2024-04-27 66 瀏覽
今晚想來試一下, 不過越南野大多數湯粉都係牛湯底, 唔會提供其他湯底, 所以平時都唔多食越南野😅已經夜晚8点幾但都幾多人👍有幾張餐牌所以都有d選擇困難😜有好多小食同飯款,亦可以好似車仔麵敢㨂餸自選牛湯雞湯椰汁酸湯蕃茄湯, 亦可以揀配白飯薑黃飯, 配撈檬甚至沙律😋也可以揀汁, 如果湯粉就可以要檬粉河粉或加$轉金邊粉甚至粉絲, 亦可以加$以優惠價配小食或飲品, 我唔想食炸野, 未試過椰汁酸湯, 試下椰汁酸湯滑雞湯粉轉金邊粉, 等左一陣送來, 賣相幾靚🤩 望落去份量都唔少, 試下啖湯先😛 好香飲落有d酸酸地, 湯底也濃, 正😍忍唔住即刻再飲😆 然後望下d金邊粉, 佢可能剛煮起, 所以係一舊, 要自己用筷子整散佢, d粉都唔太少🤭 食落都好味, 唔會煮到過淋及太碎, 再食舊雞先, 雞份量唔係好多, 不過我就啱啱好, 食到醃得幾入味🥰唔會煮到過左火, 食到完全係平時食串燒雞個只味, 我因為不斷飲湯, 自己無加到飲品, 所以都幾口渴🤣🤣 如果多d人就可叫下小食, 不過大家要留意, 佢係要收加一, 另外佢做緊儲印仔,滿5個當20元, 可以堂食使用🤗 依度真係唔錯, 可以再來試其他😅👍 小店有一份親切人情味😻我會再來😸
2024-04-26
2024-03-26 404 瀏覽
當日同朋友去開旺角行街 經過俾佢哋嘅招牌椰汁酸湯湯麵吸引咗 幾特別!真係未食過😝 決定入去試試佢😎✦ 越式生牛肉牛骨湯河 ($66)牛肉片肥瘦適中 但湯底唔夠清甜 比較清河粉反而值得一讚 滑得黎又彈牙👍🏻✦ 招牌手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉 ($72)一開始聽到椰汁以為會好膩 點知食落去酸酸地超開胃 又唔油 一啖一啖接着飲 最後飲晒成個湯底😋雞絲同一般唔同白烚雞胸絲 預先醃制好嘅雞肉碎 好入味 一啲都唔吝嗇 份量超多👍🏻扎肉味道不過不失 但質地彈牙啲會更好!唯一美中不足係 檬粉比較碎😝✦ 牛+豬𝐏𝐡𝐨套餐 $109套餐包咗2個小食+1個主食//小食//♦︎ 無骨黑糖鳳爪沙律🥗 椰菜沙律山酸酸甜甜 雖然鳳爪唔太食到黑糖味 炸鳳爪都非常入味 而且無骨啱晒我呢啲懶人😝 ♦︎ 手撕雞檬紙卷 檬紙皮煙煙韌韌 中間嘅生菜份量十足🥬 食落「索索~」聲 配上酸酸嘅撈檬汁 都幾開胃//主食//🍅紅蕃茄湯檬配餸|生牛肉 // 烤牛肉 // 豬頸肉 // 豬扒生牛肉質好嫩 牛味亦相對濃郁 ; 烤牛似用沙嗲醬醃製過; 豬頸肉肥瘦適中; 豬扒唔嚡口 而且份量頗多湯底濃稠 茄膏味都幾濃🥫 鮮蕃茄份量十足味道有啲似中式嘅羅

✦ 越式生牛肉牛骨湯河 ($66)
牛肉片肥瘦適中 但湯底唔夠清甜 比較清
河粉反而值得一讚 滑得黎又彈牙👍🏻
越式生牛肉牛骨湯河

✦ 招牌手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉 ($72)
扎肉味道不過不失 但質地彈牙啲會更好!
唯一美中不足係 檬粉比較碎😝

♦︎ 手撕雞檬紙卷

//主食//
🍅紅蕃茄湯檬
配餸|生牛肉 // 烤牛肉 // 豬頸肉 // 豬扒
湯底濃稠 茄膏味都幾濃🥫 鮮蕃茄份量十足味道有啲似中式嘅羅宋湯 🍅

✦ 招牌椰汁酸湯🥥滑雞湯檬粉 $82
湯底酸酸地好開胃 中和左椰汁嘅膩感👍🏻
雞肉肉質都算嫩滑 但個人誤以為係似海南雞嘅雞件 上菜之後先發現係調味嘅雞肉 味道有少少似平日飲開嘅泰式雞肉串 份量比較少 個人覺得性價比唔算高🙈個人推介手撕雞扎肉配料多啲😝

個人下次會一定會encore 佢地嘅椰汁酸湯 配河粉 咁就perfect喇!牛+豬𝐏𝐡𝐨套餐都好抵 食 多餸得嚟 仲有埋小食😎
下次想試埋佢哋嘅芝士蝦多士 見到好多枱都有叫到 睇落幾吸引咁🤩
越式生牛肉牛骨湯河
牛+豬𝐏𝐡𝐨套餐
又食越南嘢啦😎 呢排食越南嘢食上癮👅喺廣華街附近嘅呢間越南餐廳超旺場勁多人食,ᴍᴇɴᴜ仲有好多款嘢食俾客人揀😍 諗唔到點樣嗌仲可以揀sᴇᴛ添🥳1️⃣ 手撕雞檬紙卷 配 牙車快沙律🥢米紅煙煙韌韌好過癮😆 入面卷椰菜絲、 青瓜絲、柚子、蘿蔔同炸蒜,外層好有彈性,內層好爽脆,兩種口感好有層次感🤭而沙律就再加埋柚子,份量好大,食落好新鮮好健康😎2️⃣ 蔥油三味配黃薑飯🐖好耐無食過黃薑飯啦🙈 唔好睇佢外表係唔係黃黃嘅顏色但係一啲都唔辣😎肉類有三款,有:豬扒、扎肉、豬頸肉;而配菜就有蘿蔔、蔥油同炸蒜‼️ 真係一啲都唔簡單🥹3️⃣ 蔥油香茅大雞扒檬粉🐔超級無敵勁大塊雞扒‼️一望到實物嗰陣我都呆咗幾秒,因為真係太大塊了🤣配料都幾多下嫁,有洋蔥、蔥花、炸蒜😋…我就轉咗做牛骨湯底嘅檬粉,再加入佢哋嘅調味三寶:指天椒、青檸同蝦油蒜頭,好味程度+100😂4️⃣ 吉百利朱古力🍫同普通嘅朱古力唔同,呢杯係超濃郁,連平時少飲飲品嘅媽咪都讚😆
又食越南嘢啦😎 呢排食越南嘢食上癮👅

1️⃣ 手撕雞檬紙卷 配 牙車快沙律🥢

手撕雞檬紙卷 配 牙車快沙律

而沙律就再加埋柚子,份量好大,食落好新鮮好健康😎

2️⃣ 蔥油三味配黃薑飯🐖

3️⃣ 蔥油香茅大雞扒檬粉🐔

超級無敵勁大塊雞扒‼️
蔥油香茅大雞扒檬粉

一望到實物嗰陣我都呆咗幾秒,因為真係太大塊了🤣
蔥油香茅大雞扒檬粉

配料都幾多下嫁,有洋蔥、蔥花、炸蒜😋…

4️⃣ 吉百利朱古力🍫
吉百利朱古力

吉百利朱古力
2天前 0 瀏覽
平時我都好鍾意食越南菜,今日同朋友去開旺角見到有間「越男仔」餐廳,門口睇見餐牌價錢都ok,就入去食啦。午市套餐1個主食,2個小食,餐湯和餐飲 $89主食揀咗招牌無骨海南雞配黃薑飯,雞件有光澤,雞皮爽滑,肉質好嫩,配秘製醬汁,味道豐富可口。米飯粒粒分明,個飯配埋雞湯,足料又好味。越式滴漏咖啡,咖啡底部有煉奶,攪勻更好飲。無骨鳳爪沙律,鳳爪用黑糖醃製,配以新鮮蔬菜和特製醬汁,味道鮮美。手撕雞檬紙卷,紙卷煙煙靭靭有咬口,裏面仲有紅蘿蔔絲、青瓜絲和米粉,帶來清新口感。火炙 燒牛+脆雞撈檬粉 $74呢個有驚喜,勁大碗,火炙燒牛和脆雞各有3大件,CP值非常高。跟餐:越式春卷2件 +$19春卷即叫即炸,上枱仲係熱辣辣,外酥內脆,餡料都好豐富,食物有層次。跟餐:鮮菠蘿梳打 +$20新鮮菠蘿切到一粒粒,酸酸甜甜,加入梳打。食完炸物,喝一啖感覺清新。#devietson #越男仔 #越南美食#越男仔旺角店 #旺角美食

午市套餐1個主食,2個小食,餐湯和餐飲 $89
主食揀咗招牌無骨海南雞配黃薑飯,

火炙 燒牛+脆雞撈檬粉 $74

• 火炙燒牛+脆雞撈檬粉
  • 手撕雞檬紙卷
  • 招牌去骨海南雞配黃薑飯
  • 無骨鳳爪沙律
個人覺得放工唔知食咩好嘅話,如果得$70budget又要食到越南嘢,呢間似乎都唔錯~海南雞飯$76跟黃薑飯,啲雞好嫩滑,黃薑飯淡淡薑味,正呀~個friend 跟餐叫咗杯凍拉茶$13幾幼滑~我自己叫咗個越式生牛肉湯河$66,牛湯偏濃味,但落埋指天椒、青檸、蝦油蒜頭就啱啱好,btw 雖然上菜嗰陣個牛肉已經熟咗,但啲牛都幾香,啲河粉多到食唔哂~超抵 ~另外跟餐叫咗杯咸檸柚子蜜$26 清新消滯兼解膩#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食

5天前 0 瀏覽
我最近造訪了位於旺角的越南仔餐廳,這裡提供了一系列美味的越南料理。讓我一一為大家介紹我所享用的菜餚。首先,他們的招牌菜之一是原隻海南雞脾。這道菜以嫩滑多汁的雞脾為主角,搭配著香氣十足的海南雞飯。雞脾烹調得恰到好處,肉質鮮嫩,每一口都帶來滿滿的雞肉風味。海南雞飯的香氣和口感也非常出色,米飯蓬鬆,伴隨著微妙的雞油香。我強烈推薦這道招牌菜,絕對是雞肉愛好者的不二之選。另一道我品嚐的特色菜是椰汁酸湯。這道湯以新鮮椰汁為基底,加入了豐富的海鮮和蔬菜,帶來了豐富的口感和層次感。椰汁的甜香與酸湯的酸爽相互融合,味道令人驚艷。湯裡的海鮮和蔬菜保持了原汁原味,口感鮮嫩,使整道菜更加美味可口。如果你喜歡檸檬的清新味道,那麼你絕不能錯過他們的檸粉。這道檸粉是一道清爽的甜點,搭配了新鮮的檸檬汁和檸檬皮絲。它的口感柔軟細膩,檸檬的酸甜味道恰到好處,令人回味無窮。這是一道完美的結尾,讓我在品嚐完主菜後感到非常滿足。除了以上的特色菜,越南仔餐廳還提供了其他美味的選擇。他們的自家製沙爹串燒是一道絕對不能錯過的美食。這道菜包括了牛肉、雞肉和豬肉的串燒,每一種肉都烤得香嫩多汁。加上他們撒在上面的檸粉,更是提升了整體口感和

首先,他們的招牌菜之一是原隻海南雞脾。

除了以上的特色菜,越南仔餐廳還提供了其他美味的選擇。他們的自家製沙爹串燒是一道絕對不能錯過的美食。這道菜包括了牛肉、雞肉和豬肉的串燒,每一種肉都烤得香嫩多汁。加上他們撒在上面的檸粉,更是提升了整體口感和風味。這款串燒絕對是肉食愛好者的最愛。

最後,我還品嚐了他們的炸春卷。這道炸春卷外酥內嫩,裡面包裹著豐富的蔬菜和肉類。沾上他們特製的沾醬,更是美味無比。這是一道經典的越南小吃,越南仔餐廳的炸春卷絕對不會讓你失望。

總結來說,越南仔餐廳提供了美味多樣的越南料理選擇。無論你是喜歡雞肉還是海鮮,還是喜歡清爽的檸檬風味,這裡都能滿足你的味蕾。他們的招牌原隻海南雞脾和椰汁酸湯都是絕對的推薦菜,讓人回味無窮。此外,自家製沙爹串燒和炸春卷也是不容錯過的美食。無論你是想享受正宗的越南料理,還是尋找新的美食冒險,越南仔餐廳都值得一試。
2024-04-27 0 瀏覽
放工就去左MK ,好耐都無做MK 妹,今次係特登出去食「越男仔」食越南嘢,之前係沙田都食過一次,覺得唔錯,今次我地叫左-「招牌生蠔椰汁酸湯湯檬粉」$109 ,好大碗 ,一碗有4隻蠔,蠔都生鮮鮮甜,同個椰汁湯底 配夾得唔錯,如果再有d辣味就勁正😂-「招牌去骨海南雞配黃薑飯」套餐仲有手撕雞檬紙卷+無骨黑糖鳳爪沙律 $92好豐富 ,食唔晒,個手撕雞紙卷唔錯,皮薄,海南雞份量都好足 ,食都夠滑。服務方面:店員都好nice , 有禮貌。#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食
放工就去左MK ,好耐都無做MK 妹,
今次係特登出去食「越男仔」食越南嘢,
之前係沙田都食過一次,覺得唔錯,
今次我地叫左
好豐富 ,食唔晒,個手撕雞紙卷唔錯,皮薄,
海南雞份量都好足 ,食都夠滑。
服務方面:店員都好nice , 有禮貌。

• 招牌無骨雞配黃薑飯
2024-04-23 13 瀏覽
夏天熱辣辣🔥無咩胃口😁食越南野最岩今日去左旺角廣華街📍越男仔 叫左晚市套餐跟前菜同主食前菜🥢無骨鳳爪沙律併椒鹽脆蛋魚柳~夠哂清新主食🥢蔥油三味配黃姜飯 黃姜飯好入味~配扎肉、豬扒、豬頸肉👏🏻好香口越男仔火生牛河河粉🍲 好喜歡佢地湯底✅飲落有淡淡牛肉香味又鮮甜更會配上越男仔自家調味料蒜油、辣椒、青檸😍食落開胃跟餐轉特飲雙檸茶~係檸檬🍋同青檸🍋‍🟩檸檬茶好清新#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 越男仔 📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號
夏天熱辣辣🔥無咩胃口😁食越南野最岩
今日去左旺角廣華街📍越男仔

叫左晚市套餐跟前菜同主食
前菜🥢無骨鳳爪沙律併椒鹽脆蛋魚柳~夠哂清新

主食🥢蔥油三味配黃姜飯
黃姜飯好入味~配扎肉、豬扒、豬頸肉👏🏻好香口

越男仔火生牛河河粉🍲

好喜歡佢地湯底✅飲落有淡淡牛肉香味又鮮甜
更會配上越男仔自家調味料
蒜油、辣椒、青檸😍食落開胃

跟餐轉特飲

雙檸茶~係檸檬🍋同青檸🍋‍🟩檸檬茶好清新

越男仔
📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號
2024-04-13 28 瀏覽
一向鍾情於越南菜式,今晚和朋友去旺角探店旺角越男仔評分好高,天氣熱最啱食湯檬粉💛鎮店燒芝士珍寶有機蘑菇(買一送一‼️)珍寶蘑菇低卡又好味,芝士香味洋溢,蘑菇好Juice,味道一流~我哋揀咗釀牛肉和釀生蠔,牛肉嫩滑味道稍為偏重配上蘑菇一齊食啱啱好😍生蠔大大隻,真系食過返尋味牙車快沙律➕手撕雞檬紙卷沙律材料充足,伴有手撕雞椰菜絲和青瓜絲等,再加入越男仔特製涼拌汁,爽口酸甜好開胃~極力推薦薄薄的外層係檬粉皮,包住生菜、雞絲和青瓜絲,皮薄餡大,淋上微酸又清新的醬汁,令人入口極之開胃😋牛➕豬pho 配蕃茄湯檬粉整碗檬粉湯底濃郁滿滿的蕃茄味,湯香味撲鼻而來,非常鮮甜,有不少人都只湯底好飲到要飲清光,材料亦非常豐富,有豬頸肉、牛肉、炸豬扒等,肉質鮮嫩,非常出色,每啖都鮮甜可口⋯⋯
一向鍾情於越南菜式,今晚和朋友去旺角探店
旺角越男仔評分好高,天氣熱最啱食湯檬粉💛

鎮店燒芝士珍寶有機蘑菇(買一送一‼️)

牙車快沙律➕手撕雞檬紙卷

牛➕豬pho 配蕃茄湯檬粉
2024-04-12
  • 牛+豬Pho
  • 手撕雞檬紙卷
2024-04-11 23 瀏覽
越男仔 旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖行完旺角,好肚餓,突然好想食海南雞同蝦餅,於是去[越男仔]食越南菜。招牌去骨海南雞配薑黃飯雞肉份量多,雞皮爽滑,肉質嫩滑,加上已經去骨,食落淡淡肉,點上其特製醬汁,加上薑黃飯的香氣,我很喜歡。越式生牛肉河粉湯底好好味,鮮甜而不油膩,牛肉煮得剛剛熟,好淋有肉味,唔會鞋口,河粉夠滑,加入洋蔥同芽菜,味道唔錯。越式蝦餅蝦肉新鮮彈牙而嫩滑,外皮炸得酥脆,不肥膩,每一口都充滿了蝦的鮮美,係我最喜愛的一道菜。#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食
越男仔
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
招牌去骨海南雞配薑黃飯
越式生牛肉河粉
越式蝦餅

• 招牌去骨海南雞配黃薑飯
2024-04-05 21 瀏覽
今日接老公放工食好嘢 放工去旺角食嘢啦 好鍾意食呢一間越南新派fusion菜 晚上都幾多人應該好有質素沙嗲烤牛湯檬粉 牛肉好嫩 份量都好多 湯底好清甜好好味飲品點咗個呢度特別嘅冰凍水果茶裏面有薄荷 檸檬 菠蘿 感覺好健康越式生牛肉牛骨湯檬粉牛肉量超多湯底 好清小食點咗個法式芝士蝦多士真係必食呀分量又多芝士半溶狀態同埋啲蝦肉 好夾 好好味串燒沙嗲 沙嗲味好香 好多沙爹汁 啲肉烤到好香呢套嘢食質素高坐得好舒服 上菜速度快 嘅實質素又高真係可以成日encore出post幫我加返 #devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食

沙嗲烤牛湯檬粉

真係必食呀分量又多芝士半溶狀態同埋啲蝦肉 好夾 好好味

串燒沙嗲
沙嗲味好香 好多沙爹汁 啲肉烤到好香

2024-03-20 87 瀏覽
今日食一間想好耐既越南小店,越南仔、 同其他既越南餐廳吾同,呢度既野會較新點🎉🎉🎉冰鎮蜜糖番茄:加入蜜糖調味,然後冷藏以提供涼爽的口感。番茄的酸甜味道和清脆的質感,適合作為開胃菜或涼拌菜享用。皇牌拼盤:皇牌拼盤是一道包含凰爪沙律、牛油雞翼和越式春卷的拼盤。凰爪沙律是一道以凰爪為主要材料的涼拌菜,。牛油雞翼是經過油炸或雞翅膀,外層酥脆,內部多汁。越式春卷是一種越南風味的春卷,由米紙包裹蔬菜和肉類製成窩蛋火車頭椰汁酸湯河:窩蛋火車頭椰汁酸湯河是一道具有濃郁椰汁和酸湯味道的炒河粉菜品。以椰汁和酸湯調味。這道菜的特點是口感滑嫩,湯汁鮮美,帶有椰香和酸甜的風味。四寶番茄椰汁酸湯湯檬:湯的湯底由番茄和椰汁熬煮而成,加入配料,使湯汁濃郁鮮美。這道湯的特點是酸甜可口,融合了番茄和椰汁的風味,帶有豐富的口感和營養價值。
今日食一間想好耐既越南小店,越南仔、
同其他既越南餐廳吾同,呢度既野會較新點🎉🎉🎉

冰鎮蜜糖番茄:

皇牌拼盤:

窩蛋火車頭椰汁酸湯河:

四寶番茄椰汁酸湯湯檬:

2024-03-15 87 瀏覽
小店位於旺角廣華街,主打多款經典嘅越南料理,主食、小食、飲品應有盡有,唔同時段有唔同餐牌,店內唔大但座位之間有適當距離,而且都幾乾淨,喺附近行街嘅過嚟試試無妨~ 法式芝心蝦多士係呢度嘅招牌菜,炸至金黃酥脆,內裏彈牙,搭配流心芝士都幾夾!炸春卷同樣有驚喜,好大一塊,裡面包住滿滿嘅餡料,口感豐富,不過偏油咗少少🤏 雞翼有幾款口味,蒜香味突出,炸至外脆內嫩,肥美啖啖肉,讚!手撕雞檬紙卷都唔錯,層次感豐富,外層帶點煙韌感,一定要點醬汁食🤣 軟殼蟹原隻上,炸至脆身,一口接一口!沙嗲串燒有齊豬牛雞各一串,喜歡呢度嘅沙嗲,惹味得嚟又唔膩,肉質唔嚡,比出面嘅出色!健康之選有手絲雞沙律,手絲雞果然一絲絲,菜夠鮮甜,配上醬汁令人胃口大開~

2024-03-15 53 瀏覽
今日去咗旺角食越南菜。下午茶套餐好抵食,包括主食連飲品,我哋費事食咁多,所以主要都係叫小食,咁就可以試到唔同款式,又唔驚食完會好飽。我最鍾意食呢度嘅炸物。整體嚟講佢嘅份量都唔算少,而且每一舊都幾大塊。炸物有雞翼、春卷、蝦多士、軟殼蟹,出邊好脆入邊多餡,蝦多士最正,中間仲有流心芝士好鬼吸引。本身以為得配菜,估唔到每一碟下面都有一大堆沙律,感覺十分之健康。沙律菜好新鮮,而且點咗啲醬汁令到成件事更加開胃。呢度食tea都真係幾唔錯,見佢啲粉飯類都幾靚仔,下次肚餓啲嘅可以試吓。

2024-03-06 109 瀏覽
旺角廣華街食店好多,今晚想試下新野,㨂左之前未幫襯過嘅[越男仔]🙋🏻,估唔到味道咁正🤩 超有驚喜🤤 越式生牛肉🐮 河粉係食越南野必點嘅😚 ,牛肉超嫩超滑🤩 ,一D 都唔騷👍 ,厚薄啱啱好,浸落熱辣辣嘅牛骨湯裡面淥一陣,牛肉嘅鮮味出曬黎🤩🌟 極級好味🤤🤤🤤🤤 。另外叫咗個蒜蓉牛油扎肉雙蝦撈金邊粉,碟粉同個名一樣很有份量🥴❤️ ,入口香而不膩,金邊粉特意由越南入口,保證風味一樣👍 食落彈牙有咬口😚 。小食叫咗個芝士蝦多士,炸得外脆內軟,中間位置被濃濃的芝士餡料填滿,混合蝦肉一齊咀嚼,口感即時變得更香更滑,超級邪惡極之好味😈❤️👍