-是位於土瓜灣的一間麵店路過幾次終於都黎試佐下招牌嘢點佐 南乳雞球撈粗拼墨魚丸比較一般 雞球炸得過於幹 冇乜嘢味反而係個雪菜豬頸肉湯河有dd驚喜 好味另外加咗個小食 椒鹽肉排好香口 反而呢個比雞球好食好多喔 姊姊推薦左凍豆漿 因為口乾又加左兩支咁 係OK噶 下次黎附近如果捻唔到食乜或者都會考慮下啦
是位於土瓜灣的一間麵店
反而呢個比雞球好食好多喔 姊姊推薦左凍豆漿
因為口乾又加左兩支咁 係OK噶
下次黎附近如果捻唔到食乜或者都會考慮下啦
2023-08-05 240 瀏覽
講起土瓜灣美食,好多人都可能會諗起依間譽麵坊,佢哋嘅南乳雞球出晒名㗎! 今次就帶大家去試吓,估唔到平日晚上七點幾八點,都差唔多成間舖頭滿座,一睇就知有幾出名啦!.南乳雞球撈麵 HKD42嚟譽麵坊就必點南乳雞球,雞球熱辣辣,炸得好脆口,入面都唔會好乾柴,依個價錢真係性價比極高。但👩🏻本身以為雞球係用南乳醬醃製完先拎去炸,原來南乳醬係另上,客人可以自己選擇要唔要蘸醬。同想像中有少少🤏岀入,但就無損佢嘅美味!.椒鹽肉排米線 HKD42另外就叫咗份椒鹽肉排米線,米線湯底就一般般,無咩特別,主要都係想試下個椒鹽肉排,同樣都係熱辣辣送上。不過椒鹽份量略少,仲係臨上菜先灑上去,並唔係每一嚿都食到椒鹽味,所以比起南乳雞球就較為遜色啦!
南乳雞球撈麵 HKD42
椒鹽肉排米線 HKD42
南乳雞球撈麵
椒鹽肉排米線
南乳雞球撈麵
2023-07-10 423 瀏覽
被公司安排到土瓜灣分店幫手,我自己一個人Lunch,我嘅首選梗係譽麵坊,呢間土瓜灣小店,以前一經過附近,一定會幫襯,佢嘅南乳雞球撈麵真係冇得輸。👍👍👍譽麵坊地址:土瓜灣新山道6號地舖🐥南乳雞球撈麵 $42雞球炸得非常脆,雞皮脆卜卜,雞肉肉嫩,超juicy多汁,一d都唔會乾同柴,撈麵又唔會濕笠笠,夠乾身,最重要又唔會乾到哽喉嚨,雞球係另配上南乳醬,簡直令炸雞球昇華到另一層次,本身雞球,已有底味,所以真係可以自行決定點唔點醬食都得。😋😋😋🥛自家制豆漿 $7我冇影到相,細細支,口味冇得揀,只有有糖嘅豆漿,豆味偏淡,有d過甜,感覺似飲緊糖水咁,所以我下次去食,一定會選擇配汽水或支裝茶。🤣🤣🤣整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕味道:🌕🌕🌕🌕服務:🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕地點:🌕🌕🌕🌕回頭率:🌕🌕🌕🌕🌟🌟🌟必食推介:南乳雞球撈麵 🌟🌟🌟我會為大家帶黎煮食、食譜、飲食同資訊分享比大家,請多多支持🥰🥰🥰

譽麵坊

回頭率:🌕🌕🌕🌕

🌟🌟🌟必食推介:南乳雞球撈麵 🌟🌟🌟

• 南乳雞球撈麵
2023-06-28 327 瀏覽
譽麵坊的南乳炸雞球,這個土瓜灣名物都是最近才知。我發現稱得上名物的食物都是有些相通特徵。首先價錢要貼地,不能太貴,要街坊承受得到的定價。大件抵食之餘,味道有一定水準。因為定價不高,賣點都是食物,所以店內環境都不是高檔次或Cafe的裝潢,或者是外賣。這個南乳炸雞球真的稱得上土瓜灣名物。先說價錢:一個南乳炸雞球撈粗才$42。而且非常有份量,一定食得飽。味道:這個炸雞炸得很乾身,沒有多餘的油份在炸雞裡,不會一吃就成口油。雞肉都處理得很好,是去骨雞脾肉,會有些炸得超級脆的雞皮在雞肉上面。不會輸給台灣的炸雞排。炸雞球只有基本醃味,南乳味來自自家調製的黑色醬汁。店內環境:這個只能忍受,賣的是食物,不是賣舒適。我坐的位是背對背客人,大動作都會撞到後邊的客人。總的來說,炸雞份量同味道,在這個價位已超額完成,但要舒適就有其他可以選擇。神級無味食評師-阿偉
譽麵坊的南乳炸雞球,這個土瓜灣名物都是最近才知。

我發現稱得上名物的食物都是有些相通特徵。

首先價錢要貼地,不能太貴,要街坊承受得到的定價。

大件抵食之餘,味道有一定水準。

這個南乳炸雞球真的稱得上土瓜灣名物。

先說價錢:

一個南乳炸雞球撈粗才$42。而且非常有份量,一定食得飽。

味道:

炸雞球只有基本醃味,南乳味來自自家調製的黑色醬汁。

店內環境:

神級無味食評師-阿偉

2023-06-28
2023-06-07 400 瀏覽
#土瓜灣美食 #街頭美食 #土瓜灣🍽南乳炸雞球💰37⭐️譽麵坊📍土瓜灣新山道6號地舖==============================📝平時食炸雞球多數配酸辣醬,今次就試下點南乳醬。味道好難形容,但一食就食得出依陣味,咸咸地又帶有少少花雕酒味。雞球本身薄脆漿,唔厚粉,炸到粒粒金黃色,同時保持到雞汁,食落唔會乾淨淨。點醬食得,就咁食又得,得左😂 Btw 加多$3 可以有埋米線食,不過雞球份量唔知會唔會減少。今次就有5大粒脆雞球😋食完就真係要飲返涼茶下下火😁💫⭐️⭐️⭐️⭐️值得一試
#土瓜灣美食 #街頭美食 #土瓜灣
🍽南乳炸雞
💰37
⭐️譽麵坊
📍土瓜灣新山道6號地舖

💫⭐️⭐️⭐️⭐️值得一試

• 南乳雞球米線
2023-02-27 998 瀏覽
這家麵店的招牌菜是炸雞麵,味道出乎意料的好。炸雞肉鬆脆口感十足,加上配料的調味,讓整道菜品的風味更為豐富。麵條也非常入味,吃起來很有嚼勁,讓人一口接一口。店內的環境很不錯,裝修風格簡約時尚,讓人感到舒適自在。店的地點也很方便,交通便利,不論是用餐或是聚會都是一個不錯的選擇。價格方面也很合理,性價比很高。這家麵店的價格比其他同類型的麵店來得實惠,而且份量也十分足夠。如果你是一個追求實惠用餐的人,這家麵店絕對是一個不錯的選擇。總的來說,這家麵店的炸雞麵絕對值得一試,店內的環境和地點都非常好,價格實惠,很值得再次光顧。如果你是一個喜歡美食的人,這家麵店絕對是不容錯過的好去處。

• 南乳雞球米線
  • 南乳雞球撈粗
  • 南乳雞球撈麵
  • 爽滑豬頸肉米線
2023-01-28 922 瀏覽
譽麵坊對我嚟講係尋找回憶嘅餐廳,中學時期晏晝一個禮拜可能會食兩次嘅米線十幾年之後今日再食返,真心覺得冇以前咁好食,但係食嘅係回憶坐低唔使諗一定係食南乳雞球米線,但係一咬個雞球就已經覺得有啲失望,因為雞球炸到好乾,咬都有困難,唔知係因為炸好曬跟住再返炸,定係炸得太耐,質感真係唔係太好,好硬,味道係ok嘅,不過略嫌好似味精多咗少少,唔知係個南乳醬定係個雞球嘅問題,因為食完之後一直都覺得非常之口渴,以前唔會咁樣不過算啦回憶總係美好嘅,食完出嚟見到門口好多人排隊,但係我今次之後應該真係唔會再返去食喇 。。。

十幾年之後今日再食返,真心覺得冇以前咁好食,但係食嘅係回憶

2023-01-08 736 瀏覽
譽面坊係我由中學開始就已經好鍾意食嘅米線鋪「炸雞球米」、「炸雞翼撈粗」,就係我哋兩個每次去到必叫嘅食物。接近20年,由佢當日$15一碗麵,加價加到今日大概$40一碗麵我哋都一樣咁支持。成日轉程來回兩個半鐘都專登去土瓜灣食。每一次我哋都唔需要望餐牌,直接叫呢兩款面就可以了。有陣時見到其他人慕名而來,要左諗右諗叫邊款食物,我都好想衝口而出,話俾佢哋聽呢一度最出名就係「炸雞球米」、「炸雞翼撈粗」。唔知會唔會有一日,我會試吓其他餸呢?
譽面坊係我由中學開始就已經好鍾意食嘅米線鋪

唔知會唔會有一日,我會試吓其他餸呢?
2023-01-01 756 瀏覽
📷脆口雞球必食咔嚓📷 係雞皮嘅香脆聲平時唔食雞皮嘅我 都默默咁食咗幾啖🐓南乳雞球撈粗 $40粗麵有用油微微撈過 所以食落好順口 但唔油另跟一碗高湯俾你撈鬆啲麵粗麵幾爽口 冇overcook雞球炸完肉汁依然 啖啖肉冇骨雞肉原本有調味 南乳汁酒香強勁輕輕一沾 已經足夠 整體份量足夠🐷 和風豬扒米線 $40豬扒份量同樣十足 但雞球嘅口感會比佢出色豬扒未夠嫩身 但炸粉幾薄身可另加小食 飲品 雙拼等⋯⋯
📷脆口雞球必食

但雞球嘅口感會比佢出色
豬扒未夠嫩身 但炸粉幾薄身

可另加小食 飲品 雙拼等⋯⋯

2022-12-27 499 瀏覽
土瓜灣必食米線 - 譽麵坊中學時期成日去今日再帶朋友黎食就算今日係假日 一樣滿坐menu都唔洗睇必叫南乳雞球!朋友配撈粗雞球炸到好脆卜卜裡面仍然好嫩滑 一啲都唔老我就叫左豬扒米夠厚身啖啖肉!埋單都只係$80抵!
2022-12-13 389 瀏覽
在何文田附近上學的學生一定食過呢一間,必叫南乳雞球呢一款菜餚它配米缐,撈粗or 撈幼都好好味。我記得當時可以加香芋珍珠奶茶,不知道現在還有沒有。-南乳雞球一上到枱,wow,炸過的雞球超級香分量雖然不多,勝在夠大嚿一咬落去,啲雞汁爆出來,very juice地方雖然小小的,但仍然有很多人願意排隊等食。

它配米缐,撈粗or 撈幼都好好味。
我記得當時可以加香芋珍珠奶茶,不知道現在還有沒有。

-南乳雞球
一上到枱,wow,炸過的雞球超級香
分量雖然不多,勝在夠大嚿
一咬落去,啲雞汁爆出來,very juice

地方雖然小小的,但仍然有很多人願意排隊等食。
2022-12-10 350 瀏覽
今日同約咗同事一齊lunch 帶佢嚟食呢間土瓜灣的平價美食——南乳炸雞穿過一堆放飯的學生哥,順利入到店內點餐~事隔兩年冇嚟過食,唔知味道係咪仲keep 到之前係配湯麵,今次就跟網上介紹試下撈麵先-落單後好快就上菜啦哇就咁睇就係一個炸雞山😍賣相幾吸引~炸雞炸得酥脆香口,質嫩多汁再配埋南乳醬多咗份濃烈的咸香,略配就夠撈麵食落彈牙軟韌,鹹甜適中附送的例湯味精味較重,偏鹹可能天氣凍咗關係,食到中途炸雞同麵已經凍哂整體味覺不錯,仲係學生餐價錢,性價比高
今日同約咗同事一齊lunch
帶佢嚟食呢間土瓜灣的平價美食——南乳炸雞
穿過一堆放飯的學生哥,順利入到店內點餐~
事隔兩年冇嚟過食,唔知味道係咪仲keep 到
之前係配湯麵,今次就跟網上介紹試下撈麵先
落單後好快就上菜啦
哇就咁睇就係一個炸雞山😍賣相幾吸引~
炸雞炸得酥脆香口,質嫩多汁
再配埋南乳醬多咗份濃烈的咸香,略配就夠
撈麵食落彈牙軟韌,鹹甜適中
附送的例湯味精味較重,偏鹹
可能天氣凍咗關係,食到中途炸雞同麵已經凍哂

整體味覺不錯,仲係學生餐價錢,性價比高
一提起土瓜灣 都會諗起呢間。本身都有擔心名物會唔會其實只係食回憶,味道客觀黎講其實好普通?但試咗又覺得真係幾好味。cp值高!!!叫咗米線同撈粗(唔鐘意柬水味嘅人可以試其他)米線偏淋!同埋係有雪菜!係早餐嘅味道!呢個係$40但佢比嘅雞球都相當大隻 ~熱辣辣 !皮好脆! 肉唔鞋且都唔多脂肪!其實我覺得唔洗點南乳醬已經好夠調味再點埋對我黎講就有啲太heavy~所以我會覺得係好抵食嘅炸雞球~!食得滿足嘅一餐!!!
一提起土瓜灣 都會諗起呢間。

但試咗又覺得真係幾好味。cp值高!!!

叫咗米線同
撈粗(唔鐘意柬水味嘅人可以試其他)

米線偏淋!同埋係有雪菜!
係早餐嘅味道!
呢個係$40
但佢比嘅雞球都相當大隻 ~
熱辣辣 !皮好脆! 肉唔鞋且都唔多脂肪!
其實我覺得唔洗點南乳醬已經好夠調味
再點埋對我黎講就有啲太heavy~

所以我會覺得係好抵食嘅炸雞球~!
食得滿足嘅一餐!!!
2022-11-24 274 瀏覽
米線就正正常常南乳雞球好多舊同埋都好大舊仲要好有南乳味!超正!叫完即刻整俾你!上菜嗰陣,熱辣辣!😋😋😋唔怪得咁多人幫襯個份量都好大!食完啲雞都已經飽咗🤣🤣
米線就正正常常
南乳雞球好多舊同埋都好大舊
仲要好有南乳味!
超正!
叫完即刻整俾你!
上菜嗰陣,熱辣辣!😋😋😋
唔怪得咁多人幫襯
個份量都好大!
食完啲雞都已經飽咗🤣🤣
2022-11-15 339 瀏覽
之前食過一次一直對個雞球念念不忘今日終於再食到喇~今次嗌咗南乳雞球撈粗勁快上菜 果然早食飯係有好處1️⃣ 南乳雞球撈粗 $40一上枱個心真係「嘩」咗聲啲雞球勁香 勁大嚿食落啲雞皮勁脆 好似薯片咁但入面雞肉依然勁juicy勁嫩 一啲都唔柴仲要有五大嚿但係粗麵就有啲淋 我自己就中意食硬麵多啲粗麵單食會有啲淡口但唔覺有鹼水味湯同南乳醬就有啲咸所以食麵嗰陣淋啲湯同撈少少南乳醬就完美中和返啲雞食得多會有啲膩 但係點返佢個南乳醬就又可以繼續食唔停環境同服務都係普通街坊小店咁啦 不過不失 但性價比極高!
之前食過一次
一直對個雞球念念不忘
今日終於再食到喇~
今次嗌咗南乳雞球撈粗
勁快上菜 果然早食飯係有好處