晚飯時段,到處人山人海,華苑勝在座位夠多,不用等太久已能入座;當市區火鍋動輒要六、七百的世代,這兒的$158 的任飲任食火煱,實在吸引。湯底選了金銀菜豬肺鍋,鍋底材料豐富,有豬肺赤肉、菜干白菜、紅棗杞子。雖不是燉湯級數,但喝兩口也是無防。點了淮山、竹笙、雞蛋、手切滑牛、韮菜餃, 每款一些,又滿滿一大碟 😂😂自取炸物系列,有響玲、魚皮及生根,魚皮響玲快拖一下熱湯即可,保持脆口感。西洋菜,新鮮翠綠,是本身偏愛的蔬菜,吃起來分外滋味 。冬菇、金菇、秀珍菇,蟹柳、芝士腸,在自助凍櫃自取,食多少取多少,別浪費。 粟米餐肉娃娃菜,同樣在凍櫃自取,粟米清甜爽脆,娃娃菜吸了湯底湯汁,味道不錯。美國肥牛,色澤紅濶,味道尚可。新鮮大魚魚頭云,新鮮肉厚。啤酒任飲,對好酒的朋友來說,堅係無得輸,飲半打都差不多回本了😍😍經濟實惠,勝在夠平,街坊晚飯,暢飲兩杯一樂也。

西洋菜,新鮮翠綠,是本身偏愛的蔬菜,吃起來分外滋味 。

美國肥牛,色澤紅濶,味道尚可。

新鮮大魚魚頭云,新鮮肉厚。

經濟實惠,勝在夠平,街坊晚飯,暢飲兩杯一樂也。
2019-04-20 58 瀏覽
話說小弟4月17生日, 之前想試蒸汽鍋好耐, 不過自己又唔熟...感覺價錢又貴不過經朋友介紹之下, 發現了一間抵食又好服務既蒸汽鍋 - 華苑酒家!餐廳位於元朗, 朗屏站附近, 好易搵到。入到酒樓, 係傳統既酒樓。地下係接待處, 1F 食小炒, 2F就是火鍋專區。個人認為呢個分樓層服務不同對象既手法幾好。點解咁講? 因為蒸汽鍋好多時候都需要店鋪職員協助, 例如你唔知道要蒸幾耐. 店員會好好服務咁同你講解,同俾意見。如果小炒同蒸鍋係同一層, 職員未必能夠提供貼心既火鍋服務。因為可能佢地要分散左有經驗既職員。價錢真係唔貴, 268任食任飲。聽部長講, 海鮮都是老闆每朝早上親自去大橋街市挑選。今次我同女朋友揀左瑤柱准山粥。海鮮方面就選擇了鮑魚,貴妃蚌, 大元貝, 蝗子皇。另外, 如果食蒸汽鍋, 我地就除左可以食一般火鍋食到既食材之外, 仲可以食到其他質素更好既食材。例如和牛粒, 手打蝦丸。真係好好食, 我叫左2次。另外其他食材, 我會推薦雞件, 粟米,雜菜籃。一樣用蒸汽鍋既煮法。 原來蔬菜蒸出黎既味道係特別鮮甜。真心推介, 因為除左食材好, 價錢相宜之外, 部長既服務真係超出我地預期!!所以我

餐廳位於元朗, 朗屏站附近, 好易搵到。
個人認為呢個分樓層服務不同對象既手法幾好。

今次我同女朋友揀左瑤柱准山粥。
海鮮方面就選擇了鮑魚,貴妃蚌, 大元貝, 蝗子皇。
例如和牛粒, 手打蝦丸。真係好好食, 我叫左2次。
另外其他食材, 我會推薦雞件, 粟米,雜菜籃。
一樣用蒸汽鍋既煮法。 原來蔬菜蒸出黎既味道係特別鮮甜。

所以我一定會再回來。
2019-04-17
2019-04-19 66 瀏覽
這間在元朗的華苑酒家,平時除了有晚市特價小菜及火鍋外,還有半任食海鮮蒸氣鍋,今晚就同了屋企人去食蒸氣鍋。青島任飲基本上無得輸,其他還有7-up等汽水。八款海鮮中選擇了四款,海鮮都很新鮮,尤其是扇貝及蝦,味道鮮甜,鮑魚略韌,龍躉都很嫩滑有魚味,只不過海鮮只供應一次。其他任食配料有肥牛、牛柳粒都很有肉香,而且很腍不會是剩油脂,肥瘦均勻;墨丸更是必食之選,彈牙有咬口,反而蝦丸就較腍,不及墨丸彈牙;污糟雞雞肉嫩滑但醃料令雞失去了原味,比較一般,外面可以自取蔬菜及雲吞,約有十多款,都很乾淨企理。最後食返個加了香茜及葱的粥底,非常滿足的一餐。

青島任飲基本上無得輸,其他還有7-up等汽水。

最後食返個加了香茜及葱的粥底,非常滿足的一餐。

2019-04-18 29 瀏覽
復活節假前夕,放工就即刻同老同去食好西,這間位於元朗的華苑酒家,有海鮮蒸氣鍋餐,價錢只不過是二百多元,除了海鮮還有任飲任食的配料,超級抵食。先選了淮山雞粥,雞油味道滲入粥底,加上海鮮等食物精華,鮮甜綿滑。海鮮可選四款,我們揀了元貝、鮑魚、龍躉及蟶子,全部海鮮都非常新鮮,元貝及蟶子更是蒜蓉粉絲一起蒸熟,肉鮮且甜,又不會蒸過火。任食的配料大多數到高質,尤其是手打丸,新鮮彈牙,手切和牛肉味濃又有牛脂香,其他還有蒸雞及蔬菜等,十分豐富。最後當然少不得是啤酒汽水任飲,這裏食材新鮮,價錢合理,值得再去。

2019-04-16 26 瀏覽
係元朗發現好野! 價錢唔係貴每位138,但食物幾有質素! 諗住度度ge任食火鍋都係差唔多,今次就試下華苑ge火鍋。俾大家睇睇張點菜紙先 :湯底都幾多選擇,好少見有椰子雞所以決定試一試佢,感覺好養生。😂一黎係椰子湯底再加一碟生ge雞,聞落個湯超“椰“,再落埋雞煮,d雞又滑又有椰子味,正。p.s. 不過要快手,唔好煮到d雞老左丫!另外蔬菜同飲品都係自己係出面拎,飲品除左汽水,仲有啤酒! 仲有一大張調味枱任調醬汁。食物ge味道方面,除左椰子雞好味好濃之外,佢特別在仲有竹笙! 我未見過有。。鐘意食竹笙ge人一定會瘋狂食,竹笙吸晒椰子雞湯d味,正丫! 仲有我鐘意ge淮山,感覺健康d。🙈🙈d肥牛半肥瘦,都幾重牛味,都唔差。
係元朗發現好野! 價錢唔係貴每位138,但食物幾有質素!
諗住度度ge任食火鍋都係差唔多,今次就試下華苑ge火鍋

俾大家睇睇張點菜紙先 :

湯底都幾多選擇,好少見有椰子雞
所以決定試一試佢,感覺好養生。😂

p.s. 不過要快手,唔好煮到d雞老左丫!

另外蔬菜同飲品都係自己係出面拎,飲品除左汽水,仲有啤酒!
仲有一大張調味枱任調醬汁。

鐘意食竹笙ge人一定會瘋狂食,竹笙吸晒椰子雞湯d味,正丫!
仲有我鐘意ge淮山,感覺健康d。🙈🙈

d肥牛半肥瘦,都幾重牛味,都唔差。

2019-04-08
2019-04-15 52 瀏覽
這酒家有兩款火鍋選擇:海鮮蒸氣石鍋及海鮮火鍋我們選擇了火鍋,覺得價錢合理,都算抵,2小時任飲任食火鍋138元包曬所有嘢.飲品主要有幾款汽水(大路款),啤酒等.店員會主動問你需不需要開茶。湯底有十款左右選擇, 點了椰子雞鍋半隻雞而火鍋配料選擇都多,有肉類,手打丸,大路野,調味醬料是自己調配,除左有豉油,辣醬,亦有蔥,芫茜,生蒜,熟蒜等等  肥牛任食,連羊肉都有,羊肉片好味道,美國肥牛好味道, 鮮滑牛,好味   手打墨魚丸,鮮蝦丸,好彈口鯇片,骨腩多九肚魚新鮮,追加手打墨魚丸,鮮滑牛,美國肥牛    雞件份量都多,雞味道不錯,雞肉亦很滑.雞煲等左大約5mins就上枱,速度快,湯底奶白色.魚皮,響鈴,山根可以自取魚皮十分香脆可口.招呼好,會主動幫你換碟.
這酒家有兩款火鍋選擇:海鮮蒸氣石鍋及海鮮火鍋

湯底有十款左右選擇, 點了椰子雞鍋半隻雞

火鍋配料選擇都多,有肉類,手打丸,大路野,

手打墨魚丸,鮮蝦丸,好彈口

鯇片,骨腩多

九肚魚新鮮,
追加手打墨魚丸,鮮滑牛,美國肥牛

雞件份量都多,雞味道不錯,雞肉亦很滑.

雞煲等左大約5mins就上枱,速度快,湯底奶白色.

魚皮,響鈴,山根可以自取

魚皮十分香脆可口.

招呼好,會主動幫你換碟.
2019-04-14 33 瀏覽
平時入開元朗都係掃街為主 今日朋友話去食其他嘢食 唔想下下都食掃街咁就Openrice搵吓有啲咩食啦 朋友見到蒸氣火鍋就話要食 因為有時打邊爐打到悶悶地試吓新嘢吖嘛 但冇諗過元朗都有蒸氣火鍋 就一於試吓啦門口見到佢啲牌寫住$268 仲要係任食 雙眼發光🤩正呀可以食到飽 佢一棟有幾層 每層都有唔同嘅嘢食 一樓就係主要係茶市 2樓就係蒸氣火鍋同埋打邊爐嘅 就咁睇佢哋都幾多熟客入嚟食嘢 因為我見到啲熟客同啲員工好好傾🙈🙈我諗佢都係主要係做街坊生意為主🙈坐低左之後 員工就問我地想要咩粥底同埋叫我地揀咗啲海鮮咁我哋就揀咗個淮山雞粥底 同埋4款自選海鮮 分別有:大元貝、象拔蚌仔、聖子王、鮑魚咁個員工就係我哋面前倒啲生米同埋雞淮山等材料落去做個粥底 感覺上幾好 因為佢係新鮮倒落去整嘅 平時出面食到嗰啲蒸氣火鍋係好大分別因為人哋嗰啲係預先整好嘅 呢個係值得一讚嘅👍🏻👍🏻👍🏻隔離呢有個雪櫃入面就放咗啲嘢食同埋有汽水啤酒嗰啲咁就可以任食任拎 另一邊就有醬料區 同埋仲有自助吧放左啲魚皮響鈴嘅 雪櫃方面多數都係放左啲菜或者菇類為主 仲有午餐肉腸仔餃子員工好貼心 主動過嚟幫我地逐樣野食拎落去蒸 好sweet呀🥰

坐低左之後 員工就問我地想要咩粥底同埋叫我地揀咗啲海鮮

雪櫃方面多數都係放左啲菜或者菇類為主 仲有午餐肉腸仔餃子
員工好貼心 主動過嚟幫我地逐樣野食拎落去蒸 好sweet呀🥰仲有呀 員工話有新鮮嘅炸魚皮啱啱炸出嚟 咁就拎左啲黎食 估唔到落去仲有少少熱 好新鮮👍🏻

自選海鮮嗰到見到佢每樣海鮮都話佢有蒜蓉 粉絲啦同埋少少蔥花鋪喺度 鮑魚嗰度就有蟲草花 清蒸嘅話簡直係一流👍🏻
嗰四款海鮮蒸完出嚟 食落去十分鮮甜爽口 肉質方面幾彈牙 每樣野都蒸嘅時間啱啱好 唔會蒸到好老😋😋😋

任食嗰度我哋就食咗勁多野 每次落班我哋都會翻兜某幾樣食物包括有佢哋嗰啲蟲草花蒸雞 順德污糟雞 同埋自家手打丸類
蟲草花蒸雞 大推👍🏻雞肉好入味而且夠滑身 佢都幾進補🙈因為佢有啲杞子紅棗同埋蟲草花喺度 呢幾樣野夾埋落啲雞到 好夾 感覺上好養顏咁🙈🙈
自家手打丸(蝦丸 墨魚丸 豬肉丸 鯪魚丸)都好正👍🏻 佢係手打出嚟嘅比較上係彈牙 唔會成口粉 水準不錯

另外我哋見到點菜只一面有啲點心 平時食蒸氣火鍋係極少見到有點心 我哋就叫咗兩樣點心 分別係馬拉糕同埋雜糧糕 係即叫即蒸 咁就可以確保到啲點心係熱辣辣 👍🏻👍🏻

最後終於嚟到我哋嘅重點啦 期待已久嘅粥底😍我相信佢係吸晒所有食物的精華的粥底 一打開見到粥呈金黃色 軟綿綿嘅粥 食落去勁鮮甜 好正 即是8/9成飽都要照食呢碗粥 因為佢係集中於所有的精華所在地🤤🤤🤤

2019-04-13 31 瀏覽
去元朗下白泥睇完日落,同一眾朋友諗緊食乜既時候,就見到呢間位於元朗安寧路既火鍋酒家,佢分左幾層,一樓係普通茶市,2樓就係專做火鍋既,咁我地一行人都係相當大食既,咁當然揀蒸汽火鍋喇,一上到去,環境同一般既火鍋酒家差不多,但服務態度係幾好既,一坐低,侍應已經介紹呢度既招牌粥底同海鮮比我地,我地就揀左個淮山杞子雞粥做我地既粥底,然後就發現佢既粥底火鍋係即時落料整既,夠曬新鮮,之後有4種海鮮可以揀我地就揀左蟶子,鮑魚,扇貝同帶子,佢地既海鮮係每日新鮮由街市入貨,唔係自己養(所以出奇地佢地酒樓係冇魚缸)。蒸出來味道極鮮甜,尤其個海鮮汁係甜中有鮮味,可惜得4種揀,唔夠喉。其他火鍋配料方面,最正既一定係雞,佢既順德污糟雞同蟲草花雞都好出色,滑得來有滿滿既雞油,我地都嗌左5碟。炸魚皮都係十分之正,佢即炸,放落口係仲熱既,真係好小見。另外佢地d丸係每粒用手打,彈牙又冇冰鮮味,真心正。最後佢地個粥底先係重點,冇曬所有食物既精華,海鮮既汁加埋雞既精華,真係蒸氣火鍋先做到。佢地既汽水同啤酒都係任羅,醬汁選擇好多,芫荽等少見既食材都有。下次一定會再來
2019-04-13 24 瀏覽
今日同朋友去『華苑酒家』打邊爐,之前未黎過~感覺比較似舊式茶樓,一共有三層:地下係接待處一樓係晚飯小菜廳二樓就係食打邊爐同蒸氣海鮮鍋。『華苑』啲湯底選擇都幾多,而且幾特別下,店員推介「枝竹鯇魚鍋」同「重慶雞鍋」不過個人唔多好魚,又唔想食辣,所以最後叫左「椰子雞鍋」湯底一上枱巳經聞到好香椰子味,湯滾左,就放埋啲湯料落去一齊煲~火鍋配料選擇唔多,但款式比出面其他餐廳嘅特別少少,有我好中意嘅「竹苼」😍另外啲手打丸都好出色👍🏼第一輪叫左「竹苼」同「粉絲」,我想講呢兩款料配椰子雞湯真係一流😋索曬啲湯汁,好清甜好順口!
今日同朋友去『華苑酒家』打邊爐,
之前未黎過~
感覺比較似舊式茶樓,
一共有三層:
地下係接待處
一樓係晚飯小菜廳
二樓就係食打邊爐同蒸氣海鮮鍋。

『華苑』啲湯底選擇都幾多,
而且幾特別下,
店員推介「枝竹鯇魚鍋」同「重慶雞鍋」
不過個人唔多好魚,
又唔想食辣,
所以最後叫左「椰子雞鍋」
椰子雞湯底

湯底一上枱巳經聞到好香椰子味,
湯滾左,就放埋啲湯料落去一齊煲~

火鍋配料選擇唔多,
但款式比出面其他餐廳嘅特別少少,
有我好中意嘅「竹苼」😍
另外啲手打丸都好出色👍🏼

第一輪叫左「竹苼」同「粉絲」,
我想講呢兩款料配椰子雞湯真係一流😋
索曬啲湯汁,
好清甜好順口!

2019-04-12
椰子雞湯底
2019-04-07 48 瀏覽
懶懶嘅我放假當然瞓飽飽後,hea足一日連飯都唔想住又唔想用太多錢,我就係屋企附近揀咗間酒樓,食個佰幾蚊嘅任食邊爐爽一爽。揀咗個椰子雞煲,唔駛額外加錢外仲有成半隻雞,隻雞仲幾新鮮係等個鍋滾之前,就出去自助吧揀吓醬料同攞D魚皮,響聆同蔬菜... 再揀埋邊爐配料,因為任飲任食嘅關係我可以揀好多唔同款嚟叫,最值得一讚係D丸類全部都係手打,仲有笙竹俾我食,個椰子雞雞肉帶鮮甜可以唔點任何醬油食都好味,食完雞之後就係手打丸類,全部都彈牙無雪味,個九肚魚大條外都係新鮮,整體嚟講佰幾蚊一個食材新鮮仲可以坐得舒舒服服相當唔錯。

揀咗個椰子雞煲,唔駛額外加錢外仲有成半隻雞,隻雞仲幾新鮮
自選海鮮4款:大元貝/蟶子皇/美國桶蠔/鮮鮑魚元貝同蟶子都算大隻,而且仲有蒜蓉同粉絲係底,唔會覺得好dry~不過要加豉油先有味。桶蠔都算新鮮,唔會好腥,鮑魚最好係已經拎走咗舊污糟野~可以成個食粥底3選1 淮山雞粥雞粥唔係我想像中嘅樣,食落口感似好淋嘅飯,同埋都係冇咩味,要加豉油調味。但雞肉非常滑!如果粥底可以再濃稠啲,相信口感會更加好。松草花蒸雞/順德污糟雞/爽脆豬頸肉/手切和牛肉/手切和牛粒肉類最出色應該都係蒸雞同手切和牛肉👍🏼蒸雞同粥底裡面嘅雞一樣滑身,手切和牛肉嘅牛味好出,估唔到呢個牛肉咁蒸又幾好食!自製墨魚丸/自製鯪魚球/自製鮮牛丸/薯仔件墨魚丸算係彈牙,鯪魚球好重魚味,唔係太好魚嘅人可能會唔鍾意~自製鮮牛丸以為係真係牛丸😂原來係牛肉碎整出黎個種,不過味道都ok嘅!因為我好鍾意食薯仔,但呢個薯仔件冇嘜薯仔味☹️不過比其他火鍋店細片易入口~
自選海鮮4款:大元貝/蟶子皇/美國桶蠔/鮮鮑魚

粥底3選1 淮山雞粥

松草花蒸雞/順德污糟雞/爽脆豬頸肉/手切和牛肉/手切和牛粒

自製墨魚丸/自製鯪魚球/自製鮮牛丸/薯仔件
呢兩日突然又凍返,好想打邊爐,同老公行到安寧路見呢間酒樓有火煱,我地又未試過,就入去試試佢~任食火煱,星期一至五晚都係$138,星期六、日$158, 又幾抵喎!鍋底仲有三款雞煲揀唔使加錢(椰子雞、重慶雞同醉雞煲),不過老公話唔想食雞煲,想普通打邊爐,所以揀左豬骨鍋。火煱料選擇唔算好多,但應該有既都有汽水啤酒任飲菜同菇放係雪櫃自己夾,感覺衛生啲~打邊爐,最緊要個湯底,望落好足料,入面有兩舊好大既豬骨。打邊爐之前試飲左啲湯,湯底係好清既奶白色,好濃豬骨味,仲有啲胡椒味。見到成枱都係餸真係好開心!叫左肥牛、羊片、魚肚、鵝腸、淮山片、腐竹、竹笙、豆腐等⋯⋯全部份量都好足,我地每樣野只係叫二人份量已經咁多!配料全部都好新鮮!鵝腸好爽脆~雞片都好滑!肥牛都好有牛味,羊片都唔錯!重點想推介比大家既係*手打丸*,佢全部丸都係師傅自己打!唔係來貨!(因為太好味,我偷偷問左經理)手打丸有牛肉、豬肉、蝦、墨魚、綾魚等,其中我最鍾意係牛丸、蝦丸同墨魚丸!牛丸好有牛味,應該用新鮮牛肉打,蝦丸同墨魚都好滑!好正👍🏼👍🏼我覺得師傅日日新鮮做呢啲手打丸,真係好有誠意!讚!另外,魚肚都正!塊塊都好厚!呢度應該做開街坊生

火煱料選擇唔算好多,但應該有既都有

汽水啤酒任飲

菜同菇放係雪櫃自己夾,感覺衛生啲~

打邊爐,最緊要個湯底,望落好足料,入面有兩舊好大既豬骨。

見到成枱都係餸真係好開心!

我覺得師傅日日新鮮做呢啲手打丸,真係好有誠意!讚!

另外,魚肚都正!塊塊都好厚!

呢度應該做開街坊生意,我見店員好多都同啲客好似好熟,有講有笑!經理都好nice!! 成日主動問我地夠唔夠食,要唔要再叫~我地食到勁飽!

Overall 都好滿意,$138一位又好底!又多一個開飯地方選擇!😆

2019-04-04 17 瀏覽
之前黎過幾次都係食蒸氣火鍋 今次就試下打邊爐結果係2樣都係甘好食😋😋😋服務態度又好好 👍👍無論係爆緊場定冇甘多人啲員工嘅服務都好好 都會好有耐性介紹有咩好野俾你食💪💪💪雖然佢係仼飲仼食但上野食嘅速度都好快 又吾會漏單價錢又吾係貴成餐飯食得好舒服好滿足🥰🥰🥰講反野食先我地揀左個鴛鴦鍋一邊麻辣 一邊沙嗲麻辣湯好香 吾會淨係得個辣字😋😋😋沙嗲湯好濃郁食物款式都好多仲有幾款手打丸啲牛質素都幾高 肥瘦適中 😘😘😘
之前黎過幾次都係食蒸氣火鍋
麻辣湯好香 吾會淨係得個辣字😋😋😋
沙嗲湯好濃郁
食物款式都好多仲有幾款手打丸
啲牛質素都幾高 肥瘦適中 😘😘😘
華苑酒家📍元朗安寧路59A號寶豐樓地下至3樓-每次都係打邊爐都有d厭 今次係元朗搵左間酒樓食蒸氣火鍋 $268全包免加一🔹自選海鮮4款:大元貝/蟶子皇/美國桶蠔/鮮鮑魚元貝同蟶子都有跟蒜蓉同粉絲 都幾大隻,桶蠔蒸完都無縮水 仲係鮮嘅,鮑魚又係蒸得岩岩好 夠爽口。🔹粥底3選1 我地揀左淮山雞粥食完哂海鮮肉類同菜 所以精華都係哂個粥到 幾鮮甜 食完真係飽到上心口🔹松草花蒸雞/順德污糟雞/爽脆豬頸肉/手切和牛肉/手切和牛粒雞要蒸耐小小 雞肉都幾滑,豬頸肉又幾嫩,手切和牛焗一陣就可以食得🔹自製墨魚丸/自製鯪魚球/自製解牛丸/薯仔件丸類細細粒幾好 又容易蒸熟 不過2人份量都幾多 可以每樣寫1人份就夠🔹菜類可以出去自己拎 都有5-6款菜 仲有冬菇同金菇✏️價錢黎講唔算貴 食足2.5小時 汽水啤酒都係任飲 店員仲會幫你蒸埋 多數都係蒸5分鐘 有時人手唔夠可能要自己蒸啦😂 不過有小小漏單情況 過左陣唔出就可能要再寫過啦#食在元朗 #蒸氣火鍋 #90sfoodieshare_元朗
華苑酒家
📍元朗安寧路59A號寶豐樓地下至3樓

🔹自選海鮮4款:大元貝/蟶子皇/美國桶蠔/鮮鮑魚

🔹粥底3選1 我地揀左淮山雞粥

🔹自製墨魚丸/自製鯪魚球/自製解牛丸/薯仔件

🔹菜類可以出去自己拎 都有5-6款菜 仲有冬菇同金菇

一不離二,二不離三,每次入元朗都要發掘唔同嘅美味,西餐日本嘢燒烤都試過喇,唯獨是蒸氣火鍋海鮮仲未曾試過,呢間叫<華苑>嘅酒樓平平哋每位$268就可以任食任飲蒸氣海鮮餐,價錢咁抵試吓都無妨吖~酒樓勝在地方夠大,就算多人幫襯都唔洗等位就有得入去,最鍾意就係食嘢有效率㗎喇。任食任飲蒸氣海鮮餐($268蚊):首先挑選粥底,餐紙上面共有三款,我哋就揀咗南瓜排骨粥,之後每人就再揀四款自選海鮮~咁我哋總共就揀咗生猛大元貝+蟶子皇+生猛海中蝦+生猛鮮鮑魚,樣樣都係我哋鍾意食嘅海鮮類最後仲有張點心紙,入面嘅肉類+蔬菜+糕點同汽水全部都係任嗌唔嬲,所以都唔洗驚海鮮唔夠飽肚,另外唔好忘記仲有鍋南瓜粥呢~大元貝同蟶子皇上面都加咗料,有哂粉絲同蒜蓉,咁樣清蒸一向都係無敵之最雖然鮑魚上面冇果皮,不過都加咗小小蔥花同埋冬蟲草花,蒸完之後一樣煙韌彈牙,鮮味十足。其實蒸海鮮雖然唔難控制,不過出得嚟食飯多數都會掛住傾計,再唔係都做咗低頭打機族,所以酒樓嘅職員全部都會自動幫忙蒸煮,幫客人睇住時間,服務有哂水準,有夠誠意再到任食類別,我哋都冇做大嘥鬼呀,食得幾多先嗌幾多,都係隨量點咗啲蔬菜類例如翠肉瓜同秋茄子
生猛大元貝+蟶子皇
生猛鮮鮑魚+生猛海中蝦

再到任食類別,我哋都冇做大嘥鬼呀,食得幾多先嗌幾多,都係隨量點咗啲蔬菜類例如翠肉瓜同秋茄子,而呢度仲有松草花蒸雞,手剁鮮蝦丸同埋自製墨魚丸,唔係雪藏嘢所以眼見都睇到啲丸丸幾晶瑩,值得encore嘅仲有手切和牛肉同手切和牛粒呢!!!
南瓜排骨粥
南瓜排骨粥煲製需時,所以喺呢個食到差唔多9/10成飽嘅時候先至食得,雖然已經好飽不過鍋粥煲到軟綿綿又入哂南瓜味,令人忍唔住食多幾啖呢~
資訊參考:嚟呢度食海鮮餐,係免收茶錢㗎
2019-03-19
生猛大元貝+蟶子皇