2023-08-14 56 瀏覽
泰式生蝦刺身給人留下深刻的印象。新鮮的生蝦搭配泰式醬料,帶有微妙的辣味和酸爽的口感。蝦肉鮮嫩多汁,入口即化,配上搭配清新的泰國香草和香料,散發出獨特的泰式風味。泰式串燒(豬肉、難肉、牛肉)都經過嫩化處理,烤至外皮金黃酥脆,內裡保持嫩滑多汁。串燒上的泰式醬汁增添了辛香和微辣的風味,使肉類更加美味。泰式椒絲通菜是一道清爽的蔬菜菜餚。通菜的脆嫩與泰式椒絲的香辣完美結合,帶來獨特的口感。泰式椒絲的辣度適中,不會過於刺激,而且能夠提升通菜的風味。芒果蟹肉炒飯是一道豐富的主菜。炒飯的米粒鬆散而不油膩,搭配鮮美的蟹肉和甜蜜的芒果,帶來豐富的口感和層次感。芒果的甜味與蟹肉的鮮味相融合,為這道炒飯帶來一種獨特的鮮甜風味。泰國空運燕窩是高級的美食。燕窩本身質地細膩,口感滑嫩,富含膠原蛋白,對皮膚有益。泰國空運燕窩通常經過精心烹煮,製成甜品或者湯品。它可以搭配水果、糖水或者其他配料,增添口感和風味。

被朋友称为“东南亚人”的我又来探索九龙城啦~这家的芒果糯米饭真的好绝啊!!!而且店内都是附近的街坊在吃饭,生活气息很浓~<推介>芒果糯米饭🌟🌟🌟🌟🌟 芒果真的又脆又甜,糯米也是Q弹有嚼劲,而且他是双色米拼盘,真的强推!吃甜品🍮真的会使人心情变好捏~冬阴功汤🌟🌟🌟🌟冬阴功汤有大中小三个分量可以选择,我们点的小份,分量很扎实,这样都是满满一大碗。味道不会太辣,很容易入口,还有两只大虾🦐~串烧🌟🌟🌟🌟串烧真的好惹味啊~外皮很脆但是肉质也不会老~我们点的猪和牛双拼,配上沙嗲酱汁,味道刚刚好😋珍多冰🌟🌟🌟🌟🌟本椰汁脑袋去泰国菜馆每次必点的饮品~没有试过的朋友赶紧try try!📍金麦泰泰国菜館:九龙城南角道34號💰人均50-100

<推介>

串燒
串燒
  • 芒果糯米饭
2023-08-11 62 瀏覽
星期四係我同朋友仔lady’s night ,會一齊出去食飯,今日去左九龍城食泰國菜,經過呢間見到好多人,差唔多坐滿晒,好彩入去仲有位地方唔算好大,有啲迫,適合人多食飯我哋兩個女仔點咗三個餸朋友仔好鍾意食蝦,點咗一個泰式椒鹽大頭蝦,炸蝦餅,豬頸肉炒芥蘭,加多一個椰青椒鹽大頭蝦,隻蝦真係好大隻,蟹肉好厚,椒鹽炒得好夠香口炸蝦餅,份量好多,炸得唔錯,上枱時熱辣辣,點甜酸醬10分好味豬頸肉炒芥蘭,芥蘭好入味好爽脆,豬頸肉比較細size,不過都幾爽口最後一個椰青,$32,又平又大個

地方唔算好大,有啲迫,適合人多食飯
我哋兩個女仔點咗三個餸

椒鹽大頭蝦,隻蝦真係好大隻,蟹肉好厚,椒鹽炒得好夠香口

最後一個椰青,$32,又平又大個
2023-08-03 74 瀏覽
海南雞 (半隻)😉雞皮滑而唔厚,口感教軟身蘸上泰式辣椒醬,令雞肉更惹味。而且都幾大隻,2個人食都幾大份,雞下面仲有一大份生菜,有肉有菜夠哂健康~雞肉生菜包😎雞肉夾埋洋蔥粒同辣椒一齊炒到好干身,如果唔太食得辣既朋友記得叫小辣,夾埋爽口生菜食,飽肚之選泰式椒絲炒芥蘭🥰有蒜末 辣椒 同豆豉一齊炒,所以呢碟真係好惹味,而且芥蘭都好爽口!冬陰功湯河🤪 佢地係用粗厚既河粉,所以食起上黎好有口感,仲要大大碗,份量十足~明爐梅子烏頭 😃大大條既烏頭魚肉鮮甜可口,配搭香茅 南薑 梅子 蒜頭 檸檬葉等材料煮既湯,味道酸酸甜甜,湯連魚肉一齊食夠哂開胃!

2023-06-22 148 瀏覽
勁鐘意喺九龍城食泰國野,今次呢間係新試嘅,食物質素唔錯,價錢抵👍🏻推介~呢度餐牌有晒一set set俾人揀,有埋相睇好方便👍🏻👍🏻 我哋叫咗個$343嘅set,包括有泰式炸拼盤、冬陰功、乾炒金邊粉、泰式蝦膏炒飯、芒果糯米飯➡️泰式炸拼盤有炸蝦餅、魚餅、芋絲春卷、蝦春卷、香葉雞,樣樣外皮炸得夠香脆,餡料豐富~特別魚餅有檸檬葉香氣,好惹味😋➡️ 冬陰功大大兜夠抵食,足料👍🏻 香料味出,酸辣適中,遷就到香港人嘅口味,蝦有2大隻,菇類增添咗唔少口感,好飲!➡️ 乾炒金邊粉經典泰菜之一,酸甜惹味,任何時候食都好味~炒得夠乾身不油膩,味道有層次,連埋蔥生碎一齊食好快清晒😬😬➡️ 泰式蝦膏炒飯香氣逼人😍蝦醬香吸引,配料有雜菜、蛋碎、蝦、臘腸,咸香味好惹味👍🏻推介~➡️ 芒果糯米飯不錯👍🏻芒果好甜,椰漿甜而不膩,糯米有分白糯米紫糯米,夠煙韌👍🏻➡️珍多冰($24)配料有粉條、大樹菠蘿等等,口感豐富,椰奶香,不太甜,很消暑~➡️芒果沙冰($30)差唔多枱枱都見到有叫😂,好香芒果味,沙冰好棉密👍🏻好飲,解渴~

➡️泰式炸拼盤

泰式蝦膏炒飯
泰式蝦膏炒飯

➡️ 芒果糯米飯
芒果糯米飯

➡️珍多冰($24)
珍多冰

➡️芒果沙冰($30)
2023-06-17 107 瀏覽
尋晚叫外賣,一打開個菠蘿炒飯就發現有隻曱甴,餐廳一開始話可以拎個飯返去退換,但已經由九龍城拎返將軍澳,要我哋自費拎返餐廳,最後我哋當然無拎返去。餐廳負責人原本話可以成張單退返錢,但後來OpenRice 聯絡餐廳負責人,負責人話只可退回飯錢,無得成張單取消。買餐外賣見到隻曱甴已經無哂胃口,仲要遇到餐廳食言。第一次外賣係有隻曱甴喺入面,呢間餐廳嘅衛生環境可想而知有幾咁好。堂食都仲可以睇下食物有無昆蟲,但拎到返去先發現,就好似我哋咁,一肚氣。希望大家喺呢間餐廳外賣要小心。

希望大家喺呢間餐廳外賣要小心。
外賣自取
2023-06-16 100 瀏覽
九龍城有好多美食 而當中好多人會過去食嘅就係泰國菜🇹🇭 今次我同朋友黎到金麥泰泰國菜館 因為價錢吾算貴 所以叫左好多野食🤣🍀皮蛋蝦餅吾係間間泰國餐廳都有架🥹 依間整得好好食🤤 蝦餅炸得好香好金黃 蝦膠好彈牙好有咬口🦐 配上皮蛋再點埋泰式辣汁 真係好惹味🤩🍀泰式燒豬頸肉頸肉厚薄適中 燒得好香口 口感有嚼勁👍🏽 點埋少少秘製酸辣汁 又係別有一番風味😚🍀泰式生菜包 (豬肉)味道正常 同平時食到嘅冇太大分別 不過又係泰國菜必點食物之一😛🍀泰式菠蘿焗飯飯相對濕左少少 如果可以乾身返啲會更加好😗 材料好滿好足 多到鋪滿左飯嘅表面🤪 🍀泰式牛筋腩炆通菜牛筋腩好入味 不過如果食吾到多嘅朋友 可以試下其他野食先😉🍀西米椰汁糕作為飯後甜品一流 好香嘅椰汁味 每次食泰國野都會叫🥥

🍀皮蛋蝦餅

🍀泰式燒豬頸肉

🍀泰式生菜包 (豬肉)

🍀泰式菠蘿焗飯

🍀泰式牛筋腩炆通菜
牛筋腩好入味 不過如果食吾到多嘅朋友 可以試下其他野食先😉

🍀西米椰汁糕
作為飯後甜品一流 好香嘅椰汁味 每次食泰國野都會叫🥥
2023-06-07 94 瀏覽
九龍城 - 金泰麥麥 今次嚟到九龍城同朋友食晏晝知道佢鍾意食泰國嘢 特登嚟到九龍城㗎全條街都係泰國嘢食 是但揀咗呢間金泰麥麥估唔到又幾好食兩個人叫咗四五樣嘢都只係二百零蚊抵到爛爛爛🪄泰式鳳爪凍冰冰冷盤 最適合而家嘅天氣酸酸辣辣好開胃 🪄蝦餅以為細細碟 點知都有成七至八舊仲要舊舊都有分量 入面真係蝦肉嚟🪄海南雞飯啲飯就咁望落去已經好夠味道識落又唔算好油,但係入味啲雞冇特別叫雞髀部份 但係都好滑🪄芙蓉炒金邊粉原來係蛋包金邊粉我覺得呢個份量兩個人都可以一碟而且配料都好多,所以食出嚟味道都好有層次🪄泰式凍奶茶
九龍城 - 金泰麥麥

仲要舊舊都有分量
入面真係蝦肉嚟

🪄海南雞飯
啲飯就咁望落去已經好夠味道
識落又唔算好油,但係入味
啲雞冇特別叫雞髀部份 但係都好滑

🪄芙蓉炒金邊粉
原來係蛋包金邊粉
我覺得呢個份量兩個人都可以一碟
而且配料都好多,所以食出嚟味道都好有層次

🪄泰式凍奶茶

之前係九龍城番工,成日係附近食泰國菜,呢間餐廳可以話係我心中數一數二好食的泰國餐廳🥰 餐廳係泰國華僑主理,食材都係泰國運黎,好正宗😋👍🏻泰式生蝦刺身$98 生蝦大大隻好新鮮,啖啖肉好彈牙🤤面頭用好多冰粒去保持生蝦的爽口,真係好好食!有6大隻,每隻都有蒜片,辣椒片夾住一齊食。生蝦辣汁做得好好,好惹味酸酸甜甜,帶出生蝦的鮮味😋泰式炸蝦餅$78好大碟!比出面多,有成10舊😆出面有d餐廳的蝦膠撈左面粉,呢間食得出真材實料,蝦餃鮮味彈牙,外面炸得脆卜卜🤤👍🏻泰式串燒雞肉+牛肉$62 即叫即燒,都幾大串,燒得好香口。每串都有成5舊肉,好抵食。配埋個沙嗲汁,好惹味👍🏻泰式鹽燒鯽魚$168好大條!呢個價錢真心好抵食。面頭的魚皮燒到好脆,好容易成塊夾起👍🏻入面魚肉好鮮甜多汁。魚肚入面夾住好多香茅香料一齊燒,令到魚肉好香😋真心推薦的一間餐廳,食材新鮮,抵食大件又正宗😁餐廳仲有好多套餐選擇,如果岩食會相對更抵食👍🏻

泰式生蝦刺身$98

• 泰式生蝦刺身
  • 泰式串燒
  • 泰式鹽燒鰂魚
2023-06-02 76 瀏覽
九龍城南角道,呢區將會舊區重建,呢間金麥泰泰國餐廳幫襯過好幾次,覺得好有水準,而且店員都好親切!今晚心血來潮想食泰國嘢,所以又嚟幫襯一番。。。環境唔算好新,但總算乾淨。循例都係叫咗嗰幾樣中意必食嘅嘢!椒鹽軟殼蟹賣相好靚!佢啲軟殼蟹份量都好多,軟殼蟹大大隻串燒沙嗲豬肉,牛肉,雞肉好厚肉, 個沙嗲汁一流青咖喱蝦加薄餅本身自己都唔係好食得辣,青咖喱就啱晒我!雖然只係好少辣味,但咖喱味都算濃厚,蝦都新鮮!薄餅唔油,好鬆軟!馬拉盞炒芥蘭馬拉盞加上蒜,辣椒,抄,面再落花生碎,更加惹味!椰青清爽感覺返哂嚟!

今晚心血來潮想食泰國嘢,所以又嚟幫襯一番。。。

環境唔算好新,但總算乾淨。

循例都係叫咗嗰幾樣中意必食嘅嘢!

椒鹽軟殼蟹
賣相好靚!佢啲軟殼蟹份量都好多,軟殼蟹大大隻

串燒沙嗲
豬肉,牛肉,雞肉
好厚肉, 個沙嗲汁一流

青咖喱蝦加薄餅

馬拉盞炒芥蘭
馬拉盞加上蒜,辣椒,抄,面再落花生碎,更加惹味!

椰青
清爽感覺返哂嚟!

2023-06-01
  • 泰式串燒
  • 椰青
2023-06-02 49 瀏覽
金麥泰泰國菜館📍九龍城南角道34號地下今日同朋友一行五人黎到九龍城食泰國菜🤩餐廳感覺上好正宗地道,價錢又相當實惠💰,食物款式又多,所以我地都簡左好多樣食物黎試下😆😆最後我地order左(大)泰式鳳爪、泰式木瓜絲沙律🥗、串燒(豬肉及雞肉各2串)🍢、泰式馬拉盞通菜🥬、(中)泰式炸併盤🦐、乾炒金邊河粉、泰式椰青焗飯🍚、泰式濕炒雞肉河🐔、芒果糯米飯🥭兩個椰青、同一支勝獅啤酒,叫左成10幾樣食物嘢飲埋單都只係$760蚊🤣真係好抵食,食物味道都好正宗、好好食😆😆值得一提河粉同平時食開個款唔同,呢度係用粗河粉,煎香左後再拎去炒😳串燒沙嗲醬傾向重椰汁味,點埋豬肉同雞肉👍正呀~好食👍下次一定會再食🤩
金麥泰泰國菜館
📍九龍城南角道34號地下
食晏時間喺九龍城,朋友👩🏻‍🌾話想食泰國菜🇹🇭,咁佢👩🏻‍🌾就帶咗我嚟呢間泰國🇹🇭餐廳開餐😆$73「泰式🇹🇭蒜蓉炒椰菜苗」:椰菜苗🥬新鮮爽脆,加咗大量蒜蓉🧄一齊炒,簡單得嚟幾好食 😋$75「冬陰功湯」:湯底非常濃郁,又唔算好辣,非常啱朋友👩🏻‍🌾同我嘅口味;仲有2隻大蝦,亦見到一切「冬陰功湯」應該有嘅材料,包括 香茅、南薑、小蕃茄、野菌、芫荽、香葉 等😋$55「泰式🇹🇭海南雞飯」:海南雞🐓幾好雞味,黃油飯亦都好惹味🤩食完之後我話俾朋友👩🏻‍🌾知,其實我嚟過呢間泰國🇹🇭餐廳🤣

食完之後我話俾朋友👩🏻‍🌾知,其實我嚟過呢間泰國🇹🇭餐廳🤣
2023-05-26 57 瀏覽
九龍城出名多泰國美食今日就嚟到呢間老字號過足口癮😋呢間小店嘅位置非常近地鐵站 好方便環境整潔乾淨 最適合一班人嚟呢個小泰國一齊聚會🤪泰國嘢當然唔少得叫串燒🍢分別叫咗雞牛豬 肉質嫩滑 再配上秘製沙嗲醬😚相當惹味 推介👍🏻另外再叫咗個馬拉盞炒通菜🥙一如既往地出色馬拉盞好香口 份量都幾大🤩然後仲有食泰國嘢必叫既咖喱牛筋腩配蒜蓉包🍞特製嘅咖喱惹味之中帶少少甜味 再配香脆嘅蒜蓉包 特別適合香港人口味 令人食完白飯都忍唔住再食多幾塊包😝 再叫左個菠蘿炒飯🍍不得不講嘅係份量好大 成個炒飯好有鍋氣 新鮮菠蘿都好鮮甜😋最後到甜品時間 芒果糯米飯🥭即整嘅糯米飯令d米重係桑軟既口感加上香甜既芒果 好滿足 為呢餐作完美嘅句號😊金麥泰泰國菜館 (九龍城)九龍城南角道34號地下
九龍城出名多泰國美食

最後到甜品時間 芒果糯米飯🥭
即整嘅糯米飯令d米重係桑軟既口感
加上香甜既芒果 好滿足
為呢餐作完美嘅句號😊

金麥泰泰國菜館 (九龍城)
九龍城南角道34號地下

2023-05-25 55 瀏覽
約左一樣好鍾意泰國既朋友去九龍城食泰菜❤️雖然九龍城有好多間泰菜,但呢間依然keep到好旺場,應該有返咁上下水準👍椰青朋友一坐低第一樣點既就係椰青😂超冰凍又夠甜😝芒果沙冰我就叫左杯沙杯,滿滿的好大杯!芒果味夠濃,好爽泰式生蝦刺身每次都會點,好厚肉,夠新鮮☺️泰式串燒豬肉、雞肉串燒又係必點㗎啦😂雞肉好夠滑,配上餐廳既沙嗲醬好惹味泰式咖哩牛筋腩好香濃,唔會辣,而且入面有菠蘿中和下咖哩味,好特別😝 我哋另外點左薄餅沾醬食,薄餅超級香脆,必嗌👍泰式明爐梅子烏頭朋友推介,烏頭夠滑,明爐滾住食慢慢索晒啲湯❣️芒果糯米飯點都要留肚食呀!糯米好香兼軟綿綿,配上勁多芒果,好滿足😌
約左一樣好鍾意泰國既朋友去九龍城食泰菜❤️

椰青
朋友一坐低第一樣點既就係椰青😂超冰凍又夠甜😝

芒果沙冰
我就叫左杯沙杯,滿滿的好大杯!芒果味夠濃,好爽

泰式生蝦刺身
每次都會點,好厚肉,夠新鮮☺️

泰式串燒豬肉、雞肉
串燒又係必點㗎啦😂雞肉好夠滑,配上餐廳既沙嗲醬好惹味

泰式咖哩牛筋腩

泰式明爐梅子烏頭
朋友推介,烏頭夠滑,明爐滾住食慢慢索晒啲湯❣️

芒果糯米飯
點都要留肚食呀!糯米好香兼軟綿綿,配上勁多芒果,好滿足😌
2023-05-25 86 瀏覽
本人的九龍城泰菜集郵拼圖原來尚餘這其中一塊,之前較多在城南道遊走,是次換換角度去南角道。服務是爽快,下單清晰。期間不斷有剝掉的蟹殼放骨碟,不斷會有侍應清走。燒豬頸肉不特別出眾,稍略嫌太厚切,口感堅實少了平時斜切片薄那種爽口感。泰式炸蝦餅是燙口入心的熱騰騰,輕脆,味道還未到心中首一,因蝦味未夠。選擇比一般泰菜稍多變奏,例如咖喱炒蟹分肉蟹或羔蟹(當晚只有肉蟹選,但狀態不俗很好肉、蟹蓋蘊藏頗厚的羔)、生菜包可選雞肉(比平常的豬肉碎稍大顆,較淡味)、除菠蘿焗飯外還有椰青焗飯⋯⋯以罕見度或好奇度,在幾碟菠蘿焗飯在店內遊走下遇是選椰青。十數分鐘後,椰青焗飯幾乎是以巨型甜品的姿態出現,鞏起的飯山面覆蓋幾近似半溶雪糕球的椰漿,頂層再灑上幾抹肉鬆,造型討喜吸引其他食客眼球。炒飯的配料簡單有青豆、椰子肉、鮮蝦,椰青水煮的白飯,混和濃郁的椰漿一半飯一半汁的每匙送進口,沒過滯的飽膩感,竟還有點開胃。頃刻,瞥見一個個被吃罷內攏的空菠蘿殼被小心翼翼送至廚房而非廚餘桶,內心不禁浮現菠蘿炒飯的菠蘿殼被食肆重用的都市飲食傳說的迷思,感到此舉煞是耐人尋味⋯⋯趕緊朝吃罷的椰青殼內看一下究竟,見疑似是用小刀或刨刮椰青肉的痕迹
泰式燒豬頸肉
泰式炸蝦餅
泰式咖哩炒蟹(肉蟹)
泰式生菜包(雞肉)
蒜蓉包
凍番石榴汁
泰式椰青焗飯
頃刻,瞥見一個個被吃罷內攏的空菠蘿殼被小心翼翼送至廚房而非廚餘桶,內心不禁浮現菠蘿炒飯的菠蘿殼被食肆重用的都市飲食傳說的迷思,感到此舉煞是耐人尋味⋯⋯趕緊朝吃罷的椰青殼內看一下究竟,見疑似是用小刀或刨刮椰青肉的痕迹而非不銹鋼勺子刮痕,登時鬆釋除疑慮⋯⋯膳後被同行之縮水阿伯笑說吃頓飯也要邏輯推敲查案一樣⋯⋯
2023-05-20
泰式炸蝦餅
泰式咖哩炒蟹(肉蟹)
泰式生菜包(雞肉)