2019-02-27 184 瀏覽
今日返到屯門食一間隱世嘅西餐廳👅,地點比較隱閉,位於藍地輕鐵站嘅青磚圍,穿過條村,行入少少,就會見到進達餐廳。👈🏻餐廳地方非常闊落,由於喺條村附近,所以都比較寧靜,亦都俾人好舒服嘅感覺。👀有室外同室內坐,室外就比較涼爽,仲有啲波波燈點綴下,好有氣氛。室內就適合幾個人甚至一家大細過嚟食,坐得好舒服,仲有電視睇下添。👨‍👩‍👧‍👧我哋三個女仔,每人叫咗一個晚餐。首先叫咗個「茄子素肉千層麵」🍝我覺得千層麵嘅酸甜度啱啱好,番茄醬調配得好適中。千層麵上面嘅芝士都唔會油膩,焗得啱啱好,同較軟身嘅千層麵成為強烈對比,食落去口感好豐富。另外估唔到呢間西餐廳,有照顧到素食者嘅需要,值得一讚!😍之後我哋叫咗兩個meat,分別係「美國肉眼扒」🥩,我哋叫咗5成熟,煎得啱啱好,咬落去非常軟腍,又能夠將肉汁鎖住,出色。配菜方面都非常講究架,有翠玉瓜,豆角,蘿蔔,仲有最意想不到嘅南瓜薯蓉,食落去甜甜地,好開胃,又夠飽,係好有誠意嘅薯菜配搭。😋我哋仲叫咗個「香草烤羊架配薯菜」🐑🥕🥔,羊味好重,鍾意食羊嘅朋友不妨一試,羊架能夠輕易切開,肉質鮮嫩,點埋店舖自家製嘅黑椒汁或者蒜蓉汁,更加入味!🙂呢間餐廳外觀唔知點解有啲港式

茄子素肉千層面

美國肉眼扒

香草煎羊架

呢間餐廳外觀唔知點解有啲港式茶餐廳嘅感覺,問一問老闆娘,知道佢哋晏晝係做快餐店,食下啲兩送飯咁,但係到夜晚,就會係有三姊弟一齊經營西餐廳,成家人一齊經營,好有誠意好窩心,住喺屯門嘅朋友不妨你試吓,都係喺兆康站轉輕鐵搭一個站就到㗎啦!😆😆😆

茄子素肉千層面
美國肉眼扒
香草煎羊架
2019-02-25 183 瀏覽
今日入屯門打完牌,朋友帶左我地去呢到鋸扒。唔係本地人帶真係唔識入黎食,餐廳燈光好有情調。黑醋沙律開胃前菜,新鮮新律菜加上酸酸既黑醋,好開胃餐包熱辣辣軟林林,加上牛油超好味。南瓜忌簾湯湯底好濃厚,淡淡南瓜香味,應該落左黑椒去煮呢個湯。威靈頓牛柳威靈頓牛柳係一道好煩複既菜,所以好少地方會提供,今日見到有就決定要試一試。一上台就覺得好誇張,因為實在好大份。酥皮內除左牛柳之外,仲有煙肉。 酥皮入面個汁有少少酸味,酥皮做得鬆脆,牛肉都嫩口。除了主食外,仲有個薯容同D配菜,配菜都值得一讚,有幾款唔同菜仲好食得出菜本身既甜味。美式雜扒一樣份量都係好驚人,有牛扒,豬鞍,雞扒,司華力腸,太陽蛋。其實每款都好好味,特別係豬鞍同司華力腸。外加左一份意粉,意粉都有炒過先上。最後仲有粒雪米糍做甜品。
今日入屯門打完牌,朋友帶左我地去呢到鋸扒。
唔係本地人帶真係唔識入黎食,餐廳燈光好有情調。
黑醋沙律
開胃前菜,新鮮新律菜加上酸酸既黑醋,好開胃

餐包
熱辣辣軟林林,加上牛油超好味。
南瓜忌簾湯
湯底好濃厚,淡淡南瓜香味,應該落左黑椒去煮呢個湯。

威靈頓牛柳
酥皮入面個汁有少少酸味,酥皮做得鬆脆,牛肉都嫩口。

美式雜扒
一樣份量都係好驚人,有牛扒,豬鞍,雞扒,司華力腸,太陽蛋。
其實每款都好好味,特別係豬鞍同司華力腸。

外加左一份意粉,意粉都有炒過先上。
最後仲有粒雪米糍做甜品
2019-02-23 151 瀏覽
原來屯門都有好食的西餐廳,今晚就同朋友一齊來食呢間位於藍地的西餐扒房,價錢相宜合理,款式眾多。Dinner set 有多款可供選擇,價錢由一百幾至二百一個套餐,已經包咗餐湯餐包,主菜等。餐廳先上餐包,熱騰騰的,軟熟香甜,鬆軟美味,有淡淡的牛油香味。餐湯係濃郁的羅宋湯,配菜份量多,有蘿蔔,椰菜等。燒豬鞍扒,份量夠大,燒得剛好熟,肉汁多,肉質嫩滑有口感,豬肉味濃郁。鐵板羊西冷,用鐵板上可以保持熱度,配菜多而清爽,翠玉瓜厚身軟稔,羊西冷肉質偏軟稔,肥瘦適中,無羊羶味,煮得入味煙韌,同醬汁味道好夾。
餐湯係濃郁的羅宋湯,配菜份量多,有蘿蔔,椰菜等。
2019-02-22 108 瀏覽
前日去青磚圍親戚到拜年 太耐無見一傾就傾到好夜 姨姨就叫我去附近食埋晚餐 話有間餐廳做西餐唔錯 聽親戚講 朝早至下午六點係茶餐記 一到夜晚就會轉型 化身做宜家既西餐廳 裝修雖然講唔上好精緻 但至少企理乾淨 環境較昏暗 但每張枱都放左唔同顏色既小夜燈💡 加上柔和既音樂🎵做配襯 份外有情調💕依到主打西餐 店主好細心咁介紹我地食咩 推介牛扒 豬鞍 比目魚同寶雲酥焗羊架 我地就叫左個經典美式雜扒(配意粉)同紐西蘭肉眼扒(配甜蕃薯條🍟)先黎頭盤沙律🥗沙律菜好新鮮 撈埋酸酸甜甜既黑醋汁 特別開胃跟住送上餐包同餐湯餐包好有驚喜🥐 驚喜既點在於餐包即焗 拎上手熱烘烘 塗上牛油 牛油受熱後係半溶之間 充滿牛油香既鬆軟餐包好好食👏🏻😆 餐湯有兩款 分別係羅宋湯同是日餐湯: 雙花忌廉湯 我同姨姨對羅宋湯唔係太大興趣 所以都簡左是日餐湯 雙花即係西蘭花同椰菜花🥦 雙花打到半溶 但仍有咬口 忌廉湯好creamy 點埋餐湯食就更加正🙆🏻‍♀姨姨係愛牛之人 肉眼扒份量十足 點左五成熟既肉眼扒 熟成度岩岩好 厚厚既牛扒輕輕一切仍看到其粉嫩既色澤 只要稍稍輕嚼 就可以感受到牛扒豐腴既肉汁炸甜蕃薯條🍠做得好出色 好香脆
先黎頭盤沙律🥗
沙律菜好新鮮 撈埋酸酸甜甜既黑醋汁 特別開胃

跟住送上餐包同餐湯

炸甜蕃薯條🍠做得好出色 好香脆 食到天然蕃薯既甜味 但唔油膩

而我就簡左經典美式雜扒 貪佢乜都有 鐵板上枱時店員會細心問問要唔要幫手淋埋汁 聽到鐵板發出既「渣渣聲」就覺得好有小時候去扒房既感覺 雜扒餐有雞扒 牛扒 豬鞍扒 太陽蛋 司華力腸 成個餐超級豐富 份量驚人到我食唔哂 雞扒皮脆肉嫩 豬鞍香嫩腍滑 油香十足 反而牛扒則較普通 可能因為鐵板全熟既關係 肉質較老 肉味一定不及姨姨的那塊味濃🥩 加錢配既意粉都好有誠意 有落橄欖油同鹽作調味 撈埋蒜蓉汁一流🤤
雖然主要做街坊生意 但不乏揸車人仕 我諗吸引佢地既係濃厚既人情味💕 加上食物有一定既質素 所以地方即使較僻 都有捧場客
2019-02-20 64 瀏覽
進達餐廳!一個字!正!平時都食唔少西餐,但係真係估唔到喺條村入邊嘅餐廳,仲好食過平時喺商場嗰啲西餐,仲要價錢都比平時食嗰啲實惠。我同我朋友每人叫咗一個餐,一個餐有餐湯丶餐包丶沙律丶主菜同餐飲,我叫咗鐵板紅酒牛肋條,我個friend就叫左卡邦尼意粉。第一樣嚟嘅係黑醋沙律,我本身唔係咁鍾意食黑醋,但係佢呢個黑醋唔會酸到苦,幾好食。好快餐湯同埋餐包都嚟埋,羅宋湯幾好飲,但係佢個忌廉湯真係好有創意,平時用蘑菇,但係佢用冬菇,初頭都笑左,諗緊佢係唔係落錯咗,點知飲落去,幾特別幾好飲,如果去食一定要叫!等左一陣,主菜終於嚟,個卡邦尼意粉,真係好出色,啲汁好溶,但係食落唔會覺得膩,同埋味道啱啱好,唔會太咸,同埋意粉軟硬適中,我下次去我會選擇叫卡邦尼意粉。而鐵板紅酒牛肋骨,都唔錯,分量大,有成七八舊牛肋條,紅酒味唔會蓋過牛味,但係仲食到嗰陣紅酒味,不過可能受熱有啲唔均勻,所以有啲硬左少少,不過整體來講都唔錯,下次都會再去食!

2019-02-20 51 瀏覽
約了友人行菠蘿山,行完就上網搵下附近有咩好嘢食,發現有間扒房,就去試試。同友人各自點左一個dinner set,額外點了辣味薯角。行完山當然要飲可樂,樽裝可樂特別好飲。前菜 - 沙律菜好新鮮,配上醋汁酸酸甜甜好開胃。自家製羅宋湯好足料,入口味道酸酸甜甜好濃郁。周打蜆湯煮得濃稠,飲落味道好鮮甜。餐包咬落好軟熟,沾上餐湯味道唔會好淡好好食。辣味薯角即叫即炸熱辣辣,咬落香脆可口,但略厭辣味較淡。紐西蘭肉眼扒點了五成熟,中間切開後係誘人嘅粉紅色,食落好嫩口好juicy。鐵板雜扒淋上黑椒汁喳喳聲好正,雞扒肉好嫩滑,牛扒咬落唔韌,雞蛋下嘅豬扒肉質厚實,仲有司華力腸大大條,食完好滿足。店員送了一人一粒雪米糍俾我地,開心!

同友人各自點左一個dinner set,額外點了辣味薯角。

行完山當然要飲可樂,樽裝可樂特別好飲。

前菜 - 沙律菜好新鮮,配上醋汁酸酸甜甜好開胃。

自家製羅宋湯好足料,入口味道酸酸甜甜好濃郁。

周打蜆湯煮得濃稠,飲落味道好鮮甜。

餐包咬落好軟熟,沾上餐湯味道唔會好淡好好食。

辣味薯角即叫即炸熱辣辣,咬落香脆可口,但略厭辣味較淡。

店員送了一人一粒雪米糍俾我地,開心!
2019-02-18 52 瀏覽
青磚圍呢個名好陌生,如果唔係朋友帶我去,我根本唔知屯門有呢個地方而且係青磚圍有間咁正既扒房呢到係啲街坊先識既,因為地方比較遠,附近亦係啲村屋,我見入黎食既有好多都係causal look,亦有人專登揸車黎食環境好暗,每張枱都放左燈,同男朋友仔黎都有啲情調喎有Dinner Set 可以揀,價錢一啲都唔貴先黎每人一份大大份沙律,新鮮既菜配醋好開胃羅宋湯好正足料,有好多菜同紅蘿蔔,餐包熱辣辣超軟熟其實食到呢到我已經飽飽地,因為真係好足份量我叫左個安格斯西冷扒,五成熟一如既往,牛扒好大塊,擺碟又好靚牛肉熟度岩岩夠五成,肉嫩肉味濃,有嚼勁,不過有幾啖食到少少筋,但味道唔錯我食左一半已經好好好飽炸甜薯條,加$10就可以食,必食,冇薯條咁油膩,而且味道甜甜地,香脆好味男朋友仔揀左經典美式鐵板雜扒,大胃王先食到呀有雞扒,牛扒,豬扒同大大條司華力腸仲有畫龍點睛荷包蛋熱辣辣既鐵板上枱,好懷舊,細細個成日跟呀爸去食鐵板扒餐既回憶湧番晒出黎呢到既牛扒冇得揀熟度,樣樣都well done,連味道都well done男友尤其鐘意個雞扒,話超嫩呢到野食大份,味道都非常好,加上員工好貼心,見我地多野又會搬多張櫈比我地
而且係青磚圍有間咁正既扒房

環境好暗,每張枱都放左燈,同男朋友仔黎都有啲情調喎

有Dinner Set 可以揀,價錢一啲都唔貴

先黎每人一份大大份沙律,新鮮既菜配醋好開胃

羅宋湯好正
足料,有好多菜同紅蘿蔔,餐包熱辣辣超軟熟
其實食到呢到我已經飽飽地,因為真係好足份量

我叫左個安格斯西冷扒,五成熟
一如既往,牛扒好大塊,擺碟又好靚
我食左一半已經好好好飽

男朋友仔揀左經典美式鐵板雜扒,大胃王先食到呀
有雞扒,牛扒,豬扒同大大條司華力腸
仲有畫龍點睛荷包蛋

男友尤其鐘意個雞扒,話超嫩

同埋見到佢地對每一枱既客人都好照顧,尤其啲帶小朋友既客都係,會提佢地小心熱等等,所以都令我加分不少

2019-02-18 40 瀏覽
聽聞藍地大街有不少平價食店, 但原來對面馬路也有性價比高平民西餐廳。當地居民很熟悉這店, 已成為街之巷聞的地標, 今天即帶家人去試一下, 看一下是否真如評價一樣。西餐廳分為室內及室外,室外採用溫馨田園風,以木製篱笆及桌椅組成,春秋坐住涼風吹過,特別舒服。室內則比較簡潔乾淨,不過較沒特色。每份晚餐包括沙律、餐湯、餐包、主菜、伴菜、飲品,每款質素不錯,份量也適中。龍蝦伴天使麵龍蝦開邊燒烤,蝦肉新鮮肉質結實,肉質水份充沛,醬汁搭配合適。天使麵口感帶點韌性,醬汁及麵條比例剛好,不會太稠不會太稀。威靈頓牛柳香脆酥皮包住牛柳,酥皮要立即食用,否則容易變淋。牛柳肉嫩無筋,入口香嫩彈牙,咬下肉汁滲出,搭配蒜片雜菜,香口惹味。

龍蝦伴天使麵

威靈頓牛柳
2019-02-18 144 瀏覽
今日同老婆同埋個女唸屋企附近有咩好野食,位於藍地嗰間餐廳叫進達餐廳,之前經過門口都已經覺得係好浪漫,好有情調。咁就不放入去試一試。白酒忌廉煮青口:忌廉汁味道非常之夾,忌廉嘅香味入晒落青口入邊,份量夠多,又驚喜抵食。鮮茄蝦球意粉:大大隻嘅蝦球,遇上夠濃味嘅鮮茄,意粉煮得啱啱好唔會太淋,酸甜程度啱啱好,好開胃。美國安格斯西冷牛扒:唔需要太多調味,牛扒帶出嘅牛味已經非常之濃,只要小小鹽同胡椒粉就足夠,生熟程度煎得剛剛好。其實份量每碟都非常之大,當中全部都可以轉套餐,建議可以多啲人去,俾多啲選擇自己。

白酒忌廉煮青口:

鮮茄蝦球意粉:

美國安格斯西冷牛扒:

2019-01-10
2019-02-18 39 瀏覽
整體環境不錯,戶外的燈光裝飾幾有feel。兩個人叫咗一set special set,一set valentine set, 兩份嘅扒都好厚身好大份,食唔曬。最欣賞是日飯湯:黑松露忌廉湯,好濃!職員好好態度,都好有耐性。因為朋友未到,一個人做坐咗好耐,staff會問需唔需要叫住個湯先,驚我等太耐會餓。薯菜好好食,但可能嗰日唔係好餓,兩個人咗半份扒都食唔曬,真係幾足料幾厚肉。朋友揸車嚟,staff會幫手安排空位比架車入

2019-02-17 710 瀏覽
在屯門走著走著就上網尋找到這間隱世的西餐扒房,駕駛人士還可以享有免費泊車,我們就二話不就動身去啦!餐廳有室內和室外的座位,掛上燈飾非常有浪漫的氣氛呢!我們點了兩個Dinner set。 前菜有沙律菜伴黑醋汁,清新又開胃!還有一紅一白是日餐湯,再加牛油熱餐包!男友點的是美國安格斯西冷牛扒。Medium的生熟程度剛剛好,肉質軟稔又有嚼口,又充滿濃濃的牛肉味和肉汁,非常高質! 而牛扒下還有菠菜作伴菜呢!而喜愛魚類的我就點的就是比目魚柳!魚柳的外表煎的非常香脆,遠處已經傳來陣陣香味,超吸引! 而肉質鮮嫩軟滑,配上有creamy忌廉汁的菠菜,真的好配好好吃!餐飲我們點的是凍檸檸茶,茶味很濃,大大杯夠晒解渴!

餐廳有室內和室外的座位,掛上燈飾非常有浪漫的氣氛呢!

我們點了兩個Dinner set。
前菜有沙律菜伴黑醋汁
,清新又開胃!

沙律

還有一紅一白是日餐湯,再加牛油熱餐包!
羅宋湯  &  忌廉湯

男友點的是美國安格斯西冷牛扒
。Medium的生熟程度剛剛好,肉質軟稔又有嚼口,
又充滿濃濃的牛肉味和肉汁,非常高質!
而牛扒下還有菠菜作伴菜呢!

美國安格斯西冷牛扒

而喜愛魚類的我就點的就是比目魚柳
!魚柳的外表煎的非常香脆,遠處已經傳來陣陣香味,超吸引!

比目魚柳

餐飲我們點的是凍檸檸茶
,茶味很濃,大大杯夠晒解渴!

凍檸檸茶
美國安格斯西冷牛扒
比目魚柳
2019-02-15 49 瀏覽
朋友住在青磚圍,今天上門拜年💫知我喜愛西餐,便推介到附近的餐廳gathering😙環境清幽,是適合談心的地方❤️每人一個晚餐set 份量十分大,兩個女生吃實在太勉強了😣首先前菜是沙拉,可以吃得出蔬菜是新鮮的,只是調味稍酸餐飽及餐湯十分驚喜💗餐飽是熱燙且非常軟熟,夾著牛油香氣馬上就能吃完一整個😋餐湯是三文魚忌廉濃湯,個人特別喜歡淡淡的三文魚鮮甜味以及濃厚的口感❤️如可以再多下一點胡椒/香草就更好了主菜是經典美式鐵板雜扒👏🏻十分豐富,份量十足,連一向是食肉獸的我也驚訝🙀有燒豬鞍扒、肉眼扒、雞扒、太陽蛋、巨型司華力腸其中豬鞍扒最讓人驚喜,連平日最愛吃牛的我也對豬扒改觀。豬鞍扒肥瘦適中,帶有濃濃的豬油與肉的香氣。雞扒外皮脆,內裡嫩滑。太陽蛋及司華力腸也是不錯的水平。肉眼扒亦帶有牛香及騷味,唯獨是火候是全熟,對於一向點五成熟的我,全熟牛的口感有點兒老及韌。紐西蘭肉眼扒吃了一口朋友點的肉眼扒則是覺得值得推薦,是剛好的五成熟,份量亦足夠一人吃有餘❤️均勻的脂肪是牛扒有足夠的牛香而不膩~最後附上晚餐餐牌供大家參考🎈
朋友住在青磚圍,今天上門拜年💫
知我喜愛西餐,便推介到附近的餐廳gathering😙
環境清幽,是適合談心的地方❤️
每人一個晚餐set 份量十分大,兩個女生吃實在太勉強了😣
首先前菜是沙拉,可以吃得出蔬菜是新鮮的,只是調味稍酸

餐飽及餐湯十分驚喜💗
餐飽是熱燙且非常軟熟,夾著牛油香氣馬上就能吃完一整個😋

主菜是經典美式鐵板雜扒👏🏻
十分豐富,份量十足,連一向是食肉獸的我也驚訝🙀
有燒豬鞍扒、肉眼扒、雞扒、太陽蛋、巨型司華力腸
其中豬鞍扒最讓人驚喜,連平日最愛吃牛的我也對豬扒改觀。

紐西蘭肉眼扒
均勻的脂肪是牛扒有足夠的牛香而不膩~

最後附上晚餐餐牌供大家參考🎈
朋友約藍地食飯, 以為是在藍地大街, 原來除了那裡, 另一邊也有餐廳的, 在藍地和泥圍站之間, 走入村屋之中, 找到了這間餐廳, 戶外佈置得幾有氣氛, 而室內亦不會迫, 光線較暗, 頗有情調。在開始吃飯之前, 附近還有神秘的圍村特備節目欣賞, 是新年前後的期間限定, 是什麼就不便說明了, 聰明的你們會懂, 很少機會近距離欣賞, 好美很好看。而這一晚也接近情人節, 有情人節的特別晚餐, 我們叫了一個情人節餐有魚和蝦$328, 和一個平常的牛扒晚餐$208。軟殼蟹拼帶子: 軟殼蟹夠大隻, 香脆, 帶子是刺身級別, 無雪味, 頗鮮, 配上了烘過的多士, 都幾有心思的前菜。之後每個餐有個沙律, 份量都幾多, 用醋來調味, 酸酸地幾開胃。情人節, 還送了兩支玫瑰給我們, 拍照留念一下, 我就沒帶走, 環保關係, 給餐廳重用吧。雜菌湯: 比想像中好飲好多, 似是高級餐廳的雜菌湯, 忌廉和菇菌比例做得好, 入口亦有細細粒的菌粒, 口感不錯。羅宋湯: 味道濃郁, 大碗, 好多的蔬菜, 還有牛腩, 真材實料的羅宋湯。比目魚拼琵琶蝦: 比目魚大大件, 輕輕煎過, 做到好像剛剛熟, 魚肉十分滑又有水份, 不

比目魚拼琵琶蝦: 比目魚大大件, 輕輕煎過, 做到好像剛剛熟, 魚肉十分滑又有水份, 不會乾, 喜歡這種魚魚味不會太重, 不會怕腥, 琵琶蝦的外表像龍蝦仔, 肉質較重海水味, 配上蕃薯蓉球, 很香甜, 特別, 還有露筍和椰菜花, 但豆角稍為煮過了少少。

紐西蘭肉眼扒配時菜: 選了medium的熟度, 出來的熟度也差不多, 有牛味, 口感鬆化, 雖然對牛沒太大研究, 但覺得這件牛質素不錯, 起碼我都會一件接一件的吃, 不膩, 輕輕用鹽調味已好吃。

這間隱藏在村屋的西餐廳, 食物比想像中美味, 不要少看這些隱世餐廳, 隨時發掘到價錢合理又美味的好地方, 可以介紹在這區附近住的朋友來吃。這晚更撞到一位明星, 和有靚跑車的客人來吃, 看來真不簡單呢。
2019-02-14 473 瀏覽
搬來屯門沒有很多年 每每都有新意跟媽媽去街坊屋企拜年 直落食晚餐真地膽請客吃這間餐廳 說頗有水準位置隱世如不是熟人帶路 有點難度環境不錯 燈飾佈置比港式舊扒房好款式不多 但勝在甚麼類型都有一些-先來沙律 沙律菜新鮮爽脆配油醋汁酸酸的很開胃 為大啖食肉平衡心理-再來便是餐包餐湯 熱辣辣超級軟熟羅宋湯好足料 牛肉很多但飲落偏咸-試了一口媽媽的三文魚忌廉湯 後悔香滑得來又有絲絲縷縷的魚碎 好味-🍴經典美式鐵板雜扒 $208喳喳聲鐵板上來 彈跳的油花與肉香很有小時候 跟著父母去扒房的感覺雞扒皮脆肉嫩 肥美的豬扒煎得香口牛扒反而一般 沒辦法鐵板容易過熟港式牛扒特點是鬆軟不韌 但沒肉香仲有巨型司華力腸太陽蛋 份量驚人肉食獸爸爸開心表示 又豪華又邪惡 -🥩美國安格斯西冷牛扒 $188香煎過的賣相 讓我一度以為過熟了切開是剛好五成的粉紅色 火候不錯份量亦很夠大 牛扒下面還躲了薯蓉-整體是間份量霸氣 味道不錯的扒房感覺是家庭經營 跟熟客落單聊聊天有種可貴的人情味 是舊時的香港味
搬來屯門沒有很多年 每每都有新意

感覺是家庭經營 跟熟客落單聊聊天
有種可貴的人情味 是舊時的香港味
2019-02-10
2019-02-13 136 瀏覽
自從搬出去住,少左同爸爸兩個食飯。今晚休假,爸爸話帶我食一間好少人知而又好好食既西餐廳。都未步入門口,我就比佢既室外室內既座位吸引,非常有情調,成個心情真係好放鬆。再加上店員笑容甜美有禮,好用心為客人服務,例如安排座位既時候會有比客人選擇既機會,亦會為顧客介紹菜單。環境舒適不突止, 配上音樂柔情,二人撐枱腳一流。(爸爸話呢一到絕對係情侶/夫妻共膳既好地方)而可惜今日同佢食既係我,佢個囡HAHA,上世情人都講得通既~今晚爸爸選擇左$188美國安格斯西冷牛扒+ $36配兩隻焗鮮蠔+$40飲生啤(1664)而我就叫左$118 鮮蝦球意粉+凍奶茶先係頭盤沙律, 大讚沙律係配醋而非沙律醬,食材新鮮無論係沙律菜定車厘茄。羅宋湯足料超香,份量大,晚膳完同店員傾計先知道原來個羅宋湯真係落足足本材料,由新鮮牛骨牛肉製成,難怪比出面飲到既更香更濃。飲羅宋湯又點少得牛油餐包呀~~值得抵讚係菜與菜之間既送餐速度非常合宜,完係係根據你食野既速度,店員默默觀察,完全唔趕時間,唔會趕客人走。唔似得好似某D扒房,食飽崔你走咁~講返個主菜先, 安格斯西冷牛扒肥瘦合宜,夠嫩而毫不柴,汁唔夠店員話可以加,但整體醬汁夠多,我

而我就叫左$118 鮮蝦球意粉+凍奶茶

講返個主菜先, 安格斯西冷牛扒肥瘦合宜,夠嫩而毫不柴,汁唔夠店員話可以加,但整體醬汁夠多,我地都無需要額外加。蠔夠大隻,焗既時間岩岩好,同爸爸一人一隻~

鮮蝦球意粉賣相吸引,一粒蕃茄一隻蝦,蕃茄鮮甜多汁,而蝦肉爽口彈牙,意粉軟硬合宜(個人好怕D意粉太軟而無咬口)

今晚可能係我地食既時間尚早,食到咁上下,成間鋪坐無虛席。食飽重有雪米糕送。

呢間人情味濃既隱世西餐一定要介紹比身邊好友,同店員傾計先知佢地朝早至下午六點係做茶餐廳,六至七就會轉場,化身成我地食緊西餐廳,逢星期一休息。鐘意既朋友可以去試下~

進達餐廳
地址 :屯門藍地青磚圍311號
電話號碼:24545033/24545044
營業時間:二至日06:00
- 23:00午餐時間11:00-16:00設有是日例湯,客人可以任飲*茶餐餐廳:06:30-18:00
晚市扒房:17:00-23:00
2019-02-09