2022-01-03 69 瀏覽
今次介紹呢間係中環波希米亞風cafe除咗有野打卡之外 嘢食仲好唔錯添———————————————————-🍴全日早餐($138)雖然係晚飯時間😂但都可以食ADB今次呢款ADB都幾豐富👍🏼有茄汁豆 薯餅 腸仔 煙肉煙肉同腸仔唔會煎到好油☺️值得一讚嘅係佢哋嘅煙肉🥓煙肉係半肥瘦 而且仲唔會好”柴”牛油果本身我唔食 所以個多士交返比朋友食🤣———————————————————-🍴忌廉雙子蟹肉貓耳朵($138)忌廉同蟹肉呢個配搭又係一定好食🤣雖然佢唔算好多汁 乾身啲但忌廉味都幾重👍🏼而且面頭有啲蟹籽同蟹肉真係會一啖接一啖———————————————————🍴意式香草烤雞配蜜糖燒汁($188)初頭以為烤雞一定會好乾🙈點知食落完全冇呢回事👍🏼仲好juicy 同幾重香草味薯條炸得幾脆🍟配菜仲幾夠味上碟個陣所有野都仲熱辣辣♨️等耐少少都值———————————————————-🍴Strawberry Lychee Green Tea($52)本身對士多啤梨嘅嘢飲冇乜好感因為覺得佢地通常都充滿藥水味🤣但呢杯無乜士多啤梨味🍓反而重荔枝味配搭上都幾好飲👍🏼
今次介紹呢間係中環波希米亞風cafe
除咗有野打卡之外 嘢食仲好唔錯添
———————————————————-
🍴全日早餐($138)

雖然係晚飯時間😂但都可以食ADB
今次呢款ADB都幾豐富👍🏼
有茄汁豆 薯餅 腸仔 煙肉
煙肉同腸仔唔會煎到好油☺️
值得一讚嘅係佢哋嘅煙肉🥓
煙肉係半肥瘦 而且仲唔會好”柴”
牛油果本身我唔食 所以個多士交返比朋友食🤣
———————————————————-
🍴忌廉雙子蟹肉貓耳朵($138)

忌廉同蟹肉呢個配搭又係一定好食🤣
雖然佢唔算好多汁 乾身啲
但忌廉味都幾重👍🏼而且面頭有啲蟹籽同蟹肉
真係會一啖接一啖
———————————————————
🍴意式香草烤雞配蜜糖燒汁($188)

初頭以為烤雞一定會好乾🙈

Strawberry  Lychee  Green Tea
全日早餐
意式香草烤雞配蜜糖燒汁
Strawberry  Lychee  Green Tea
平日晚飯,我哋7:19分落單叫咗兩碟主菜,等到7:44分(25分鐘)仲未有野食,怕漏單,問個女侍應等咁耐係唔係正常,個女待應只係講咗句*正常*,然後頭也不回即刻走咗去。之後7:50分終於嚟第一個,我哋食完第一個,第二個都未嚟。去到8:05第二個仲未黎(已經超過45分鐘),我地頂唔順同佢講埋單。個男侍應佢仲要一句sorry都冇,覺得真係好正常咁等咗咁耐,水又冇杯,侍應態度惡劣食物都好普通,完全唔值呢個價錢我哋叫咗金箔蟹膏蟹肉意大利飯,5分鐘食完,淡而無味其實之前去過一次完全兩回事,依家真係好差一定唔會再去,如果大家想去都要諗清楚先

等咗咁耐,水又冇杯,侍應態度惡劣
食物都好普通,完全唔值呢個價錢
我哋叫咗金箔蟹膏蟹肉意大利飯,5分鐘食完,淡而無味
其實之前去過一次完全兩回事,依家真係好差

一定唔會再去,如果大家想去都要諗清楚先
2022-01-03
2022-01-03 45 瀏覽
蘭桂坊入面有間以波西米亞風嘅Cafe~❤️店內都有幾多打卡位~光線充足🌟不過坐位偏窄整體評分:7/10味道:7/10服務:6.8/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:角落咖啡廳 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓煎帶子香草黑蒜意粉🍝:好香!份量適中,帶子保留左肉汁,黑蒜粒好香,意粉唔會太硬😋😋😋 All DAY Breakfast :都大份,用料豐富,包括煙肉,德國腸,牛油果醬多士,薯餅,沙津,炒蛋同車厘茄~幾鍾意佢嘅炒蛋,有技術😍Keto Coffee Keto Coffee:打卡必點呢杯以樹木造型嘅生酮咖啡,特別之處在於加左牛油製作,飲落好正😋Rose Latte咖啡都幾香濃,玫瑰味都幾香~疏乎厘芝士蛋糕糕:芝士味都幾香濃,唔會太硬身

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.8/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
地址:角落咖啡廳 (中環)
中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

Rose Latte咖啡都幾香濃,玫瑰味都幾香~

疏乎厘芝士蛋糕糕:芝士味都幾香濃,唔會太硬身

已bookmark咗一段時間,放假同好姊妹來打過靚卡📸位於中環逸蘭桂坊精品酒店2樓角落咖啡廳,入到餐廳環境已經感到好舒服,真係靚到不得了😍我地當然唔放過每一個打卡位啦👭好多靚cafe食物都一般,但哩間corner cafe食物方面都唔錯🍽🤗自家製番茄醬海鮮意粉個自家製番茄醬濃味得來又唔太酸,意粉軟硬度適中,配料有蝦,魷魚,蜆肉等。。牛油果沙沙帶子好大份量牛油果,沙律菜新鮮爽脆,帶子都大粒肉厚。Keto Coffee (hot)哩杯以樹木造型既生酮咖啡飲第一啖好濃咖啡味,之後味道有甘甘地😋味道好特別☕Rose Herbal Fruit Tea (hot)好靚宮廷茶壺,仲有蠟燭座暖住,玫瑰花茶味道清甜,好大壺仲可添加熱水添。另外corner cafe甜品都好出色擺盤好靚😍奶茶蛋糕,我覺得茶味幾濃喎,蛋糕好鬆軟。法式蒙布朗粟子蛋糕成個蛋糕滿滿粟子蓉,好香粟子香味。哩度仲有生酮蛋糕同食物,下次會來試吓😋
已bookmark咗一段時間,放假同好姊妹來打過靚卡📸

自家製番茄醬海鮮意粉

牛油果沙沙帶子
好大份量牛油果,沙律菜新鮮爽脆,帶子都大粒肉厚。

Keto Coffee (hot)

Rose Herbal Fruit Tea (hot)

法式蒙布朗粟子蛋糕
成個蛋糕滿滿粟子蓉,好香粟子香味。

哩度仲有生酮蛋糕同食物,下次會來試吓😋
2021-12-30
  • 牛油果沙沙帶子
  • 法式蒙布朗粟子蛋糕
  • 奶茶蛋糕
  • Keto Coffee
黎到中環蘭桂坊,唔好以為只可以去蒲呀,其實呢度細心D搵,係有一間特色樓上咖啡店大家可以去架!呢間角落咖啡廳環境舒適,主打波希米亞風情,色調走柔和路線,店內充滿白色織織既吊飾,而且特別佈置左一個浪漫唯美既打卡位!天花滿滿乾花圍繞、霓虹金句加上網美吊椅,黎食野仲可以順便打卡,唔怪得我個中意影相打卡既網紅朋友死都要拉我黎呢度食啦!不過小編排隊影相既時間仲耐過食物上到餐桌既時間,無辦法啦,全場都係中意影相既女客人。而食物方面竟然仲有素食同生酮食物選擇,有D意想不到呀!咖啡有水準就一定架啦,唔試下就傻啦!角落處係咖啡吧,有專業咖啡機,同一個受過特別訓練既咖啡師,見佢都好熟手,三兩下就拉到精美圖案出黎,客人應該都唔捨得咁快將咖啡飲落肚,點都影番張相留念先啦!而聽客人講杯咖啡飲起黎亦好有水準,毫不馬虎,可惜小編怕飲左訓唔到覺所以叫左杯cappuccino咋,而朋友就想清淡D,叫左杯士多啤梨荔枝綠茶。店內座位其實都唔算少既,窗邊一排三組雙人位,中間有一張長檯,另外再有一D二人檯。座位下面都好貼心預備左個藤籃俾客人放手袋之用。正餐方面,小編叫左個煎帶子香草黑蒜意粉,而朋友就叫左個起級碗,入面就有羽衣甘藍

座位下面都好貼心預備左個藤籃俾客人放手袋之用。

正餐方面,小編叫左個煎帶子香草黑蒜意粉,而朋友就叫左個起級碗,入面就有羽衣甘藍沙津﹑烤紅菜頭﹑藜麥﹑西柚﹑牛油果﹑石榴籽。

除左正餐,當然都有蛋糕同甜品食啦,但現場仲有D咩供應就要問返店員為準啦,因為小編咁岩想食生酮蛋糕但就已經賣哂啦。

呢度既多士有兩款係素食,另外仲有素食既全日早餐,估唔到素食選擇比我想像中仲多喎!

除左咖啡,都有各種熱茶可以飲,岩哂冬天黎食野想暖暖身既客人啦,最特別係有生酮咖啡添喎!

呢邊係好先進架,客人可以用手機點餐,只要掃一掃 QR code 就可以登陸網站,再click想食既食物同飲品就可以啦。

餐廳資料
角落 Corner Cafe
地址:中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓 (由中環地鐵站D出口行過去幾分鍾就到,唔需要行到好高)
電話:2382-4899
營業時間:08:00 - 20:30
2021-12-28
用餐優惠
試食活動
趁住假期仲未完~繼續同buddy周圍發掘影相靚嘅地方📸早排去完大坑~呢日我哋就去咗中環~原來中環除咗大館仲有好多值得一去嘅靚地方之後再介紹吓畀大家知~今日想先介紹咗我等咗好耐終於去得成嘅 @cornercafe.hk 🌾按照慣例,我去靚cafe前係會做好資料搜集~睇吓著咩衫去最夾個環境📸為咗配合餐廳嘅異國風情feel~我就專登著返套同色系嘅波西米亞風裙✨令自己嘅心情都好似去咗旅行咁🧳我見多數人都會坐係個針織吊椅度影~但我個人真係好鍾意啲字同埋後面嗰塊屏風~所以我選擇咗企喺度影~出到嚟個效果都唔錯㗎.影完一輪相📸開始肚餓(影相其實好需要極大能量同埋腦汁🙈😂)所以我哋都開始認真睇menu~我哋就揀咗以下食物同埋飲品~1️⃣生酮全日早餐($168)而家愈嚟愈多人都用生酮飲食法減肥~呢度都有個專為生酮飲食嘅朋友仔設計嘅All Day breakfast🍳有別平時嘅All Day Breakfast,你係唔會見到有碳水化合物類如toast或者Crossiant 🥐因為Keto Dieter係要攝取10%以下嘅碳水化合物,取而代之就攝取大量脂肪去令身體消耗脂肪來產生能量,呢個就係佢哋「燃燒脂肪」嘅原理
趁住假期仲未完~
繼續同buddy周圍發掘影相靚嘅地方📸
早排去完大坑~呢日我哋就去咗中環~
原來中環除咗大館仲有好多值得一去嘅靚地方
之後再介紹吓畀大家知~
按照慣例,我去靚cafe前係會做好資料搜集~
睇吓著咩衫去最夾個環境📸
為咗配合餐廳嘅異國風情feel~
我就專登著返套同色系嘅波西米亞風裙✨
令自己嘅心情都好似去咗旅行咁🧳

我見多數人都會坐係個針織吊椅度影~
但我個人真係好鍾意啲字同埋後面嗰塊屏風~
所以我選擇咗企喺度影~出到嚟個效果都唔錯㗎
影完一輪相📸開始肚餓(影相其實好需要極大能量同埋腦汁🙈😂)
所以我哋都開始認真睇menu~
我哋就揀咗以下食物同埋飲品~

1️⃣生酮全日早餐($168)

而家愈嚟愈多人都用生酮飲食法減肥~呢度都有個專為生酮飲食嘅朋友仔設計嘅All Day breakfast🍳有別平時嘅All Day Breakfast,你係唔會見到有碳水化合物類如toast或者Crossiant 🥐因為Keto Dieter係要攝取10%以下嘅碳水化合物,取而代之就攝取大量脂肪去令身體消耗脂肪來產生能量,呢個就係佢哋「燃燒脂肪」嘅原理~講咁多其實都係拋吓書包🙈其實我純粹覺得好正所以叫~本身並非Keto Dieter,所以如有講得唔完善歡迎大家教我🥰講返食物味道,個人覺得食材係新鮮同埋靚👍🏻牛油果🥑係我鍾意嘅質感,唔會太軟林林爛pat pat,而雞胸肉亦有輕鹽味~口感唔會太乾,尚有水份保留到,唔錯🤤最讚係個炒蛋,香濃蛋味🍳仲好嫩滑~
2️⃣煙三文魚翠玉瓜麵($148)

我同buddy都好鍾意食翠玉瓜~所以我哋就叫咗呢個嚟試吓~原來佢係將啲翠玉瓜刨絲做成麵條狀🤤有創意,翠玉瓜味道清新爽甜,成道菜嘅鹹味來源主要來自煙三文魚~唔會over亦唔會漏~係相對清新嘅一個選擇
3️⃣Rose Herbal Fruit Tea($48)

本身我好鍾意飲🌹花茶,所以嘢飲都選擇咗呢款玫瑰花果茶~茶壺下面放置咗一個小蠟燭,保持住花茶嘅溫度,就算飲到最後,倒出嚟嘅茶都係熱嘅~☕好細心嘅考慮啊~
4️⃣Rose Latte ($26)
呢杯Latte好香奶味,飲落好細滑,略帶玫瑰味,係一杯好少女風嘅咖啡~
5️⃣榛子摩卡蛋糕($48)

呢個蛋糕有驚喜‼️都係嗰句,海綿蛋糕個底做得好唔好就決定咗個蛋糕好唔好食,呢個蛋糕好軟熟,濕度控制剛好,略帶朱古力味之餘有少少咖啡嘅回甘,真係好似飲緊杯Mocha咁~值得一試
6️⃣棉花糖柚子芝士蛋糕($48)

呢款芝士蛋糕係正常發揮,唔算特別超班,中規中矩,柚子味清新,個人覺得棉花糖好食,柚子芝士蛋糕都唔錯,但係兩者放埋一齊好似就有啲唔太夾,如果改用橙皮或者檸皮青去做garnish可能會更有驚喜🎉成件作品會更和諧

整體嚟講,喺呢度用餐嘅體驗我哋好滿意,一嚟環境係舒適,睇得出個裝修同佈置係花咗好多心思,所以我悉心打扮嚟打卡絕對係對店主嘅致敬❤️🥰二嚟就係食物質素認真唔錯,令我相信而家嘅打卡餐廳已經唔係只係影相靚,連食物都係有水準~希望餐廳繼續研究更多菜式,等我哋每次嚟都可以有唔同驚喜🎉
🌾角落咖啡廳
📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
#角落咖啡廳 #打卡cafe #中環cafe
#hkfoodie #hkfood #hkblogger #hkinfluencer #hkig #hkgirl #打卡 #香港打卡 #hkbeautyblogger #hkgirls #discoverhk #discoverhongkong #香港 #香港好去處 #hk
#おしゃれさんと繋がりたい #写真好きな人と繋がりたい #ありがとう #写真 #ootd #photooftheday
2021-12-30 44 瀏覽
音乐舒适,环境优雅,拍照的窗台位需要提前预约。中午用餐时间人不少。对面大楼的2022,跨年很应景。用餐时间70分钟,但好像也不赶人。不知道是不是我点的不对,意粉好硬,蚬倒是嫩,Long Black也一般,有点淡但很喜欢打卡布景版的风格,羽毛吊篮,搭配补梦网,梦幻气息。灯牌字「Being Happy is not an aspiration,it’s an attitude.」喜欢不喜欢也都是一种态度吧,可以来看看,但下次应该不会再来了……
对面大楼的2022,跨年很应景。
用餐时间70分钟,但好像也不赶人。
不知道是不是我点的不对,
意粉好硬,蚬倒是嫩,
Long Black也一般,有点淡

但很喜欢打卡布景版的风格,羽毛吊篮,搭配补梦网,梦幻气息。
Apple crumble tart 🍎 (L) 蘋果金寶撻 🥧 $58蘋果金寶撻入面有好多新鮮嘅蘋果蓉🍏,唔會太甜同太酸啱啱好,中間仲有啲好smooth 蘋果mousse 勁creamy 😍,果然係餐廳嘅招牌甜品呀Oolong and osmanthus tea egg roll (R)奶蓋桂花烏龍茶生酮卷蛋 🍳 $58呢個蛋糕卷嘅蛋糕好鬆軟同fluffy 🤤,成個甜品擺喺雲石上面顏色好出影相係靚嘅📸,整體來講唔會太甜又好食性價比好高👍🏻Black truffle spaghetti with portobello mushroom黑松露大啡菇意大利粉 🍄 $138呢款意粉係職員推介㗎,面頭大大個冬菇係炸嘅真係第一次試😋,外皮趣卜卜裏面就熱辣辣,加埋永遠都係最夾嘅黑松露醬同埋忌廉,簡簡單單已經好滿足Scallop with garlic spaghetti 🧄 黑蒜帶子意粉🍝 $128 蒜頭同埋帶子炒意粉又係另一種風味,帶子夠晒大粒同埋新鮮,配埋健康同埋勁香嘅蒜蓉,成個texture 唔會太油膩意粉口感又夠煙銀🙌🏻Strawberry lychee green tea 🍵🍓 (R)士
Apple crumble tart 🍎 (L)
蘋果金寶撻 🥧 $58

奶蓋桂花烏龍茶生酮卷蛋 🍳 $58

黑松露大啡菇意大利粉 🍄 $138

黑蒜帶子意粉🍝 $128

士多啤梨荔枝綠茶 $52
清清地又有滿滿荔枝香嘅綠茶用嚟送意粉完全冇違和感🍹,飲落去夠晒清新而綠茶嘅香味又夠出,值得推介㗎

Mocha 🍫☕️ (L)
朱古力咖啡 $42
呢杯朱古力咖啡個雪人拉花好靚⛄️,超級有聖誕節氣氛影相出嚟效果唔錯,而且朱古力味濃郁得來味道唔會太甜,可以encore 啊!
2021-12-29 39 瀏覽
係蘭桂芳附近竟然隱藏咗一間樓上cafe,入面有張吊櫈位比人打卡,成間舖都係啲花花草草做主題,幾岩一班女仔黎打下卡傾下計甘❗️☑️忌廉雙子蟹肉貓耳朵 $138所謂既貓耳朵其實係貝殼粉,口感硬硬地,有啲咬口,岩哂我哩啲唔鍾意食太腍野既人。貓耳朵用咗忌廉去整,加埋蟹籽同蟹肉,口感豐富,整體好香口😆☑️煎帶子香草黑蒜意粉 $128意粉食到好香既黑蒜味🧄口感都係硬硬地,面頭有3隻煎香咗既帶子,不過帶子就有啲重手咗,真係太鹹啦❗️☑️All DAY Breakfast $138用料都幾豐富,有齊all day breakfast有既食物,包括煙肉,德國腸,牛油果醬多士,薯餅,沙津,炒蛋同車厘茄。味道方面中規中矩,畢竟哩啲食物唔洗點整都唔會難食。其實我黎之前對啲食物真係冇咩期望,諗住都係主要比人影相同chill下個環境,不過味道比我預期高,如果想黎打卡既都可以黎一試。

☑️忌廉雙子蟹肉貓耳朵 $138

☑️煎帶子香草黑蒜意粉 $128

☑️All DAY Breakfast $138

2021-12-28 33 瀏覽
12月的聖誕🎄+生日飯🎂,今次揀左中環蘭桂坊的Corner Cafe,佈置好靚有bohemia的感覺,對比上次一入黑就乜都影唔到既『走過十萬八千里找到你』好好多,整體嚟講都算光猛,有個靚靚影相位,好適合女生閏密去!👩🏻‍🤝‍👩🏽✦ Super Bowl🥗超級超級大碗!完全冇諗過甘大碗!而且用料都幾多有羽衣甘藍  紅菜頭  藜麥  西柚  牛油果  石榴籽拼起上嚟都幾好食  好爽口不過加得太多麻醬  麻醬係吸引既但就好似冇甘健康啦⋯⋯用黑醋會好d 冇甘濟✦ 自家製蕃茄醬軟殼蟹意粉🍝openrice同IG都搵唔返個menu唔sure個名係點  總知就係蟹肉茄醬意粉!先講下個醬先  個醬好夠幾好味茄蕃茄帶埋蟹肉mix埋一齊基本上有醬就有埋蟹肉軟殼蟹好香好脆口入面的肉好軟好嫰🦀✦ 黑松露炒蛋多士🍞呢個都係唔記得咩名炒蛋滑又大份加埋黑松露所以好香三個人分一份都唔過份本身仲以為三個女仔得一份意粉,一個toast,一個沙律會唔夠飽,冇意過野飲甘大杯,沙律甘大個,所以大家都係食到好飽。整體感覺都唔錯,野食份量唔細之如,味道都唔錯,價錢合理,環境都幾好,如果兩個人坐到窗口仲有feel tim!☺️☺️
✦ Super Bowl🥗
超級超級大碗!完全冇諗過甘大碗!
而且用料都幾多
有羽衣甘藍  紅菜頭  藜麥  西柚  牛油果  石榴籽
拼起上嚟都幾好食  好爽口
不過加得太多麻醬  麻醬係吸引既
但就好似冇甘健康啦⋯⋯用黑醋會好d 冇甘濟
✦ 自家製蕃茄醬軟殼蟹意粉🍝
openrice同IG都搵唔返個menu
唔sure個名係點  總知就係蟹肉茄醬意粉!
先講下個醬先  個醬好夠幾好味
加埋黑松露所以好香
三個人分一份都唔過份
2021-12-26
2021-12-24 51 瀏覽
波希米亞風嘅Cafe☕️話明放假點可以得咁少節目之前上網睇過呢間啱哂打卡嘅Cafe大少放假就去嘆下喇😊我哋下晝去到人唔算多每個位置都啱哂打卡影相都影得好開心🤩不過呢間Cafe唔係淨係啱打卡食物都非常高質👍🏻我哋叫咗✨黑松露大啡菇蘆筍意大利飯✨All Day Breakfast ✨Risotto好入味亦都有好濃郁黑松露嘅香味咖啡菇鋪左黑松露係面再加上本身嘅菇味特別香☺️All Day Breakfast炒蛋好香好滑兩塊包烘得好脆口份量啱啱好我哋分別叫咗Latte同Coconut Latte☕️咖啡夠香同夠滑 不錯👍🏻☺️咁好味梗係要叫埋甜品梳乎厘芝士蛋糕口感好鬆軟芝士味好香亦都唔會太甜栗子蛋糕充滿住栗子嘅香味栗子蓉鋪滿住蛋糕栗子控啱哂佢哋仲有生酮蛋糕下次又試吓先😊✨角落咖啡廳 (中環)📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓#heacookmama@cornercafe.hk
波希米亞風嘅Cafe☕️

栗子蓉鋪滿住蛋糕
栗子控啱哂

佢哋仲有生酮蛋糕
下次又試吓先😊

✨角落咖啡廳 (中環)
📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

#heacookmama
@cornercafe.hk
2021-12-24 44 瀏覽
無論係食物質素定環境都滿分💯終於有機會朝聖,打卡真係一流❤️餐廳係蘭桂坊一間酒店嘅上層,比我想像中環境細,但卻被打卡位吸睛。真係好靚。忌廉泡菜汁腩肉意粉 $138當你有個好鍾意食肥豬肉嘅朋友,就係去到邊都會叫肥豬肉,但佢食完都唔長肉🥲開頭冇咩期望,因為我唔鍾意食肥豬肉,同埋想像唔到泡菜汁整意粉嘅味道,當朋友話好好食嘅時候我真係低估咗佢,個味真係好香,而且佢有泡菜味得來唔會話掩蓋左忌廉嘅味道,本身諗住食一啖點知都食咗半碗🤣全日早餐 $138Cafe好似要叫All day breakfast先完整,但糾結咗一陣因為佢有三款全日早餐,真係第一次見到咁多款式,分別係正常,全素,生酮,糾結咗一陣應該叫邊個,最後都係揀返個正常嘅。入面有薯餅,滑蛋,牛油果多士,煙肉,腸仔,豆,沙律菜。最估唔到嘅係薯餅放咗一陣都仲吹脆👍Rose latte $43好耐冇飲latte,好少餐廳有得選擇奶,而呢間就有四款可以揀,我就轉左脫脂奶,飲落去感覺冇咁肥🤣生酮卷蛋 $58當天係奶蓋桂花烏龍茶味道,一直都好想試吓生酮飲食,但係冇恆心,受試吓去呢個卷蛋先,同平時食嘅卷蛋冇咩唔同,但係呢個味道真係好特別,而且唔會話好甜,仲
無論係食物質素定環境都滿分💯
終於有機會朝聖,打卡真係一流❤️

忌廉泡菜汁腩肉意粉 $138

全日早餐 $138

Rose latte $43

生酮卷蛋 $58
當天係奶蓋桂花烏龍茶味道,一直都好想試吓生酮飲食,但係冇恆心,受試吓去呢個卷蛋先,同平時食嘅卷蛋冇咩唔同,但係呢個味道真係好特別,而且唔會話好甜,仲好香烏龍茶味,值得一試。

生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕 $68
原味嘅就食得多,芝麻味第一次,佢唔算話好香濃嘅芝麻味,但佢嘅芝士味好香,又唔會話一食就好滯,又係值得一試。
  • 生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕
  • 忌廉泡菜汁腩肉意粉
2021-12-23 62 瀏覽
環境美麗,打卡一流金箔蟹肉意大利飯,creamy 濃郁,蟹肉略少 ,俾同伴唔覺意一啖食左三文魚他他多士,三文魚同芒果都好味,芒果好甜,蔬菜新鮮,但太濕令個多士淋pat pat
環境美麗,打卡一流

My friend and I went to a cafe called "Corner Cafe" (角落咖啡廳) located in 2/F, Butterfly on LKF, 23 D'Aguilar Street, Lan Kwai Fong, Central(中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓).The restaurant adopted Bohemian theme decor style with warm wooden furnatures and numerous dried flowers!!Very photogenic and igable decorThere are Keto cakes and Keto drinks for those who looking for healthy food!!"US prime rib eye steak with cauliflower rice"美國優質肉眼扒配椰菜花飯HKD$298..The prime rib eys is very tender,succulent and juicy!!..Th

(中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓).

美國優質肉眼扒配椰菜花飯
HKD$298

The cauliflower rice is well seasoned!!

Red 紅酒
+HKD$48

"Wellington salmon with butter cream sauce"
威靈頓三文魚配牛油忌廉汁
HKD$208

Moist,flaky salmon is wrapped by the golden brown crispy pastry!!

Pairing with creamy buttery sauce!!

Highly recommended!!

Matcha double cheese cake(back)
抹茶雙重芝士蛋糕
HKD$58

Topped with snowy velvety cream with bright and light matcha cake atvthe bottom!!Soooooo Yummmmm

Highly recommended!!

French chestnut mont blanc
法式蒙布朗芝士蛋糕
HKD$48

Matcha latte (Large)
抹茶鮮奶咖啡
HKD$57

+HKD$5 switch to oat milk or +HKD$2 soy milk which suits for those suffer from lactose intolerance!!

• "Wellingtonsalmonwithbuttercreamsauce"威靈頓三文魚配牛油忌廉汁
  • Matchadoublecheesecake抹茶雙重芝士蛋糕
  • "USprimeribeyesteakwithcauliflowerrice"美國優質肉眼扒配椰菜花飯
蘭桂坊呢間波希米亞風嘅樓上cafe店呢俩日終於有時間黎喇!成間餐廳風格真系岩曬我心水❤️白色編織網吊籃同幹花裝飾,真系太岩女仔黎打卡喇!呢間cafe店最特別嘅係,除左咖啡,蛋糕,仲有最吸引我嘅就係佢哋嘅減醣生酮菜單!好健康👍黑蒜帶子意粉🍝帶子新鮮又大粒,黑蒜炒得好香好入味,黑蒜味香濃,黑蒜已經好香甜配埋少少咸香味的帶子,捲埋意粉食好夾,完全無搶走帶子嘅鮮味,煎得好嫩!意粉硬度適中,加埋配料有乾拌效果,真系好食😋煙三文魚翠玉瓜麵賣相打卡一流,將醣份減到最低,食多啲都唔怕肥!翠玉瓜細的真系好似麵條咁嘅😜三文魚組成一朵花,視覺上滿分💯呢間餐廳唔單止環境靚,食物真系要我好驚喜,除左主食外,甜點亦都好出色,都係自家製蛋糕🍰 :生酮黑芝麻蛋糕,唔會太滯,因為係主打生酮所以甜度都係啱啱好👍呢間餐廳服務態度都非常好👍

黑蒜帶子意粉🍝

煙三文魚翠玉瓜麵