2023-12-16 88 瀏覽
今日去開元朗見到呢一間上海菜,見佢又大間,坐得又幾舒服,所以就同朋入去試下。佢食物有好多嘅選擇,我哋都揀咗好耐先選擇到,因為都好多嘢想食😆😆擔擔面🍜我哋每人叫咗一碗擔擔麵,佢嘅面係上海麵嚟嘅,粗粗地,份量都幾多。佢地嘅擔擔面係有少少辣辣地,個湯都好濃郁麻麻辣辣嘅味。回鍋肉🥘炒得幾香,而且都幾夠味,上面啲菜吸晒回鍋肉嘅精髓,幾好味😋佢嘅腩肉都有唔少,而且亦都唔會覺得好肥,如果送飯嘅話就一流啦👍🏻片皮鴨🦤見好多人都介紹食佢地既片皮鴨,所以我哋都叫咗嚟試吓,佢嘅片皮鴨都幾好食,個醬好配合到個鴨,包住個個皮又唔會太厚,加上佢會有埋呢個嘅青瓜同埋京蔥,令到件事清新咗,唔會覺得好油膩😋😋

擔擔面🍜

回鍋肉🥘

片皮鴨🦤
2023-12-08 121 瀏覽
北京填鴨 ($168/半隻/跟12塊餑餑皮) + 黃金南瓜 ($84) + 素三鮮餃子 ($48) (晚餐/茶位$5@/免加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​同阿媽嚟食片皮鴨,鴨皮上碟微暖,皮唔脆有啲淋,唔多肥膏,肉多過皮,我當燒鴨咁食,反正懶得lur骨🌝配京蔥同厚切青瓜,餅皮微暖口感偏粉,數量係夠包鴨嘅;我阿媽評價係:$168半隻片皮鴨算幾抵💁🏻‍♀️黃金南瓜鹹蛋黃勁香,夠多夠乾身,好食,推介😋素三鮮餃子𥚃面有白菜仔、甘筍、木耳同冬菇,本身擔心東北菜餃子啲皮厚兼硬,最後冇呢個問題👌🏻店舖闊落坐得唔迫,員工有禮親切🌹

黃金南瓜
黃金南瓜
2023-11-27 176 瀏覽
朋友介紹我話元朗有間正宗東北菜必試,今日去開元朗一於即刻試試佢!入到去餐廳播住d香港懷舊歌,都幾有feel!😂叫左個期待已久既北京片皮鴨(半份)$168,比想像中份量要多。鴨肉好嫰滑,鴨皮都燒得好香脆。用快薄薄地既皮包埋青瓜同蔥同醬汁,味道只能用三個字形容,無得頂!🥰🥰另外仲叫左一碟螞蟻上樹$76,同平時東北菜叫開既鐵板水晶分有d相似,辣辣地既粉絲,唔會好油,值得推介。整體感覺呢間餐廳都唔錯,唔洗返大陸都可以食到正宗東北菜黎講,好滿足了!☺️☺️

入到去餐廳播住d香港懷舊歌,都幾有feel!😂

螞蟻上樹
北京填鴨
螞蟻上樹
北京填鴨
2023-11-15 178 瀏覽
之前晚市經過,這間餐廳無論平日或週末都座無虛席,於是這次就來試試。我們兩口子共叫了5款食物,有前菜、肉類、餃子、麵食和甜品。沒有揀選蔬菜類,因為價格較高,其他則較恰宜。東北醬肘花 $76醬料香口惹味,豬肘片肥香而不膩,瘦肉容易咬開,值得一吃。雞絲粉皮 $68經典的京滬涼菜,港人至愛,基本每桌都會有一碟。這裡的出品也沒令人失望,麻醬充足,味道濃郁,雞絲不會太老,容易咬開,粉皮煙韌。酸辣湯麵 $52我不知道甚麼叫正宗,只知道好吃不好吃。份量很大,麵線很多,有豆腐、木耳等材料,湯底稠身使麵條掛湯,美味可口。肉三鮮水餃 $50共有10隻,三鮮即蝦、豬肉和韮菜,即叫即煮,餃子皮有嚼勁,餡料份量中規中矩,味道不錯。高力豆沙 $26 ($13 一個,兩個起)甜品當然最後先吃,所以點菜時選擇等叫起,結果等了約有15分鐘才有,估計出錯餐予另一桌剛點菜的客人。等待之時,發現冷氣較大,下次來吃要帶外套,音樂聲量較高,建議可調低一點。店員積極幫忙跟進,值得一讚。高力豆沙味道不俗,紅豆充足味濃,不會太甜。可能趕著上碟,高力略嫌還未全熟,再煮多一會兒應該口感會再鬆化。

東北醬肘花 $76
東北醬肘花

醬料香口惹味,豬肘片肥香而不膩,瘦肉容易咬開,值得一吃。

雞絲粉皮 $68
酸辣湯麵 $52

肉三鮮水餃 $50
肉三鮮水餃

高力豆沙 $26 ($13 一個,兩個起)
高力豆沙

東北醬肘花
肉三鮮水餃
  • 雞絲粉皮
2023-11-14 83 瀏覽
假設已經食到口淡淡或者轉換一下餐單都是好選擇。東北菜食正香港人喜歡新鮮感和重口味的點。店舖沒有下場時間,喜歡什麼去都可以,十分便利,店員們都十分有善和有禮貌。眼著淋漓滿目的餐牌,一下子都沒有頭緒。店員推介試試北京填鴨,兩張嘴吃不多就點了半隻。等菜的期間,餐廳已經差不多坐了一大半,幸好來得早。北京片皮鴨金黃酥脆的鴨皮,下面是嫩滑多汁的鴨肉,每一口都帶來了滿滿的鮮美味道。配上薄薄的餅皮、蔥絲和甜麵醬,味道更加豐富。羊肉汆麵湯底濃郁鮮美,羊肉切得薄而嫩,配上麵條十分開胃。回鍋肉每一塊肉都裹著辣椒和蒜末,辣味十足。肉質鮮嫩多汁,帶著微辣的香氣。要注意一點是餐廳只收現金。
假設已經食到口淡淡或者轉換一下餐單都是好選擇。

東北菜食正香港人喜歡新鮮感和重口味的點。

等菜的期間,餐廳已經差不多坐了一大半,幸好來得早

北京片皮鴨

羊肉汆麵
湯底濃郁鮮美,羊肉切得薄而嫩,配上麵條十分開胃。

回鍋肉

要注意一點是餐廳只收現金。
2023-11-09 70 瀏覽
啱啱同朋友去咗老掌櫃食東北菜,真係食到好滿足!我哋先試咗佢哋嘅招牌菜之一,北京片皮鴨。鴨皮金黃香脆,一口咬落去,鴨肉嫩滑多汁,真係好美味!佢哋特別配咗一啲薄脆嘅蔥絲同糖蒜,增加咗啲層次同口感,令味道更加豐富。接著,我哋又叫咗一份韭菜豬肉餃。餃子皮薄而有彈性,內裡嘅餡料新鮮豐富,韭菜同豬肉嘅組合好啱味,入口咬落去,豬肉嘅鮮香同韭菜嘅清新味道完美融合,真係令人回味無窮。最後,我哋試咗一道麻醬釀茄子。茄子煮得恰到好處,軟綿滑嫩,配上濃郁香濕嘅麻醬,味道鮮美又香辣。每一口茄子都帶有麻醬嘅風味,入口即化,令人食指大動。當然,食東北菜少唔到一壺中式茶。老掌櫃嘅中式茶香氣濃郁,清新解膩,好適合搭配東北菜嘅重味道,令人回味無窮。總括嚟講,我哋對老掌櫃嘅東北菜評價非常高。食物新鮮美味,每一道菜都有獨特嘅風味,令人回味無窮。而且服務態度親切周到,環境舒適雅致,真係一個非常適合享受美食同聚餐嘅好地方。下次再去,我一定會再試其他招牌菜,同朋友一齊再度品嚐東北菜嘅美味!

[✨元朗老掌櫃·正宗親民東北菜館🥢]#老掌櫃東北菜館 #元朗 🔸韭菜豬肉餃子(10隻) - $48餃子即叫即蒸,上枱熱辣辣,分量多又大粒!餃子皮薄得黎又有彈性,晶瑩剔透,鎖住肉汁,水準極高🤩💕🔸口水雞 - $78辣度適中,雞肉肉質嫩滑,秘制醬汁同香料調配得好惹味😋🔸水煮魚(龍利柳) - $118川味十足嘅水煮魚,滑嫩嘅龍利柳啖啖肉無腥味,仲有多款配菜及薯粉,足料入味👍🏻💫🔸四川擔擔麵 - $48擔擔麵小辣,湯底濃郁,表面舖滿花生同肉碎,而且有好香芝麻醬同花生味😙麵底軟硬適中,份量頗多,值得一試!!😊————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結每次想食東北菜首選一定係老掌櫃,正宗、地道且份量足夠,水準極高!元朗分店鋪位大間,座位舒適寬敞,更加係不設加一,絕對絕對值得推薦🥰💗📍老掌櫃東北菜館🏠元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852
[✨元朗老掌櫃·正宗親民東北菜館🥢]

#老掌櫃東北菜館 #元朗
🔸韭菜豬肉餃子(10隻) - $48

🔸口水雞 - $78
辣度適中,雞肉肉質嫩滑,秘制醬汁同香料調配得好惹味😋

🔸水煮魚(龍利柳) - $118

🔸四川擔擔麵 - $48

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍老掌櫃東北菜館
🏠元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #老掌櫃東北菜館
麻辣皮蛋 ($48)北京填鴨半隻 ($168 )辣子雞丁 ($86)北京填鴨半隻 $168半隻足足有成22塊!超抵食大份,黎到老掌櫃必定要叫啊!填鴨擺盤好整齊又有美觀,烤得香脆的外皮加上有吾同嘅佐料,配有醬料和洋蔥青瓜,薄餅皮又多又薄身,北京填鴨肉味香濃,外皮又酥脆爽口,包埋一齊食,簡直流晒口水,超級好食🤤👍🏻麻辣皮蛋 一份$48夏天最適合食涼拌小菜!皮蛋的麻辣醬汁好惹味,利用花椒和辣椒輕鬆做出麻辣口感,再加上夠味的醬汁包裹住皮蛋,真係超級下飯。辣子雞丁 ($86)辣子雞丁都係經典名菜,主輔料嘅比例一定係花椒、辣椒比雞肉多。雞肉炸了之後炒得好香濃!雞肉粒又大粒又多份量,連雞皮都炸得好脆啊!突出嘅乾香同椒麻感口感,真係超級好食😋

麻辣皮蛋 ($48)
北京填鴨半隻 ($168 )
辣子雞丁 ($86)

北京填鴨半隻 $168

麻辣皮蛋 一份$48

辣子雞丁 ($86)
2023-10-24 79 瀏覽
聽聞老掌櫃的片皮鴨很久而且食評圖片都很吸引心心念念許久終於去試!! 誰知落單頁面寫售罄QAQ只好試其他菜~但因此遇上了好好吃的羊肉!!雞絲粉皮 $68份量頗多 堆成一座小山丘麻醬味特別 並非中式偏苦的麻醬 帶點酸甜興涼皮及青瓜絲十分相配白菜豬肉餃子$48餃子種類多 餃子內包滿了滿滿的料除了白菜豬肉外 難得地有餃子汁一盤十隻性價比超高京燒羊肉 $138誤打誤著點了京燒羊肉咬落表皮非常酥脆 皮肉肥三層均有不同口感羊味非常香口濃郁 配搭的秘製醬汁少少酸與羊肉十分夾竟然十分出色!!桂花酒釀丸子($18)個人偏心頗愛的一款甜品桂花香甜 丸子軟燸而且整體質感偏濃徟而非水汪汪與先時在鄉下吃到的如出一轍
聽聞老掌櫃的片皮鴨很久
而且食評圖片都很吸引
心心念念許久
終於去試!! 誰知落單頁面寫售罄QAQ
只好試其他菜~
但因此遇上了好好吃的羊肉!!

雞絲粉皮 $68

京燒羊肉 $138
誤打誤著點了京燒羊肉
咬落表皮非常酥脆 皮肉肥三層均有不同口感
羊味非常香口濃郁 配搭的秘製醬汁少少酸與羊肉十分夾
竟然十分出色!!

桂花酒釀丸子($18)
個人偏心頗愛的一款甜品
桂花香甜 丸子軟燸
而且整體質感偏濃徟而非水汪汪
與先時在鄉下吃到的如出一轍
2023-10-19 68 瀏覽
🤎長期爆滿嘅東北菜館, 呢晚唔算太肚餓, 所以冇嗌到北京填鴨食~ 下次黎一定要食😋 同豬生兩人嗌咗雞絲粉皮, 醋溜大白菜, 五香牛肉麵, 素三鮮餃子, 高力豆沙, 桂花酒釀丸子同豆漿😚.雞絲粉皮一定必嗌, 超大碟, 份量好多, 麻醬超足, 加埋青瓜, 雞絲同粉皮一齊食勁開胃~ 好特別嘅醋溜大白菜, 醋酸配辣椒, 豬生大讚! 素三鮮餃子10隻, 有豬生最愛嘅白菜仔, 豐富配料, 佢話下次要食羊肉餃子😋 小丸子就最愛高力豆沙, 即嗌即整, 熱辣辣架勁鬆軟🤤入面係滿滿嘅豆沙, 夾埋白糖一齊食, 係完滿嘅甜品😍.茶位$5起.📌老掌櫃東北菜館 (富達廣場)元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖.#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #yuenlong #beijing #東北菜
🤎
茶位$5起
📌老掌櫃東北菜館 (富達廣場)
元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
2023-10-15 85 瀏覽
之前已經好想去呢間舖頭食嘢,但係每次經過都見到非常多人,又打消了念頭😅😅今次就預先訂了位,普通食晚飯🤭🤭一到店已經見到門口好多人,心諗,好彩有訂位;一打開Menu好多菜式都好想食😆😆一行五人點了 九個餸,真係不得了⋯⋯🤣🤣有個小插曲⋯⋯就係一坐低冇耐上面冷氣機就滴水,好彩有個紫毛醒目仔幫我哋搞掂咗👏👏最後當然梗係食唔晒啦,差唔多到尾聲,個紫毛醒目仔拎左外賣盒嚟叫我哋包好先再繼續慢慢傾😁😆😁😆其實每一個餸都非常好食,特別係「黃金南瓜」👏👏「鍋包肉」👏👏「砂鍋雲吞雞」;反而隻北京填鴨就真係麻麻地🧐🧐

今次就預先訂了位,普通食晚飯🤭🤭

一行五人點了 九個餸,真係不得了⋯⋯🤣🤣

2023-10-15
2023-10-13 69 瀏覽
老掌櫃東北菜館,全香港幾間分店,包括荃灣、大角咀,點解話佢係街坊熱烈捧場之食店呢😝事關平日晚上六點幾、七點已經座無虛席,非常受附近街坊歡迎!松鼠魚經典江浙菜,香港唔係好多地方食到😀✌️甜甜酸酸嘅口味,配上龍脷柳,簡簡單單嘅製作已經好吸引味蕾🤤紅油抄手其中一樣由細到大都好鍾意食嘅中式料理,大大粒嘅雲吞配上紅油墊底,極之惹味,食到停唔到口🤭🤭排骨擔擔麵花椒帶出麻味,伴上辣椒味,仲有花生醬嘅甜味,成就咗呢一碗擔擔麵😬👻大大碗真材實料,呢碗擔擔麵晚市只係賣五十零蚊,感覺相當之抵食😄😆高力豆沙主要由蛋白、豆沙餡製成嘅甜品,面頭再灑上適量糖霜,令人食指大動😋午市仲有好多超值套餐,價錢相宜,好啱打工仔放飯過嚟食!
松鼠魚
紅油抄手
排骨擔擔麵
高力豆沙
午市仲有好多超值套餐,價錢相宜,好啱打工仔放飯過嚟食!
2023-10-11 60 瀏覽
今晚收工,好想食肉😂去左元朗一間東北菜餐廳,外面有位停車,入到鋪店員馬上帶位,可以用QR落單,今日叫左:肉三鮮、糖醋魚片同片皮鴨。同大家分享一下肉三鮮餃子($50)餃子外皮薄有彈性,餡料係豬肉、蝦仁同韭菜。每顆餃子都鮮嫩多汁,味道鮮美,肉同蔬菜嘅比例啱啱好,淡淡肉,令整個口感岩岩好。仲有10隻,份量好足夠!糖醋魚片($86)魚片經過炸製後淋上一層酸甜嘅糖醋醬汁。魚片炸得金黃酥脆,即食口感非常出色,即使淋上糖醋汁都仲好酥脆,每一片魚片都融入咗糖醋醬汁嘅香甜味道。呢道菜唔止色香味俱佳,仲好開胃,好好味!片皮鴨($168)呢道菜應該都好明顯,人人都識,但好食就唔係間間係,鴨皮烤到酥脆金黃、內嫩香脆,油脂啱啱好,一啖入口咁滋味。餅皮連烤鴨加上京蔥同青瓜。每一口咬落去都能嚐到鴨肉嘅鮮美同埋皮脆嘅口感,京蔥同青瓜配合甜醬,仲能夠提升整體風味。

肉三鮮餃子($50)

糖醋魚片($86)

片皮鴨($168)
  • 北京填鴨
2023-10-08 64 瀏覽
正宗山東菜@元朗孜然大蔥牛肉 HK$86微微既辣度超開胃,加上山東特色既大蔥同滑滑既牛肉,絕不輕手🤭好食到停唔到口糖醋魚片 HK$86以糖醋醬料爆炒,這個做法可以把魚塊可保持香脆,食落酸甜酸甜,又啖啖都系厚肉。另外,幾款都系好推介~四川擔擔麵,紅油抄手,高力豆沙唯一系唔太近西鐵站,但有時搵好食嘅舖頭,行多幾步都值得🩷東北菜館元朗西菁街 23號富達廣場地下19-24號舖#foodie #hongkong#YuenLong #元朗#元朗必食 #元朗好去處#元朗美食地圖#老掌櫃東北菜館
正宗山東菜@元朗

孜然大蔥牛肉 HK$86
好食到停唔到口

糖醋魚片 HK$86

另外,幾款都系好推介~
四川擔擔麵,紅油抄手,高力豆沙

唯一系唔太近西鐵站,但有時搵好食嘅舖頭,行多幾步都值得🩷

東北菜館
元朗西菁街 23號富達廣場地下19-24號舖

#元朗美食地圖#老掌櫃東北菜館
2023-10-07 94 瀏覽
中午,街上行走,感受到小犬颱風燠熱蓋頂既煎熬,幸好夾着北方來的乾燥季候風. 放工先回家,冲走倦氣,更衣夜行.清爽晚風洗臉,可其寫意.今晚到元朗老掌櫃食東北菜.朋友帶支清爽白酒Cloudy Bay Sauvignon Blanc.孜然大蔥羊肉想吃蔥爆羊肉,你可以選擇東北口味既孜然大蔥羊肉。如果你瞭解東北羊肉的風味,那麼你一定會喜歡這道菜。一上桌的時候,已經能聞到濃郁的羊肉香氣,以及新鮮香料和大蔥的味道。如果你喜歡吃帶有濃厚羊肉風味的菜肴,這道菜絕對非常適合你。另外,椒香酥脆的口感也很棒,不會過於油膩,讓人吃得非常愉快。草捆牛骨原來用上荷葉來捆綁牛肋骨,這樣做可以使味道更加細膩,同時吸收了大部分的油脂,讓口感更好。牛坑腩,這個部位的肉, 帶有濃郁的油脂香氣,肉質也帶有一些筋,讓口感更加豐富,更上一層樓.東北肉皮凍在香港,很少有餐廳提供肉凍,而這家餐廳的肉凍口感明顯更接近東北的Q彈口感。很多餐廳在肉凍中會加入肉碎或豬手.而我個人, 最喜歡這種像啫喱一樣的口感,滑滑的。調味恰到好處,讓人愛不釋口。一個多鐘,吃夠,但說未完話題,下站再飲!

孜然大蔥羊肉

草捆牛骨

東北肉皮凍

一個多鐘,吃夠,但說未完話題,下站再飲!
2023-10-05