▻ 美濃放山雞(綠咖哩+飯)▻ 美濃放山雞(黃咖哩+麵包)▻炸豆腐▻帕式鮮奶茶▻田園蔬菜(黃咖哩+麵包)▻泰式酸辣清湯麵(牛肉+韓國拉麵)我回訪了好幾次的泰式料理店~主要是因為他們的口味較溫和、吃久了也不會覺得膩,而且以價位和餐點份量來說在眾多餐廳間算cp值很高!雖然他們的餐點口味以泰式為主,但菜色融合了韓式、日式、台式的料理非常豐富!像是#泰式酸辣清湯麵 能自由選擇搭配韓國拉麵、意麵或寬粉,喜歡重口味的人還可以選擇濃湯麵,泰式咖哩則包括不會辣的#黃咖哩 和中辣的#綠咖哩 ,可以自由選擇搭配米飯、烏龍麵、麵包、烤餅,我第一次吃時覺得很驚豔是#田園蔬菜咖哩 的蔬菜居然是日式天婦羅,而台式的#美濃放山雞 肉質吃起來滿嫩的口感很好,咖哩選擇搭配米飯的話會有歐姆蛋,至於麵包則是很柔軟超適合沾著咖哩吃,搭配烤餅也還不錯但是我覺得麵包略勝一籌😝帕先生把各式各樣的菜色毫無違和地融入泰式口味,對我來說讓泰式口味變得更日常了!
▻ 美濃放山雞(綠咖哩+飯)
▻ 美濃放山雞(黃咖哩+麵包)
▻炸豆腐
▻帕式鮮奶茶
▻田園蔬菜(黃咖哩+麵包)
▻泰式酸辣清湯麵(牛肉+韓國拉麵)

我回訪了好幾次的泰式料理店~
主要是因為他們的口味較溫和、吃久了也不會覺得膩,
而且以價位和餐點份量來說在眾多餐廳間算cp值很高!
雖然他們的餐點口味以泰式為主,
但菜色融合了韓式、日式、台式的料理非常豐富!
像是#泰式酸辣清湯麵 能自由選擇搭配韓國拉麵、意麵或寬粉,
喜歡重口味的人還可以選擇濃湯麵,
泰式咖哩則包括不會辣的#黃咖哩 和中辣的#綠咖哩 ,
可以自由選擇搭配米飯、烏龍麵、麵包、烤餅,
而台式的#美濃放山雞 肉質吃起來滿嫩的口感很好,
咖哩選擇搭配米飯的話會有歐姆蛋,
至於麵包則是很柔軟超適合沾著咖哩吃,
搭配烤餅也還不錯但是我覺得麵包略勝一籌😝
帕先生把各式各樣的菜色毫無違和地融入泰式口味,
對我來說讓泰式口味變得更日常了!
2022-10-10 292 瀏覽
泰式料理 ,每道都好好吃!泰式拌粉絲我大推!吃完再帶阿母散步看海,舒服!🇹🇭泰式料理----------------泰式酸辣醬醉仙牛這是一道泰國的特色料理...第一眼看到時,你會覺得很辣...但入口之後牛肉的軟嫩酸...再配合酸辣醬的香味...酸中帶一甜微微甜的感覺...漸漸的泰國辣醬的辣會在你口中慢慢的擴展開來...等到你回過神來時,辣味已充斥整個口中...但你的筷子卻停不下來...其他推薦 :咖哩雞腿麵泰式奶茶酸辣海陸麵酸辣番茄蛋包麵

🇹🇭泰式料理
----------------
泰式酸辣醬醉仙牛
這是一道泰國的特色料理...
第一眼看到時,你會覺得很辣...
但入口之後牛肉的軟嫩酸...
再配合酸辣醬的香味...
酸中帶一甜微微甜的感覺...
漸漸的泰國辣醬的辣會在你口中慢慢的擴展開來...
等到你回過神來時,辣味已充斥整個口中...
但你的筷子卻停不下來...

其他推薦 :
咖哩雞腿麵

泰式奶茶

酸辣海陸麵

酸辣番茄蛋包麵
<餐廳介紹:象泰> #中產窮L 今日生長水遠去到屯門食泰國菜晚餐,餐廳既晚市套餐為2人餐3個餸248蚊,4人餐5個餸408蚊, 6人餐8個餸628蚊,另設加1,飲品就半價。 #中產窮L 今次就點了2人餐,3個餸就分別選了泰式花甲鍋黃咖喱面包軟殼蟹象泰小食拼盤先講泰式花甲鍋,湯底味道帶少少酸辣,材料就有不少秀珍菇和肉碎,至於花甲就大大隻,大概有十幾隻左右,鍋底有細火幫助補溫。 之後就到象泰小食拼盤,有2隻炸得非常香脆既雞翼,仲有4隻啖啖肉既炸蝦餅,4件半截既泰式雜菜春卷,同埋2條烤得惹味既雞肉串,配上酸梅醬和沙嗲醬供食客自由選擇沾上。 最後就到招牌黃咖喱面包軟殼蟹,這個菜式非叫不可,除左係#中產窮L 至愛之外,仲要真係非常好食,軟殼蟹1開4份,炸得香脆,金香可口,再沾上咖哩汁,真係口水都流哂出黎。最驚喜既係農夫包都烤得脆皮,沾上咖喱汁,真係啖啖惹味,碟上既咖哩汁都被刮得乾乾淨淨。 飲品方面,除左啤酒和椰青外,其他飲品包括特飲都係半價,#中產窮L 就叫左芒果沙冰火龍果沙冰,2杯飲品都有少量果肉,而且味道濃郁,半價16蚊絕對超值。 總括來說,象泰的泰國菜非常岩香港人口味,而且
<餐廳介紹:象泰>
#中產窮L 今日生長水遠去到屯門食泰國菜晚餐

#中產窮L 今次就點了2人餐
,3個餸就分別選了
泰式花甲鍋
黃咖喱面包軟殼蟹
象泰小食拼盤

先講泰式花甲鍋
,大概有十幾隻左右,鍋底有細火幫助補溫

之後就到象泰小食拼盤
,有2隻炸得非常香脆既雞翼
,仲有4隻啖啖肉既炸蝦餅
,4件半截既泰式雜菜春卷
,同埋2條烤得惹味既雞肉串
,配上酸梅醬和沙嗲醬供食客自由選擇沾上。

最後就到
招牌黃咖喱面包軟殼蟹
,這個菜式非叫不可,除左係#中產窮L 至愛之外

芒果沙冰
火龍果沙冰
,2杯飲品都有少量果肉
,而且味道濃郁,半價16蚊絕對超值

總括來說,象泰的泰國菜非常岩香港人口味
,而且套餐價錢CP 值相當高
,非常適合一家大細或親朋戚友一齊去食,絕對係去屯門搵食既餐廳首選

#中產窮L #屯門搵食 #屯門食好西 #象泰 #泰國菜 #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodieblogger #屯門美食 #tuenmunfood #香港美食 #香港食好西 #食好西 #香港好去處 #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkkol
2022-10-04
  • 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
2022-09-28 149 瀏覽
好耐無去過新墟呢間象泰,今日去食午餐,估唔到竟然難食左咁多!🤢明明係學生放飯的黃金時段都無咩人,其實都心知不妙。但由於其他餐廳要等,而我又趕時間,所以孤注一擲都試下啦。點了🐱蟹肉炒飯$60份量多,不過完全見唔到蟹肉的踪影,亦食唔到任何蟹味,其他配料也少之又少,少少蛋、少少蔥😑😑😑感覺像是吃一個無材料的生炒飯。🐱泰式炒金邊$56賣相已經唔得,仲要炒得勁濕。😫😫😫而且煮法都唔泰式。🥺唔會再去。

點了

🐱蟹肉炒飯$60

🐱泰式炒金邊$56
賣相已經唔得,仲要炒得勁濕。😫😫😫而且煮法都唔泰式。

🥺唔會再去。
2022-07-24 477 瀏覽
好好食又未到。但,甘既價錢就的確吾錯,鷄夠多肉,無乜冰鮮感,小肥。魚,魚仔但夠誠意,不錯。咖哩包,夠飽肚,可以再辣啲。椰子,細左少少。整體算好,最怕啲人攞九龍成黎比。
2022-06-26 543 瀏覽
象泰✖️餐廳喺個Food court最入,所以冇乜人為意一啲都唔奇。餐廳冇乜環境可言,細細地迫迫地,將貨就價啦!唔好咁高要求!二人餐兩條友飲買嘢,一杯咸檸梳打一杯西瓜沙冰,埋單都係$277。餐廳喺個Food court最入,所以冇乜人為意一啲都唔奇。餐廳冇乜環境可言,細細地迫迫地,將貨就價啦!唔好咁高要求!如果單叫嘅話,都有好多嘢食可以慢慢揀!入得去食嘅人,基本上個個都係叫套餐。套餐都有好多基本嘢可以揀,冇得挑剔!再加$68仲有冬陰功湯,真係逆市求生!蝦餅 泰式生蝦肉碎生菜包 小食拼盤海南雞 泰國豬手明爐魚 咖喱軟殼蟹菠蘿炒飯 炒金邊粉二人餐兩條友飲買嘢,一杯咸檸梳打一杯西瓜沙冰,埋單都係$277。講真,味道係中規中矩,唔差。份量都好足夠!係嗰西瓜沙冰個色水真係麻麻地。唔好飲!

如果單叫嘅話,都有好多嘢食可以慢慢揀!

蝦餅 泰式生蝦
肉碎生菜包 小食拼盤
海南雞 泰國豬手
明爐魚 咖喱軟殼蟹
菠蘿炒飯 炒金邊粉

2022-06-02 427 瀏覽
招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹:咖喱香而不辣,配上香脆軟殼蟹好惹味,麵包吸咗咖喱醬汁好夾。泰式菠蘿海鮮炒飯:材料豐富,有菠蘿,鮮蝦,青口,腰果,肉鬆等等,米飯粒粒分明,粒粒金黃色好均勻。冬陰功海鮮湯:酸酸辣辣好開胃,有青口鮮蝦等海鮮同香菇
招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹

泰式菠蘿海鮮炒飯

冬陰功海鮮湯:酸酸辣辣好開胃,有青口鮮蝦等海鮮同香菇
冬陰功海鮮湯
招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
泰式菠蘿海鮮炒飯
冬陰功海鮮湯
2022-05-15 328 瀏覽
上年叫過這家外賣覺得不錯的!但今次再叫外賣真的很失望!我叫了以下的:無骨雞一隻 = 無味雞 ,一定要掂好多醬生菜包 - 還好豬頸肉 - 還好菠蘿海鮮飯 - 菠蘿挺甜的, 海鮮還可以,飯沒味!酸辣鳳爪 - 整體來說算不錯的啦!馬拉盞肉碎茄子煲 - 茄子不夠林啊~馬拉盞聞落好香! 茄子不入味。豬手煲 - 肉質不錯,但味道怪怪!咖喱軟殼蟹包 - 咖喱軟殼蟹算是ok, 麵包望落很軟熟,但食落要趙的🙃總共🟰HKD$760左右(外賣自取9折)價錢都算抵的,但味道質素退步左很多呀!失望!!
上年叫過這家外賣覺得不錯的!但今次再叫外賣真的很失望!
我叫了以下的:
無骨雞一隻 = 無味雞 ,一定要掂好多醬
生菜包 - 還好
豬頸肉 - 還好
菠蘿海鮮飯 - 菠蘿挺甜的, 海鮮還可以,飯沒味!
酸辣鳳爪 - 整體來說算不錯的啦!
豬手煲 - 肉質不錯,但味道怪怪!

總共🟰HKD$760左右(外賣自取9折)

價錢都算抵的,但味道質素退步左很多呀!失望!!
2022-05-14
外賣自取
2022-05-14 294 瀏覽
象泰屯門有兩間分店,間中都會幫襯呢間泰國餐廳。貪佢就腳又抵食,通常同屋企人食都係叫套餐。有分二人,四人同六人餐,我地四人餐可以揀五款,除非四個都係勁大食,如果唔係都真係會好好好好好飽。套餐都有好多選擇既~海南雞同蠔仔炒蛋雞都ok 滑既,都唔算太肥,味道就靠醬汁啦。蠔仔煎蛋幾好食,蠔仔都大粒但就有啲油。小食拼盤有炸雞翼、蝦餅、春卷同串燒。菠蘿海鮮炒飯正常發揮泰式烏頭越煲越入味,個底仲有啲粉絲味道ok,唔會有咩驚喜,只係cp取勝。

海南雞同蠔仔炒蛋
雞都ok 滑既,都唔算太肥,味道就靠醬汁啦。
蠔仔煎蛋幾好食,蠔仔都大粒但就有啲油。

小食拼盤
炸雞翼、蝦餅、春卷同串燒。

菠蘿海鮮炒飯
正常發揮

泰式烏頭
越煲越入味,個底仲有啲粉絲

味道ok,唔會有咩驚喜,只係cp取勝。
2022-05-06
2022-05-14 150 瀏覽
午餐普遍價錢合理,湯粉加野飲60幾蚊,學生價就更加平,算係幾抵食。杯芒果芝士沙冰唔錯,酸酸甜甜😋唔會全部都係冰同水,芒果味都幾濃只需要加$12湯粉就正常啦,個人認為唔係特別多料不過Gogomall入面咁多嘢食😆相信競爭都幾大
只需要加$12
湯粉就正常啦,個人認為唔係特別多料
不過Gogomall入面咁多嘢食😆相信競爭都幾大
最近為母親節晚飯選食物,記得這間餐廳有套餐外送提供,於是以whatsapp下單。下單後,餐廳坐地起價,告訴我母親節前後要加收10%服務費,我認為外送要收所謂服務費並不合理,所以決定不下單,但過程中我絕對有禮貌,絕無任何質疑或怪責。之後,我在外賣平台又見到這間餐廳,平台內的標價正常,並無坐地起價,於是我決定在平台下單,並提早兩天下單,預訂母親節當晚送餐。我的聯絡電話及訂單內容跟早前whatsapp一模一樣。訂單兩日內一直順利進行,並無異樣。最後!!!!!母親節當日,這間餐廳在送貨前半小時,竟然故意取消我在外賣平台所下的單!!!無錯,係半小時!!!如果餐廳人手或貨源不足,甚至不想接單的話,這兩天內明明有超過48小時的時間聯絡我,或者取消我的訂單。但餐廳在兩天內從無聯絡我或外賣平台,竟然故意在母親節當日送貨前半小時才取消我的訂單,可想而知心地有幾差!係極度無恥!!分明存心想我們母親節無飯食!!我由頭到尾態度良好,而且並無留難任何人,以前亦有叫過好幾次外賣,估唔到今次竟然會遇上一間咁賤格嘅餐廳,希望大家揀餐廳之前諗諗要唔要俾錢一間咁嘅餐廳賺!我以後一定唔會再食呢間咁嘅餐廳,唔駛錢都唔會食!!

最後!!!!!

無錯,係半小時!!!

2022-05-07
外賣送餐
2021-12-18 529 瀏覽
點了L3 黃咖哩牛筋腩配白飯牛肉質感似煲湯豬肉咖哩無咖哩味小食串燒諗住無得輸點知又硬又乾咁又係,星期日到到都要排隊,得佢呢間大把位,你我都知咩事啦,下次都係唔好貪方便了 :@
點了L3 黃咖哩牛筋腩配白飯
牛肉質感似煲湯豬肉
咖哩無咖哩味
小食串燒諗住無得輸
點知又硬又乾
:@
2021-12-08 395 瀏覽
今日突登入左屯門探親戚,原本緊係去嘆個茶,點知無位,唯有去附近搵下有咩好西吃,見到間係好入既泰菜,就試試2人餐炭燒豬頸肉小食拼盤黃咖喱軟殼蟹再加個炒粉絲3個人岩岩好先講下味道炭燒豬頸肉有個爐仔keep warm,食落唔會凍,皮脆肉滑,加埋d source好好食😋同幾特別小食拼盤最鐘意食香口野,黎到全部熱辣辣,要襯熱食,咩都好好食,有蝦餅,春卷,雞翼!全部都脆脆脆!仲有串燒,肉汁都仲係到,唔係柴皮黃咖喱軟殼蟹一嚟到好大份,真係成舊磚咁,點啲黃咖喱好好食,不過食太多嘅話會太滯,因為舊磚真係好大😂整體OK炒粉絲,味道好野味,但口感一般,覺得太濕
2人餐
炭燒豬頸肉
黃咖喱軟殼蟹
再加個炒粉絲
3個人岩岩好
先講下味道
小食拼盤
仲有串燒,肉汁都仲係到,唔係柴皮
黃咖喱軟殼蟹
炒粉絲,味道好野味,但口感一般,覺得太濕

2021-12-05 328 瀏覽
禮拜日去gogomall食野 周圍都無位因為太肚餓 見到呢間野有位就入去啦坐低環境無咩特別叫左個午餐 L1 「招牌」海南雞配油飯等左幾個字飯到啦 點知見到個賣相真係唔想食😒Sorry唔記得左影相😅我形容下比你哋知一碟海南雞飯啲雞斬到好大舊!明明可以分8件 佢分左4件比我!差啲要問佢拎刀叉泥切!另外我都明既 海南雞飯唔一定比雞脾多數都系雞胸!佢比雞胸我唔緊要!啲肉仲要系梅既🤢雞皮又肥唔爽脆 呢間野真系無下次!
禮拜日去gogomall食野 周圍都無位
因為太肚餓 見到呢間野有位就入去啦
坐低環境無咩特別
叫左個午餐 L1 「招牌」海南雞配油飯
等左幾個字飯到啦 點知見到個賣相真係唔想食😒
Sorry唔記得左影相😅我形容下比你哋知
2021-10-23 547 瀏覽
呢間食過幾次,今次真心失望。🥘冬陰功湯得甜味,做唔出冬陰功湯嗰種韻味出來。🦐泰式生蝦食完第二天攪肚痛,唔舒服咗2日,應該食完呢個出事🤮🐷炭燒豬頸肉之前係Mango Tree食過返尋味,試吓呢一間。嘩!完全失望,係一舊普通嘅豬肉,沒有炭燒味,仲有少少硬。🥢泰式金邊粉茄汁味好重好油,整體感覺麻麻地。其他食物就不過不失。呢間對比我上次食質素已經下降,唔知係咪換咗師傅😅我記得第一次在置樂食係分店嚟,真係好好味😋如果大家想在屯門食泰國嘢不妨試吓置樂都有一間分店,嗰間真係泰籍師傅好似係😆半價後都要差不多$400,不會再來了😣
呢間食過幾次,今次真心失望。

🥘冬陰功湯
得甜味,做唔出冬陰功湯嗰種韻味出來。

🦐泰式生蝦
食完第二天攪肚痛,唔舒服咗2日,應該食完呢個出事🤮

🐷炭燒豬頸肉

🥢泰式金邊粉
茄汁味好重好油,整體感覺麻麻地。

半價後都要差不多$400,不會再來了😣