2020-11-05 261 瀏覽
今日周未放假可以同埋屋企人食晚飯不過奧海城晚餐時間間間都好爆所以早啲出去搵位食晚餐行過紅葉茶屋見晚市未多人又有卡位即入之前黎親都係排晒隊懶得等到而家都未試過餐廳選擇都多 定食為主亦有拉麵 烏冬 小食 甜品見到有個Deluxe原條鰻魚茶漬飯老公同哥哥就叫左牛肉壽喜燒同生薑燒豚肉定食好彩淨係叫左3份 個茶漬飯大份到夠我同妹妹食定食白飯仲可以免費添加 岩晒同小朋友一齊食食完飯仲叫左個夕張蜜瓜新地俾兩個小朋友一上枱就即食 所以淨係影到一張相😑主食同甜品味道都唔錯 由於我地黎果陣唔算多人所以上餐時間較快 職員都好貼心主動提供碗仔俾小朋友下次可以再黎試下其他款式
今日周未放假可以同埋屋企人食晚飯

所以上餐時間較快
職員都好貼心主動提供碗仔俾小朋友
下次可以再黎試下其他款式
2020-11-05 230 瀏覽
收工係奧海城買完野見有啲餓本來都求其搵間快餐/茶記搞掂個晚餐但行過呢間紅葉茶屋見裝修幾日式見間餐廳又係日本鐮倉過江龍舖頭決定左試下佢滿足下想去日本既慾望餐廳主要定食為主 有甜品 抹茶/茶類飲品叫左個 照燒三文魚定食 三文魚扒煎到岩岩好 入面唔會太熟上面仲有濃厚既照燒汁 用黎送飯食慾大增*定食類既白飯係可以免費添加另外叫左雜莓香橙茶 啲橙食落唔似罐頭橙似係新鮮橙 幾驚喜 配埋雜莓酸酸地食飽飯飲完可以消化下職員服務都ok 始終有隔版可能都會難睇到啲客都會留意客人有冇需要主動協助
收工係奧海城買完野見有啲餓
職員服務都ok 始終有隔版可能都會難睇到啲客
都會留意客人有冇需要主動協助
  • 照燒三文魚定食
2020-11-01 199 瀏覽
同咗親愛嘅母親大人試下食呢間 起初以為只係甜品好食 點知原來熟食嘅味道都唔錯 相信抹茶控嚟到更加鍾意🥰ᴹᵃᶜᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³²呢杯有驚喜🍵抹茶味好濃郁 苦中帶甘 啱哂matcha lover💚ᴹᵃᶜᶜʰᵃ ᵂᵃʳᵃᵇⁱ ᴹᵒᶜʰⁱ $³⁹飯後甜品就啱哂 份量啱啱好 加咗黑蜜又唔會覺得甜 而且抹茶蕨餅好煙韌 幾好食👍ᴮᵉᵉᶠ ˢᵘᵏⁱʸᵃᵏⁱ ˢᵉᵗ ᴹᵉᵃˡ $⁹⁸份牛肉壽喜燒定食一嚟到 就見到份量超多 有兩份前菜加一碗麵豉湯 仲配埋一隻温泉蛋 啲牛肉好入味 而且食極都好似仲有好多塊🤤如果唔夠仲可以免費加飯😂ᴹᵒᵐⁱʲⁱ⁻ᶜʰᵃʸᵃ ᴰᵉᵉᵖ ᶠʳⁱᵉᵈ ᴮᵉᵃⁿᶜᵘʳᵈ ⁽ᴷⁱᵗˢᵘⁿᵉ⁾ ᵁᵈᵒⁿ $⁷²佢地嘅腐皮烏冬幾唔錯😋腐皮好大塊 而且吸哂啲湯更入味 不過如果比較大食嘅話 就覺得份量少咗啲

ᴹᵃᶜᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³²

ᴹᵃᶜᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ
ᴹᵃᶜᶜʰᵃ ᵂᵃʳᵃᵇⁱ ᴹᵒᶜʰⁱ
ᴮᵉᵉᶠ ˢᵘᵏⁱʸᵃᵏⁱ ˢᵉᵗ ᴹᵉᵃˡ
2020-11-01 182 瀏覽
星期日,間間餐廳都full, 12:15左右去到,有位,就試試佢🐂牛肉壽喜燒定食$98前菜、湯、飯、牛肉、玉子⭕️牛肉鍋份量好多,溫度適中❌野菜豚肉湯,比較咸⭕️飯嘅分量好適合女士,如果好似我咁要同小朋友share 佢都有得免費添加🐖生薑燒豚肉定食 $88⭕️肉嘅分量👍🏻肉又唔會太乾太硬,薑味比一般嘅濃好多,正餐廳方面,座位都舒適,不過服務就比較差!想叫野食,職員叫我等,等到4個職員得閒係到吹水,都唔幫我落單😑😤

🐂牛肉壽喜燒定食$98
前菜、湯、飯、牛肉、玉子
⭕️牛肉鍋份量好多,溫度適中
❌野菜豚肉湯,比較咸
🐖生薑燒豚肉定食 $88
⭕️肉嘅分量👍🏻肉又唔會太乾太硬,薑味比一般嘅濃好多,正

2020-11-01
  • 生薑燒豚肉定食
在白色情人節前夕,到奧海城的 <紅葉茶屋> 食日式晚餐!由於,我驚知己好友唔識路,要等他來到才入座!他在旺角 8:00 放工,過得來奧海城已經 8:15!當我們正想入座時,女店員亦提醒我們,營業時間至晚上 9:00,被安排入座後,二話不說便要落單!食物亦很快送上!Menu照燒雞肉定食 $88他點的定食,白飯可添加!鐮倉紅葉茶屋腐皮烏冬 $72一大塊腐皮,豆類製品比較健康!卻是湯底偏鹹! 烏冬吸收湯底精華夠入味!另配有清酸開胃的醃漬、白芝麻及帶辣的芽菜!豆腐魚餅 $19這款小食即叫即煎,熱辣辣,豆腐相對較多,跟魚餅混合起來,味道不錯!黃金螺 $19一客有3隻,富彈性的螺肉,要用小叉才容易把它轉出來!期間限定夕張哈蜜瓜軟雪糕 $28哈蜜瓜口味香甜濃郁!照燒三文魚壽喜燒茶漬飯 $108配料有日本本菇、洋蔥絲、流心溫泉蛋、三文魚有兩件,香煎,火候恰好內裡保持嫩滑!混合溫泉蛋及茶湯,茶湯本身味道清,拌勻之後,其實都幾淡口!小杯盛載:醃蘿蔔、豆腐等,有麻油香的蔬菜!鐮倉特製芭菲 $68包括:期間限定的夕張哈蜜瓜軟雪糕、抹茶忌廉由上至下品嚐,先嚐濃郁香甜味美的夕張哈蜜瓜軟雪糕、好似無
在白色情人節前夕,到奧海城的 <紅葉茶屋> 食日式晚餐!

被安排入座後,二話不說便要落單!食物亦很快送上!

Menu
照燒雞肉定食 $88
他點的定食,白飯可添加!

照燒雞肉定食
鐮倉紅葉茶屋腐皮烏冬 $72
一大塊腐皮,豆類製品比較健康!
卻是湯底偏鹹!
 烏冬吸收湯底精華夠入味!
另配有清酸開胃的醃漬、白芝麻及帶辣的芽菜!
鐮倉紅葉茶屋腐皮烏冬
豆腐魚餅 $19

豆腐魚餅
黃金螺 $19
一客有3隻,富彈性的螺肉,要用小叉才容易把它轉出來!
黃金螺
期間限定夕張哈蜜瓜軟雪糕 $28
哈蜜瓜口味香甜濃郁!

期間限定夕張哈蜜瓜軟雪糕
照燒三文魚壽喜燒茶漬飯 $108

混合溫泉蛋及茶湯,茶湯本身味道清,拌勻之後,其實都幾淡口!

小杯盛載:醃蘿蔔、豆腐等,有麻油香的蔬菜!

照燒三文魚壽喜燒茶漬飯
鐮倉特製芭菲 $68
包括:期間限定的夕張哈蜜瓜軟雪糕、抹茶忌廉
由上至下品嚐,先嚐濃郁香甜味美的夕張哈蜜瓜軟雪糕、好似無餡湯丸口感煙韌的白玉、味甘軟滑帶膩滯的抹茶忌廉、甜美結實的紅豆蓉、茶味濃郁的抹茶啫喱、班戟...等!

鐮倉特製芭菲
2020-03-13
$124.3 (晚餐)
照燒雞肉定食
豆腐魚餅
期間限定夕張哈蜜瓜軟雪糕
照燒三文魚壽喜燒茶漬飯
鐮倉特製芭菲
2020-09-28 369 瀏覽
吉列豬扒滑蛋飯好味推介,$88 價錢合理豬扒大大塊,唔油,炸得外脆內軟熱辣辣,肉汁好正,好Juicy,蛋汁撈飯很不錯,大碗飯另一個,同樣$88,好食推介豚肉生ginger燒定食濕身嘅肉,好入味,份量足料,CP值高配有沙律菜🥗,可以再食
吉列豬扒滑蛋飯

好味
推介,$88 價錢合理
豬扒大大塊,唔油,炸得外脆內軟

熱辣辣,肉汁好正,好Juicy

蛋汁撈飯很不錯
,大碗飯

另一個,同樣$88,好食推介
豚肉生ginger燒定食

濕身嘅肉,好入味,份量足料,CP值高
配有沙律菜🥗
,可以再食
2020-09-27
2020-09-26 215 瀏覽
拉麵湯底較為淡,麵身OK彈牙,叉燒一般。份量ok壽喜燒唔係爈上,已經煮好,湯底OK,但牛肉好硬,而洋蔥蘿蔔絲就未完全熟。豆腐其中一舊酸酸地。整體食物質素一般,份量ok,價錢可以接受。
拉麵湯底較為淡,麵身OK彈牙,叉燒一般。份量ok

整體食物質素一般,份量ok,價錢可以接受。
黑蒸麻油豬骨湯拉麵
牛肉壽喜燒
2020-08-29 466 瀏覽
全家特登黎試新野, 叫左個明太子忌廉烏冬, 係超重豆乳味! Surprise正! 媽咪叫左薑汁厚燒豚肉飯, 又勁juicy入味到爆! 老豆個秋刀魚應該就無特別, 但係白飯任裝! 最後就係蕨餅, 煙un好味! last but not least, 叫左個抹茶tiramisu, 唔太甜ok! Overall, 留意到佢地日本食材(雞蛋同抹茶)都唔係gimmick, 以一個一百蚊內一個set 有呢個質素實在幾唔錯. 出面啲豚肉燒成日做到好乾好鞋口, 所以呢個係非常之值得試.

和風抹茶tiramisu
2020-08-29
和風抹茶tiramisu
2020-06-14 674 瀏覽
到大角咀工作已近半年,同事每天中午都帶小妹嘗試新菜式,今日就帶我到紅葉茶屋😆上次中午經過已想試,但攞飛後都太多人等位所以放棄,今次醒目用某app先排隊,落到去過咗2個號碼,好彩未過5個號碼可以等下一張就有枱☺️等咗10分鐘左右終於有位😍見餐牌真係好多款都想試,同事點咗豚肉生薑燒定食$88,我點咗溫泉蛋卡邦尼烏冬$78🤤我份烏冬上到枱,超級香噴噴芝士味,加上面層灑了芝士粉🧀同事話有啲飽,索到陣味覺得太膩🤣相反,我好肚餓,覺得非常刺激我食慾,餐廳係以超濃厚忌廉做湯底,好似平時嘅忌廉稍為稀,但味道一樣濃厚!烏冬夠韌勁,溫泉蛋黃香滑,令成個烏冬更滑溜充滿蛋香🤤配上惹味煙肉,成件事真係好開心🥳老實講我最鍾意食肥膩嘢,呢碗烏冬喺肚餓嘅時候,真係令人感覺非常滿足!都要讚一讚前菜,大豆芽酸酸的令我減低烏冬嘅油膩感🤣

都要讚一讚前菜,大豆芽酸酸的令我減低烏冬嘅油膩感🤣
2020-06-05
2020-05-07 656 瀏覽
今日閨密聚食完lunch都未傾夠行過見到呢間紅葉茶屋見到裝修幾靚又有甜品食就入左去職員幫我地安排左玻璃窗既位置見我地個個一袋二袋仲俾左啲籃我地擺埋野餐牌甜品主要日式甜品為主但因為大家都中意食蕨餅又想食雪糕叫左4個抹茶蕨餅新地 1個士多啤梨朱古力新地抹茶蕨餅新地有蕨餅,紅豆,抹茶雪糕球同黑蜜士多啤梨新地有藍莓,士多啤梨,朱古力雪糕球好彩份量唔算太多,都食得晒見佢主食都幾吸引,下次聚會可以黎試下
今日閨密聚食完lunch都未傾夠
行過見到呢間紅葉茶屋
見到裝修幾靚又有甜品食就入左去
職員幫我地安排左玻璃窗既位置
見我地個個一袋二袋仲俾左啲籃我地擺埋野
餐牌甜品主要日式甜品為主
但因為大家都中意食蕨餅又想食雪糕
叫左4個抹茶蕨餅新地 1個士多啤梨朱古力新地
抹茶蕨餅新地有蕨餅,紅豆,抹茶雪糕球同黑蜜
士多啤梨新地有藍莓,士多啤梨,朱古力雪糕球
好彩份量唔算太多,都食得晒
見佢主食都幾吸引,下次聚會可以黎試下
  • 抹茶蕨餅新地
2020-05-03 415 瀏覽
今日百無聊賴,行經奧海城(其實之前都過幾回),見到呢度門面光猛,餐牌款式選擇也多,就決定一試!餐廳有主食,甜品,飲品,花多眼亂,最後我點了一個鹿兒島黑毛一口和牛定食,加冰蜂蜜薑紅茶一試賣相和之前網上留意到的一樣,相當的精緻,最別樹一格的係,有一個小小的紅葉🍁瓷器,輕輕地盛裝著青蔥,呢個小小瓷器非常的吸引到我🤣如果可以擁有到就好了!!食品味道都可以的,呢個一口牛吾會太「孩」,有口感,個汁帶有酸味🤭我也引吾住添加了兩碗白飯,定食中附上麵豉湯,如果有埋豆腐粒就完美啦!杯紅茶好岩我口味,蜜糖加上薑,潤心潤肺(可能熱的效果好啲,但我吾飲熱野🙈)最後,我想試埋甜品,但肚子吾爭氣,太飽了,唯有下次再試!
最後,我想試埋甜品,但肚子吾爭氣,太飽了,唯有下次再試!
2020-04-26
  • 鹿兒島黑毛和牛定食
2020-04-16 409 瀏覽
Sunday afternoon,和家人到奧海城二期Market Place by Jason入貨,主要是買晚餐的食材,weekend free parking要消費港幣600元,超市的不夠!找個地方吃甜品!我本來想吃蛋糕的,但我姊未吃午飯,她建議到紅葉茶屋,有簡餐有甜品,可滿足3個人不同的願望!#抹茶蕨餅新地,我吃這個,賣相吸引,抹茶雪糕、紅豆蓉、蕨餅、脆筒,豐富又好味的配搭!吃得滿足!#牛肉壽喜燒定食,牛肉肥瘦適中,配很多蔬菜,均衡之選!#吉列豬扒蛋丼,豬扒外脆內嫩,讚!

#牛肉壽喜燒定食,牛肉肥瘦適中,配很多蔬菜,均衡之選!
#吉列豬扒蛋丼,豬扒外脆內嫩,讚!
2020-04-05
2020-04-08 340 瀏覽
成日係屋企食到悶悶地又要買番少少生活用品,就去附近商場奧海城行下。Shopping 完一袋二袋行過呢間紅葉茶屋,裝修幾日本風味。望望menu 原來有拉麵有烏冬有定食,lunch有得加錢試野飲幾抵咁就決定試試佢。去到個待應姐姐見少人就俾我坐卡,Lucky。見到茶漬飯幾吸引,呢期廢事食生野但又想食三文魚就俾我發現到有照燒三文魚,一見到就叫左。(好似都好少地方有?)嘩一黎到真係好日本feel 哈哈,前菜荀條?同芽菜酸酸地幾好食個三文魚都幾大舊幾抵食,D 汁岩岩好份量同飯一齊食岩岩好本身仲想食甜品但原來幾飽下,下次同埋朋友黎先食都係
成日係屋企食到悶悶地
咁就決定試試佢。

個三文魚都幾大舊幾抵食
,D 汁岩岩好份量同飯一齊食岩岩好
本身仲想食甜品但原來幾飽下,下次同埋朋友黎先食都係

照燒三文魚定食
2020-03-12
照燒三文魚定食
  • 照燒三文魚
2020-03-23 243 瀏覽
自己一個夜晚系奧海城搵食,經過見到呢間食日式定食既餐廳,環境同食物價錢都ok,就決定一於試下呢間餐廳🙈主要食日式定食,我叫左個滑蛋豬排飯定食,咁岩佢做緊推廣加$38就有兩款小食加杯柚子密,就決定加埋佢,就揀左豆腐雜菜魚餅同黑糖厥餅。定食份量都叫合理,佢話系用日本蛋做既滑蛋再加埋日本珍珠米,食落味道都唔錯。細心位系佢既豬排系炸完放系啲滑蛋汁既面頭,所以食到尾啲豬排仲系好脆口👍🏼值得一讚既仲有啲豬排一啲都唔鞋口,又唔會食到雪藏味,雖然吉列既炸皮有啲厚,但食得出佢有認真處理過塊豬排,炸得又香又脆。定食仲連埋一個雜菜湯同兩款前菜小食,整體份量都唔錯。埋單大概$140,價錢都叫合理,服務既質素都幾好,侍應好有禮貌,值得一讚👍🏼

2020-03-21
2020-03-11 214 瀏覽
出開去大角咀去左行奧海城,見到呢間紅葉茶屋裝修幾別緻就入左去食,原來係日本都有分店,餐牌主食以定食為主,嗌左個鹽燒鯖魚定食$88,鯖魚表面煎到少少脆,但個肉又唔會乾,加埋拌碟嘅檸檬汁好開胃,仲有個菜湯送下飯。17:00前有幾款飲品會做優惠價,其他餐品都可以揀,但就要跟原價減$10,優惠價嗌左個凍玄米茶$12,味道清清地但玄米嘅香味好重,下次想試下佢地啲抹茶特飲,佢啲特飲同甜品好似都幾吸引,今次食完個定食飽左9成試唔到
鹽燒鯖魚定食
鹽燒鯖魚定食