2021-05-12 515 瀏覽
之前喺奧海城都食過“穴”,今次黎到將軍澳中心買嘢經過先知道有穴嘅分店~一於同屋企人食個日式午餐回味下假日午餐有唔同選擇,有刺身飯,鍋物同天婦羅等等呢🌟雜錦刺身丼🌟有多款刺身,啱哂鍾意款式多多嘅我,刺身新鮮甜美,男士一定夠飽,醋飯份量非常足夠,加左啲飯素,單吃飯都好味!!!🌟海鮮天扶良御膳🌟天婦羅即點即炸,炸衣薄脆可口,有蝦,白身魚,松葉蟹鉗同蔬菜,好好味。🌟日式牛肉火鍋御膳🌟牛肉片加上蛋汁,入口好軟嫩滑溜,仲有好多蔬菜。唔洗牛肉,可以揀鹿兒島豚肉架~午餐仲包左前菜,沙律,麵豉湯同甜品,CP值都高!!!
一於同屋企人食個日式午餐回味下

假日午餐有唔同選擇,有刺身飯,鍋物同天婦羅等等呢

🌟雜錦刺身丼🌟

有多款刺身,啱哂鍾意款式多多嘅我,刺身新鮮甜美

🌟海鮮天扶良御膳🌟
天婦羅即點即炸,炸衣薄脆可口,有蝦,白身魚,松葉蟹鉗
同蔬菜,好好味

🌟日式牛肉火鍋御膳🌟

午餐仲包左前菜,沙律,麵豉湯同甜品,CP值都高!!!
2021-03-21 656 瀏覽
一家人都鍾意食日本菜, 最近將軍澳開了不少日本餐廳, 但還是喜歡穴之酒販。 門口放有多款日本清酒供客人選擇, 配上最愛嘅時令生蠔, 一魚兩食(燒併刺生), 其他款式刺生併盤, 串燒, 真係可以將白天工作帶來的煩惱拋諸腦後。有時唸唔到食咩, 師傅就會幫我地發辦, 往往都有驚喜。食日本嘢, 每人平均消費5-6佰算係性價比高, 所以我決定寫評語介紹比街坊。

有時唸唔到食咩, 師傅就會幫我地發辦, 往往都有驚喜。

• 燒喜之次
  • 燒五花腩
  • 鰻魚串燒
  • 佐口魚裙邊壽司
2021-03-21 514 瀏覽
平時行過呢間野一定唔會食因為晚市好貴。你平時同同事方法見佢午市幾平先至會入去食。 咁其實午市來講,大概$130連加一,呢個魚生飯都算係咁。比起其他所謂板長或者風壽司又係要百幾蚊但係啲魚生飯全部都係啲下欄嘢,呢一間算係咁。佢仲要好新鮮,又有海膽,又有鮮大蝦, 仲要唔會話好腥臭,所以平時我哋食飯諗唔到食咩都會第幾日間嘢。不過都係果句,如果佢變返正常,就應該唔會食佢啦。雖然疫情令人好痛苦,依家啲逆市大優惠就當係苦中一點甜。
咁其實午市來講,大概$130連加一,呢個魚生飯都算係咁。

2021-02-18 550 瀏覽
//疫情下禁晚市的高質外賣//之前都有介紹過呢一間嘅外賣,禁晚市就有外賣自取六折嘅優惠🤩,特上刺身只係要$131食到😍已經食過好幾次啦😚同集團嘅鮨千壽都食過,質素差不多,但穴唔洗點排隊喎(唔好唱開去,唔係多人排隊會耐咗🙂)·✨特上刺身 跟白飯 $131刺身新鮮,高質素又份量十足,抵食最鍾意係拖羅、赤蝦、海膽同埋左下角嘅魚🤤·🌟唔係hard sell,真係好抵食,不過冇六折就唔會食啦😚趁仲有外賣優惠就快啲去食多次啦😋
//疫情下禁晚市的高質外賣//
✨特上刺身 跟白飯 $131
刺身新鮮,高質素又份量十足,抵食
最鍾意係拖羅、赤蝦、海膽同埋左下角嘅魚🤤
外賣自取
折左都要$101 既外賣,冇諗過可以咁hea咁難食.....冇米香既珍珠米,唔緊要....但其實你外賣整唔到石鍋飯,可唔可以唔好吹咁大?我一打開都知奶野,十分鐘內已經食,兜飯又硬又微暖,又冇米味,最接受唔到,佢係就咁係個飯上面加罐頭蟹肉,一舊明太子....同幾條紫菜!大佬....咁樣我洗乜買外賣呀?自己買罐頭算啦!而且蟹肉冇味,明太子亦唔香!只食到辣味!我完全唔知自己食緊乜!難食到極點,老闆有冇自己試過?你食得落先好賣俾人丫大佬!點解呢個可以叫石鍋飯?!外賣做唔到你就改menu la! 一舊水!?疫情生意難做,你都唔係當啲客傻嫁嘛?可一不可再,做幾多折都唔會再食,去超市買個hea 飯都好食過佢!

冇米香既珍珠米,唔緊要....
但其實你外賣整唔到石鍋飯,可唔可以唔好吹咁大?

我一打開都知奶野,
十分鐘內已經食,兜飯又硬又微暖,又冇米味,
大佬....咁樣我洗乜買外賣呀?
自己買罐頭算啦!
而且蟹肉冇味,明太子亦唔香!只食到辣味!
我完全唔知自己食緊乜!難食到極點,
老闆有冇自己試過?你食得落先好賣俾人丫大佬!
點解呢個可以叫石鍋飯?!外賣做唔到你就改menu la!
一舊水!?
疫情生意難做,你都唔係當啲客傻嫁嘛?
2021-02-06 297 瀏覽
朋友邀請我地去家中作客,仲買刺身請我地食,好貼心,晚市取消堂食,估唔倒外賣都packed得咁靚,盒嘅size 啱啱好,彷彿係為呢個併盤度身訂造,沙律菜嘅配搭同份量都剛剛到位,海膽係用豉油盒另外放再配上青瓜,成個構圖都理想👍,唔係穴,係悅,因為真係賞心悅目。有海膽,三文魚,蝦,帶子,吞拿魚……🦐🍣,全都厚切,好新鮮😍。
2021-02-05
5 分鐘 (外賣自取)
2020-12-31 1311 瀏覽
一直都好想試呢一間日式餐廳,因為之前食過同一集團嘅鮨千壽,嗰間嘅壽司同刺身都非常新鮮,所以本身對呢間餐廳嘅食物質素都有好大嘅期望。除夕夜想同朋友買外賣返屋企倒數,咁岩經過穴,見到佢喺疫情之下做緊晚市外賣六折嘅優惠,所以今次就決定買黎試吓啦!餐廳門面有一個販賣日本清酒嘅地方,如果有興趣,或者等緊外賣嘅時候,都可以去嗰度行返個圈,消磨一下時間。望到佢嘅餐牌,發現佢嘅六折外賣非常吸引,刺身同埋壽司都只係一百幾十就可以埋單,丼飯就更加抵食😋順帶一提,佢嘅刺身同埋下面嘅魚、雞扒、豚肉都係另外包一碗飯嘅,所以唔使怕唔夠飽。我哋今次就揀咗特上刺身同埋照燒牛肉飯🎈特上刺身呢個刺身有啲期望過高,同一集團嘅鮨千壽更新鮮,所以認真有少少失望佢嘅三文魚唔夠肥美,只能夠稱得上普普通通帶子亦都唔夠新鮮另外油甘魚就唔錯,油脂幾多,入口都有溶化嘅感覺而佢嘅甜蝦、拖羅同埋海膽就值得一讚佢嘅甜蝦夠晒大隻,肉質彈牙,食得出好新鮮拖羅入口即溶,真係要俾個讚海膽亦都相當新鮮,唔會有苦味整體來講,個刺身都係抵食嘅🎈照燒牛肉飯肉量唔係好足夠,飯同洋蔥🧅非常多佢嘅牛肉都幾有牛味,每一塊都蘸上好濃嘅照燒醬汁同芝麻,有啲嫩滑,有啲就煮得
一直都好想試呢一間日式餐廳,因為之前食過同一集團嘅鮨千壽,嗰間嘅壽司刺身都非常新鮮,所以本身對呢間餐廳嘅食物質素都有好大嘅期望。除夕夜想同朋友買外賣返屋企倒數,咁岩經過穴,見到佢喺疫情之下做緊晚市外賣六折嘅優惠,所以今次就決定買黎試吓啦!

我哋今次就揀咗特上刺身同埋照燒牛肉飯

🎈特上刺身

佢嘅三文魚唔夠肥美,只能夠稱得上普普通通
帶子亦都唔夠新鮮
另外油甘魚就唔錯,油脂幾多,入口都有溶化嘅感覺
而佢嘅甜蝦、拖羅同埋海膽就值得一讚
佢嘅甜蝦夠晒大隻,肉質彈牙,食得出好新鮮
拖羅入口即溶,真係要俾個讚
海膽亦都相當新鮮,唔會有苦味

整體來講,個刺身都係抵食嘅

🎈照燒牛肉飯
肉量唔係好足夠,飯同洋蔥🧅非常多
佢嘅牛肉都幾有牛味,每一塊都蘸上好濃嘅照燒醬汁同芝麻,有啲嫩滑,有啲就煮得比較耐,有啲老,唔係幾平均
而啲洋蔥唔係霖身個種,而係有啲爽脆
飯都係日本珍珠米,有撈埋照燒汁落去,不過如果醬汁再多啲就更加好啦

可能係本身期望過高,所以有少少失望,但其實整體食物質素算係唔錯,而且喺疫情下能夠有六折,真係算係幾抵

2020-12-26 381 瀏覽
因為無左晚市堂食, 如有朋友到訪, 都只係買外賣算了。由於『穴』晚上 6:00 pm 後外賣餐牌有 6 折 (不是主餐牌), 但都有好多選擇, 真係超級抵食之選, 我地之前已經好想試喇。今次趁住朋友到訪, 當然係問左佢地先啦, 結果當然係一致贊成去買『穴』外賣啦。餐牌唔算太多選擇, 但價錢真係好吸引呀。可能好多人以為呢個價錢會再有 6 折, 所以見佢寫明《此牌價錢已六折》。四個人 order 左 5 個餐, 都只係 $505, 大家都話抵食。拎到返屋企一打開, 大家都好開心, 因為刺身真係好新鮮大塊又厚肉, 無因為減價而比少你, $131 好抵。雜錦魚生丼 $107 都 ok 呀! 其他忘了影相... 🤣
因為無左晚市堂食, 如有朋友到訪, 都只係買外賣算了。

餐牌唔算太多選擇, 但價錢真係好吸引呀。

雜錦魚生丼 $107 都 ok 呀!
其他忘了影相... 🤣

2020-12-23 228 瀏覽
與朋友聚會叫咗穴 ANA 卷物外賣🥡所有口味都好特別!一路食,一路講返啲味道,都增加返唔少樂趣!呢到就叫咗6款卷物 加洲卷 (估到既味)天扶良蝦卷佐松露汁二色軟殻蟹卷有牛油果都幾夾海鮮卷 吞拿魚他他 海老卷佐海膽醬 非常特別脆米三文魚佐香辣汁疫情下有discount就抵食啲
與朋友聚會叫咗穴 ANA 卷物外賣🥡
所有口味都好特別!

一路食,一路講返啲味道,都增加返唔少樂趣!

呢到就叫咗6款卷物

加洲卷 (估到既味)

天扶良蝦卷佐松露汁

非常特別
脆米三文魚佐香辣汁

疫情下有discount就抵食啲
2020-12-11 411 瀏覽
很少來將軍澳中心這邊食飯,完全不熟悉這商場的餐廳,今次第一次跟同事們來這家餐廳吃午飯~lunch set幾抵食~~~未計加一,$108就包前菜﹑沙律﹑主食﹑麵豉湯及甜品!set menu選擇充足!魚生丼有兩款,分別是雜錦魚生丼及特選魚生丼,我就選了特選魚生丼,看名字,覺得魚生好像會靚點前菜是櫻花蝦黑木耳,味道恰好,酸酸甜甜,不會鹹,幾開胃!麻醬沙律的特別之處是加入了蒟蒻,增加了口感的豐富度~~麵豉湯的濃度及鹹度恰好,還加入了我愛吃的腐皮圈~~特選魚生丼,配料有三文魚﹑螺﹑蝦﹑三文魚籽﹑蟹籽﹑魷魚及海膽。三文魚的紋理一般,帶魚油香,但不算好甜~螺肉爽脆,蝦鮮甜,三文魚籽卜卜脆又好香魚油味~~~魷魚軟嫩得來又夠脆身!海膽份量雖不多,但味道夠鮮甜!!醋飯加了飯素,增添香氣~~甜品是黑糖蕨餅,質感軟糯,面層沾上黃豆粉,添了香氣亦中和黑糖的甜度,都幾好食~~以$108的套餐價錢有這樣的質素,都算是可接受啊,但當然不能與丼飯專門店去做比較啊!

前菜+沙律
麵豉湯
麵豉湯的濃度及鹹度恰好,還加入了我愛吃的腐皮圈~~
特選魚生丼
黑糖蕨餅

2020-11-19
特選魚生丼
2020-11-04 572 瀏覽
佢而家LUNCH做緊LUNCH SET PROMOTION100$就有湯,前菜,主食同甜品好抵食!成日都要去食次次都會點刺身飯,勁高質!!最多BOOK一BOOK位去食,因為太抵食LUNCHHR都好多人食
佢而家LUNCH做緊LUNCH SET PROMOTION
100$就有湯,前菜,主食同甜品
好抵食!
成日都要去食

次次都會點刺身飯,勁高質!!
2020-10-15 572 瀏覽
食物質素整體不俗,但價錢上就偏貴,餐廳周圍內沒有環境,服務質素沒有什麼特別,整體黎計都是一般,所以性價比沒有那麼高,不過如果想坐耐啲,同朋友傾下計,飲下酒,聊下天,呢間卻是不錯的選擇。
2020-09-12 793 瀏覽
(注意⚠️外賣六折已沒有了)🥡外賣優惠:下午茶&晚市主餐牌六折;午市套餐$98起,主餐牌八五折今次我就係晚市時間買嘅,折咗都係百零蚊鬆啲就有一個飯,仲要係幾高質,所以介紹俾大家🤩·平時我哋見到呢間唔入㗎,因為佢正價實在唔平😳但見到因為疫情佢有做優惠,咁就一定要趁而家食下呢間高檔野(係呢個商場嚟講叫做係)唔係等幾時啊😋😋·🍣雜錦魚生丼 (原價$178,六折後$107)呢盒係我叫嘅,好豐富好豐富😍😍中間嘅係有海膽、三文魚子、蟹子,仲有一大隻甜蝦、吞拿魚、鰻魚、三文魚、帶子、吞拿魚蓉、甜蛋,有兩塊我唔識嘅魚🤣真心不誇張,每一樣都好好食好新鮮😋😋冇一樣係伏嘅👍🏻👍🏻個人特別鍾情海膽,好新鮮好高質,海膽、三文魚子、蟹子同吞拿魚蓉加少少飯一啖食,簡直高級享受😻😻·🍣北海丼(原價$208,六折後$125)北海道刺身丼入面有比我多好多嘅海膽、帶子、三文魚子同埋三文魚,仲有一隻蟹蚶同埋蟹肉👍🏻👍🏻呢個丼嘅種類冇我嘅咁多,但每一樣嘅份量都係多啲🤤蟹肉同蟹蚶試咗少少,係好食都唔錯的😛😛·兩個丼有一個共同的問題,就係個飯唔夠多,大大盒但飯底係比較薄嘅,如果多返少少就好啦🤤·最後兩張圖係隔幾日後第二次食啦,今次叫
(注意⚠️外賣六折已沒有了)
🍣雜錦魚生丼 (原價$178,六折後$107)
🍣北海丼(原價$208,六折後$125)
最後兩張圖係隔幾日後第二次食啦,今次叫多飯,真係有多到,超夠飽🤰🏻雖然今次冇咗吞拿魚,多咗條油甘魚😂,但一樣都好滿足嘅✌🏻
Tips: 如果午市套餐$98有你想食嘅就午市買,如果唔係就晚市買就6折💪🏻💪🏻最後,疫情嚴重,住得近嘅先去買啦,大家小心😘
之後可能會多啲外賣嘅posts,不過係將軍澳區或者係連鎖嘅多(畢竟將軍澳區好多連鎖😫),請留意🙌🏻
2020-09-07 651 瀏覽
試了午間限定海鮮天扶良御膳鹽燒阿波尾雞扒御膳雞皮脆不油不膩海鮮天婦羅種類多而且有特別的款式有帶子、沙錐魚、多春魚、蟹鉗等帶子有驚艷的感覺,炸完還是很嫩很juicy炸皮略嫌有點點厚不過還是不錯的甜品也不錯吃外賣還有八折阿
試了午間限定
海鮮天扶良御膳
鹽燒阿波尾雞扒御膳

雞皮脆不油不膩
海鮮天婦羅種類多而且有特別的款式
有帶子、沙錐魚、多春魚、蟹鉗等
帶子有驚艷的感覺,炸完還是很嫩很juicy
炸皮略嫌有點點厚不過還是不錯的
甜品也不錯吃
外賣還有八折阿
2020-08-29 758 瀏覽
今天約了朋友去將軍澳食晏,佢揀左這間日本餐廳,12:30已經要等位,好彩等左唔算耐,兩個人安排四人枱,每張枱隔離也遠同有透明隔板,很安全,餐廳都好大,還有Bar枱。午餐御膳108元,有六款選擇,好吸引呀。我們分別叫左海鮮天扶良御膳及雜錦魚生丼。先上前菜沙律,沙律是麻醬的,有沙律菜,蕃茄,仲有蒟蒻,感覺清新開胃,櫻花蝦黑木耳,這個也是好特別,酸酸甜甜咁。麵豉湯,咸度適中,用料豐富,Good!天抹良好吸引,勁大碟,白飯也大碗,竟然有帶子同蟹鉗,仲有兩隻大蝦,魚,秋葵,茄子,蕃薯,南瓜,粉薄,感覺係新鮮香脆,啖啖肉又有疏菜平衡番魚生井,好豐富,多款魚生,大蝦同玉子,朋友話很新鮮好鮮甜仲叫左兩份串燒,初初以為有兩串,原來只是一串,那麼就有些貴。味道都好的,牛舌同荔枝豚肉,牛舌都爽,荔枝豚肉幾淋又香。

午餐御膳108元,有六款選擇,好吸引呀。

我們分別叫左海鮮天扶良御膳及雜錦魚生丼。

麵豉湯,咸度適中,用料豐富,Good!

魚生井,好豐富,多款魚生,大蝦同玉子,朋友話很新鮮好鮮甜

2020-08-22