2024-03-15 91 瀏覽
小店位於旺角廣華街,主打多款經典嘅越南料理,主食、小食、飲品應有盡有,唔同時段有唔同餐牌,店內唔大但座位之間有適當距離,而且都幾乾淨,喺附近行街嘅過嚟試試無妨~ 法式芝心蝦多士係呢度嘅招牌菜,炸至金黃酥脆,內裏彈牙,搭配流心芝士都幾夾!炸春卷同樣有驚喜,好大一塊,裡面包住滿滿嘅餡料,口感豐富,不過偏油咗少少🤏 雞翼有幾款口味,蒜香味突出,炸至外脆內嫩,肥美啖啖肉,讚!手撕雞檬紙卷都唔錯,層次感豐富,外層帶點煙韌感,一定要點醬汁食🤣 軟殼蟹原隻上,炸至脆身,一口接一口!沙嗲串燒有齊豬牛雞各一串,喜歡呢度嘅沙嗲,惹味得嚟又唔膩,肉質唔嚡,比出面嘅出色!健康之選有手絲雞沙律,手絲雞果然一絲絲,菜夠鮮甜,配上醬汁令人胃口大開~

2024-03-15 66 瀏覽
今日去咗旺角食越南菜。下午茶套餐好抵食,包括主食連飲品,我哋費事食咁多,所以主要都係叫小食,咁就可以試到唔同款式,又唔驚食完會好飽。我最鍾意食呢度嘅炸物。整體嚟講佢嘅份量都唔算少,而且每一舊都幾大塊。炸物有雞翼、春卷、蝦多士、軟殼蟹,出邊好脆入邊多餡,蝦多士最正,中間仲有流心芝士好鬼吸引。本身以為得配菜,估唔到每一碟下面都有一大堆沙律,感覺十分之健康。沙律菜好新鮮,而且點咗啲醬汁令到成件事更加開胃。呢度食tea都真係幾唔錯,見佢啲粉飯類都幾靚仔,下次肚餓啲嘅可以試吓。

2024-03-06 113 瀏覽
旺角廣華街食店好多,今晚想試下新野,㨂左之前未幫襯過嘅[越男仔]🙋🏻,估唔到味道咁正🤩 超有驚喜🤤 越式生牛肉🐮 河粉係食越南野必點嘅😚 ,牛肉超嫩超滑🤩 ,一D 都唔騷👍 ,厚薄啱啱好,浸落熱辣辣嘅牛骨湯裡面淥一陣,牛肉嘅鮮味出曬黎🤩🌟 極級好味🤤🤤🤤🤤 。另外叫咗個蒜蓉牛油扎肉雙蝦撈金邊粉,碟粉同個名一樣很有份量🥴❤️ ,入口香而不膩,金邊粉特意由越南入口,保證風味一樣👍 食落彈牙有咬口😚 。小食叫咗個芝士蝦多士,炸得外脆內軟,中間位置被濃濃的芝士餡料填滿,混合蝦肉一齊咀嚼,口感即時變得更香更滑,超級邪惡極之好味😈❤️👍

2024-03-05 78 瀏覽
旺角行街,順便喺附近醫肚。經過呢間越南餐廳,見到入面都幾多人食,就決定入去啦!❇️菠蘿烤雞肉➕$9雞扒加嘅雞扒炸得唔夠脆口,另外烤雞肉味道一般❇️胡志明市蕃茄湯四寶湯檬粉(豬扒加豬頸肉)蕃茄酸酸地比較開胃,豬頸肉肉質OK,上面寫明係豬扒,但圖中可見係雞扒黎,同上一個餐加$9嘅烤雞肉係同一樣野黎😂其實我食豬扒雞扒都冇所謂,但雞扒味道真係麻麻,似係醃咗好耐,肉質柴。❇️凍檸茶正正常常❇️餐湯-揀咗牛骨湯可以揀牛骨湯/清雞湯/+5椰汁酸湯/+5紅蕃茄湯可以話係味精湯黎,飲咗一啖之後就唔想飲❇️餐牌

❇️菠蘿烤雞肉➕$9雞扒
加嘅雞扒炸得唔夠脆口,另外烤雞肉味道一般

❇️胡志明市蕃茄湯四寶湯檬粉(豬扒加豬頸肉)

❇️凍檸茶
正正常常

❇️餐湯-揀咗牛骨湯
可以揀牛骨湯/清雞湯/+5椰汁酸湯/+5紅蕃茄湯
可以話係味精湯黎,飲咗一啖之後就唔想飲

❇️餐牌
2024-03-05 62 瀏覽
今日嚟開旺角廣華街呢頭睇錶,差唔多食飯時間見到呢間餐廳感覺好正宗,望到老闆拎到好多獎,決心試吓。冰鎮蜜糖番茄呢個係餐廳在台南嘅得獎菜式,加入蜜糖同柚子蜜調味,冷藏後食落有冰爽清脆質感,適合作為開胃菜或涼拌菜小食。皇牌拼盤包括凰爪沙律、牛油雞翼和越式春卷的拼盤。凰爪係用黑糖醃製過嘅,食落甜甜酸酸,配上沙律菜幾清新。牛油雞翼經過油炸,外層酥脆,內部多汁。越式春卷由米紙包裹蔬菜和肉類製成,同一般餐廳食嘅春卷好唔同口感,食落香脆有特色。窩蛋火車頭椰汁酸湯河 轉椰汁酸湯+$5呢碗濃郁椰汁加上酸湯味道嘅湯河粉。主調為椰汁和酸湯調味,火車頭配料有炸牛丸、香茅牛肉、生牛肉、牛栢葉、牛筋,配料分量十足,滑蛋令到整碗粉更滑嫩,食完真係大滿足啊!四寶椰汁酸湯湯檬 轉椰汁酸湯+$5湯底由椰汁和酸湯熬煮,加入青檸同越式調味,食落好開胃。四寶包括香茅豬扒、扎肉、鹼豬肉、豬肉丸,全部以豬為主打,啱哂想食越南菜又唔食生牛肉嘅人。

冰鎮蜜糖番茄

皇牌拼盤

窩蛋火車頭椰汁酸湯河 轉椰汁酸湯+$5

四寶椰汁酸湯湯檬 轉椰汁酸湯+$5

2024-03-02
2024-03-01 59 瀏覽
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:生牛雙蝦椰汁酸湯檬 $118 ,牛油雞翼 $29,滋味乳酪三色冰 $29生牛雙蝦椰汁酸湯檬:新鮮的牛肉和嫩滑的鮮蝦,配上椰汁和酸湯檬,味道獨特而美妙。牛肉和鮮蝦的品質非常優秀。牛肉切得薄片,肉質幼滑且易於品嚐。鮮蝦鮮嫩多汁,晶瑩剔透,帶有豐富的海鮮風味。。椰汁帶有濃厚的椰香,與牛肉和鮮蝦的鮮味相得益彰。酸湯檬提供了酸爽的口感,湯汁口感濃郁而濃稠,恰到好處!😄😄😄越男仔調味三寶:根據店方提示,新鮮指天椒x1,新鮮青檸x1,蝦油蒜頭x2,能帶出湯檬酸味,但我較為進取,指天椒及青檸落了雙倍!👍👍👍牛油雞翼:雞翼的炸製技巧非常到位。外層炸得酥脆,吃起來帶有一種美妙的脆口感。而內部的肉質則保持著多汁和嫩滑,每一口都帶來了口感的滿足。!😍😍😍滋味乳酪三色冰:乳酪配搭紅豆、綠豆、椰汁和薄荷葉。乳酪濃郁順滑,味道酸甜,紅豆及綠豆口感軟綿,椰汁香氣濃郁,薄荷葉又帶來清涼感覺,帶來了多層次的享受!😋😋😋
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐

抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-02-10 126 瀏覽
這天我一個人去旺角買東西,然後吃個早晚餐。這是一家越南菜餐廳,環境很乾淨舒適。食物方面,我點了招牌海南雞脾椰汁酸湯檬粉、越式蝦餅及龍眼花蜜。龍眼花蜜味道不是非常甜,但龍眼香氣十足。越式蝦餅外皮不是很香脆,但它肉質很彈牙。調味上,它濃淡適中。不過,我覺得沾上酸酸甜甜的醬汁後味道更優秀!海南雞脾很嫩,酸湯亦很開胃美味!但餐廳的調味三寶是這天最能吸引我的。三寶分別是新鮮指天椒、青檸及蝦油蒜頭。我覺得這裡的蝦油蒜頭味道非常香濃,只是兩匙便使整碗酸湯充滿蝦子香氣!整體來說,食物都很美味,使我很滿足!
這天我一個人去旺角買東西,然後吃個早晚餐。
這是一家越南菜餐廳,環境很乾淨舒適。
龍眼花蜜味道不是非常甜,但龍眼香氣十足。

整體來說,食物都很美味,使我很滿足!
2024-02-06 104 瀏覽
星期五放工約埋好姊妹去整甲兼食晚飯,呢間「越男仔」平時去整甲係必經之路,今晚就係呢度食飯啦~兩個女仔食量唔多,一份主食+兩份小食+兩杯drinks,飽哂~主食:3+2撈檬 (越式札肉、烤豬肉、古法烤牛肉、豬頸肉絲及手撕雞)爽滑彈牙的檬粉、不同口感的肉肉,配搭微酸的撈檬醬汁,清新的風味把一週的疲勞盡消。小食:法式芝心蝦多士脆皮多士和鮮嫩的蝦仁,中間加入了芝士夾心,每一口都散發出濃郁的芝士香氣。外層的多士炸至金黃酥脆,內部的蝦肉則保持了它的鮮嫩口感。小食:蒜香牛油雞翼雞翼被蒜香牛油包裹著,烤至金黃色。外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,蒜香味濃郁迷人。飲品:雙檸梳打 & 鮮薄荷朱古力雙檸梳打濃郁酸爽,清新宜人。鮮薄荷朱古力香氣濃郁,薄荷的清新平衡了甜度。

小食:法式芝心蝦多士

小食:蒜香牛油雞翼

飲品:雙檸梳打 & 鮮薄荷朱古力
2024-02-02
  • 法式芝心蝦多士
2024-02-06 81 瀏覽
在旺角看過電影,過了來越男仔,同朋友各自叫了兩個午市套餐。其中一個為原隻軟殼蟹配黃薑飯($115),包括五道菜式,有2小食+1主食+1餐湯+1餐飲。無骨鳳爪沙律(小食)這道沙律以無骨鳳爪為主要成分,搭配新鮮的蔬菜和特製的沙律醬,味道鮮美。鳳爪肉質鮮嫩多汁,與蔬菜的清爽口感完美結合,帶來了一種獨特的食物體驗。手撕雞檬紙卷(小食)以手撕雞搭配著檸檬的酸爽風味,帶來了一種清新的口感。紙卷的外皮薄而濕潤,內裡的雞肉則鮮嫩多汁,兩者的結合令人愛不釋手。原隻軟殼蟹配黃薑飯這道菜品以原隻軟殼蟹為主角,搭配著香氣四溢的黃薑飯,味道豐富而濃郁。軟殼蟹的外殼酥脆,內裡則十分鮮嫩,與黃薑飯的香氣相得益彰,讓人回味無窮。另外,我們亦叫了招牌原隻海南雞髀配椰汁酸湯檬粉($89)。這道招牌菜以原隻海南雞髀為主要食材,搭配著椰汁酸湯和檬粉,味道酸甜可口。雞肉質地鮮嫩多汁,配上椰汁酸湯的清爽口感和檬粉的微酸味道,給人一種清新而美味的感覺。在飲品方面,我們選了越男仔水果茶(跟餐+$12)和椰汁拉茶紅豆冰(跟餐+$16)。越男仔水果茶帶有豐富的水果香氣,清涼又解渴;而椰汁拉茶紅豆冰則結合了椰汁的香甜和紅豆的口感,是一個絕
在旺角看過電影,過了來越男仔,同朋友各自叫了兩個午市套餐。

無骨鳳爪沙律(小食)

手撕雞檬紙卷(小食)

原隻軟殼蟹配黃薑飯

在飲品方面,我們選了越男仔水果茶(跟餐+$12)和椰汁拉茶紅豆冰(跟餐+$16)。越男仔水果茶帶有豐富的水果香氣,清涼又解渴;而椰汁拉茶紅豆冰則結合了椰汁的香甜和紅豆的口感,是一個絕佳的飲品選擇。

越男仔 (旺角)
地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2024-02-04 70 瀏覽
廣華街旺角繁華醫肚首選越南仔法式軟心蝦多士,令人流晒口水。蝦肉鮮嫩多汁,外層酥脆香。每一口咬下,幸福感油然而生。厚肉生蝦炸蝦頭,越南風味濃。肉質豐潤鮮美,蝦頭酥脆鮮香。滋味獨特迷人,讓人回味無窮。越南檬粉海南雞,絕配美味情。檸檬香氣撲鼻,粉條爽滑入味。海南雞肉鮮嫩,口感令人陶醉。這道越南傳統美食,絕對是必試之選。小食炸雞翼,鹹香誘人味。外皮酥脆金黃,內裡肉質鮮嫩滑。每一口咬下,滿滿的滿足感。廣華街越南仔,美食讓人驚喜。
廣華街旺角繁華醫肚首選

越南仔

法式軟心蝦多士,令人流晒口水。
蝦肉鮮嫩多汁,外層酥脆香。
每一口咬下,幸福感油然而生。

厚肉生蝦炸蝦頭,越南風味濃。
肉質豐潤鮮美,蝦頭酥脆鮮香。
滋味獨特迷人,讓人回味無窮。
越南檬粉海南雞,絕配美味情。

檸檬香氣撲鼻,粉條爽滑入味。
海南雞肉鮮嫩,口感令人陶醉。
這道越南傳統美食,絕對是必試之選。

小食炸雞翼,鹹香誘人味。
外皮酥脆金黃,內裡肉質鮮嫩滑。
每一口咬下,滿滿的滿足感。
廣華街越南仔,美食讓人驚喜。
2024-01-23 103 瀏覽
店鋪裝橫幾有心思,色調、裝飾都好似帶你去左越南咁🌸越式生牛肉牛骨湯河粉🌸$64配料頗多,除左牛肉片,都有牛丸、牛筋同牛柏葉。湯底偏鹹,略嫌唔太試到牛骨清淡香味。而牛肉片都唔係預期嘅半生熟牛肉片,反而係醃好味嘅牛肉片黎。一般嘅越式牛肉河都會有洋蔥做湯底,為湯底加返啲甜味,可惜湯底只有芽菜而且都偏油。不過呢間嘅牛柏葉好加分,爽口又索汁。🌸越式春卷🌸$12咁岩做緊小食優惠,12蚊兩大條都幾抵。 春卷比起河粉更好味,淨食或加越式醬汁都一樣好食,而且外皮炸得十分酥脆。餡料都好豐富,有大量粉絲、蘿蔔糕等越男仔係Openrice評分好高,可能自己唔係叫佢熱門菜或者期望太高,覺佢正正常常,小食就幾好味。當比個機會自己再試下第2次🤣再試真啲

店鋪裝橫幾有心思,色調、裝飾都好似帶你去左越南咁

🌸越式生牛肉牛骨湯河粉🌸$64

🌸越式春卷🌸$12

越式生牛肉河粉
越南春卷
越南春卷
2024-01-14 93 瀏覽
曾經一度想去越南旅行🇻🇳然而家人每次都不放心讓我去🥹今天經過旺角時看到一家裝修非常獨特的越南菜餐廳於是就進去試試看了🤓雞髀酸湯粉 🍲這道雞髀酸湯粉是越南仔的招牌菜之一。湯底清爽酸酸的,搭配著軟嫩的雞髀肉和煙韌的湯粉,每一口都能品味到湯料的豐富鮮美。這道湯粉還可以自行添加香草和辣椒,增添風味。生牛肉湯粉 🍲生牛肉湯粉是另一道不容錯過的越南特色菜。這道湯粉的湯底鮮美,搭配著嫩滑的生牛肉片和煙韌的湯粉,每一口都能感受到牛肉的鮮甜和湯料的風味。同樣地,你也可以按照個人口味添加香草和辣椒。串燒(雞肉、牛肉、豬肉) 🍢越南仔的串燒菜品包括雞肉、牛肉和豬肉等多種選擇。這些肉塊經過特殊的調味和燒烤,外表金黃酥脆,內部多汁嫩滑。搭配特製的沾醬,每一口都能品味到肉類的鮮美和燒烤的香氣✨總結來說,越南仔是一家提供美味越南料理的餐廳,可以一試!

曾經一度想去越南旅行🇻🇳
然而家人每次都不放心讓我去🥹
今天經過旺角時
看到一家裝修非常獨特的越南菜餐廳
於是就進去試試看了🤓

雞髀酸湯粉 🍲

生牛肉湯粉 🍲

串燒(雞肉、牛肉、豬肉) 🍢

總結來說,越南仔是一家提供美味越南料理的餐廳,可以一試!
2024-01-13 120 瀏覽
旺角數一數二美味越南料理,想食得豐富價錢廉美,就要來廣華街——越男仔🇻🇳晚餐有dinner set, 有5 款可以選擇,每一個set可以配兩個小食,叫兩個set就可以試曬4 款小食啦😚我們主食點左3A招牌去骨海南雞配黃姜飯和3B越男仔蔥油三味配黃姜飯 (豬頸肉+豬排+燒札肉)小食就更加豐富了1. 牙車快沙拉🥗(柚子+手撕雞)2. 無骨黑糖風爪沙拉🥗3. 椒鹽脆蛋魚柳4. 手撕雞檬紙捲全部大大碟,賣相同味道👅超乎想像,也體驗到正宗越南風味料理,另外再點了一個我超級喜歡的小食:冰番茄🍅,這個極力推薦,做甜品又鮮甜又健康。食咁多美食都要配飲品🥤:三色冰同檸檬🍋青瓜🥒紅茶也是不錯選擇喔。
小食就更加豐富了
1. 牙車快沙拉🥗(柚子+手撕雞)
2. 無骨黑糖風爪沙拉🥗
3. 椒鹽脆蛋魚柳
4. 手撕雞檬紙捲
2023-12-13
2024-01-11 63 瀏覽
平時旺角都會經過尼間餐廳今日就尼試下啦!佢個餐牌超多選擇🤓可以配唔同餸 湯底 麵條🤩越式生牛肉湯河粉🍲生牛肉肉質鮮嫩🥩牛肉湯濃郁👍🏼越男仔火車頭湯河粉有生牛、牛筋、烤牛、牛柏葉、牛丸鍾意食牛又有選擇困難症嘅朋友可以揀呢個餐😽一次滿足晒你五個願望✋🏻份量都好足料🙌🏻Cp值好高!跟餐加多10幾蚊仲可以有小食😻今次就叫咗越式素春卷同埋蒜香牛油雞翼🤩兩件小食都好香脆😙環境:💘💘💘味道:💘💘💘💘服務:💘💘💘💘價錢:💘💘💘💘Encore指數:💘💘💘💘
平時旺角都會經過尼間餐廳
今日就尼試下啦!
佢個餐牌超多選擇🤓
可以配唔同餸 湯底 麵條🤩

越式生牛肉湯河粉🍲
生牛肉肉質鮮嫩🥩
牛肉湯濃郁👍🏼

越男仔火車頭湯河粉
有生牛、牛筋、烤牛、牛柏葉、牛丸
鍾意食牛又有選擇困難症嘅朋友可以揀呢個餐😽

服務:💘💘💘💘
價錢:💘💘💘💘
Encore指數:💘💘💘💘
2024-01-10 33 瀏覽
今次行過一家越南餐廳,心諗不如試吓!一落座先來個生牛生蝦椰汁酸湯檬粉,夠哂震撼,檬粉彈牙得嚟每碗湯底都好得意,帶點椰香酸酸地開胃過癮。攞起一隻大隻紅蝦,外皮炸得金黃香脆,咬落去鮮甜多汁,咩事都忘記晒!配埋冰凍蕃茄,唔單止清新,上邊嗰跳跳麥芽糖蜜解油膩咁,一啖啖都正!再嚟,海膽春捲霸氣登場,越式春捲外脆內軟,加埋海膽,唔怪得攞晒光頭香,食得我心水直流。飲品都一絕,個雙檸香茅蜜唔止解渴,連番嚟嗰股清新嗰點點甘香,真係飲料中嘅戰鬥機。虧我諗住食個快餐,點知餓晒整日都值得,當然唔止呢啲料理,仲有好多食材新鮮嘅選擇。最後肚仔滿滿,口碑之旅,真係無損越南菜嘅好名聲,撐住撐住,跟住朋友再黎一轉!🍜😋🥥