2019-02-22 108 瀏覽
前日去青磚圍親戚到拜年 太耐無見一傾就傾到好夜 姨姨就叫我去附近食埋晚餐 話有間餐廳做西餐唔錯 聽親戚講 朝早至下午六點係茶餐記 一到夜晚就會轉型 化身做宜家既西餐廳 裝修雖然講唔上好精緻 但至少企理乾淨 環境較昏暗 但每張枱都放左唔同顏色既小夜燈💡 加上柔和既音樂🎵做配襯 份外有情調💕依到主打西餐 店主好細心咁介紹我地食咩 推介牛扒 豬鞍 比目魚同寶雲酥焗羊架 我地就叫左個經典美式雜扒(配意粉)同紐西蘭肉眼扒(配甜蕃薯條🍟)先黎頭盤沙律🥗沙律菜好新鮮 撈埋酸酸甜甜既黑醋汁 特別開胃跟住送上餐包同餐湯餐包好有驚喜🥐 驚喜既點在於餐包即焗 拎上手熱烘烘 塗上牛油 牛油受熱後係半溶之間 充滿牛油香既鬆軟餐包好好食👏🏻😆 餐湯有兩款 分別係羅宋湯同是日餐湯: 雙花忌廉湯 我同姨姨對羅宋湯唔係太大興趣 所以都簡左是日餐湯 雙花即係西蘭花同椰菜花🥦 雙花打到半溶 但仍有咬口 忌廉湯好creamy 點埋餐湯食就更加正🙆🏻‍♀姨姨係愛牛之人 肉眼扒份量十足 點左五成熟既肉眼扒 熟成度岩岩好 厚厚既牛扒輕輕一切仍看到其粉嫩既色澤 只要稍稍輕嚼 就可以感受到牛扒豐腴既肉汁炸甜蕃薯條🍠做得好出色 好香脆
先黎頭盤沙律🥗
沙律菜好新鮮 撈埋酸酸甜甜既黑醋汁 特別開胃

跟住送上餐包同餐湯

炸甜蕃薯條🍠做得好出色 好香脆 食到天然蕃薯既甜味 但唔油膩

而我就簡左經典美式雜扒 貪佢乜都有 鐵板上枱時店員會細心問問要唔要幫手淋埋汁 聽到鐵板發出既「渣渣聲」就覺得好有小時候去扒房既感覺 雜扒餐有雞扒 牛扒 豬鞍扒 太陽蛋 司華力腸 成個餐超級豐富 份量驚人到我食唔哂 雞扒皮脆肉嫩 豬鞍香嫩腍滑 油香十足 反而牛扒則較普通 可能因為鐵板全熟既關係 肉質較老 肉味一定不及姨姨的那塊味濃🥩 加錢配既意粉都好有誠意 有落橄欖油同鹽作調味 撈埋蒜蓉汁一流🤤
雖然主要做街坊生意 但不乏揸車人仕 我諗吸引佢地既係濃厚既人情味💕 加上食物有一定既質素 所以地方即使較僻 都有捧場客