2020-08-16 552 瀏覽
好耐冇同囝囝出外堂食勒!平時經過呢間都好想試吓,今日就搵囝囝陪我試吓啦!我叫咗個雜錦魚生丼$108👇🏻(午間限定)賣相都吾錯,刺身都幾新鮮😋係除咗海膽刺身差啲之外其他都OK,我覺得$108超抵食仲有埋前菜、沙律🥗、麵豉湯同甜品沙律🥗菜好新鮮入面有埋蘆薈粒配埋芝麻醬好好味呀!囝囝叫咗個照燒阿波尾雞扒烏冬 $98雞扒唔錯,烏冬份量都幾多,另外仲有餐飲跟埋(荔枝梳打)另外仲有兩個朋友一齊食,不過限聚令關係要分開枱坐,朋友叫咗個蒲燒鰻魚丼👇🏻都係$108(午間限定),鰻魚味道都唔錯,配埋鰻魚汁撈飯一流👍🏻

我叫咗個雜錦魚生丼$108👇🏻(午間限定)

賣相都吾錯,刺身都幾新鮮😋
沙律🥗菜好新鮮入面有埋蘆薈粒配埋芝麻醬好好味呀!

囝囝叫咗個照燒阿波尾雞扒烏冬 $98
雞扒唔錯,烏冬份量都幾多,另外仲有餐飲跟埋(荔枝梳打)

• 雜錦魚生丼
2020-07-15 525 瀏覽
這晚早已約好朋友,一行四人在限聚令之前一晚聚,這餐晚飯吃得很滿足又愉快,就像包了場一樣只有大概四位枱,店員服務好、食物質素也很滿意,這晚試了多款食物,最直得介紹嘅係海膽魷魚卷,真的很鮮味我們忍不住叫了兩客,還有串燒水準都很好,壽司🍣也很新鮮,重點燒酒也很多選擇,這晚試了是日推介既兩款,完全不同味道;第一款稱寫樂純米吟釀,很甜很像花調酒,不太適合我們,第二款稱武藏野,這款才像樣有日本🇯🇵燒酒既風味,另外也推介清酒煮蜆,大隻有鮮味冇沙,我們差點把湯也喝清😅,還試了#日式牛肉鍋、函館魷魚一夜干......待疫症好點再外出尋找好吃的餐廳和食物。最緊要大家同心抗疫,身體健康😁
極讚海膽魷魚卷
白身魚野菜沙律佐葵汁
清酒煮蜆
極讚海膽魷魚卷
白身魚野菜沙律佐葵汁
清酒煮蜆
  • 海膽鮮魷魚卷
2020-07-11 338 瀏覽
疫情下去食飯見酒類有discount promote , lunch 都想chill 下 餐廳有wine serving 服務,bubble sake 有得keep chill ,由頭到尾每個moment 枝酒都夠凍夠refreshing Set lunch 係刺身飯,刺身夠新鮮 配埋枝sparkling Sake 係幾配撘既享受平時去食日本嘢都少見有bubble sake ,今次既配搭都算新 ,加左氣仲要凍埋,成枝酒變得“fruity“感重左,對女仔黎講相對易入口,男仔又可以消暑 係不錯既summer choice !
Sparkling Sake

2020-04-25
Sparkling Sake
  • SparklingSake
2020-07-09 233 瀏覽
my daughter and me have tried once, outside looks good, with a lot of Japanese liquor bottles, the menu looks ok too.the kid likes fired food and BBQs, so she took fired chicken rice and some BBQs, then we took some other dishes of fish. Honestly, my daughter didn't like it she didn't finish her plate, for me it was ok
2020-06-28 321 瀏覽
Weekend 午市超值之選係閒日先有!以前無咩人知現在好多人知,仲經常要排隊添!看來策略成功了!魚生飯簡直超班,新鮮好食,最重要係價錢唔貴(比起à la carte 真係平一大截)- 價錢仲包沙律,小小前菜,味增湯,甜品!勝價比超高!目前係呢個中心我覺得最抵食,食物質素還keep到嘅一家。餐廳環境都幾寬躺,燈光暗暗地,感覺幾舒服嘅!耐唔中過來嘆下好自愈。注意:(只限閒日午市時段,好似係12:00-14:30)
Weekend 午市超值之選

注意:(只限閒日午市時段,好似係12:00-14:30)
2020-05-24 500 瀏覽
今日黎到位於將軍澳中心既「穴の酒販」依間係專食日本料理,較高檔次既餐廳 價錢算中上,但見有lunch set 就決定試下我揀左鰻魚飯set前菜係沙律沙律菜幾新鮮,加上芝麻醬汁 簡單配搭主菜鰻魚飯鰻魚飯以日式飯盒裝住鰻魚飯有半條鰻魚 份量足鰻魚表面燒得香口,鰻魚算厚身,口感幾嫩滑燒汁夠多,整個鰻魚飯不會太乾身鰻魚底下鋪滿蛋絲,令賣相更加加分甜品是黃豆粉口味既日式蕨餅日式蕨餅係日本京都具有代表性的甜點之一Q軟彈牙既一口蕨餅 來完結我這餐日式料理
今日黎到位於將軍澳中心既「穴の酒販」

我揀左鰻魚飯set

前菜係沙律
沙律菜幾新鮮,加上芝麻醬汁 簡單配搭

主菜鰻魚飯
鰻魚飯以日式飯盒裝住
鰻魚飯有半條鰻魚 份量足

鰻魚表面燒得香口,鰻魚算厚身,口感幾嫩滑
燒汁夠多,整個鰻魚飯不會太乾身
鰻魚底下鋪滿蛋絲,令賣相更加加分

甜品是黃豆粉口味既日式蕨餅
日式蕨餅係日本京都具有代表性的甜點之一
Q軟彈牙既一口蕨餅 來完結我這餐日式料理

2020-04-29
2020-05-22 529 瀏覽
其實想試呢度啲午餐好耐,但係之前好多時都好多人,今次難得少啲人,就即管試下喇!左邊嘅係沙律,佢有一個特色,就係加咗蘆薈,估唔到同沙律菜,仲有麻醬都幾夾喎!右邊嘅醃蘿蔔加咗蝦米,索晒啲海鮮味,適合鐘意食蘿蔔,有唔怕海鮮腥味嘅人。好典型嘅一碗麵豉湯,味道都係偏鹹,有少少腐皮同昆布喺入面。海鮮丼嘅刺身全部都好新鮮,而且好多款式,適合晒刺身控。鰻魚嘅味道同口感控制得好好,蒲燒汁俾啲飯索晒,配埋蛋絲同鰻魚真係一大享受。可惜,我覺得如果啲飯可以再熱啲會好啲。唔係每間日本菜都有銀鱈魚西京燒,超鐘意海鮮嘅我當然要試下!皮燒得好脆,每一啖都超滑,仲充滿香味,絕對推介呢個午餐。呢個鍋係鹿兒島豚肉鍋,湯底好似壽喜燒,但係味道比較淡。全部菜同豚肉嘅口感控制得啱啱好,加埋湯同飯一齊食真係好正!由於本人食火鍋鍾意配麵嚟食,所以如果呢個鍋可以揀要麵 / 烏冬 / 飯會最好。呢都係一間高質嘅日本菜,嚟呢度嘅話,絕對推介試下銀鱈魚西京燒或者鹿兒島豚肉鍋。我一定會再嚟,因為我嚟呢度本身係想食天婦羅,好食無曬,下次一定要嚟試下。

沙律+前菜

麵豉湯

好典型嘅一碗麵豉湯,味道都係偏鹹,有少少腐皮同昆布喺入面。

雜錦海鮮丼

海鮮丼嘅刺身全部都好新鮮,而且好多款式,適合晒刺身控。

銀鱈魚西京燒

鹿兒島豚肉鍋

雜錦海鮮丼
銀鱈魚西京燒
鹿兒島豚肉鍋
2020-05-20 545 瀏覽
餐牌如上,以前得魚生飯一款$100,但依家多咗幾款,所以就算屋企人唔鐘意食魚生都可以一齊嚟食午餐$100真係好抵,你睇下佢地餐牌就知!!今次試咗雜錦魚生、特選魚生同埋日式牛肉火鍋首先我極力推介雜錦魚生(個人認為比特選魚生正),有海膽,三文魚,三文魚籽,海鰻,玉子,三文魚,蝦(其他自己睇圖啦!!)我個人認為樣樣都好新鮮..相反特選魚生唔係唔好食..但得三文魚..螺..海膽..魷魚..三文魚籽..蝦..(唔係唔好食..不過我鐘意雜錦D刺生多D囉...)其實兩樣都好好既..睇下你鐘意邊類刺身多D..我就真係鐘意雜錦魚生..............!!!至於牛肉火鍋個味都好好食,牛肉質素都唔差既,不過我就真心建議食魚生飯多D..哈哈!!!睇相係咪明哂😂😂

睇相係咪明哂😂😂
2020-04-17 569 瀏覽
第一次食穴之酒販,佢午餐 set 星期一至日都係一律 $98,另收加一。佢有兩個魚生飯,我揀左雜錦魚生飯,咁都有唔少魚生,例如三文魚、鰻魚、吞拿魚蓉等等,多款多到有時我都唔知佢係咩。雖然佢個三文魚一般般,唔算太新鮮,但係佢鰻魚同蟹子都唔錯,好清甜。佢個 set 仲有前菜、沙律、麵豉湯同抹茶甜品,豐富得來又唔會太多。整體而言,$98 食到成個魚生飯都算幾抵,但係大約 12 點就已經要排長龍,所以如果唔想排隊就要早 d 到。
2020-04-15
2020-04-12 407 瀏覽
上次食咗午餐,都好鐘意,環境舒服,店員有禮! 今次,好友生日,揀咗嚟呢度食晚餐😊😊我呢個好友,可以同我一樣收得早,所以可以食早飯,有好位又唔多人!疫情下,呢啲時間就係用餐嘅最佳時間😁😁我哋五點半就到,揀吓嘢食,六點多開餐!😁✌🏼 叫咗四款串燒,兩個我哋最愛嘅燒飯團🤤,再加一個日式牛肉鍋。串燒仔到,蝦膠釀日本青椒,本人就覺得蝦膠多咗啲 ,青椒唔夠香😅 中間係澳洲M9和牛柳,唔錯😋👍🏼 跟住一口蕃薯蝦,正常啦佐賀牛肋條牛肉鍋都到埋,都算足料,幾多牛肉😋👍🏼至愛到了,燒飯團😋😋😋

日式牛肉鍋

佐賀牛肋條
佐賀牛肋條

牛肉鍋都到埋,都算足料,幾多牛肉😋👍🏼
燒飯團(木魚絲)  -$38/件

至愛到了,燒飯團😋😋😋
2020-03-17
$290.5 (晚餐)
燒飯團(木魚絲)  -$38/件
  • 燒飯團(木魚絲)
2020-03-03 2232 瀏覽
新型冠狀病毒疫情之下,人多地方唔敢去,連出外用膳都減少了,無奈之餘又無聊。今天公務員開始要正常返工,人應該少啲,很想外出走走,所以去咗將軍澳單車公園附近逛下,吸吓新鮮空氣,又由日出康城沿着海旁散步到將軍澳Popcorn,當做運動。商場內人唔算多, 家人推薦當中的一間日本餐廳「穴」午膳。難得出外用膳,份外雀躍,另因疫情影響下餐廳沒有太多的客人,加上環境舒適,感覺自在又休閒。係咁艱難嘅環境下好多食肆都要減價吸客,呢間日本餐廳也不例外,所有午市套餐均一價$98超抵。主菜有很多選擇,例如魚生飯、銀雪魚、鰻魚飯、鍋物、天婦羅等七款。除了主菜,仲有沙律、前菜、湯和甜品。沙律菜新鮮伴以芝麻醬汁前菜則是矜貴的櫻花蝦冬瓜餐湯是熱騰騰的傳統麵豉湯主菜我則選擇了原價($198)最貴的雜錦天婦羅,共有7至八件之多,當中有魚、蝦、蟹鉗、秋葵、南瓜、茄子..... 竟然還有帶子,外脆內軟,絕對真材實料,沒有將貨就價,值得推介!之後還來個糯米糍甜品(稍甜)。其他主菜賣相亦唔錯,下次要逐一嘗試。活在疫情下能嚐到咁超值嘅高質食物,感覺尚算有番啲安慰。相信好多食肆生意慘淡,我哋喺環境許可下真係要多D光顧,不但可以振興經濟

沙律菜新鮮伴以芝麻醬汁

前菜則是矜貴的櫻花蝦冬瓜

餐湯是熱騰騰的傳統麵豉湯

之後還來個糯米糍甜品(稍甜)。

其他主菜賣相亦唔錯,下次要逐一嘗試。

活在疫情下能嚐到咁超值嘅高質食物,感覺尚算有番啲安慰。相信好多食肆生意慘淡,我哋喺環境許可下真係要多D光顧,不但可以振興經濟,而且又可以平食高質食物,何樂而不為!

2020-03-03
2020-03-01 410 瀏覽
在痰痰日子,又要早點食,又要揀位坐,呢個我倆近日嘅左右銘😝行到呢間,居然有御膳,仲要只係$98! 我倆亦揀到想食嘅😃 便入去! 又有好位,實在太好了!店員又有禮,未食都開心咗😄😄 楝咗一個雞,一個魚😋首先,前菜,沙律,湯! 精緻好味👍🏼😋女友個鹽燒阿波尾雞扒御膳先到,好香,好靚!未食都覺好味😋 食落⋯⋯都好味呀!塊雞皮燒到好吸引,平時唔食雞皮嘅我倆,都食咗少少😛😋到我個西京燒銀雪魚御膳,都係好靚好精緻,好味呀,我覺得98蚊食到銀雪魚定食好抵!😃😋還有飯後甜品,我真心覺得$98一個御膳真係抵食👍🏼👍🏼😋
在痰痰日子,又要早點食,又要揀位坐,呢個我倆近日嘅左右銘😝

首先,前菜,沙律,湯! 精緻好味👍🏼😋
前菜、沙律、湯

鹽燒阿波尾雞扒御膳

西京燒銀雪魚御膳

還有飯後甜品,我真心覺得$98一個御膳真係抵食👍🏼👍🏼😋
2020-02-23
2020-01-11 730 瀏覽
聖誕節當然不會去食西餐,無咁多錢俾人賺。精靈話想食燒烤,知道這裏新開,而銅鑼灣的穴都是我的後宮,佢的姊妹店對佢有信心,食物的款式有些不同。先看枱上特價牌,三枝串燒加杯啤酒(half pint)$128,算底,串燒閒閒地$30串,揀咗感覺最貴鹿兒島五花腩2串,甫上枱香噴嘳燒香味,燒的程度不會過燶,多肥肉當然係五花腩的本色,靚油光自然係優品質,抹我朱唇一點濃,翻轉口腔滿溢香,滋味!月見免冶雞肉1串,以為月見係日本地方,原來係賞月,蛋又圓又大,好好欣赏,明月光,一心照亮,現在雞啄月,免治雞肉幼滑,甚麼雞?味道咸淡適中,加蛋係滑,但蛋香又不覺濃,但都吸引。雜菜天扶羅,咁细件,薯,南瓜……炸粉質素一般中下品。脆米三文魚卷佐香辣汁$88,因嫌軟蟹殼卷普通,試試,半熟三文魚捲飯三文魚, 青瓜絲,脆米捞红色豆辦醬,軟軟腍,靭靭地,脆脆的,辣辣點,多層次,㗳味!松葉蟹蓋海膽飯,我喜歡食在 銅鑼灣店,但今次麻麻, 海膽無海味, 仲葉蟹膏, 即混凝土色,好流質,稀水,過咸,恐它不新鮮會肚痛;米飯, 熱辣辣,有飯焦,香, 魚子卜卜鮮。聖誕快樂!
聖誕節當然不會去食西餐,無咁多錢俾人賺。

雜菜天扶羅,咁细件,薯,南瓜……炸粉質素一般中下品。

聖誕快樂!
鹿兒島五花腩串燒
脆米三文魚卷佐香辣汁
松葉蟹蓋海膽飯
2019-12-25
鹿兒島五花腩串燒
2020-01-05 676 瀏覽
剪完頭髮就已經lunch 時間,醒起上次經過有間日本嘢好似唔錯就去試一試,睇佢menu 都係偏貴果啲,但是個lunch set 我覺得ok 嘅,158蚊lunch set,可以揀2個小丼飯/1個小丼飯+2串串燒,配有前菜,烏冬,睇menu 都feel 到好飽,我叫左一個丼飯加2串串燒。沙律就無咩特別,但是隔離個冬瓜好好味 ,佢用上湯煮,好入味,好甜。丼飯要左蟹肉明太子丼,啲餸都算多,不過明太子無咩味,佢附有一隻蛋,撈埋落啲飯度好好食烏冬無咩特別,係好食果種清湯烏冬串燒叫左雞軟骨同牛舌,好好食ar 最後仲有甜品,又係一餐滿足嘅午餐,下次去試下食刺身先。

烏冬無咩特別,係好食果種清湯烏冬

串燒叫左雞軟骨同牛舌,好好食ar

最後仲有甜品,又係一餐滿足嘅午餐,下次去試下食刺身先。

2019-11-22 794 瀏覽
一次比一次差,社會運動開始後,學校停課,星期六、日又出不到街,所以TKO本區餐廳(除藍色外)生意普遍好了,這個集團每一次都是新開張做得好好,一多客少少就開始質素下降,魚生飯原先用料足,現在竟變了平價魚生,連三文魚也要薄切,螺肉有沙,不知所謂,三隻梅到爛哂的細小甜蝦,賣相嘔心,成碗魚生飯一啲鮮甜味都沒有,只有鹹、鹹、鹹,飯好像隔夜一樣又硬、又黏、又酸,好唔新鮮,甜品兩舊唔知咩糯米,好難食,相信唔會再幫襯
魚生飯