2024-04-29 0 瀏覽
慕名而來食佢哋嘅炒蛋,話說下咗唔少功夫。採用咗靚嘅湖北蛋,色澤蛋味都好特出。叫咗一碟蔥花滑蛋叉燒飯,真係好好味!首先,叉燒肉嘅質感好好,入口即溶。肉質鮮嫩,帶有微微甜味同香氣,而且肉質好淋。而滑蛋又係整碗飯嘅亮點之一。滑蛋煎得恰到好處,口感綿滑,蛋香四溢。啲蔥花加係上面,增添咗啲清新嘅風味同口感層次。飯粒軟糯,加埋甜豉油令每一口都帶有叉燒同滑蛋嘅香氣同味道。飯同醬汁完美嘅結合,令整碗飯更加美味豐富。

2024-04-23 0 瀏覽
入到去坐低叫早餐,好清晰咁同佢講五香肉丁麵太陽煎雙蛋要多士。佢用好不知所謂嘅態度回應我出前一丁要咩面同埋要啲咩肉?同佢重複多一次,我要五香肉丁出前一丁面,佢係咁話你要乜嘢面?佢嘅樣好唔滿意,藐嘴藐視嘅樣子!間店係咪以為自己好出名?好多人好評就可以用不知所謂嘅態度佢對客人?到時執笠都係抵佢死

2024-04-16 122 瀏覽
又同朋友黎九龍城覓食🤣6點幾食雖然有點不遲也不早 但見唔少人街坊熟客會黎外賣 有口碑嘅茶記喲。。。🦔✢ 炭火叉燒炒滑蛋飯 $98友人都對佢啲叉燒讚不絕口😋好不吝嗇嘅份量 帶點炭香味係精華 加埋滑蛋連為一體好正 再加點鼓油係點綴😚✢ 沙嗲牛肉出前一丁 $48前排先同呢個frd討論緊唔係公仔麵都可以亂食🤓「沙嗲牛丁」係絕配 但我要先有質素的!聯發用嘅北海道產出前一丁麵質係耐咗都咁有彈性 加埋超濃嘅沙嗲牛湯底 可以encore的! ✢ Affogato $38最跟得上潮流嘅聯發😎連cafe應有嘅雪糕咖啡都做埋得唔得架 嗰shot又真係ok喎!不愧係比較香醇嘅哥倫比亞、蘇門答臘豆 毫不遜色嘅espresso照車落杯球雪糕 只不過杯具換咗係茶餐廳👍🏿👍🏿 ✢ 炸餐肉條配蛋黃醬 $32唔驚熱氣真係可以一試🤭配糖係最精明食法 昇華咗嘅餐肉條 不過嫌今次炸得有點過火

。。。🦔

✢ 炭火叉燒炒滑蛋飯 $98

✢ 沙嗲牛肉出前一丁 $48

✢ Affogato $38

✢ 炸餐肉條配蛋黃醬 $32
2024-04-16 126 瀏覽
九龍城美食林立,要突圍並非易事。呢間餐廳標榜滑蛋出色,加埋發哥係常客,所以一直心思思去試下,順便體驗九龍城澳牛的功架。餐廳格局帶有澳牛風情,侍應態度十分和善,牆上有九五至尊的肖象,相當吸引人眼球,今次試左滑蛋叉燒同旋渦蛋包西炒飯。西炒飯帶有蕃茄香味,配料有叉燒同腸仔粒,配料份量不少,抄飯乾身,粒粒透明,個旋渦好考師傅的手藝,滑蛋水平一流,一定要配甜豉油,滋味無窮!餐飲亦相當唔錯,奶茶味道純香,消暑一流!
餐飲亦相當唔錯,奶茶味道純香,消暑一流!
2024-04-16 76 瀏覽
聯發除了滑蛋🍳出名之外其實煲仔飯都好出色😙😙而且仲有唔係周圍有的櫻花蝦煲仔飯襯呢2日天氣又涼番 即刻衝去食🫧櫻花蝦臘味煲仔飯 $108估唔到煲仔飯會令櫻花蝦的味道更出加上份量好足的粒粒臘味每一啖都好滿足❤️煲底的飯焦亦非常出色脆卜卜咁又香 超香口🥴🫧鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108平時都好鐘意肉餅半肥瘦豬肉的肉餅 陣肉香油香已經令人食指大動😏😏仲要又有鹹蛋又有臘腸 好多料好滿足份量好足 食完勁飽🥴🥴
聯發除了滑蛋🍳出名之外

半肥瘦豬肉的肉餅 陣肉香油香已經令人食指大動😏😏
仲要又有鹹蛋又有臘腸 好多料好滿足
份量好足 食完勁飽🥴🥴

2024-04-12 95 瀏覽
九龍城人氣茶餐廳,區內無人不識,近日更推出四款晚市煲仔飯🍲一般店家煮煲仔飯會用生米🍚而這𥚃卻採用熟米,再用大火燒乾其水分🔥所以可以在短時間內煮好煲仔飯⏰窩蛋牛肉煲仔飯,牛肉味道頗香🐮白飯帶點濕軟的感覺,配上香脆飯焦,味道一流😋滑蛋同叉燒絕對係完美組合🙌也是常客發哥發嫂的最愛🥰炒蛋嫩滑帶蛋香,不油膩🍳叉燒大件份量多,肉質鬆化而肉汁豐富😙炒意粉也是港人喜歡吃的鑊氣菜🍝熱辣辣又惹味,色香味俱全🤤用上新鮮本地牛肉🥩加上黑胡椒碎,更加香口🤩
九龍城人氣茶餐廳,區內無人不識,
近日更推出四款晚市煲仔飯🍲
一般店家煮煲仔飯會用生米🍚
而這𥚃卻採用熟米,再用大火燒乾其水分🔥
所以可以在短時間內煮好煲仔飯⏰
窩蛋牛肉煲仔飯,牛肉味道頗香🐮
白飯帶點濕軟的感覺,
配上香脆飯焦,味道一流😋

滑蛋同叉燒絕對係完美組合🙌
也是常客發哥發嫂的最愛🥰
炒蛋嫩滑帶蛋香,不油膩🍳
叉燒大件份量多,肉質鬆化而肉汁豐富😙

炒意粉也是港人喜歡吃的鑊氣菜🍝
熱辣辣又惹味,色香味俱全🤤
用上新鮮本地牛肉🥩
加上黑胡椒碎,更加香口🤩
  • 滑蛋叉燒飯
  • 黑椒牛肉炒意粉
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
2024-04-10 62 瀏覽
聯發茶餐廳今日放工過嚟呢邊食飯 !聽講呢度好出名啲炒旦厚多士,無失望👍🏻炒蛋滑溜,蛋汁香濃,配上脆身牛油厚多士真係一絕👍🏻佢個常餐配個沙嗲牛肉米粉👍🏻牛肉唔錯,非用粉嗱完無口感嗰類!沙嗲可能係自家製,個味道唔係死甜,唔錯👍🏻呢度晚市竟然有煲仔飯🤭試咗豉汁排骨煲仔飯!食煲仔飯識食梗係食飯焦!呢個做到大量飯焦!好香口!脆卜卜食唔停口😋排骨都唔係一般嗰啲排骨,佢無用粉嗱到好淋,而係真材實料的,不錯,可以一試!
2024-04-10 79 瀏覽
一開始諗住只係平平無奇一間茶餐廳 點知食過就發現好有驚喜!!😆✿ 特餐 - 沙嗲牛肉出前一丁+煎雙蛋+凍奶茶 $70 ✿睇相都睇得出佢個沙嗲醬係好濃好濃😍係舊式茶記個種用碟上好少湯既茶餐牛肉片好入味軟淋 出前一丁都花左心思 選用日版一丁 色澤金黃 食落比一般茶記既一丁更彈牙🫢✿ 炭火叉燒蛋飯 $88 ✿叉燒塗上叉燒醬賣相令立立 陣陣炭香味💨肥瘦部位剛剛好 肉汁油份比例好每舊咬落去都好juicy 配上煎蛋 蛋汁同飯同叉燒醬汁撈埋食好送飯😆😆

✿ 特餐 - 沙嗲牛肉出前一丁+煎雙蛋+凍奶茶 $70 ✿

• 炭火叉燒蛋飯
  • 奶茶
  • 炭火叉燒煎蛋飯
2024-04-08 67 瀏覽
呢日同小朋友去世運花園遊樂場玩完,繼續去九龍城嗰邊食嘢,見到呢間茶餐廳,有人排隊,記得之前食過都好食,一於入去食晚餐。北菇滑雞煲仔飯:滑雞肉質鮮嫩多汁,與香菇的香味相互融合,為整道菜帶來豐富的口感。米飯在煲仔中經過炒煮,底部形成了一層酥脆的飯焦,增添了食物的層次感和口感。炭火叉燒蛋飯(熟蛋):叉燒肉質鮮嫩多汁,以炭火燒烤的方式烤製,賦予了肉質獨特的炭燒香氣,增添了口感的層次感。肉的外層經過烤制後呈現出美麗的金黃色澤,使得整道菜色彩誘人。蛋也煎得恰到好處,蛋黃鮮亮,口感滑嫩。搭配蓬鬆的飯粒,每一口都能品味到叉燒肉的香氣和蛋的濃郁。炸餐肉條:炸餐肉條外層香脆,食落啖啖肉,餐肉外層有砂糖響面,配埋蛋黃醬食,非常美味!熱菜蜜:天氣涼涼地,飲杯熱菜蜜,清甜又暖胃。

北菇滑雞煲仔飯:

炭火叉燒蛋飯(熟蛋):

炸餐肉條:

熱菜蜜:
天氣涼涼地,飲杯熱菜蜜,清甜又暖胃。
2024-04-07 73 瀏覽
聯發茶餐廳地址:九龍城候王道2-4號地下1號舖九龍城大排長龍,人氣高企既茶餐廳,最出名係佢既炒滑蛋!真係名乎其實咁滑一滑,唔係講笑!佢既炭火叉燒飯可以話係招牌之作,完全比得上某某連鎖茶餐廳既滑蛋叉燒飯。叉燒做出黎好好味,送飯一流😍😍雖然依個價位可能高過其他茶餐廳,但佢既食物質素完全對得住依個價!!早餐 $48牛油多士炒蛋餐肉餐肉厚厚兩片,份量好足夠,好味!多士幫你搽埋牛油,非常好呀炭火叉燒飯 $98依個叉燒飯先係今日亮點,未試過咁好食既叉燒飯😋😋雖然差不多要成$100,但真係對得住依個價!
地址:九龍城候王道2-4號地下1號舖

早餐 $48
牛油多士
炒蛋
餐肉
餐肉厚厚兩片,份量好足夠,好味!多士幫你搽埋牛油,非常好呀

炭火叉燒飯 $98
2024-04-07 36 瀏覽
聯發茶餐廳地址:九龍城候王道2-4號地下1號舖一試再試!試過之後返唔到轉頭!茶餐廳黎講,試過咁多間,質素最好暫時係依間!所有食物睇相都已經覺得好好味,好想食!!😋😋上次試咗個炭火叉燒飯,今次試埋佢其他飯,揀咗個牛肉飯同埋煲仔飯😍😍😋睇相既份量係好多,牛肉多到成碗飯都係,份量好多!!而且味道極好!!無誇張到,未試過一定要黎試吓!!蔥花玉子牛丼 $98大家睇相已經可以見到牛肉份量真係好多,口感,味道都好好,真係成碗飯,啖啖都食到牛肉,有誠意!!凍檸檬茶 $26冰涼之選!解一解膩,爽到爆既檸檬茶鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108做得非常好,飯既焦香做得剛剛好,唔會太濃,但又保持到飯既焦香,飯焦口感!!好好食😋👍👍油菜1碟 $26穩定發揮,菜有鮮甜,食得出係新鮮,非常好!!
地址:九龍城候王道2-4號地下1號舖

蔥花玉子牛丼 $98

凍檸檬茶 $26
冰涼之選!解一解膩,爽到爆既檸檬茶

鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108

油菜1碟 $26
穩定發揮,菜有鮮甜,食得出係新鮮,非常好!!
2024-04-05 59 瀏覽
今天晚上,我和哥哥到位於九龍城侯王道的聯發茶餐廳吃晚飯。我們點了樱花蝦臘味煲仔飯和乾炒黑椒牛肉意粉,再喝上熱檸檬可樂和熱杏仁霜。茶餐廳裡,燈光昏暗,卻充滿了熱鬧的氣氛。桌上擺滿了各種香氣撲鼻的菜餚,使人垂涎欲滴。樱花蝦臘味煲仔飯香氣四溢,米飯融合了臘味和樱花蝦的鮮美,每一口都帶來滿滿的滿足。乾炒黑椒牛肉意粉則是鍋氣十足,濃郁的黑椒味與嫩滑的牛肉完美搭配,讓人胃口大開。在這樣溫馨的環境中,享受美食的同時,也感受到了家人間的溫暖和愉快。哥哥不時與我分享生活中的趣事,讓我忍俊不禁。我們用餐時談笑風生,歡樂的時光似乎定格在這一刻。晚飯過後,我們一起品嚐了熱杏仁霜,濃郁的杏仁香味讓人回味無窮。這個溫馨的晚上在茶餐廳裡度過,讓我們感受到了家的溫暖與幸福。

2024-04-04 51 瀏覽
呢日去法國醫院探完同事出世嘅BB,就行去九龍城嗰邊搵食。之前去過呢間茶餐廳,都幾好食,今次再入去幫襯。茶餐廳裝修簡潔,乾淨企理。薑蔥油雞扒撈丁:雞肉扒煎得剛剛好,外層酥脆,內部保持着嫩滑的口感,並且帶有薑蔥的香氣。薑蔥的辛香、公仔麵爽口彈牙與雞肉的鮮嫩相輔相成,令人回味無窮。茶餐(牛油餐包、火腿煎雙蛋、叉燒湯意粉):牛油餐包外表金黃酥脆,內裏柔軟鬆散。配上牛油,在餐包融化的熱度下,帶來濃郁奶香的口感。煎雙蛋的蛋白熟透而蛋黃微嫩,配上鮮嫩的火腿片。叉燒肉質鮮嫩,湯底濃郁,意粉口感彈牙。整個組合非常美味。炸餐肉條配蛋黃醬:午餐肉切成條狀,外層炸得金黃酥脆,內裏嫩滑。炸餐肉條的外層帶有一層砂糖,給予它獨特的甜味。配上蛋黃醬,增添了濃郁的口感和風味。凍菜蜜:凍菜蜜清爽、清甜,非常解渴。

薑蔥油雞扒撈丁:

茶餐(牛油餐包、火腿煎雙蛋、叉燒湯意粉):

炸餐肉條配蛋黃醬:

凍菜蜜:
凍菜蜜清爽、清甜,非常解渴。
薑蔥油雞扒撈丁
炸餐肉條配蛋黃醬
薑蔥油雞扒撈丁
炸餐肉條配蛋黃醬
2024-04-03 40 瀏覽
聯發茶餐廳在香港幾出名,連發哥都經常來光顧。今天過來吃晚餐,正好遇到了發哥,看起來他跟老板很熟有說有笑的。香辣櫻花蝦炒公仔麵好多細細粉紅色的櫻花蝦鋪滿在麵條上,看上去好正!吃起來好有蝦香,又爽脆!公仔麵吸收了櫻花蝦的海鮮香氣,再搭配香辣的辣椒油和撒上蔥花,口感豐富、風味獨特!法蘭西多士配雪糕球多士表面烤出一層美麗的焦糖色,兩片多士之間夾住黃油和花生醬,融化成一片濃稠的美味。頂部放一個曲奇餅乾雪糕球,非常誘人,吃一啖香熱的多士,吃一啖冰甜的雪糕,真是享受人間!蔥花玉子牛丼選用優質的牛肉切成薄片,組合成一朵花瓣,中間放一個太陽雞蛋,像一朵向日葵,美觀又好食。牛肉片好有香味,牛肉汁滲入米飯,再加上蔥香,香氣四溢
香辣櫻花蝦炒公仔麵
法蘭西多士配雪糕球
蔥花玉子牛丼

好耐冇食茶餐廳啦呢間起九龍城有相當歷史,受歡迎到要排隊設有常餐、茶餐,亦可單點各式多士意粉/公仔麵/通粉我點咗個茶餐 ($66),男朋友叫咗個特餐 ($68)▶️ 叉燒湯意粉湯底濃郁,鹹中帶有蜜汁甜味意粉質感還好啦叉燒望落靚仔,不過肉質偏硬同韌,肥膏多過瘦肉,唔太好食🤥▶️ 火腿煎雙蛋配牛油餐包煎雙荷包蛋好大隻🍳蛋黃流心呈漿狀蛋白位煎得香脆牛油餐包甜甜地,似嘉頓一包四個嗰隻🍞面頭一片厚牛油🧈食落軟綿綿暖暖地,配蛋黃汁食好夾火腿正正常常,金妹牌味道▶️ 凍奶茶 (+$2)忍唔住叫返杯港式奶茶🧋茶底濃醇苦澀,少甜少冰啱啱好飲完醒神晒▶️ 沙嗲牛肉公仔麵用上日本版公仔麵🍜沙嗲牛肉幾腍,好食過叉燒▶️ 火腿炒雙蛋配牛油餐包炒蛋濕潤幼滑,比一般蛋黃有牛油香味男朋友話炒蛋算係佢招牌 (唔少人叫佢個黃袍叉燒飯,的確好靚仔)-炒蛋煎蛋同牛油餐包好食,不過叉燒意粉麻麻哋杯港式奶茶都好飲嘅上菜速度以茶餐廳嚟講比較慢,等咗15分鐘先上齊服務可以,雖然忙碌但唔馬虎或態度差不過環境狹窄,坐得唔太舒服,要同人搭枱,坐得迫啲侍應們上菜又要好小心,啲碟好淺,好容易倒瀉湯 (啱啱都有倒瀉,好彩我避得快🫣)價錢比一般茶記貴,但份量
好耐冇食茶餐廳啦
呢間起九龍城有相當歷史,受歡迎到要排隊
設有常餐、茶餐,亦可單點各式多士意粉/公仔麵/通粉
我點咗個茶餐 ($66),男朋友叫咗個特餐 ($68)

▶️ 叉燒湯意粉
湯底濃郁,鹹中帶有蜜汁甜味
意粉質感還好啦

叉燒望落靚仔,不過肉質偏硬同韌,肥膏多過瘦肉,唔太好食🤥
叉燒湯意粉

▶️ 火腿煎雙蛋配牛油餐包
煎雙荷包蛋好大隻🍳蛋黃流心呈漿狀
蛋白位煎得香脆
牛油餐包甜甜地,似嘉頓一包四個嗰隻🍞面頭一片厚牛油🧈
食落軟綿綿暖暖地,配蛋黃汁食好夾
火腿正正常常,金妹牌味道
火腿煎雙蛋配牛油餐包

▶️ 凍奶茶 (+$2)
忍唔住叫返杯港式奶茶🧋
茶底濃醇苦澀,少甜少冰啱啱好
飲完醒神晒
凍奶茶

▶️ 沙嗲牛肉公仔麵
用上日本版公仔麵🍜
沙嗲牛肉幾腍,好食過叉燒
沙嗲牛肉公仔麵

▶️ 火腿炒雙蛋配牛油餐包
炒蛋濕潤幼滑,比一般蛋黃
有牛油香味
火腿炒雙蛋配牛油餐包

炒蛋煎蛋同牛油餐包好食,不過叉燒意粉麻麻哋
杯港式奶茶都好飲嘅
上菜速度以茶餐廳嚟講比較慢,等咗15分鐘先上齊

服務可以,雖然忙碌但唔馬虎或態度差
不過環境狹窄,坐得唔太舒服,要同人搭枱,坐得迫啲
價錢比一般茶記貴,但份量好大好飽肚嘅
唔驚邪惡嘅話可以試吓佢個炸午餐肉條同西多士配雪糕😈
火腿煎雙蛋配牛油餐包