2024-03-10 284 瀏覽
早幾日天氣又濕又焗,成個人都無乜心機,想飲番杯甜甜地的飲品😄經過Milksha見到新推出的手工米麻糬,有新野又可以試下喎🤭Milksha跟香港精米所獨家合作,採用北海道白鳥糯米手工蒸煮而成的🫶鮮奶茶系列及鮮奶系列都可以加米麻糬呢❤️伯爵紅茶拿鐵 $28升級手工米麻糬 +$7有特殊佛手柑果香的伯爵紅茶搭配綠光鮮奶,茶香濃郁口感醇厚,再加上米香濃郁的手工米麻糬,口感又滑又彈牙,口感豐富,悶氣全消👍🏻

伯爵紅茶拿鐵 $28
升級手工米麻糬 +$7

2024-03-06
2024-02-16 209 瀏覽
以前追星既時候成日聽到唔同既fan club同milksha合作搞應援活動🫣 一直想試下 但係一直覺得太多選擇 唔識點揀所以無買過😹 今次終於試咗!✨巨峰葡萄芝芝人氣TOP3!🫶🏻 芝士奶蓋好綿密 巨峰提子沙冰唔會有藥水味 仲食到少少果肉😗✨法式草莓牛奶完完全全就係haagendazs士多啤梨雪糕既味🤣🤣 飲完會有啲濟😹 但係唔會死甜/藥水士多啤梨味~

✨巨峰葡萄芝芝

✨法式草莓牛奶
米麻糬草莓鮮奶 本身係去冰嘅($43) ●●●●○用咗歐洲草莓同鮮奶🥛仲有獨家研發嘅米麻糬成本冇任何藥水/死甜味🍓士多啤梨出乎意料地香口麻糬好𡁻Q彈 真係好鍾意嗰種滑漦漦嘅感覺🤪唔知下個夏天係咪會回歸呢❓✍🏻 加埋再上一次飲用麻糬手搖嘅經歷,得出嘅結論係頭幾啖會覺得好過癮,但係之後會飲到有點懷疑人生😂一係就淨晒啲麻糬一係就淨晒啲液體,同埋味道會打交,始終唔係coat住啲麻糬呢,唔係100%融合到📍迷客夏💰: ●●●◐○
米麻糬草莓鮮奶 本身係去冰嘅($43) ●●●●○
用咗歐洲草莓同鮮奶🥛仲有獨家研發嘅米麻糬
成本冇任何藥水/死甜味🍓士多啤梨出乎意料地香口
麻糬好𡁻Q彈 真係好鍾意嗰種滑漦漦嘅感覺🤪
唔知下個夏天係咪會回歸呢❓

📍迷客夏
💰: ●●●◐○
2023-09-20 557 瀏覽
人氣台灣手搖茶🥤:📍Milksha 經開銅鑼灣,見到hysan隔離嘅milksha好多人排隊,咁岩又有啲頸渴,就去左襯下熱鬧, 同朋友買杯嘢飲爽一爽🥰🧋伯爵紅茶拿鐵(加珍珠)($27+5)紅茶嘅茶底茶味好濃郁,唔會因為加咗牛奶而令到佢太甜(我本身嗌咗少糖,微冰)而奶茶飲落亦都好滑,加埋好有咬口嘅珍珠,係一杯好好飲珍珠奶茶👍🏻☺️🍇巨峰葡萄冰茶(加蘆薈)($33+5)呢杯嘅糖份係固定嘅,但係飲落一啲都唔會過甜!而佢嘅葡萄味都好出,飲落係好鮮甜嘅葡萄味🥰朋友都額外加左蘆薈,軟淋淋咁同葡萄冰茶好夾,消暑降溫一流☀️評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人氣台灣手搖茶🥤:📍Milksha

🧋伯爵紅茶拿鐵(加珍珠)($27+5)

🍇巨峰葡萄冰茶(加蘆薈)($33+5)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
外賣自取
台灣過江龍奶茶店,好似係香港最好飲嘅芋泥鮮奶😍🔻米麻糬芋泥鮮奶 💰43 ➡️8.5/10通常芋泥鮮奶每一間奶茶店都唔會差太遠,但係估唔到咁平平無奇嘅配搭都整到都好有驚喜😍又食到芋泥粒粒,又食到軟糯嘅麻糬,嘢飲有半杯係配料,口感好豐富,飲得好滿足啊😍因為本身芋泥粒粒同麻糬都有加糖,後直接加上鮮奶,所以冇得選擇甜度同冰量,但係我覺得啱啱好,唔會過甜同過淡,十分推薦👍🏻🔻巨峰葡萄芝芝 💰47 ➡️7/10起濃厚香滑嘅芝士奶蓋下,有巨峰提子沙冰,仲有一粒粒嘅提子,層次豐富,提子沙冰起炎炎夏日飲都好清爽👍🏻但係相比起店內的招牌芋泥鮮奶,巨峰葡萄芝芝就冇咁令人記憶深刻,同其他奶茶鋪整得差唔多,同埋因為係沙冰就冇得選擇甜度,飲落有啲太甜🙈要注意返係嘅兩款嘢飲都冇得揀甜度同冰量‼️👅味道:8/10💡性價:7/10📌環境:7/10
台灣過江龍奶茶店,好似係香港最好飲嘅芋泥鮮奶😍

🔻米麻糬芋泥鮮奶 💰43 ➡️8.5/10

🔻巨峰葡萄芝芝 💰47 ➡️7/10

要注意返係嘅兩款嘢飲都冇得揀甜度同冰量‼️

👅味道:8/10
💡性價:7/10
📌環境:7/10
  • 米麻糬芋泥鮮奶
2023-09-05 368 瀏覽
上星期打風前夕,天氣非常焗促🥵係時候發展下炎炎夏日系列,發掘多啲夏日消暑好去處😋行銅鑼灣見好多人都拎住杯有羊仔icon嘅手搖,咁多人飲,等我哋又試吓先🤤🧋水蜜桃綠茶 $36新鮮嘅水蜜桃果粒,配上清新嘅綠茶,飲落有好fresh嘅感覺,而且有超多水蜜桃粒,消暑一流🥰🧋米麻糬手炒黑糖鮮奶 $34黑糖經過手炒,味道比一般嘅略為甘香,同鮮奶好爽☺️平時食得多珍珠,今次轉咗新嘢試試😝米麻糬係半流體嘅麻糬,煙煙韌韌🥰透過飲管吸上嚟,佢會變成條狀。但喺口入咬咬吓,,又會變成其他形狀,都幾得意😆味道😋 7/10性價比💰 7/10環境🔎 - /10服務🫶🏻 6.5/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

🧋水蜜桃綠茶 $36

服務🫶🏻 6.5/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2023-09-03 225 瀏覽
來自台灣的手作飲品店,基本上會將這家店子與健康和天然掛鉤,店子標榜不使用奶精,也不添加防腐劑和色素。點了多芒芝芝和龍眼爺爺。前者由呂宋芒打成沙冰,芒果味濃,再加上細滑且富芝士香的奶蓋,美味😋龍眼爺爺同樣由新鮮龍眼打成,加入蘆薈和仙草,令口感層次更豐富。早前於另一家分店購買過大甲芋頭鮮奶,芋泥和鮮奶味平分春色,既有鮮奶香,又有芋泥香,非常美味,每回都覺得意猶未盡,選擇飲品時也不妨考慮大甲芋頭鮮奶。

• 大甲芋頭鮮奶
2023-09-01 1339 瀏覽
之前一直有飲開迷客夏的飲品,每次經過他們的分店都大排長龍。早前在銅鑼灣附近逛街,想買手搖飲品,碰巧見到迷客夏有夏日限定,聯乘Häagen-Dazs新出雪糕沙冰特飲!!好吸引~所以就買來試試☁️ 抹茶 夏威夷果仁 $48冰沙有抹茶、芒果、朱古力、雲呢拿味,可以配搭一款Häagen-Dazs雪糕,分別有冧酒提子、夏威夷果仁、士多啤梨和雲呢拿雪糕。最後我們選了抹茶味配搭夏威夷果仁雪糕,結果完全喜出望外,沒有失望!!抹茶味香濃,沒有外加糖,飲落完全是抹茶的甘香~質地濃稠,入口微甜帶少許甘苦!!!抹茶控必須點!!加上夏威夷果仁雪糕香濃,待雪糕微微溶化後,混合抹茶沙冰,雪糕中和了抹茶的甘苦,更加好飲!!!! 透心涼的消暑佳品~☁️ 大甲芋頭鮮奶$36迷客夏招牌之一,看他們簡介他們每日堅持現場蒸、煮、炒、熬各種配料,手工製作出不同飲品配料,例如芋頭、黑糖、麻糬、奶蓋等。大甲芋頭鮮奶是我每次都會必點的飲品,大甲竽頭名不虛傳,和普通芋頭味道完全不同。口感綿密鬆軟,帶有香濃芋味!!!裏面真材實料,有不少芋頭粒芋頭泥,入口是香濃的芋頭味,混合鮮奶,口感一流!!!

☁️ 抹茶 夏威夷果仁 $48

☁️ 大甲芋頭鮮奶$36
大甲芋頭鮮奶
大甲芋頭鮮奶
2023-08-31 193 瀏覽
唔講唔知Milksha 已經登陸香港五年啦!🎉Milksha 每日現場蒸、煮、炒、熬各種配料,呢啲就係最原始既風味。夏天熱辣辣,飲咩最消暑?睇下港女今次揀咩啦!🍓芝芝莓莓永遠都忍唔住叫左芝士奶蓋,配上甜甜酸酸的士多啤梨沙冰。是爽的 🙈🍇冧酒提子SHA冰 SHA冰味道特別,又有冧酒提子咬下;on top 加球Häagen-Dazs 雪糕,邊個可以抗拒到?Milksha好野!
唔講唔知Milksha 已經登陸香港五年啦!🎉

夏天熱辣辣,飲咩最消暑?
睇下港女今次揀咩啦!

🍓芝芝莓莓

🍇冧酒提子SHA冰

Milksha好野!

2023-08-21 260 瀏覽
天氣甘熱💦行行下街就想飲杯凍野🥤今日試左係銅鑼灣希慎廣場附近既Milksha行完街過去買超方便 買完繼續去行街好鐘意佢個牧場鮮奶系列今日就試左有麻糬既兩款飲品米麻糬芋泥鮮奶 $43麻糬好煙韌 啖啖都有麻糬係要出多啲力先飲到但係夾埋好香口既芋泥鮮奶又幾好飲喎芋泥綿滑得黎又咬到芋頭粒整體甜度適中 感覺真材實料米麻糬草莓鮮奶 $43好香濃既草莓味 草莓奶好好飲煙韌既麻糬夾埋草莓既微酸 口感豐富要飲麻糬飲品係要俾多啲力 但係都好值得😂
天氣甘熱💦行行下街就想飲杯凍野🥤

但係都好值得😂
  • 米麻糬草莓鮮奶
  • 米麻糬芋泥鮮奶
2023-08-19 194 瀏覽
店名: 迷客夏 地址: 銅鑼灣利園山道17號地舖銅鑼灣站F1出口,行2分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 5/5台灣著名嘅珍奶店Milksha已經嚟咗香港五年,佢哋每日堅持現場蒸、煮、炒、熬各種配料,次次去台灣都一定要飲佢地嘅飲品,今次係銅鑼灣行街,就同朋友買左2杯,一解台灣嘅珍奶癮🧋冧酒提子可可SHA冰❤️❤️❤️❤️❤️$48天氣咁熱,就當然要叫一杯沙冰,佢地嘅沙冰仲有同Häagen-Dazs cross over,今次揀左冧酒提子味🍇雪糕,配上朱古力味🍫嘅沙冰,濃郁嘅可可味,加上雪糕淡淡嘅奶同冧酒味,口感濃厚,好適合炎熱嘅夏天😚珍珠鮮奶茶(烏龍)❤️❤️❤️❤️❤️$32佢地嘅珍珠出名夠哂煙韌😙叫左無糖,烏龍茶底十分香濃,茶味好夠,加上甜甜又煙韌嘅珍珠,每次行過都想叫一杯😍
店名: 迷客夏

味道: 5/5

冧酒提子可可SHA冰❤️❤️❤️❤️❤️

珍珠鮮奶茶(烏龍)❤️❤️❤️❤️❤️
2023-08-15 198 瀏覽
夏天熱辣辣🔥,有乜嘢好過行街嘅時候可以手握一杯清涼嘅飲品?經過MilkSha ,我就揀咗「珍珠伯爵紅茶拿鐵」🧋Bestie就揀咗「芋圓4.2」嚟降降溫🧊「珍珠伯爵紅茶拿鐵」以濃郁嘅伯爵紅茶為基底,帶有淡淡佛手柑嘅香氣,富層次感嘅茶韻令人不禁「呀~」一聲,so refreshing 😌 珍珠煙煙韌韌, 每一粒都充滿好滋味!「芋圓4.2」用新鮮嘅牛奶同香軟嘅芋頭做主要嘅材料,再另外加入咗珍珠同仙草。芋泥綿滑,真材實料,飲得出用真正芋頭,唔係坊間好粉紫色嘅添加劑。珍珠Q彈,仙草清香,甜度亦很適中,豐富又美味嘅combination。迷客夏堅持「硬頸」製作嘅飲品,確保顧客每次都唔會飲到「頸都側埋」👍🏻😁
夏天熱辣辣🔥,有乜嘢好過行街嘅時候可以手握一杯清涼嘅飲品?

珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)芋圓4.2(左)
珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)芋圓4.2(左)
2023-08-13 200 瀏覽
今次係Vienn第1次飲MilkSha…好友就揀咗Top 1🥇,我就揀咗Top 3🥉嚟飲~🐮手感芋圓芋泥鮮奶 $41芋圓控、芋泥控一定要試吓~口感幼滑外,亦食到一粒粒芋頭,既有芋頭嘅香味,亦有奶香,芋圓好Q彈,叫咗正常生都唔會太甜,幾好唔錯,果然係𝗧𝗼𝗽 𝟭🥇🐮巨峰葡萄芝芝 $47中意芝士奶蓋嘅我對於呢杯嚟講,好滿意😍影咗一陣相3層嘅層次都好分明!芝士奶蓋好厚身,係屬於鹹芝士,巨峰提子味道都幾特出,甜度只有一款,但係一啲都唔甜,仲可以食到一粒粒嘅巨峰提子,咁熱嘅天氣飲返杯真係好爽👯Overall嚟講2款手搖都真係幾好飲又fresh!對於平時好少出去買手搖嘅我嚟講唔太甜又fresh真係好啱我~ 起碼有時出去冇帶私家水,飲返杯都唔會咁guilty ~大家去MilkSha又中意飲邊款?如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼...🐮迷客夏 (銅鑼灣)🐄銅鑼灣利園山道17號地舖

手感芋圓芋泥鮮奶/巨峰葡萄芝芝

🐮手感芋圓芋泥鮮奶 $41
巨峰葡萄芝芝

🐮巨峰葡萄芝芝 $47

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🐮迷客夏 (銅鑼灣)
🐄銅鑼灣利園山道17號地舖

2023-08-08
$47 (其他)
手感芋圓芋泥鮮奶/巨峰葡萄芝芝
巨峰葡萄芝芝
  • 手感芋圓芋泥鮮奶
🇹🇼 台灣過江龍 \ 🐄迷客夏 / 進駐香港已經足足五年 @milkshahk 仍然大受歡迎🤓🤓係香港手搖杯店愈開愈多既環境下要屹立不倒已經唔容易 仲要港九新界都有插旗 擴充到12間分店👏足以證明 \ 🐄迷客夏 / 既實力所在 💪而且 \ 🐄迷客夏 / 仲被台灣大學生票選no.1 最愛茶飲店添🩷***\ 🥭 雲呢拿漂浮芒果SHA冰 ($58)/平時飲開長期人氣no.1 既王牌大甲芋頭鮮奶 今次見有期間限定+新品上市!!!仲要係同Haagen-Daz聯成推成既沙冰!! 就決定試下新野!!基底係芒果沙冰 用新鮮芒果打成🍧 入面有粒粒芒果肉之餘仲有芒果啫喱🥭充滿果香又有嚼勁😋😋而最最最重點係上面放上超大個Haagen-Daz既雪糕球!! 足足有成85g!! 好足料!! 雪糕球有4款口味選擇:冧酒提子🍇/士多啤梨🍓/夏威夷果仁/雲呢拿當日揀左最百搭既雲呢拿雪糕~雪糕上面仲灑上開心果碎添💚建議可以先食幾啖雪糕 之後先同沙冰mix埋每啖都勁透心涼!! 炎夏解暑之選!! 🌞🌞\🍓米麻糬草莓鮮奶 ($43) /人氣排名Top 5 ⭐️基底採用100%歐洲草莓🍓x 嚴選鮮奶🥛草莓味新鮮香甜 唔會係好假既
🇹🇼 台灣過江龍 \ 🐄迷客夏 / 進駐香港已經足足五年
足以證明 \ 🐄迷客夏 / 既實力所在 💪

***

\ 🥭 雲呢拿漂浮芒果SHA冰 ($58)/
平時飲開長期人氣no.1 既王牌大甲芋頭鮮奶
今次見有期間限定+新品上市!!!
仲要係同Haagen-Daz聯成推成既沙冰!!
就決定試下新野!!
基底係芒果沙冰 用新鮮芒果打成🍧
入面有粒粒芒果肉之餘仲有芒果啫喱🥭
充滿果香又有嚼勁😋😋
足足有成85g!! 好足料!!
當日揀左最百搭既雲呢拿雪糕~
雪糕上面仲灑上開心果碎添💚

而最特別既手工米麻糬係由 \ 🐄迷客夏 / 獨家研發
每份米麻糬都要提前一日浸泡糯米去製成👩‍🍳
做到軟糯既口感之餘又可以吸食 非常特別
仲可以食到啖啖米香 而且米麻糬份量多
基本上每啖都可以吸到米麻糬!!!
非常有飽腹感!!🤰
如果你平時中意食煙煙韌韌既食物
絕對會愛上呢杯 \ 🍓米麻糬草莓鮮奶 / !!!💞

***
\ 🐄迷客夏 / 係台灣已經歷史悠久
由2004年開始到宜家 差唔多開業20年!!
可以話係手搖杯始祖🤓🤓
值得欣賞既係 \ 🐄迷客夏 / 不斷創新研發
不定期推出新menu
而且採用全天然食材 健康又好飲😋
足以打破大眾認為手搖杯一定唔健康既想法
身為芋泥控的我,每當想喝芋泥飲品,必會想起迷客夏Milksha的大甲芋頭鮮奶。迷客夏主打沒有奶精的健康手搖飲品,每日堅持現場蒸、煮、炒、熬各種天然食材,芋頭、黑糖、米麻糬等配料均是手工製作,無添加色素或防腐劑。於台灣設有接近二百家分店,更曾獲台灣大學生票選為No.1的手搖飲品店,不經不覺已進軍香港5年。❥ꔛ米麻糬芋泥鮮奶 ($43)手感芋泥一向是這裡的招牌,口感細膩綿滑的芋泥夾雜粒粒芋頭,這次選擇加入糯米香十足和質感軟糯的米麻糬,與芋泥鮮奶味道非常搭配,口感層次亦大大提升。❥ꔛ脆脆可可伯爵茶凍芝芝🥤 ($46)外貌十分吸引,一拿上手已看到其層次分明。自家製手工伯爵茶凍加上可可冰沙,濃郁可可香之中滲透出微微伯爵茶香。Topping可選忌廉或芝士奶蓋,我選了充滿鹹香的芝士奶蓋,配上榛子碎和薄脆片,口感非常豐富,一試難忘。雖然兩杯飲品都是固定甜度,但味道剛剛好,吃得出食材本身的天然香味,真材實料。價錢算中等,但物有所值。𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𖠿迷客夏 Milksha @milkshahk𖤣𖤥銅鑼灣利園山道17號地舖味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡服務

❥ꔛ米麻糬芋泥鮮奶 ($43)

❥ꔛ脆脆可可伯爵茶凍芝芝🥤 ($46)

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

#milksha #迷客夏 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #茶飲店 #手搖飲料 #奶蓋 #芋頭鮮奶 #芋泥控 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hongkongfood #hongkongfoodie