招聘中
19天前
19天前
26天前
26天前
更多筍工 (9)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2020-11-11 611 瀏覽
天氣開始轉涼,最岩去食碗熱辣辣既米線。去左譚仔三哥試佢最新推出既魚片米線🐟同蒜燒茄子🍆,飲品就叫左杯新特飲-夠薑瑪莉🍹。米線叫左蕃茄湯,同魚片非常夾。魚片鮮嫩冇骨而且超級爽脆,一定要試👍🏻。燒茄子用左譚仔三哥秘制紅油,加埋金黃香蒜,非常香辣惹味,而且蒜味濃郁。特飲其實係薑味梳打,加埋新鮮薑蓉夠哂"薑",仲有原粒荔枝、草莓茸同愛玉,口感豐富。。。#譚仔三哥。。
天氣開始轉涼,最岩去食碗熱辣辣既米線。

#譚仔三哥

2020-09-21 590 瀏覽
✨睇到譚仔出咗酸菜魚 即刻要去搵譚仔遮遮trytry😋其實佢比較似係多咗魚片呢樣餸多啲因為湯底要加辣嘅話都會自動變成三哥酸辣湯不過魚片嘅口感真係有驚喜!每一塊大細厚薄都適中 食落去幾滑最鍾意係佢連住魚皮嗰啲位有少少脆脆地嘅口感不過有少少碎骨 食嘅時候要小心 -新出嘅蒜香茄子味道都好出色😋佢面頭既蒜燒到微焦 所以食落口係脆得黎又勁香配搭埋茄子同辣油一齊食好正 超快就掃晒😂-但我就唔係好識欣賞夠薑瑪莉🤨我覺得荔枝原本嘅甜味同辛辣嘅薑味唔係好夾杯底仲有啲愛玉個口感就更加奇怪如果你本身鍾意薑味飲品都可以試吓但唔係就可以skip了😅好味評分😋:4.5/5🌟🌟抵食指數🤑:5🌟/5 🌟🌟餐廳環境 🤪: 4/5🌟🌟價錢💰:魚片米線$39 蒜香茄子$16 夠薑瑪莉跟餐$11

睇到譚仔出咗酸菜魚 即刻要去搵譚仔遮遮trytry😋
其實佢比較似係多咗魚片呢樣餸多啲
因為湯底要加辣嘅話都會自動變成三哥酸辣湯
不過魚片嘅口感真係有驚喜!
每一塊大細厚薄都適中 食落去幾滑

抵食指數🤑:5🌟/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪: 4/5🌟🌟
價錢💰:魚片米線$39 蒜香茄子$16 夠薑瑪莉跟餐$11
2020-09-12 397 瀏覽
❝ 譚仔三哥❞ 📍黃埔Wohoo 三哥出左新野緊係要試試(*´ω`*)今次係酸辣魚片米線 我第一下係比佢既poster 吸引左。。完完全全諗起酸菜魚haha 同埋試左佢地改良左既茄子😛 🍜三哥酸辣魚片米線 ($39) 一食有小小期望外,因為食落唔太似平時既酸菜魚味可能佢小左個陣香麻既味( ´•̥ו̥` ) 食落酸味就適中,唔會好酸又或者淡得制, 辣味我諗有五小辣,係我既程度🤣🤣🤣 本身有七/八舊魚, 食落啲魚肉好爽口(〃▽〃) 同埋咁啱我食落無魚骨,不過大家食既時候都要小心食! 佢既湯底同辣度都可以轉, 仲可以加餸架(*´ω`*)▣美味度 𝟠/𝟙𝟘 ت🍆蒜燒茄子($16)之前都食過一次,覺得好好味🤤🤤今次食既時候茄子由一整條變左一舊舊,方便夾嚟食仲要即叫即燒, 食落去有啲辣油同蒜泥係面頭,蒜泥仲要咬落口有小小小脆既口感,好好味,蒜泥同茄子真係perfectmatch(*꒦ິ⌓꒦ີ)大推呢個!!!!▣美味度 𝟡/𝟙𝟘 ت—————————————🍊地址〘紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下G13-13A號舖 〙
❝ 譚仔三哥❞ 📍黃埔
Wohoo 三哥出左新野緊係要試試(*´ω`*)
完完全全諗起酸菜魚haha 同埋試左佢地改良左既茄子😛

🍜三哥酸辣魚片米線 ($39)
一食有小小期望外,因為食落唔太似平時既酸菜魚味
可能佢小左個陣香麻既味( ´•̥ו̥` )
食落酸味就適中,唔會好酸又或者淡得制,
辣味我諗有五小辣,係我既程度🤣🤣🤣
佢既湯底同辣度都可以轉, 仲可以加餸架(*´ω`*)
▣美味度 𝟠/𝟙𝟘 ت

🍆蒜燒茄子($16)
之前都食過一次,覺得好好味🤤🤤
今次食既時候茄子由一整條變左一舊舊,方便夾嚟食
仲要即叫即燒, 食落去有啲辣油同蒜泥係面頭,
蒜泥仲要咬落口有小小小脆既口感,好好味,
▣美味度 𝟡/𝟙𝟘 ت

—————————————
2020-09-10
最近幾個月香港一直抗疫又無得出去玩 又無堂食激發左好多人既潛能同創意有一次男朋友亂up 話要搵日試下挑戰 自己加大過橋米線叫兩個過橋米線再將佢二合一仲要Cocktail mix 咁 將兩個唔同既湯混合一齊😂😂😂講左好耐都唔成事 就係果日 我地突然去左challenge自己我地首先叫咗一個煳辣湯底一個叫三哥酸辣湯底 兩個都走豬潤然後將兩個米線同湯倒埋一齊二合一變成一大碗最後成果特大過橋米線完成!D呀姐經過見到我地碗大米線都o哂嘴應該未見過有人咁痴線😂😂我地將兩個唔同既湯混合一齊新成品味道好特別 係’三哥煳酸辣’ 依然咁好食飲品我地叫左蜜桃乳酸同 酸梅特飲兩個都好好飲 好開胃!推介!!平時都係一個過橋米線share食今日一人食一個 食完下午完全做唔到野Rice noodle coma haha
最近幾個月香港一直抗疫

然後將兩個米線同湯倒埋一齊二合一

變成一大碗

最後成果

過橋米線

特大過橋米線完成!

D呀姐經過見到我地碗大米線都o哂嘴
應該未見過有人咁痴線😂😂

我地將兩個唔同既湯混合一齊

新成品味道好特別 係’三哥煳酸辣’ 依然咁好食

飲品我地叫左蜜桃乳酸同 酸梅特飲

兩個都好好飲 好開胃!推介!!

平時都係一個過橋米線share食
今日一人食一個 食完下午完全做唔到野
Rice noodle coma
haha
過橋米線
2020-08-13 284 瀏覽
終於試左早排推出個酸辣撈薯粉 $39 無得轉米線,辣度由四小辣起跳,平時我食開小辣,但落單姐姐話四小都夠辣,咁我就信佢啦。食落個辣味都唔算好辣,但呢種酸辣係幾開胃。撈薯粉配料有豬耳,雲耳,薄脆和青瓜,都是口感較爽脆的食材。不過薄脆撈完已經唔脆。薯粉唔淋但又唔會好煙韌,口感唔錯,加埋幾索味,所以配搭幾夾。不過成碗薯粉同配料份量唔算多,好彩宜家外賣自取加點麻辣豬脷只係$9,加杯凍檸茶 $3,埋單都$52,貴過我平時食晏。
酸辣撈薯粉

15 分鐘 (外賣自取)
酸辣撈薯粉
2020-05-23 602 瀏覽
限聚令放寬至八人後,可以放心家庭聚餐。由於今天早、午兩餐都與長輩聚會比正常吃得多,所以晚餐想食簡單得一點,特別約同學一齊去黃埔睇吓有冇咩特別野食。行左幾轉 六點半 決定試吓 譚仔三哥,食米線清清地,店舖整潔、店員態度一般。點左 ~蕃茄湯底、牛丸、墨魚丸米缐湯底蕃茄十味足,美味鮮甜。~清湯底、貢丸、雞肉米線湯底清甜可口,應該無味精。~花膠雞美線(2週限定)實物與圖片分別較大,有少少失望,好在味道答夠,魚湯底味道非常好👍。~小食雲耳唔太入味理單$146 / 3人行算得上是一頓 經濟晚餐。
點左
~蕃茄湯底、牛丸、墨魚丸米缐
湯底蕃茄十味足,美味鮮甜。

~清湯底、貢丸、雞肉米線
湯底清甜可口,應該無味精。

~花膠雞美線(2週限定)

~小食雲耳唔太入味

理單$146 / 3人行

算得上是一頓 經濟晚餐。
2020-05-05 315 瀏覽
小弟好耐已經無食過三哥,呢日去開黃埔又未食野,忍唔住諗都唔使諗就直奔去三哥度米線就唔再講啦,不過小弟今次發現有新野-爆辣小豬件同埋鹽香小豬件。睇英文豬件係譯做pork chop,所以簡單啲來講係豬扒😂老實講, $23得3舊豬扒唔算好平,不過見係新野就試吓囉。豬扒表面顏色好深,唔係煮耐左,而係太多香料,勁重口味!呢個爆辣真係好辣,唔食得辣既朋友要留意!

爆辣小豬件

2020-04-10 325 瀏覽
2020年4月10日晚上7點53分在黃埔譚仔三哥分店店員安排我們入店安座後(分店內一位是負責收銀,一位責落單,一位負責傳菜)我們想請店員落單負責落單的店員叫我們等等沒關係 我們等等她收拾好其他枱面再等她幫其他客人落單我們一直都不作聲默默地等負責收銀的那位店員叫那位負責落單的店員幫我們落單她仍然叫我們等然後再帶一位女客人入店坐下 隨即幫那位女客人落單那算是什麼意思!比我們後入店的都已經落單!那麼是明顯不給我們下單!我們就起身走那個負責落單的店員還說: 「由佢地啦!」那位店員簡直是不知所謂!
2020年4月10日晚上7點53分在黃埔譚仔三哥分店
店員安排我們入店安座後

(分店內一位是負責收銀,一位責落單,一位負責傳菜)

我們想請店員落單
我們一直都不作聲默默地等

負責收銀的那位店員叫那位負責落單的店員幫我們落單
她仍然叫我們等
然後再帶一位女客人入店坐下 隨即幫那位女客人落單

那算是什麼意思!
比我們後入店的都已經落單!
那麼是明顯不給我們下單!

我們就起身走
那個負責落單的店員還說: 「由佢地啦!」
那位店員簡直是不知所謂!
2020-03-23 293 瀏覽
譚仔啲味其實間間都差唔多既🤭但我就覺得黃埔間三哥湯底濃郁啲👍🏻同埋啲姐姐好熱情又有禮貌👍🏻今次叫左茄湯~配勿演竹笙雞肉🤪竹笙係必叫item~吸湯一流
今次叫左茄湯~配勿演竹笙雞肉🤪竹笙係必叫item~吸湯一流
2019-12-31 643 瀏覽
休息中,口淡淡,日日都唔知食乜好,最後諗到食粉麵,老公好好,主動外出去三哥米線買我最愛的土匪雞翼,再加魚腐生菜米線,有菜有肉,尚算健康配搭。買外賣最重要就係keep到溫度,米線和湯分開存放,尚算細心,路程都要成20分鐘,到用餐嘅時候仲暖暖地即刻就食咗個土匪雞翼先,湯仲暖,不過堂食應該會更好。佢哋嘅土匪雞翼從未失望過,唔係淨係雞皮位,連雞肉嘅位置都醃到有味,再加上少少徐徐地的外皮,真係超好食。魚腐山菜米線,不過不失,不過如果外賣,個湯re-heat 再食會更美味。

即刻就食咗個土匪雞翼先,湯仲暖,不過堂食應該會更好。
土匪雞翼
魚腐生菜米線
2019-12-27
外賣自取
土匪雞翼
魚腐生菜米線
2019-10-27 415 瀏覽
續前幾日食完譚仔後今日lunch又同同學仔黎食三哥~我個人鍾意食三哥多d食完三哥我冇咁口渴~但譚仔食完我要飲好多水至得!我自己叫左麻辣四小魚腐!同學叫左番茄雞肉米線酸辣腩肉雞肉魚蛋
2019-09-23 430 瀏覽
今日我又去咗譚仔三哥食麻辣米線呀呢個三哥嘅米線都差唔多我以前成日一日三餐都會成日諗食咩就諗唔到食咩就去食三哥米線尤其我嘅最愛馬勒豬耳蒜泥白肉同埋我最愛嘅三小辣米線連埋嘢飲真係好抵架仲有土匪雞翼口水雞翼都好好味㗎
2019-08-29 263 瀏覽
我去叫外賣 同埋單既人同一條隊點解要俾哂埋單既人俾哂錢先到我叫外賣呢?埋單既人一直出來 咁我係咪就唔洗買外賣?咁我一開始又點解要排隊呢?上一次又係咁 仲要落錯埋單叫2個餸就落1個餸收返我錢又唔改單淨係係咁係店入面叫加返1個餸然後其他職員又聽唔明佢講咩2次都有不快經驗 然後又一直加價無言囉....
我去叫外賣 同埋單既人同一條隊
點解要俾哂埋單既人俾哂錢先到我叫外賣呢?
埋單既人一直出來 咁我係咪就唔洗買外賣?
咁我一開始又點解要排隊呢?

上一次又係咁 仲要落錯埋單

2次都有不快經驗 然後又一直加價
無言囉....
2019-08-29
2019-05-24 536 瀏覽
因為三哥有糊辣!有薯粉!就算唔就腳我都要特登去食🤤今次試埋新野!/1️⃣辛蒜燒茄子💰HK $19🍆茄子我淨係鍾意食燒茄子,而且一定一定要有蒜頭,因為更香,口感更加爽🤤三哥好野🍆🍆 係即叫即燒所以熱辣辣🤤有少少辣過下癮頭,啱哂無辣不歡既吃貨 🌶/2️⃣解辣蘋果酸💰HK $10🍎炸雞配啤酒,咁辣味一定要配蘋果酸!如果你好怕辣但又好想試,就一定要叫呢杯解辣。飲落好清爽,令茄子無咁辣,所以我唔洗一分鐘已經食哂成條😹
1️⃣辛蒜燒茄子
解辣蘋果酸
辛蒜燒茄子
解辣蘋果酸
2019-05-07 307 瀏覽
譚仔㠭哥既米線真係幾日就要食一次,記住認住係三哥,佢係特別好味,響出面揾唔返同樣質地既米線同埋湯底,佢地既湯底果陣麻辣味係真係好獨立,令人食完廕後會好回味,尤其係工作繁忙日子,更加會掛住三哥既米線。最好味既配料,梗係酸菜、炸醬、墨丸啦。不過今次無叫酸菜,淨係得炸醬同勿現咋,都好好味。勿現貴啲,但係好彈牙,好甜唔腥,係正既墨魚丸。炸醬會分開用隻碗仔上,而食果陣我會夾少少落隻匙羹度,放啲米線落去,咁就啖啖都有香甜既炸醬啦!不過睇啲營養師既文,話個炸醬係肥過腩肉添! 計我話,一次半次,唔緊要啦! 哈。

5小辣麻辣米線

炸醬