2023-09-24 89 瀏覽
朋友剛搬到元朗,在它家對面的富達廣場內有一間東北菜館十分有人氣,「老掌櫃東北菜館」,裝修中國風,場地光鮮,環境舒式闊落,餐桌大張可放滿一桌菜式!餐牌選擇非常之多,主打真正東北原味菜式,小炒,涼拌小食,豬牛羊河鮮及甜品等,選擇十分豐富!小雞燉蘑菇-份量多材料十足,雞肉肥瘦適中,很大件,咬下時很嫩富肉汁,口感軟腍,菇類自帶鮮甜,馬上加點了個白飯,將燉湯淋到白飯,可吃幾碗!椒鹽小黃魚-原條黃花魚炸得色澤金黃,香脆可口,有兩大件,椒鹽帶點微辣,很惹味,它不會過油,保留了肉汁在入面,皮香肉嫩滑,魚鮮味出奇地突出。清炒萵荀-份量大碟,炒得爽脆鮮甜,保持鮮嫩翠綠,重點是幼嫩少油。高力豆沙-有兩大粒,輕炸後變得大大個的彈牙蛋白外滿佈白沙糖,包住滿滿豆沙,紅豆甜味剛好,推介!整體來說這餐廳性價比十足,食物質素水準很好,環境又不錯,豐富的菜式選擇,員工服務友善,定必回頭再次品嚐。

• 小雞燉蘑菇
  • 椒鹽小黃魚
  • 高力豆沙
2023-09-23 60 瀏覽
💡北京填鴨(半隻)🔖好大碟,啖啖肉,跟12塊餑餑皮,份量好夠,唔洗就住就住食,配料都好多,唔會食到最後唔夠夾埋一齊食。💡苦盡甘來(黃金涼瓜)🔖鹹蛋黃好足料,上枱時候熱辣辣,好新鮮,涼瓜唔苦,有點甘香,同鹹蛋好襯👍🏻💡麻辣海蜇頭🔖夠麻夠辣,略為多油,海蜇頭同青瓜都好入味。🩵店員好貼心,知道小編覺得凍,主動話可以熄左頭頂部冷氣(5🌟為滿分)環境:🌟🌟🌟🌟🌟打卡:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟🌟再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
💡北京填鴨(半隻)

💡苦盡甘來(黃金涼瓜)

💡麻辣海蜇頭
🔖夠麻夠辣,略為多油,海蜇頭同青瓜都好入味。

🩵店員好貼心,知道小編覺得凍,主動話可以熄左頭頂部冷氣

(5🌟為滿分)
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
打卡:🌟🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-09-17 90 瀏覽
呢間餐廳晚市時間好熱鬧好岩一家人一齊去食物高質,重點食物CP值好高✨✨樣樣食物份量都好多食到要打包番屋企😂🤣😂🧡北京填鴨(半隻) 🐤鴨份量好多,皮好薄俾既配料好多,好充足🧡糖醋里脊外面醬汁酸酸甜甜好開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)外皮仲會脆口,每一舊都細細舊肉仲要有好多舊,好抵食~~🧡四川擔擔麵小麻,但吾辣🌶️平時食米線小辣既我都食到佢既麻係點到即止吾會維持一段時間,幾好👍🏻👍🏻🧡紅油抄手(10隻)四十幾蚊就有十粒😨粒粒都皮薄餡靚,入邊既肉味道濃厚加埋紅油少少既辣味,更加可口~~🧡拔絲蘋果🍎呢個菜式超特別🤩第一次遇到蘋果一嚟到要即刻浸水,送上時熱辣辣夾起蘋果時會拉起絲🤓🤓浸完水,外皮會好香脆包住蘋果,作為甜品一流🍧
呢間餐廳晚市時間好熱鬧
好岩一家人一齊去
食物高質,重點食物CP值好高✨✨
樣樣食物份量都好多
食到要打包番屋企😂🤣😂

🧡北京填鴨(半隻) 🐤
鴨份量好多,皮好薄
俾既配料好多,好充足

🧡糖醋里脊
外面醬汁酸酸甜甜好開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
外皮仲會脆口,每一舊都細細舊
肉仲要有好多舊,好抵食~~

🧡四川擔擔麵
小麻,但吾辣🌶️
平時食米線小辣既我都食到
佢既麻係點到即止
吾會維持一段時間,幾好👍🏻👍🏻

🧡紅油抄手(10隻)
四十幾蚊就有十粒😨
粒粒都皮薄餡靚,入邊既肉味道濃厚
加埋紅油少少既辣味,更加可口~~

🧡拔絲蘋果🍎
呢個菜式超特別🤩第一次遇到
蘋果一嚟到要即刻浸水,送上時熱辣辣
夾起蘋果時會拉起絲🤓🤓
浸完水,外皮會好香脆
包住蘋果,作為甜品一流🍧
2023-09-13
2023-09-14 66 瀏覽
心思思想吃片皮鴨😛跟家人來到元朗這家東北菜館吃晚飯🍲 見他們菜式不貴,人氣很高😂餐廳頗大間,但很快已經滿座😳驟眼看每枱都有點片皮鴨🥢如果想吃多一點不同菜式,3-4人半隻鴨都十分足夠。填鴨擺盤很精美,餐廳也沒有將貨就價。外皮酥脆爽口,鴨肉味很香,包上甜麵醬、葱絲香青瓜絲,相當滿足!豬肘花拍黃瓜是一道涼菜🥒豬手做得很入味,肉質軟腍,配上酸酸甜甜,帶點蒜味的調味,十分好吃。另外也點了糖醋里脊和魚香茄子🍆2道菜的性價比同樣很高。都是偏重口味的中菜,一定要配上白飯吃!🍚🤰🏻東北酸菜餃相對一般🥟😂有好幾隻的外皮都爛了,而且酸菜味很淡,有點像普通的豬肉餃子🙊北京填鴨半隻 $168豬肘花拍黃瓜 $64糖醋里脊 $88魚香茄子 $76東北酸菜餃 $48凍豆漿 $10

豬肘花拍黃瓜是一道涼菜🥒

魚香茄子 $76
東北酸菜餃 $48
凍豆漿 $10
2023-09-13 59 瀏覽
今次係為咗個填鴨而嚟呢度,本身用QR Code落單,點知見到填鴨售罄。好彩問下店員,原來呢道菜要人手落,爭d錯過🤣🥟肉三鮮 (10隻$50)蒸餃內有肉汁😍餡料都算多🐮孜然大蔥牛肉 ($86)孜然味重同幾香,成碟都係大蔥但牛肉份量都唔少而且好咬。🦆北京填鴨 (半隻$168)鴨皮幾香但唔算好肥,鴨肉都算多,而餅皮就係乾身啲嗰種但就易d分開,雖然只係半隻,但已經好飽。高力豆沙 ($26)幾大舊又熱辣辣,個皮煙煙靱靱配埋豆沙餡都ok☺️

🥟肉三鮮 (10隻$50)
蒸餃內有肉汁😍餡料都算多

🐮孜然大蔥牛肉 ($86)
孜然味重同幾香,成碟都係大蔥但牛肉份量都唔少而且好咬。

🦆北京填鴨 (半隻$168)

高力豆沙 ($26)
幾大舊又熱辣辣,個皮煙煙靱靱配埋豆沙餡都ok☺️
2023-09-12
  • 高力豆沙
  • 北京填鴨
📞好彩先訂座,去到餐廳很大,但都坐無虛席。店家招呼很好,很有禮貌。老闆同我講呢度啲師傅個個都係東北人,食到真正東北原味。🥟素三鮮 (10隻)$48想健康啲食下素餃,有白菜仔、甘筍、木耳、冬菇,好豐富既餡料,粒粒都飽滿多汁!好有口感!🐓雞絲粉皮 $68份量超多!成座小山丘咁!麻醬好夠,帶酸甜,伴以爽脆青瓜絲,幼嫩雞絲和軟滑粉皮,夏天好開胃!筆者食完呢碟已經好飽啦!🍎拔絲蘋果 $78真拔絲!真拔絲!由於我係第一次食,店員上菜時同時拎埋個大碗水黎,原來係要拔絲!拉高d糖絲再成舊浸落d水度!再拎返上黎,呢個動作要快!咁就防止d糖凝固!糖入面係蘋果,但出奇地唔酸,唔似平時食開既蘋果。🍝麻醬冷麵$66買埋外賣🥡返去比老公食,用多料!好多肉絲,青瓜絲,蘿蔔絲,下底係冷麵,不過唔建議外賣,因為時間耐左索左d麻醬,個麵會有啲杰,但味道好食!現場食發揮更好!🥚涼伴皮蛋$48(可分辣)怕辣如命的老公都試下點辣汁食下,第一啖唔辣,但辣味後來居上!唔怪之得店主強推辣椒油!真係好過癮!夾埋皮蛋食好正!皮蛋仲係起沙架!😋✅呢間老掌櫃已經列入我「元朗翻頭食」餐廳之一,下次再去試下片皮鴨🦆先!📍元朗西菁街23號富達廣場

🥟素三鮮 (10隻)$48
素三鮮餃子

🐓雞絲粉皮 $68
雞絲粉皮

🍎拔絲蘋果 $78
拔絲蘋果

🍝麻醬冷麵$66

🥚涼伴皮蛋$48(可分辣)
涼伴麻辣皮蛋

📍元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
(只收現金💰)
素三鮮餃子
雞絲粉皮
拔絲蘋果
涼伴麻辣皮蛋
2023-09-07 66 瀏覽
🔸北京填鴨(半隻)半隻份量一d都唔欺場,而且擺盤好有心機,我地平均要2塊肉包一塊膜皮,青瓜同大蔥可以refill好抵讚👍🏻🔸桂花酒釀丸子好香桂花味,而且酒釀唔係酸架,丸子軟軟糯糯🔸排骨擔擔麵排骨略嫌細塊咗少少,但都炸得好香脆,擔擔面有香濃嘅花生味仲有少少辣,麵質順喉🔸麻辣豬肘花拍黃瓜豬肘同青瓜比例差唔多,豬肘軟淋而且充滿膠質感,青瓜爽口清甜,麻辣唔會嗆喉餐廳收茶位5蚊個,但唔收加一👍🏻職員主動而且好勤快,半隻片皮鴨因為冇得QR code落單,所以都會主動問

🔸北京填鴨(半隻)

🔸桂花酒釀丸子
好香桂花味,而且酒釀唔係酸架,丸子軟軟糯糯

🔸排骨擔擔麵

🔸麻辣豬肘花拍黃瓜

• 桂花酒釀丸子
2023-09-06 74 瀏覽
📍 老掌櫃東北菜館(富達廣場)今日食川菜set lunch 🤲🏻套餐黎講,都算平。以小菜形式岀餐,同朋友食,大家可以叫不同款式,一齊分享。餐廳環境,幾乾淨,牆上貼紙都以{老掌櫃}為主,好有feel🙆🏻‍♀️🔸 酸辣土豆絲士豆絲都不算酸辣,簡簡單單涼拌,冇咩鑊氣,好有家的感覺😮‍💨🔸雞絲粉皮用手撕雞既方法做雞絲,個醬汁花生味好濃好香好杰,粉皮都好薄好滑,不愧係低卡小食。 🔸口水雞雞肉軟嫩,雞皮很有彈性,濃郁的麻醬加入了碎花生粒增添口感,香氣也更有層次,整體雖然調味重但不會膩~🔸香椿拌豆腐豆腐切成粒,鹹度得宜,用黎撈飯,好正👍
📍 老掌櫃東北菜館(富達廣場)
今日食川菜set lunch 🤲🏻套餐黎講,都算平。
以小菜形式岀餐,同朋友食,大家可以叫不同款式,一齊分享。

🔸 酸辣土豆絲

🔸雞絲粉皮

🔸口水雞

🔸香椿拌豆腐
豆腐切成粒,鹹度得宜,用黎撈飯,好正👍

老掌櫃算係香港數一數二嘅東北菜,價錢唔貴份量十足,好適合幾個朋友一起食,可以試嘅嘢都會多d🤣今次兩個人食叫左半隻片皮鴨,一個麻辣涼拌海蜇青瓜,一個拔絲蘋果食完一半片皮鴨都已經好飽,同埋三樣都超推薦~.片皮鴨我覺得比香港好多貴價連鎖都好食好多!鴨肉軟熟唔會鞋,鴨皮酥香but唔覺油膩👍🏻重點係唔會有鴨騷味!!🥹.食完片皮鴨唔夠喉又叫左個麻辣涼拌海蜇青瓜,好refreshing不過唔太食得辣嘅人會覺得幾辣下🌶️.🍎拔絲蘋果係香港真係好少有,老掌櫃都做得幾地道~食果陣職員教要係熱果陣要快手擺曬落水先,如果唔係凍左就會痴到分無開😯

黎過幾次都因為片皮鴨而黎今次再黎食就想試下食其他菜式 難得夜晚有免收加一既東北菜館 🥹🌟螞蟻上樹 💰$76主打菜式堆山咁高、些少微辣同酸都好開胃 🌟農家小炒肉 💰$86炒出黎有鑊氣味、豬肉片得夠薄同埋爆香左好食🌟宮保蝦仁 💰$86辣味唔算太突出,鹹酸味偏出不過蝦仁食落係爽口彈牙 🌟紅燒肉燉粉絲條 💰86紅燒肉肥膏都多、肉質唔乾柴同埋好入味粉絲份量都多同時易咬斷 🌟酥炸小黃魚 💰$88外皮煎得好香脆、肉質滑嫩 👍🏻🌟拔絲蘋果 💰$78無想像中咁拉糖絲因為糖衣硬左,不過都有些小效果食之前先浸一下水咁樣唔會覺得太痴牙同甜 🌟高力豆沙 💰$13要點兩個起跳面頭砂糖唔算多不過都仲係有d甜好在紅豆🫘餡唔膩推介指數:🐻🐻🐻/3粒老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)📍地址:元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖☎️ 電話:23802668#香港美食 #新界美食 #元朗美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #中菜 #東北菜#京川滬 #片皮鴨#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hksty
黎過幾次都因為片皮鴨而黎
今次再黎食就想試下食其他菜式
難得夜晚有免收加一既東北菜館 🥹

🌟螞蟻上樹 💰$76
主打菜式堆山咁高、些少微辣同酸都好開胃

🌟農家小炒肉 💰$86
炒出黎有鑊氣味、豬肉片得夠薄同埋爆香左好食

🌟宮保蝦仁 💰$86
辣味唔算太突出,鹹酸味偏出
不過蝦仁食落係爽口彈牙

🌟紅燒肉燉粉絲條 💰86
紅燒肉肥膏都多、肉質唔乾柴同埋好入味
粉絲份量都多同時易咬斷

🌟酥炸小黃魚 💰$88
外皮煎得好香脆、肉質滑嫩 👍🏻

🌟拔絲蘋果 💰$78
無想像中咁拉糖絲因為糖衣硬左,不過都有些小效果
食之前先浸一下水咁樣唔會覺得太痴牙同甜

🌟高力豆沙 💰$13
要點兩個起跳
面頭砂糖唔算多不過都仲係有d甜
好在紅豆🫘餡唔膩

推介指數:🐻🐻🐻/3粒

老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)

📍地址:元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
☎️ 電話:23802668

#香港美食 #新界美食 #元朗美食 #啤啤遊食團
#假日好去處 #港人推介美食 #中菜 #東北菜
#京川滬 #片皮鴨#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #sliced #duck
#bearbeareat
#bearbeareat元朗
2023-08-25 88 瀏覽
餐廳地方夠大,晚飯時間都幾多人,但係坐得幾舒適😍酸菜魚(龍利柳)($118)唔算太辣,勝在酸菜夠惹味,魚係龍脷柳,所以食落啖啖肉,魚塊夠大,老人家同小朋友都好啱食👍🏻,薯粉份量都有好多~秘製牛犇麵($52)牛肉煮得夠稔,份量好多,肥瘦適中,湯底唔會過咸,麵條值得一讚,夠彈牙👍🏻糖醋里脊($88)里脊肉食落唔乾,肉預先醃過後再拎去炸,剛剛炸起食落熱辣辣,好酥脆😋加埋酸酸甜甜嘅糖醋好開胃🤤🤤桂花酒釀丸子($18)桂花味好濃郁,不過略嫌甜咗少少,丸子唔錯幾粉糯,間唔時食吓都幾好~酸梅汁($10) 豆漿($10)飲品正常水準,唔太甜,好解渴👍🏻
餐廳地方夠大,晚飯時間都幾多人,但係坐得幾舒適😍

酸菜魚(龍利柳)($118)
酸菜魚(龍利柳)

秘製牛犇麵($52)
秘製牛犇麵

糖醋里脊($88)
糖醋里脊
糖醋里脊

桂花酒釀丸子($18)
桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子

酸梅汁($10) 豆漿($10)
飲品正常水準,唔太甜,好解渴👍🏻
2023-08-24 53 瀏覽
好耐冇食過中菜,近近地嚟呢間試吓,入到去店員推介片皮鴨,因為我哋得兩個人,所以就叫咗半隻,但係你都其實背脊都好夠兩個人食,份量都幾多,片皮鴨皮脆肉嫩,再包埋刈包皮,乳豬醬,青瓜同大蔥,一啖放入口,口感勁多層次,味道唔錯👍🏻👍🏻另外我哋仲叫咗一個脆椒香雞,原來佢係類似炸雞嘅一款,紅椒同青椒再加少少花生粒爆香d雞肉,入口有少少辣,但係唔會太勁,雞肉多汁好滑,但係外邊脆卜卜,非常惹味😊都推介呢度嘅豆漿,入口幾滑,好香濃豆味

都推介呢度嘅豆漿,入口幾滑,好香濃豆味

2023-08-09
2023-08-24 930 瀏覽
# #元朗 @laozhangguihk母親大人, 生日快樂! 媽媽一直想試這家菜館, 奈何沒有訂位是根本不可能食到, 人龍也太長了…趁著母親中人生日, 早早預訂位置和媽媽慶祝一下! 全都由媽媽選她喜歡的菜! 🥟肉三鮮餃子 $50/10隻 ~ 豬肉、韭菜、蝦仁餃子!$50 足有10大隻, 隻隻餡料飽滿, 蝦仁新鮮爽口彈牙, 外皮煙靭又滑, 超讚! 醉雞 $78 ~ 濃濃的酒香, 沒有嗆喉感! 雞肉很嫩滑, 全是雞腿呢! 🍜秘製牛犇麵 $52 ~ 湯底香濃, 麵質爽口彈牙, 有牛腩、牛筋! 牛腩很腍, 牛筋超級軟滑, 滿滿骨膠原! 🦆北京填鴨 $168/半隻 ~ 跟12塊皮, 還有青瓜及大蔥絲, 是幾乎每一枱也會點的菜! 皮超級香脆, 肉質沒有羶味, 份量很多, 醬料甜甜的, 皮很薄, 上枱時熱辣辣的, 必點! 高力豆沙 $26/2個 ~ 2個起叫! 還可選即起 / 叫起, 很貼心! 即叫即製很鬆軟, 豆沙下得很大方, 甜甜的結束完美的一餐生日飯!
# #元朗 @laozhangguihk

• 肉三鮮餃子
2023-08-22 40 瀏覽
平日想簡簡單單食片皮鴨🦆🦆🦆不需要到大酒樓、城中鴨子、沙田18🤑呢啲比較貴嘅地方🤑🤑🤑呢度可以簡簡單單食一餐🤤呢間老掌櫃 位於 元朗嘅比較偏遠位遠離港鐵朗屏站🫣🫣🫣要過嚟真係要再轉輕鐵但! 🤩份量足 質素 Ok既片皮鴨!🦆片皮鴨 入面嘅嬤嬤、青瓜、鴨皮呢度嘅質素都做得可以😌而且仲有好多北京著名食品😍😍😍例如螞蟻上樹(即係肉末炒粉絲)其他嘅小炒都做得唔錯!😚😚😚歡迎一戰!
平日想簡簡單單食片皮鴨🦆🦆🦆
遠離港鐵朗屏站🫣🫣🫣
要過嚟真係要再轉輕鐵
但! 🤩
份量足 質素 Ok既片皮鴨!🦆
片皮鴨 入面嘅嬤嬤、青瓜、鴨皮
呢度嘅質素都做得可以😌
而且仲有好多北京著名食品😍😍😍
例如螞蟻上樹(即係肉末炒粉絲)
其他嘅小炒都做得唔錯!😚😚😚
歡迎一戰!
 片皮鴨
 片皮鴨
在香港吃東北菜我還是第一次,平時都是去深圳吃東北菜,而今日就去到元朗的一間主打東北菜為主的餐廳🥰有一半家鄉都在東北的我,就點了很多在東北常見的菜色,讓人真正品味到東北的美食文化。⭐️ 地三鮮 $78以茄子、薯仔和甜椒為主要成分,茄子及薯仔炸至外皮金黃酥脆,配上甜青椒三樣蔬菜一起炒!不過在東京常見是用豆角代替甜椒。⭐️ 鍋包肉 $96鍋包肉是一道經典的東北菜,炸好的鍋包肉外脆內裡香脆可口,搭配酸甜的糖醋醬,提升整體的風味。⭐️ 京式炸醬麵 $48京式炸醬麵是北京的特色菜,醬料味道豐富,與彈牙有嚼勁的麵條相互融合,我喜歡濃郁咸香,如果再放多點醬就更好。⭐️ 高力豆沙(2個起)$26高力豆沙外層香脆,內部則是濃郁的豆沙餡料,口感綿密細膩,豆沙的甜度適中,不會過甜。⭐️ 素三鮮(10隻)$48以蔬菜為主的素食餃子,味道清淡,滿滿高纖維的綠色餃子配上豉油一齊食。大家都好喜歡😍

⭐️ 地三鮮 $78

⭐️ 鍋包肉 $96