朋友,係相當偉大嘅發明呀XD-澳洲安格斯牛肉放題🐂 (晚市) - HKD 265/一位鍋處提供六款唔同嘅牛以及七種湯底俾客人選擇,我地叫咗中間價嘅澳洲安格斯牛肉🐂啦,雖然係中間價但係牛肉質素相當唔錯😋,我地叫嘅每盤牛肉嘅油脂都分佈平均,唔會有某幾盤過肥或瘦,口感彈牙,咬口又不失牛肉味,中等價位嘅牛肉都可以有依種質素,令我地喜出望外🤩-鋪頭中間嘅自助區都有唔少食物選擇,常見嘅蔬菜🥬及丸類🍢都有,蔬菜都幾新鮮,水份充足之餘又無乜爛菜,雖然款式唔算太多但勝在質素搭救😉。而自助區一旁就有個玻璃雪櫃,內有甜點🍮,甜品嘅選擇比較少,有芝士蛋糕及和菓子等小品甜點,味道唔差,但泡菜嘅味道比較失色,食落泡菜味好淡😖,不過雪糕櫃內有MOVENPICK🍦俾食客揀,依樣大大加分呀!-至於飲品區嘅選擇就唔算多,
澳洲安格斯牛肉放題🐂 (晚市) - HKD 265/一位
澳洲安格斯牛肉放題

至於飲品區嘅選擇就唔算多,除咗常見嘅汽水🥤及茶🍵之外就無其他選擇😢,玫瑰紅茶更係拎完就無再補貨了,有少少可惜... 不過飲品區嘅吸管係獨立包裝,衛生程度甚高🤪,而側邊有個熱茶區,係俾唔想飲凍野嘅朋友一個好選擇呀, 不失為店舖嘅一個細心位😙
總結嚟講今餐真係相當滿足呀,對於鐘意食牛嘅朋友,係東薈城SHOPPING🛍完後去依度打個邊爐都不失為一個好嘅選擇,而午市個價錢會仲平少少添,最後只想補充一句,牛肉好食呀!!!
2023-03-12
澳洲安格斯牛肉放題
  • 澳洲安格斯牛肉
2023-03-12 109 瀏覽
放工去咗東涌嘅鍋處嘆牛肉放題,我地揀咗澳洲安格斯放題,呢個餐嘅肉類就包咗澳洲安格斯牛、嚴選美國牛,上選牛肉、美國豚肉~除咗牛肉,仲包晒所有火鍋配料~自助區嘅食物選擇種類都好多,唔同蔬菜同丸類、生菜、油麥菜、皇帝菜、豆苗、南瓜、豆腐,豆腐仲係燒過嘅所以特別香口~因為係一人一鍋所以可以自己揀鍾意嘅湯底~我哋揀咗飛鳥牛乳湯,味道都幾濃郁~安格斯牛肉肉味香濃,質感結實,食落無筋有嚼勁,吸收埋湯汁咬落都好juicy~飲品方面,有自家製嘅白桃烏龍茶同玫瑰紅茶,兩款都好清新好好飲~甜品有芝士蛋糕、和果子、布甸同多款雪糕,我就食咗沖繩海鹽雪糕~食完真係飽晒~大滿足啦~

2023-03-05 86 瀏覽
$158 的set menu 係一塊好薄的牛扒,多筋,仲係overcooked. 牛扒本身無乜味,要靠燒汁,但燒汁較稀,掛唔到塊扒,好似分開咗放入口咁。東涌價比市區價貴好多。
2023-03-04 1930 瀏覽
當日和太太來到東涌逛outlet,不知不覺就到晚上,決定在東薈城食過晚飯才回家,然後走到較多餐廳的三樓,找到這間感覺高質的一人火鍋店😊✏️位置(8/10):名店城二期,位置稍偏✏️環境(8/10):樓底高,抽風環境都不錯✏️衛生(8/10):食材分區清晰,乾凈整潔✏️服務(9/10):侍應有禮,出餐很快✏️食物(9/10):牛肉質素高,自助區選擇多🍱澳洲純和牛M9+ 任食放題套餐 - $365/位難得來到,不多想選了較貴的澳洲純和牛套餐,下單要找侍應幫忙,同時可隨時到自取區拿蔬菜、醬料、飲品及甜品🤩🌟澳洲純和牛M9+牛肉大大片,油花均勻,看得出的高質,口感相當嫩滑,而且有牛香,重點是無限任食,讓人滿足。除了這款牛肉,同時還可點霜降美國牛小排等多款牛肉,當然有最好的肯定都點最好的吧😍🌟熊本白豚除了牛肉,還可無限添加來自熊本的豬肉,豬肉味很香,口感亦夠鮮嫩😃🌟自助食材區自助區不算大,丸類有魚蛋、貢丸、墨魚丸及芝士腸等,蔬菜則有生菜、豆苗、皇帝菜、豆卜、豆腐、雞髀菇、冬菇、秀珍菇、金菇、粟米、粟米芯、蕃茄、南瓜、芋絲、花生豆芽等等,一人火鍋反而可自選自己想食的,比較不會浪費😆🌟咖哩飯餐廳特色是有日式咖

✏️位置(8/10):名店城二期,位置稍偏

蔬菜

🌟自助食材區
咖哩飯

🌟咖哩飯
餐廳特色是有日式咖喱及米飯自取,配牛肉及火鍋料食,另有一番風味😋
飲品

🌟飲品
飲品櫃有豆漿、冷泡茶、涼茶及汽水,選擇足夠😁

🌟甜品
雪櫃內有香濃的芝士蛋糕及和菓子,最驚喜肯定是自助任食的Mövenpick及另一品牌雪糕,還有韓國品牌雪條,絕對是回本位🥰

🏠鍋處
蔬菜
咖哩飯
飲品
2023-02-28 1086 瀏覽
是日到了東薈城outlet行街,當血拼過後便到了鍋處吃火鍋放題。看到餐廳門外也很多人等位,已經是差不多八點,也有很多人在門外等候。我跟朋友也等了一會才入座。入座前,首先想想想吃什麼款式的套餐。每款套餐也配上了不同的肉類任食。每款的價格也有不同。我們點選了美國極黑和牛套餐。這個套餐有四款牛肉和一款豚肉可以選擇。牛肉方面有上選牛肉、嚴選美國牛肉、澳洲安格斯牛肉和美國極黑和牛。這間餐廳是一人一鍋,所以自己可以點自己喜歡的湯底。一款點選麵麴野菜鍋,另一款點了昆布鰹魚湯。兩款湯底各有特色,麵麴野菜鍋湯底香濃,咸咸的,所以食材經過湯底,加熱會帶出爭鮮甜的肉味,這樣食材不用再加上醬油都已色香味俱全。所以這款湯底十分推介。另一款昆布鰹魚湯湯底較為清新,吃起來不會蓋過肉的味道。餐廳還有很多配菜可以自行自取,例如很多菜、丸子、烏冬、腸、菇類等等。我最喜愛的是松葉蟹棒。松葉蟹棒真的很鮮甜,而且又長又大條,吃起來啖啖肉,很鮮,所以都忍不住吃了很多條,這裏的松葉蟹棒十分出色。另外肉類當然也十分出色。這一款美國極黑和牛是我跟朋友的大愛,我們無限量添加,吃得飽飽。和牛肉質嫩,又濃牛肉味,而且薄薄的一片,放落湯內很快

美國豚肉、美國極黑和牛

美國極黑和牛

另外肉類當然也十分出色。這一款美國極黑和牛是我跟朋友的大愛,我們無限量添加,吃得飽飽。和牛肉質嫩,又濃牛肉味,而且薄薄的一片,放落湯內很快便熟透,很快又一片,很快又食一片,口中都充滿牛肉香味。
另外,其他的牛肉片也相當出色,每款的牛肉和肉質也有點不同,都十分值得推介及嘗試。

另外豚肉片都十分好味,而且也是薄薄的,一煮便熟,又快捷又好味十分很吸引。
這間餐廳的下單模式是直接跟店員說想吃什麼肉類,店員便會很快取出放到在你的枱上。

這間的日式火鍋,肉質、湯底及配料都好味,吃飽飽後還可以吃甜品有蛋糕和雪糕。
任飲任食90分鐘,好好味大滿足,難怪咁夜都咁多人排隊入座。
2023-02-22
美國豚肉、美國極黑和牛
美國極黑和牛
2023-02-23 108 瀏覽
今日同朋友係東涌outlet行完街,買到滿載而歸,喺商場上面樓層搵野食上到嚟鍋處,見到門口貼滿日本和牛嘅招牌,我同朋友都係牛魔王,決定一於過黎試下,座位坐得好寬躺,兩個人都可以安排4人坐位自助區域食品擺放得好整齊,醬料區種類都好多元化有各樣丸類,有芝士腸,花枝丸,芝士獅子狗,牛丸,魚蛋等,仲有不同菜類,豆腐,蕃茄,可以根據喜好自由選擇,飲品區都有各款汽水,自家製豆漿,烏龍茶,旁邊仲有個雪糕櫃,估唔到movenpick 雪糕任食,食返幾杯已經回本,仲有榴槤雪條和甜品雪櫃,俾你嘆完火鍋再食返啲甜品今日叫咗澳洲純和牛M9+$365,可以選擇美國極黑和牛,澳洲純和牛M9+,霜降美國SRF和牛,霜降美國牛小排,澳洲安格斯牛由於一人一鍋嘅關係,我哋可以揀兩款湯底,分別揀咗壽喜燒,湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,龍蝦湯,鮮味十足牛肉方面叫左每樣都叫左一碟先試下,牛肉細嫩,當中油花分佈好平均,當中澳洲純和牛M9+口感極好,入口即化,霜降美國SRF和牛油花冇咁重,但牛味比較濃,所以叫高級小小嘅牛肉,可以食到多重口感,最後仲有叫到熊本白豚,我都好鍾意,切到好薄身,我哋淥幾秒就已經係食得,入口肉味爆發,夾雜埋

牛肉方面叫左每樣都叫左一碟先試下,牛肉細嫩,當中油花分佈好平均,當中澳洲純和牛M9+口感極好,入口即化,霜降美國SRF和牛油花冇咁重,但牛味比較濃,所以叫高級小小嘅牛肉,可以食到多重口感,最後仲有叫到熊本白豚,我都好鍾意,切到好薄身,我哋淥幾秒就已經係食得,入口肉味爆發,夾雜埋少少脂肪,肥瘦均勻

最後大家記得食埋甜品先好走丫,實在太多選擇,仲有日式芝士蛋糕,和果子,布甸,真心CP 值超高

2023-02-22 77 瀏覽
今日同女朋友去咗東涌Citygate Outlet行街 夜晚去咗呢間叫做鍋處嘅日式火鍋店食Dinner 入到去坐低先知原來佢係Mr Steak集團旗下嘅餐廳 我哋叫咗美國安格斯牛肉火鍋放題 兩個都叫咗壽喜燒湯底 呢度嘅壽喜燒湯底都算係幾正宗甜甜地 唔會過淡亦唔會過濃 幾啱我地自己口味 裏面跟埋洋蔥京蔥鮮冬菇同金菇美國安格斯牛肉肉質唔錯 有脂肪得黎亦好有牛味 肉質軟淋唔會硬班班 油脂分佈都算係平均自助吧有多種蔬菜丸類麵食提供 飲品亦有大概六七款 包括自製嘅茶類同埋一啲罐裝飲品 甜品更為豐富 有movenpick雪糕任食 算係另一個回本位另外我見隔離枱有人叫咗M9和牛套餐 賣相超級吸引 而且價錢好似做緊$599買一送一 一啲都唔貴 唔知下次出開東涌嘅時候仲有冇呢個優惠呢

2023-02-22 70 瀏覽
想打吓日式邊爐🥰嚟咗呢間叫鍋處嘅日本餐廳🤤入到去聞到好香日式邊爐嘅味道,形式可以叫做一人一鍋咁嘅做法🙂佢係放題形式,蔬菜類可以自行出去自助區選擇, 而湯底就可以揀兩個味道,因為一人一鍋😍我哋揀咗飛鳥牛乳湯,鹽麴野菜湯,兩個湯底嚟到都見到裏面有少少本菇嘅配料🤩湯底好濃郁嘅香味自助區嘅食物選擇種類都好多,真係包你食到飽,而店員亦都會睇到就嚟冇嘅配菜都會refill ,唔怕俾人攞晒自己冇得食😃飲品方面,佢哋有隻自家製嘅白桃烏龍茶,同埋玫瑰紅茶,兩隻都好香好好飲,不過會好快俾人攞晒,因為個個都飲佢哋自家製嘅茶🤩你以為佢哋得打邊爐咩?其實原來佢哋仲有日式咖喱飯,都係喺自助區嗰度自己攞,你想要幾多飯或者幾多咖喱,都由你自己決定👍🏻👍🏻最後極度誠意,推介佢哋牛乳布甸,入口超滑,好重牛奶味🤩我同朋友每人都食咗兩杯,嚟到呢度一定要試呢個甜品😍
想打吓日式邊爐🥰
嚟咗呢間叫鍋處嘅日本餐廳🤤