2019-10-27 770 瀏覽
今日嚟到元朗安寧路59號a舖,寶豐樓地下至3樓, 食蒸氣火鍋, 入到店內的店員很有禮貌,安排一個舒適寧靜優雅的地方給我坐, 可自選海鮮四款, 十五分鐘我的海鮮拼盤內到了, 我叫咗象拔蚌, 蟶子皇, 三猛鮮鮑魚, 生劏龍躉點, 海鮮非常新鮮非常清甜, 鮮蝦丸非常彈牙,同墨魚丸非常鮮香, 爽脆豬頸肉非常爽口, 蟲草花蒸雞非常羨甜雞肉非常玩, 粟米非常清甜粒粒卜卜脆, 仲有香脆炸魚皮, 香脆炸魚皮不油膩很鬆脆, 食完健康蒸氣火鍋,還有粥底吃。

2019-10-23 497 瀏覽
今日和元朗的朋友在華苑酒家試一試,我們未行到門口,已看到大招牌,蒸氣火鍋,為什麼我們會吃蒸氣火鍋,因為蒸氣火鍋會比打邊爐店健康得多,不太油膩。我們坐下後,酒樓裏有打邊爐、蒸氣火鍋、小菜等等......因為之前已打算食蒸氣火鍋所以就揀選了蒸氣火鍋,汽水及啤酒任飲,菜類任食,魚皮任食,都很划算。最值得一題的是可以自選四款海鮮,我們便叫了以下四款:象拔蚌仔聖子皇生猛鮮鮑魚生猛龍躉件其他配菜可以任點任食,到最後個粥底很鮮甜。服務員招呼得很好,又細心。

我們坐下後,酒樓裏有打邊爐、蒸氣火鍋、小菜等等......

最值得一題的是可以自選四款海鮮,我們便叫了以下四款:

象拔蚌仔
聖子皇
生猛鮮鮑魚
生猛龍躉件

其他配菜可以任點任食,到最後個粥底很鮮甜。

服務員招呼得很好,又細心。

2019-10-21 470 瀏覽
天氣開始涼涼地,最好就係打邊爐喇!經過見到任食火鍋星期一至五每位138元,星期六日就要加20元,每位158元,都幾抵就試下先!好過係屋企打邊爐啦,又唔洗整咁多野😂我就揀咗澳門豬骨煲湯底,湯底濃郁嘅豬骨味肉類、丸類任點任食,啤酒🍻、汽水、菊花茶同祝,蔗水就任飲,蔬菜🥬、菇類、瓜類都係任食,不過要去雪櫃度自己拎,至於響鈴、魚皮同調味醬料都係要出去枱面自己拎啦!呢度地方都好大好舒適,啱晒成班朋友喺度傾計飲下啤酒🍻,整體來講OK嘅咁嘅價錢,下次都會再嚟!
都幾抵就試下先!好過係屋企打邊爐啦,又唔洗整咁多野😂

我就揀咗澳門豬骨煲湯底,湯底濃郁嘅豬骨味

肉類、丸類任點任食,
啤酒🍻、汽水、菊花茶同祝,蔗水就任飲,
蔬菜🥬、菇類、瓜類都係任食,不過要去雪櫃度自己拎,
至於響鈴、魚皮同
調味醬料都係要出去枱面自己拎啦!
2019-10-17 263 瀏覽
元朗抵食海鮮宴,蒸氣火鍋第一次食,一大班朋友聚舊黎呢度食最合適的,又近元朗西鐵,坐位舒適,一去到點叫海鮮套餐,任飲任食,蒸氣火鍋有湯底選擇,一般揀豬骨湯底,別具特色有潮州手打肉丸,有牛丸,墨魚丸,魚蛋,手打果真彈牙呢!海鮮有聖子,扇貝,非常新鮮,即叫即蒸,蒸氣火鍋時間性非常重要,就係蒸呢種蒸氣火鍋食法相對一般打邊爐食法吾同,帶子鮮甜肉汁也浸出,非常好味!最後有經典甜品馬拉糕,黑糖蜂巢千層糕,非常鬆軟,係鎮店之寶,出自呢間酒家自家製呢!

2019-10-13 233 瀏覽
小編去咗華苑酒家度打邊爐叫咗好多唔同種類嘅材料啦啲材料都好新鮮咁,例如肥牛,呀啲肉嘅紋都睇得好清楚啦,小編不嬲都係食肉獸嚟嘅,無肉不歡嘅。火鍋小菜方面,墨魚滑、蝦肉,小編食得多牛滑就真係第一次食圓形一個波甘,勁大舊,好似鯪魚球肉味好濃郁,脂肪唔多,都幾新鮮不過每次煮都唔可以擺太大舊,驚裡面唔熟肥牛,小編嫌肥左小小,唔算好靚鱔片出乎預料既好食,切得好薄身都幾大塊,食落幾爽口而且山根索曬個湯底,好正,牛丸都好彈牙
小編去咗華苑酒家度打邊爐
叫咗好多唔同種類嘅材料啦

火鍋小菜方面,墨魚滑、蝦肉,小編食得多
牛滑就真係第一次食
圓形一個波甘,勁大舊,好似鯪魚球
肉味好濃郁,脂肪唔多,都幾新鮮
不過每次煮都唔可以擺太大舊,驚裡面唔熟
肥牛,小編嫌肥左小小,唔算好靚
鱔片出乎預料既好食,切得好薄身
都幾大塊,食落幾爽口

而且山根索曬個湯底,好正,牛丸都好彈牙
2019-10-12 139 瀏覽
#華苑酒家--意想唔到酒樓既打邊爐質素都唔差環境又夠大,好岩成班人既聚餐款式夠多,基本肉類雞、牛、羊、豬、魚都有,包你食得飽-呢間既肥牛切得比較薄脂肪比例平均,易入口,都算鮮嫩小編推薦丸類既配料多數都係手工自製,特別爽口彈牙好似鮮蝦丸、鯪魚丸、墨魚丸同牛丸酒樓仲有小編愛食既竹笙、響鈴、生根🥰,好易熟,而且好爽口,打邊爐一定要有的食材,諗起都流口水🤤以上三寶浸一浸就吸曬湯底既精華,好滋味評分: 7.5 / 10
#華苑酒家
意想唔到酒樓既打邊爐質素都唔差
環境又夠大,好岩成班人既聚餐
款式夠多,基本肉類雞、牛、羊、豬、魚都有,包你食得飽
呢間既肥牛切得比較薄
脂肪比例平均,易入口,都算鮮嫩
小編推薦丸類既配料
多數都係手工自製,特別爽口彈牙
好似鮮蝦丸、鯪魚丸、墨魚丸同牛丸
以上三寶浸一浸就吸曬湯底既精華,好滋味

評分: 7.5 / 10
元朗呢間酒樓,晚市有做埋飲食火鍋。🧐 最貴就算加埋一都唔使二百,認真抵食。⁣🤑⁣任飲任食海鮮火鍋餐 ($138/六、日、假期:$158)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣首先,呢度嘅湯底有好多款揀。🤩 鍾意濃味嘅可以揀重慶雞鍋。😆 雞件同濃濃嘅醬汁一齊煮,好入味。😛 其他雞鍋就仲有椰子、醉雞揀。😗 圖入面就揀咗最common嘅沙嗲湯底,到好入味。⁣🔥⁣食打邊爐點可以少得嘅就係肥牛。🐄 呢度嘅肥牛真係超級厚切,塊塊都有大塊又厚。😉 肥牛唔會薄戚戚咁,超揼本。😍 所以肥牛都超有肉質😇。 而且,滑牛同肥牛都好有肉味,好滿足,鍾意食牛肉嘅朋友一定唔會失望。☺ 另外必食嘅係呢到多款嘅丸類。😋 呢度啲丸類同平時嗰啲有啲分別。🤔 款款都超級彈牙,又入味,真係自家手打。⁣🥰⁣除咗餐單上面任點嘅火鍋配料之外,仲有出面雪櫃自取嘅蔬菜同出前一丁。😃 炸魚皮,汽水同埋啤酒都係任拎。⁣🍻⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
元朗世宙〈華苑酒家〉早茶好抵食,我一星期最少去一次飲早茶,我喜歡吃這裏必食魚茸釀茄子($6.8),蟹籽燒賣($8.8),好抵食又大件。還有山竹牛肉,鳳爪排骨飯。今次叫排骨蒸陳村粉,所以廚師都煎、蒸點心剛好,每次叫四至五款點心食+茶錢,$90元有得找,我推介朋友來這裏飲早茶。
2019-09-28
$90 (早餐)
  • 山竹牛肉
  • 魚茸釀茄子
2019-09-25 232 瀏覽
秋涼時分又係瘋狂打邊爐季節🍲兩個人食得唔多,任食就岩哂朗屏西鐵站行過去都係7分鐘勁方便天氣乾燥秒簡椰子雞煲滋潤吓,椰子湯底加埋粟米好清甜,肉質嫩滑而且唔肥膩,雞皮唔會好肥一啲都唔肥膩,可以食埋雞皮。煲滾椰子水後,放入雞件再滾起,雞肉質感就會滑溜唔老。丸類係手打,蝦膠滑墨魚滑同鮮牛甘香彈牙勁好食🤤鮮牛肉係必點嫩滑,有牛味 正最重要真係好平,每個人都係一百蚊鬆啲而加真係小有
秋涼時分又係瘋狂打邊爐季節🍲

兩個人食得唔多,任食就岩哂
朗屏西鐵站行過去都係7分鐘勁方便
丸類係手打,蝦膠滑墨魚滑同鮮牛甘香彈牙勁好食🤤
鮮牛肉係必點嫩滑,有牛味 正

最重要真係好平,每個人都係一百蚊鬆啲而加真係小有
2019-09-11 216 瀏覽
呢間茶酒之前黎飲過茶,見到有海鮮蒸氣火鍋食貪得意就試下~😊任揀任飲任食每人$268,海鮮可以揀4款之後野飲同肉類、丸類同菜都係自助任拎唔嬲由於呢道有任食火鍋,所以啲調味料都係自助嘅呢道嘅蒸氣火鍋係用藤織成的鍋蓋,好重手,而且密不透風,有很強的保溫功能,將蒸氣水份吸收,避免出現倒汗水。揀左淮山雞粥底,店員一開始會放生米,雞同淮山落去先帶子好厚肉,用蒜蓉粉絲黎蒸~唔洗點鼓油都夠味,因為啲蒜蓉本身係咸嘅蟲草花鮑魚,蒸嘅時間岩岩好,一夠鐘就要拎起如果唔係就會韌架啦蒜蓉粉絲貴妃蚌,啲粉絲加蒜蓉加去邊都冇得輸龍躉件,唔使調味已經好滑蟲草花蒸雞,雞件好厚肉,不過啲皮肥膏厚左啲蝦丸墨魚丸好彈牙,牛肉丸口感似食點心嘅牛肉球,不過冇加莞茜食晒所有嘢之後就可以食粥啦,粥比較杰身,店員唔使加水,加水就會好淡,個粥底係吸收晒之前所有海鮮同肉類嘅精華架!呢度嘅店員每蒸完一款海鮮都會幫我地夾起,都幾落力
呢間茶酒之前黎飲過茶,見到有海鮮蒸氣火鍋食貪得意就試下~😊

由於呢道有任食火鍋,所以啲調味料都係自助嘅

揀左淮山雞粥底,店員一開始會放生米,雞同淮山落去先

蒜蓉粉絲貴妃蚌,啲粉絲加蒜蓉加去邊都冇得輸

龍躉件,唔使調味已經好滑

蟲草花蒸雞,雞件好厚肉,不過啲皮肥膏厚左啲

蝦丸墨魚丸好彈牙,牛肉丸口感似食點心嘅牛肉球,不過冇加莞茜

2019-09-11 129 瀏覽
淮山雞粥、大元貝、鮮鮑魚、龍躉、貴妃蚌,另外任點其他配料:元朗平民地道的海鮮蒸氣粥底火鍋,任點任吃的配料和飲品,足以令你吃到飽!首先選擇粥底和四款指定海鮮,然後再劃其他任食配料,蔬菜類和飲品可以自行到雪櫃按需要而取,非常方便。生猛大元貝• 元貝是用蒜蓉加上粉絲去蒸,廚師預先處理好了元貝,剩下都是可吃的部分,方便一併放入口。生猛鮮鮑魚• 鮑魚表面放了幾輟松草花,配合鮑魚十分特別,一口一個。生猛貴妃蚌• 蚌肉飽滿,口感比較煙韌且有咬口。生劏龍躉件• 肉質緊緻,建議沾一點豉油更好。自製鮮蝦、墨魚、鯪魚球丸• 店員聲稱是店家手剁的,吃起來的確爽口彈牙。松草花蒸雞• 雞肉嫩滑且充滿雞的油脂,雞味比較濃郁,帶有淡淡松草花味。淮山雞粥• 吃完所有蒸籠上的配料後便可以吃粥底,店員建議不用加水來保持食材所帶來的味道。馬拉糕• 店內有少量糕點可作參餐後點品。
淮山雞粥、大元貝、鮮鮑魚、龍躉、貴妃蚌,另外任點其他配料:

大元貝

生猛大元貝

鮮鮑魚

生猛鮮鮑魚
• 鮑魚表面放了幾輟松草花,配合鮑魚十分特別,一口一個。

貴妃蚌

生猛貴妃蚌
• 蚌肉飽滿,口感比較煙韌且有咬口。

龍躉件

生劏龍躉件
• 肉質緊緻,建議沾一點豉油更好。

自製海鮮丸

自製鮮蝦、墨魚、鯪魚球丸
• 店員聲稱是店家手剁的,吃起來的確爽口彈牙。

松草花蒸雞

松草花蒸雞

淮山雞粥

淮山雞粥

馬拉糕

馬拉糕
• 店內有少量糕點可作參餐後點品。
大元貝
自製海鮮丸
2019-09-09 125 瀏覽
今晚又約左老公出街食,老公又遲到, 等到我好肚餓, 我地由朗屏西鐵站會合後行了不久就見到大大個招牌, 是間典型街坊海鮮酒家, 細看門外推廣, 佢地既任食火鍋價錢平, 門口咨客禮貌地推介, 有小菜及其他蒸氣鍋選擇, 但我地最終決定任食火鍋, 因為太肚餓。這酒家有幾層裝修算新, 我地上2樓火鍋, 竟然無咩人, 部長禮貌地遞上火鍋表, 給我們選火鍋湯底, 我快速選定鴛鴦鍋(皮蛋芫茜/麻棘), 這時老公已劃好火鍋料點單,  旁邊有自助區域放有各式醬料, 各款蔬菜, 生筋, 響鈴, 炸魚皮等, 另雪櫃內各款蔬菜, 出前一丁, 烏冬, 及多款飲品汽水啤酒任取。 部長很快把湯底及火鍋料送來。各款火鍋料都好新鮮, 特別是魚頭和魚腩(我的至愛)😋👍, 一點魚腥味都沒有, 真係好新鮮, 魚雲滑捋捋😍, 好正,  各款肉丸都是手打的, 鵝腸夠爽脆, 其他火鍋料都好新鮮, 真係超值👍😋。因無限時, 邊食邊跟部長叔叔吹水, 他說近日晚市生意差左好多, 他們主要做街坊生意, 部長叔叔好樂觀好搞笑, 又向我推介他們新出的款蒸汽海鮮鍋。 依家生意難做, 這些街坊小店平靚正, 真係值得大家多多支持。 任食火鍋不收茶芥加

部長很快把湯底及火鍋料送來。

任食火鍋不收茶芥加一,又無限時真係好抵👍,我會多啲嚟幫襯,香港人加油。🤗

2019-09-05
2019-08-14 126 瀏覽
2019-08-02
2019-07-10 112 瀏覽
下雨天有點冷,我和朋友一致決定吃火鍋。這間酒家在元朗安寧路。晚市時段有任食的火鍋套餐。火鍋湯底有很多選擇,我們這次就點了椰子雞湯底。先把雞件放到湯裡煮好就可以吃。湯底的椰子味道很濃很香,雞件很大碟,肉質也很滑。之後可以用點餐紙選擇火鍋配料,亦有菜類,炸物類及飲品可以自由拿取。配料方面我們點了鮮蝦丸,墨魚丸,豬肉丸,還有綾魚滑。這些全部都是手打的,都很彈牙,真材實料。美國肥牛和鮮滑牛淥一淥就可以吃,滑牛很新鮮。其他還點了豆腐,腐竹,蟹柳,鯇片,炸魚皮,各種菇菌類等等。食物選擇算挺多,用料很新鮮,味道也很不錯。這個價錢十分超值,難怪晚上都很多人來吃火鍋。餐廳還有蒸氣海鮮火鍋,有機會一定要試試。

美國肥牛和鮮滑牛淥一淥就可以吃,滑牛很新鮮。

餐廳還有蒸氣海鮮火鍋,有機會一定要試試。

• 任食火鍋
2019-07-03 104 瀏覽
元朗向來多價值值,食物質素挺優的小店,之前想吃火鍋,又近糧尾不想吃太貴,所以朋友帶我來這間在元朗我酒樓吃飯。店挺很認,火鍋也在做推銷,感覺很值所以自然要吃火鍋。因有人于能吃辣所以點了個椰子雞做湯底。椰子湯底跟雞是分開上,一開始便見到椰子已是白澄澄一片,就灑了點杞子吊一吊味道。放完雞待雞熟了後推薦先喝湯,雞肉相當滑身很不錯。吃火鍋怎少得牛羊豬肉,都各點了些少,肥瘦適中,燙下去還是很肥美再加上原來得湯的清甜味道原會太濃俗。另外也叫了鮮淮山,腐皮,九肚魚等,整體質素都不錯。醬料區自助,還挺方便簡單。湯底愈熬愈濃,味道由清甜理至香濃漸進愣不錯。

另外也叫了鮮淮山,腐皮,九肚魚等,整體質素都不錯。

醬料區自助,還挺方便簡單。

湯底愈熬愈濃,味道由清甜理至香濃漸進愣不錯。