2019-03-06 534 瀏覽
道頓堀的大阪燒是大阪名物,去大阪旅行必食。昨天去剪髮途中無意發現K11有得食,立即相約朋友1小時後在餐廳吃晚飯。 餐廳裝潢如同日本的餐廳,有種去了旅行的感覺。一坐下,發現原來鐵板已在預熱中,省卻了不少時間。餐廳最低消費是$100/人。 我選了一個海鮮炒麵和豬腩肉大阪燒。計埋加一就夠了。原來要自己燒架! 真係無從入手,弱弱的問侍應如何燒,沒想到侍應主動幫忙,十分感激!🙏🏻原來是先落油、落豬肉、落海鮮、落菜,炒到差不多熟加麵和炒麵汁。 登登登登!炒完賣相很吸引,秒速食完。 侍應見我們掛住食,又主動幫我們燒埋大阪燒。 真心多謝他!🙏🏻加上蛋後,正反再分別煎5分鐘,檯上有鬧鐘. 加上沙律醬、燒汁、紫菜粉之後,味道有所提升,超.級.好.味!😋😋😋以往在大阪食的大阪燒,往往份量偏大,通常食兩塊就飽。 今次食完炒麵和大阪燒,有飽肚感,但不肥滯,份量適中。 在香港,能夠食到正宗而又美味的大阪燒,是十分幸福的事。希望餐廳能繼續保持水準!💪🏻

登登登登!炒完賣相很吸引,秒速食完。

加上蛋後,正反再分別煎5分鐘,檯上有鬧鐘.

2019-03-05
  • 大阪燒
2019-02-21 651 瀏覽
响呢度可以親手整大阪燒,有得食又有得玩,正!步驟其實好簡單,將啲材料攪勻,放上鐵板煎,盡量整成圓形,然後瘋狂加醬料,就已經好好食,同好靚添。店員仲會不時過嚟睇吓需唔需要幫手,真係幾簡單好玩。下次再試吓整其他款。
响呢度可以親手整大阪燒,有得食又有得玩,正!
店員仲會不時過嚟睇吓需唔需要幫手,真係幾簡單好玩。

下次再試吓整其他款。
2019-02-17 557 瀏覽
次次經過都想試 今次見到冇咩人就拎票等位我地叫左一個御好燒 一個廣島燒由於自己整 所以食物好快到桌上有牌教人點整 同有timer講幾分鐘其實主要漿已經調教好 1道雜錦御好燒得一個碗裝住 搞拌均勻去燒就得由於我地有加大板燒醬 沙律醬同紫紫粉 所以口感極豐富御好燒食落有蝦有豚肉 個漿粉調得唔錯 咬落去蛋味出來 由於唔加醬 大阪燒味道比較乾身加醬真係好夾 大板燒醬甜咸既味道配個御好燒有補救到乾身感覺而沙律醬係會令御好燒味道多一個層次 因為沙律醬酸酸甜甜 有助令御好燒 燒得厚身的話可以填補中間或底部乾身感覺而廣島燒比御好燒多椰菜同麵 由於我地燒得唔靚 食落會散哂 而呢個比較難燒因為有太多野同一時間燒而麵偏硬同埋我地燒得太乾身 麵有少許蛋香味椰菜真係好新鮮 爽口整個食落口冇御好燒咁夾 但蛋黃流流成個廣島燒食真係提升好多
由於自己整 所以食物好快到

椰菜真係好新鮮 爽口
整個食落口冇御好燒咁夾 但蛋黃流流成個廣島燒食真係提升好多
  • 大阪燒
2019-01-29 948 瀏覽
見到有melody聯乘活動所以就來試試御好燒啦~唔洗7點就到左所以冇乜人排隊, 入面都有好多melody既decoration同埋餐紙~兩個人食,叫左個melody御好燒,加個雜錦廣島燒,最後加多左碟肉尼燒.第一個到既係雜錦廣島燒,有炒麵有海鮮,睇落唔錯,製作教學係自己掃CODE上YOUTUBE睇~不過都唔難整,整出尼都幾好味幾成功,D炒麵好食,D海鮮都好味,加埋佢既鰹魚碎、炒麵汁、沙律醬同燒汁就更好味啦~之後就到melody,由於我地已經食左廣島燒,所以個爐有D焦,搞到melody塊面有D污糟…下次應該整左melody先! MELODY去塊麵係有蕃茄味既粉漿,覺得正常味好食D,餐牌有製作教學都唔難整,有兩塊年糕,之後自己再貼上裝飾(唔知食唔食得)。最後叫左碟上級牛肋肉,唔錯唔錯幾好味,用尼同御好燒一齊食都幾好~個人覺得雜錦廣島燒好食D,不過都係為左玩下整下melody,仲即場做埋會員可以加錢換埋melody既精品,168蚊做會員,入面有張御好燒150coupon可以即刻用~見幾抵所以做埋~
見到有melody聯乘活動所以就來試試御好燒啦~

)。

2019-01-18
2019-01-28 454 瀏覽
好吸引喔好似日本咁🥰可以自己動手去試整。正我諗點都應該唔會差得去邊掛我去咗尖沙咀個間,超級多人,排隊等候差不多一小時😭😭😭😅真想😭,本來都好想放棄😌但係為食的我係會堅持下去✊,直到成功😅😅😅✌🏻終於比我等到啦!💋哈哈😄都真心覺得佢門囗🥰好彩有螢幕💻,有短片教學影片,如果吾係無咁大吸引我😍😍😍是真的✌🏻影張近少少的😘我㸃了一個大阪燒,同一份肉這個是我的製作成品,原來好簡單。基本上所有材料佢都已經準備好,你需要將啲材料攪勻佢,之後有時間器,計時⌛️兩邊都反,去燒😳它有教學的。💋之後再落大阪燒醬汁,完成。滿足我自己試整嘅慾望,而且係好食的🥰😳😳😳哈哈😄今日體驗很好👍🏻,重點可以嘗試一下自己整,又可以增加樂趣同朋友談天,坐得又舒服😌
好吸引喔
好似日本咁🥰可以自己動手去試整。正
我諗點都應該唔會差得去邊掛

終於比我等到啦!💋哈哈😄
影張近少少的😘

我㸃了一個大阪燒,同一份肉

這個是我的製作成品,原來好簡單。
去燒😳它有教學的。
💋
之後再落大阪燒醬汁,完成。
滿足我自己試整嘅慾望,而且係好食的🥰😳😳😳哈哈😄
今日同朋友食就尼到食御好燒,雖然佢有好多分店,但都要食飯時間都要排下隊(有90分鐘限時)。餐廳售賣多種唔同日式鐵板燒餅,有文字燒、御好燒、廣島燒等等,多到我都唔記得,另有鐵板烤肉個,D文字燒就唔係一塊塊咁,而係食個陣用個細剷仔剷尼食;御好燒就係我地平時成日食個隻燒餅;而廣島燒就餡餅入面有炒面!(以上分別係根據本人觀察所得,不過唔同燒都代表住唔同地方文化,就好似馬來西亞嘅叻沙係唔同地區口味都有所不同一樣。)每張台都會有塊鐵板,俾大家煮野食~台上面個張「指示」教大家煮唔同既食物,如果覺得自己廚藝不佳,都可以請店員代勞。今次我地點左:海鮮五品御好燒,蛋白奄列炒麵,粟米沙律同兩杯燒酎梳打粟米沙律,正正常常,材料新鮮,份量都多。海鮮五品御喜燒:上菜時可清楚見到入面材料,有元貝、魷魚、明太子、鮮蝦等等。第一步就係用木匙將材料攪拌,增加麵糊入面嘅空氣含量,煎出尼嘅效果會厚實少少。攪拌完之後就可以倒係鐵板上面,直踁大約10CM到,長過手掌少少,每面煎5分鐘。之後搽醬油膏,食譜入面無指示要落幾多醬油膏,所以調味方面就要自己拿捏啦,我地就落左1匙半左右,就夠味。最後淋上沙律醬、海苔以及鰹魚粉,完成!(沙律

每張台都會有塊鐵板,俾大家煮野食~

粟米沙律,正正常常,材料新鮮,份量都多。

最後淋上沙律醬、海苔以及鰹魚粉,完成!(沙律醬落得有少少核突,請見諒),麵糊同海鮮比例合適,海鮮量都多,每一啖都有明太子鹹香味!

之後有請炒麵登場:
奄列蛋炒麵

首先將菜同肉炒2-3分鐘,之後係隔離炒散個麵(加入附餐清湯),我地唔記左落,但都炒得熟,哈哈~
之後撈埋一齊炒,炒到咁上下就可以整奄列蛋皮,因為廚藝不精,所以請店員代勞。

佢首先將蛋皮平舖,煎到半熟就將炒完嘅麵放係上位置。

之後就準備捲埋佢啦~

完成~~呢個店員手筆嘅沙律醬,靚好多。
題外話/補充資料: 食完件衫會吸左少少少少油煙味,如果之後有重要約會嘅人,留返下次先食啦
2019-01-15
奄列蛋炒麵
大阪燒是我其中一樣最喜歡吃的日本食物,材料明明很簡單,合在一起卻有種奇特的魅力,而且因為偏鹹,所以很適合配汽水一起吃!XD道頓堀御好燒專門店的特色在於可以自己動手弄,過程有趣,完成後也滿有成功感的~大阪燒材料大阪燒完成!老實說的話,我覺得味道還好,但不是超好吃!!不知是材料/比例問題?還是我弄得不好?反正吃起來沒有以前在日本那些便宜小店好吃……不過這裡的賣點在於親手製作,所以整體來說還OK囉~在家也可以弄,但有鐵板感覺還是不一樣的XD

大阪燒材料
大阪燒

大阪燒完成!
大阪燒

2018-12-02
2019-01-06 485 瀏覽
之前已經光顧多次,今次做了這間集團的會員,送了幾張coupon,今天晚上就來食晚餐,順便用埋coupon✌🏻我地叫左一個燒牛肋肉,大約$150,配了一塊南瓜及冬菇。牛肋肉大約有8片,燒下去非常香!吃下去juicy,很棒👍👍👍👍再叫了一個五花肉,$48,比牛便宜,脂肪比例剛剛好,不太肥,再配有醬汁及牛油😋最後一個是今天的正題! melody燒阪,材料沒有肉,但有年糕做配菜。煮熟後再加上醬汁,加埋melody的米紙,跟相片很大分別🤣🤣不要緊,都係享受一下煮的樂趣😚😚加左$18有塊melody 鏡。最後叫左個蒸野菜,很健康,平衡下心理🤭🤭

最後叫左個蒸野菜,很健康,平衡下心理🤭🤭
2019-01-03
  • 廣島燒
2018-12-30 353 瀏覽
Handy guide available in Chinese and English on how to cook your okonomiyaki. The difficult one was the Hiroshima one which needed a bit of planning before cooking. It's all prepped for easy cooking. Go easy on the sauces, it's pretty salty and gets unhealthy. A bit of fun, cheap and cheerful eating.
2018-12-29 298 瀏覽
朋友鍾意 Melody,所以我地一齊去食。目標係換曬My Melody & Kuromi X Dohtonbori 全部產品。我地睇咗 Openrice 到嘅食評,所以我地1130之前已經到舖頭前面等開門。聽講1200 full 咗之後要到1330 才有位再入。我地第1枱入坐,限時90分鐘。餐牌係好吸引嘅~ 原來化妝袋每個會員只可以換1個。店員話每次只可以換一個產品,我地好失望,後嚟店員話問清楚咗,原來可以一次過換曬!咁我地唔洗分幾次食,再行返入去喇~店內有d Melody 同 Kuromi 仲有特色食物嘅相!枱面嘅墊枱紙都係 Melody 同 Kuromi~ My Melody 粉紅蝴蝶結文字燒係比較多水嘅~ 蝴蝶結係米紙可以食埋。店員見我地唔確定點整文字燒,最後都出手幫我地~ Kuromi 御好燒即係煎多片黑色班戟咁嘅嘢放上面,無味嘅,大細難控制。裝飾都係米紙。Kuromi 暗黑系骷髏頭炒麵嘅墨魚汁份量啱啱好架。蔬菜唔會沾墨魚汁,所以蔬菜放喺麵嘅底,影出嚟就同餐牌上面嘅圖差不多喇。跟著我地就發現次序有少少問題,因為整咗 Kuromi 嗰d食物之後,塊煎板會黑咗。咁我地只好叫店員

餐牌係好吸引嘅~
咁我地唔洗分幾次食,再行返入去喇~

枱面嘅墊枱紙都係 Melody 同 Kuromi~

My Melody 粉紅蝴蝶結文字燒係比較多水嘅~

My Melody 粉紅蝴蝶結文字燒

裝飾都係米紙。
Kuromi 御好燒

Kuromi 暗黑系骷髏頭炒麵

跟著我地就發現次序有少少問題,因為整咗 Kuromi 嗰d食物之後,塊煎板會黑咗。咁我地只好叫店員幫我地清一清啦...
My Melody 御好燒同Kuromi 御好燒嘅分別就係塊皮。呢塊皮係應該粉紅色嘅,不過我地見到橙橙地,可能同燈光有關啦?
年糕整唔開,所以只有兩位朋友有年糕食咋。
米紙裝飾飛飛下,用少少汁貼住。

My Melody 御好燒

My Melody 旋律標誌厚燒班戟好吸引!
加埋d 忌廉同雜莓就正喇!
不過店員收咗我地食主食嘅碟之後,就無再俾碟我城喇,呢個位唔夠細心。
而且攞咗我地兩個鍋鏟走之後,又俾漏我地,點反煎班戟呢?
所以我地都係要問。
My Melody 旋律標誌厚燒班戟

Kuromi 黑色音符班戟即係幾塊班戟叠起嘅。我地研究緊煎幾多塊班戟嘅時候,店員話煎4塊。我地唔知份量,一羹一羹量,煎到5塊黑色班戟。
成功叠起d班戟之後,忌廉同 Kuromi 放上面好危險,所以我地用叉靠一靠,影咗相就放返去碗仔到喇。

Kuromi 黑色音符班戟

戰利品一定要影相啦!
都好靚架!

4件 My Melody & Kuromi 產品換曬加多$102。會員繼會俾$108。呢兩個價錢無9折嘅。除開大約每人$190。

總結嚟講,食物質素無變,價錢都合理嘅。
不過店員服務就愈來愈無之前咁細心。店內嘅油煙味比之前勁,我地第1枱入去已經有油煙味,抽氣好明顯要改善。午飯時間全場有1至兩張枱吉嘅,不過 keep 住有客入嘅。食過幾次之後無咩新意,油煙味又勁,店員服務又差少少,所以如果唔係朋友要換產品都未必會嚟。
2018-12-29
2018-12-28 257 瀏覽
今次是第一次在香港食大阪燒之前在日本大阪都有食過!今次因爲有朋友介紹所以同朋友去試試!我們今次叫左一個兩人餐!內面有前菜、一個鐵阪燒、一個有麵的大阪燒、一個燒肉、帶子、甜點先上了一份鐵板燒的材料有圖解的教學!第一個是成功第一次返了之後有點爛了😂🤣唔太識搞所以個樣有d似發mo 第二個大阪燒就難了一開始要前那片底已經不太行店員看不下去就幫我們煮😅😓一被機求成功😂🤣專業真的是不同的👍🏻👍🏻💯總結:味道~ok 好食不過我覺得比日本的粉多服務~ok 唔識煮有人求下價錢 ~一般都不錯的一餐!👍🏻👍🏻
今次是第一次在香港食大阪燒
之前在日本大阪都有食過!
今次因爲有朋友介紹所以同朋友去試試!
我們今次叫左一個兩人餐!
先上了一份鐵板燒的材料

價錢 ~一般
都不錯的一餐!👍🏻👍🏻
2018-11-30
2018-12-27 4468 瀏覽
今日午餐去咗尖沙咀食呢間大阪道頓崛, 呢間舖主力係食鐵板燒, 所以每張枱都放咗一塊長方形鐵板, 上面就放住一條煙通用嚟吸走油煙。鋪內環境參照日本小店嘅裝修形式, 用暖色系嘅木頭去製造一種溫暖嘅感覺。雖然係午餐, 不過呢度要求每位顧客最低消費港幣100元。第一次光顧嘅我, 直到店員上菜果刻, 先知原來係要自己烹調。 老實講我係有啲失望, 因為就算去到日本食,都係有位師父幫你製作。 如果自己整係可以整得好味嘅話, 咁重要一啲鐵板燒嘅師傅嚟做乜! 喺呢一方面全部係扣曬分。首先嚟嘅係御好燒, 製作過程就唔算繁複, 跟住佢個張教學圖佢做, 出到嚟嘅效果都唔錯, 落埋燒汁醬, 出到嚟都幾好味, 甚至乎仲好味過師傅製作嘅。之後個文字燒, 佢嘅鹹有九成都係生菜絲, 本身冇配蛋漿, 而且仲好水, 一落鑊煎就知奶嘢。 最後出嚟嘅成品係一pat嘢, 味道唔係難食, 但絕對唔係好食。 再加上生菜絲煮熟之後縮咗水, 個餅細到係用嚟攝牙罅都唔夠。午餐就一人包一杯嘢飲, 加埋一之後就人頭120蚊左右。

雖然係午餐, 不過呢度要求每位顧客最低消費港幣100元。

午餐就一人包一杯嘢飲, 加埋一之後就人頭120蚊左右。
2018-12-27
  • 御好燒
2018-12-25 207 瀏覽
已經光顧過這裡無數次,中午很少要排隊,晚上則最好早點來到,因為蠻多人的。喜歡這裡的原因主要是座位寬敞,不必搭枱,以及喜歡「玩」的這個過程。餐牌已經圖文並茂教導烹調的方法,不過就算失手味道也不會太差,只是材料overcooked一點,又或者成品沒那麼漂亮吧。不過好處是可以按自己喜好落調味料,喜歡沙律醬的則可以多加,真的更美味。這次做漏了步驟,所以未能成功把海鮮混在麵條中,但味道仍是不錯的。

2018-12-19 149 瀏覽
門口日式設計🎌未到我入去食都已經先興奮🤪但係要比客人自己煮好一餐飯真係好費時,所以經常大排長龍😥好彩店鋪位於商埸入面,shopping完返翻嚟就啱啱好👌🏼🛍🛍食品種類一目了然🍜🍝🍲🍛🍱🍤🍵想自己嚟又得,想食已經煮好嘅唔洗煩亦得😜得咗👍🏻無論午餐定晚市都有好多唔同嘅優惠供大家選擇🙆‍♀仲諗咩啊???即刻去試吓啦✌🏻自己的麵自己做🤭炒到手軟都要繼續炒落去😂但勝在有得自己調味又可以試吓下廚樂趣,都OK啊!👩🏻‍🍳半小時內完成嘅結果😆 其實味道係近乎完美🤣真係算唔差🤨只係少左個賣相啫🙄又好玩又好食,真係好值得一試啊🤩🤩🤩

又好玩又好食,真係好值得一試啊🤩🤩🤩
2018-12-17 399 瀏覽
一開頭得尖沙咀呢間分店既時候係要大排長龍 聽講果陣拎飛再等位晚市既話要等2個鐘不過果日我就3-4點呢D非繁忙時間去食就唔洗點等位既呢間店最大既GIMMICK就係可以自製~又有得食又有得玩!同朋友一齊黎又食又玩都幾開心呢到有分御好燒 廣島燒等等出面會放左D個樣既SAMPLE比D客睇跟住就會一兜兜整好晒既料咁上同埋會有張牌指示點整真係唔識都可以問員工佢地都好NICE好肯解答D材料其實都準備好晒都唔會點失手都整得似模似樣咁哈哈係反果下要D技術!!落埋醬就好似出面整果D了跟住仲叫多左個甜品整黎食個CREAM係幾唔錯 唔會太漏 醬汁都夠夾埋個PAN CAKE食就一流!個蛋漿可以自己調較想整厚D又得~薄D又得 得左!整體黎講雖然係唔平 不過有得自製呢點係幾得意可以試下既!
一開頭得尖沙咀呢間分店既時候
係要大排長龍 聽講果陣拎飛再等位晚市既話要等2個鐘
不過果日我就3-4點呢D非繁忙時間去食
就唔洗點等位既
呢間店最大既GIMMICK就係可以自製~
又有得食又有得玩!
同朋友一齊黎又食又玩都幾開心

佢地都好NICE好肯解答

D材料其實都準備好晒
都唔會點失手

都整得似模似樣咁哈哈
係反果下要D技術!!
落埋醬就好似出面整果D了
跟住仲叫多左個甜品整黎食

個CREAM係幾唔錯 唔會太漏 醬汁都夠
夾埋個PAN CAKE食就一流!

個蛋漿可以自己調較想整厚D又得~薄D又得 得左!
整體黎講雖然係唔平 不過有得自製呢點係幾得意
可以試下既!