今日喺土瓜灣做嘢,去咗土瓜灣嘅小店譽麵坊買咗個外賣,佢間舖頭最出名嘅南乳炸雞球撈粗麵,打開外賣,就見到有啲心思,個外賣盒剪咗四個窿俾個炸雞球透氣,幾有心,呢個撈粗麵外賣連盒$44 ,配埋個撈麵湯俾你,佢嘅炸雞球係大大件,總共有六件,比起個撈麵仲大份,外賣拎到過嚟到食得大概6至7分鐘,加埋佢預先喺個外賣盒剪定個窿俾佢透氣,所以拎到嚟食嘅時候仲係好脆,脆嘅程度係啱啱好,唔係硬脆,至於雞肉方面,可能係部位嘅問題,超過一半嘅雞球都係嫩滑有肉汁,但都有一兩嚿嘅雞球柴咗少少,比起上次食差咗,佢唔係醃咗南乳去炸,係雞球生炸點南乳汁,個南乳汁同平時嘅南乳汁有少少分別,深色啲鹹啲但係南乳味淡啲,不過佢個炸雞點咗個醬之後,淡淡嘅南乳味又唔錯,佢個撈粗麵冇鹼水味,但係撈麵嘅味道淡咗少少,要加埋個南乳炸雞一齊食先至平衡到,個撈麵湯估計係佢本身煮湯米線個湯底,反而個湯清清地反而幾好味,可能配個湯米線會好啲,整體嚟講價錢係平嘅,雞球都大大件,小店都要支持吓。
喺土瓜灣度嘅「譽麵坊」係一間以雞米線為主打嘅餐廳,吸引唔少食客嚟試,好多人就算唔係住喺呢區都會專登黎試。我自己 可以話係 由細食到大,不過,我最近對呢間餐廳嘅食物質素同服務態度有啲唔滿意😅😅以前嚟講,譽麵坊嘅雞球米線好鬼出名 可能因為以前唔係好多餐廳做米線 加上唔係間間都做得好 南乳雞球米線的確好少何可以其他地方或者其他餐廳聽到😂不過,最近幾次嚟嘅時候,我發現食物嘅質素明顯有所下降 米線嘅質量都變得軟爛無彈性😅 有時啲米線好鬼林仲有啲雞球食落去 真係好大浸油味😭😭完全唔知自己食緊咩野…除咗食物質素唔好之外😅 啲姐姐嘅態度真係有待改善 問吓嘢同埋落單冇咁快都好似好唔滿意咁間舖頭仲要本身已經好鬼死窄😅繁忙時間搭枱搭到好似劏房咁行出行入都有困難仲要俾啲姐姐好似想催人咁…

仲有啲雞球食落去 真係好大浸油味😭😭
完全唔知自己食緊咩野…

間舖頭仲要本身已經好鬼死窄😅
繁忙時間搭枱搭到好似劏房咁
行出行入都有困難
仲要俾啲姐姐好似想催人咁…
2024-03-05 205 瀏覽
小店其實搬過幾次舖了,可是好吃的小店定必牢牢記住!必試南乳雞球!熱騰騰炸起,即叫即做,上枱還是熱的,雞球外脆內juicy,肉質嫩滑入味,即使不沾上秘制南乳醬也非常惹味。
小店其實搬過幾次舖了,可是好吃的小店定必牢牢記住!
2024-02-29 162 瀏覽
等咗好耐等唔到位真係有少少等到躁底但係啲阿姐態度真係麻麻地好似唔想人嚟咁舖頭多人起上嚟坐落去仲要好迫夾老實講係有啲辛苦質素亦都大不如前😂之前又平又好食而家加咗價之後無論係麵條定係啲肉都麻麻地🥲
等咗好耐等唔到位

質素亦都大不如前😂
之前又平又好食
而家加咗價之後無論係麵條定係啲肉都麻麻地🥲
2024-01-22 314 瀏覽
除了韓國, 美國及日本炸雞外, 香港的炸雞也做得相當出色, 最可愛之處就是形態相當豐富, 除了經典的炸雞髀外, 炸雞件及雞球也有, 而且做的好的真的不少, 例如今次吃的譽麵坊, 以炸雞球來說無出其右, 簡單醃過的雞球, 炸得外脆內軟, 肉汁澎湃, 皮一點也不厚, 內芯剛熟, 伴以傳統的南乳汁而非沙律醬或甜酸醬, 更能突出雞肉的鮮香.另外點的牛腩撈粗麵, 柱侯醬做得相當入味, 牛腩以條的形式上碟, 份量更大更慷慨, 雖然不是特別部位, 但肉香和腍度夠, 很少肉屑卡在牙縫, 如果汁醬再厚身一點就更完美, 但不是在熱門商業區或旅客區, 服務的就是附近街坊和學生, 如此水準再加上價錢相對實惠, 功能性十足已不能要求更多.

2024-01-08 277 瀏覽
上網見呢間街坊店好多人推薦就去咗試,唔使等位直接入,位就普通茶餐廳,唔會坐得特別舒服。佢哋嘅南乳炸雞球真係唔錯,每一個雞球都炸得金黃酥脆,外脆內嫩,真係一咬落去,汁水都會噴出嚟。啲雞肉嘅鮮嫩,配上南乳嘅香味,係幾新鮮嘅配搭。佢哋嘅麵亦都彈牙有嚼勁,不過就偏乾身,未必個個鍾意,不過我覺得就唔錯。總括嚟講,呢個南乳炸雞球麵真係係幾抵食。雞球炸得香脆,麵條有嚼勁。如果你鍾意南乳同埋炸雞嘅組合一定要去試下。唔使等位又平嘅選擇,每人$70都可以食到好飽。
2023-12-31
【土瓜灣親民食店💗|馳名雞球附南乳醬任蘸】🐨南乳雞球撈幼麵 $42推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️完全無諗過一碗麵有6塊大大件嘅雞球,雞球炸皮好薄炸得好酥脆,而且保留到內面有汁,加上肉質嫩滑,就咁食都好正😂南乳醬係分開上,味道好濃郁~蘸少少就夠晒!唯一麵嘅份量係略少,勝在夠彈牙🦷.🐨撈麵上湯 免費推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️傳統麵店如果食撈麵都係送碗上湯俾你,但一般都會係味精湯,而哩間嘅湯絕對有驚喜,唔會好重味精,清清地可以解到炸雞球嘅油膩感😶‍🌫️----☼-----譽麵坊📍地址:土瓜灣新山道6號地舖🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5 💰人均價格:$50以下🪸環境:👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡

【土瓜灣親民食店💗|馳名雞球附南乳醬任蘸】
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡
  • 南乳雞球撈麵
2023-10-30 529 瀏覽
由中學唔係係呢個鋪位,經歷過應該係2次既搬鋪,細細個果陣一放lunch就狗衝落黎食,無他既又係香口野又叫抵食又飽,成班同學都係落黎一齊食,都算係學生哥既必食推介😂😂😂食得呢間,雞球米撈定湯都好,是常識罷,所以根本食佢都係想食雞球既😂😂btw我覺得其實南乳醬先係重點,可以撈埋米線食,一流😂😂😂😂😂😂😂食到而家都重係叫緊南乳雞球米線,都覺得係呢到既名物無之一😂😂😂😂😂好多時食既可能都係一份情懷同回憶🙃

好多時食既可能都係一份情懷同回憶🙃
2023-10-29
  • 南乳雞球米線
2023-10-12 496 瀏覽
譽麵坊嘅招牌就係南乳雞球米線印象中佢啲雞球係超級大份而且一定要配佢個南乳醬先好食但最近一次去買外賣個雞球份量已經細咗好多同埋竟然比漏咗南乳醬真係極度失望依家南乳雞球米線賣緊💰$42 價錢上唔算好貴但係環境上就坐得唔係幾舒服個空間比較狹窄雖然佢可以坐客人嘅數量唔算少不過實在有啲迫,所以我多數都會買外賣
譽麵坊嘅招牌就係南乳雞球米線
價錢上唔算好貴
但係環境上就坐得唔係幾舒服
個空間比較狹窄
雖然佢可以坐客人嘅數量唔算少
不過實在有啲迫,所以我多數都會買外賣
外賣自取
2023-09-23 487 瀏覽
土瓜灣好出名嘅南乳雞球米線一定要試😎雞球係即叫即炸,所以落完單都要等一陣先有得食🙊南乳醬係另上,可以自己控制份量👍🏻炸雞球好好食😋有肉汁又滑米線配埋雪菜十分好味,我好鐘意食雪菜,所有黎依度依米線就岩唒啦
差點忘了譽麵坊「南乳雞球」的味道,真的很想記起,所以回訪了。這次帶著我先生來試試看,絕對不能錯過土瓜灣的老字號。有我最愛的米線,也有他喜歡的撈粗,滿足各自的口味。有一小碗的湯,是給先生的撈粗的。性價比高,份量十足,我還以為我那碟已是2人份量。隔離飯香之先生那碟撈粗好像更好吃,下次再吃。還有台式飲品可選,可惜那天沒有珍珠、綠茶,不過紅茶也不錯。水蜜桃紅茶,不過甜、不過苦,剛剛好的甜度。最近還有新推出的菜色,例如豬手,有機會一定要試試看。

這次帶著我先生來試試看,絕對不能錯過土瓜灣的老字號。

有我最愛的米線,也有他喜歡的撈粗,滿足各自的口味。

有一小碗的湯,是給先生的撈粗的。

性價比高,份量十足,我還以為我那碟已是2人份量。

隔離飯香之先生那碟撈粗好像更好吃,下次再吃。

最近還有新推出的菜色,例如豬手,有機會一定要試試看。
2023-09-16
  • 南乳雞球米線
  • 南乳雞球撈麵
  • 南乳雞球撈粗
  • 南乳雞球
土瓜灣平民小店譽麵坊☺️呢間鋪頭已經屹立多年😝最出名係南乳炸雞球🔥🐔每碟都份量十足,一碟都已經可以食到勁飽🤤最重要係價錢勁親民,附近唔少街坊都成日嚟幫襯😚📍南乳雞球撈麵 ($42)先介紹佢嘅招牌菜南乳雞球撈麵,雞球炸得非常酥脆,每舊都大大件🥩,入面啲雞肉仲keep到有肉汁, 肉質嫩滑,加上佢嘅味道非常濃郁嘅南乳醬,真係超級好食🤤麵就好有咬口,乾身得嚟煙韌彈牙🍜📍香脆雞翼撈粗($42)佢嘅雞翼都炸得超脆,但又係可以做到外脆內嫩,而且邊到仲有42蚊大大份麵之餘仲有4隻雞翼咁多😍雞翼🍗仲要唔係細隻,真係好夠份量。唯一美中不足就係雞翼肉唔算好夠味,但如果有叫南乳雞球,配埋南乳醬咁食就完美了🤤最正係你叫撈麵佢仲會送埋是日靚湯,清清地得嚟又好有味,食完炸雞球飲啖湯可以去油膩感☺️📍南乳炸雞球($37)因為南乳炸雞球太好食,忍唔住額外就咁叫左炸雞球小食,一樣大大份,食埋就真係飽到濟🤣🤣🤣
土瓜灣平民小店譽麵坊☺️
呢間鋪頭已經屹立多年😝
最出名係南乳炸雞球🔥🐔
每碟都份量十足,一碟都已經可以食到勁飽🤤
最重要係價錢勁親民,附近唔少街坊都成日嚟幫襯😚

📍南乳雞球撈麵 ($42)
南乳雞球撈麵

📍香脆雞翼撈粗($42)
香脆雞翼撈麵

📍南乳炸雞球($37)
南乳炸雞球

南乳雞球撈麵
香脆雞翼撈麵
南乳炸雞球
  • 南乳雞球
2023-09-07 272 瀏覽
曾經喺土瓜灣讀過三年中學,經地膽同學仔介紹,話土瓜灣有一間好出名嘅南乳雞球米線,食過之後,每個月都會食幾次,但自從搬咗之後好少會返土瓜灣食,疫情過後,台灣朋友來香港旅遊,所以特登帶台灣嘅朋友黎試一試。-土瓜灣美食街,除咗幾間歷史悠久嘅飲食餐廳仲喺度,其他餐廳都係新開嘅,或者係我太耐冇返嚟既有回憶同時有好有新鮮感,嚟緊會多啲返嚟土瓜灣覓食-叫咗招牌南乳雞球米線面底係鹹鹹地嘅雪菜米線,味道唔錯,米線唔會好林;雞球嘅味道好似冇以前咁好食,顏色偏深色了,今次食有啲KFC嘅味道南乳醬唔錯,食完可以叫職員加~-另外叫埋排骨米線台灣朋友話排骨同機構嘅味道差唔多-可能真係回憶總是回憶,不過味道都好食-真實美食點評,follow我支持支持
既有回憶同時有好有新鮮感,嚟緊會多啲返嚟土瓜灣覓食

叫咗
招牌南乳雞球米線
南乳雞球米線

南乳醬唔錯,食完可以叫職員加~
另外叫埋
排骨米線
排骨米線

台灣朋友話排骨同機構嘅味道差唔多

可能真係回憶總是回憶,不過味道都好食

真實美食點評,follow我支持支持
2023-08-14 323 瀏覽
大概下就2點幾先去食午餐店內都有一半客人左右即刻叫左個南乳炸雞配米線另外再叫個雙拼撈麵 可揀幼麵或粗麵雙拼係南乳炸雞拼餛飩另外飲品叫左凍檸茶同水果梳打先來兩杯飲品凍檸茶嘅茶底竟然係Earl Grey十分有趣水果梳打就偏甜然後店員先上碗米線等左一陣先上炸雞感覺同時間上會比較好雪菜米線都正正常常味精湯底炸雞同南乳醬係分開的炸雞係熱辣辣炸起香脆可口份量都十分多單拼同雙拼只差5蚊感覺單叫炸雞會食吾曬同油脷所以雙拼都不錯撈麵都係正常水準餛飩多料好食有驚喜總括而言性價比都十分高!抵食!
大概下就2點幾先去食午餐

所以雙拼都不錯
撈麵都係正常水準
餛飩多料好食有驚喜
南乳雞球拼餛飩撈幼麵

總括而言性價比都十分高!抵食!
2023-08-12
南乳雞球拼餛飩撈幼麵
-是位於土瓜灣的一間麵店路過幾次終於都黎試佐下招牌嘢點佐 南乳雞球撈粗拼墨魚丸比較一般 雞球炸得過於幹 冇乜嘢味反而係個雪菜豬頸肉湯河有dd驚喜 好味另外加咗個小食 椒鹽肉排好香口 反而呢個比雞球好食好多喔 姊姊推薦左凍豆漿 因為口乾又加左兩支咁 係OK噶 下次黎附近如果捻唔到食乜或者都會考慮下啦
是位於土瓜灣的一間麵店
路過幾次終於都黎試佐下