2024-03-26 199 瀏覽
之前嚟過呢度食日本嘢感覺OK,今日再嚟試吓日本嘢壽司同埋魚生嘅Sec會上得快!同平時嗰啲唔同,我見平時日式餐廳通常都係熟食快上啲見到朋友個壽司拼盤勁大嶼山口前好長好靚,海膽亦都非常靚仔勁吸引 可惜我今日冇前菜,我要求走沙律醬帶咗個海鮮魚生沙律 同平時一樣大大碟好多Gucci三文魚油甘魚 我個壽司拼盤有好多魚生款式,仲有魷魚夾咗少少海膽掉下人!兩隻甜蝦先甜好味!帶子一分為二嘅兩粒,我鍾意鯛魚煙韌嘅口感 油甘魚 獅魚望落去都好吸引!全部都好新鮮好味好彩冇揀到朋友揀咗嘅西冷牛扒,睇幅圖以為厚切原來係博切我唔鍾意,而且比想像中肥嘅脂肪較多,我鍾意食瘦牛柳個類不過我想講呢度一樣嘢好差,就係佢不斷劉丹你要吹佢,同埋佢會唔記得俾啲蒸蛋前菜等等,譬如嗌過外賣嘅話佢會比漏晒沙律甜品同埋前菜已經唔係第一次,今次堂食嘅時候都係吹佢先記得冇蒸蛋冇前菜沙律 🥗外賣嘅話真係返到屋企冇得補償 呢樣嘢要認真注意 令到服務質素有所保留。重
之前嚟過呢度食日本嘢感覺OK,今日再嚟試吓日本嘢
前菜,我要求走沙律醬

油甘魚 獅魚望落去都好吸引!全部都好新鮮好味

2024-02-28 227 瀏覽
雖然平時放假都同自己講要食好d 但到左新年係真·食好d一來貴小小吾會等位等到2046選擇都好多 懶得諗叫左個8百幾蚊既set 然後再加小小野set:刺身3款 好鮮味好飽滿 set:安康魚肝側邊有d 柚子啫喱消滯 但個人認為用醋仲好set:已經吾記得叫咩名😂類似蝦加菜既天婦羅炸起熱辣辣冇油膩感亦吾會乾set:芝士火灸大蝦 都好厚肉有手掌咁大隻set:和牛三文治 油脂味重 油膩到我同老公都食吾到 set:海膽炒飯 都算粒粒分明 上面pat海膽同我地單點一板海膽既貨吾同 呢個略小甘個set仲有個菇湯 但手殘del有張相 好清香 配呢個set 一流a la carte 大大隻脆卜卜 小朋友食到好滋味a la carte 開初以為吾夠食叫多左個platter
雖然平時放假都同自己講要食好d

set:和牛三文治 油脂味重 油膩到我同老公都食吾到

a la carte 大大隻脆卜卜 小朋友食到好滋味

a la carte 開初以為吾夠食叫多左個platter

2024-02-27 136 瀏覽
好鍾意食呢一度嘅日本料理,但係價錢亦都唔平,所以就久唔久嚟獎勵一下自己呢度位置好方便喺沙田新城市下便嗰層, city’super落多一層就係,開咗好多年㗎啦,質素有一定保證吞拿魚拖羅薄脆呢一個真係次次嚟都食,好好味個薄脆好香口,配上呢啲有質素嘅吞拿魚拖羅,加少少芥辣真係不得了魷魚海膽刺身喺魷魚裏面個圈讓入一啲新鮮海膽原來係咁夾,旋風式放入口,好食到鮮味到停唔到口炸吞拿魚拖羅壽司呢個係我女兒嘅至愛,佢由三歲食到而家,香脆惹味,但又不失拖羅嘅新鮮感,好正

吞拿魚拖羅薄脆

魷魚海膽刺身

炸吞拿魚拖羅壽司
2024-01-14 384 瀏覽
今次就嚟咗沙田新城市廣場嘅穴,係專食日本嘢嘅居酒屋!因為同行有小朋友,所以食物全部就晒佢,叫哂熟食~———主食方面就嗌咗牛肉烏冬同和牛炒飯,和牛炒飯方面, 略嫌鹹咗少少, 但牛肉粒好香。牛肉烏冬就濃淡得宜, 食得出所用嘅牛肉係唔錯嘅牛肉。小食方面就嗌咗炒雜菜、天婦羅同燒冬菇,天婦羅炸衣厚薄適中,配埋個天婦羅汁, 襯托出食材嘅鮮味😆順帶一提, 餐廳職員好細心, 見到同行有小朋友, 為佢準備清水,亦為大人準備茶!
今次就嚟咗沙田新城市廣場嘅穴,
係專食日本嘢嘅居酒屋!
因為同行有小朋友,
所以食物全部就晒佢,叫哂熟食~
———
主食方面就嗌咗牛肉烏冬同和牛炒飯,
和牛炒飯方面,
略嫌鹹咗少少, 但牛肉粒好香。
牛肉烏冬就濃淡得宜,
食得出所用嘅牛肉係唔錯嘅牛肉。
小食方面就嗌咗炒雜菜、天婦羅同燒冬菇,
天婦羅炸衣厚薄適中,
配埋個天婦羅汁, 襯托出食材嘅鮮味😆
順帶一提, 餐廳職員好細心,
見到同行有小朋友,
為佢準備清水,
亦為大人準備茶!
2024-01-09 304 瀏覽
今日同同事食飯,老細請客,冇影其他同事食乜嘢喇,唔係幾好意思,我自己就叫咗火炙魚生飯。火炙魚生飯入面包括有:三文魚:魚生新鮮,厚切,火炙技巧純熟,剛剛好,令到油脂不停爆出嚟,魚生嘅質感口感都提高了!帶子:有四片,新鮮,鮮甜的。左口魚:唔使多講,呢隻魚係充滿魚油🤭分量足夠,可以慢慢享受。醋飯亦都很夠份量,男孩子們落嚟食應該都會夠飽👍🏻呢間食魚生飯,好過食壽司!刺身會比較厚切😬滿足感亦都會提高!𝓹𝓼 :之前個燥底部長好似已經唔喺度做,可以多啲幫襯返呢間餐廳👍🏻😂

入面包括有:
帶子:有四片,新鮮,鮮甜的。

火炙魚生飯

醋飯亦都很夠份量,男孩子們落嚟食應該都會夠飽👍🏻

呢間食魚生飯,好過食壽司刺身會比較厚切😬滿足感亦都會提高!

2023-12-12
2023-11-30 409 瀏覽
⭐️松葉蟹盖海膽石鍋飯($198)石鍋熱滋滋地上枱,蟹盖上佈滿海膽、蟹肉、魚子等,底下還有大量蟹膏醬,白飯灑上了紫菜絲,芝麻、蔥花,增加口感!攪拌後入口是滿滿的蟹香,海鮮味在口中爆發!⭐️帶子沙律卷($92)滿滿的魚子粒在口中跳動!❤️內裡是鮮味軟糯的帶子,清新青瓜絲!⭐️日本黑豚五花腩($48)將半肥半瘦的豬肉燒的香口,就是內部燒得太過,有些硬口🙃⭐️燒雞肉大蔥($48)雖然表面燒黑了,還好內面是多汁軟身,加上大蔥的香甜,果然是絕配組合!
⭐️松葉蟹盖海膽石鍋飯($198)

⭐️帶子沙律卷($92)

⭐️日本黑豚五花腩($48)
將半肥半瘦的豬肉燒的香口,就是內部燒得太過,有些硬口🙃
⭐️燒雞肉大蔥($48)

2023-10-05 624 瀏覽
沙田中價日本嘢…正常味道,如果有多少少低價選擇會更好…例如壽司盛最平要$200幾,如果有$200以下會更好…今餐叫咗壽司盛、和牛炒飯、玉子壽司、3種串燒、三文魚薄切、吞拿魚蓉脆脆,埋單$900幾,唔知貴喺邊🥲
2023-09-13 543 瀏覽
 穴 日本菜 沙田正街18號新城市廣場一期1樓110號舖作為一位食評家,我的目標是提供最真實的評價,無論好壞。這次我來到位於沙田的"穴",期望享受一場正宗的日本料理之旅。然而,我不得不坦白,這次的餐飲體驗充斥著需要改進的地方。 讓我們先談談味道和口感。食物的味道應該是一場舌尖上的盛宴,但穴並未完全交付。一些菜品缺乏深度和層次,使整體口感相對平淡。某些菜品的調味過於重,掩蓋了食材本身的風味。 食材的品質是一項關鍵因素,尤其對於日本菜這樣強調新鮮度的菜系。我必須說,穴在這方面表現不佳。有些食材並不是最新鮮的,這在壽司等生食菜品中尤為明顯。為了提供卓越的餐飲體驗,他們需要更嚴格地挑選食材。 穴在創新方面缺乏嘗試。他們的菜單看起來相當傳統,缺乏新鮮感和驚喜。在競爭激烈的餐廳業界,創新和獨特性是吸引食客的關鍵。 一些菜品的味道平衡不佳,部分原因是調味過多。美食應該是一種平衡的藝術,每一種調味都應該有計劃地融入,以提升整體風味。 食物的視覺呈現在穴中並沒有給人留下深刻的印象。美味的食物也應該是一場視覺的盛宴,菜品的擺盤和色彩缺乏創意。 這裡的服務質量和用餐環境相對穩定,但並未突顯出色。服務應該更加
 穴
 日本菜
 沙田正街18號新城市廣場一期1樓110號舖

這裡的服務質量和用餐環境相對穩定,但並未突顯出色。服務應該更加細緻周到,用餐環境可以更具氛圍,以提升整體體驗。

在考慮食物的品質和體驗後,價格似乎過高。這裡的價格應該與提供的價值相符,但目前這一平衡還未實現。

日本菜應該反映其獨特的地域性和文化性,但穴未能完全體現這一點。更多的背景信息和故事可以豐富食客的餐飲體驗。

總的來說,"穴"在多個方面都需要改進,以提供一個更令人滿意的日本料理體驗。盡管有改進的空間,但我相信通過努力和創新,他們可以實現更高水準的餐飲。如果您正在尋找一個出色的日本料理體驗,目前可能需要考慮其他選擇。
2023-08-28 488 瀏覽
返工有時都會想食好啲,通常就會揀呢間穴食lunch。喺新城市食飯,你都唔可以預佢平㗎啦,呢個lunch set都係一個新城市廣場嘅價位,我嗌咗個雜錦魚生飯,趁係日本未排放核污水之前食返餐魚生先。個魚生飯有八款唔同嘅刺身,包括有三文魚、章紅魚、赤身、劍魚、三文魚子、蟹子,仲有蝦,咁我覺得以$188嚟講,魚生都切得幾好幾大塊,算係有啲誠意。個套餐仲包括左沙律前菜、麵豉湯同埋一個厥餅,都係香港日式餐廳例牌野啦。坦白講,如果我放假,我諗我會食返啲性價比高啲,同埋有風味啲嘅小店餐廳囉😚
2023-08-23
2023-07-31 623 瀏覽
這間日本居酒屋,第二次再來,原因是假期新城市廣場地下確實好難搵位食晚飯,這間居酒屋較其他店鋪價錢略為貴,見容易入座有位,就再來食 !論食物質數係確有,兩個人點了4道菜,鯛魚刺生爽口好食,都新鮮。鹽燒牛脷 /串燒秋葵及串燒雞軟骨,係好好食,由其是鹽燒牛脷確實唔錯。推介係個蟹蓋超級足料,分別有三文魚籽、海膽、蟹肉及吞拿魚蓉,一啲都唔鯹,讚! 最後加多個蕎麥麵。整體食物係好好,有賣相有質數!但留意到 ,有部份店員對客人態度欠缺禮貌,客人點餸菜有別,服務態度會有所轉變,這一點只是個人觀察,希望這間鋪店員對客人服務有所改善。居酒屋食物好,但員工服務態度欠缺,會幾影響生意!
蕎麥麵
鹽燒牛脷 /串燒秋葵及串燒雞軟骨
鯛魚刺生
2023-03-04
蕎麥麵
鹽燒牛脷 /串燒秋葵及串燒雞軟骨
鯛魚刺生
2023-07-30 414 瀏覽
27/8再次黎食,今次點午市套餐,烏冬加丼再加串燒,鳥冬加丼好食,串燒點大蔥雞加豬頸肉,大蔥雞燒到蔥燶曬,豬頸肉唔熟,串燒真係差到完全唔可以接受,唔熟都可以俾客人,希望你們可以改善一下串燒出品,我唔係第一次幫襯
2023-07-09 407 瀏覽
6/7星期四去沙田新城市穴居酒屋食Lunch,叫左個牛肉烏冬算Ok ,壽司好新鮮👍串燒牛肋骨太燶好乾好韌👎黑豚露笋卷同翠玉瓜好咸😡下次如果再幫襯都唔會再叫串燒食,樓面員工服務態度差
2023-07-06
2023-06-07 692 瀏覽
今日夜晚呢就返咗沙田食飯,我同老公諗住去沙田新城市廣場7樓食日本菜,點知去到地下就見到集團式嘅穴,因為之前我哋都喺尖沙咀食過呢一間都幾好食,所以就諗住入去試吓,入到去我哋就叫咗個壽司拼盤,跟住再嗌咗一個Toro,然後再嗌咗一個海膽飯,都水準依然咁好,魚生都仲係好新鮮。熄咗個大金槍魚刺身真係好好食好肥美,而且好新鮮個海膽真係有兩個唔同嘅味道,我老公問佢係咪日本海膽佢哋入咗去睇廚房之後出嚟先答我哋,即係都有真係去問清楚,而唔係求其敷衍你搭咗佢,所以我覺得個服務都幾好呀。
今日夜晚呢就返咗沙田食飯,
因為之前我哋都喺尖沙咀食過呢一間都幾好食,
所以就諗住入去試吓,
入到去我哋就叫咗個壽司拼盤,跟住再嗌咗一個Toro,
然後再嗌咗一個海膽飯,都水準依然咁好,魚生都仲係好新鮮。
我老公問佢係咪日本海膽佢哋入咗去睇廚房之後出嚟先答我哋,
2023-06-06
2023-06-05 598 瀏覽
每次跟長輩吃飯都盡量吃中菜(因長輩只吃熟食),今次看過Menu後大膽一點想挑戰一下日本菜。選菜盡量選一些香港本地也有的食材,會比較容易令他們開始嘗試第一口。醬油牛蒡漬 - ok,但不夠冧🤪西京燒銀鱈魚 - 無牙都可以入口即溶,配沙律醬對長輩來說是新嘗試🥹黑豚肉泡菜石鍋飯 - 這是長輩自己選的,很喜歡石鍋熱辣辣👍💪雜錦天婦羅 - 有沙槌魚、蝦、其他蔬菜。當菜吃平衡一點而已😅和風茄子 - 🤭長輩必點,缺點也是在他而言未夠冧其他是自己的選擇松葉蟹鉗配海膽 - 還可以,有點小海膽天婦羅 - 多數吃新鮮海膽,第一次挑戰將紫菜包着海膽炸,外熱內軟,可嘗試。但當然新鮮海膽還是最好味🥰和牛牛肉粒 - 過熟其他串燒以上意見純以帶長輩食日本菜為題並非以穴最推介的食物如壽司刺身作評價,但希望也能給你一些提議。

醬油牛蒡漬 - ok,但不夠冧🤪
和風茄子 - 🤭長輩必點,缺點也是在他而言未夠冧

其他是自己的選擇
松葉蟹鉗配海膽 - 還可以,有點小
和牛牛肉粒 - 過熟
其他串燒

2023-05-07 602 瀏覽
一點四十分外買兩個單點食物,員工說要半小時但如果有早會打電話通知。結果半個鐘頭過去,再問一下說入單時間是1:49! 我怎麼知道你什麼時候入單,誰會估計買外賣要超過40分鐘!我就不會再試了