2021-10-20 374 瀏覽
性價比高而且服務態度好的泰菜當日約了好友接我放工飲咖啡後, 要搵地方醫肚。 不太熟悉屯門置樂花園一帶。 記得後面的雅都花園帶間泰菜! 就去試試。星期日大概七點鬆啲, 當然都要等等位! 因為兩個人, 都好快有位。 見到有個二人套餐, $238.-可以選三個餸! 仲有我想食海南雞, 同朋友既明爐烏頭, 😃唔駛諗喇! 再揀埋咖哩麵包軟殼蟹! 地方係有啲逼, 因為全場爆滿。 因為枱唔大, 三個餸逐個試, 唔駛急住去清! 食等派木開心!三個餸既味道都唔錯, 份量十足! 朋友同我都以半價加錢揀特飲!選了紅肉火龍果沙冰! 因為我哋都戒甜, 忘了落單時叫走甜! 所以我們覺得甜, 一般人應該可以。 今餐提早同朋友慶生, 埋單都係三百蚊多啲! 超抵! 朋友已約其他朋友去再食。 我都會再去!
性價比高而且服務態度好的泰菜

海車雞半隻
2021-10-18
生日
海車雞半隻
  • 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
  • 海南雞飯
2021-08-23 479 瀏覽
突然之間好想食泰國嘢,所以就走咗入去呢間泰國餐廳食!❤️❤️同朋友兩個人,叫咗幾款唔同嘅嘢食!餐廳都算好乾淨整齊,而且我哋叫咗咖喱炸軟殼蟹麵包,豬頸肉,海南雞仲有芒果糯米飯!!❤️整體來講最鍾意嘅係呢度嘅海南雞,啲肉好滑,而且一啲都唔肥!就算連皮食都覺得好正❤️
2021-08-17 468 瀏覽
行完非凡!屯門河搵咗間泰國菜醫肚越南蝦餅撈檬粉 💰5️⃣2️⃣ 檬粉幾有彈性😆越南蟹肉炒粉絲 💰5️⃣6️⃣ 熱到無胃口,炒粉絲都唔錯冬陰公鮮蝦肉碎炒飯 💰5️⃣6️⃣ 唔推介🙈泰色奶茶 加配1️⃣3️⃣珍多冰 加配💰9️⃣🎈象泰🎈屯門屯門鄉事會路112-140號雅都花園1樓商場118-127號舖
行完非凡!屯門河搵咗間泰國菜醫肚
越南蝦餅撈檬粉 💰5️⃣2️⃣
檬粉幾有彈性😆

越南蟹肉炒粉絲 💰5️⃣6️⃣
熱到無胃口,炒粉絲都唔錯

冬陰公鮮蝦肉碎炒飯 💰5️⃣6️⃣ 唔推介🙈

泰色奶茶 加配1️⃣3️⃣
珍多冰 加配💰9️⃣

🎈象泰🎈
2021-07-26
2021-07-22 604 瀏覽
象泰係屯門區尼講都算係幾出名食泰國野既餐廳,夜晚放工唔使點排隊就直接入去~而咁岩做緊個二人菜3個餸200幾蚊,個價錢都唔算貴。所以,嗌左三樣食,分別係豬手煲、咖啡麵包軟殼蟹同埋菠蘿炒飯,另外再嗌左兩杯野飲,紅豆冰同埋龍眼冰~野食既賣相唔錯,先講下豬手煲,豬手都炆到幾入味,塊皮唔算厚,入口即化,但肉質就一般,都有少少硬。而佢既咖喱麵包軟殼蟹既咖喱味道有椰香,一D都唔辣算係易入口,但軟殼蟹有少少腥,同埋塊炸衣都夠厚,容易滯。野飲都算可以,龍眼冰有幾粒龍眼肉,都唔錯建議細食既嗌兩個餸都夠,唔使嗌餐~
建議細食既嗌兩個餸都夠,唔使嗌餐~
2021-07-22 357 瀏覽
突然好想食芒果糯米飯,於是就第一次走入呢間象泰。.兩個人要左一個炒金邊粉、鳳爪、千層糕同埋芒果糯米飯。一坐低就送左兩杯水同兩碗湯,湯係蓮藕雞腳湯,不過不失無乜特別。.炒金邊粉食落好似茄汁炒金邊粉,配菜有蟹柳、蝦同埋蜆肉,配菜唔錯,但個粉就太重茄汁太油,整體感覺麻麻地。.然後鳳爪份量細,只有大約7隻小鳳爪,大部份都係菜,而且非常辣,辣到會苦會痛,岩哂無辣不歡嘅朋友,但就唔太啱我啦.到甜品方便,要左一個千層糕一個芒果糯米飯。千層糕賣相十分差,半溶狀態,好難夾起,但仍上枱比客人食,亦無味道,唔推薦大家食,十分失望。.芒果糯米飯亦同一般嘅賣相唔同,糯米飯係熱嘅芒果係凍嘅,椰汁變成好似忌廉咁,幸好食落口都係正常味道.整體嘢食都麻麻地,可以選擇其他更好食嘅泰菜,環境比人一種唔太衛生嘅感覺,最後埋單$193。
突然好想食芒果糯米飯,於是就第一次走入呢間象泰。

2021-06-08 512 瀏覽
突然好想食泰國菜就黎左呢間試下,點知又幾好食啵,我叫左生蝦,一黎到勁精美,係用一個個杯仔上碟的,攪到我都忍吾住影相,好新鮮,另外炭燒豬頸肉勁好食,真係用炭燒住上菜的,超香有充滿肉汁
2021-05-25 565 瀏覽
這天出外踩單車🚲,因此必須「跨區搵食」。剛好坐輕鐵逛了又逛,就碰到這間在美食廣場內「最督督」位置的泰菜館。一走進內,餐廳內在環境一般,但尚算寬躺且衛生亦可。先來泰式海南雞「半隻」而味道「正常」😂😂,沒有甚麼雞味,不過有海南雞醬「補救」。至於泰式咖喱軟殼蟹厚麵包,賣相是頗為吸引,但味道真的一般‼️原因是咖喱味道太甜,而且也沒有甚麼辣味,而且又欠缺咖喱香⋯⋯😅再來就是泰式海鮮炒金邊粉,味道不過不失,賣相略為遜色且分量並不像二人餐,有點失落感!🤭冬陰功湯份量一般,味道也一般!!我差點忘記了它,可想而知有多平庸!!!😅果然驚喜都是留在最後的,而整餐飯我最為滿意的就是芝士奶蓋芒果沙冰,甜度適中且芝士奶香十足,再配搭芒果粒加芒果味沙冰🥭,整體感覺是匹配的~~~😍

泰式海南雞(半隻)
泰式海鮮炒金邊粉
泰式咖喱軟殻蟹配厚麵包
大頭蝦冬蔭公湯
芝士奶蓋芒果沙冰🥭
芝士奶蓋芒果沙冰🥭
2021-05-07 710 瀏覽
在屯門想吃泰國菜 發現這間餐廳有優惠券 85折 便去試試 我們點了一個二人餐 可以選三小菜 選擇也很多 有炒飯粉面 也有幾款小吃 非常抵食 💛炭燒豬頸肉意想不到的是 竟然還有個迷你炭火爐 豬頸肉肥瘦適中 有一點脆脆的外皮 還配搭酸辣的醬汁 很好吃! 💜招牌黃咖喱麵包軟殼蟹有點失望的菜色 咖喱味不太濃郁 軟殼蟹份量也比想像中少 但蔬菜很多 🧡海南雞半隻份量比想像中多 雞肉很嫩滑 有雞翼也有雞鎚醬汁的味道也調校得剛好 推薦💜另外還點了一碟通菜 表現正常 總結: 6/10
在屯門想吃泰國菜 發現這間餐廳有優惠券 85折 便去試試

2021-04-23
招牌黃咖喱麵包軟殼蟹
去骨海南雞半隻
2021-04-25 477 瀏覽
星期日中午,去咗Gogo mall象泰,叫咗個56蚊午餐,黃咖哩牛筋腩配白飯,牛腩份量正常,但偏瘦偏硬,無咁上下牙力都咬唔爛,然後個白飯出曬事,又乾又硬,仲要凍嘅,明顯結曬一塊塊咁,食到最後幾啖,無曬咖哩汁撈,真係食唔落。食到中途後面果枱有食客又係叫左白飯,都係聽到佢地話個飯凍,最後佢地叫人換個碟飯。今餐真係我食過最差嘅白飯,跟餐加18蚊叫左杯芒果沙冰,ok嘅,不過個主食真係太差,太令人失望,總之無下次。

2021-04-25
2021-04-12 446 瀏覽
炭燒豬頸肉幾得意 有個爐仔一齊上爉燭仔係下面熱住啲豬頸肉 食既時候微溫豬頸肉唔會硬都唔肥馬拉盞炒通菜 份量唔少 少少辣 炒得幾香 唔錯雞絲炒金邊粉好大碟 好中意食泰式金邊粉酸甜味好正 雞絲足料 夠曬多粉既質感唔錯 唔會好乾好硬珍多冰真係好多冰 唔會太甜都唔差嘅不過因為太多冰 餐都未食完就飲完-💭第二次食啦 之前食另一間都覺得唔錯價錢算幾合理 可以繼續食
幾得意 有個爐仔一齊上

不過因為太多冰 餐都未食完就飲完
💭第二次食啦 之前食另一間都覺得唔錯
價錢算幾合理 可以繼續食
2021-03-30 462 瀏覽
💬 味道唔錯,性價比高嘅泰菜餐廳👍🏻 $238 2人餐3個餸,加冬蔭公湯$68~生菜包豬肉同明爐魚都相當唔錯,個人重口味覺得可以再加多啲酸辣😝 冬蔭公好濃味,不過配菜比較少,但$68算係咁!.黃咖哩面包軟殼蟹就勸大家唔好嗌喇🙃 個咖哩唔係泰式咖哩嗰種味同口感,而係creamy順滑又比較清淡嘅咖哩... 見到好多枱有嗌菠蘿炒飯同椰汁糕,有機會下次都想試吓!

2021-03-28
2021-03-29 476 瀏覽
好耐都無食過泰國野... 見到附近有得食! 於是就試下呢間啦! 冬蔭公係值得飲的! 起碼個味道係對版的! 其實佢開响個 Food Court裡面, 我對佢的期望都唔係好大. 預左都唔會好得去邊.... 但個冬蔭公係有驚喜的! 再黎都要讚下個生蝦, 個擺盆都算好有誠意吧! 再加上個新鮮同味道... 都好過好多泰菜, 因為大多用的蝦都係好細隻, 食落無咬口. 佢收 $88 有6隻,  咬落啲肉一般厚肉.... 算對得起消費者!  絕對食得過.... 黎到個明爐燒烏頭, 味道係完全無問題... 不過食材就好一般! 個魚肚裡面都未完全洗乾淨. 魚的肉質都係好淋... 只能講有形而無實. 如果佢肯買好少少的材料回來. 用番呢個整法! 食落已經係二回事.... 希望佢可以改進!仲有個咖哩軟殼蟹, 呢個仲要話係招牌, 我就真係真心覺得係 ... 個 麵包 本身唔知係咪放左好耐! 個包殼係好硬! 個咖哩汁我相信佢仲要啲時間改良, 因為而家呢個汁我上枱果時已經係 到一個點! 即係去到一個 狀... 完全唔合格! 可能佢話係招牌, 我對佢的期望亦高左啲! 食落佢個雪藏軟殼蟹, 我唔知係咪再用萬年油再

仲有個咖哩軟殼蟹, 呢個仲要話係招牌, 我就真係真心覺得係 [伏] ... 個 麵包 本身唔知係咪放左好耐! 個包殼係好硬! 個咖哩汁我相信佢仲要啲時間改良, 因為而家呢個汁我上枱果時已經係 [傑] 到一個點! 即係去到一個 [糊] 狀... 完全唔合格! 可能佢話係招牌, 我對佢的期望亦高左啲! 食落佢個雪藏軟殼蟹, 我唔知係咪再用萬年油再加上厚厚的粉去炸... 吸晒啲油益味! 真係唔知係咪我唔好彩! 所以我完全覺得係失敗.... 唔建議食!

啤酒 $28 - 330ml 本身亦都定價太貴了! 食泰菜本身想飲下啤酒... 但呢個定價如果個720ml 我會接受... 但係330ml  ... 大家可以自己諗了
泰式明爐烏頭
冬蔭公海鮮湯
  • 冬蔭公
  • 生蝦
2021-02-28 676 瀏覽
這是雅都foodcourt入面的泰國餐館。是以前屯門皇宮執了,大裝修後,轉變成現在的美食廣場,應該唔覺唔覺已經開了4年了。在app 訂位,有5折,超扺食。半隻海南雞,跟油飯 $98食了1隻雞中翼,才記得影相。雞脾和翼,肉嫰滑。跟一碗好大碗的油飯,軟硬適中。還跟一小碟辣醬,和海南雞好配合。馬拉豬頸肉通菜$76煲仔上的通菜好多,熱辣辣,通菜新鮮爽脆,馬拉味道好香,唔會過咸,很好。月亮蝦餅$88好脆,蝦餅有啲馬蹄,點泰式甜酸醬,好食app 有半價, 原價加一,合共$157. 好扺
在app 訂位,有5折,超扺食。

半隻海南雞,跟油飯 $98

馬拉豬頸肉通菜$76

月亮蝦餅$88
好脆,蝦餅有啲馬蹄,點泰式甜酸醬,好食

app 有半價, 原價加一,合共$157. 好扺

2021-02-13 1357 瀏覽
無意中發現既泰國餐廳,座位闊落,空間好大。一入去先量體溫,然後被安排座位。環境唔錯,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。個下午茶餐係抵食。於是試左粉麵,都係$38跟熱飲。冬陰功海鮮金邊粉係最抵食,入邊有蝦、青口、菇、番茄。份量唔細,食完好飽。湯底微辣,又酸甜,好開胃!馬拉喇沙米粉同樣多料,有半隻蛋、豆卜、蟹柳、菇、青口....湯底重椰味。兩款都重口味,濃味而不會食完太口渴。另外一款泰式船民湯河,有菜、蘿蔔、牛腩、芽菜、丸,河粉滑口,出乎意料之外一碗份量好多。除左湯麵,雞柳炒金邊粉,酸酸甜甜的,有青檸酸汁配花生碎,香口,配料還有韭菜、芽菜、蛋花、雞肉,都幾好食。呢間既茶餐 價錢係比其他泰菜平好多,係好抵食。選擇都多。不過亦有些係一般般。馬拉盞豬頸肉炒烏冬$56,食不出馬拉盞味,係普通茶餐廳既港式燒汁炒烏冬,食完麻麻,偏鹹,重油。加$18小食,雖說流心青咖哩蝦球,食落係 熱亦脆。不過賣點係流心青咖哩,就並不是以為既熔岩爆漿咁。而是有些內餡而已。可以話係普通蝦餅比較貼切。青咖哩雞+蒜蓉包$48,一般般。雞肉鞋口,唔滑。咖哩OK,蒜蓉包蒜蓉味唔夠香,可能預點青咖哩而無特別重蒜味,整體普通。+
無意中發現既泰國餐廳,座位闊落,空間好大。
一入去先量體溫,然後被安排座位。

環境唔錯,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。
個下午茶餐係抵食。

於是試左粉麵,都係$38跟熱飲。

冬陰功海鮮金邊粉係最抵食,入邊有蝦、青口、菇、番茄。
份量唔細,食完好飽。湯底微辣,又酸甜,
好開胃!

兩款都重口味,濃味而不會食完太口渴。

一碗份量好多。

都幾好食。

呢間既茶餐 價錢係比其他泰菜平好多,係好抵食。
選擇都多。不過亦有些
係一般般。

加$18小食,
可以話係普通蝦餅比較貼切。

青咖哩雞+蒜蓉包$48,一般般。雞肉鞋口,唔滑。咖哩OK,
蒜蓉包蒜蓉味唔夠香,可能預點青咖哩而無特別重蒜味,
整體普通。

+$18芝士芒果沙冰,+$13泰式奶茶,兩杯都唔錯、不會過甜。跟餐係抵飲的

海南雞油飯$58,雞算滑,
點個醬好好食,菜都軟嫩無渣。無骨酸辣鳳爪最好食,
爽口!午餐+$18,係幾抵。

值得一讚係,
上菜都熱辣辣,無論野食定野飲,有時落單後需要等一陣子亦不是無道理。另外店員都幾友善
。坐既空間舒適。
2021-01-11
  • 冬陰功海鮮金邊粉
  • 酸辣鳳爪沙律
2020-12-12 659 瀏覽
其實好耐好耐沒有遊屯門,乘西鐵就直接到屯門站,行完V City, 過來 雅都 行下,只需要步行5 分鐘就到,原來已經變晒,在 新開的食街內,有很多食肆,試了此間 泰菜 感覺喜出望外,餐廳地方不大,入口還很細窄,但店內都算多座位,兩人套餐唔貴,有很多款式 可供選擇, 兩人套餐從中選3樣,2百零蚊,點了咖哩炸軟殼蟹麵包,海南雞半隻,椰菜仔豬頸肉,尤其要讚 海南雞必須試,肉滑,好好味,三個菜都煮得很好及美味,(2020年11月7號)。
(2020年11月7號)。
黃咖哩軟殼蟹麵包
椰菜仔豬頸肉