呢間打卡餐廳想今好耐🥹上網見到個環境勁靚💫又有勁多影相位!同埋比個火焰雪山🏔️吸引左過嚟🤭🧊法式焗田螺 (一打) $128田螺既味道都幾香😆,下面加入左唔少香滑重牛油🧈香既薯蓉,田螺表面加入香草醬🌿,令田螺更加入味,配合一齊食味道更加好味🤤🧊燒紐西蘭羊鞍 whole🐏 $598好少可以係餐廳食到全份羊鞍😍,今次叫左五成熟,入面肉質啱啱好,又夠哂肉汁💦,羊味都幾香濃😋,調味都啱啱好,唔會過鹹,外面仲有少少麵包糠🥰,咬落帶有香脆嘅口感,配合唔同醬料更加突出🤩🧊焗火焰雪山🏔️ (細) $128 中間雪糕比蛋糕包住,外面加入蛋白霜,上枱時加入酒再點火🔥,夠哂打卡able,而且一熱一凍既質感更加有趣🥰🧊椰林日落🌴(凍) $45呢一杯椰子香味十足😍,清爽既味道同食物都幾夾,配合埋一齊仲可減低油膩感🤤🧊黃金樹下 (凍) $58呢一杯係芒果菠蘿沙冰🥭🍍,味道酸酸甜甜,炎炎夏日飲呢一杯飲品,夠晒清爽❄️,而且水果香味突出,值得一試👍🏻整體來講食物嘅味道都幾好味,而且餐廳環境都唔錯,都幾推薦大家去試下嫁人均消費💵: $300-400性價比: 9/10好食程度😋:9/10回頭指數💓:9.5/10

🧊法式焗田螺 (一打) $128

性價比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9.5/10

2023-08-04 18 瀏覽
週末嚟到大埔林村relax下,除咗可以去許願樹祈求出pool加人工之外,行行下肚餓唔一定要出市區食嘢嘅!許願樹行入少少會見到一個後花園,你會俾門口條小橋同兩旁嘅錦鯉魚池吸引咗🐠穿過小橋就係一個好舒服嘅小庭園🎋花草樹木下包圍有幾間屋仔係包廂(可以提早預約),我哋今次坐係餐廳裡面,闊落嘅玻璃依然見到庭園景色,餐具充滿法式風味🍴好似去咗度假一樣😌二人套餐 ($980)🥗凱撒沙律 4.5/5餐廳用上羅馬生菜,配埋蕃茄仔食落鮮甜爽脆🥬醬汁酸酸甜甜好開胃🤤麵包糠脆卜卜,加埋芝士口感豐富😎好食!🦐芝士焗燒蝦 4/5燒蝦大大隻!佈滿溶岩芝士🧀️蝦肉肉質鮮嫩,加上芝士奶酪嘅濃郁,令人胃口大增,好邪惡呀😈😈🦞酥皮龍蝦湯 4.5/5平時飲酥皮湯最怕塊酥皮太厚,食完會好漏,但今次真係好驚喜🤩塊酥皮係薄薄一層,用匙羹吉入去聽到脆列嘅聲🥄食落香脆,湯味好濃郁,裡面食到幾隻龍蝦肉,配上蒜蓉包食,口感非常豐富🥰🍄法式野菌湯 4/5飲落會feel到非常香濃嘅黑松露同野菌味,質感軟綿香滑,配上脆卜卜蒜蓉包,勁match✨🥩燒伊比利亞黑豚扒 4/5豚扒燒到好嫩滑,烤香氣好出,表面香脆,食落肉質紮實,唔會幹柴💦因為中間冇骨,食

二人套餐 ($980)

🥗凱撒沙律 4.5/5

酥皮龍蝦湯

🍄法式野菌湯 4/5
法式野菌湯

🥩燒伊比利亞黑豚扒 4/5
豚扒燒到好嫩滑,烤香氣好出,表面香脆,食落肉質紮實,唔會幹柴💦因為中間冇骨,食到啖啖肉嘅口感,配合燒汁,同埋濃味薯蓉,perfect match!!✨✨

🥩燒安格斯肉眼扒 4/5
通常餐廳問我哋幾成熟,我哋會叫生一個level,因為出到嚟多數會熟多個level🤣今次叫咗3成熟都預咗會變5成,點知餐廳真係燒到3成熟俾我哋,有少少驚喜😂👍食落偏重牛味,keep住多汁同軟淋🥰
燒安格斯肉眼扒

🍨是日甜品:雲里拿雪糕 3/5
二人套餐每次甜品都唔同,可以問下餐廳當日嘅甜品~草莓醬🍓配雲里拿雪糕酸酸甜甜,好滿足😌
雲里拿雪糕

🍹椰林日落(荔枝椰青梳打) (+$30)  3.5/5
好特別嘅飲品~荔枝味同椰子味同樣咁出,仲有啖啖荔枝+椰子果肉,梳打有種fresh感覺,好似去左泰國咁🌴

🍹錦繡雙魚(芒果特飲) (+$30)  3/5
好清新嘅特飲,芒果味道好出💦酸酸甜甜,梳打底好解渴👅
椰林日落

💕餐廳服務幾周到,待客nice之餘仲會幫我哋換下碟🤓今次食咗dinner,期待下次再食佢嘅lunch,欣賞園景又變成另一番風味🎋

2023-08-03
凱撒沙律
芝士焗燒蝦
酥皮龍蝦湯
法式野菌湯
燒安格斯肉眼扒
雲里拿雪糕
餐廳離林村許願樹好近門口設有餐廳專用車位 岩曬揸車嘅朋友仔一入門口經過鯉魚池 然後就係Outdoor嘅大花園🤩Outdoor有幾間獨立房間及凉亭位 春秋季節坐喺度食嘢一定好舒服😌🍃夏天天氣太熱我哋就選擇坐入室內嘆住冷氣食Lunch😜除咗主Menu(唔止呢2版)之外 仲有Set Lunch Menu 我哋揀咗2個Set Lunch & 一個Pizza & 一個必點嘅甜品🍽️Set Lunch 1頭盤: 炸薯角主菜:美國安格斯肉眼扒(8oz) 飲品:凍檸茶炸薯角熱辣辣新鮮出爐♨️肉眼扒🥩唔會太厚 5成熟岩岩好 夾住有少少肥膏一齊食 正🤤薯蓉好滑好香牛油味 連配菜沙律都係有經過篩選全部都好新鮮爽脆嘅🥗🍽️Set Lunch 2頭盤: 番茄雜菜湯主菜:忌廉汁蜆肉意粉 飲品:凍檸茶甜品:焦糖燉蛋佢個番茄🍅雜菜湯好濃好足料阿👍🏻鹹甜酸鮮比列全部岩岩好✨呢個有驚喜🍝意粉分量好大份焦糖燉蛋都係做得好出色👍🏻焦糖好脆 燉蛋有蛋香而且唔會太甜✨🍹荷塘青蛙其實係青檸沙冰 夏日配返沙冰🍧 爽阿☺️🍽️荷華庭至尊PIZZAPIZZA都好大個🍕好多料 薄皮 係即叫即整嘅🍽️焗火焰雪山店員點著咗白蘭地然後再淋上去甜品度 之後再
餐廳離林村許願樹好近
門口設有餐廳專用車位 岩曬揸車嘅朋友仔

一入門口經過鯉魚池 然後就係Outdoor嘅大花園🤩

夏天天氣太熱我哋就選擇坐入室內嘆住冷氣食Lunch😜

🍽️Set Lunch 1
頭盤: 炸薯角
主菜:美國安格斯肉眼扒(8oz)
飲品:凍檸茶

其實係青檸沙冰 夏日配返沙冰🍧 爽阿☺️

🍽️荷華庭至尊PIZZA
PIZZA都好大個🍕好多料 薄皮 係即叫即整嘅

🍽️焗火焰雪山
店員點著咗白蘭地然後再淋上去甜品度 之後再淋埋朱古力漿上去 先係視角嘅享受👀
甜品面果層係蛋白 中間係海綿蛋糕加雜果 而最裡面係雪糕 再到味覺享受🤤
而且分量都好大 S Size 4個人食都絕對夠食 難怪個個都點呢個甜品🍰

總結呢間餐廳環境闊落 檯與檯之間唔會太近 好適合坐低慢慢傾計
食物方面選擇多 味道全部都唔錯 重點想講佢食物嘅細節嘢好似頭盤個湯、主菜嘅伴菜都做得好好!呢個好加分👍🏻✨
Outdoor好多打卡位📸食玩影 完美嘅一天

2023-08-01
  • 焗火焰雪山
  • 焦糖燉蛋
  • 美國安格斯肉眼扒(8oz)
2023-08-03 40 瀏覽
不時會見到「隱世」這個詞去形容某些位置極隱蔽、不為主流大眾所認識的餐廳。我對於「隱世」這個詞則有另一種演繹,不一定要不為世人所知,但就需要與日常生活的「世界」有所不同,就算沒有世外桃園的景致,也需要給我提供一種短暫與世隔絕的寧靜,這就是我心目中的「隱世」。早兩日朋友約聚會,她是林村人,邀請我到許願樹的一間餐廳午飯,我當然極度期待!天天在市區四處奔波,難得有藉口遠離繁囂,求之不得!許願樹多年前去過一次,短暫停留,還不知道原來有這間荷華庭園景餐廳。正門入口一道小閘、一條小路,右邊錦鯉魚池,左邊一間鋪了稻草蓋頂的獨立4-6位座席,抬頭幾棵高高的棕櫚樹,這個setting就算不是世外桃園,至少也比得上我去泰國旅行的一些渡假景致。在香港找到這地方,這就是屬於我的「隱世」!地方這麼好,食物又如何呢?哈,我首先要介紹的,竟然是:薯條!我們點了的炸魚薯條,跟配的是傳統幼條的那種,另外咸豬手跟配的則是薯角Potato Wedges。他們的薯條,是用脆炸的方法準備,保留薯條味之餘面層薄薄一層脆皮,甚麼茄汁他他醬都不用點已經食不停口!廚房炸功一流!餐牌選擇還真不少,心大心細終於揀了:我的摯愛法式焗田螺,水牛

地方這麼好,食物又如何呢?哈,我首先要介紹的,竟然是:薯條!我們點了的炸魚薯條,跟配的是傳統幼條的那種,另外咸豬手跟配的則是薯角Potato Wedges。他們的薯條,是用脆炸的方法準備,保留薯條味之餘面層薄薄一層脆皮,甚麼茄汁他他醬都不用點已經食不停口!廚房炸功一流!餐牌選擇還真不少,心大心細終於揀了:我的摯愛法式焗田螺,水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律,炸魚配啤酒味薯條,金箔蜜糖青芥末肉丸,荷華庭至尊比薩,鵝肝醬焗豬扒飯,脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁,以及這裡非常有名氣的甜品:焗火焰雪山!

先說我的摯愛焗田螺。近年在不少餐廳都有吃過,味道整體都不錯,但大部份其他餐廳的出品都遇到同樣問題:殼大,但肉少,變相田螺肉入口「到喉唔到肺」。這裡的田螺殼大肉多,吃三、四隻已經很滿足,這是食材揀選得宜,大大贊!那個大蕃茄沙律,蕃茄的確名副其實的大,我這個蕃茄控當然大滿足!金箔蜜糖青芥末肉丸是「廚師推介必叫小食」,我的評語是:必叫!上面贊過他們的薯條炸得出色,這份炸魚薯條,當然炸魚也同樣了得,完全滿足到一碟炸魚薯條至關重要的功夫。比薩味道不錯,但特別的是比薩的餅底,餅邊的做法像是一塊梳打餅,有一個個細小的窿窿,很有趣,我還是第一次見!同樣是第一次試的鵝肝醬焗豬扒飯,以鵝肝醬代替了傳統的茄汁或白汁,煥然一新兼且貴氣十足!至於我準備一個人獨食的咸豬手,廚房炸功出色已經知道,但估不到的是豬手的肉質完全juicy沒有一點乾,所以雖然已經食到8成飽我依然全份吃畢,可想而知我覺得有多好味!

飽還飽,大家都經常說甜品是屬於另一個胃嘛,我當然早已準備恭迎這個焗火焰雪山!餐廳同事熟練地將帶有酒的糖漿點燃並倒落在蛋白霜上面製造火焰,然後把估計是朱古力漿倒上面,連除火焰熄滅,完成壯觀場面,拍完片當然即刻試食。這裡的Baked Alaska,蛋糕和雪糕的比例啱啱好,不會過份甜也不會太飽肚,剛好給我空間飲餐後我特別點的一杯水晶咖啡。這杯咖啡外表看以為是糖水般甜的那種凍咖啡,卻原來甜味適中,而「水晶」的意思是加了類似啫喱的粒粒,配合略帶微甜的凍咖啡成為了消暑佳飲,真係無得彈,完美結束這一餐「隱世之旅」。

贊了這麼多食物,我反而更想說的是餐廳同事的服務。他們的態度不像只是在提供服務,更像是在跟朋友閒談,關於食物或餐廳的資料都很有耐性地解釋,就像去了朋友家食飯一樣。這種態度,不是隨便可以訓練出來的,而是他們發自內心的一種交流。

今次沒有點他們的扒餐或海鮮,下次再來的時候,如果氣溫不像這幾天那麼高,我一定會坐在戶外,感受一下真正渡假的樂趣。
水晶咖啡
脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁
金箔蜜糖青芥末肉丸
水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律
2023-08-01 10 瀏覽
#搞串個pantry嚟到八月暑假☀️,除咗離開香港🇭🇰享受假期🌴,喺香港都可以發掘一啲隱世田園風🌾嘅餐廳。今次我哋由 #大埔墟 地鐵站搭一程64K巴士🚌, #太和 地鐵站都可以上車,大約20分鐘就到放馬莆(林村許願樹)🌲落車,嚟到一間 #大埔 #林村 嘅餐廳。可以揀室內🏡或者室外⛲️位,室外嘅包廂🏕️有唔同主題嘅度假風🏖️屋仔,好啱打卡📸!店員好nice🥰,亦都做足換碟、加水呢啲細緻服務,好貼心。👑金箔蜜糖青芥末肉丸(6粒$128)一上菜已經畀金箔🏅,同埋燒蘑菇🍄嘅香味吸引。肉丸裏面有肉嘅有香味😋、香草味、同埋青芥末醬嘅香味,味道好豐富🤩,好好食。燒蘑菇火候🔥啱啱好,既有蘑菇微焦香嘅味道,又保留住juicy,高度推介!🐚法式焗田螺(一打)($128)田螺每粒都好飽滿😍,一食入口有好豐富嘅蒜蓉🧄同牛油香,再撈埋軟滑嘅薯蓉🥔,好食😋!🦐意大利青醬虎蝦闊條麵($188)闊條麵🍝嘅質地好掛汁,有好香嘅青醬同埋橄欖油🫒味,幾正!一啖入面食到虎蝦🦐嘅彈牙、醬汁嘅濃郁,口感唔錯🫦。🐷脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁($298)鹹豬手配蜜糖🍯芥末籽汁嘅配搭好新奇😛,呢個醬汁嘅甜甜酸酸好夾豬手🐷嘅油香味,仲有隱藏食
#搞串個pantry

👑金箔蜜糖青芥末肉丸(6粒$128)

🐚法式焗田螺(一打)($128)

🦐意大利青醬虎蝦闊條麵($188)

🐷脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁($298)
鹹豬手配蜜糖🍯芥末籽汁嘅配搭好新奇😛,呢個醬汁嘅甜甜酸酸好夾豬手🐷嘅油香味,仲有隱藏食法用嚟點薯角🥔,幾好😋。

🌋火焰雪山(細$128)
火焰雪山着火🔥一刻好吸引,打卡📸一流!最外層有焦香混合烈酒🥃嘅獨特味道,中間蛋白🍳霜鬆軟、有空氣感,內層仲有大大嚿雪糕🍨,加埋朱古力醬🍫令味道更加豐富,幾正!好懷念🤤!

🍍黄金樹下($58)
芒果味🥭飲落好出、好清新,加埋幼滑嘅沙冰🍧,夏天透心涼呀❄️!

🌴椰林日落($45)
呢款飲品嘅配搭好新奇😛,同時間都好吸引!荔枝嘅清香🍹,加埋椰青🌴嘅濃郁,好飲🤤。
2023-07-31
  • 金箔蜜糖青芥末肉丸
林村唔只🈶️許願樹,原來仲有間歷史悠久既世外桃源西餐廳 —— 荷華庭園景餐廳依度好有隱世感覺,完全體驗到陶淵明寫既歸園田居「久在樊籠里,復得返自然」。日頭田園風光,夜晚閃閃燈光,又chill又🈶️feel餐廳除咗室外同室內用餐區,仲🈶️幾間田園feel既獨立木屋🏘️可以容納4-10人,私密度夠高岩哂一大班friend gathering、家庭聚會。依度仲係Pet-Friendly 🐩🐕🦮🐕‍🦺🐈一打開餐牌,見到樣樣都好吸引😍樣樣都想試🤤🥢法式焗田螺 🧆 3.5/5大大粒鮮甜既田螺表面🈶️燒過嘅痕跡,食落好脆口,下面仲有幾寸厚既軟綿綿薯蓉🥢酥皮龍蝦湯🦞配蒜蓉包 4/5打開酥脆既酥皮面,飲到濃郁龍蝦湯味,仲🈶️粒粒龍蝦肉加強口感,好足料。唔怪🉐️咁多人讚好飲👍🏻🥢西班牙乳豬🐖 3.5/5意外發現依度有西班牙🇪🇸餐廳至食到既西班牙乳豬🤩外面層皮燒🔥到18歲卜卜脆咁樣,加上嫩滑既肉質配薯角一流。即叫即燒🔥記得預留40分鐘🥢意大利青醬虎蝦🦐闊條麵🍝 4/5Creamy既青醬完全浸沉係大大隻香脆虎蝦下面,條條闊條麵都掛到青醬🥢桂花烏龍茶☕️ 4/5上盤時已經聞到陣陣芳香撲鼻既桂花味,全程🈶️heater 暖住壺

一打開餐牌,見到樣樣都好吸引😍樣樣都想試🤤

🥢法式焗田螺 🧆 3.5/5

🥢酥皮龍蝦湯🦞配蒜蓉包 4/5

🥢西班牙乳豬🐖 3.5/5

🥢意大利青醬虎蝦🦐闊條麵🍝 4/5

🥢桂花烏龍茶☕️ 4/5
上盤時已經聞到陣陣芳香撲鼻既桂花味,全程🈶️heater 暖住壺茶,感覺窩心💕

🥢黃金樹下 🍹 4/5
芒果菠蘿冰沙,芒果🥭味濃,味道唔假,大啖大啖飲落去仲夾雜粒粒果肉,爽

整體用餐體驗良好,食物份量足料,選擇多,價錢到位
2023-07-28
  • 法式焗田螺
  • 酥皮龍蝦湯配蒜茸包
  • 意大利青醬虎蝦闊條麵
週末大家會去邊度玩呢?除咗shopping之外我都中意去郊外親親大自然每年新年都有好多人去大埔許願樹許願一直都想去呢個地方原本以為好偏僻難去不過其實交通都好方便仲發現到美食下面介紹嘅荷華庭園餐廳位於大埔林村就喺天后廟旁邊環境鳥語花香,啲青蛙🐸仲叫得好大聲下面睇吓食物介紹:我哋點咗香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁 ($158)鵝肝煎到外脆內嫩配上黑醋汁唔怕油膩水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律🥗 ($158)份量好大蔬菜🥬好清爽新鮮西班牙烤乳豬 ($388)外皮好脆食肉獸必點!火焰雪山🏔️ ($128)到店必點,期待已久入面嘅蛋糕🍰好鬆軟點着火嗰下真係好興奮飲品荷塘青蛙🐸聽個名就已經想像到杯飲品係咩樣係青檸味沙冰🍧飲品消暑又解渴椰林日落🌄飲品裏面有荔枝同椰子🥥肉有得飲又有得咬

週末大家會去邊度玩呢?
除咗shopping之外
不過其實交通都好方便
仲發現到美食
下面介紹嘅荷華庭園餐廳位於大埔林村
就喺天后廟旁邊
環境鳥語花香,啲青蛙🐸仲叫得好大聲
下面睇吓食物介紹:

我哋點咗
香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁 ($158)
鵝肝煎到外脆內嫩
配上黑醋汁唔怕油膩

水牛芝士大蕃茄意大利黑醋醬沙律🥗 ($158)
份量好大
蔬菜🥬好清爽新鮮

西班牙烤乳豬 ($388)
外皮好脆
食肉獸必點!

火焰雪山🏔️ ($128)
到店必點,期待已久

飲品裏面有荔枝同椰子🥥肉
有得飲又有得咬
  • 焗火焰雪山
2023-07-29 8 瀏覽
餐廳環境幽靜舒適,地方好大,有大量室內位置。室外亦行園林庭園風,設有獨立房間同戶外坐位,有靚景私隱度又高。仲可以帶寵物一齊用餐,假日黎聚會十分唔錯!酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 ($98)酥皮好鬆化,龍蝦味濃郁,仲有少量龍蝦肉。將個酥皮浸埋落啲湯到一齊食,鮮味十足。法式焗田螺 ($128)田螺有成十二粒,夠稔身同鮮味,薯蓉綿滑好CREAMY,整體好唔錯。華庭至尊比薩 ($228)Pizza面鋪滿芝士片,餅底脆薄而唔油膩,餡料亦好足,有火腿、辣肉腸、煙肉等等,食落鹹香味十足。香燒BBQ汁豬肋骨 ($298)肉質好軟腍好Juicy 一啲都唔乾身,加埋秘製燒烤醬,微辣得黎好開胃。而且份量超級大,我地兩個人食唔晒要打包。焗火焰雪山 (細) ($128)打卡必點!外層係打發過嘅蛋白,中內層係海綿蛋糕同雲呢拿雪糕。店員將 Rum 酒淋落雪山再點火,令雪山立即燃燒。然後再淋上朱古力醬,望落真係好似一座火焰雪山咁。第一啖入口有好香濃酒味,蛋白好有空氣感,加埋內層嘅蛋糕同雪糕,口感非常豐富
酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 ($98)
法式焗田螺 ($128)

華庭至尊比薩 ($228)

香燒BBQ汁豬肋骨 ($298)

焗火焰雪山 (細) ($128)
餐廳喺個花園入面 正式園景餐廳~門口有2個小池塘 養咗啲錦鯉🐠Outdoor啲枱全部都好似一個個小包箱咁 自成一角 環境清幽♨️好適合同另一半去慶祝周年紀念之類~❤️‍🔥酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98龍蝦湯有唔少龍蝦肉碎 味道鮮甜😋酥皮唔會overcooked蒜茸包都唔會太硬☺️❤️‍🔥香煎三文魚配香草芥末忌廉汁 $298三文魚好厚身 魚皮煎得超脆🤤配上芥末忌廉汁食 唔會覺得腥~特別一讚伴碟嘅沙律配黑醋汁 好新鮮好fresh 幾解膩薯蓉都好creamy😳整體份量好多 正!❤️‍🔥焗火焰雪山 $128必試!好食 又啱打卡❤️店員會燒熱啲酒 再淋上蛋糕度~蛋糕中間仲有雲呢拿雪糕同雜果 好豐富🫶❤️‍🔥燒美國安格斯肉眼扒 12oz $398侍應有問駛唔駛幫手切 好貼心🫶12安士超大塊 而且肉味算濃同三文魚一樣 配埋沙律同薯蓉 滿足!不過略嫌過熟 利申嗌咗5成熟😗
餐廳喺個花園入面 正式園景餐廳~
門口有2個小池塘 養咗啲錦鯉🐠
好適合同另一半去慶祝周年紀念之類~

❤️‍🔥酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98
龍蝦湯有唔少龍蝦肉碎 味道鮮甜😋
酥皮唔會overcooked
蒜茸包都唔會太硬☺️

❤️‍🔥香煎三文魚配香草芥末忌廉汁 $298
三文魚好厚身 魚皮煎得超脆🤤
配上芥末忌廉汁食 唔會覺得腥~
特別一讚伴碟嘅沙律配黑醋汁 好新鮮好fresh 幾解膩
薯蓉都好creamy😳
整體份量好多 正!

❤️‍🔥焗火焰雪山 $128
必試!好食 又啱打卡❤️
店員會燒熱啲酒 再淋上蛋糕度~
蛋糕中間仲有雲呢拿雪糕同雜果 好豐富🫶

❤️‍🔥燒美國安格斯肉眼扒 12oz $398

侍應有問駛唔駛幫手切 好貼心🫶
12安士超大塊 而且肉味算濃
同三文魚一樣 配埋沙律同薯蓉 滿足!
不過略嫌過熟 利申嗌咗5成熟😗
2023-07-27
2023-07-28 12 瀏覽
表姐喺外國番左黎,琴日朝就同佢一齊入左大埔同啲姨媽姑姐飲茶,諗住反正入左大埔就唔好嘥晏晝就帶佢入林村行下,同佢去荷華庭食個𝖳𝖾𝖺,打下卡🤭🤭(因為成日上網見到人哋介紹環境勁靚,自己私心想去下)一去到門口已經好靚,沿途行入去好似去左泰國咁有啲草屋,成個𝖿𝖾𝖾𝗅好𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅好relax,打卡真係一流📸📸 仲有呀呢間餐廳係𝗉𝖾𝗍 𝖿𝗋𝗂𝖾𝗇𝖽𝗅𝗒,可以帶埋狗狗一齊黎啊❤️❤️最緊要係唔會位都未安排你坐底就同你講用餐時間限時90分鐘😂😂(我自己係超怕,好似除左食嘢,想傾多句計都怕食唔切,食都食得有壓力)我哋坐低慢慢食下野,傾下計,打下卡,都𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅左半個下晝😌😌除左打卡,餐廳食物質素都ok架😉份量亦都好多好大碟,性價比高👍🏻👍🏻今次因為只係𝗍𝖾𝖺唔係食左好多野,我自己比較喜歡兩款甜品🫶🏻 下次要再黎試下𝖽𝗂𝗇𝗇𝖾𝗋同個火焰雪山😋😋今次食左ᴥ法式焗田螺 $128檸檬蜜糖單骨雞翼 $98墨西哥雞肉芝士餡餅 $158棉花糖德龍朱古力 $52椰林日落(凍) $45朱古力心太軟配雪糕 $48焦糖燉蛋 $68

今次食左ᴥ
朱古力心太軟配雪糕 $48
焦糖燉蛋 $68
2023-07-26
2023-07-27 8 瀏覽
🍼 蕃茄雜菜湯呢款湯嘅用料好新鮮又足料,蕃茄味好濃郁,配埋塊蒜蓉多士食真係好夾好好味👏🏻👏🏻🍼 脆薯角我哋嘅主食都無乜澱粉質,所以點咗一份脆薯角小食,薯脆角熱辣辣脆卜卜,炸得啱啱好👍🏻🍼 黄金大蝦尖通粉黃金大蝦好大隻,賣相好靚,肉質鮮甜又夠彈牙,最驚喜嘅係用咗咸蛋黃做醬汁,食落好惹味,每條尖通粉都掛到汁,有驚喜🤗🍼 美國安格斯肉眼扒 (80z)我哋都好欣賞呢份肉眼扒,熟度剛剛好係我哋想要嘅,切落去肉質粉嫩,又夠juicy,有濃濃嘅牛肉味😌🍼 燒紐西蘭羊鞍(半份)我同朋友都好鍾意食羊,呢份羊鞍嘅脂肪比例好均勻,肉質亦都好鮮嫩,羊肉好濃郁之餘又唔會有好強烈嘅羊羶味,配搭芥末醬同香草醬,啱晒鍾意食羊嘅朋友😍🍼 焦糖燉蛋我哋最後以焦糖燉蛋做甜品,面層燒得脆脆嘅焦糖下面就係好滑嘅燉蛋,食完真係幸福感倍增🥰🍹凍檸水☕️熱咖啡
🍼 蕃茄雜菜湯

🍼 脆薯角

🍼 黄金大蝦尖通粉

🍼 美國安格斯肉眼扒 (80z)

🍼 燒紐西蘭羊鞍(半份)

🍼 焦糖燉蛋

🍹凍檸水
☕️熱咖啡
2023-07-03
【大埔⋄隱世庭園風餐廳】 🍽 荷華庭園景餐廳Lotus Courtyard Restaurant📍大埔林村放馬莆43號地下暑假沒有機會去旅行也不要緊 可以到香港郊外一日遊👒小編最近到了大埔林村的「荷華庭園景餐廳」吃午餐~餐廳位於林村許願樹附近 吃完飯更可以順道去許個願✨餐廳走庭園風 佔地過萬呎 戶外的自然園林景色打卡一流客人可以舒適地坐在室內或戶外的小木屋歎下午茶🥰食物以西式為主 私心推薦法式焗田螺和焗火焰雪山!店員推介的酥皮龍蝦湯配蒜蓉包也不錯 口感豐富 有層次另外蕃茄忌廉香草腸闊條麵十分creamy 份量很多👍🏻飲品點了椰青和芒果菠蘿沙冰也很清甜 適合夏天飲用🧊⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98☞ 法式焗田螺(一打) $128☞ 焗火焰雪山 $128☞ 蕃茄忌廉香草腸闊條麵 $148☞ 香煎三文魚配香草芥末忌廉汁 $298☞ 椰青 $58☞ 黃金樹下 $58⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
【大埔⋄隱世庭園風餐廳】
📍大埔林村放馬莆43號地下

暑假沒有機會去旅行也不要緊 可以到香港郊外一日遊👒
小編最近到了大埔林村的「荷華庭園景餐廳」吃午餐~
餐廳位於林村許願樹附近 吃完飯更可以順道去許個願✨
餐廳走庭園風 佔地過萬呎 戶外的自然園林景色打卡一流
客人可以舒適地坐在室內或戶外的小木屋歎下午茶🥰
食物以西式為主 私心推薦法式焗田螺和焗火焰雪山!

店員推介的酥皮龍蝦湯配蒜蓉包也不錯 口感豐富 有層次

☞ 香煎三文魚配香草芥末忌廉汁 $298

☞ 椰青 $58
☞ 黃金樹下 $58
2023-07-26 13 瀏覽
餐廳環境優美,望着窗外庭園進餐🌴🍽️確是一種享受💚💚💚若是黃昏坐在戶外更為寫意🥹午餐有頭盤、主菜和咖啡/茶,有多款選擇,食材高質、擺盆精緻、味道好好啊😋另叫了招牌焗火焰雪山,打卡一流♥️🙌🥗凱撒沙律羅馬生菜夠新鮮🥣周打魚忌廉湯滑滑忌廉湯,跟的蒜蓉包好吃🐮美國安格斯肉眼扒(8oz)肉眼扒夠淋無筋唔錯🐠香煎魚柳配蜜糖柚子汁魚煎得香脆,配酸甜柚子汁醒胃🐷脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁豬手皮脆肉嫩,第一口有點鹹,舔埋蜜糖汁中和番啱啱好🔥焗火焰雪山店員即席在雪山蛋糕淋上白蘭地點火,視覺上的享受啊😌

🥗凱撒沙律
羅馬生菜夠新鮮

🥣周打魚忌廉湯
滑滑忌廉湯,跟的蒜蓉包好吃

🐮美國安格斯肉眼扒(8oz)
肉眼扒夠淋無筋唔錯

🐠香煎魚柳配蜜糖柚子汁
魚煎得香脆,配酸甜柚子汁醒胃

🐷脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁
豬手皮脆肉嫩,第一口有點鹹,舔埋蜜糖汁中和番啱啱好

🔥焗火焰雪山
店員即席在雪山蛋糕淋上白蘭地點火,視覺上的享受啊😌
凱撒沙律、周打魚忌廉湯
美國安格斯肉眼扒(8oz)
香煎魚柳配蜜糖柚子汁
脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁
凍檸檬茶、凍奶茶
2023-07-25
凱撒沙律、周打魚忌廉湯
美國安格斯肉眼扒(8oz)
香煎魚柳配蜜糖柚子汁
脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁
凍檸檬茶、凍奶茶
  • 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁
  • 燒美國安格斯肉眼扒
2023-07-26 7 瀏覽
一入去已經好開心,因為環境好似泰國🇹🇭。有打卡位。佢哋比咗間房我哋,所以坐得舒服又有私人空間。我哋叫咗好多野食,價錢同平時cafe差唔多所以覺得不錯✨✨野食不錯幾好食,個人最推個個花螺,加埋佢嗰個薯蓉真係絕配😍D野算大份!個龍蝦湯都係大贊✨如果鍾意D儀式感,呢間係可以👍🏽。
如果鍾意D儀式感,呢間係可以👍🏽。
2023-07-14
《🇭🇰荷華庭園景餐廳》趁暑假肥妹仔帶住一家大世界過大海~去左一間位於大埔林村既隱世西餐廳~佢地既環境真係好有Feel~有田園式既獨立木屋同埋噴水池好適合打卡~食物方面都好有驚喜~《法式焗田螺》佢地呢度選用既田螺粒粒都好大隻~一口咬落去鹹鹹香香好香牛油味~送啤酒一流!《炸魚配啤酒味薯條》 呢道菜好特別~啤酒味既薯條真係比較小見~炸魚亦都炸到好juicy同好香口~值得推薦《燒伊比利亞黑豚扒》呢度菜係肥妹仔誠心推薦~黑豚扒夠曬大份~烹調得剛剛好~肉質好嫩滑但又有咬口~調味亦剛剛好~讚👍🏻《焗火焰雪山》呢個好適合打卡~店員先點火~再將D酒淋囉去雪山度~過程超療癒~個雪山好香酒味~最後再加上巧克力醬~👍🏻總括黎講假日想度假遠離煩囂~又想食高質西餐既話~呢度真係一個唔錯既選擇🥰💕~地址:大埔林村放馬莆43號地舖

地址:大埔林村放馬莆43號地舖
  • 黃金樹下