2024-02-29 22 瀏覽
呢間係中環九如坊嘅茶飲店,主打水果茶x乳酪,飲多咗都唔會有罪惡感😛即刻睇吓我最鍾意飲邊款啦😆1️⃣ 水果冰茶昔超級推介芒果紅火龍果味!! 無論外貌定味道都咁出眾,兩層唔同顏色,但係飲落卻會混為一體,加埋桂花烏龍茶底,輕易就飲晒一整杯🫶2️⃣ 優格蓋茶同上面嗰款一樣,但係有一層乳酪蓋!如果你係鍾意奶蓋嘅可以試吓呢個健康版本🤣冇咁滯之餘,又可以飲到最好飲嘅冰菜果昔~優格果昔我都有試過,賣相好靚😂😚舖頭有少量座位,飲完之後可以坐低慢慢嘆🐥

1️⃣ 水果冰茶昔

2️⃣ 優格蓋茶

🍓🍍【 輕時光 • 𝕋𝕒𝕜𝕖 𝕐𝕠𝕦𝕣 𝕋𝕚𝕞𝕖 】 🍊🍋⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄威靈頓街有一間主打健康嘅Yogurt水果飲品店,採用新鮮水果,絕不添加色素增味劑,絕對真材實料,係關注健康人士嘅福音💛💕⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️🌈水果茶🌈◾️▪️超級水果茶($40)(桂花烏龍茶底)$40勁大杯‼️入面有香橙、熱情果、火龍果、菠蘿等水果🍊🤩桂花烏龍茶底芬芳醇爽,非常清涼解渴💦▪️◾️🥛優格果昔🥛◾️▪️芒果熱情果優格果昔($40/M)Yogurt 帶有微微嘅酸味,同時散發淡淡奶香,配芒果及熱情果,酸中帶甜,仲食到熱情果籽嘅顆粒感,好美味🥭😋⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:輕時光 (中環)中環威靈頓街166號地下後座
🍓🍍【 輕時光 • 𝕋𝕒𝕜𝕖 𝕐𝕠𝕦𝕣 𝕋𝕚𝕞𝕖 】 🍊🍋

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️🌈水果茶🌈◾️▪️
超級水果茶($40)(桂花烏龍茶底)

▪️◾️🥛優格果昔🥛◾️▪️
芒果熱情果優格果昔($40/M)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:輕時光 (中環)
中環威靈頓街166號地下後座
2024-02-18
2024-02-26 39 瀏覽
🩵輕時光🩵星期日前往PMQ途中偶然見到呢間小店,位於中環威靈頓街的特色茶飲,主打優格果昔同新鮮水果茶。全水果製作,融入自家熬煮桂花冰糖,健康無負擔,啱晒一邊過口癮,一邊補充日常維他命,促進腸道健康😌🥰除此之外,蓋茶、抹茶同咖啡等飲品應有盡有🫶🏻喺呢個奶茶當道嘅時代,一杯健康又美味嘅特飲更顯珍貴。🥭芒果優格蓋茶($40)📝評分:8.5/10可自選茶底(桂花烏龍/茉莉綠茶),融入新鮮芒果肉,以口感濃郁嘅yogurt作topping,取代以往常見嘅芝士奶蓋,略酸口味配搭清新香甜嘅芒果,令人回味~🍵抹茶Oreo牛乳($32)📝評分:8/10雖然呢款唔係佢哋嘅主打產品,卻十分好飲😽週日天氣略略轉涼,好啱品嚐一杯熱飲暖身。抹茶牛奶甜度恰到好處,Oreo粉留俾我哋根據喜好自行添加👍層次豐富
🩵輕時光🩵

🥭芒果優格蓋茶($40)
📝評分:8.5/10

🍵抹茶Oreo牛乳($32)
📝評分:8/10
呢間飲品店主打水果乳酪飲品,以Yogurt同新鮮水果製作,而且自家熬煮冰糖,非常健康🤩店面同飲品都色彩繽紛,打卡一流!🥭芒果優格蓋茶 ($40)好特別嘅一杯飲品💛以往飲芝士奶蓋茶飲都飲得多,今次呢杯飲品選用低卡低脂嘅 yogurt,入口好順滑,搭配淡淡嘅芒果香氣,輕盈又美味😍茶底係桂花烏龍,成個配搭好清新,飲晒成杯都唔覺膩!🍼芒果熱情果優格果昔 ($40)漸層好靚,呢杯飲品相比上面嗰杯少咗茶底,入口會更重奶味,水果香味亦會更突岀🤣熱情果加芒果,酸酸甜甜好開胃~總結:yogurt取代奶蓋,健康飽肚仲幫助腸道消化,鍾意yogurt嘅必試!
芒果熱情果優格果昔

🥭芒果優格蓋茶 ($40)

🍼芒果熱情果優格果昔 ($40)

2024-02-16 64 瀏覽
🏮芒果優格果昔 $40 9/10芒果同yogurt既味道平衡得非常好!飲到最尾都唔會太漏,值得推薦😋 -🏮芒果優格蓋茶 桂花烏龍茶底 $40 9.5/10上層係greek yogurt下層有清甜芒果味得嚟又有烏龍茶嘅回甘,甜度啱啱好。好飲!🥳-#輕時光takeyourtime @takeyourtime_hk 天后電氣道83號利景閣地下1號舖中環威靈頓街166號地下-總括黎講10/10推薦 健康過飲珍珠奶茶😆
🏮芒果優格果昔 $40 9/10
🏮芒果優格蓋茶 桂花烏龍茶底 $40 9.5/10
天后電氣道83號利景閣地下1號舖
中環威靈頓街166號地下
總括黎講10/10推薦 健康過飲珍珠奶茶😆
喺中環街市食完野行經附近呢間茶飲店選用新鮮水果同乳酪有唔同口味配搭.即叫即製店內仲有少量坐位可以坐低歇下腳✨芒果紅火龍果優格果昔加上紅火龍果.芒果嘅色澤混埋一齊好靚甜度可以按自己需要選擇✨雜莓優格果昔雜莓融入Yogurt之中酸中帶甜.味道清新飲起來仲有雜莓打成嘅粒粒健康得嚟又有飽肚感比起平日嘅台式飲品更好味剛買完嘅客人都話好少見到有咁靚嘅飲品連減肥中嘅同事都話唔食飯,飲返杯就可以通便健腸以後食完Lunch, 可以買返公司慢慢飲
喺中環街市食完野

健康得嚟又有飽肚感
比起平日嘅台式飲品更好味

剛買完嘅客人都話
好少見到有咁靚嘅飲品
連減肥中嘅同事都話唔食飯,飲返杯就可以通便健腸

以後食完Lunch, 可以買返公司慢慢飲
2024-02-15
下午茶
2024-02-14 43 瀏覽
🍊🍎🍓🍍🍒🥑🍋🍉🍅🍇位於中環嘅一間水果茶特飲店,非連鎖嘅小店。有提供果昔,蓋茶,水果乳酸,水果茶同水果冰茶昔等接近三十幾種飲料。水果方面主要有芒果,菠蘿,草莓,藍莓,火龍果,蘋果,熱情果,總有一款啱你口味😗今次黎試左一杯果昔一杯水果茶。木瓜優格果昔 $40我地揀左一個十分經典嘅配搭。佢嘅乳酪唔會好甜,所以乳酪嘅甜味就唔會蓋過水果味,攞到一個好好嘅平衡絕對有加分,又做到豐胸加通便!😌芒果紅火龍冰茶昔 $32佢有兩款茶底可供選擇,桂花烏龍同茉莉綠茶。新鮮嘅芒果同紅火龍果打爛製成,形成兩層色,打卡滿分。甜度都十分合理,我地揀左嘅烏龍茶味不算太重,享受果味為主。飲落仲會有少少肉粒,有啲咬口,整體係一杯十分新鮮嘅飲料。夏天大熱天飲一定更加refresh💦💦📍輕時光 中環威靈頓街166號地下後座#中環 #茶 #smoothie #港島美食 #中環好去處
🍊🍎🍓🍍🍒🥑🍋🍉🍅🍇

木瓜優格果昔 $40

芒果紅火龍冰茶昔 $32

📍輕時光
中環威靈頓街166號地下後座
#中環 #茶 #smoothie #港島美食 #中環好去處
2024-02-04
外賣自取
$40 (其他)
  • 木瓜優格果昔
  • 芒果紅火龍冰茶昔
2024-02-10 35 瀏覽
喺2019年我已經幫襯佢地天后嘅小店,嗰時候已經覺得佢啲飲品超級好味,完全無負擔零罪疚感 。喺中環開咗分店之後周不時都有叫外賣上公司~今次食完lunch經過忍唔住又嗌咗嘢飲啦 。係中環九如坊果度,外牆和店面都裝飾佈置得好chilled,好打卡-able 竟然有咖啡 店面裝飾和打卡位藍莓優格果昔輕時光既果昔一直係無得輸,用乳酪加新鮮水果調配,係每次都必叫既系列。今次揀左藍莓~好靚,又係調配得好清新完全無負擔無罪疚感。 紫薯時光,係期間限定飲品~飲落去好香濃紫薯,仲有綿綿既紫薯口感,配上鮮奶,一點都無heavy 或者飽膩感,甜度預設都係輕盈岩岩好。出面幅牆都好靚~勁有take your time, chill 既感覺。

喺中環開咗分店之後周不時都有叫外賣上公司~

今次食完lunch經過忍唔住又嗌咗嘢飲啦 。
竟然有咖啡
店面裝飾和打卡位

藍莓優格果昔
今次揀左藍莓~好靚,又係調配得好清新完全無負擔無罪疚感。
 紫薯時光,係期間限定飲品~

2024-02-06
5 分鐘 (外賣自取)
  • 紫薯時光
  • 藍莓優格果昔
2024-02-06 36 瀏覽
雖然我唔係第一次嚟,但今次忍唔住都要介紹下😉因為每一次嚟都有進步😊中環呢間分店,門外有一幅糖果彩色嘅打卡牆🌈同成條街嘅彩色店鋪都好襯🩷今次嚟到,店鋪嘅燈光靚咗,飲品款式多咗,同埋包裝貼心咗👍🏻之前買嘅時候,記得係只有軟膠杯蓋,拎走嘅時候都會要就住唔好倒瀉。今次喺蓋入面加咗一塊膜,無咁易倒瀉同埋保鮮啲👍🏻店員知道我拎走仲好貼心幫我癡一癡個蓋。好明顯老闆同店員都係力求進步又體貼客人🩷我最鍾意就係呢啲店鋪。芒果優格果昔 $40每次嚟都必點呢款,因為芒果嘅果香襯托出乳酪嘅奶香,非常夾。熱情果優格果昔 $40呢款同頭先一樣都係果香十足,不過係連核打碎咗熱情果,鍾意有啲口感嘅朋友就可以試。

芒果優格果昔 $40
每次嚟都必點呢款,因為芒果嘅果香襯托出乳酪嘅奶香,非常夾。

熱情果優格果昔 $40

2024-02-05 20 瀏覽
小編平時好喜歡飲yogurt,鍾意yogurt的口感和淡淡的乳酸味,順便幫助消化。在香港好少有這一類的飲品專門店,今次難得去中上環一日遊,就俾我見到有這間「輕時光」。小編和朋友分別叫了「芒果熱情果優格果昔」和「紅火龍優格果昔」。兩杯飲品都好適合打卡,當中紅火龍的一層紅一層白,顏色鮮豔,賣相一流。芒果熱情果優格果昔熱情果味特濃,酸酸甜甜,同時芒果的清新可以減低乳酪的膩感,整體不甜,熱情果的果籽亦增加了飲品的口感。紅火龍優格果昔紅火龍果是小編最喜歡的水果之一,單個吃或會太甜,但配優格果昔就好夾,甜度剛好。另外火龍果水份較多,加上優格,口感不會太濃厚,質感較輕盈。整體兩杯都好味,喜歡酸酸甜甜的可以點芒果熱情果、喜歡甜少少可以點紅火龍。#中環美食 #上環美食 #吃货 #香港吃货 #香港美食 #香港网红打卡 #香港美食探店 #輕時光#甜品#foodie#yogurt#smoothie#hongkongfoodie#moodzfoodie #moodzfoodz

紅火龍優格果昔

2024-02-03
  • 紅火龍優格果昔
  • 芒果熱情果優格果昔
2024-02-03 36 瀏覽
呢間去過幾次, 真係好鍾意佢哋嘅Yogurt Smoothies!用新鮮生果製作, 並選用自家製冰糖, 健康又好味😋~🥤芒果紅火龍優格果昔兩層顏色好靚!呢杯Yogurt Smoothie 用上新鮮芒果🥭、紅火龍果、明治4.3牛奶同純乳酪製成, 層次分明, 整體唔會太甜, 飲落好清新, 感覺好健康!芒果味比火龍果味突出, 飲落有奶香同微酸甜嘅Yogurt味, 口感順滑, 飲完唔會有飽滯嘅感覺, 冇負擔感~🥤芒果熱情果優格蓋茶茶底可以揀:桂花烏龍茶/茉莉綠茶上層係Yogurt, 下層係芒果熱情果配烏龍茶。飲嘅時候直接傾斜90度飲就可以同時品嚐到 Yogurt同埋果茶。Yogurt味酸酸甜甜, 飲到天然熱情果香, 仲食到少少果肉, 同時又有清香嘅烏龍茶味

🥤芒果紅火龍優格果昔

🥤芒果熱情果優格蓋茶
茶底可以揀:桂花烏龍茶/茉莉綠茶
2024-02-03
  • 芒果紅火龍優格果昔
2024-02-02 30 瀏覽
喺九如坊街口有間健康又美顏嘅鮮榨🍹水果乳酪🍦,外圍牆身畫上彩虹色和藍色花花壁畫,室內有翠綠色方階座位和立站高圓枱。外賣堂食都得,提供各種水果乳酪奶昔、乳酸、水果🍉茶。蘋果🍎優格蓋茶蘋果的抗氧化力強、幫助排毒、預防便秘、補充鐵質等多種功效,而且熱量低,再加上乳酪更加通便,味道清甜,帶點輕酸奶味,健康又好飲!芒果🥭熱情果優格蓋茶這款味道會再酸少許,有熱情果的粒粒,芒果味也有,整體很清新開胃!熱情果一樣可以抗老、美白和解便秘,健康美顏!輕時光📍中環威靈頓街166號地下後座

蘋果🍎優格蓋茶

芒果🥭熱情果優格蓋茶

輕時光
📍中環威靈頓街166號地下後座
2024-02-01 21 瀏覽
行街既時候經過呢間飲品店招牌很醒目我就毫不猶豫走進店內睇住個餐牌我覺得花多眼亂有選擇困難症結果我隨便點咗一杯藍莓優格酸酸甜甜都幾好味好適合口渴的時候飲下次再試其他味😄
行街既時候
酸酸甜甜
都幾好味
好適合口渴的時候飲
下次再試其他味😄
餐廳標明「全水果製作、自家熬煮桂花冰糖」、「不含化學添味劑」顧客們可以放心飲用,是健康之選!店舖製作的飲品選項多元化,除了普遍茶飲店的咖啡/純茶/抹茶/牛乳類別,還主打Yogurt果昔/蓋茶、水果乳酸/茶。店鋪位於九如坊,今日中午去,店內及店外也很多人等待飲品,非常熱鬧。店內有兩個舒服既小座位,打卡一流。[招牌飲品]藍莓Yogurt果昔賣相精緻,一杯有兩隻色間隔!藍莓果蓉混合乳酪超好飲,開胃解膩!紅火龍果乳酸(加配寒天)店內有一位置放滿了新鮮的火龍果備用,飲品即叫即造。味道清新,火龍果果肉打至溶身無粗粒,加了寒天粒飲用,口感十足。味道飲落酸酸地好開胃🤤。

[招牌飲品]
藍莓Yogurt果昔

紅火龍果乳酸(加配寒天)
喝手搖飲料喝到有點膩,想要來點新鮮、健康的。在中上環就找到這一家門面用上吸睛的Tiffany Blue 顏色的 Take Your Time。店舖雖然不算大,但也有能讓你享受輕時光的位置。1️⃣芒果熱情果優格果昔MANGO PASSIONFRUIT YOGURT SMOOTHIE兩種水果的比例均等,同時能喝到芒果和熱情果的香,而且甜度適中。很喜歡這杯果昔的層次感,由於用真材實料,所以會有稠度,喝完會令人有一點點飽腹感。2️⃣超級水果茶(茶底可選桂花烏龍或茉莉綠茶)SUPER FRUITS TEA真的稱得上為超級,每一款水果的分量都很足,不是象徵式的放幾塊水果,裡面有蘋果、紅肉火龍果、熱情果、菠蘿、橙、檸檬等。每一款都很新鮮,令整杯水果茶都充滿果香,喝完一大杯的水果茶,再吃光裡面的水果,真的很滿足!
喝手搖飲料喝到有點膩,想要來點新鮮、健康的。

1️⃣芒果熱情果優格果昔

2️⃣超級水果茶(茶底可選桂花烏龍或茉莉綠茶)
SUPER FRUITS TEA