2024-04-14 75 瀏覽
呢間嘢,多數冇咩人去,但間中多人到要排隊…“穴之酒販”,係將軍澳中心嘅日式餐廳。相比附近幾個車站商場,呢個商場係比較能容納中價而有質素嘅餐廳。不過呢間LUBUDS旗下嘅居酒屋,晚市直程可以用高價形容。所以晚上一向冇咩人,我一度懷疑佢仲可以做幾耐。但係佢午市係幾吸引,一個full set lunch百幾到二百幾 (住戶有95折),表面唔算平,但刺身新鮮無比,部份用料更是矜貴。串燒水準都遠在平價居酒屋/放題之上,食完係好滿足嘅。順帶一提,晚市呢度就賣”飛機貨”同清酒,性價比就差好遠了。
呢間嘢,多數冇咩人去,但間中多人到要排隊…

順帶一提,晚市呢度就賣”飛機貨”同清酒,性價比就差好遠了。
2024-04-06
2023-12-25 393 瀏覽
香港的日式料理餐廳很多,而最多人或年輕人去排隊的是一些迴旋壽司,大家都覺得便宜實恵。其實,好吃又新鮮的,不一定是表面幾元一件壽司才最勝價比高。來「穴」,看似裝飾高級的日式料理食市,認為是非常高价的食品,但卻不是。今天,來吃一个刺身套餐,套餐內有6件厚切刺身,鮮嫩美味,擺設還很有美感,配上湯和日本香飯,已經可值給付100元。套餐還配送天婦羅炸物,有蝦、番薯、茄子等,鮮炸送到,這樣的配備加上甜品才158元。平日的下午茶時段還打85折。這樣享受一个高级日本餐,很值吧!
這樣享受一个高级日本餐,很值吧!
2023-09-27 613 瀏覽
日式居酒屋位於將軍澳中心商場 1樓 中高價 款式較多 食材 新鮮 今日放工 諗住去飲番兩杯叫左幾款下酒菜 墨魚海膽卷有驚喜 墨魚彈牙 海膽口感幼滑creamy 絕配另外豚肉火鍋醬汁不太甜 蕃薯天婦羅炸得剛剛好外脆內軟 吞拿魚卷配上特製醬汁 很有驚喜值得推介
日式居酒屋位於將軍澳中心商場 1樓

另外豚肉火鍋醬汁不太甜
蕃薯天婦羅炸得剛剛好外脆內軟
吞拿魚卷配上特製醬汁 很有驚喜值得推介
2023-07-17 360 瀏覽
高級日本料理🥰lunch set 十分底食😇 $150已有交易🤑 食物精緻,配搭多😋 最喜歡lunch set 迷你魚生反 + 烏冬或橋麥麵 + 串燒,十分豐富!牛肉反多汁!😚晚飯 main menu ,亦有好多選擇! 🤗
晚飯 main menu ,亦有好多選擇! 🤗
  • 牛肉反
2023-07-02 656 瀏覽
星期六晚又一家人出街覓食,今次去咗將軍澳中心嘅穴の酒販居酒屋食晚餐,一齊享受呢個高級美食之旅!😋❤️我哋叫咗好多野,包括明太子松葉蟹肉石鍋飯、鹽味香蔥牛肉石鍋飯、松葉蟹蓋海膽石鍋飯、三文魚燒飯團、名古屋炸雞同燒河豚魚乾。話真係,食物好豐富同好好味!😋❤️燒河豚魚乾係我最喜歡嘅一款。佢香氣四溢,外脆內嫩,非常美味。😋❤️石鍋飯有好多選擇,明太子松葉蟹肉同松葉蟹蓋海膽嘅組合都好鮮甜,味道濃郁。😋❤️鹽味香蔥牛肉石鍋飯有嚼勁嘅牛肉同香蔥味,令人回味無窮。😋😋三文魚燒飯團香軟可口,又好飽肚😆。名古屋炸雞香脆多汁,口感好好。不過,石鍋飯嘅飯焦口感較硬,可能唔太適合我哋口味。😌整體而言,穴の酒販係一間不錯嘅居酒屋。食物好豐富,味道出色。員工服務都好好,熱情友善。如果你鍾意居酒屋嘅氛圍同美食,你一定會喜歡穴の酒販。❤️‼️

鹽味香蔥牛肉石鍋飯有嚼勁嘅牛肉同香蔥味,令人回味無窮。😋😋

2023-06-30
2023-06-28 428 瀏覽
今日返工午餐時間同同事過咗嚟食,一班人午餐嚟食都要等位,建議早少少過嚟攞位。Chan都叫多選擇,有啲係定食:例如炒雜菜定食、燒魚個啲,我揀咗個係壽司加蕎麥麵嘅餐。以男仔嚟講其實唔係好足夠,但係女仔都夠飽嘅我揀既呢個餐有5款壽司,油甘魚同帶子比較新鮮,魚既壽司好大塊魚生,同埋都比較厚切。而帶子都feel到係好新鮮同fresh.蝦壽司都正正常常,略嫌上面既海膽比較小份量😝以一個午餐嚟講,得五件壽司加一碗蕎麥麵,其實份量真係比較少,但係如果你係比較細食嘅,推薦嘅歌嚟食呢度嘅員工服務態度都好好環境唔算話好大但同一班同事嚟坐都算寬敞。

壽司都正正常常,略嫌上面既海膽比較小份量😝

2023-05-20 476 瀏覽
幾人聚會 見餐廳都算decent又大集團 就試一試餐廳內部舒適,食物新鮮、質素不錯,但沒太大驚喜。定價屬中上,就品牌定位來說價格算合理。特別推薦 🦀 蟹甲羅配脆米通 👍 配搭上來很好吃明太子蟹肉飯 👍幾適合幾人分享 啖啖明太子蟹肉鮮甜又可口左口魚裙邊壽司、炙燒三文魚腩壽司、刺身拼盤 新鮮和超嫩口 👍🍣串燒、烤魷魚$118、清酒煮蜆$98就相對正常發揮 沒太大驚喜食物 🔍🔍🔍🔍打卡 🔍🔍🔍推薦 🔍🔍🔍價錢 💰💰💰💰
幾人聚會 見餐廳都算decent又大集團 就試一試

蟹甲羅麵豉燒配脆米通

特別推薦
🦀 蟹甲羅配脆米通 👍 配搭上來很好吃

明太子蟹肉飯

明太子蟹肉飯 👍幾適合幾人分享 啖啖明太子蟹肉鮮甜又可口

左口魚裙邊壽司、炙燒三文魚腩壽司刺身拼盤
新鮮和超嫩口 👍🍣

蟹甲羅麵豉燒配脆米通
明太子蟹肉飯
  • 松葉蟹甲羅麵豉燒配脆米餅
2023-04-26 369 瀏覽
有時候想吃個簡單的日本午餐,我都會到將軍澳中心食「穴」,因為他的午餐真是非常抵食,大約$100左右,而且吃到高質素日本美食,大家可以一試❤️❤️❤️前幾天去吃,他的午餐當然都會有壽司選擇,壽司的魚生都頗新鮮,而且整體賣相不錯,基本上一個午餐set都是足夠飽的👍🏻👍🏻👍🏻下次去可以再嘗試其他午餐set🤣至於環境方面,感覺他是比較高級的日本餐廳,可能是環境比較昏暗,適合伴侶或朋友談天,座位舒適,而且服務質素很高👌🏻

2023-04-09 332 瀏覽
今日同屋企人嚟到將軍澳食日本嘢🫶🏻餐廳門口已經好吸引,另外餐廳有售酒,大家有去日本清酒有興趣經過可以去睇吓👀👀👀刺身串燒定食套餐 $188配前菜、沙律、烏冬或蕎麥麵同埋甜品沙律有煙三文魚同羅馬生菜,配埋芝麻醬😋✨好開胃,另外佢嘅醬汁都夠,唔會食到尾冇味刺身好有鮮味,亦有一定厚度,三文魚咬落冇成舊油脂嘅感覺✨串燒選擇亦好豐富😋第一次食雞皮串燒,燒到好脆,冇油膩感,好驚喜!免治雞串好嫩滑,沾上醬汁好夾滑蛋雞肉飯 $88份量好足👏🏻滑蛋配上香菇、洋蔥同埋雞肉,增加咗成個飯嘅口感另外蛋唔會過熟,成個飯都唔會太乾👍🏻👍🏻但感覺味道唔太出

刺身串燒定食套餐 $188
配前菜、沙律、烏冬或蕎麥麵同埋甜品

刺身好有鮮味,亦有一定厚度,三文魚咬落冇成舊油脂嘅感覺✨

串燒選擇亦好豐富😋
第一次食雞皮串燒,燒到好脆,冇油膩感,好驚喜!
免治雞串好嫩滑,沾上醬汁好夾

滑蛋雞肉飯 $88
份量好足👏🏻滑蛋配上香菇、洋蔥同埋雞肉,增加咗成個飯嘅口感
另外蛋唔會過熟,成個飯都唔會太乾👍🏻👍🏻
但感覺味道唔太出

2023-04-05 252 瀏覽
充滿滿足感覺午餐到餐廳的時候已經13:30多因此人不多但如果坐滿人座位都會幾迫午餐方面叫了一個午餐套餐套餐價百中左右,我覺得抵食。因為食材新鮮套餐有兩個選擇:選擇一:前菜、兩碗丼、一碗烏冬、一串串燒及甜品選擇二:前菜、一碗丼、一碗烏冬、兩串串燒及甜品由於自己一個人我選擇了二,份量剛好。最驚喜是燒牛舌,好有在日本食燒烤的感覺烏冬好細滑食海膽仍然是好有幸福的感覺是日甜品是芝麻雪糕🍦好香滑下次一定會再惠顧👍🏻
充滿滿足感覺午餐
到餐廳的時候已經13:30多
因此人不多
但如果坐滿人座位都會幾迫

午餐方面叫了一個午餐套餐
套餐價百中左右,我覺得抵食。因為食材新鮮
套餐有兩個選擇:
選擇一:
前菜、兩碗丼、一碗烏冬、一串串燒及甜品
選擇二:
前菜、一碗丼、一碗烏冬、兩串串燒及甜品
由於自己一個人我選擇了二,份量剛好。

最驚喜是燒牛舌,好有在日本食燒烤的感覺
烏冬好細滑
食海膽仍然是好有幸福的感覺
是日甜品是芝麻雪糕🍦好香滑
下次一定會再惠顧👍🏻

2023-03-31 208 瀏覽
呢度主打串燒,叫左燒雞腎同免治雞肉串,雞腎有落左蒜蓉燒,脆口、好食;雞肉串食到有雞軟骨,夠口感😆蝦天婦羅就麻麻地,皮唔算薄、個汁無乜味,麻麻地🍤最好食就係以下呢兩個,甲羅燒石鍋飯、吞拿魚他他海老卷😙甲羅燒上面有片海膽,味道新鮮,再加埋蟹肉蟹膏,用黎撈晒成個石鍋飯都夠!吞拿魚他他海老卷,面頭有海膽醬,個蝦雖然都細隻但都新鮮😌 個tuna加埋d醬都好惹味今次無訂位,所以要坐吧檯,因為全餐飯好快上晒菜,搞到唔夠位擺😂 希望餐廳下次可以唔好咁趕上菜
串燒

蝦天婦羅就麻麻地,皮唔算薄、個汁無乜味,麻麻地🍤
蝦天扶良

最好食就係以下呢兩個,甲羅燒石鍋飯、吞拿魚他他海老卷😙
吞拿魚他他海老卷
海膽甲羅燒石鍋飯

2023-03-31
串燒
吞拿魚他他海老卷
海膽甲羅燒石鍋飯
一直想試這餐廳,今晚找了個機會來試試。餐廳裝潢偏暗,黃光偏柔和,很舒服,是我喜歡的燈光。今晚和友人志在找個地方聚聚,不算太肚餓,只點了幾款嚐嚐。•火炙左口魚群邊壽司 $48兩件一入口油脂溢出,左口魚肉質細膩、彈性十足,油脂味重,鮮味的魚肉,魚肉一放入口慢慢化開,不錯。•脆米三文魚卷佐香辣汁 $88 賣相吸引,一咬下去就食到卷物的唔同層次。辣味不濃,食不出辣味,紫菜外有粒粒脆米,與鮮嫩的三文魚完美配合。材料多,層次豐富,推介!•雜錦天婦羅 $138 各式蔬菜與海鮮裹上麵糊後炸至金黃酥脆,有兩件鮮蝦,一件大冬菇,茄子南瓜魚塊青椒蕃薯各一。各式各樣,一次過品嚐到多種口味與風味。鮮蝦天婦羅好正,外層酥脆可口,而內裡依然保持著嫩滑的質感。另外蕃薯南瓜天婦羅也非常出色,蕃薯南瓜都十分鮮甜,軟綿綿的口感,十分滿足。•銀鱈魚西京燒 $198點了件西京燒試試。肉質鮮美外汁,表面微微焦香,不誇張一入口魚肉即化,甜甜的西京味噌醬汁,與魚肉完美結合,魚皮燒得香脆,口感更豐富。•名古屋雞腿肉 $42 點了一個招牌串燒試試,以秘製醬料醃製入味,肉質嫩滑,味道濃郁。•紫薯甘栗薯餅 $32看似普普通通,但熱辣辣上枱,

火炙左口魚群邊壽司 $48兩件
一入口油脂溢出,左口魚肉質細膩、彈性十足,油脂味重,
鮮味的魚肉,魚肉一放入口慢慢化開,不錯。

推介!

銀鱈魚西京燒 $198
點了件西京燒試試。肉質鮮美外汁,表面微微焦香,

紫薯甘栗薯餅 $32

看似普普通通,但熱辣辣上枱,未食已聞到香噴噴!咬落非常香脆,入面是滿滿的紫薯,味道又香又甜,口感綿密,每一口都是一大享受,十分好食!推介!
紫薯甘栗薯餅 $32

餐廳環境舒服,店員友善有禮,菜單選擇多。步出餐廳的時候,才看到餐廳原來八點入座後有串燒85折的優惠,今晚沒有試到很多串燒,優惠頗吸引,下次再來試

As usual, menu for ref:

2023-03-18 163 瀏覽
今日係將軍澳的商場shopping,同朋友去左LUBUDS旗下的餐廳「穴の酒販」食晚飯。餐廳裝潢瑰麗高雅,坐位舒適,坐bar枱仲可以欣賞師傅的廚藝。🔹松葉蟹蓋海膽石窩飯 $178 🦀賣相一流! 石窩飯熱辣辣上枱,再將蟹肉,蟹膏,蟹籽和海膽撈埋一齊食,大滿足呀!🔹季節白身魚薄切配柚子胡椒汁 $128 🐟白身魚肉質爽甜,入口魚油甘香細膩,配埋柚子胡椒汁,味道更昇華!🔹天扶良蝦 $128 🍤炸蝦天婦羅,即叫即炸,入口香脆鬆化,蝦肉鮮甜!🔹吞拿魚他他海老卷佐海膽醬 $108 🍣一上枱已經聞到好香炙燒味,卷入面係吞拿魚蓉,海老加上海膽醬一齊燒,好食到另人無法抗拒! 🔹海鮮卷 $98 🍣用上幾款魚生刺身,卷入面係日本水菜,入口好清新,好特別!🔹雞皮餃子 $68 🥟日本居酒屋常見小食,以雞皮取代傳統餃子皮。經高溫油炸處理後,外皮炸到金黃酥脆,內餡軟嫩多汁。雞皮油香十足,餡料亦都好飽滿,有雞肉、蔬菜、香菇和調味料。📣宜家餐廳8點後入座指定串燒有85折!啤酒都有7折架! 下次記得約埋朋友黎食串燒飲番杯啦🍻

🔹松葉蟹蓋海膽石窩飯 $178 🦀

🔹季節白身魚薄切配柚子胡椒汁 $128 🐟

🔹天扶良蝦 $128 🍤
炸蝦天婦羅,即叫即炸,入口香脆鬆化,蝦肉鮮甜!

🔹吞拿魚他他海老卷佐海膽醬 $108 🍣

🔹海鮮卷 $98 🍣
用上幾款魚生刺身,卷入面係日本水菜,入口好清新,好特別!

🔹雞皮餃子 $68 🥟

2023-03-17 695 瀏覽
上星期四收工之後去了將軍澳中心這家穴の酒販吃晚餐,整體用餐體驗不錯,侍應服務態度很好,餐廳環境舒服。另外,這家日式料理店吸引之處,逢星期一至四晚上八點後入座指定串燒有85折、啤酒和無酒精飲品更有7折!月見免治雞肉棒將雞肉混合雞軟骨和洋蔥粒,配上燒汁再蘸一蘸生雞蛋汁,口感嫩滑。鮮嫩的雞肉越嚼越香,讓人停不下來。明太子釀雞翼剛剛燒好,端上枱熱辣辣,雞翼外皮加上燒烤醬十分香口,外脆內有明太子,一隻接一隻,停不到口。鹽燒牛舌肉質非常鮮嫩,入口即化 。 而且帶有濃郁的肉香味,讓人口感十分滿足。鹽燒的調味也十分恰到好處,讓牛舌的味道更加突出。今晚的主角是穴の酒販的特選壽司拼盤(10款),師傅壽司擺放有設計過,打卡一流!壽司分別有魷魚、甜蝦、油甘魚、鯛魚、三文魚、深海池魚、玉子燒等等,吞拿魚入口即溶,北海道帶子鮮味十足!這家壽司的醋飯是壽司美味的靈魂,醋飯溫熱的酸味帶出魚材的甘甜,融合魚材的油脂與肉質,在口中成就出美味。松葉蟹蓋海膽石鍋飯石鍋燒得非常熱,加上松葉蟹蓋和海膽,讓整道菜品散發出了濃郁的海鮮味道、鮮甜的蟹肉香氣,讓人食指大動。蟹籽蟹肉搭配也非常適宜,口感十分豐富。此外,松葉蟹膏和海膽的份量

月見免治雞肉棒

明太子釀雞翼

鹽燒牛舌

松葉蟹蓋海膽石鍋飯

石鍋燒得非常熱,加上松葉蟹蓋和海膽,讓整道菜品散發出了濃郁的海鮮味道、鮮甜的蟹肉香氣,讓人食指大動。蟹籽蟹肉搭配也非常適宜,口感十分豐富。此外,松葉蟹膏和海膽的份量十分足夠,給人一種物超所值的感覺。

• 月見免治雞肉棒
  • 松葉蟹蓋海膽石鍋飯
星期一至四晚上8點後指定串燒仲有85折!而啤酒及無酒精飲品仲有75折喎~放工過嚟chill下就啱晒喇。吞拿魚他他海老卷佐海膽醬($108)- 吞拿他卷再配上海膽醬令整體味道昇華😍二色軟殼蟹卷($108)- 二色分別係牛油果同蟹籽,內面包住軟殼蟹。脆米三文魚卷佐香辣汁($88)- 辣辣地嘅壽司好惹味,而上面放上脆米,口感更有層次。鹿兒島黑豚年糕卷($38)- 呢個串燒必嗌,黑豚好嫩滑,包住嘅係軟腍煙韌嘅年糕,兩者好夾。燒白鱔($68)- 鱔皮燒得香脆,好味!天扶良蝦($128)- 天婦羅有驚喜~係即叫即炸,所以熱辣辣。用嘅炸漿夠簿身,食落一啲都唔覺得油膩,而蝦肉彈牙又厚身,口感一流。

燒白鱔($68)- 鱔皮燒得香脆,好味!