2022-11-11 398 瀏覽
💭呢排黎多左土瓜灣呢邊食飯,好多朋友都話呢間餐廳係附近學校既學生lunch必食既餐廳黎!入到餐廳見到個餐牌,哇!價錢真係算好抵~average 40 蚊度就有一個粉麵🍜🍜🍜見到呢間餐廳野食既份量都大大份,難怪咁多學生黎呢度食lunch 啦💕🌸南乳雞球撈粗 HKD40 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟40蚊既麵本身以為得幾粒雞粒啦,上到檯係一堆炸雞球係個撈麵上面!仲配埋個好香南乳味既汁一齊💖炸雞球熱辣辣, 咬到雞皮位脆卜卜!連埋個南乳汁一齊食真係好邪惡😈撈麵底夠味同夠大份!40蚊食到我捧住個肚出餐廳!推薦!

🌸南乳雞球撈粗 HKD40 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟

南乳雞球撈麵
🐻之前住過一排土瓜灣,發現個頭都有唔少好食既小店,其中一間係男友成日提住,話有中學回憶咁話 😯 咁多年都仲頂住,應該有好西留住大家既心,當然係人人皆知既南乳雞球🐔🤤⁡🐻の試食‼️✨南乳雞球米線 $40✨自製墨魚丸爽滑豬頸肉米線 $46 ✨珍珠奶茶 $18⁡南乳雞球果然係招牌✨即叫即炸,大大舊,皮超脆肉juicy,有趣既係南乳汁是另上,味道偏咸,同平日食既南乳味道好唔同嘅 ☺️ 但連埋有雪菜既米線食真係好夾啊❗️另外佢哋既墨丸超大粒,但口感較為鬆散,豬頸肉真係超爽滑,但🐻都係覺得雞球正啲 😝 珍珠奶茶🧋幾有仙跡岩既回憶味道,不妨叫杯試吓🤤⁡

🐻の試食‼️
✨南乳雞球米線 $40
✨自製墨魚丸爽滑豬頸肉米線 $46
✨珍珠奶茶 $18

南乳雞球米線
👹好多年前由舊鋪食到依家一直都係佢嘅常客,覺得佢又平又好食,🤣入邊嘅姐姐可以話係睇住我大!💕超級推介俾大家!.#南乳雞球米線 👅9/10 $40✨雞球每一次都係即叫即炸保證熱辣辣,🤞🏻每舊雞肉都好入味,份量亦都好足,🤪出邊嘅雞皮超級脆。😚朋友就鍾意加埋南乳醬一齊食但係自己就鍾意就咁食。🥳另外米線嘅份量都係超級多,每次食完都飽到上心口🥸,鍾意可以叫姐姐加埋腩汁💕,會被清湯更加濃味。.#郊外油菜 $18 😂叫咗生菜全走,就係普通嘅白灼生菜。🫶🏻不過$18有成半個生菜,出邊食來講真係算幾抵💕.#水蜜桃紅茶 👅7/10 $16✨唔係必嗌但係$16來講如果平日食飯鍾意叫嘢飲嘅話都可以試吓,🙆🏻‍♀️建議少甜少冰。.
#南乳雞球米線 👅9/10 $40
#郊外油菜 $18
#水蜜桃紅茶 👅7/10 $16
2022-10-09 428 瀏覽
睇到IG介紹即刻走去試。黎都唔使點排隊好快入到去。8:00左右。冷氣好涼仲有啲凍😄睇咗一輪當然係叫南乳炸雞撈粗。但係竟然冇粗賣晒喎。冇計啦唯有食幼面下次再食粗,再叫一個咖喱牛腩撈面。炸墨魚餅。椒鹽炸肉排。豆漿。個人認為下次可以放棄炸墨魚餅因為林治治冇乜墨魚味,但係佢層皮又揸得幾好食😂😂,唔食墨魚餅可以叫魷魚鬚試下,椒鹽炸肉排正常味道都OK好吃,炸雞就唔使講一定係必食,好味我覺得。個南乳醬真係一個靈魂。我覺得好惹味。牛腩有咖喱味,不過真係炸雞好食好多,又見到人哋食豬扒係超級勁大塊。下次再試😂
2022-10-08
  • 南乳雞球撈粗
  • 南乳雞球撈麵
2022-09-29 326 瀏覽
土瓜灣名物 南乳雞球米線 咁就一試風彩 見大家都講到咁好食 黎到土瓜灣又點可以唔試下呢朋友點左一份 南乳雞球米線  咁話明試野 緊係叫埋其他野黎試下朋友都稱 南乳雞球米線 為神級好食,因為係佢地由細食到大既食物我覺得係 土瓜灣既人吹奏得太勁 又或者係佢既水準跌左而我試完反而覺得一般 達唔到好好好食 可能因為對佢既期望過高。 但朋友事鬲多年再食 亦表示以前好食啲,而家食番都唔覺得好似以前咁好食,但依然算是好味而我就叫左個豬手米線,豬手都好入味 以小店黎講,佢都算係唔錯
土瓜灣名物 南乳雞球米線

我覺得係 土瓜灣既人吹奏得太勁 又或者係佢既水準跌左
而我就叫左個豬手米線,豬手都好入味
 以小店黎講,佢都算係唔錯
2022-09-25 279 瀏覽
中學lunch成日食譽麵坊今日心血來潮,無啦啦想去食味道都係同以前一樣🤤今日叫咗雞球拼雞翼一樣都係俾咗勁多雞球😋大滿足 3隻雞翼 都係46蚊仲有經典嘅玉露 回憶嘅味道出返晒嚟☺️
中學lunch成日食譽麵坊
今日心血來潮,無啦啦想去食
味道都係同以前一樣🤤
回憶嘅味道出返晒嚟☺️
雞球雞翼米線
雞球雞翼米線
2022-09-13 363 瀏覽
土瓜灣名物 南乳雞球米線基本上就唔需要太多介紹細個讀書個陣已經係開始食近期去開土瓜灣搵個機會回憶一下水準保持得非常之好雞球炸得非常之香脆炸物功力深厚油溫要控制得好好先可以咁香脆除咗外脆 雞肉多汁滑嫩雞球嗰塊雞皮尤其出色炸走晒所有脂肪 剩低金黃香脆嘅雞皮一咬落去非常香脆充滿油脂香味正!米線其實都好重要!米線煙靭又夠滑雞球點個南乳醬 味道香濃配搭一個清湯嘅米線清湯能夠中和南乳醬個濃郁係完美嘅配搭!進食雞球 Tips建議咬開雞球前先用口順著 雞肉紋理撕開成一小口的雞球再放入口進食避免咬開雞球時口腔內部被雞球𠝹損晒咁就可以完美享受雞球!
土瓜灣名物 南乳雞球米線

雞球嗰塊雞皮尤其出色
炸走晒所有脂肪 剩低金黃香脆嘅雞皮
一咬落去非常香脆充滿油脂香味
正!

米線其實都好重要!
米線煙靭又夠滑

撕開成一小口的雞球
再放入口進食
避免咬開雞球時
口腔內部被雞球𠝹損晒

咁就可以完美享受雞球!

2022-09-11
  • 南乳雞球米線
呢間舖從門外看,一d都唔起眼,如果冇人介紹嘅話,相信唔會吸引到我去食。而有個老友,話由細食到大,又點正點正咁,🤡於是決定信佢一次⋯⋯南乳雞球配幼麵:酥炸雞球:其中一個鎮店之寶,外層炸到好乾好脆,雞嘅皮下脂肪所剩無己,雞皮香脆;內里雞肉嫩滑有肉汁!🫠南乳醬:亦係佢地嘅鎮店之寶,杰杰地嘅個醬,味道好濃,南乳味好出!🤤碗麵:麵底幾爽,湯底清甜,雪菜正常。😌佢係一個好好嘅緩衝,解下炸雞嘅熱氣,同埋南乳醬嘅濃味!🤪

南乳雞球配幼麵:

2022-09-04
2022-09-04 236 瀏覽
𝓜𝓪𝔂 2022🙋🏻‍♂️: 每次泥都食到好飽💁🏻‍♀️:我都食唔哂呀 你幫我食d啦(經過男友強烈嘅推薦,終於嚟到土瓜灣搵嘢食,呢一間小店最出名嘅就係炸南乳雞球米線,比想像中大份,重點係炸物係另上嫁,外脆內軟仲有陣陣南乳香 雞球炸完之後仲有肉汁,炸得真係剛剛好但又唔會太濃味,而且米線嘅湯底雖然比較清但唔會覺得好淡,兩者之間既配合係剛剛好,食完真心好有滿足感,推薦各位路過嘅時候可以試下,尤其係肚餓嘅時候嚟食就係最啱晒。)
𝓜𝓪𝔂 2022

🙋🏻‍♂️: 每次泥都食到好飽

💁🏻‍♀️:我都食唔哂呀 你幫我食d啦

以前番工成日都會黎食 因為佢大件夾抵食 好耐冇黎 今日假期特盈登過黎試下 南乳雞球 米線 呢個係必點咁濟 眼見枱枱都會點 雞球同米線分開上 米線會有少少雪菜跟 雞球好多件 一個人一定夠食 味道方面 炸到熱辣辣 可以點埋佢個南乳醬 會多d 咸香 但我就咁食都覺得夠味了椒鹽肉排撈粗 想試好耐 但又放棄吾到雞球 😅今日朋友同我share 就可以叫埋 肉排都係即叫即炸 熱辣辣 外面連椒鹽上 所以會咸少少 但幾惹味 肉都幾厚 唔係薄個隻 所以炸完出黎都仲juicy 撈粗會跟少少鼓油 同埋個湯 覺得咸飲兩啖清下味蕾岩晒 食完又好滿足了 以價錢同味道黎講 特登黎食都值得嫁
以前番工成日都會黎食

食完又好滿足了
以價錢同味道黎講
特登黎食都值得嫁
2022-08-14 261 瀏覽
咁啱琴日經過土瓜灣諗唔到有咩食,所以就去咗食以前在學生時候經常當飯堂嘅譽麵坊,我記得對上一次食已經差唔多十年前,雖然以前啲姐姐已經轉曬但係佢個味道都仍然保持住,價錢平,份量夠大富時作為學生已經好滿足!希望佢可以一直做得住落去!
2022-08-11
2022-08-12 206 瀏覽
我諗呢間喺土瓜灣都冇咩人唔認識,中學時期成日食,最犀利係食到而家味道都冇變過。不過價錢就變得多個個人基本上都叫南乳雞球米線,不過我對米線或者湯麵真係麻麻哋,所以通常我一定食撈麵 ,撈麵可以揀粗麵或者幼麵。(唔記得係咪有米線米粉嗰啲)南乳雞球米(撈麵嘅粗麵):一碗湯,唔好拎去飲,因為都幾鹹,如果個麵太乾,可以加少少湯落去。個撈麵本身有少少豉油色,不過食落都唔會話重口味,反而有時我鍾意加啲南乳醬落去一齊食。當然炸雞先係重點,炸得好香脆,雞塊好多肉汁,加埋南乳醬一齊食,真係好重口味好過癮。
外賣自取
2022-08-03 359 瀏覽
📍土瓜灣 《譽麵坊》 #激讚南乳炸雞球  山長水遠走入土瓜灣就係為左食呢間街坊小店,入到去差唔多枱枱都食緊炸雞,果然名不虛傳🤩✨南乳雞球米線 $𝟒𝟎 炸雞球份量爆多,啲雞件好大舊,外皮炸到香脆,但內裡又𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會乾噌噌。南乳醬係同雞球分開,好濃好香南乳味道,輕沾已經好夠味😋🐓✨和風豬扒米線 $𝟒𝟎 豬扒🐷都係啱啱炸起新鮮出爐。好大塊又啖啖肉,已經切好方便食。有屋企既炸野食既味道🤣✨香芋珍珠奶茶 $𝟏𝟕 本身諗住試伏,係間麵檔嗌珍珠奶茶,點知都幾好飲,珍珠都𝐪𝐪彈牙,香芋又係我地既口味,好假,雪糕食到既個種芋頭味🤣  味道:𝟗/𝟏𝟎 性價比: 𝟏𝟎/𝟏𝟎
📍土瓜灣 《譽麵坊》

2022-05-15
和風豬扒米線
香芋珍珠奶茶
2022-07-23 326 瀏覽
食物方面我真係唔想多講、但真係令我擴闊對凍檸茶既認知🥹第一下入口係未察覺到、5秒之後嚟啦嗰種帶有獨特嘅東南亞crossover印度嘅香料味道⋯要爆出口腔來、檸茶你可以無味 可以好淡、但絕對去唔到依個鏡界⋯ 阿姐話:好多客人都係咁樣問我、以為杯野沖錯有怪味、但其實我地唔係用茶粉、而係用茶葉整⋯令我諗起周星馳嗰句夥計你啲豆腐臭個喎係呀我哋出名臭啊最後從不留言做CD-rom既我、都我忍唔住係到打篇凍檸茶文章
食物方面我真係唔想多講、
但真係令我擴闊對凍檸茶既認知🥹
令我諗起周星馳嗰句夥計你啲豆腐臭個喎係呀我哋出名臭啊
2022-07-22 305 瀏覽
難得過開土瓜灣,因平時很少過來這一區,所以之前都搵吓附近有什麼好吃的東西,天氣實在太熱了,下午天氣温度成35度,不想吃飯了,搵到附近有間出名食撈麵的小食店,叫了出名的雞球撈粗,雞球浸透豐富的南乳味,炸得趣卜卜,肉質鮮嫩,頂呱呱!醬汁調得非常好味,為簡單撈麵加了不少的分數。因天氣太熱,所以加配了台式奶茶走珍珠,奶茶香滑,稍嫌甜了一點點,不過當做補充失去的水份和糖份吧!下午時段已經坐滿食客,幸好廚房上菜速度快,回轉速度快,不用等太久,下次可以再試👍
雞球撈粗
2022-07-22