2024-02-25 243 瀏覽
住元朗不時周圍搵食,一直想試老掌櫃東北菜館 ,這天趁機品嚐了他們的招牌菜:北京填鴨($168)。想不到鴨肉烤皮金黃酥脆,烤得外酥內嫩,肉質鮮美,口感極佳。配上餑餑皮,增添了口感的層次感。其次是紅燜花膠豬手煲($118)。豬手燉得非常軟嫩,入口即化。湯汁濃郁,帶有淡淡的甜味。至於京蔥羊肉餃($52)。餃子皮薄餡多,入口鮮嫩。然後是油潑麵($44)。麵條煮得彈牙有嚼勁,搭配上濃郁的麻醬和香辣的油潑醬,味道十分鮮美。總括而言,餐廳環境寬敞,侍應表現有禮,值得一試😋

總括而言,餐廳環境寬敞,侍應表現有禮,值得一試😋
2024-02-23 151 瀏覽
元朗街坊必食老掌櫃近年香港吹起國內風潮,今日心思思又想去食吓老掌櫃,老掌櫃出名性價比比較高臨近晚市餐廳已經差唔多滿晒,先嚟試試佢哋台台必點嘅北京填鴨!北京填鴨半隻$168老掌櫃北京填鴨一直出名份量大份夾抵食,表皮香脆可口,肉質微嫩,呢個價錢絕對冇得投訴韭菜豬肉餃$48 鮮甜韭菜香氣十足,豬肉鮮嫩適口,內餡扎實飽滿、鹹香多汁,多層次香氣與口感白菜豬肉餃 $48白菜新鮮脆嫩搭配豬肉做出白菜豬肉餡餃子鮮嫩又多汁,吃多少次都不會讓人感到膩桂花酒釀丸子$18桂花酒釀丸子,甜酒釀的酒香與桂花的清香完美融合,配上口感軟糯的小丸子📍老掌櫃東北菜元朗西菁街富達廣場地下19-23號鋪
元朗街坊必食老掌櫃

北京填鴨半隻$168

韭菜豬肉餃$48

白菜豬肉餃 $48

桂花酒釀丸子$18

📍老掌櫃東北菜
元朗西菁街富達廣場地下19-23號鋪
[✨元朗老掌櫃·正宗親民東北菜館🥢]#老掌櫃東北菜館 #元朗🔸螞蟻上樹 $76經典川菜,辣辣地嘅幼身粉絲,炒得好有鑊氣,配搭滿滿嘅肉碎,每一啖都有肉香,味道唔錯👍🏻👍🏻🔸四季豆土豆燉排骨 $96份量超級大份,性價比非常高。配料有排骨、土豆、紅蘿蔔、四季豆、粉絲,好豐富🤩🔸蒜蓉炒時菜 $68大白菜新鮮爽口,菜式充滿蒜香味,健康好味菜式😋————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結元朗東北菜首選一定係老掌櫃,正宗、地道且份量足夠,水準極高!元朗分店鋪位空間大,座位舒適寬敞,更加係不設加一,絕對絕對值得推薦🥰💗📍老掌櫃東北菜館🏠元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
[✨元朗老掌櫃·正宗親民東北菜館🥢]

#老掌櫃東北菜館 #元朗

🔸螞蟻上樹 $76

🔸四季豆土豆燉排骨 $96

🔸蒜蓉炒時菜 $68
大白菜新鮮爽口,菜式充滿蒜香味,健康好味菜式😋

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍老掌櫃東北菜館
🏠元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
老掌櫃東北菜館(富達廣場)位于元朗西菁街富達廣場的老掌櫃東北菜館,系一间在港內地美食餐廳,东北菜的味道,酥香味浓,料足菜鲜,酸甜苦辣咸各种口味都有,最适合一大伙人围在一起干饭,再来几杯啤酒,那感觉就是一个“爽”字。每次吃饭,大家讲究的是吃得开怀、吃得豪爽、吃得过瘾……幹飯人還等什麼?//菜式:東北菜/京川滬/粉麵/米線/雲吞/餃子/中菜館一起來看看有哪些東北菜館美味優惠等著你……//花膠鮑魚紅燒肉煲 $158花膠紅燒肉软烂鲜香,无人不爱,如果在里面加上鲍鱼,那滋味想想都美,酱汁包裹着紅燒肉和鲍鱼,一口送进嘴里,红烧汁甜中带咸,肉香和鲍鱼鲜在舌尖相撞。完美到让人不知道该用什么语言来抒发自己说不清的满足和愉悦。
老掌櫃東北菜館(富達廣場)
幹飯人還等什麼?
//菜式:東北菜/京川滬/粉麵/米線/雲吞/餃子/中菜館
一起來看看有哪些東北菜館美味優惠等著你……
//花膠鮑魚紅燒肉煲 $158
2024-02-01 169 瀏覽
H07 排骨擔擔麵 $58呢款擔擔麵湯底係比較清甜,相對冇咁濃郁,但係有啲醃咗嘅辣味肉碎同埋花生碎,成個配搭又有啲層次,另外佢嘅排骨,炸到外脆內軟,成舊都好大塊🙈呢個價錢好抵食F20 草捆牛骨(小) $108呢款有非常濃郁嘅油脂香味,表面加咗黑椒汁,同埋有青椒紅椒粒 又有口感😆整個口感都好豐富同埋軟嫩,一樣都係咁抵食E06 脆椒香雞 $86呢個嘅口感同辣子雞有啲相近,但辣度唔算好高,唔食得好辣嘅人都可以試吓,脆雞食落好juicy,配埋青椒食口感味道都好豐富!G25 苦盡甘來(黃金涼瓜) $82小編最中意食呢個,佢用嘅係比較生嘅苦瓜,苦味唔會重,仲非常爽口,微微苦味配些薄薄脆脆嘅鹹蛋味道非常新鮮!份量都非常多,佐飯佐酒都一流,黎到都要試試!
H07 排骨擔擔麵 $58

F20 草捆牛骨(小) $108

E06 脆椒香雞 $86

G25 苦盡甘來(黃金涼瓜) $82
  • 苦盡甘來
2024-01-26 142 瀏覽
今日我去咗間餐廳試飯,首先叫咗北京填鴨(半隻),佢哋啲鴨真系皮脆肉嫩😋,滿滿嘅鴨香搭配嗰陣薄薄嘅餅皮,一啖咬落去,真系好過癮!配上青瓜大蔥,清新解膩,醬汁香滑得嚟唔膩口,呢個配合真係正!再嚟個桂花酒釀丸子,個香氣撲鼻,滿滿嘅桂花香仲有少少嘅酒香,啖啖丸子喺口入面嘟散開,糯糯甜甜,真係完美嘅甜品之選🍡!我仲試咗排骨擔擔麵,強烈推薦!😎麵條彈牙,啖啖花生嘅濃郁,微辣又提味,擔擔面講真,勁過有啲擔擔面店賣嘅,排骨炸得外酥內嫩,勁正!最後,麻辣豬肘花拍黃瓜畀咗個驚喜,唔止麻辣香口,最正嘅撈係豬肘,嗰啲膠質超級滿足,一撈通透搭配嘅青瓜爽脆,啲麻辣醬汁剛剛好,夠哂kick!整體嚟講,呢間餐廳嘅服務又好,環境得嚟又唔呃你,食物質素一流,絕對係我會推薦朋友嚟試吓嘅正!👌🏼

2024-01-22 151 瀏覽
老掌櫃係我地平時諗唔到食咩就會叫外賣既餐廳,今次去左餐廳食,星期五晚,全場都好full,得返張枱,個位有少少窄😂我地叫左白菜豬肉餃、清炒窩荀、四喜烤麩、軟炸里脊同螞蟻上樹上菜速度好快,黎到啲餸仲出緊煙,好有鑊氣每一碟都好大份量,其實兩個人叫三碟都夠晒食,係我地太多野想食,有啲貪心😂個軟炸里脊真係好好食,我每次都會食,炸得黎又唔係好熱氣,啲肉又好冧。螞蟻上樹就好視乎個人口味,我唔太食得辣,所以佢小小辣係好啱我,但好食得辣既人就會覺得佢唔夠味。其實每碟餸都好食,而且食親既質素都一樣好,份量又多,叫碟水餃已經可以當主食。所以哩到實至名歸做我地既晚餐飯堂!

我地叫左白菜豬肉餃、清炒窩荀、四喜烤麩、軟炸里脊同螞蟻上樹

上菜速度好快,黎到啲餸仲出緊煙,好有鑊氣

2024-01-13 149 瀏覽
最近試咗元朗一間東北菜餐廳—老掌櫃紅油抄手 $48係呢間餐廳嘅招牌菜之一10隻大大隻 抵食👍🏻皮薄餡多搭配上辣椒油,味道更加香辣🥟抄手外皮柔軟餡料豐富,充滿鮮美肉香&香料味道麻辣青瓜粉皮 $62青瓜清爽涼菜 青瓜片薄而爽脆,粉皮的口感彈牙 完美地吸收麻辣🌶️調味料包括醬油、醋、辣椒等等,營造出一種酸辣可口風味口感非常清新,辣度適中,作為前菜真係食指大動^ω^水煮牛肉 $118呢道菜以鮮嫩牛肉片搭配多種蔬菜🥬辣椒仲有娃娃菜同埋掛湯嘅粉絲再加上濃郁湯汁,味道鮮美而辣味十足牛肉質地柔軟嫩滑 湯汁味道豐富,每一啖都好滿足😝總結而言,用餐體驗💯老掌櫃地理位置方便 喺千色廣場後面😝餐廳內部裝潢簡潔舒適,營造出一種溫馨氛圍 空間寬敞,環境整潔✅舒適用餐環境
最近試咗元朗一間東北菜餐廳—老掌櫃
紅油抄手 $48
係呢間餐廳嘅招牌菜之一
10隻大大隻 抵食👍🏻皮薄餡多

麻辣青瓜粉皮 $62
口感非常清新,辣度適中,作為前菜真係食指大動^ω^

水煮牛肉 $118
呢道菜以鮮嫩牛肉片搭配多種蔬菜🥬辣椒
仲有娃娃菜同埋掛湯嘅粉絲
再加上濃郁湯汁,味道鮮美而辣味十足
牛肉質地柔軟嫩滑 湯汁味道豐富,每一啖都好滿足😝

總結而言,用餐體驗💯老掌櫃地理位置方便 喺千色廣場後面😝
✅舒適用餐環境
呢間店光顧左好幾次,係食川滬菜,有家鄉風味,餸菜選擇多,味道唔錯冬天黎個暖胃東北黑山羊煲(小) 就最好底層有幼身紅薯粉,羊肉件多,配料有枝竹,馬蹄,竹筍,個汁係南乳汁,羊腩吸收曬南乳味雞燶麵 熱辣辣好大碗,湯底杰身帶鮮味,雞肉、菜心切粒配上海幼麵,配料分量多,幼麵軟硬適中,細路都應該會喜歡呢個味紅油抄手(10隻) $48鍾意食辣既人一定岩,香辣味濃抄手大隻,蒜香味濃,外皮好薄滑,裡面免治豬肉,蝦肉都好實在,真材實料高力豆沙 呢個甜點好少地方有得食,夠地道即叫即整,上枱時都係熱的外層脆脆的,入面蛋白層炸起係軟綿綿的高力豆沙面頭有好多砂糖,而蛋白中和左豆沙的甜味

冬天黎個暖胃東北黑山羊煲(小) 就最好

雞燶麵

紅油抄手(10隻) $48
鍾意食辣既人一定岩,香辣味濃

高力豆沙
呢個甜點好少地方有得食,夠地道
即叫即整,上枱時都係熱的
外層脆脆的,入面蛋白層炸起係軟綿綿的
高力豆沙面頭有好多砂糖,而蛋白中和左豆沙的甜味
2023-12-18
  • 紅油抄手
  • 雞肉燶麵
2024-01-08 144 瀏覽
老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖北京填鴨(半隻)真係十分出色,味道鮮美,無論係色、香、味都令人滿意!外皮金黃酥脆,看上去十分誘人,令人垂涎欲滴。切開之後,鴨肉嘅色澤鮮亮,肥瘦適中,令人感到食慾大增。香味撲鼻,入口之前就已經能夠聞到那濃郁的香氣。香料嘅香味與鴨肉完美結合,令人陶醉其中。肉質鮮嫩多汁,滲透著香料嘅味道,每一口都能夠感受到鴨肉嘅鮮美。咬一口,肉汁在口中爆開,讓人回味無窮。腰果雞丁真係一道色香味俱全嘅美食!色澤鮮豔,金黃脆香,令人看上去就食慾大增。腰果同雞丁嘅顏色相互襯托,構成一幅色彩豐富嘅畫面。香氣撲鼻,令人嗅到就流口水。炒熟嘅雞丁嘅香味與腰果嘅香脆完美結合,散發出一種誘人嘅香氣。味道豐富,鮮嫩多汁。雞丁經過炒熟後保持著鮮嫩的口感,與腰果的香脆口感相互呼應。每一口都能夠感受到雞肉嘅鮮甜和腰果嘅香氣,帶來絕妙的味覺享受。
老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)
元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖

2024-01-04 89 瀏覽
老掌櫃係其中一間我會係咁encore嘅餐廳定價合理 選擇多 可以叫餸食飯 又有餃子/麵類可以揀 呢一晚我就叫咗兩個餸餸飯食分別係孜然大蔥肉片$86同豆豉鯪魚油麥菜$78,呢兩個餸都好好送飯呀😋 孜然大蔥肉片有好多洋蔥🧅蔥,入面仲有好多肉片,孜然味好香,仲有啲辣辣地添🤩加碗白飯$10就真係完美💯啲飯都煲得好好食😋唔會太硬唔會太淋👍🏽 豆豉鯪魚油麥菜都好好食呀,同屋企煮嘅一樣咁好食😋屋企人仲叫咗個四川擔擔麵$48 上次食過好好食,佢就次次嚟都要叫🤣凍豆漿$10一杯,呢度豆漿有少少甜甜地但唔會太甜👍🏽
老掌櫃係其中一間我會係咁encore嘅餐廳
分別係孜然大蔥肉片$86同豆豉鯪魚油麥菜$78,
屋企人仲叫咗個四川擔擔麵$48
上次食過好好食,佢就次次嚟都要叫🤣
凍豆漿$10一杯,呢度豆漿有少少甜甜地但唔會太甜👍🏽
2023-12-27 79 瀏覽
港式風味,首選大排檔但好多時同朋友約咗飯局,大排檔環境又未必人人喜歡,我會推介「老掌櫃」呢間東北菜館 其實已經嚟過好幾次,荃灣分店都有去過,大家千其唔好介意店員講嘢大聲,佢哋大聲得來其實對客人好體貼,係豪爽,但唔係無禮貌 😄我哋每次嚟都必食「片皮鴨」,要同其他餐廳比較,佢唔係數一數二,但水準算係十分之穩定,食到香脆嘅皮,起碼想過吓口癮都絕對唔會失望本來想叫「辣子雞」,不過朋友唔係好食得辣,所以就揀咗個唔辣嘅炒雞丁,調味很好,令人忍唔住不停咁夾入口 😂炒土豆絲係酸辣嘅口味,整體偏酸少少辣,炒得好爽口;清炒萵筍係清新之選,調味亦適中,係怕油膩嘅女士們最好嘅選擇「老掌櫃」嘅餸菜份量唔算細,性價比頗佳,實在非常適合朋友們一齊飲酒食飯,開心一晚
港式風味,首選大排檔

2023-12-13
  • 北京填鴨
  • 酸辣土豆絲
2023-12-24 98 瀏覽
主要想食片皮鴨,但又唔想上酒樓食,就試吓呢間東北菜館。晚上時間都比較多人,而且位置都比較窄。但出菜好快,唔需要等好耐就食得,服務態度亦好好。北京填鴨(半隻)皮脆肉嫩,半隻鴨都好有多件,又多肉唔多肥膏。提供足夠餅皮、黃瓜絲、京蔥絲、甜麵醬,俾我包咗好多件,非常飽肚滿足。京蔥羊肉水餃非常有特色,濃濃嘅羊肉味,汁多肉香,非常惹味。秘製牛犇麵牛犇麵湯底有濃厚肉嘅牛肉香味,。牛腩部份爽口彈牙沒有多餘肥肉。牛筋充滿嚼勁同彈性,入口即溶滿口骨膠原。高力豆沙豆沙餡香甜又順滑,外皮爽脆,口感層次豐富。

北京填鴨(半隻)

京蔥羊肉水餃
非常有特色,濃濃嘅羊肉味,汁多肉香,非常惹味。
秘製牛犇麵

高力豆沙
豆沙餡香甜又順滑,外皮爽脆,口感層次豐富。
2023-12-20 93 瀏覽
大角咀的老掌櫃就光顧得多,還未試過其他的老掌櫃分店。所以來到元朗想不到吃什麼,經過看見有老掌櫃分店就打算試一試它。這間都是要用手機下單的,今日Lunch 點了一碟肉三鮮和糖醋魚片。店員會先上飯,碗飯像座小山丘般滿😂。🌟肉三鮮肉三鮮味道和大角咀店的差不多,餡料是豬肉蝦和韭菜。但配的醬料則不同,大角咀店的醬料是類似豆瓣醬,元朗的是辣醬。個人比較喜歡豆瓣醬~🌟糖醋魚片老掌櫃的咕嚕肉就食得多,糖醋魚片真的第一次試。魚片炸得十分酥脆,啖啖魚肉,沒有純粉漿的仿魚片👍🏻👍🏻。醬汁偏酸,喜歡酸的不妨可以試試這個糖醋魚片~點了兩個餐,份量也是多到吃不完,埋單只是$100,算抵食的~💫肉三鮮💫糖醋魚片
大角咀的老掌櫃就光顧得多,還未試過其他的老掌櫃分店。

店員會先上飯,碗飯像座小山丘般滿😂。

🌟肉三鮮

🌟糖醋魚片
醬汁偏酸,喜歡酸的不妨可以試試這個糖醋魚片~

💫肉三鮮
💫糖醋魚片
2023-12-18 72 瀏覽
元朗東北菜抵食之餐館✨🦥👍🏻☀️這間餐廳性價比超高!很抵食!份量又足!難怪長期大排長龍!真正的抵食又好味的東北菜!✨👍🏻《北京填鴨(半隻)》$168性價比極高的人氣菜式,北京填鴨片皮脆、肉嫰滑,油脂香,份量足料,配有薄皮、青瓜、大蔥和醬汁包住一起吃,簡直美味至極!👍🏻《白菜豬肉餃(10隻)》$48餐廳的水餃也是相當受歡迎,又抵又好食!豬肉用半肥瘦,白菜爽脆口感,亦能提升餃子餡的鮮味,吃起來更是啖啖肉,很滿足!《螞蟻上樹》$76螞蟻上樹即是免治豬肉炒粉絲配以辣豆瓣醬,是中式川菜一味出名的菜式,香氣及味道很香口,並有微辣的味道,非常惹味!《涼拌土豆絲》$62清炒凉拌的土豆口感清脆,清新爽脆,特别開胃,清爽宜人,土豆的粗度亦很適中,吃起來很易咀嚼,好味的小食,健康又好味!
元朗東北菜抵食之餐館✨🦥👍🏻☀️

《北京填鴨(半隻)》$168