趁復活節假期在中環走走逛逛在PMB附近發現一間主打乳酪鮮果飲品的小店店舖名稱是《Take Your Time》加上色彩繽紛的外牆,吸引不少食客打卡~原來他們的飲品都是以新鮮水果製成不含化學添加劑,健康又放心~‣ 草莓優格果昔 ($40)紅白相間非常好看🤩草莓與Yogurt味道平衡的剛剛好喝起來口感純滑!‣ 藍莓優格果昔 ($40)藍白相間賣相很好看能喝出藍莓果肉和藍莓皮,酸酸甜甜的果然夠新鮮,甜度則是來自本身水果的甜味🫐💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟平時常見的飲品店都是售賣珍珠奶茶/檸檬茶這間小店卻與別不同,走健康路線難怪不少食客都專門過來試試~💰Total: $80 ($40pp 無服務費)📍輕時光|@takeyourtime_hk中環威靈頓街166號地下後座🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品 🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 ⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
趁復活節假期在中環走走逛逛
在PMB附近發現一間主打乳酪鮮果飲品的小店
店舖名稱是《Take Your Time》
加上色彩繽紛的外牆,吸引不少食客打卡~

原來他們的飲品都是以新鮮水果製成
不含化學添加劑,健康又放心~

‣ 草莓優格果昔 ($40)
紅白相間非常好看🤩
草莓與Yogurt味道平衡的剛剛好
喝起來口感純滑!

‣ 藍莓優格果昔 ($40)
藍白相間賣相很好看
能喝出藍莓果肉和藍莓皮,酸酸甜甜的
果然夠新鮮,甜度則是來自本身水果的甜味🫐

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
平時常見的飲品店都是售賣珍珠奶茶/檸檬茶
這間小店卻與別不同,走健康路線
難怪不少食客都專門過來試試~

💰Total: $80 ($40pp 無服務費)
📍輕時光|@takeyourtime_hk
中環威靈頓街166號地下後座

🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
2024-04-01
..每次由PMQ行落蓮香樓🪷就一定留意到👀.政府對外賣包裝 提出嚟系列措施自備餐具🍴就算習慣| 習慣當然要21日內養成但買2️⃣杯外賣🥡飲品🥤🥤可以點環保😌.輕時光|中環 🤵🏻‍♂️🤵🏻‍♀️🤵🏻📣 主打✳️ 使用新鮮水果 🆕✳️ 自家製桂花冰糖 👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳🍯✳️ 不添加化學調味劑🧪.最後|點左✌🏼杯|帶埋我既自備飲料架.🥤 1️⃣ 菠蘿優格蓋茶 🍍🫙🍼🥤 烏龍茶底▫️ Pineapple Yogurt Tea|Oolong tea .🥤 2️⃣ 青提優格蓋茶 🍇🫙🍮🥤 烏龍茶底▫️ Grape Yogurt Tea | Oolong tea.飲落口 那蓋茶優格|堅唔化學⚛️ 是 偏稀 唔甜 口感 (非喜X般厚甜😼)平衡到 甜與果味 ⚖️🍍🍍🍍🍍🍍滿滿的 菠蘿渣 🍍🍍🍍🍍🍍酸酸甜甜 | 開胃易入口 🫶🏼烏龍茶有 淡淡回甘感冰塊 🧊🧊 是碎冰片 唔會話好耐溶🍇🍇🍇 青提有飲到提子皮|堅新鮮.好耐都無飲到 如此【新鮮】【無負擔】既然果茶而且 落餐點餐|都唔使等10分鐘 就調好🌟..👨🏻‍🍳 總結報告 👩🏻‍🍳🉐📃性價比:8.9/ 10 😋|港式|台式|台式飲品|果汁🍹|咖啡店|—————————————————
每次由PMQ行落蓮香樓🪷就一定留意到👀
最後|點左✌🏼杯|帶埋我既自備飲料架
🥤 1️⃣ 菠蘿優格蓋茶 🍍🫙🍼🥤 烏龍茶底
🥤 2️⃣ 青提優格蓋茶 🍇🫙🍮🥤 烏龍茶底
飲落口 那蓋茶優格|堅唔化學⚛️
是 偏稀 唔甜 口感 (非喜X般厚甜😼)
平衡到 甜與果味 ⚖️
👨🏻‍🍳 總結報告 👩🏻‍🍳
🉐📃性價比:8.9/ 10 😋
|港式|台式|台式飲品|果汁🍹|咖啡店|
—————————————————————
📬 輕時光 Take your Time |中環 Central
地址:中環威靈頓街166號地下後座
💈 Weekday| 11:00-22:00
💈 Weekend| 11:30-19:30
2024-05-02 0 瀏覽
📍輕時光地址:中環威靈頓街166號地下後座係中環附近行行下,見到勁色彩繽紛外牆就比佢吸引左入去lol舖頭主打新鮮水果/yougety整成嘅飲品,夏天行到熱辣辣整番杯一流🥰🥭芒果優格果(M) $40設計特登將smoothie 同 yogurt 一層一層咁扭紋,打卡好靚呢新鮮水果打成真係唔同啲,飲落去好實在好滑身😆芒果甜甜地,加上yogurt嘅酸,兩者配合得非常不錯~🍓草莓優格果昔(M) $40一樣都係扭紋設計,而且草莓色睇落去仲有陣陣少女味呢✨草莓同yogurt擺埋一齊比芒果個隻再酸少少,仲岩我口味多左~真材實料嘅關係,就算係m size 飲完都已經飽飽地lol
📍輕時光
地址:中環威靈頓街166號地下後座

係中環附近行行下,見到勁色彩繽紛外牆就比佢吸引左入去lol

🥭芒果優格果(M) $40
新鮮水果打成真係唔同啲,飲落去好實在好滑身😆
芒果甜甜地,加上yogurt嘅酸,兩者配合得非常不錯~

🍓草莓優格果昔(M) $40
一樣都係扭紋設計,而且草莓色睇落去仲有陣陣少女味呢✨
真材實料嘅關係,就算係m size 飲完都已經飽飽地lol
小店坐落於一棟舊樓的地舖位置,湖水綠的標誌顏色,與富有歷史的石磚樓外牆,整體有種Vintage的清雅慢活感覺。 小店主打用新鮮生果和低脂鮮乳酪來做飲品,絕對新鮮健康,所有飲品都是即場調配的,更採用自家桂花糖來調整甜度,真的很適合現在追求健康美食的香港人🔮紅火龍優格果色新鮮的紅火龍果打成奶昔,再和yogurt一層一層的疊上,形成扭紋的效果,紅白相間非常打卡,唔單止賣相好睇,入口更非常順滑,飲品的甜味完全是來自於火龍果的甜香,與yogurt的天然酸味,非常匹配,入口感覺非常清新🔮芒果優格蓋茶以新鮮的泰國芒果與綠茶打成芒果茶底的smoothie,最正是上面一層奶蓋是用乳酪造成的,入口非常綿滑,酸甜清香冇負擔,而且還會食到一點點芒果果肉,酸甜醒胃又解渴

🔮紅火龍優格果色

🔮芒果優格蓋茶
2024-04-26 0 瀏覽
最近天氣開始熱,又係時候買杯手調飲下,經朋友介紹去左位於中環既「輕時光」買茶飲,佢地主打用新鮮水果同yogurt作配合,今次試左兩杯味道都好有驚喜,加入新鮮水果制作而成,飲落去冇平時咁heavy,值得一飲紅火龍果優格蓋茶士多啤梨優格蓋茶兩杯茶底可選桂花烏龍、茉莉級茶,茶底香濃清新,紅火龍果清甜,漸層打卡一流,今次叫左少糖剛剛好,飲倒水果本身既甜味,仲有乳酪酸甜味,好味士多啤梨酸酸甜甜好開胃,值得一試

紅火龍果優格蓋茶
士多啤梨優格蓋茶

士多啤梨酸酸甜甜好開胃,值得一試
輕時光🍍菠蘿優格蓋茶Mango Tea with Yoghurt Top菠蘿優格蓋茶結合咗低層嘅菠蘿茶,同埋面層厚厚嘅yoghurt。菠蘿嘅甜味同微酸口感帶嚟一種令人愉悅同清新水果風味。菠蘿嘅天然果味突出,卻平衡咗茶本身嘅淡雅。Yoghurt 蓋部分係明顯不同嘅質感,濃郁嘅奶香同微酸味,質地柔滑,與茶嘅清新口感形成對比,但同樣為整個飲品增添一絲清爽感。🥭芒果優格果昔Mango Yoghurt Smoothie 芒果Yoghurt Smoothie帶嚟濃郁嘅芒果風味。芒果嘅甜味同豐富嘅果香充滿口腔,令人感覺愉悅同清新。Yoghurt增添咗柔滑嘅質地同濃郁嘅奶香味道。Yoghurt嘅酸味同芒果嘅甜味相帶出一種平衡而豐富嘅口感。而且當中嘅乳酸菌益生菌,有助於消化同增強免疫力。Smoothie帶嚟清涼嘅口感,更加清爽同解渴。冰沙嘅冰凍效果令芒果嘅味道更加突出,令人喺炎熱嘅天氣中感受到一絲涼意。
輕時光

🍍菠蘿優格蓋茶

Mango Tea with Yoghurt Top

🥭芒果優格果昔

Mango Yoghurt Smoothie

2024-04-18 22 瀏覽
天氣熱左咁多,於是去左飲呢間,一出地鐵站冇耐就行到,後街既位置都幾舒服。見到佢地既門面,原來係用yogurt 製作既健康飲品。Menu上都係以水果為主題,見到全部都係用水果整既飲品,夠哂healthy。今次飲左兩款yogurt 各有特色,有好多款都想飲,下次再飲過。除左果味濃郁之外,顏色都夠哂鮮艷,打卡一流!熱情果優格果昔好creamy!!第一次飲呢款,香濃既熱情果yogurt十分突出!草莓優格蓋茶好fresh同埋果肉滿滿,酸酸甜甜好消暑!

見到佢地既門面,原來係用yogurt 製作既健康飲品。

除左果味濃郁之外,顏色都夠哂鮮艷,打卡一流!

草莓優格蓋茶好fresh同埋果肉滿滿,酸酸甜甜好消暑!

Lunch同同事食完飯,飲番杯野,take your time~每個人都需要喘息😮‍💨 me time一下,作為打工仔好好利用lunch hour飲番杯yogurt ,輕鬆一下,真材實料水果系列yogurt ♥️芒果熱情果優格果昔芒果紅火龍優格果昔顏色色彩繽紛,好適合打卡😘乳酪奶昔配上芒果🥭熱情果,黃白相間,岀來yogurt 好杰身,入口好順滑,大有一點點酸,可能當日芒果同熱情果比較生,咁樣更自然0加糖0加水,好解渴💧芒果紅火龍優格果昔用上紅肉火龍果新鮮打出嚟,鮮艷顏色紫紅色相間黃色芒果,乳酪白色,更加吸引🤩紅火龍果本來偏甜,配上芒果🥭,棉密沙冰,入口順喉,天然水果甜,夏天飲非常合適不過☀️

芒果熱情果優格果昔
芒果紅火龍優格果昔

顏色色彩繽紛,好適合打卡😘

芒果紅火龍優格果昔
外賣自取
2024-04-17 18 瀏覽
今日同朋友喺上環經過一間果汁飲料店時,見到店鋪外有很多人在拍照打卡。這間飲料店鋪雖然空間唔大,但顧客絡繹不絕。於是,好奇的我們也走過去湊湊熱鬧。飲料店有好多不同種類的水果飲品,包括優格果昔、優格蓋茶、水果乳酸飲料、水果茶和水果冰茶昔等,選擇非常多。我同朋友各自叫咗杯分嚟飲:青提優格蓋茶(桂花烏龍)$40飲落去非常清爽,甜度剛剛好,不會怕太甜。淡淡的青提子香氣為飲品帶嚟清新嘅風味。飲品裏更可以食到攪碎咗嘅提子皮同果肉,喺飲緊嘅同時很有咬口感,絕對係真材實料製作。雜莓優格果昔(大杯)$46飲品賣相好靚,果昔顏色鮮豔,非常吸引。藍莓、士多啤梨、紅桑子等唔同種類嘅雜莓酸甜可口,而優格果昔口感滑順。飲品裏仲可以食到細碎嘅雜莓果籽,豐富咗成個口感。

我同朋友各自叫咗杯分嚟飲:

青提優格蓋茶(桂花烏龍)$40

雜莓優格果昔(大杯)$46

2024-04-13
  • 雜莓優格果昔
2024-04-15 10 瀏覽
輕時光在中環已好幾年了,以乳酪作為重心的茶飲店不多,多年屹立不倒反映市場也有需求,中環OL眾多,一向對健康飲食都有追求,而結合水果和乳酪,健康之餘也好味 。今次衝著士多啤梨和seasonal木瓜yogurt smoothie去的。以士多啤梨打成沙冰伴入桂花烏龍茶,上面加上yogurt奶蓋,入口幼滑之餘又無負擔,喜歡緩緩的奶香木瓜yogurt smoothie比平時木瓜奶口感更勝一籌,本身乳酪帶天然酸甜味,層次更多 兩杯顏色影出來都超靚啊!!次次去都見到不少女士在店中打卡🤓 很喜歡它的英文名:𝗧𝗮𝗸𝗲 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲 在中環如此繁忙的地方,彷彿有一地方給大家慢活一下,感受生活—————————————————𖠿𖥣 輕時光 (中環)〒 中環威靈頓街166號地下後座—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇

—————————————————

𖠿𖥣 輕時光 (中環)
〒 中環威靈頓街166號地下後座

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-03-04
  • 草莓優格果昔
2024-04-10 16 瀏覽
有幾次經過上環都和這間色彩粉嫩的果昔店擦身而過,適逢今日剛好完嘢可以和朋友嚟飲番杯smoothie,店長和店員有禮貌和友善,店長會講解飲品嘅特色感覺唔錯。呢度座位不多通常做外賣,如果想抖下在店內飲嘢都有兩張枱Grape Tea with Yogurt Top青提優格蓋茶> 呢個係店嘅新品「春日の味道」,店長介紹我揀配烏龍茶話味道較清新,飲落果然唔錯,不會過甜咬到細碎果籽和果肉,yogurt topping幾香又唔會太filling感覺較為零負擔Mango Yogurt Smoothie 芒果優格果昔> 朋友order呢杯我亦試飲咗啖,亦不太甜較為厚身和滑,芒果味清淡,可以當係個下午茶咁飲完幾飽肚

Grape Tea with Yogurt Top
青提優格蓋茶

Mango Yogurt Smoothie
芒果優格果昔

外賣自取
2024-04-09 18 瀏覽
假期到中環一日遊, 遊逛PMQ後, 見到呢間主打健康飲品的水果飲品店, 決定幫襯一下。作為家長,一直都注重小朋友的飲食,此店主打Yogurt製作的健康飲品,全水果製作,不含任何色素增味劑,岩晒大人細路及關注健康人士。芒果紅肉火龍果優格果昔乳酪質感幼滑濃厚, 配上粒粒果肉, 果肉帶甜, 乳酪帶酸, 天氣熱, 能消暑既美味,又包肚。雜莓優格果昔同樣配上濃厚乳酪,絕對是真材實料,有很多雜莓,唔甜,完全是健康飲料。如果經過中環,去完PMQ完,極力推介給大家到此飲品店買一杯飲下。

芒果紅肉火龍果優格果昔

雜莓優格果昔

2024-03-31
  • 芒果紅火龍優格果昔
2024-04-08 10 瀏覽
每次經過 Take Your Time 輕時光 見到佢哋咁繽紛嘅顏色都覺得心情都靚啲~ 呢度係一間主打 yogurt 製作的健康飲品🍧用上水果製作,自家熬煮桂花冰糖 不含任何色素增味劑,飲落都安心啲~今次就叫咗勁靚勁少女心嘅芒果紅火龍優格果昔(中杯),成杯都係粉紅同白色相間嘅漸層顏色😍 入面仲有飲得到嘅果肉,證明真係真材實料呢杯用咗新鮮火龍果,芒果加埋 yogurt 優格混合而成,清新酸甜,好消滯解暑🧊勁啱依家嘅天氣飲~火龍果有好多纖維而且熱量唔高;而 yogurt 入面嘅乳酸菌同樣對腸道好有益,芒果令整杯嘅甜度同香氣都提升咗更加有層次加埋真係越飲越健康,越飲越靚 💗💗💗 最啱係口痕心癢想放肆下又想保持健康嘅人士~

2024-04-06
$40 (其他)
  • 芒果紅火龍果優格果昔
和朋友到PMQ閒逛,行到這間特色茶飲小店歇一歇,看到此小店主打優格果昔和新鮮水果茶,標榜全水果製作,好像很健康的,罪惡感立即減少了一大截!當然立即入內試試了!看看餐牌,除了優格果昔外,還有很多特色飲品。如蓋茶、抹茶、咖啡等。搽底亦非常考究,有桂花烏龍茶、茉莉綠茶等等。芒果優格蓋茶($40)我選了桂花烏龍作茶底,上面鋪上一層口感濃郁的yogurt作topping,比平時的芝士奶蓋順滑濃郁,罪惡感立即減少了!一入口,一浸濃郁的茶香湧出來,桂花的淡香和烏龍的清新令人入口覺得很舒服。加上新鮮香甜的芒果肉,令人覺得很清新,健康又美味!芒果熱情果優格蓋茶($40)同樣以桂花烏龍作茶底,上面的yogurt十分濃郁Creamy。配上酸酸甜甜的熱情果和新鮮香甜的芒果肉,口感清新!還有點點的熱情果蓉,令整杯飲品非常濃郁好味!

芒果優格蓋茶($40)

芒果熱情果優格蓋茶($40)
  • 芒果熱情果優格果昔
  • 芒果優格果昔
如何放肆地飲廢水而不失霸氣?大口大口零顧忌飲得豪爽因為夠健康囉第一次幫襯 takeyourtime 是因為收到很多DM推薦這家的鮮果乳酪飲品Yogurt lover可以點最rich的yogurt smoothie 想refreshing就建議選茶底配yogurt 奶蓋至於口味其實每次來都會先把焦點放在seasonal menu 生果當然是吃當造嘛那天無慮即決的是seasonal 的木瓜yogurt smoothie 走甜,喝到的都是生果的自然甜另外芒果則酸度高些Mango yogurt smoothie Papaya yogurt smoothie

如何放肆地飲廢水而不失霸氣?

大口大口零顧忌飲得豪爽

因為夠健康囉

第一次幫襯 takeyourtime 是因為收到很多DM

推薦這家的鮮果乳酪飲品

想refreshing就建議選茶底配yogurt 奶蓋

生果當然是吃當造嘛

走甜,喝到的都是生果的自然甜

另外芒果則酸度高些

Mango yogurt smoothie