2023-04-07 842 瀏覽
係沙田新城市廣場日本菜首選日本菜首先,係新城市食飯等位真係幾麻煩,但穴就可以用商場app或者係openrice app 拎定位或者訂座先,去到就直接入座。喺新城市廣場嘅餐廳,穴既價錢算係中等啦,午餐或者晚餐都係一個好坐好食既選擇。菜單好豐富,有各式各樣嘅冷熱菜、丼飯、串燒同壽司等等,應有盡有。我午餐就鍾意叫set,可以揀主食一個丼飯加兩串串燒,或者兩個丼飯,前菜有個細沙律配蕎麥麵或者烏冬,丼飯嘅魚生肉質新鮮,味道豐富,份量都幾足夠,lunch啱啱好飽!而佢哋嘅燒烤壽司同串燒,都做得唔錯。屋企人就叫左個鯖魚set,都燒得唔錯,唔會覺得乾,但性價比黎講我就覺得我個丼飯set高d。穴嘅環境岩食飯傾下野,服務就一般般啦
係沙田新城市廣場日本菜首選日本菜

穴嘅環境岩食飯傾下野,服務就一般般啦
2023-02-26 959 瀏覽
平時經過呢間舖頭已經好想食今次同朋友過咗嚟一齊食每個人都叫咗一個set 叫咗個壽司set, 同埋刺身set刺身set可以另外加蕎麥麵添🥰🥰壽司上面啲刺身好新鮮!!! 🎉🎉有個魷魚海膽超級好食‼️‼️‼️壽司飯好好食醋味好夠!!! 粒粒分明啲飯唔會係暖嘅 好怕食到啲暖嘅飯😂😂平時淨係食三文魚嘅我竟然覺得其他魚都好好食!!😍😍一啲都唔腥 油脂分布10分好另外仲叫咗個蟹蓋😋😋賣相一百分 超級足料 😍😍😍
平時經過呢間舖頭已經好想食
今次同朋友過咗嚟一齊食
每個人都叫咗一個set
叫咗個壽司set, 同埋刺身set
刺身set可以另外加蕎麥麵添🥰🥰
一啲都唔腥 油脂分布10分好
另外仲叫咗個蟹蓋😋😋
賣相一百分 超級足料 😍😍😍
2023-02-12 884 瀏覽
呢次想食日本嘢所以揀咗呢一間,因為性價比高啲沙田嘅餐廳可能貴租都唔係特別平因為想佢哋官方網站有得睇餐單,所以我今次就冇特別影啦~午餐鰻魚飯好靚仔,上枱熱辣辣,忍唔住夾咗朋友一舊覺得好正,不過唔好意思再拎🙈🤣🤣散叫咗啲食物,呢個海鮮沙律$108都幾抵食!因為勁多魚生同埋好非常大碟新鮮質素,有油甘魚,三文魚,同埋少量嘅魚腩為最後我哋食唔晒!因為我本身嗰個午餐嘅刺身已經好多好厚今次啲份量好似好慷慨海膽OK請銷售三十幾至四十幾一寸,非常細小唔抵食同埋應該有落油去燒俾佢呃咗添雞腎爽口彈牙,不過超級超級攝牙罅份量我記得係$38一串好鍾意佢嘅飯後甜品,一個淡淡嘅缺餅皮, 加甜甜地我最鍾意嘅紅豆蓉🫘完美。!大杯咖啡就係用機沖,普普通通啦用餐限時90分鐘,啱啱好夠時間,下次會再encore
呢次想食日本嘢所以揀咗呢一間,因為性價比高啲
沙田嘅餐廳可能貴租都唔係特別平
因為想佢哋官方網站有得睇餐單,所以我今次就冇特別影啦~
新鮮質素,有油甘魚,三文魚,同埋少量嘅魚腩為
最後我哋食唔晒!因為我本身嗰個午餐嘅刺身已經好多好厚
今次啲份量好似好慷慨
海膽OK
請銷售三十幾至四十幾一寸,非常細小唔抵食
同埋應該有落油去燒
俾佢呃咗添
雞腎爽口彈牙,不過超級超級攝牙罅份量
我記得係$38一串
完美。!大杯咖啡就係用機沖
,普普通通啦

用餐限時90分鐘,啱啱好夠時間,下次會再encore
2023-02-07 998 瀏覽
🍣幾時又有長假放……🫠食好少少等自己開心下先🥹🦑 海膽魷魚卷一片片厚切魷魚包住啲海膽🤤晶瑩剔透有咬口又鮮甜海膽一樣鮮甜唔腥唔臭 一齊食好夾🍤 雜錦天婦羅包括:蝦、魚、南瓜、番薯、茄子薄身炸粉 香口脆卜卜 蝦魚都好新鮮唔霉 南瓜番薯粉粉甜甜的 茄子吸油但好食 🥟 雞皮餃子小小一口餃子 雞皮薄肉厚juice唔太油膩 仲有檸檬隨意添加本人認為💁🏻‍♀️ 落少少檸檬汁味道更佳🍢 燒豬頸肉厚切 / 燒雞皮 / 雞軟骨簡單炭燒少少鹽吊下味 夠原汁原味👍🏻豬頸肉又厚又大舊 唔太肥啖啖肉雞皮好~脆似薯片咁 如果大舊啲就好雞軟骨食燒野都叫 骨外帶點肉有嚼口🍣 辣吞拿魚腩卷本人最愛嘅呑拿魚🤤❤️🤤❤️滿滿鮮甜魚蓉入口即溶微微嘅辣令魚味更突出本人表示💁🏻‍♀️ 唔好點豉油 perfect🤌🏻🍣 牛油果軟殼蟹卷間間日本菜都有 點解2者咁夾🥑🦀又多又脹卜卜一啖咬唔呬配上飯面沙律醬多哂 唔洗點豉油🍚 黑豚肉泡菜石鍋飯上枱仲滋滋聲 趁熱撈埋隻流心蛋同飯肥瘦剛好豚肉配埋少少辣泡菜 正🥰食到尾仲有飯焦 唔好爭!我嘅✌🏻(以上食評 只屬個人意見)———————————
🍣
幾時又有長假放……🫠
食好少少等自己開心下先🥹

🦑 海膽魷魚卷
一片片厚切魷魚包住啲海膽🤤
晶瑩剔透有咬口又鮮甜
海膽一樣鮮甜唔腥唔臭 一齊食好夾

🍤 雜錦天婦羅
包括:蝦、魚、南瓜、番薯、茄子
薄身炸粉 香口脆卜卜 蝦魚都好新鮮唔霉

🍚 黑豚肉泡菜石鍋飯
上枱仲滋滋聲 趁熱撈埋隻流心蛋同飯
肥瘦剛好豚肉配埋少少辣泡菜 正🥰
食到尾仲有飯焦 唔好爭!我嘅✌🏻

(以上食評 只屬個人意見)

———————————
  • 串燒
2023-01-11 759 瀏覽
我家老闆竟然帶我去日本餐廳午膳,實在又驚喜又意外。在走進了「穴。居酒屋」後,我突然可以再次拿起日本菜餐牌,久違得我有點不知所措,要定過神來才能夠揀選自己喜愛食品。在角切魚生飯與鰻魚飯當中,我選擇了鰻魚飯彌補我上一回的心靈創傷,至少這間餐廳沒有犯上商品說明條例吧。這餐廳的鰻魚飯份量十足,賣相不俗味道也好,但吃著吃著…. 我才知道我是在懷念日本柳川那個人生裡最貴的鰻魚飯。我家老闆因為不嗜未經煮熟食身,於是他點了悶蛋才吃的滑蛋吉列黑豚豬扒飯,這個飯份量也不賴,大大件的豬扒下有舖滿整個飯面的滑蛋,滑蛋調味有點濃烈,這正合我老闆的口味,豬扒的炸粉很均勻適中,火喉亦控制得好能夠保留點點肉汁,肉質沒有過熟的情況出現。而永遠想多吃一點點的老闆,今次額外多要了一客炸廣島蠔,蠔的炸粉比豬扒的還多,可幸蠔的鮮味未有被掩蓋,而它亦能夠符合我的最基本要求,味道比在日本超市的氣炸食材好。整體來說這餐廳的食品質素尚算可口,可惜餐廳的座位很迫夾,也沒有提供地方讓食客放置衣物或手袋,這點有違日本餐廳服務至上的作風。

2023-01-10
2023-01-04 594 瀏覽
提供食物質素不合乎期價錢,服務更差!永不再光顧,奇怪仍有咁多人幫襯!門口西裝友永遠吹水,問一句野就黑面!全程唔幫手倒水,為什麼要收+1服務費?食物食物沒有熱度,份量少,味道怪,食物不新鮮!食放題食物水準都比它高!我其實食過這個餐飲集團另外兩間,一間西餐及日式餐廳,總括而言,貴而唔值!所有餐廳的位置很好,但食物質素非常一般

我其實食過這個餐飲集團另外兩間,一間西餐
2022-12-20
用餐優惠
現金券
2022-11-16 795 瀏覽
簡單講,無禮貌,無services , 返得依份工,唔係淨係代表公司亦都代表自己!未試過食餐飯有一種狗眼看人低既感覺!入得黎食唔會比唔起錢去食,只係咁既服務質素!唔會再想黎受多次氣!野食我覺得都ok,但態度同服務,可以話重衰過的茶記姐姐!如果大家想要服務質素真係零分完。。。。
2022-11-16
  • 串燒
  • 精選刺身拼盤
2022-11-09 716 瀏覽
今日👭🏻孖妹一家去新城市Apple Store 買iPhone,原來呢個商場地下個層都開左好多唔同食店都未試過,趁未到晚飯黃金時間就揀左呢間居酒屋試下🥢黑松露甘蝦卷✨ 一共有6️⃣件,珍珠米包住玉子、青瓜、蟹籽做內卷,配埋外面嘅甘蝦,黑松露醬做點綴✨珍珠米幾煙韌玉子🥚青瓜🥒正常發輝啦,甘蝦算新鮮🍤黑松露醬既香味提升左卷物鮮甜味,絕對稱得上畫龍點精🥰👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑🥢櫻花蝦蟹肉沙律卷✨ 同甘蝦卷一樣有6️⃣件,內卷配料有青瓜絲同蟹柳,外面同樣有蟹肉同櫻花蝦✨蟹肉食到一絲絲幾驚喜,同內卷形成強烈對比,外爽內軟,櫻花蝦本物係炸過,含豐富鈣質,一齊食口感更好,👷🏻‍♀️細孖比較like 呢款卷物👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢和牛炒飯 ✨呢碟大家搶食‼️餐廳用碎和牛、蔥、蛋絲炒成,超有鑊氣,食到最後一啖飯仲冒緊煙♨️✨飯炒得夠乾身,粒粒分明😍每啖飯都食到牛脂既香味😜好似去左高級鐵板燒食咁😎👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢黑豚烏冬✨餐廳將豚肉片放喺面,加入烏冬底同高湯✨豚肉片幾滑,豬味重,有5-6片,份量對得住個價錢😜✨烏冬幾chewy, 飲埋湯底好快KO哂👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢迷你餃子薄餅✨比較*的息*,餃

🥢黑松露甘蝦卷

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢櫻花蝦蟹肉沙律卷

🥢和牛炒飯

🥢黑豚烏冬

✨餐廳將豚肉片放喺面,加入烏冬底同高湯
✨豚肉片幾滑,豬味重,有5-6片,份量對得住個價錢😜
✨烏冬幾chewy, 飲埋湯底好快KO哂

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢迷你餃子薄餅

✨比較*的息*,餃子皮上塗上肉醬茄蓉,加入火腿、三色椒粒粒、芝士🧀,面頭再輕輕用火槍燒過
✨一碟得2️⃣件,雖然份量比較少,當迷你Pizza 食都唔錯

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

🥢火炙三文魚他他燒佐柑橘汁

✨三文魚👩🏻‍💼大孖‍至愛💕,一共6️⃣
旁邊擺左碟柑橘汁俾你掂🤫
✨三文魚個面輕輕炙燒過,但面唔會過熟,擺入口仍然入口即溶,而且夠厚身充滿油脂,非常新鮮😊
✨個汁先係重點😝酸酸甜甜,解左三文魚既油膩感,亦唔會搶左三文魚魚油香味

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢蔥吞拿魚腩薄脆

✨水準相對一般,廚師👩🏻‍🍳吞拿魚腩蓉放係脆米通上,加埋蔥碎提升香味,可惜吞拿魚腩唔夠肥美,油脂香略不足

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌑🌑🌑

🥢黑糖蕨餅

✨另一款👷🏻‍♀️細孖鍾意嘅甜品,甜度適中,黑糖餅沾上滿滿黃豆粉,入口就慢慢溶,一粒接一粒好快冇哂

🥢季節鮮果雪芭

✨季節性要睇當唔當造啦,喺Openrice見人食係士多啤梨多,開頭侍應以為今日係椰子🥹好彩最後係白桃👍🏻,餐廳將白桃用佢器皿,將果肉挖空,果肉整成果汁,倒入桃中再雪變成雪芭
✨減肥/keep fit 人士都可以食㗎,因為佢冇額外加入忌廉、糖等等增加滑度,相對天然輕型又夠fresh
✨始終要雪,可能時間長時間喺雪櫃,上菜一段時間都仲好硬😅,真係要出盡洪荒
之力先挖到黎食😂但味道幾清甜冰涼,👭🏻孖妹👩🏻‍🦱話食得唔好浪費,將白桃扯開食埋邊邊啲果肉

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌖🌑🌑

和牛炒飯
黑糖蕨餅
  • 黑松露甜蝦卷
2022-10-05 945 瀏覽
💰總消費: $1,485/4人(有加一)・ 日本黑毛和牛刺身🥩 ($298)咁大個女都唔敢食和牛刺身,喺友人嘅極力推薦下,小嘗了一口,果然入口即溶😳和牛刺身嘅脂肪分布平均,每一塊都好靚,有雪花紋絡❄️刺身亦有配蔥花豉油,食刺身之前點一點,可以提高牛嘅鮮味😍・ 松葉蟹蓋海膽石鍋飯🦀($178)呢個石鍋飯無論外觀味道都一級番!💯💯海膽好新鮮😍松葉蟹肉好甜😳配上熱辣辣嘅石鍋飯,食過返尋味😍😍喺蟹蓋入邊仲有蟹味噌,用嚟撈飯好惹味🤤🤤🤤呢個飯$200都唔使真係好抵💯💯・ 牛油果軟殼蟹卷🥑 ($88)軟殼蟹炸得啱啱好,脆卜卜💕牛油果嘅清新解咗炸軟殼蟹嘅膩😳😳😳佢面頭仲有勁多蟹子✨好足料😳😳💕✨佢總共有6舊,一班人share啱啱好😂🤤🤤・ 壽司拼盤🍣 ($248)拼盤有10款唔同壽司🍣雖然有10款,但數數下有12舊😍因為有3舊反卷💯呢啲壽司都好 common,出面都食過!但勝在佢夠新鮮😳😳✨✨✨配上wasabi同豉豆,好好食😍😍😍・ 黑毛和牛粒石鍋飯🐮 ($368)望落好普通,但係估唔到咁好食🤤🤤🤤和牛上面澆有自製嘅醬汁,甜甜地🥰再將溫泉蛋撈勻,味道好夾💕石鍋又可以整到飯焦,脆脆地😳為成個飯添加左風味
💰總消費: $1,485/4人(有加一)

・ 日本黑毛和牛刺身🥩 ($298)

・ 松葉蟹蓋海膽石鍋飯🦀($178)

・ 牛油果軟殼蟹卷🥑 ($88)

・ 壽司拼盤🍣 ($248)

・ 黑毛和牛粒石鍋飯🐮 ($368)
望落好普通,但係估唔到咁好食🤤🤤🤤和牛上面澆有自製嘅醬汁,甜甜地🥰再將溫泉蛋撈勻,味道好夾💕石鍋又可以整到飯焦,脆脆地😳為成個飯添加左風味✨✨

・ 天扶良蝦卷🍤 ($78)
又係一個好足料嘅卷物!面頭蓋滿蟹子🤩🤩🤩卷物嘅底有沙律醬,沾少少嚟食真係好夾好好食🥰🥰佢嘅蝦調味又調得啱啱好,愛上了😍

・ 清酒煮蜆🍶 ($92)
佢係一匹黑馬,估唔到一款看似普通嘅清酒煮蜆🍶但味道好出眾,唔會差過其他食嘢🥰🥰🥰佢個蜆好鮮甜,不過重點係佢嘅清酒湯底,有少少似藥膳,日式藥膳?唔識講,但真係好推薦🤤🤤🤤💯💯💯

・ 環境🏡
環境好靚,佢有啲清酒櫃,放左大大小小唔同嘅清酒上去🍶有少少似居酒屋咁樣😍啲座位都好疏落,坐得舒服,店員都有禮貌💯

總體評分:8.8/10⭐️
2022-09-30 793 瀏覽
路過咗好多次都無試,咁啱嗰日放工,又好想食日本嘢,就衝咗入去啦😆刺身拼盤(8款) $338所有刺身都好鮮甜,食得返條魚本身自有嘅味道,當中以金目鯛,甜蝦,帶子最為出色,另外我哋再叫多咗客三文魚(4件$52),夠晒厚切🤩海老天婦羅蝦卷 $82賣相精緻,外層鋪滿蟹籽,口感豐富,蝦味幾出,就算比飯包住,炸皮依然保持到脆卜卜😍蝦天婦羅 $138呢個真係要一上枱就食,熱辣辣,香脆可口,粉漿唔算厚,佢唔係食落好爽嗰種蝦,但整體都唔錯😚牛脷鹽燒 $78略嫌太多黑椒,有少少搶咗牛舌嘅味😗 佢哋另外俾咗三種調味料比我哋點天婦羅或者串燒食,有海鹽、抹茶粉、咖喱粉,但我哋就覺得點唔點都無乜分別啦🫣總括嚟講,價錢合理,質素亦唔錯,以後嚟沙田又多個選擇啦🥰5粒為滿分味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️餐廳地點 ⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳舒適度 ⭐️⭐️⭐️⭐️翻喫指數⭐️⭐️⭐️⭐️

刺身拼盤(8款) $338

海老天婦羅蝦卷 $82

蝦天婦羅 $138

牛脷鹽燒 $78

總括嚟講,價錢合理,質素亦唔錯,以後嚟沙田又多個選擇啦🥰

5粒為滿分
2022-09-01
  • 刺身拼盤
  • 蝦天婦羅
2022-09-11 735 瀏覽
很失望非常失望,又有minimum charge, and this is the worst Japanese restaurant I have tried before in Hong Kong. I will not recommend anyone to comeThe sashimi platter is not good, the sashimi is big and definitely not worth the price. The seats are so uncomfortable, and the waiters just constantly putting the food on the table and distracting us. With the price I m paying i don’t think this the service I should receive
很失望

相約友人食日本菜,其實之前都有食過銅鑼灣分店既Lunch Set, 今次係沙田搵食。環境暗暗,亦可以選擇bar枱傾計用餐。▪️蔥吞拿魚腩薄脆$58必食,本人TUNA 控,熱門菜色不錯!▪️精選刺身拼盤(8種)$298刺身新鮮,又多選擇,有回到日本的感覺。▪️冷蕎麥麵$62朋友推介,一試真的不錯,麵質彈口亦夠凍,開胃又抵食▪️月見自家製免冶雞肉串配蛋黃 $38啖啖雞軟骨配備製蛋黃醬汁,一定要叫。▪️牛肋骨肉串燒 $38▪️3件飛觶和牛壽司蝦片盛 $188必食回味名古屋高山飛觶牛,未有機會去都可以黎試試!▪️ 鹽燒油甘魚鮫 $128穴 (沙田)Yaki ANA @yakiana_shatin 📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓110舖

▪️蔥吞拿魚腩薄脆$58
必食,本人TUNA 控,熱門菜色不錯!

▪️精選刺身拼盤(8種)$298
刺身新鮮,又多選擇,有回到日本的感覺。

▪️冷蕎麥麵$62
朋友推介,一試真的不錯,麵質彈口亦夠凍,開胃又抵食

▪️月見自家製免冶雞肉串配蛋黃 $38
啖啖雞軟骨配備製蛋黃醬汁,一定要叫。

▪️牛肋骨肉串燒 $38

▪️3件飛觶和牛壽司蝦片盛 $188
必食回味名古屋高山飛觶牛,未有機會去都可以黎試試!

▪️ 鹽燒油甘魚鮫 $128

冷蕎麥麵$62
3件飛觶和牛壽司蝦片盛 $188
鹽燒油甘魚鮫 $128
2022-07-09 1402 瀏覽
新城市近來有不少新餐廳,蘇媽蘇媽是其中一間,6:45取票,等了近一小時票號仍相距百多張,望入餐廳,只有極少二人枱,即時轉軚,到對面的穴取票,約10分鐘就能入座雜錦魚生沙律,是每次必點的一道,沙律菜上滿是魚生,這個份量,在一田買魚生和沙律菜,也不只這價錢,性價比極高雜錦天婦羅,有2隻大蝦和茄子、南瓜等蔬菜,粉漿不厚,不錯不錯主食點了鰻魚飯,石鍋上枱,鍋底有脆卜卜的飯焦😋大約1人的飯量最後用蕎麥麵作結,清一清味蕾,夏日之選

最後用蕎麥麵作結,清一清味蕾,夏日之選
2022-06-30
  • 鰻魚飯
  • 雜錦魚生沙律
2022-07-07 796 瀏覽
-🥲A long queue for this one. Went for dinner around 7:00, waited half an hour. 🫣The staff organizing the queue was swarmed and couldnt handle the crowd. There were people asking for tickets and people waiting to be seated. They could certainly arrange it better🍣Ordered a sushi set and some skewers. I thought they make consistently good skewers with decent quality and the right seasoning and condiment for different skewers (meat, seafood or veg). 🥢Understandably for good skewers, it takes time.

🥢Understandably for good skewers, it takes time. you can't rush it or the meat gets tough.

🍵Service was decent. They tried but certainly short staff.

☕️Dining time 90 mins but honestly, they let us sit longer as the skewers were taking a lot longer and there were plenty of tables after certain time.

I'll make this a regular.🤟🏻
2022-07-01 823 瀏覽
住咗呢度咁耐都係第一次嚟食,抱住咩都試吓嘅心態嚟食之後發覺都OK喎!侍應嘅服務態度你好,而且上菜速度非常快!雖然質素唔係話特別標青,都係唔錯啦!一隻和友錢財,茶碗蒸嘅質素比較普通,個蛋漿唔係太有蛋味而且太實,但係好似入面係有雞粒的麵豉倉都唔錯 $108加嗰個海鮮刺身沙律,上枱覺得好靚仔唔錯,有好多嘅各設魚生,非常足料我揀呢個壽司刺身定食仲有得配一碗熱烏冬或者蕎麥麵,烏冬非常有口感高質海膽好好味!整體質素正常,不過唔好車上去會比Yi好似中環咁高級嘅魚生嚟,你當係比元氣好嘅~整體嘅體驗唔錯
麵豉倉都唔錯