2023-06-28 2384 瀏覽
話說🦖勁鍾意食荷蘭撻,華爾登呢個有個大心心,未食落肚已經心心眼 😍荷蘭撻(又名煙囪餅)一次過可以品嚐到撻皮,牛油蛋糕,忌廉同埋黃梅果醬多種既口感,係一款傳統懷舊西餅,因為製作過程繁複所以依家已經唔係度度都有得賣~嚟呢度可以食番呢個滿滿回憶中既味道~呢度仲有懷舊既黃莓醬蛋糕(花籃蛋糕)同埋細個最鍾意食既三角朱古力蛋糕,拿破崙蛋糕等等~緊有一款可以滿足你既童年回憶~而當然仲有佢哋印左好多特色公仔既紙包蛋糕~華爾登整體既食物都係偏向實而不華路線,但食得安心~
2023-04-30
  • 荷蘭撻
  • 紙包蛋糕
2023-06-15 1733 瀏覽
西環街道寧靜得來又可以發掘美食走到第二街就被懷舊招牌及非常隨意的裝修吸引走進店舖有多款舊式麵包西餅入面的店員不在前鋪而在後居鋪頭中央擺放了一盤剛焗好的曲奇上面寫上「感謝」「唔L撈」「做啦PK」應該係訂造散水餅掛但咁樣都幾有風味無諗過舊式餅店都會提供tailor made到唔撈時都可以考慮試下
西環街道
寧靜得來又可以發掘美食
走到第二街
就被懷舊招牌及非常隨意的裝修吸引
走進店舖有多款舊式麵包西餅
入面的店員不在前鋪而在後居
鋪頭中央擺放了一盤剛焗好的曲奇
上面寫上「感謝」「唔L撈」「做啦PK」
應該係訂造散水餅掛
但咁樣都幾有風味
無諗過舊式餅店都會提供tailor made
到唔撈時都可以考慮試下

2023-04-29 1583 瀏覽
之前係Ig見到「華爾登餅店」有賣懷舊荷蘭撻,雖然係香港土生土長咁耐,但我都未聽過亦未食過荷蘭撻。因為係Ig見咁多人like咗,經過西環嘅時候就順便買一個試吓。一去到就俾佢嘅外型吸引,成個蛋糕好有懷舊feel,有啲似自己鍾意食嘅椰撻。中間嘅黃梅醬蛋糕突登整做心型,好靚好啱打卡。食落嘅口感覺得同一般西餅冇咩分別,但多咗黃梅醬就令食落冇咁乾。食落偏甜,驚食唔哂可以買一個同朋友share除咗荷蘭撻,亦推薦曲奇,全蛋白製造而且低糖,健康之選

荷蘭撻

除咗荷蘭撻,亦推薦曲奇,全蛋白製造而且低糖,健康之選
  • 伯爵茶曲奇
  • 荷蘭撻
呢間位於西營盤嘅餅店主打懷舊食物,除咗鋪頭門口嘅月餅卷、鮑魚酥,仲有三角形朱古力蛋糕、菠蘿蛋糕等等🤩今次我就揀咗荷蘭撻($13)同花籃蛋糕($13),靚靚嘅外表同滿滿嘅忌廉吸引咗我😝荷蘭撻喺70年代興起,以牛油蛋糕同酥皮撻為主體,灑上糖霜再唧少少黃梅醬,呢間鋪頭仲特登將”煙囪”整成心形😍初頭以為好似磅蛋糕咁厚實,但食落好鬆散同乾,好彩煙囪底下有啲忌廉🙈撻皮就做得比較出色,層次分明而且牛油味香濃,稍為薄少少就更好😉花籃蛋糕又名果jam籃,海棉蛋糕嘅表面灑滿椰絲,再加啲忌廉同黃梅醬,所以味道上應該好似前者🤣但呢款蛋糕做得好好多,輕盈得嚟又濕潤,如果可以自己加多啲忌廉就更正😛此終冇得同以前嘅餅店比較,好難話好定唔好,所以都係個人口味🤓既然有舖頭肯繼續做,都不妨去試吓👍🏻
花籃蛋糕
2023-04-09 1197 瀏覽
Wah Yee Tang Cake Shop is a shop I've seen all over social media. Not really knowing where it was,  I suddenly walke by it. It was in a location I've been by several times and just not noticed it. It seems like your every day Hong Kong style bakery. They sell all the basics from bread to cookies.But it was this that caught my eye. Hong Kong style  steamed chiffon sponge cakes that are wrapped in paper. And they had comic characters of them. Only $6 each we got two.The print was well done. But th

The print was well done. But the cakes were ok. Not great. Just tasted like fluffy clouds of sugar. I've some bakeries where you can taste egg but this one didn't. At least it was cheap.
2023-04-03
$6 (早餐)
🍴菠蘿蛋糕 $10 (4/10)都幾大件,食落好乾,口感比較硬,淡淡哋,上面有一層菠薯果醬同勁薄嘅菠蘿乾,酸酸甜甜,真心冇乜特別,好普通但未到難食,但絕對唔會再買,蛋糕冇咁硬冇咁乾同有蛋香會好好多😂🍴雜錦曲奇 $70 (6/10)曲奇反而有驚喜,食落好鬆化,原味牛油未算香濃但贏在個口感好鬆化唔油膩,抹茶比想像中有茶味,微香回甘,幾脆口ok喎,而果仁朱古力,有炭香嘅味,香而不甜,整體嚟講曲奇鬆化,唔甜唔油膩,比較健康!推薦指數: 5/10唔會再買,冇咩特別,網上啲人吹得太勁😂
🍴菠蘿蛋糕 $10 (4/10)

🍴雜錦曲奇 $70 (6/10)

推薦指數: 5/10
唔會再買,冇咩特別,網上啲人吹得太勁😂
2023-03-01 736 瀏覽
想買啲餅請同事食,近近地係西環去咗華爾登買。💛 🍪 有好多口味可以選擇價錢係超級相宜,佢連茶味曲奇都有好多種口味,我自己最鍾意食焙茶,但其實隻隻味都勁好食。良心小店,路過係要支持吓。💛
2023-02-25 672 瀏覽
第一次聽見呢間舖頭係在Zxxxx網見到。上網一search原來係一間開咗好耐嘅餅店。今次過去西環就等去買啲嘢當手信啦。鋪仔細細但好多打卡位買咗2件西餅一個紙包蛋糕。紙包蛋糕,我覺得乾身左啲唔夠軟熟,但係上面隻貓貓就搞笑。心形嗰個好似叫做荷蘭撻,其實唔知點解係呢個名,但係個心形上面有少少果jam,個餅底係曲奇皮,入邊有蛋糕。右下角嗰隻係黃妹將西餅,好多傳統懷舊餅店都有得賣,識落個味道其實都冇乜特別,都係覺得個蛋糕唔夠濕潤。反而對佢嘅低糖蛋白曲奇有興趣,佢有好多款味,而且好特別。(今次買咗焙茶同埋綠茶)$50一盒,份量都幾多嘅,識落都好鬆脆,但係我就覺得佢味道比較淡。兩款曲奇我都唔係好食得出嗰種茶味,但係就真係冇傳統曲奇咁甜。

鋪仔細細但好多打卡位

下午茶
2023-02-22 632 瀏覽
巧克力曲奇 🍫 $40 (9/10)牛油曲奇口感很鬆軟 甚至還有一點入口即溶的感覺 不過牛油香沒有很重 因為店家主打低糖配方所以相對比較健康抹茶曲奇 🍵 $40 (8.5/10)跟巧克力口味的口感大同小異 口感也很鬆軟 抹茶的味道沒有很濃郁 荷蘭撻 🍰 (7.5/10)第一次嘗試荷蘭撻 現在在餅店已經很少見到了 除非是像店家這種傳統餅店 中間有一塊心型的鳳梨 味道很甜 應該是罐裝醃製的那一種 口感也是很鬆化 裡面還擠滿忌廉 但吃完一整個也不會很膩 班蘭蛋糕 🍰$30 (6/10)斑蘭蛋糕在普通餅店也是比較少見的 這款甚至有可愛的蓋章呢 班蘭的味道蠻重的 個人甚至覺得太濃郁了 有點難接受 OVERALL: 推薦😆 (8/10)他們家的曲奇絕對值得一試 而且是一盒獨立包裝出售的 相對容易儲存 而且有多種口味 包括莓果 咖啡 榛子
巧克力曲奇 🍫 $40 (9/10)

抹茶曲奇 🍵 $40 (8.5/10)

荷蘭撻 🍰 (7.5/10)

班蘭蛋糕 🍰$30 (6/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
巧克力曲奇
巧克力曲奇
抹茶曲奇
  • 曲奇
2023-02-05 474 瀏覽
買完早餐過嚟望望,比佢個蝴蝶酥吸引到,味道唔錯但偏淋身唔係一咬碎到成地都係果種。而黃梅蛋糕細個成日食,都走唔甩帶埋佢走,呢兩款好在都唔會死甜,應該係改良左想吸引多d年輕一輩支持下。其他曲奇之類的下次再試試

2023-01-15 524 瀏覽
☺️ 依日喺西營盤遊走嘅時候,經過見大名鼎鼎嘅中指貓,再望望餅店名,即刻決定買啲蛋糕返屋企食![ 亂闖試食 ]🍰 紙包蛋糕 😋😋😋😋😋傳統老餅店甜味紙包蛋糕嘅味道!😚 畀咗一件老人家試食,都好滿意,話係以前傳統味道,口感鬆軟。佢哋仲印咗自家制嘅圖樣喺蛋糕上,帶啲新潮感覺!🥳🍰️ 班蘭蛋糕 😋😋😋😋有微微班蘭嘅香甜味,蛋糕都係好鬆軟,比紙包蛋糕大個少少。☺️下午茶 💵 約港幣$20/人 💁🏻‍♀️ 有得打卡,又食得返傳統餅店嘅味道!小店仲有好多傳統糕餅賣㗎!大家去開西營盤,不妨去幫襯下!😉 好搞笑㗎!佢哋仲提供兩盤Mirror同Error嘅月餅模型畀大家打卡影相㗎!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍰 紙包蛋糕 😋😋😋😋😋

🍰️ 班蘭蛋糕 😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$20/人

2022-12-07
2023-01-01 518 瀏覽
今次黎朝聖《華爾登餅店》!佢既出品打卡真係幾靚!紙包蛋糕不外乎都係用雞蛋、麵包、水用出黎,味道上同屋邨麵包舖都差不多。佢仲有出好多懷舊西餅,味道都係打卡水平。支持香港良心店!
今次黎朝聖《華爾登餅店》!
佢既出品打卡真係幾靚!

佢仲有出好多懷舊西餅,味道都係打卡水平。
支持香港良心店!

2022-10-30 1007 瀏覽
見華爾登擺市集就去潮聖一下由於未試過佢既出品,所以好多野都好想買😆都抱有期望咁去試架😸==========🔹皇牌必吃花生朱古力 $80吃的是懷舊喔🫰🏻花生朱古力每一件都幾夠份量👍🏻花生🥜非常香脆,同朱古力🍫好夾,甜度適中花生本身好飽肚,所以就算當零食的話,食1-2件都好夠之前食過四喜既花生朱古力,無論口感同味道都同華爾登好相近,不過四喜會抵食d🥹 沒比較沒傷害🫣推介指數:8.5/10==========🔹爸爸曲奇(原味多朱古力)$60爸爸曲奇係用兩塊原味曲奇二合為一,再沾上朱古力🍫,朱古力會呈現出有頭髮,眼同口既樣子👨🏻‍🦱,幾特別一盒有9件曲奇入口非常酥脆鬆化,朱古力香濃,牛油味豐富,甜度適中,不過多吃會膩😅推介指數:9/10==========🔹蛋黃酥拼皮蛋酥 $20蛋黃酥同皮蛋酥均層次分明,但酥皮偏乾同硬,冇乜香味而且有少少粉味😮‍💨鹹蛋黃算幾香,冇漏油皮蛋比較實,皮蛋香欠奉🤥蓮蓉份量多,夠滑,但甜度對我黎講太高啦🙇🏻‍♀️加上價錢進取,唔係太推薦😶推介指數:5/10==========🔹雞批拼叉燒批 $40兩款批既皮都做得幾香脆,甜度適中,食到幾濃牛油味,不過批皮略厚叉燒批皮仲有
見華爾登擺市集就去潮聖一下
🔹皇牌必吃花生朱古力 $80
吃的是懷舊喔🫰🏻
花生朱古力每一件都幾夠份量👍🏻
花生🥜非常香脆,同朱古力🍫好夾,甜度適中
花生本身好飽肚,所以就算當零食的話,食1-2件都好夠
推介指數:8.5/10
🔹爸爸曲奇(原味多朱古力)$60
一盒有9件
推介指數:9/10
🔹蛋黃酥拼皮蛋酥 $20
鹹蛋黃算幾香,冇漏油
皮蛋比較實,皮蛋香欠奉🤥
蓮蓉份量多,夠滑,但甜度對我黎講太高啦🙇🏻‍♀️
加上價錢進取,唔係太推薦😶
推介指數:5/10
🔹雞批拼叉燒批 $40
叉燒批皮仲有黑芝麻點綴,令批皮更香口🫠
餡料方面,雞批裡面的雞肉🐥同洋蔥🧅用白汁調味,雞肉唔算太有口感,味道正常但未算驚喜
叉燒批選用的豬肉比較"鞋"口,勝在叉燒醬味道唔錯😬
$20一個價錢略貴🥲
推介指數:7/10
🔹蛋糕仔 $30
一包有超過10粒
蛋糕質感較鬆散而且偏乾,味道方面屬正常水平,蛋味唔算好突出,甜度適中
$30感覺偏貴🙇🏻‍♀️
推介指數:6/10
==========
整體黎講質素有好有一般,沒有很驚喜,而且個人感覺價錢略高,同價錢應該會有更好選擇喔🤨
有機會都想試下佢地既麵包🍞同西餅🍰,希望會有驚喜🤭
2022-10-20 788 瀏覽
經過舊式餅舖。入去睇下。心型餅好吸引。點知..似隔夜西餅。鬆散。價錢吾平$13 一個. 金華好食好多。忍唔住掉咗。第二個肉鬆餅。(如果冇記錯)又係掉咗。😩冇肉鬆。似老婆餅。真係冇下次。失望.
第二個肉鬆餅。(如果冇記錯)又係掉咗。😩冇肉鬆。似老婆餅。
真係冇下次。失望.
2022-10-19
2022-10-11 695 瀏覽
🇭🇰 創意可愛紙包蛋糕一個紙包蛋糕加一杯牛奶是筆者小時候經常作為早餐的組合,是簡單的快樂。長大後,物質豐富了,選擇多了,烘焙店也比較少看到有販售。這次到位於西營盤的華爾登餅店買了三個紙包蛋糕,沒有說很喜歡,卻是好好回憶一下兒時的味道。華爾登餅店的月餅及西餅一直名聲甚響,店內的曲奇也是長期大熱款式。🥚 紙包蛋糕 $6店中以Happy cake 命名,大概是對兒時最歡快的時光作出致敬。蛋糕上的烙印富特色,有Hong Kong,Pepe 和貓貓,貓貓。紙包蛋糕鬆軟,有回彈感,是最原始純樸的雞蛋蛋糕味道,打卡一流。筆者能感受到食物所傳遞的情感,你有感受過嗎?👅 味道:4/5💰 CP值:4.8/5🕴🏻 服務:5/5🔰 餐廳環境:4/5👀 回頭率:4.8/5🍽 店舖:華爾登麵包餅店🌐地址: 西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖🐮 #cowing吃在西營盤 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #西營盤美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #華爾登麵包餅店 #香港餅店
🇭🇰 創意可愛紙包蛋糕

🥚 紙包蛋糕 $6

筆者能感受到食物所傳遞的情感,你有感受過嗎?

👅 味道:4/5
💰 CP值:4.8/5