2019-04-13 31 瀏覽
去元朗下白泥睇完日落,同一眾朋友諗緊食乜既時候,就見到呢間位於元朗安寧路既火鍋酒家,佢分左幾層,一樓係普通茶市,2樓就係專做火鍋既,咁我地一行人都係相當大食既,咁當然揀蒸汽火鍋喇,一上到去,環境同一般既火鍋酒家差不多,但服務態度係幾好既,一坐低,侍應已經介紹呢度既招牌粥底同海鮮比我地,我地就揀左個淮山杞子雞粥做我地既粥底,然後就發現佢既粥底火鍋係即時落料整既,夠曬新鮮,之後有4種海鮮可以揀我地就揀左蟶子,鮑魚,扇貝同帶子,佢地既海鮮係每日新鮮由街市入貨,唔係自己養(所以出奇地佢地酒樓係冇魚缸)。蒸出來味道極鮮甜,尤其個海鮮汁係甜中有鮮味,可惜得4種揀,唔夠喉。其他火鍋配料方面,最正既一定係雞,佢既順德污糟雞同蟲草花雞都好出色,滑得來有滿滿既雞油,我地都嗌左5碟。炸魚皮都係十分之正,佢即炸,放落口係仲熱既,真係好小見。另外佢地d丸係每粒用手打,彈牙又冇冰鮮味,真心正。最後佢地個粥底先係重點,冇曬所有食物既精華,海鮮既汁加埋雞既精華,真係蒸氣火鍋先做到。佢地既汽水同啤酒都係任羅,醬汁選擇好多,芫荽等少見既食材都有。下次一定會再來