位於長沙灣的肉肉強食,主打平價鐵板扒,為高級私房菜鋒膳旗下餐廳,想必出品有一定的水準。更搶到$20的限量日本宮崎快樂豬!-吉列豬柳 $20(優惠價)每天限量30份。採用日本宮崎快樂豬,口感超彈牙,豬肉味道濃郁,整體竟然最高質的是吉列豬柳!-肉眼 $88採用紐西蘭牛,扒身好厚,不過口感稍微韌了一點,味道還好。這個價錢來說算平。-紐西蘭羊架 $138選擇了洋蔥汁,羊味充足,算是不錯。驚喜的反而是新鮮爽口的洋蔥。
更搶到$20的限量日本宮崎快樂豬!

吉列豬柳 $20(優惠價)
每天限量30份。

肉眼 $88
採用紐西蘭牛,扒身好厚,不過口感稍微韌了一點,味道還好。
這個價錢來說算平。

紐西蘭羊架 $138
細個嘅時候,爸媽成日會帶我哋去食鐵板餐,仲記得嗰時食鐵板餐係一件超開心嘅事,因為有得鋸大大塊扒,又有得放縱食薯條。大個咗反而好少再食。呢日阿妹介紹我嚟長沙灣呢間肉肉强食,走懷舊港式西餐廳路線,枱面鋪上紅白格仔枱布,d童年回憶返晒嚟!鐵板餐價錢非常親民,最抵食嘅當然係$20嘅吉烈宮崎豬柳鐵板餐,6pm後供應,每天限20份,我哋點咗一份,上檯時完全嚇親,因為份量絕對無將貨就價,足足有兩大塊之多,而且每塊都非常厚切!豬肉仲要用上宮崎豬柳,肉質爽彈有嚼勁,炸漿都好薄,淋上蒜蓉汁後,非常惹味!其他鐵阪餐一樣價錢相宜,$58-138不等,而且不收加一,難怪平日晚市都座無虛席!、牛柳鐵板餐($128)採用紐西蘭牛肉,肉味雖然唔算濃,但肉質好軟腍,毫不嚡口。我特別欣賞餐廳強調所有肉類都不以鬆肉粉或食粉去醃,食得健康!牛柳同黑椒汁係絕配,上枱時,店員就淋上黑椒汁,鐵板滋滋作響,聲音好療癒!美式什扒($78)呢個又係充滿童年回憶,細個我最鍾意就係食什扒,因為款式最多,感覺最豐富,啱晒貪心嘅我!呢度嘅什扒份量好慷慨,眼見幾乎所有客人都食唔晒,好誇張!有雞翼、豬扒、司華力腸、煙肉、雞扒等,配上洋蔥汁,太好食!

牛柳鐵板餐($128)

美式什扒($78)

鐵板餐+$22即可有埋餐湯、餐包、飯/意粉/薯條、飲品及甜品
餐包好鬆軟,比想像中好食!
餐湯揀咗一紅一白,羅宋湯好足料,香甜濃郁。
忌廉湯都好creamy,味道濃稠,兩款都誠意十足。
薯條係我鍾意嘅淋薯條,不過食到後期實在太飽啦,所以食唔晒,有D可惜!甜品菠蘿啫喱,羅拔臣啫喱加上花奶,又係回憶殺,正!

最後加埋餐飲,好飽足呀!
2022-09-27 248 瀏覽
朋友喺長沙灣返工,夜晚同佢一齊去食扒,冇諗過間餐廳都幾抵食~我地點咗2個set, 再加多一份吉列豬柳。鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳意粉配餐包、羅宋湯、紅豆冰同雪糕($175)上碟既時候職員會幫手倒醬汁,一路倒一路發出誘人既滋滋聲,加上香噴噴既氣味,令人忍唔住即刻食!輕煎帶子口感滑身,餐廳牛柳嚟自紐西蘭牛肉,我揀咗七成熟,中間隱約見到粉紅色,咬落軟嫩,對我嚟講啱啱好👍🏻朋友揀咗比目魚配薯角,比目魚比想像中大塊好多!食落魚肉非常嫩滑,跟餐配有餐湯同飲品,性價比好高~然後加$20點多份吉列豬柳,豬柳係選自日本宮崎快樂豬,一人一大塊好抵食!豬柳食落肉質鬆軟,唔錯唔錯!餐湯味道濃郁加埋飲品同甜品,超豐富既一餐!

我地點咗2個set, 再加多一份吉列豬柳。

豬柳食落肉質鬆軟,唔錯唔錯!

餐湯味道濃郁

加埋飲品同甜品,超豐富既一餐!
  • 羅宋湯
  • 鐵板牛柳
  • 比目魚扒
2022-09-24 209 瀏覽
我個人比較少食扒餐, 因為要煮得夠JUICY 又唔硬, 都唔易呢一間個肉質又整得幾好 而且見佢話「無鬆粉, 無食粉」冇鬆粉既幫助下, 整體D扒都整得幾軟腍, 又係幾勁 ➽牛柳 $128 有兩大塊,仲好厚身揀咗五成熟,肉質軟腍juicy牛味濃郁,同黑椒汁好夾➽西冷牛扒 $88 相比牛柳較有咬口,肉質唔靭有口感五成熟啱啱好,keep到肉質嫩滑多汁➽吉列豬柳 $20 每日限量30份,$20 真係好抵食用「日本宮崎快樂豬」,仲要厚切薄薄嘅炸漿好香口,肉質彈口唔乾揀蒜茸汁有預先放咗粒粒蒜茸喺豬扒上再淋汁,蒜味超濃➽+$22配套餐羅宋湯好足料,有粒粒牛肉薯條啱啱炸起熱辣辣仲有餐包同嘢飲甜品可以揀雪糕🍦或者啫喱加花奶餐廳話係用紐西蘭牛肉, 質素係真係幾好而且個價幾抵食,性價比高
呢一間個肉質又整得幾好

而且見佢話「無鬆粉, 無食粉」
冇鬆粉既幫助下, 整體D扒都整得幾軟腍, 又係幾勁
➽牛柳 $128

有兩大塊,仲好厚身
揀咗五成熟,肉質軟腍juicy

牛味濃郁,同黑椒汁好夾
西冷牛扒
➽西冷牛扒 $88

相比牛柳較有咬口,肉質唔靭有口感
五成熟啱啱好,keep到肉質嫩滑多汁
➽吉列豬柳 $20

每日限量30份,$20 真係好抵食

用「日本宮崎快樂豬」
,仲要厚切
薄薄嘅炸漿好香口,肉質彈口唔乾
揀蒜茸汁有預先放咗粒粒蒜茸喺豬扒上再淋汁,蒜味超濃
➽+$22配套餐
羅宋湯好足料,有粒粒牛肉
薯條啱啱炸起熱辣辣
仲有餐包同嘢飲
甜品可以揀雪糕🍦或者啫喱加花奶

餐廳話係用紐西蘭牛肉, 質素係真係幾好
而且個價幾抵食,性價比高
2022-09-21
2022-09-21 133 瀏覽
想鋸扒但又唔想食貴野,呢間野岩哂😂。平民版西餐廳,一上到去就聞到陣陣地鐵板肉味!揀左2個貴少少既精選鐵板餐,加$22包埋餐包餐湯同甜品。鐵板鮮忌廉淡黑椒汁T骨牛魔王牛魔王真係岩哂!牛既份量大份到一個點😦,sauce比平時既普通黑椒汁特別,加入左鮮忌廉,菜既份量都唔少,可以平衡返肉既油膩感。鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳蝦雖然只係得一隻,但個size唔細,開邊蝦上面配左D芝士,帶子大隻得黎又無乜雪藏味。牛柳5成熟剛剛好,肉味幾濃。最後甜品有啫喱,好懷舊🤣。呢個價錢有咁既質素無咩可以嫌棄,抵。

揀左2個貴少少既精選鐵板餐,加$22包埋餐包餐湯同甜品

鐵板鮮忌廉淡黑椒汁T骨牛魔王

鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳

最後甜品有啫喱,好懷舊🤣。

呢個價錢有咁既質素無咩可以嫌棄,抵。
平民鐵板餐 食肉獸之選😈六七十蚊1個餐,有啲50幾蚊就有交易。小食重只係二三大蚊,價錢贏晒。爽呀有餐湯有餐包有牛油,仲有嘢飲同甜品。而且超有心,薯條另上,唔會比啲汁搞到佢林晒。仲會好貼心俾咗兩包茄汁你添😲我哋另外仲叫咗個炸雞翼,炸得超級好。雞翼仲好Juice。鐵板餐分量十足,羊假有三件大大件,肉眼亦都好大塊😋一啲都冇欺場本身我哋以為會唔夠食,仲嗌多咗個手打牛肉漢堡,牛肉厚身,用料十足,仲有薯角添😛食完飯仲有雪糕或者啫喱做一個完美嘅句號。推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[肉肉強食 by 鋒膳 (長沙灣)]📍長沙灣東京街31號1樓@meathunter.hk#肉肉強食 by 鋒膳 #宮崎快樂豬#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #foodgasm #homemade #hkfo
平民鐵板餐 食肉獸之選😈

六七十蚊1個餐,有啲50幾蚊就有交易。
小食重只係二三大蚊,價錢贏晒。爽呀

有餐湯有餐包有牛油,仲有嘢飲同甜品

我哋另外仲叫咗個炸雞翼,炸得超級好。雞翼仲好Juice。

食完飯仲有雪糕或者啫喱做一個完美嘅句號。

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻

[肉肉強食 by 鋒膳 (長沙灣)]
📍長沙灣東京街31號1樓

@meathunter.hk
#肉肉強食 by 鋒膳 #宮崎快樂豬

#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #foodgasm #homemade #hkfoodshare #discoverhongkong #hkeat #eeeeeats #foodiegram #instagood #winsomelai
2022-09-15 58 瀏覽
今晚長沙灣放工,在元州街跟東京街交界見到一間叫「肉肉強食 by 鋒膳」嘅餐廳,感覺好適合我呢位食肉獸。餐廳有着懷舊扒房嘅裝修,空間大,卡位多,價錢方面係走親民路線。鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳點菜一會,店員就將熱辣辣鐵板餐捧過來,當蒜蓉汁淋在鐵板上,香濃嘅蒜香味就撲面而來,即是食慾大增。開邊大蝦有手掌咁長,夠新鮮,而且仲有蝦膏;帶子亦都夠厚身,味道鮮甜。主角牛柳,用刀切開後,中心部份粉嫩,完全做到五成熟嘅要求,火候控制得好好,值得一讚。肉質夠稔,沒有筋,牛肉味濃郁,相信用咗優質嘅牛柳。瑞士雞翼有成五隻唔細嘅雞中翼,依個價錢來講性價比極高。瑞士汁味道濃郁,帶微甜,雞翼醃得夠入味,肉質嫩滑,令你食完一隻、又一隻。芝士焗西蘭花西蘭花鋪滿香濃嘅芝士,而且份量都幾多。西蘭花沒有焗得太過乾身,能食到本身嘅爽甜,夠新鮮。

鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳

瑞士雞翼

芝士焗西蘭花

2022-09-14 69 瀏覽
認識呢間舖頭係因為有個Youtuber Data介紹佢平價吉列豬扒餐,只需要20蚊份,但每日限量30分。不過我今次去試嘅係佢嘅鋸扒晚餐,因為見到佢價錢好吸引,啱曬我呢啲食肉獸。可能係平日去夜晚人流唔多,地方都算大,啲枱布好有特色(紅白格仔枱布),有舊式嘅港式豉油西餐格局!我幾鐘意啲枱都算幾闊落, 坐得都ok舒服。睇睇餐牌, 肉類嘅價錢都非常之吸引。雞牛豬羊魚都有。我就揀咗個 沙丹豬扒;我老公就揀咗個西式牛柳 。如果你加22蚊就會有餐湯,麵包,甜品, 飯/意粉/薯條 同嘢飲一杯。 服務員態度都幾好, 估佢唔到唔使加一! 隔咗一陣我哋兩份扒餐都好快上,我叫咗蒜蓉汁,但係原來我個沙丹豬扒上面仲有一堆蒜蓉, 好surprise, 因為如果要 蒜蓉粒 出面餐廳一般要另外加錢。個豬扒兩大塊仲有一隻煎蛋,成份餐都好大份好扺食!豬扒食落幾嫩口,唔會霉啄啄。而我先生個牛柳餐佢都話ok可以收貨。飲埋湯,食埋甜品,飲埋杯熱飲,成個肚飽到就嚟爆。兩個人,人均都係一百蚊真, 真心扺食。 下次會再嚟試埋佢個雜扒餐😋

2022-09-13 55 瀏覽
呢間肉肉強食聽聞好抵食!傳說中佢逢星期一至五晚市有$20一個既吉列豬柳鐵板!!今日(平日)特登去試下係唔係。🧐店舖要行樓梯上一樓,店面係舊式西餐扒房感覺,好多卡位,仲有好多紅白格既枱布。店員都係阿姐,好有懷舊感覺。不過個店名同招牌都好前衛,有啲估佢唔到。Menu主要食扒餐,當然佢都會普通單點焗飯嗰啲。啲鐵板扒加$22就可轉餐,包湯+餐包+飯/意粉/薯菜+餐飲+甜品。今晚三個人叫左以下既items:🔶️ 深海魚柳扒配薯條(黑椒汁) ($68+22,7/10)好大塊吉列魚柳,魚質都滑,但偏咸。我地研究過,唔係個黑椒汁咸,係個吉列脆面咸。薯條好味!清哂!🔶️蒜蓉帶子大蝦配牛柳配意粉(洋蔥汁)($148+22,7.5/10)呢度最貴既餐。佢有隻好大既蝦!同兩粒好大既帶子!帶子幾好味!另外牛柳正常水準。意粉好食。不過呢個餐性價比唔算高。🔶️鐵板吉列豬柳($20‼️,9/10)主角黎啦!!每平日限賣用價惠價$20賣三十份!!佢話用日本宮崎快樂豬,我聽到都好快樂😂。本身諗住$20係gimmick野,但原來勁大份!!!有兩大塊吉列豬柳!仲要味道幾好味!肉質都爽滑有咬口。三個鐵板我反而最中意呢個!✏️總括黎講,佢

🔶️鐵板吉列豬柳($20‼️,9/10)

✏️總括黎講,佢屬於平民扒房,$20鐵板豬柳真心推介。有兩樣野要注意:1.佢只收現金 2. 佢要行條長樓梯先上到店面,行動不便既就唔太適合啦。

2022-09-11 49 瀏覽
細細個成日去舊式扒房鋸扒,宜家買少見少,長沙灣地鐵站附近就有一間傳統舊式扒房,平靚正!檯布係格仔,好有傳統式嘅感覺。 跟餐有羅宋湯/忌廉湯,牛油餐包、餐茶同埋雪糕甜品。🍨 鐵板鮮忌廉淡黑椒汁T骨牛摩王🐮,個忌廉黑淑汁幾香,倒落鐵板嗰下沙沙聲,好鍾意呢種感覺,肉質幾鮮嫩,帶骨既肉充滿油香。 西冷牛扒好大塊,採用紐西蘭牛肉,有三款汁可以揀,今次揀咗黑椒汁,肉質都尚算嫩,唔會好多筋,以88蚊價錢嚟講,質素相當唔錯,性價比高,非常抵食。 最優惠嘅嘢一定要介紹比大家!吉列豬柳係採用日本宮崎快樂豬🐖,每日限量50份,而且只係$20咋,唔好$20好細份,同正常餐份量一樣咁大塊,金黃色豬扒炸到又香又鬆軟,上面鋪咗蒜蓉可以自行添加,絕對要試下! 脆薯角焗得好脆好乾身,薯味濃郁,令人再三回味!🤤🤤

跟餐有羅宋湯/忌廉湯,牛油餐包、餐茶同埋雪糕甜品。🍨

脆薯角焗得好脆好乾身,薯味濃郁,令人再三回味!🤤🤤
2022-08-22
2022-09-08 46 瀏覽
朋友很久也沒有吃地道之港式美食,相信懷舊冰室可以讓人回味情懷,去個懷舊冰室餐廳,試一下經典食物,而且餐廳很有感覺喔。因為融入了本土色彩,也是打卡好去處之一。這店子呈現了本地獨特文化比目魚意粉煎比目魚配蒜泥,意粉多到很滿足~隨著疫情持續,出外用餐逐漸增長,店子的份量很多,不會不夠。一個既美味又加強抵抗力的抗疫食物比目魚意粉,很好牛肉粒意大利面牛鬆軟入味又好吃,金黃香脆十足,朋友也說要來打卡朝聖,看來這店牛肉粒的威力真強大!牛柳粒簡簡單單,又香又美味,做小吃亦不錯。豬一丁豬扒軟熟,肉味夾在面間,面真的很是地道感,很惹味。豬仔包特大~這個招牌食品亦相當有懷舊味,如大大的浮台,棒。店子大玩懷舊風,套餐亦有格調,全日之餐很好吃,份量很多,多士、旦、配杏霜也是經典套餐組合。此外,紅豆冰也可以在這店子飲到,充滿感覺。

比目魚意粉

牛肉粒意大利面

豬一丁
豬扒軟熟,肉味夾在面間,面真的很是地道感,很惹味。

豬仔包
特大~這個招牌食品亦相當有懷舊味,如大大的浮台,棒。

今日去長沙灣外勸,晚上就約左好友食晚飯。好友介紹我去鋸扒🤭🤭聽聞過大大份,價錢合理,果然#肉肉強食by鋒膳 有晒所想。多款精選今晚就試吓鐵板鮮忌廉黑椒汁T骨扒,點選5成熟,先來羅宋湯,味道不錯,有椰菜,蕃茄,西芹,香濃好味,如果再加多點茄膏就更濃郁,正👍🏻👍🏻👍🏻餐包配牛油,平時不太愛吃。但肉肉餐包又幾新鮮熱辣,牛油溶化左更加好味。T骨扒到,份量多大。佔據成個鐵板,再倒上忌廉黑椒汁,渣渣聲嘅感覺好似童年時跟爸爸吃扒,一樣咁開心,T骨香濃,5成恰到好處。配上黑椒汁,夠辣又夠香。正朋友點了肉眼扒,厚身5成剛剛好,肉味濃郁,蒜蓉汁香口,朋友叫好,配菜大家都係雜豆加西蘭花🥦,另外上碟新鮮炸粗薯條。吃下吃下,整碟全清。最後點了杯檸檬茶小甜,茶味夠。不太甜,水準高,再送上焦糖雪糕,好開心甜品為今晚總結。正😍😍😍
聽聞過大大份,價錢合理,果然#肉肉強食by鋒膳 有晒所想。
2022-09-04 34 瀏覽
這餐廳雖然在十字路口,不過要上一層樓梯,所以並不顯眼,事實上內有乾坤,驚喜處處。上到嚟大部份都是卡位,仲有大窗非常舒適,鐵板餐加$22包湯包嘢飲同甜品。甜品可選雪糕或花奶啫喱,懷舊之選限量吉列豬扒晚餐 $20吉列豬扒完全超乎想像咁好食,以為$20實係薄切切鞋颯颯嘅豬扒,點知炸得甘香酥脆,加上洋蔥汁,甜而不膩。肉質緊致,有咬口而鬆軟。配上大量蔬菜、西蘭花、車厘茄、翠玉瓜、雜豆,真係一句講晒「抵到喊」紐西蘭羊加架鐵板餐$138羊架有三大塊,肉質厚身而嫩滑,有少少蘇味,正是羊的味道。肥瘦適中,咬落去油脂在口中溶化,齒頰留香。羅宋湯非常足料,好多牛肉,肉質鮮嫩有牛肉味,紅湯有少少甜味,唔會係好希嗰隻。白湯非常之濃郁,好creamy, 同埋好多粟米及蘑菇。麵包軟軟熱辣辣,小朋友好鍾意食😋凍檸茶茶膽唔錯,好濃郁嘅紅茶味,仲有四大塊檸檬🍋 今日有帶小朋友,阿姐喜歡同佢傾偈,親切有禮,似識咗10年嘅街坊。
上到嚟大部份都是卡位,仲有大窗非常舒適,鐵板餐加$22包湯包嘢飲同甜品甜品可選雪糕或花奶啫喱,懷舊之選

限量吉列豬扒晚餐 $20

吉列豬樓

紐西蘭羊加架鐵板餐$138

凍檸茶茶膽唔錯,好濃郁嘅紅茶味,仲有四大塊檸檬🍋

吉列豬樓
2022-08-30 28 瀏覽
今日朋友帶我鋸扒😂,上到黎係懷舊feel既扒房,枱布係紅白格仔。扒餐勁抵食,大部分都係一百蚊樓下,加$22仲可以升級做套戲帶有齊餐包、餐湯、主菜、飲品同甜品😮。叫左份紐西蘭肉眼SET同焗蕃茄豬扒飯,再加左份吉列豬柳!肉眼扒揀左蒜蓉汁,即場淋係鐵板,吱吱聲勁香😆,即刻諗起細細個老豆帶我地去鋸扒。肉質OK,佢標榜自己無落任何鬆肉粉😂。吉列豬柳竟然都係用鐵板上,有3大塊,D配菜同西冷個餐一樣多!$20超值,簡直係糧尾恩物🥹。豬扒飯岩岩焗起上枱,超多芝士🤩,豬扒都幾多,一D都唔鞋!甜品可以揀雪糕或者啫喱,雖然未聽過呢個牌子,但個味似鳥結糖味,都幾特別。食到咁飽只係2百零蚊😂,勁抵。

叫左份紐西蘭肉眼SET同焗蕃茄豬扒飯,再加左份吉列豬柳!

豬扒飯岩岩焗起上枱,超多芝士🤩,豬扒都幾多,一D都唔鞋!

食到咁飽只係2百零蚊😂,勁抵。
  • 肉眼
2022-08-29 41 瀏覽
📍肉肉強食(長沙灣)😋 今次同朋友嚟到長沙灣呢間餐廳,見佢哋嘅dinner set好抵食,餐廳又幾闊落!🍗 鐵板餐(肉眼扒+忌廉湯+薯條+凍檸茶)餐廳首先送上牛油餐包,而餐湯方面則提供忌廉湯同羅宋湯選擇。今次我同朋友都揀咗忌廉湯,湯入面有粟米,味道不俗。而佢哋採用嘅係紐西蘭牛肉,今次我哋嗌咗七成熟嘅肉眼扒,肉質新鮮、嫩滑多汁。🍗手打牛肉漢堡呢隻burger好抵食,牛肉好大份,又有餸買薯角,超正!
📍肉肉強食(長沙灣)

🍗 鐵板餐(肉眼扒+忌廉湯+薯條+凍檸茶)

🍗手打牛肉漢堡
呢隻burger好抵食,牛肉好大份,又有餸買薯角,超正!