好耐冇食茶餐廳啦呢間起九龍城有相當歷史,受歡迎到要排隊設有常餐、茶餐,亦可單點各式多士意粉/公仔麵/通粉我點咗個茶餐 ($66),男朋友叫咗個特餐 ($68)▶️ 叉燒湯意粉湯底濃郁,鹹中帶有蜜汁甜味意粉質感還好啦叉燒望落靚仔,不過肉質偏硬同韌,肥膏多過瘦肉,唔太好食🤥▶️ 火腿煎雙蛋配牛油餐包煎雙荷包蛋好大隻🍳蛋黃流心呈漿狀蛋白位煎得香脆牛油餐包甜甜地,似嘉頓一包四個嗰隻🍞面頭一片厚牛油🧈食落軟綿綿暖暖地,配蛋黃汁食好夾火腿正正常常,金妹牌味道▶️ 凍奶茶 (+$2)忍唔住叫返杯港式奶茶🧋茶底濃醇苦澀,少甜少冰啱啱好飲完醒神晒▶️ 沙嗲牛肉公仔麵用上日本版公仔麵🍜沙嗲牛肉幾腍,好食過叉燒▶️ 火腿炒雙蛋配牛油餐包炒蛋濕潤幼滑,比一般蛋黃有牛油香味男朋友話炒蛋算係佢招牌 (唔少人叫佢個黃袍叉燒飯,的確好靚仔)-炒蛋煎蛋同牛油餐包好食,不過叉燒意粉麻麻哋杯港式奶茶都好飲嘅上菜速度以茶餐廳嚟講比較慢,等咗15分鐘先上齊服務可以,雖然忙碌但唔馬虎或態度差不過環境狹窄,坐得唔太舒服,要同人搭枱,坐得迫啲侍應們上菜又要好小心,啲碟好淺,好容易倒瀉湯 (啱啱都有倒瀉,好彩我避得快🫣)價錢比一般茶記貴,但份量
好耐冇食茶餐廳啦
呢間起九龍城有相當歷史,受歡迎到要排隊
設有常餐、茶餐,亦可單點各式多士意粉/公仔麵/通粉
我點咗個茶餐 ($66),男朋友叫咗個特餐 ($68)

▶️ 叉燒湯意粉
湯底濃郁,鹹中帶有蜜汁甜味
意粉質感還好啦

叉燒望落靚仔,不過肉質偏硬同韌,肥膏多過瘦肉,唔太好食🤥
叉燒湯意粉

▶️ 火腿煎雙蛋配牛油餐包
煎雙荷包蛋好大隻🍳蛋黃流心呈漿狀
蛋白位煎得香脆
牛油餐包甜甜地,似嘉頓一包四個嗰隻🍞面頭一片厚牛油🧈
食落軟綿綿暖暖地,配蛋黃汁食好夾
火腿正正常常,金妹牌味道
火腿煎雙蛋配牛油餐包

▶️ 凍奶茶 (+$2)
忍唔住叫返杯港式奶茶🧋
茶底濃醇苦澀,少甜少冰啱啱好
飲完醒神晒
凍奶茶

▶️ 沙嗲牛肉公仔麵
用上日本版公仔麵🍜
沙嗲牛肉幾腍,好食過叉燒
沙嗲牛肉公仔麵

▶️ 火腿炒雙蛋配牛油餐包
炒蛋濕潤幼滑,比一般蛋黃
有牛油香味
火腿炒雙蛋配牛油餐包

炒蛋煎蛋同牛油餐包好食,不過叉燒意粉麻麻哋
杯港式奶茶都好飲嘅
上菜速度以茶餐廳嚟講比較慢,等咗15分鐘先上齊

服務可以,雖然忙碌但唔馬虎或態度差
不過環境狹窄,坐得唔太舒服,要同人搭枱,坐得迫啲
價錢比一般茶記貴,但份量好大好飽肚嘅
唔驚邪惡嘅話可以試吓佢個炸午餐肉條同西多士配雪糕😈
火腿煎雙蛋配牛油餐包
凍奶茶
火腿炒雙蛋配牛油餐包
  • 炒蛋
  • 牛油甜餐包
2024-04-02 45 瀏覽
好耐無落過去九龍城了!趁住假期時間想去泰國街遊走一下,用盡腳力之前先去補充一下體力,我好掛住「聯發茶餐廳」既炒蛋同奶茶☕️我地去到大約中午12時左右,雖然有條小小的人龍但等候時間唔算好長,約10-15分鐘就可以入座,見到鄰座叫左叉燒蛋飯好靚,搞到人地心思思❤️最後我都係想食返茶餐同特餐,我太想佢個炒蛋了!茶餐$66我的配搭:多士+ 火腿配炒蛋+叉燒湯意+熱奶茶特餐$68他的配搭:多士+火腿配炒蛋+沙爹牛肉麵+凍檸檬茶佢既多士好啱我口味,厚厚的外脆內軟!我喜歡先放上火腿再舖上炒蛋,這是我的個人食法😂「他」喜歡這裡的沙爹牛肉,濃郁既沙爹香味帶少許花生醬,牛肉軟熟無筋,而我則愛叉燒😋佢地招牌係炭火叉燒,好多人都慕名而來!原來現在晚巿有煲仔飯🤭等我搵日夜晚又落黎試下!

茶餐$66
我的配搭:多士+ 火腿配炒蛋+叉燒湯意+熱奶茶

特餐$68
他的配搭:多士+火腿配炒蛋+沙爹牛肉麵+凍檸檬茶

原來現在晚巿有煲仔飯🤭等我搵日夜晚又落黎試下!
2024-03-31 35 瀏覽
路過搵野食 念起呢間野成日都好多人排隊想食好耐 今次下午路過一條友咁就好簡單入左去食點左一個最出名既炭燒叉燒蛋飯 加一杯凍咖啡咁食落好 叉燒當然同普通水準有特別不同既效果不然88蚊呢個價錢唔會咁多人排隊食咖啡就普普咁 好普通野收26蚊咁呢個就預左比人賺好正常食完都滿心歡喜 但過左兩個鐘就來料嘔到柒彩 真係嘔左幾個轉 彩虹都嘔晒出真係幾耐都未試過原來食物中毒係會嘔到個頭插返入屎坑入面嘔幾個轉 讚嘆讚嘆 食物好食 但應該唔太乾淨呢間野應該都令我有排都記得佢
路過搵野食 念起呢間野成日都好多人排隊

炭燒叉燒太陽蛋飯
2024-03-29
  • 炭火叉燒蛋飯
2024-03-30 104 瀏覽
聯發茶餐廳最出名既一定係佢哋滑蛋!同埋聽聞發哥都會黎食🤫有冇機會撞到發哥呢🤭   1️⃣ 炭火叉燒飯($98) 個滑蛋好靚😍顏色係偏橙黃,食落好香蛋味。面頭既叉燒帶蜜香,配埋滑蛋正!  2⃣️滑蛋蔥花叉燒飯($78) 都係滑蛋同叉燒既組合😂但係呢款就係滑蛋同叉燒加埋蔥花、洋蔥炒埋一齊既。反而覺得呢款好食過炭火果款。呢款個蛋感覺更加濕潤同埋嫩滑,而且多啲配料又感覺滿足啲。淋上佢地既甜䜴油更加好食😋  3⃣️ 炸餐肉條配蛋黃醬($32) 幾特別,個樣好似薯條咁。第一次食炸餐肉條,仲要係間咁傳統既茶餐廳到食。餐肉條鹹鹹地,面頭灑上啲糖,甜甜鹹鹹幾過癮,仲有蛋黃醬點。   4️⃣法蘭西多($34) 茶餐廳一定要叫西多士啦😀西多士好厚,入面搽左層花生醬,花生醬係帶粗粒花生既果款,面頭仲有塊牛油,慢慢溶下溶下,再淋埋糖漿,唔會有人唔鍾意食啦🤤  5️⃣凍奶茶(+$2) 果然係老字號茶餐廳,茶濃,係我鐘意既港式奶茶!
 1️⃣ 炭火叉燒飯($98)
炭火叉燒飯

2⃣️滑蛋蔥花叉燒飯($78)
滑蛋蔥花叉燒飯
3⃣️ 炸餐肉條配蛋黃醬($32)
炸餐肉條配蛋黃醬
 4️⃣法蘭西多($34)
法蘭西多
5️⃣凍奶茶(+$2)
果然係老字號茶餐廳,茶濃,係我鐘意既港式奶茶!
炸餐肉條配蛋黃醬
法蘭西多
行開九龍城,我都食過好幾次聯發茶餐廳,佢係令到我回頭再食幾次,除左炒蛋出名,呢度既叉燒都很不錯的,包括味道口感都係我鐘意的😀員工服務快手又有禮貌,快手就好多都係,但呢度既員工都好有禮貌,對客人態度好好我叫左滑蛋叉燒飯,滑蛋好食就不在話下,叉燒都好好食好正,所以再食呢度既叉燒滑蛋,實在係愛上了,仲有洋蔥一齊炒,更加香同好食,份量十分足夠而且賣相都吸引朋友食特餐,沙嗲牛肉湯意粉配太陽雙蛋同牛油多士,佢話份量同樣好足,味道都唔錯好好食,牛肉唔會過硬,太陽雙蛋入口都唔錯而且煎得好高質!同埋佢好鐘意食多士,覺得呢度既多士值99分飲品我地有杏仁霜同奶茶,亦不過不失,我同朋友都幾度回訪了,除左食物吸引我地當然員工態度都好重要,佢地好快手又有禮貌既態度都留到好多回頭客

牛油多士煎太陽雙蛋

特餐-沙嗲牛肉湯意粉
滑蛋叉燒飯
杏仁霜&奶茶
2024-03-27 65 瀏覽
今日去九龍城買嘢就經過呢度,聽聞呢度嘅滑蛋係好正, 所以我哋就叫咗滑蛋配搭嘅飯🤤✨炭燒叉燒滑蛋飯🐽同埋漩渦蛋包西炒飯🍳👍🏻份量好多一個女仔都未必可能食得晒😂見到佢有🍦☕️雪糕咖啡本身諗住叫因為實在太飽啦留返下次先啦👍🏻✨

炭燒叉燒滑蛋飯🐽同埋漩渦蛋包西炒飯🍳👍🏻
份量好多一個女仔都未必可能食得晒😂

2024-03-26 52 瀏覽
舊式茶餐廳係香港越黎越少,早幾日一家人經過九龍城,就諗起朋友向我介紹嘅-聯發茶餐廳一於試下個煲仔飯先😋😋😋🔹️窩蛋牛肉煲仔飯一打開蓋熱辣辣香味十足🔥🔥,俾眼前新鮮牛肉窩蛋吸引,加埋餐廳自家製豉油就更加美味。重點!煲仔飯精髓:成個底都有飯蕉架😍😍🔹️茶餐-叉燒通粉跟牛油餐包,火腿煎雙蛋通粉配自製湯底叉燒較瘦,不過唔會鞋餐包微熱軟熟👍🏻🔹️炸餐肉條配蛋黃醬將午餐肉切條炸,每一條都蛋黃醬,再灑上糖
一於試下個煲仔飯先😋😋😋

🔹️窩蛋牛肉煲仔飯
重點!煲仔飯精髓:成個底都有飯蕉架😍😍

🔹️茶餐-叉燒通粉跟牛油餐包,火腿煎雙蛋
通粉配自製湯底
叉燒較瘦,不過唔會鞋
餐包微熱軟熟👍🏻

🔹️炸餐肉條配蛋黃醬
將午餐肉切條炸,每一條都蛋黃醬,再灑上糖
2024-03-23
2024-03-26 33 瀏覽
今次係我第二次食聯發茶餐廳😍不過今次我唔係主打食炒蛋~同朋友都係食煲仔飯問d staff,原來一年四季都有煲仔飯食岩哂一年四季都你會想食煲仔飯既人🤩尤其係冬天,食煲仔飯係最正😋鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108厚厚嘅肉餅,加埋臘腸嘅香味再有半隻鹹蛋😍真係超級惹味送飯係一流,食落去每一啖都有飯焦脆卜卜,加埋啲煲仔飯豉油,好好食😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108櫻花蝦同臘味都係滿滿~份量完全唔會手軟,又係送飯一流食落去每一啖又係有飯焦😍不得不讚佢哋整個煲仔飯,整得好好朋友第一次食都大讚佢哋啲煲仔飯😋 炸餐肉條 $32炸餐肉炸得好香脆,有蛋黃醬點又係食過返尋味系列之一🤩同埋邪惡小食之一🤣正呀好食指數(5星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍餐廳名稱: 聯發茶餐廳 九龍城侯王道2-4號地下1號舖

今次係我第二次食聯發茶餐廳😍
不過今次我唔係主打食炒蛋~
同朋友都係食煲仔飯
問d staff,原來一年四季都有煲仔飯食
岩哂一年四季都你會想食煲仔飯既人🤩
尤其係冬天,食煲仔飯係最正

😋鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108
厚厚嘅肉餅,加埋臘腸嘅香味
再有半隻鹹蛋😍真係超級惹味
送飯係一流,食落去每一啖都有飯焦
脆卜卜,加埋啲煲仔飯豉油,好好食

😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108
櫻花蝦同臘味都係滿滿~
份量完全唔會手軟,又係送飯一流
食落去每一啖又係有飯焦😍
不得不讚佢哋整個煲仔飯,整得好好
朋友第一次食都大讚佢哋啲煲仔飯

😋 炸餐肉條 $32
炸餐肉炸得好香脆,有蛋黃醬點
又係食過返尋味系列之一🤩
同埋邪惡小食之一🤣正呀

好食指數(5星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍餐廳名稱: 聯發茶餐廳
九龍城侯王道2-4號地下1號舖
2024-03-26 38 瀏覽
📍九龍城 聯發茶餐廳今次係二訪呢一間位於九龍城嘅聯發茶餐廳,因為上次食完覺得真係好出色,好有傳統港式茶餐廳嘅風味之餘又有特色。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و滑蛋蔥花叉燒飯餐:呢個滑蛋蔥花叉燒飯餐真係好正,滑蛋炒得好滑順,叉燒肉質鮮嫩多汁,配上香氣四溢嘅蔥花,味道更加豐富。飯粒飽滿,口感恰到好處。雞蛋火腿三文治(烘底):三文治烘底嘅烤香味超正,雞蛋煎得剛剛好,保持住咁啱嘅蛋黃流心口感,火腿肉質鮮嫩多汁。每一口都帶來滿滿嘅滿足感😋。法蘭西配曲奇雪糕一球:呢個法蘭西配曲奇雪糕係超經典。曲奇餅乾酥脆香甜,配上曲奇雪糕,味道絕配。雪糕口感滑順,給人一種幸福感。鮮榨檸汁:呢杯鮮榨檸汁真係非常清新。檸汁酸甜適中,帶有豐富嘅檸檬香氣,喝落去令人感到提神。汁液清澈透亮,口感爽口,好解渴。係一個絕佳嘅飲品選擇,特別係呢幾日天氣炎熱。
📍九龍城 聯發茶餐廳

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
滑蛋蔥花叉燒飯餐:

雞蛋火腿三文治(烘底):

法蘭西配曲奇雪糕一球:

鮮榨檸汁:
  • 西多士
2024-03-23 46 瀏覽
上年11月中嘅星期日,同阿爸阿媽食晚飯,又係在九龍城唔知食乜好,唔想食泰國菜,西餐,所以選擇咗有煲仔飯食嘅聯發,依家好少茶記有買煲仔飯,因為即整要最少2 0分鐘,呢間餐廳剛開時,好多人冒着佢嘅老細同澳洲牛奶公司嘅關係嚟食佢哋嘅抄蛋,之前食過抄蛋其實冇乜特別,係價錢貴啲嘅常餐。今日我哋叫咗個奄列,本身係叫咗牛肉奄列,不過上錯咗火腿奄列,我唔醒起就照食咗,好大份,不過要5 0蚊,份量就正常啦,冇乜蛋汁,不過不失。我哋仲叫咗個西多士,熱辣辣炸好,正。煲仔飯就過份啦,叫咗窩蛋牛肉加潤腸,餐廳竟然上咗鹹蛋肉餅,完全上錯,好彩即時發現,唔係老豆冇留意阿媽叫咗乜嘢就食咗㗎啦。個飯好濕,牛肉竟然上肉碎,呢個煲仔飯差唔多一百蚊。真係冇下次架喇,都係食抄蛋有保證。
2024-03-21 42 瀏覽
收銀啊姐態度差,問非所答,三催四請先肯落單埋單又係,三催四請先肯黎收錢食物質素可接受,但侍應態度同趕客冇分別可能習慣咗電子消費,只收現金又唔寫清楚唔會有下次大家黎得真係要考慮下受得氣先好入去食澳牛侍應真係比依間餐廳好好多
收銀啊姐態度差,問非所答,三催四請先肯落單
埋單又係,三催四請先肯黎收錢
食物質素可接受,但侍應態度同趕客冇分別

可能習慣咗電子消費,只收現金又唔寫清楚
唔會有下次
大家黎得真係要考慮下受得氣先好入去食

澳牛侍應真係比依間餐廳好好多

2024-03-12 147 瀏覽
喺九龍城行過見到呢間茶餐廳夜晚都竟然滿座,而且價錢又相宜,所以決定嚟呢度解決晚餐~燒味入邊最鍾意食嘅就係叉燒,所以嗌盡晒呢度有嘅叉燒菜式比較一下😆炭火叉燒飯($88)貴為呢到最出名嘅炭火叉燒飯,餐牌背景有大大個皇帝坐喺度,就可想而知佢同其他叉燒係唔同。呢款叉燒特別厚切,而且半肥瘦,再用炭火燒過。所以除咗燶邊之外,仲會有微微嘅炭火香。再配上特級厚嘅炒蛋,推薦呢款。叉燒滑蛋飯($78)滑嫩嘅蛋配上鮮嫩多汁嘅叉燒,視覺上已經夠晒誘人。呢款嘅炒蛋係配上咗洋蔥同埋香蔥,再加上叉燒傳統嘅調味,食嘅每一啖都帶來甜蜜的滋味。常餐($68)嚟到茶餐廳點都要點個常餐食下,最經典嘅茶餐叉燒比較薄,但係通粉湯底好香濃。再配上餐包同埋流心嘅煎蛋,又多款式又可以DIY。

炭火叉燒飯($88)

叉燒滑蛋飯($78)

常餐($68)

2024-03-11 111 瀏覽
聯發茶餐廳再次光臨聯發茶餐廳,追尋香港地道茶餐廳味道,餐廳位於九龍城侯王道2至4號地下,餐廳紥根於九龍城歷史悠久,裝修帶有懷舊風格,環境光猛,乾淨衛生,餐廳主打叉燒炒蛋和各種特色外脆內軟的牛油多士,設有早餐,茶餐,常餐和特餐,供客人選擇,餐龐經常爆滿,服務員招呼仍有禮。乾炒黑椒牛肉意粉$70廚師炒牛肉意粉有鑊氣,配有洋蔥絲和很多葱粒,牛肉有牛味唔會韌,不膩,每条意粉都沾滿黑椒酱油味,非常惹味。叉燒雞扒飯$68雞扒煎到金黃色,雞皮有焦香,雞肉入口鬆化嫩滑,叉燒肥瘦適中,叉燒份量都不少,配有很多葱油,食落好滿足。花生醬多士$22多士上桌仲好熱,厚身,鋪滿香濃的粗粒花生醬,好有口感,餐飲有新鮮的熱檸水和香濃熱咖啡。
聯發茶餐廳

乾炒黑椒牛肉意粉$70

叉燒雞扒飯$68

花生醬多士$22

2024-03-09 106 瀏覽
來左九龍城福佬村這頭,打算吃最近有報道過的高質熱門茶記-聯發茶餐廳。看到墻上的食物圖片令人垂涎欲滴,個個都想吃,點左以下幾個餐。炭火叉燒太陽蛋飯真是想不到甘大份,大大塊叉燒堆得整碗都滿了,再加上一個超新鮮的太陽蛋。叉燒是優質豬肉經過炭火烤製,每一塊叉燒都散發出濃郁的炭火香氣,同時鮮嫩多汁。切開太陽蛋時,蛋黃慢慢流出,與叉燒肉汁和飯粒交織在一起,好有口感。黑椒牛肉意粉 同樣是好大份,夠嗮足料!好多塊牛肉帶有黑椒微辣的風味。意粉吸收了牛肉香和黑椒醬汁的風味,兼具軟嫩彈牙口感。牛油多士炒蛋多士煎得酥脆,充滿牛油的香味,與炒蛋的柔軟滑嫩完美融合。
炭火叉燒太陽蛋飯

黑椒牛肉意粉

牛油多士炒蛋
多士煎得酥脆,充滿牛油的香味,與炒蛋的柔軟滑嫩完美融合。

2024-03-02 133 瀏覽
其實幫襯過好幾次 一直都係覺得普普通通貪在夠近但今次嘅$98炭火叉燒飯真係好失望叉燒無炭火燒過咁款 一啲都無燶邊 勁普通 似係趕時間出餐啲friend但張相又有哂燶邊咁咁樣我叫另外一個$78滑蛋叉燒飯唔好🤣仲可以慳返$20 明明之前食過唔係咁叫待應過黎問佢佢回應我 一舊叉燒唔係全條都有燶邊依舊比起$78果碟又多啲叉燒 呢樣果樣又話我要燶邊點解落單時唔要求我真係好無奈 已經無要求換過去只係同你反映返 燶邊都要講?下次凍飲洗唔洗叫加冰??你叫得炭火叉燒我真係無expect過啲叉燒燒完都無火喉咁款一啲都唔值$98同場加映窩蛋臘腸臘味煲仔飯 一上枱已經變咗熟蛋🤣🤣成舊水一個 真係你食埋我果份👍🏻
其實幫襯過好幾次

依舊比起$78果碟又多啲叉燒 呢樣果樣
又話我要燶邊點解落單時唔要求
我真係好無奈 已經無要求換過去
只係同你反映返

燶邊都要講?下次凍飲洗唔洗叫加冰??
你叫得炭火叉燒
我真係無expect過啲叉燒