2023-03-05 520 瀏覽
服務一般,價錢貴,貴唔緊要,份量太少,而且普通,純粹打卡,不會再光顧。帶子意粉好油,份量又少,食完好似無食咁。另外一個黑松露炒蛋多士,真係一塊麵包加蛋加黑松露,仲要收百幾蚊,塊面包硬到不得了。
帶子意粉好油,份量又少,食完好似無食咁。
2023-01-31 594 瀏覽
🍝平時去蘭桂坊飲野多原來係正蘭桂坊樓上 有間文青cafe 🥰叫左好多野食 意粉好彈牙最後一定要叫埋甜品 試左earl grey 同紫薯cake好綿密既cream♥️飲品都好特別好靚仲有打卡位下次可以上左黎食飽 再落去飲野啦☺️📍角落咖啡廳 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
🍝

好綿密既cream♥️

飲品都好特別好靚

仲有打卡位
下次可以上左黎食飽 再落去飲野啦☺️

📍角落咖啡廳 (中環)
2023-01-30 453 瀏覽
終於嚟到呢度打卡 @cornercafe.hk 個花牆超靚吖😍除咗打卡,梗係要試埋呢度啲嘢食la~我哋試咗黑蒜帶子意大利粉同牛油果蕃茄沙沙烤帶子,明太子蟹籽意大利粉,最鍾意明太子蟹籽意大利粉,粒粒蟹籽喺口裏面溶化,口感豐富,烤帶子作為前菜連番茄🍅呢個配搭幾特別👍🏻鍾意濃味嘅朋友,一定要試黑蒜意大利粉,食到黑蒜嘅味之餘,又唔會搶咗帶子嘅鮮味😋食埋個甜品就圓滿,焙茶味蛋糕同玫瑰latte出奇地match😃款款都咁好味,賣相又吸引,下次要試埋佢其他菜式👍🏻角落咖啡廳 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓#cornercafehk #角落咖啡廳 #cafe #打卡

款款都咁好味,賣相又吸引,下次要試埋佢其他菜式👍🏻

角落咖啡廳 (中環)

2023-01-29 300 瀏覽
👩‍❤️‍💋‍👩同gff 去咗呢間可以瘋狂打卡波希米亞風格feel嘅cafe 。去到呢度可以好好咁放空-下,享受下同閨蜜寧靜吹水嘅時光。☕️唔止環境好,食物質素一樣高. 💁🏻‍♀️ 食物推介主菜🍽️🍗香草烤黃油雞半隻-外皮好脆,肉質嫰滑🍝 慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉-健康之選,嗰醬超好味配雞胸超夾🍰甜品:roll cake -焙茶同蜂蜜牛奶味,兩款一樣咁好味。我極力推介呢一款蛋糕,好想食完再食。最鍾意佢啲cream,唔會太甜,最鍾意佢嘅奶香味。配埋佢嘅手沖咖啡(超正。如果平時𡁵食T,識揀一定咁揀😍 我朋友隻叫咗個rose black tea ,個茶壺超靚有一個芭蕾舞公仔㗎,有貴婦high tea 嘅感覺。陣陣玫瑰花香留喺個口裏面。🌹
💁🏻‍♀️ 食物推介
主菜🍽️
🍗香草烤黃油雞半隻-外皮好脆,肉質嫰滑
2023-01-28 267 瀏覽
中環蘭桂坊係一個充滿eDM,令人紙醉金迷嘅地方,但裏面都有一個充滿民族風,俾人小歇片刻嘅落腳點,形成強烈嘅對比。想去中環搵一個打卡Cafe,就可以黎呢到。☕️Latte我成日覺得要睇一間Cafe嘅咖啡做得好唔好,就要點熱Latte,除咗拉花嘅圖案有幾靚之外,更多嘅係要睇佢嘅奶泡打得有幾仔細,呢間嘅奶泡夠細緻,令圖案可以清晰keep住🍰Koyamaen Hojicha Towel Cake Roll (+$58)呢個蛋糕幾好食,cream算細滑,加埋一層層蛋皮嘅質感,食完都想食多個秘製醬烤肋骨 ($208)肋骨有咬口,醬汁偏向燒烤風味

想去中環搵一個打卡Cafe,就可以黎呢到。

☕️Latte

秘製醬烤肋骨 ($208)
肋骨有咬口,醬汁偏向燒烤風味

2023-01-27 151 瀏覽
Cafe主打波希米亞風情,環境舒適,色調走柔和路線,而且特別佈置了一個浪漫唯美角落,放有吊櫈,十分適合打卡。🔸三文魚沙律 三文魚有三至四片🐟十分足料,加上新鮮沙律菜🥗及番茄🍅作爲前菜食落清新開胃🥰🔸烤豬肋骨 ($208)大大塊豬肋骨分量十足🐷肉質有咬口,加上燒烤醬,食落不會太膩😋配上薯條🍟十分滿足🔸紫薯毛巾卷蛋 ($58)紫薯味道突出,外皮很薄中間亦十分creamy😝味道亦不會太甜

🔸三文魚沙律
沙律

🔸烤豬肋骨 ($208)
大大塊豬肋骨分量十足🐷
烤豬肋骨
肉質有咬口,加上燒烤醬,食落不會太膩😋配上薯條🍟十分滿足
烤豬肋骨

🔸紫薯毛巾卷蛋 ($58)
紫薯毛巾卷蛋
2023-01-27 63 瀏覽
襯著假日約左朋友出中環食飯,原來蘭桂坊除咗酒吧外,仲有岩晒女生打卡既好地方角落咖啡廳 Corner Cafe充滿着波希米亞風格,環境舒適岩晒慢慢飲杯野聊天,睇下餐牌都好多選擇😋Smoked salmon mango salsa toast煙三文魚配芒果味道好夾,芒果好甜三文魚鮮甜可口,再配埋toast 既鬆脆,富有層次感👍🏻Avocado salsa with grilled scallops牛油果好新鮮配上香煎帶子很配,帶子大大粒好美味😋All day breakfast 主菜唔想食意粉或飯,所以我就點左個All day breakfast 樣樣都想食,份量好大份又足料Seasonal Mocktail - Honeywood帶有接骨嘅味道好香既木味,飲落帶陣陣既柑橘酸甜清新可口~Koyamaen hojicha towel cake roll入口香濃可口既焙茶味,好林又細滑既蛋糕🍰上面有層軟滑的忌廉,蛋糕唔會好甜令晚餐更添美滿

牛油果好新鮮配上香煎帶子很配,帶子大大粒好美味😋

All day breakfast

Seasonal Mocktail - Honeywood
帶有接骨嘅味道好香既木味,飲落帶陣陣既柑橘酸甜清新可口~

2023-01-17
2023-01-26 56 瀏覽
蘭桂坊唔止有靚酒🍾,仲有靚咖啡店☕。我同朋友去咗💗角落咖啡廳,一入去已經有種好輕鬆嘅感覺😍,可以俾我地享受下作為媽媽既me time。聽聞呢度咖啡好出名,來到一定要試下。🥰主食我哋叫咗個🦀炸軟殼蟹蕃茄意大利麵同黑松露大啡菇意大利飯。👍兩樣都咁有水準,炸軟殼蟹熱辣辣新鮮炸好,超好味。🍅蕃茄醬酸酸甜甜好惹味,配埋魷魚圈爽口彈牙,超正。🍽️🍴黑松露意大利飯既黑松露好香,焗飯唔太軟或者太硬,超好味。估唔到佢嘅西餐有驚喜。❤️🍰甜品有紫薯同焙茶毛巾卷蛋糕,係個甜美終結。😋

蘭桂坊唔止有靚酒🍾,仲有靚咖啡店☕。

聽聞呢度咖啡好出名,來到一定要試下。🥰

👍兩樣都咁有水準,炸軟殼蟹熱辣辣新鮮炸好,超好味。

🍅蕃茄醬酸酸甜甜好惹味,配埋魷魚圈爽口彈牙,超正。

🍰甜品有紫薯同焙茶毛巾卷蛋糕,係個甜美終結。😋

2023-01-25 70 瀏覽
中環蘭桂坊附近有一間好適合文青女生去打卡嘅cafe (●’◡’●)ノ有main course 有cake 用上大量乾花作為佈置 波希米風格加上黃色情調燈光 好cozy 提提大家要黎打卡傾計最好book定位 ♥︎Set salad smoked salmon Starter 呢一個好清新♥︎Cream crab roe smoked salmon pasta $148意粉軟硬度剛剛好 口感一流每一口都帶著濃郁的忌廉的香氣♡´・ᴗ・`♡♥︎Early grey roll cake $58 充滿香氣四溢的earl grey茶味 軟熟嘅質感 甜度適中ฅ^•ﻌ•^ฅ♥︎Floral sunshine $65 幾鍾意呢杯飲品溫暖嘅橙黃色調 飲落去好fresh(•̀ᴗ•́)و

加上黃色情調燈光 好cozy

♥︎Early grey roll cake $58
充滿香氣四溢的earl grey茶味
軟熟嘅質感 甜度適中ฅ^•ﻌ•^ฅ

♥︎Floral sunshine $65
佈置好靚,好似進入咗另一個寫意空間咁,裝修走波希米亞風格,有一面被花同植物包圍嘅打卡牆,重有吊椅可以坐住影相💐❣️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥗是日沙律:三文魚沙律,有幾片三文魚,整體ok。🥩秘制醬烤豬肋骨:比想像大份,醬汁甜甜地,幾開胃惹味。豬肋骨肉質結實,唔會油膩,唔錯😋Seasonal Mocktail: Honeywood有接骨木,帶些木質嘅味道。再有些柑橘酸甜,清新又特別。Taro Paste Towel Cake Roll:香芋毛巾卷蛋,皮薄又軟身,入口溶化,有淡淡香芋味又唔會好甜,cream嘅份量啱啱好,食完成份都唔覺得膩👍🏻

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥗是日沙律:
三文魚沙律,有幾片三文魚,整體ok。

🥩秘制醬烤豬肋骨:

Seasonal Mocktail: Honeywood
有接骨木,帶些木質嘅味道。再有些柑橘酸甜,清新又特別。

Taro Paste Towel Cake Roll:
2023-01-20 56 瀏覽
今次呢間cafe 已經係二次到訪了~其一就係幾方便,係LKF 附近同好朋友閨蜜飲下咖啡同影相係個幾好既選擇❤️店舖唔太大但就幾igable🥰好有波希米亞風格所以我都著左條腰果花print 裙襯番😆❤️🥗帶子沙律帶子鮮甜無雪味,唔會煮到韌,沙律菜新鮮,sauce 係柚子醋,做開胃菜唔錯呀💖🐷烤豬肋骨份量好大😱顏色都烤得好靚,個sauce 帶少少甜,食多少少都唔會覺得太肥膩。🍰焙茶毛巾卷蛋超推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級creamy!!crepe 皮做得好薄同軟身,茶味亦都好香~Mocha真心好飲,我request 要少甜但都飲到幾濃既朱古力味,咖啡亦都好香🥰
今次呢間cafe 已經係二次到訪了~
其一就係幾方便,係LKF 附近
同好朋友閨蜜飲下咖啡同影相係個幾好既選擇❤️

🍰焙茶毛巾卷蛋
超推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Mocha
2023-01-19 52 瀏覽
期待已久心儀的中環Cafe,早兩天晚上來到吃晚飯!一踏進去這間Cafe被眼前的環境吸引了,忍不住拿起手機連環拍。充滿波希米亞風格,每一吋地方也非常適合打卡!-Special Dinner Set~提供9款主菜給客人選擇,有牛、豬、雞、素菜等,價錢因應客人選擇主菜而定。-套餐包一個是日沙律,當日是煙三文沙律🥗爽脆又清甜的沙律菜配上咸香的煙三文魚,正合我心意-HK$208香草烤黃油雞(半隻)~外皮烤至薯片那樣脆,皮下脂肪被烤至-丁點兒,肉嫩又多汁;旁邊的炸薯條,是粗薯條,口感軟糯,沾上酸甜蕃茄醬🥫,一條接一條,很快就吃完了。-+HK$58 Seasonal Mocktail~Floral Sunshine 呷一口仿如置身好天空,如喜歡熱情果的朋友就不要錯過;-+HK$58 千層蛋糕做法變成蛋捲,好特別喔!吃起來是甘香的焙茶味,軟滑的忌廉配上焦糖醬,甜度剛剛好。-我猜日間時間來拍照會更加好👀,期待下次日間時間再來光顧。
期待已久心儀的中環Cafe,早兩天晚上來到吃晚飯!

是日沙律

黃油雞

焙茶蛋糕捲

我猜日間時間來拍照會更加好👀,期待下次日間時間再來光顧。
2023-01-12
黃油雞
焙茶蛋糕捲
這次為大家介紹位於中環蘭桂芳的角落咖啡廳。餐廳裝潢走波希米亞的現代生活美學風格,以大地色及溫暖色調作為基調。餐廳的窗口位置,那一隅角落是令人能放下所有疲倦的歸屬。大家不妨去享受一下那一份愜意的悠閒,放空靈魂。/店舖名稱 Restaurant Name:角落咖啡廳(中環)Corner Cafe (Central)店舖地址 Restaurant Address:中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓2/F, Butterfly on LKF, 23 D'Aguilar Street, Lan Kwai Fong, Central營業時間 Opening Hours:⊿星期一至日 Mon to Sun 12:00 - 21:30

店舖名稱 Restaurant Name:
角落咖啡廳(中環)
Corner Cafe (Central)

店舖地址 Restaurant Address:

營業時間 Opening Hours:
2023-01-16
2022-12-23 333 瀏覽
一直都想去既小cafe, 終於有時間去啦地方唔算大,但好別緻,窗邊有小包廂咁既感覺仲有個波希米亞風既打卡位叫左個all day Breakfast, 沒有失望, 起碼係standard quality, 最欣賞個沙律,見到色彩繽紛已經好開胃啦! 花茶都可以打卡❤️ 咖啡仲可以揀多甜,岩晒我!最後叫左兩件cake, 檸檬cheese & 奶茶味, 我同朋友都一致推舉奶茶味,真心不錯又唔會太甜❤️
一直都想去既小cafe, 終於有時間去啦
地方唔算大,但好別緻,窗邊有小包廂咁既感覺
仲有個波希米亞風既打卡位

2022-11-19
  • 奶茶蛋糕
  • All day breakfast
2022-12-21 244 瀏覽
朋友知我鍾意打卡,約我食飯就去咗呢間打卡餐廳。佢個打卡位都真係幾靚,我都影咗唔少相。成日都講到好一般嘅打卡餐廳其實啲嘢食都唔係太好,但係呢間餐廳嘅意大利粉就好啱我食,我鍾意食辣嘢,我就叫咗個辣橄欖油炒意粉,意粉我唔鍾意食煮得太硬嗰啲,呢度個意粉炒得啱啱好,軟硬度適中,而且夠辣,完全係我杯茶。不過唔知係咪因為多數去打卡餐廳嘅女仔都比較細食,所以雖然佢嘅煙肉材料好足,但係整體嘅份量都比較細,一般女仔應該都夠食,但係我比較大食,唔係好飽。另外,飲品有同樣情況,味道係好嘅,但係好多冰,飲落去兩啖就冇晒。