逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2023-11-16 899 瀏覽
中午来试试这家米其林中餐厅,果然没令人失望,每一道菜都令人回味无穷,能感受到厨师的用心制作,服务优良,餐厅环境舒适,台与台之间有很松动的空间,是一次难忘的入餐体验。炸春卷,流沙酥,素蒸饺,扬州炒饭,
  • 脆皮流沙酥
  • 蝦餃
  • 燕窩瑤柱海皇灌湯餃
2023-11-15 837 瀏覽
久仰星級中菜館嘅大名,今日終於同屋企人嚟到『逸東軒』午饍位置係地庫,問一問餐廳前台先知邊度搭𨋢。餐廳係傳統中式裝潢,枱與枱之間空間十足。帶子燒賣好多人推介嘅點心,大大粒帶子,味道鮮甜,用料足唔錯👍🏻叉燒香芹芝麻蝦筒正常水平,不過不失小籠包內餡湯量算多,但外皮易穿,全部都漏湯了。還好本身用湯匙裝住,可以飲返啲湯。第一次食片皮雞,外皮燒得香脆,雞肉唔會太肥,亦唔鞋口。二食揀左雞崧炒飯,唔太覺有太多雞肉,但炒飯粒粒分明,香口味道足。七味鹽燒羊鞍明明同中菜冇乜關係,但係係最好味嘅一道菜😂 羊鞍煮得比較淋身,厚度剛好,調味出色,鹹香惹味,充分嘅羊騷味,恰如其分。甜品叫左招牌菜之一嘅香芒糯米卷皮薄煙韌,果肉鮮甜,的確值得一嘗。總括而言,係愉快嘅用餐體驗,環境舒適,食物中上水平。不過價錢都係中上。平日有點心特價時段,性價比會高一點。
久仰星級中菜館嘅大名,今日終於同屋企人嚟到『逸東軒』午饍

帶子燒賣
好多人推介嘅點心,大大粒帶子,味道鮮甜,用料足唔錯👍🏻
帶子燒賣

叉燒香芹芝麻蝦筒
正常水平,不過不失
叉燒香芹芝麻蝦筒

小籠包
小籠包

第一次食片皮雞,外皮燒得香脆,雞肉唔會太肥,亦唔鞋口。
片皮雞

雞崧炒飯

七味鹽燒羊鞍
七味鹽燒羊鞍

甜品叫左招牌菜之一嘅香芒糯米卷
皮薄煙韌,果肉鮮甜,的確值得一嘗。
香芒糯米卷

• 七味鹽燒羊鞍
  • 帶子燒賣
  • 香芒糯米卷
2023-11-15 546 瀏覽
一直想和老公去逸東軒飲茶,因為它的口碑很好,並且已連續多年獲得米芝蓮一星評鑑。 當天的餐牌中有一個星級精選二人套餐,老公表示想試試這個套餐。套餐內包括以下項目:1. 湯2. 明爐燒味3. 名廚推介4. 時令蔬菜5. 粉麵飯6. 精美糕點老火湯:沒有什麼特別之處明爐燒味:我們選了金陂醬乳豬,每人分得三小片。味道很濃郁,但不會太油膩,口感也很好。名廚推介:我們選了二弄玻璃蝦球,有兩種做法,一個是清炒,另一個是酸甜汁。我特別喜歡酸甜汁做法,而且虎蝦肉很有嚼勁。時令蔬菜:我們選了鮑汁花菇扒時蔬,花菇很大且肉質厚實,味道很濃郁。這道菜的花菇是淋身的,如果喜歡脆爽的口感可能就不太合口味了,幸好我對淋身和脆爽都同樣喜愛粉麵飯:我們選了瑤柱崧子蛋白炒飯,炒飯做得很出色,口感乾爽甜品:我們選了香脆麻花蛋散,現在很少有酒家提供這種甜點,所以算是不錯的選擇整個午餐的節奏有點快,當我們還在喝湯的時候,其他菜品也紛紛上桌,我建議不要一次性地送上所有菜品,這樣吃實在太趕啦!
1. 湯

2. 明爐燒味

3. 名廚推介

4. 時令蔬菜

5. 粉麵飯

6. 精美糕點
老火湯:沒有什麼特別之處
粉麵飯:我們選了瑤柱崧子蛋白炒飯,炒飯做得很出色,口感乾爽
2023-11-12
  • 二弄玻璃蝦球
2023-11-13 600 瀏覽
作為叉燒愛好者,終於可以試吓米芝蓮一星嘅逸東軒😘⭐️馳名燒味雙輝 - 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔 $380睇個外表已經大概知道個質素唔錯,食落去非常之軟,屬於半肥瘦,一咬落去脂香四溢,果然係名菜!燒腩仔亦都唔錯,肉味香,皮脆,正!⭐️避風塘九肚魚 $128呢個份量算係比較少,可能因為屬於前菜,鑊氣唔算好強,合格👍🏻⭐️籠仔荷葉陳皮生煎雞飯$308呢個飯主要係荷葉同埋雞味,雞肉非常嫩滑,煎得好香,呢個位係非常surprise。而個飯係炒飯底,份量又大,食到好飽😊⭐️野菌魚湯浸時蔬 $218清淡之選🤓
作為叉燒愛好者,終於可以試吓米芝蓮一星嘅逸東軒😘

⭐️馳名燒味雙輝 - 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔 $380

⭐️避風塘九肚魚 $128

⭐️籠仔荷葉陳皮生煎雞飯$308

⭐️野菌魚湯浸時蔬 $218
清淡之選🤓
2023-11-08 652 瀏覽
聽個名就聽過好多次,終於第一次嚟食諗住下午嚟飲茶食點心,點知上網最快book到兩點,點知嚟到好多吉枱,早知早啲到我哋兩個人叫咗個二人餐加少少點心炸芋角味道偏淡,但係炸得好鬆好好食咕嚕肉個汁好特別好好食,但就唔係脆皮香滑流沙酥咬落去成口奶黃,好香!炒米粉,菜同乳豬就正常,無驚喜但好食香芒糯米卷- 芒果好甜,個皮都夠煙韌如果慶祝生日,可以預訂壽包加朱古力牌,壽包有分大細,分別$30同$48 一個會考慮下次嚟食晚餐
聽個名就聽過好多次,終於第一次嚟食

我哋兩個人叫咗個二人餐加少少點心

炸芋角味道偏淡,但係炸得好鬆好好食

咕嚕肉個汁好特別好好食,但就唔係脆皮

香滑流沙酥咬落去成口奶黃,好香!

炒米粉,菜同乳豬就正常,無驚喜但好食

香芒糯米卷- 芒果好甜,個皮都夠煙韌

會考慮下次嚟食晚餐

2023-11-05
推薦帶子燒賣,帶子腸粉😋😋😋😋依家前同質素嚟講,性價比好好用餐體驗良好 枱同枱之間有空間感 本身諗住好難訂枱,可能係平日關係 經網上平台,一訂就成功下次再帶小朋友過嚟一齊食🥰🥰
2023-10-29 660 瀏覽
超鍾意食點心既我,試過好多唔同酒店嘅點心一直好想食逸東軒,終於有機會去食今次係lunch時間去食雖然地點唔算好方便,但絕對值得一去👍🏻鮑魚酥好有驚喜,食完一隻仲想食多一隻叉燒包,好鬆軟好好食菜苗餃,蘿蔔絲酥都好好食反而對腸粉嘅興趣不太大整體而言所有食物都好滿意完全配得上米芝蓮一星餐廳但係唔知係唔係侍應嘅心情好似有啲差服務態度一般,好有茶餐廳嘅感覺雖然服務態度好差,但係都唔影響我嘅食慾,哈哈價錢唔貴,食物質素好好超好食嘅點心,一定會再去食
超鍾意食點心既我,試過好多唔同酒店嘅點心
一直好想食逸東軒,終於有機會去食
今次係lunch時間去食
雖然地點唔算好方便,但絕對值得一去👍🏻
鮑魚酥好有驚喜,食完一隻仲想食多一隻

叉燒包,好鬆軟好好食
菜苗餃,蘿蔔絲酥都好好食
反而對腸粉嘅興趣不太大
整體而言所有食物都好滿意
完全配得上米芝蓮一星餐廳

但係唔知係唔係侍應嘅心情好似有啲差
服務態度一般,好有茶餐廳嘅感覺
雖然服務態度好差,但係都唔影響我嘅食慾,哈哈
價錢唔貴,食物質素好好
超好食嘅點心,一定會再去食
酥皮叉燒焗餐包
蘿蔔絲酥餅
2023-10-19
酥皮叉燒焗餐包
蘿蔔絲酥餅
2023-10-16 849 瀏覽
疫情後第一次光顧這餐廳,雖然從前經常有來,但還是有期待的,始終三年沒來過。午飯訂枱要分三時段,十一點,十二點四十五分和二點半,用餐時間一個半小時。坐下,因數年沒用貴賓卡,所以詢問穿黑色制服戴眼鏡男服務員是否大餐牌的食物才有折扣,態度漫不經意的點點頭。看點心餐牌時問多拿一份以便和友人同時參考,又是有點不太情願地拿過來。還有二十分鐘用餐時間,穿黑西裝高瘦男部長過來要問不要叫甜品,我說需要(十分鐘前我們已問拿了甜品餐牌),便開始看有什麼選擇(也有十多種冷和熱的),準備和友人商量想吃什麼。但這黑衣人就一直站在我身旁不願離開,一副'唔該你快啲啦,夠鐘喇'的模樣,就是要給你一點壓力快做決定。到埋單時,黑衣部長拿單過來,我問做了折扣沒有,他不耐煩地說沒有信用卡優惠。我解釋說是貴賓卡,他便說如果你有卡便幫你做可以做的優惠,態度一直冷漠輕佻。坦白說,此餐廳雖然是米芝蓮一星,但其實沒啥特別,價錢也相對比較昂貴,加上這級數的服務,對不起,我再幫襯的興趣真的不大。

2023-10-07 1198 瀏覽
朋友生日話想試逸東軒,於是訂左晚飯,星期四晚都幾多人食。 我都係第一次嚟,有新野試好雀躍😁我地叫左片皮鴨,叉燒併燒腩, 蝦膏唐生菜膽, 粉絲蟶子煲, 黃金炸豆腐,咕嚕肉,炒飯, 最後馬拉糕做甜品。 平時唔食菜既我,覺得唐生菜膽好好食💯可惜唔記得影相。食之前唔知原來係米芝蓮餐廳, 個人口味唔同,我只可以話不過不失,不過招牌菜蜜汁叉燒係好食既。下次有機會再試下佢地既點心, 似乎出名d.

粉絲蟶子
2023-10-05
  • 蝦膏唐生菜膽
  • 明爐蜜汁叉燒
2023-09-23 1151 瀏覽
本身都食過米之蓮餐廳,今次試下呢間中餐,叫左一個四人套餐,頭幾樣都尚算正常,其中有炸蠔同鮑魚,但最後炸雞同荷葉飯就只係酒樓級數,甜品擺盤亦是一盤,服務態度亦是一般,價錢就比酒樓貴三四倍,有少少失望

2023-09-19 1293 瀏覽
唔知我多講,大家都知逸東軒有幾出名❤️已經連續6年榮獲米芝蓮一星😎咁啱我係HSBC Restaurant Week見到有逸東軒DINNER SET🤣我就即時衝去訂位,終於都比我食到啦🙈✨優惠去到1/10/2023就完,大家都可以留意下有咩餐廳想食😍 ✨Dinner Set $498 - 燒味一品😋包括有招牌蜜汁叉燒🐷、脆皮素鵝、蒜泥拍青瓜🥒青瓜爽脆清甜,加埋蒜泥一齊食好香口😌脆皮素鵝炸得好香脆,內面包埋冬菇、紅蘿蔔增加口感🥰半肥瘦叉燒肉汁好足夠🐷,肉質軟腍,入口即溶,果然係招牌👍🏻 - 海皇豆腐羹🥣大量豆腐、蝦肉而成既羹🦐味道清淡,入口舒服,唔會有果種羹好厚重感🤤 - 豉油王蝦球🦐雖然聽落去好似好普通,但呢道菜有驚喜😍以煎炸方式處理蝦球,每一啖都食到彈牙新鮮蝦🍤加上外酥內嫩既蝦球都沾滿左豉油,提鮮一流😳 - 鮑汁花菇扣柚皮平時係坊間都好少中菜館用柚皮做菜,因為處理過程費時🙈柚皮煮得十分軟淋,好似有纖維感既薯蓉🤞花菇厚實肥大,吸收曬鮑汁精華😼鮑汁味道做得比較清淡,就算直接飲我都覺得👌 (當然我冇咁做到HAHA) - 花雕醉雞🐔雞肉帶有微微花雕酒香,肉質嫩滑😎但我覺得脂肪較多,份量偏少,有啲
唔知我多講,大家都知逸東軒有幾出名❤️
已經連續6年榮獲米芝蓮一星😎
我就即時衝去訂位,終於都比我食到啦🙈

✨Dinner Set $498

- 燒味一品😋
包括有招牌蜜汁叉燒🐷、脆皮素鵝、蒜泥拍青瓜🥒
青瓜爽脆清甜,加埋蒜泥一齊食好香口😌
脆皮素鵝炸得好香脆,內面包埋冬菇、紅蘿蔔增加口感🥰
半肥瘦叉燒肉汁好足夠🐷,肉質軟腍,入口即溶,果然係招牌👍🏻

- 海皇豆腐羹🥣
大量豆腐、蝦肉而成既羹🦐
味道清淡,入口舒服,唔會有果種羹好厚重感🤤

- 豉油王蝦球🦐
雖然聽落去好似好普通,但呢道菜有驚喜😍
以煎炸方式處理蝦球,每一啖都食到彈牙新鮮蝦🍤
加上外酥內嫩既蝦球都沾滿左豉油,提鮮一流😳

- 鮑汁花菇扣柚皮
平時係坊間都好少中菜館用柚皮做菜,因為處理過程費時🙈
柚皮煮得十分軟淋,好似有纖維感既薯蓉🤞
花菇厚實肥大,吸收曬鮑汁精華😼

- 花雕醉雞🐔
雞肉帶有微微花雕酒香,肉質嫩滑😎
但我覺得脂肪較多,份量偏少,有啲扣分🥹

- 薑汁荷塘玉蘭薳😗
雖然話用薑汁炒芥蘭,但我唔係好食得出薑汁🫢
嫩綠既芥蘭都幾爽脆甜👍

- 瑤柱崧子蛋白炒飯🍚
炒飯炒得粒粒乾身,幾有獲氣❤️
差不多每一啖都食到瑤柱崧子,我都忍唔住食左2碗飯🤣

- 紅棗雪耳燉萬壽果🥣
我而家先知萬壽果係木瓜,真係長知識了🤩
呢道甜品都係食返原本食材味道,都幾足料但略嫌太甜了😬
如果可以微甜或無甜仲好飲👍

- 馬拉糕😎
正常馬拉糕口感,都幾鬆軟🤣

想食逸東軒好耐啦,今次終於有機會一試😛
以呢個價錢食到米芝蓮一星餐廳,真係性價比好高😆😆
但美中不足係當日餐廳服務有少少混亂🤔
上菜速度有啲慢,同埋上菜次序調轉左🤔
如果上菜過程可以有調理啲就更加完美啦❤️

📍逸東軒 - 佐敦
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓
@yattungheen

#justlingggxd_中餐
#justlingggxd_佐敦
#justlingggxd_米芝蓮

2023-09-16 695 瀏覽
話晒逸東軒都係米芝蓮一星,所以今年就諗住試吓佢嘅月餅,買了三盒逸月薈萃,$348一盒,買了$1044,裏面有六件迷你裝月餅,差唔多$70一隻,諗住自已食一盒,另外兩盒送人,今日滿心歡喜去拎月餅。回家一拎出嚟睇,嘩好大浸甲醛味,應該來自個木盒嘅油漆,即刻好驚囉,話晒都食落口。話晒米芝蓮一星,竟然咁小嘅細節都可以忽視,木盒裝嘅月餅之前都試過其他店,但從來冇試過會有甲醛味,太令人失望啦,而家都唔知啲月餅食唔食好。
月餅
偶爾在網上看到,打算試一下。價格真是太親民了!簡直是米芝蓮美食入門🫶🏻.「港幣$38+堂食手工點心於午市時段供應,並推出全新手工點心,包括合桃叉燒酥、蘿蔔絲酥餅及原隻鮑魚雞粒酥等超過30款點心選擇 ⋯」 — 取自官方網站.大家先睇睇圖片🤠環境衛生: 10/10 (在乾淨的環境下吃飯,闊落不擠迫,實在是太棒的體驗了)茶介包小碟 豆瓣醬, 如果想要更高級的茶也可以點。😋食物質素: 8.5/10 (最推薦鮑魚雞粒酥、流沙酥、椒鹽九肚魚;同場看到很多人點雪山叉燒包,下次也可以試一下!)😀服務態度: 10/10(完美的服務!)😗 性價比:9/10 (美好的體驗,好吃的午餐,不貴的價錢)🙂 餐後滿足感:9/10 (第一次去,是很推薦午市,下次想要在晚市吃片皮雞😋 )
偶爾在網上看到,打算試一下。
價格真是太親民了!簡直是米芝蓮美食入門🫶🏻

大家先睇睇圖片

小碟

茶介包小碟 豆瓣醬, 如果想要更高級的茶也可以點。

香滑流沙酥

避風塘炒九肚魚

筍尖鮮蝦餃

逸東小籠包

豉汁蒸鳳爪

壽桃

😋食物質素: 8.5/10

😀服務態度: 10/10(完美的服務!)

2023-09-12
$321.2 (午餐)
生日
豉汁蒸鳳爪
壽桃
  • 脆皮流沙酥
2023-09-12 715 瀏覽
我最近去試咗佢哋嘅點心,逸東軒嘅點心選擇非常豐富。特別推介佢哋鮑魚酥,酥皮的質地輕盈脆脆的,吃起來不會過於油膩,而且保持了鮑魚的鮮美口感,鮑魚的風味和酥皮的口感相互襯托,絕對令人驚艷。另外叫左燒味雙拼,脆皮燒肉同叉燒都非常出色,肉質嫩滑多汁,外表帶有微微的焦香,瘦肉和油花分佈平均,有淡淡的甜味,讓人回味無窮。至於片皮雞兩食是他們的招牌菜之一,絕對值得一試。皮薄脆而不膩,色澤金黃誘人。一口咬下,皮脆肉嫩,雞肉鮮美多汁。整體而言,逸東軒嘅午市點心質素高,味道出色。服務態度友善,環境舒適。不過,由於逸東軒係一間熱門餐廳,中午時間人潮較多,最好提前預約。如果你鍾意傳統正宗嘅午市點心,逸東軒絕對係一個不容錯過嘅選擇!

2023-09-11 560 瀏覽
1:星期日訂兩位飲茶,一張長枱,兩組客人,枱頭 兩位,台尾兩位,中間有兩個吉位,當作兩張枱 兩台客,和搭枱沒分別。(訂位只是給你一個位置 坐)失望2:坐下頭頂被冷氣風口吹正,向侍應提出,可否調節 一下,不要太大風,回覆中央冷氣,控制不了, 你地調一下位置坐,兩個人對坐,變排排坐,侍 應還要告知,原先的位置是放圓枱,現改了放長 枱。(無奈)2:酥皮义燒焗餐包~微暖(不是即焗)沒香味。 荀尖鮮蝦餃~上枱呆左,蝦餃皮破爛,一夾皮饀分 離。(蒸左好耐) 咸水角~皮厚又硬(似微波爐叮完再叮)。 春風得意腸~好似擺左好耐。 香荽牛肉球~墊底係金姑碎,牛肉無味,沒香荽味 (這款要等,夠熱,但無味)。已連續數個星期日,兩老去品嚐各米芝蓮的中式酒樓飲茶吃點心,這一間令人失望和無奈。
1:星期日訂兩位飲茶,一張長枱,兩組客人,枱頭
兩位,台尾兩位,中間有兩個吉位,當作兩張枱
兩台客,和搭枱沒分別。(訂位只是給你一個位置
坐)失望
2:坐下頭頂被冷氣風口吹正,向侍應提出,可否調節
一下,不要太大風,回覆中央冷氣,控制不了,
你地調一下位置坐,兩個人對坐,變排排坐,侍
應還要告知,原先的位置是放圓枱,現改了放長
枱。(無奈)
2:酥皮义燒焗餐包~微暖(不是即焗)沒香味。
荀尖鮮蝦餃~上枱呆左,蝦餃皮破爛,一夾皮饀分
離。(蒸左好耐)
咸水角~皮厚又硬(似微波爐叮完再叮)。
春風得意腸~好似擺左好耐。
香荽牛肉球~墊底係金姑碎,牛肉無味,沒香荽味
(這款要等,夠熱,但無味)。