餐廳: 逸龍軒
資訊:

2024-05-28 6 瀏覽
27/5 約了兩位朋友在逸龍軒品嚐點心午餐、好聚聚聊聊近況。我們要了5個點心、羊肚菌餃子熱辣辣很滋味、牛肉球鬆軟彈牙、叉燒腸的皮薄肉多、很享受!唯獨是鴛鴦米裡的餡料有鹹蛋、我們姐妹怕高膽固醇、有點不適合呢!服務生數量不足、舉手也要等上一兩分鐘才有服務生回應,估計也是經營成本有嚴格管制!中菜廳在酒店裡面、服務與西餐廳的有一點不一樣、培訓上可能有不一樣的要求!可是、食物質素呢、我可更喜歡中菜廳、新鮮材料足!

2024-05-27
2024-01-22 1725 瀏覽
好耐冇喺北角逸龍軒飲茶,今日兩個人嚟食晏。喺門口望入去,見到冇乜客、好多枱剩,同疫情前好唔同,連餐單同價錢都係唔同哂。以前都幾經常嚟,雖然通常唔使等位,不過都冇乜枱剩。今日叫咗啲特別嘅嘢,我最欣賞係個金盞沙律百花蟹鉗,大大隻、賣相又靚,新鮮熱辣,好正!😋不過超貴,兩隻$136😅!呢度啲灌湯餃雖然唔平,都唔算好貴,不過真材實料,夠熱好味,值得一試。😋通常飲茶都係食蝦腸,帶子腸都食過,不過一般都係帶子碎上,呢度講明係原隻鮮帶子,果然係唔同啲,重點:啲帶子唔係細細粒㗎。個藥膳綿花雞又係有啲特色,$58唔算好貴,如果唔怕藥材味都真係幾OK。最唔抵食係黃金墨魚餅,味道唔係好特別,但係要$98,平均$20一件!最後叫咗個燉湯同臘味煲仔飯,個湯夠熱,味道都算OK,不過煲仔飯啲臘味得個甜字,失望!😥個飯開蓋之後唔記得影相!🤣🤣今餐啲嘢食整體都係算唔錯,不過八折咗人均都仲要$378,雖然話係酒店啫,但係都真係幾貴$$$!最唔明係:菊花茶收咗$28,但係張單上面仲有樣嘢叫「座位費」每人$20😓!

金盞沙律伴百花蟹鉗(2隻)

元貝蟹肉灌湯餃

原隻鮮帶子腸粉

藥膳綿花雞

黃金墨魚餅

逸龍燉湯

2023-12-24
金盞沙律伴百花蟹鉗(2隻)
元貝蟹肉灌湯餃
原隻鮮帶子腸粉
藥膳綿花雞
2023-10-22 1794 瀏覽
一年一次食大閘蟹緊係想食高質呢間之前飲過茶,環境幾舒服見今年做大閘蟹放題,openrice book有8折就試下個餐除左大閘蟹和小菜點心任叫,同埋包埋3樣野,鮑魚、乳鴿、蟹粉小籠包鮑魚-比想像中大隻乳鴿-呢個比想像中細隻,但夠juicy蟹粉小籠包-一籠一隻都幾大隻,都好味,蟹粉味好出我地2個人食左每人3隻,我以為放題都好細隻,不過都ok,同埋d腳都夠肉食到隻隻都有膏,好好食,全部都係公蟹,不過都好似有d大隻d、有d細隻d。其他小菜、甜品:椒鹽尤魚鬚-必點,另一半勁勁勁鍾意食,大讚佢地整得好食口水雞-可叫可不叫凍豬手,燒腩仔-好surpirse放題有埋燒味,都脆,不過凍左無咁好食蟹肉羹-正常咕嚕肉-呢個食得出佢係豬頸肉做,但我唔算好鍾意糯米飯-呢個好好食,食得落的話要試甜品叫少少試下:蛋白杏仁茶-好味湯丸-正常仲有啤酒汽水任飲,我無飲啤酒,但我另一半讚佢俾呢隻「醇滑」,係好野佢仲有其他野食,但我真係無肚食了lol整體野食好滿意,環境都好舒服但service就真係一般,無乜staff做野,否則就perfect了~
一年一次食大閘蟹緊係想食高質
呢間之前飲過茶,環境幾舒服
見今年做大閘蟹放題,openrice book有8折就試下

鮑魚-比想像中大隻
鮑魚

乳鴿-呢個比想像中細隻,但夠juicy
乳鴿

蟹粉小籠包-一籠一隻都幾大隻,都好味,蟹粉味好出
蟹粉小籠包

其他小菜、甜品
椒鹽尤魚鬚-必點,另一半勁勁勁鍾意食,大讚佢地整得好食

椒鹽尤魚鬚

口水雞-可叫可不叫
口水雞

凍豬手,燒腩仔

蟹肉羹-正常
蟹肉羹

咕嚕肉-呢個食得出佢係豬頸肉做,但我唔算好鍾意
咕嚕肉

糯米飯-呢個好好食,食得落的話要試
糯米飯

甜品叫少少試下:
蛋白杏仁茶-好味
杏仁茶

湯丸-正常
湯丸
大閘蟹

佢仲有其他野食,但我真係無肚食了lol
整體野食好滿意,環境都好舒服
2023-10-20
糯米飯
杏仁茶
湯丸
大閘蟹
提早母親節飯局,去酒店食點心,都預咗貴,但食物只是一般水平。正如一些人留言,服務員嚴重不足,即使全場只有10張枱有客,都招呼唔哂,只覺她們慢吞吞,問泊車優惠,好似唔識講廣東話咁,亂七八糟,要我們其中五個人,發出唔同問題去估佢想表達什麼。最差係個洗手間,舊…不是問題,但整體整潔只能用差嚟形容,厠板好舊有漬,好似無人打掃,即使外表怎樣華麗,洗手間如整潔如此差,給人印象只做表面功夫,其實,越高級食肆,洗手間越是非常注重整潔。平均點心$50-$80一樣,大多是兩粒(或兩件),一般水平都收呢個價,怪不得只有10枱人!!希望你們見字改善下。

2023-05-06
母親節
2023-04-16 2678 瀏覽
歡送飯局、梗係要環境好些、食物都要好一些👍個人喜愛逸龍軒的點心:非常精緻美味👍大海花尾班二食:花尾班切得厚厚、用來蒸飯、真係好滿足!預先已告知酒樓、席上有位素食者!廚師精心配搭五小碟素菜和素羹!可見酒樓和廚師對各位客人的細心👍
金邊蝦餃皇、鮑魚燒賣
冰燒三層肉、蘿蔔千絲酥
沙參玉竹燉彩鳳
  • 鮑魚燒賣
  • 蘿蔔千絲酥
  • 金邊蝦餃皇
2023-01-20 3166 瀏覽
中午時段附近都多公司客食飯,成行都無一個服務員,斟水自己斟,拎走左啲茶加水半個鐘都無回頭,完全無服務可言,人手相當不足,叫極都無人應……. 😥😥食物款式都多,但係個賣相同擺盤完全無誠意,啲菜心上枱掂枱,要我哋夾返好佢,蛋撻得兩件,燒賣蝦餃都係得兩件,味道無特別,真係貴得黎太細碟…… 同埋叫既食物都無俾醬汁,燒鵝無醬,炸魷魚無醬…… 😮‍💨收得哩個價錢,希望可以俾返少少酒店水準,整體體驗真係仲衰過酒樓🤥🤥🤥

2022-08-09 5257 瀏覽
今日同屋企人去開北角, 就嚟呢間食午餐… 呢度以前係海逸軒, 據聞outsource咗星期六特別少人.. 不過最好訂位… 費事白行Btw, 記得免運申請會員,好似有8折定9折..🫣今日雖然得4個人,但係要打包D嘢比老豆食, 所以叫咗好多嘢1) 點心拼盤+芋角2) 咕嚕肉3) 烤乳鴿以下因為太吸引唔記得影相4)籠仔蒜蓉蒸龍躉頭腩飯 👍👍👍👍👍 $198呢個真係好好食, 我母親大人食到讚不絕口.. 連唔食蒜蓉嘅朋友都食咗2碗… 真心推介5)勝瓜魚湯龍躉片👍👍👍👍👍 $298呢個都係真心好食, 龍躉嫩滑, 勝瓜甜, 魚湯清甜, 一個字”正”!
星期六特別少人.. 不過最好訂位… 費事白行

• 籠仔蒜蓉蒸龍躉頭腩飯
  • 勝瓜魚湯浸龍躉片
  • 烤乳鴿
2022-08-07 2752 瀏覽
好耐都無飲茶 公司附近間酒店嘅中菜好似幾好三個人 叫咗一個點心拼盤 加一籠荷葉斑腩飯點心拼盤有蝦餃、鮑魚燒賣、蘿蔔絲酥、紫薯酥點心不過不失 金魚餃係幾得意嘅蘿蔔絲酥裡面幾juicy 好味荷葉斑腩飯出色嘅 金蒜喺面好香 加埋炒飯底 好好味
好耐都無飲茶 公司附近間酒店嘅中菜好似幾好

三個人 叫咗一個點心拼盤 加一籠荷葉斑腩飯

點心拼盤有蝦餃、鮑魚燒賣、蘿蔔絲酥、紫薯酥

點心不過不失 金魚餃係幾得意嘅
蘿蔔絲酥裡面幾juicy 好味

荷葉斑腩飯出色嘅 金蒜喺面好香 加埋炒飯底 好好味
2022-07-01 2317 瀏覽
安格斯牛肉腸粉變咗安格斯牛口感係唔同嘅不過都係腸粉一條😅金邊蝦餃皇只係外觀多咗金箔口感都係普通蝦餃千島蘿蔔糕呢個有啲唔理解完全唔夾炸蘿蔔糕有啲怪口感變咗一pat嘢唔好食遠年陳皮牛肉球幾大粒陳皮我唔愛食 好彩牛肉球無牛皮味實肉嘅 唔削龍蝦湯海皇卷同普通腐皮卷無分別飲唔出係龍蝦湯試一次就夠 去番啲普通酒樓就可以
安格斯牛肉腸粉

同普通腐皮卷無分別
飲唔出係龍蝦湯

試一次就夠 去番啲普通酒樓就可以
2022-07-01 1705 瀏覽
在openrice 找酒店中餐廳,發現此處重新裝修,新穎年青,重新再了解佢,比以前色調舒服,環境寬敞開揚,2人枱大大張。 前菜琥珀合桃,樣子一般都脆,有粒發酶。 叉燒稣$42,皮不夠鬆。鮑魚燒賣$40,鮑魚略咸,肉亦略咸。 樱花蝦蒸蘿蔔糕$36,咸, 奪蘿蔔鮮甜,臘味都ok。 生拆澳洲龍蝦泡飯$78,大碗,多芫荽葱,大粒龍蝦肉,但無蝦味,有炸米,但都收貨。紫薯蟠桃仔$38, 最好味,黃蕊紫芯白花瓣以普通酒樓食物水準比較可以,以酒店水準就不合格。

前菜琥珀合桃,樣子一般都脆,有粒發酶。

叉燒稣$42,皮不夠鬆。
鮑魚燒賣$40,鮑魚略咸,肉亦略咸

樱花蝦蒸蘿蔔糕$36,咸, 奪蘿蔔鮮甜,臘味都ok。

,有炸米,但都收貨。

紫薯蟠桃仔$38, 最好味,黃蕊紫芯白花瓣

以普通酒樓食物水準比較可以,以酒店水準就不合格。
2022-06-12
2021-12-28 2593 瀏覽
自從上次公司食飯去過呢間餐廳之後,就心思思想食多次啦。今次一行四人同屋企人去,2個老人家都讚好食。埋單每人$200 都唔洗就食到千絲蘿蔔酥出面啲蘿蔔酥一般都係好食嘅,所以呢個都沒有太大驚喜。外皮做到夠鬆軟,唯一同出面唔同嘅係裡面嘅餡係素千島蘿蔔糕嚟到都有猶豫係咪我哋點嘅,再望真啲原來係蘿蔔糕。同埋千島係指千島醬。比較新色啲嘅一款蘿蔔糕,配上千島醬出奇地夾春風得意腸必吃,裡面不是油炸鬼,而係一件炸到好脆好脆好鬆化嘅嘢(唔知咩黎),外面腸粉好軟熟豉油係另上,個人覺得唔點豉油仲好食鮑魚燒賣鮑魚食落唔似罐頭鮑魚,好難得食到粒鮑魚同燒賣係唔似分開兩件食物金箔蝦餃金箔純粹係連個點心收得貴啲,完全冇特別不過隻蝦無雪味值得讚花膠瑤柱灌湯餃*值得試* $58好足料嘅灌湯餃,一大片花膠大粒瑤柱。味道濃郁而且花膠花膠爽口,略嫌湯唔夠。蒜泥白肉《不用點》與個人期望好大分別,期望係好多蒜頭喺面,但原來醬汁係另上而且醬汁只食到鹹味亦都冇乜蒜頭味另外仲點左個蚊伊麵不過冇影相。加上太飽無食,未能評價。另外侍應嘅服務都好好,唔會扮睇唔到。而且會主動收碟同斟茶。總共食咗$768,平均每人$200都唔使。呢個質素都值得試。

千絲蘿蔔酥
千絲蘿蔔素

千島蘿蔔糕
比較新色啲嘅一款蘿蔔糕,配上千島醬出奇地夾

春風得意腸

豉油係另上,個人覺得唔點豉油仲好食

金箔蝦餃
金箔純粹係連個點心收得貴啲,完全冇特別不過隻蝦無雪味值得讚
金箔蝦餃

花膠瑤柱灌湯餃*值得試* $58
好足料嘅灌湯餃,一大片花膠大粒瑤柱。
味道濃郁而且花膠花膠爽口,略嫌湯唔夠。
花膠瑤柱灌湯餃

蒜泥白肉《不用點》
蒜泥白肉

另外仲點左個蚊伊麵不過冇影相。加上太飽無食,未能評價。

另外侍應嘅服務都好好,唔會扮睇唔到。而且會主動收碟同斟茶。

回頭度:4/5
千絲蘿蔔素
花膠瑤柱灌湯餃
朋友生日,幾對couple想搵個靜靜地既地方食下飯、傾下計知道新開來試下頭盤:荔枝西紅柿-呢個好好食!粒粒車喱茄去晒皮,酸酸甜甜既荔枝汁,好開胃。麻醬茄子-個名好似唔係exactly呢個,反正佢係麻醬淋上啲茄子到。茄子做到爽爽地,唔會太淋有口感,幾好。小食:冰燒三層肉-即係燒腩仔,呢個大推!皮脆肉香,朋友老公話無試過咁好食。waiter話佢地係用新鮮五花腩做,唔怪得咁好食。燉湯:花膠螺頭黃耳-燉湯好足料,隻花膠大到好誇張。好誇張。好誇張。食完都飽晒:o小菜:??明蝦球-又係唔記得左個名,keep到隻蝦外脆內爽,最特別係個沙律醬係柚子味,好特別法式鑲蟹蓋-我本身好鍾意食蟹蓋,佢二百幾蚊我覺得非常ok,啖啖蟹肉,食到佢真材實料,佢mix左薯仔洋蔥,好大隻,兩個人share岩岩好。帶子濃湯脆香苗-炸米上面有隻炸帶子,個waiter會用個紫砂茶壺倒d湯入去,社交平台必點。不過粒帶子炸左我個人就一般般喇,炸米反而幾好食。甜品:陳皮凍糕-有陣陣陳皮香味,食到咁飽,食呢個酸酸甜甜既甜品好舒服,陳皮粒粒可以多啲就好了

頭盤:

小食:

燉湯:

小菜:

甜品
題外話/補充資料: 整體啲野都好好食。 成晚唔係好多枱客,所以service都好好 新裝修,靜靜食野岩晒 埋單時佢仲送左啲$100現金 coupon俾我地! 會再來的:)
2021-09-25
生日
  • 冰燒三層肉
  • 法式釀蟹蓋
  • 燉湯
2021-10-08 1778 瀏覽
今天中午跟朋友到逸龍軒午𧬆,約在12:45下單叫了四款點心和一客燸米飯,1:00 左右送來其中兩款點心,之後等到1:20 也再沒有其他食物提供。請經理更進,他卻回覆我們枱號沒有任何點歺記錄。之後經理関心嘅竟然唔係漏單嘅食物,而係我哋已進食嘅點心,話要更進番張單。經理嘅回應好似是生怕我哋會小付賬單咁。之後經理話入廚房睇下有冇已弄好嘅點心可以先供應我哋,但等到1:30 亦再無任何更進,最後只好埋單走人。我想講經理全程無講過一句對唔住或者唔好意思,真係想像唔到去酒店用歺會遇上咁差嘅服務。
2021-09-28 1757 瀏覽
早排網上見到北角海逸酒店中菜廳「逸龍軒」出咗個好特別的中式點心tea set, 點心造型好卡通都好適合一家大細食,今日我先帶囡囡到炮台山東岸公園放吓電先~到中午搭港鐵過條馬路好快就去到逸龍軒,嘩!交通好方便喎~入座後等左10分鐘左右tea set出場,當然相機食先啦!同囡囡影番夠本先!食物分三層第一層有天鵝造型的芋角、小鳥的鳳梨酥。第二層我囡囡比較喜歡因為有兩粒好鮮味的松露煎帶子,蜜梨鹹水角都好鬆脆。要讚下個叉燒既汁好香、肉質又嫩滑。第三層最搶眼就一定係隻懶瞓豬奶凍,可能太可愛啦!囡囡反而唔捨得食咗佢落肚,但我就喜歡食懷舊西米布丁,因為裏面有蓮蓉好香好好味。最後嘆吓花茶傾吓計天倫樂好滿足,價錢都幾實惠。
2021-09-26
2021-09-23 578 瀏覽
北角海逸酒店內的中菜廳「逸龍軒」環境舒適寬敞而且更設有海景位置,食物出品我欣賞佢的「金邊蝦餃」一條金邊令賣相提升當然質素有保證!「蜜梨咸水角」怕熱氣的我食完唔會想像中熱氣還可食多粒添~「南瓜黑椒牛柳粒」真係我最愛,牛肉好嫩好多肉汁,廚師一定好有功架連南瓜都可以炸到外脆內軟,食到停唔到口~呢個午餐好滿足,一定有下次!提提大家唔想摸門丁記得訂枱座。