2022-07-28 358 瀏覽
難得晚上和朋友經過中環,又想找個清靜角落談心,發現這間在樓上的小店。地面蘭桂坊商店林集,五光十色的霓虹燈和樓上這間寧靜,文青風格的cafe形成強烈對比。店面不大,但也有咖啡吧台位、窗邊位,和中間坐枱位,店內更有專屬打卡拍照的角落,如有特定想打卡的位置,最好提前電話預約和朋友叫了花茶、一份意大利飯和生桐蛋糕,個人對生桐甜點一般般,意大利飯和花茶則較合乎我的口味,份量也適中。作為和朋友拍照打卡,安靜談心的地方,非常適合。

作為和朋友拍照打卡,安靜談心的地方,非常適合。

2021-04-17
隨心係OpenRice 搵左間cafe 睇啲野食相 好似幾好又近朋友收工地點 決定試一試.本身係OpenRice 見到有個推薦嘅意粉但去到現場好多推薦嘅都冇提供啦(或者係更新左菜單🫠).眼見菜單 唔算多選擇同朋友揀左碟 覺得‘點都唔會差掛’嘅蒜香白酒煮蜆意粉.結果真係幾難食…蒜蓉未爆香嘅啲蜆都幾重腥味 好懷疑啲蜆咁大隻到底熟未意粉都食得落口.呢個意粉價值$158 如果唔難食都由佢 話哂係中環區 舖租都唔會平但自己同朋友都接受唔到 呢碟意粉嘅質素. (唔好意思, 食左一啖先想影張相留念, 上菜個陣賣相唔差嘅🫣).我地再冇勇氣試其他菜式 並且涼完冷氣 飲埋咖啡就轉場了.咖啡係正常嘅Cafe內都有一個打卡嘅角落😉絕對岩哂係附近行街行到攰攰地又口渴嘅你!
隨心係OpenRice 搵左間cafe
睇啲野食相 好似幾好
又近朋友收工地點 決定試一試
本身係OpenRice 見到有個推薦嘅意粉
但去到現場好多推薦嘅都冇提供啦
(或者係更新左菜單🫠)
眼見菜單 唔算多選擇
同朋友揀左碟 覺得‘點都唔會差掛’嘅蒜香白酒煮蜆意粉
結果真係幾難食…
蒜蓉未爆香嘅

我地再冇勇氣試其他菜式
並且涼完冷氣 飲埋咖啡就轉場了
咖啡係正常嘅
Cafe內都有一個打卡嘅角落😉

絕對岩哂係附近行街行到攰攰地又口渴嘅你!
早兩星期卜左6:30,一行五人一到就入得,一黎到無乜人,但7:30之後已經滿坐。一坐底已經覺得環境好靚,裝修好有心機。法式香煎羊架(dinner set with drinks and cake)-$344(2.5/5)佢勁蘇,如果有人食得好蘇應該接受到,肉質偏硬,但都切得開同可入口。美國PRIME肉眼扒(dinner set with drinks and cake)-$344(1/5)一人食左一舊之後最後淨反果啲都無人食。叫5成熟,食落口韌到食香口膠咁,練習口部肌肉。德國脆豬手(dinner set with drinks and cake)-$294(2/5)肉質都係偏硬,仲偏咸啲。個皮又唔脆,又勁難切得開。加拿大豬鞍架(dinner set with drinks and cake)-$284(1.5/5)勁嚡!又係練口部肌肉,呀媽煲湯肉都無咁嚡。雙子意粉(明太子.蟹子)加配餐飲-$210(4/5)對比起肉類,其實佢意大利粉好好食,份量又夠,明太子加蟹子無得輸,又唔會太膩,不錯不錯。Drinks :晚夏(西柚,expresso)-打卡一流,幾fresh。仲夏(芒果,荔枝,菠蘿M

Drinks :晚夏(西柚,expresso)-打卡一流,幾fresh。仲夏(芒果,荔枝,菠蘿Mocktail) -偏甜,冰小溶既情況好岩飲。

Cake: Keto Cake Roll(Earl Grey)-佢既甜品比食物出色,cream打得好好,滑得黎實在,好香茶香。Keto Sesame Basque Cheesecake-勁特別,芝麻味好香,做cheesecake意想不到地夾。

總結: 強烈不建議叫肉類,大家叫意粉啦。佢dinner set沙律上面果塊無味雞胸肉仲好食過佢作為主食既肉。肉類唔好食之外,配肉既甜薯條勁勁勁勁咸,好似成枝鹽倒左落去咁。埋單一人2百尾,其實晚餐咁既價錢好正常,但個肉類太難食,所以覺得唔抵。

雖然佢肉類做得好差,但意粉同甜品其實幾好食,所以都會再黎,避開叫肉類,食意粉同甜品

2022-06-21 343 瀏覽
想揀間CP值高又唔會太貴嘅西餐廳食節日大餐,去完大館睇展就去咗同區嘅Corner Café,位置方便易去,環境寧靜非常舒適,Cafe裝修係好靚嘅打卡熱點,有幅打卡牆啱晒女生們影相,Openrice仲有晚市9折優惠添~金箔蟹膏蟹肉意大利飯蟹膏蟹肉味道同忌廉醬汁都頗夾,味道唔算好濃,不過意大利飯煮得剛剛好,飯粒分明唔會太生或太熟,如果蟹膏同蟹肉份量多啲會更滿足~美國prime肉眼扒配薯條五成熟肉眼扒肉汁多唔會又乾又柴,表面煎得好香,肉質腍滑大塊,薯條亦係加分位!

金箔蟹膏蟹肉意大利飯

美國prime肉眼扒配薯條
2022-06-20 227 瀏覽
特登諗住去食翠玉瓜麵,但已經停售了。朋友想吃的海膽意粉也沒有了。餐牌很多都打了交叉,得很少選擇。應該不會再去了。沒有什麼服務,亦都坐得唔舒服。價錢亦不吸引。。。
沒有什麼服務,亦都坐得唔舒服。
價錢亦不吸引。。。
2022-06-19 197 瀏覽
網上見到好多評語都推介呢間餐廳星期五難得放假 就趁tea time黎試下餐廳位於蘭桂坊 位置都算易搵係餐廳門口已經聞到一陣味道有少少似k房既味道 再混合左啲煙味男朋友覺得可以接受但我自己就接受吾到 成餐飯都吾係太舒服餐廳打卡牆好靚 超岩打卡😍但當日因為氣味問題 想快啲食完快啲走平日下午茶時段係冇下午茶menu Lunch menu 都有餐飲送但下午茶係乜都冇 只可以正價單點餐廳採用自助下單 拎水飲都係自助既等左大約20分鐘左右先上菜我地兩個人分別嗌左兩個意粉♦️卡邦尼意粉 $128♦️慢煮雞胸青醬意粉 $108坦白講…兩個意粉都幾普通😔意粉比較乾身 汁濃味 但吾夠creamy 食完會好想飲好多水唯有好處係份量夠多總結:如果為左打卡既 可以黎飲杯野飲但想食野既 吾太建議黎呢度
網上見到好多評語都推介呢間餐廳

如果為左打卡既 可以黎飲杯野飲
但想食野既 吾太建議黎呢度
下午茶
2022-06-09 125 瀏覽
之前已有多媒體報導這間適合女生打卡的酒店小餐廳,這天去中環做睫毛,順道找老公食午餐。餐廳環境: 面積不大,有打卡牆,枱上和天花有乾花裝飾。窗台位置是二人枱,望向蘭桂坊街景。裝修企理,但座位較迫,要斜著身坐窗台位。午巿幾乎full house服務:手機自助,店員服務正常,沒有特別主動或殷勤。衞生:洗手間是男女共用,尚算整潔。餐桌椅也算是清潔。食物:意粉味道正常,沒有大驚喜,但份量偏少,不太飽。我點的帶子意粉也只有三隻帶子⋯椰子咖啡有點特別,味道也香,但玫瑰咖啡沒有甚麼玫瑰味。價錢:2人共點了2客意粉和2杯咖啡,三百多元,中環來說算正常收費。如果避開午巿繁忙時間,在下午茶時段與朋友悠閒地舒舒服服渡過會比較佳。

餐廳環境:

面積不大,有打卡牆,枱上和天花有乾花裝飾。
窗台位置是二人枱,望向蘭桂坊街景。
裝修企理,但座位較迫,要斜著身坐窗台位。
午巿幾乎full house

服務:

手機自助,店員服務正常,沒有特別主動或殷勤。

衞生:

洗手間是男女共用,尚算整潔。
餐桌椅也算是清潔。

食物:

椰子咖啡有點特別,味道也香,但玫瑰咖啡沒有甚麼玫瑰味。

價錢:

Rose  latte
关于不喝酒的三个人在兰桂坊找了家咖啡厅吃晚餐🤣🤣晚上去没有其他客人,仿佛包场了哈哈哈。波西米亚风格,有拍照打卡位,🥰窗口位置很漂亮最好提前预约-📌晚夏💰58因为不想晚上喝咖啡所以点的,然而是西柚➕咖啡调制的,但是出乎意料的很好喝~😌📌仲夏💰68芒果做的饮品,略甜📌黑松露什菌芝士大菲菇意面💰138真的有个很大的菇🍄,黑松露香气十足,是好吃的📌风干火腿卡邦尼意面💰128意面挂满了酱汁,好吃是好吃,就是最多吃下一半,很腻!咸咸的火腿加培根🥓都还不错📌法式香煎羊架💰228羊架正常水平,搭配的薯条刚刚炸出来的,外脆里嫩,一口美滋滋🥰📌法式蒙布朗栗子蛋糕💰48我最喜欢的!有口感有味道层次丰富,🥳🥳满满的栗子蓉,入口被栗子的香味塞满,🥰连周围的小棉花糖都好好吃~
关于不喝酒的三个人在兰桂坊找了家咖啡厅吃晚餐🤣🤣
📌晚夏💰58
📌仲夏💰68
芒果做的饮品,略甜

📌黑松露什菌芝士大菲菇意面💰138
真的有个很大的菇🍄,黑松露香气十足,是好吃的

📌风干火腿卡邦尼意面💰128

📌法式香煎羊架💰228

📌法式蒙布朗栗子蛋糕💰48
2022-05-16 126 瀏覽
📍 𝕮𝖊𝖓𝖙𝖗𝖆𝖑 🎡#cynincentral #eatincentral #teaincentral▪奶茶蛋糕 💯💯𝕄𝕚𝕝𝕜𝕥𝕖𝕒 ℂ𝕒𝕜𝕖生酮卷蛋 (培茶奶蓋) 🚫ℍ𝕠𝕛𝕚𝕔𝕙𝕒 𝕂𝕖𝕥𝕠 ℝ𝕠𝕝𝕝 ℂ𝕒𝕜𝕖煎帶子香草黑蒜意粉 🍝𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚 𝔸𝕘𝕝𝕚𝕠 𝕖 𝕆𝕝𝕚𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℙ𝕒𝕟 𝕊𝕖𝕒𝕣𝕖𝕕 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕠𝕡𝕤黑松露蘑菇忌廉意粉 💯𝕋𝕣𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞𝔼𝕤𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕠 𝕋𝕠𝕟𝕚𝕔 ☕ℂ𝕒𝕣𝕒𝕞𝕖𝕝 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 🍮▪
📍 𝕮𝖊𝖓𝖙𝖗𝖆𝖑 🎡

黑松露蘑菇忌廉意粉 💯

𝔼𝕤𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕠 𝕋𝕠𝕟𝕚𝕔 ☕

ℂ𝕒𝕣𝕒𝕞𝕖𝕝 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 🍮

2022-05-14 112 瀏覽
食物服務都好,但張檯細,檯面擺唔到3味菜以上,但係啲環境好IGable,適合reu,同朋友小聚蛋糕好味,我個晚已經沒曬keto cake,就食左奶茶同埋蘋果cake,好食,啲cream好輕盈,又presentable,會encore 蛋糕。同埋因為個日生日,好好係可以幫手寫字係間cake上面,好好服務。黑松露芝士大啡菇risotto嘅黑松露味好出,creamy又幾好食。黑蒜北海道帶子飯就好重算香味,整體係新奇口味。

黑蒜北海道帶子飯就好重算香味,整體係新奇口味。
2022-05-12
生日
2022-05-11 68 瀏覽
影相打卡一流🤣特別係近窗位係好靚,真係好岩影相,但由於個日太多人,所以我無得打到😴😴,下次一定要再去呀,仲要扮靚靚🤣西班牙有骨豬鞍😎外層非常脆,鎖住咗肉汁,正,平時都好中意食,呢個令我好回味,肉質有口感。😗甜品🥰方面如果唔喜歡食太甜既話有少甜抹茶栗子蓉蛋糕俾你揀,認真不錯啊😗另一個,柚子芝士蛋糕,佢既芝士蛋糕入邊加咗柚子,食落會有淡淡柚子嘅香味,不錯🤣🤣交通三:港鐵中環站D2出口,步行約3分鐘

西班牙有骨豬鞍😎

交通三:港鐵中環站D2出口,步行約3分鐘
2022-04-29 111 瀏覽
홍콩 가성비 일반적인 인기 카페😐中文向下面👇🏻사진을 잘 나와서 기대감 가지고 갔어요. 카페 사진 찍기 좋아하면 추천한다. 하지만 맛집 가고 싶으면 추천하지 않다 🙅🏻‍♀️ 오늘메뉴:게살 샐러드 ₩17000Keto All day breakfast ₩27000토마토 해물 파스타 ₩21000Keto 말차 케이크 ₩9500밀크티 케이크 ₩8000*음식을 30분 이상 가다려야 돼서 기대감을 높은데 맛이는 그정도 아니예요又一間只推薦影相嘅餐廳😐過咗午市時候先來,餐廳冇人,要影相啱晒。影出嚟係幾特別。食物質素一般啦,但係價錢偏高,所以唔推薦。而且得一台客,食物都需要比較耐先上到枱。職員係坐電梯去拎食物,拎上嚟嘅時候冇蓋蓋住。衛生一般😅
홍콩 가성비 일반적인 인기 카페😐中文向下面👇🏻

오늘메뉴:
게살 샐러드 ₩17000
Keto All day breakfast ₩27000
토마토 해물 파스타 ₩21000
Keto 말차 케이크 ₩9500
밀크티 케이크 ₩8000

又一間只推薦影相嘅餐廳😐

過咗午市時候先來,餐廳冇人,要影相啱晒。影出嚟係幾特別。

食物質素一般啦,但係價錢偏高,所以唔推薦。

2022-04-25 87 瀏覽
餐廳中波西米亞風既擺設同設計,加上木系既裝修,溫馨而且夢幻🌈💭算得上係燈紅酒綠嘅蘭桂坊中既溫馨小角落💙- 黑松露什菌芝士大啡菇意粉🧀🍄 💰$138超多黑松露,好creamy l☺️☺️芝士釀係大啡菇上,好match 而且juicy!👍🏻- 黑蒜北海道帶子意粉 🧄 💰$128黑蒜味極重,口味略重,不過都可以~- Iced Rose Latte🌹💰(+$6)玫瑰香濃,飲落唔會好甜☺️- Iced Matcha Latte🍵 💰(+$6)抹茶味唔係好濃,不過味道尚可😆- 生酮卷蛋(奶蓋桂花鳥龍茶)💰$58蛋糕口感軟熟濕潤👍🏻淡淡既桂花奶蓋☺️- 生酮焙茶蛋糕 💰$58焙茶味唔係好出~下次有機會都想試下其他甜品😆
算得上係燈紅酒綠嘅蘭桂坊中既溫馨小角落💙

- 黑松露什菌芝士大啡菇意粉🧀🍄 💰$138
超多黑松露,好creamy l☺️☺️
芝士釀係大啡菇上,好match 而且juicy!👍🏻

- 黑蒜北海道帶子意粉 🧄 💰$128
黑蒜味極重,口味略重,不過都可以~

- Iced Rose Latte🌹💰(+$6)
玫瑰香濃,飲落唔會好甜☺️

- Iced Matcha Latte🍵 💰(+$6)
抹茶味唔係好濃,不過味道尚可😆

- 生酮卷蛋(奶蓋桂花鳥龍茶)💰$58
蛋糕口感軟熟濕潤👍🏻
淡淡既桂花奶蓋☺️

- 生酮焙茶蛋糕 💰$58
焙茶味唔係好出~

下次有機會都想試下其他甜品😆
2022-04-13
2022-04-17 3478 瀏覽
之前已經黎過一次,但因為冇book位,只walk in, 所以就放棄咗今次黎之前,就喺OpenRice book咗枱先雖然係book咗位,但可能因為係復活節假期15:30黎到,都要等一陣位Cafe嘅裝修好靚,貴為打咭cafe,亦有一幅真係好靚嘅打咭牆。食物擺盤靚,但作為主打嘅食物只係不過不失,而且重點係上菜時間等。超。耐!一行二人,我哋點咗:☕️Hot mocha - 落單後,約15分鐘後到,味道係正常發揮啦🍰伯爵茶生酮卷蛋 - 落單後,約30分鐘後到,係30分鐘!不過擺盤好靚,暫且原諒佢,味道係茶味可以多啲,同唔知係咪我唔食慣生酮嘅甜品,個卷蛋有微微嘅鹹味。不過,味道係okay的。🍰奶茶蛋糕 $48 - 味道okay! 🍝煙三文魚香草汁翠肉瓜麵 - 呢個你估下等咗幾耐?。。。係等咗最少45 分鐘!!你以為係因為多人?但其實喺我哋坐低咗大概20分鐘之後,好多枱客都已經走咗。至於碟翠肉瓜麵,可能因為翠玉瓜本身容易出水,所以令到成個麵嘅醬汁都好稀。喺等咗50分鐘之後,其實真係expect at least 有個好食嘅麵。最後總結,如果趕時間,真係唔好黎🫠🫠🫠
今次黎之前,就喺OpenRice book咗枱先

一行二人,我哋點咗:
Hot mocha

伯爵茶生酮卷蛋

🍰奶茶蛋糕 $48 - 味道okay!
奶茶蛋糕
伯爵茶生酮卷蛋+奶茶蛋糕

🍝煙三文魚香草汁翠肉瓜麵 - 呢個你估下等咗幾耐?

係等咗最少45 分鐘!!
你以為係因為多人?
但其實喺我哋坐低咗大概20分鐘之後,好多枱客都已經走咗。
煙三文魚香草汁翠肉瓜麵

最後總結,如果趕時間,真係唔好黎🫠🫠🫠
2022-04-15
下午茶
2022-04-04 116 瀏覽
位於蘭桂坊中央的「角落」繁忙都市中的一杯咖啡☕霓虹燈背後的一件蛋糕🍰#蘭桂坊#主打波希米亞風情#佈置米色織織吊飾乾花打卡位#充滿少女心💓🤭☕Rose Latte (Large)$26拉花圖案不錯, ROSE 花味挺重, 飲得出不只是 糖漿味道! 不錯不錯! 不足之處,奶泡消得比較快,整體來說, 中規中矩吧!🥗花形牛油果蕃茄沙沙烤帶子$128帶子鮮甜香脆蕃茄sauce 酸酸甜甜調配適宜澳洲大牛油果好厚肉🌱黑松露大啡菇意大利粉🌱$138一放上枱面,已經聞到香濃嘅黑松露味道。意大利粉軟硬適中,鍾意每一啖都充滿香濃黑松露醬汁,而且啖啖蘑菇,醬汁又夠creamy。用餐感覺良好如果點餐流程、斟水、繳費是自助式對於加10% Service的概念就有保留彷彿為加而加🧐天氣回暖,盛放嘅風鈴木同櫻花特別春意盎然 🌸😉📌角落咖啡廳 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
位於蘭桂坊中央的「角落」
繁忙都市中的一杯咖啡☕

蕃茄sauce 酸酸甜甜調配適宜
澳洲大牛油果好厚肉

🌱黑松露大啡菇意大利粉🌱$138

用餐感覺良好
如果點餐流程、斟水、繳費是自助式
對於加10% Service的概念就有保留
彷彿為加而加🧐

天氣回暖,盛放嘅風鈴木同櫻花特別春意盎然 🌸😉

📌角落咖啡廳 (中環)
中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓