餐廳: 知粥嘗樂
資訊:

2024-03-08 204 瀏覽
平時嚟炮台山上堂都係準時上堂,一上完堂即刻走,第一次上堂前去食嘢,一點左右,所有餐廳都好多人,總於搵到間食肆唔使等位。雖然話唔使等位,但係都好多人。職員都有禮,出食物好快,天氣有啲凍食粥都唔錯,除咗粥仲有粉麵飯。牛肉腸,腸粉都滑,味道可以。豬膶腸。蒸蘿蔔糕,唔會一夾起就散。牛脷酥,幾新鮮酥脆。食粥點都要有油炸鬼。及第粥,粥底夠棉。生滾粥雙拼(皮蛋,粉腸)。招牌皮蛋芫茜湯麵(鮮牛,雞翼米線),芫茜湯濃味啲會更好。

牛肉腸,腸粉都滑,味道可以。

豬膶腸。

蒸蘿蔔糕,唔會一夾起就散。

牛脷酥,幾新鮮酥脆。

食粥點都要有油炸鬼

及第粥,粥底夠棉。

生滾粥雙拼(皮蛋,粉腸)。

招牌皮蛋芫茜湯麵(鮮牛,雞翼米線),芫茜湯濃味啲會更好

2023-12-19
2024-01-11 318 瀏覽
下午諗住快食個晏就入去呢間食,記得之前食過食物都ok~今次見有個招牌皮蛋芫茜湯米線咪諗住試吓,可選兩個餸,就選左豬肉片同豬潤。碗米線來到,只見到舖在上面啲豬潤全部有血水在面,不是誇張是真的在豬潤上有鮮血水,我知道豬潤煮太耐會唔好食,但我未見過係有鮮血係面,即刻叫其中一個姐姐來同佢講,跟住佢話係咁架,就用匙羹🥄按啲豬潤落湯度浸,話一陣食無問題咁我都算,所以第一時間都無諗住影低張相,諗住算啦由佢等啲熱湯浸吓,我大概食左一陣再夾舊豬潤試,一咬又係紅血水,跟住夾多幾舊放面,無頭先既血水,但好明顯係未熟,我真係唔敢食囉跟住再叫個阿姐過來睇,佢睇完就話叫我話比大家姐聽,第二個埋來睇又係咁,我都仲無出聲,心諗你地無野嘛?有問題食品唔係應該即刻處理,即係類似叫個客自己同師傅講,職員唔係應該去同大位講客人食品有問題叫佢去處理架咩?我等完又等都無見到佢地所講既大家姐出來,仲叫我飲吓野先,又話去左厠所叫我等吓終於火都來,我話我趕時間架,同佢地講呢啲係咪應該你地去叫你哋去處理呀?最後一個阿姐走來幫我收左碗野去比師傅整過,一早就應該係咁啦,搞咩啫??最後碗米線出番來,係幫我煮番原碗熟啲咁解。野幾好食都無用,好似
下午諗住快食個晏就入去呢間食,記得之前食過食物都ok

招牌皮蛋芫茜米線(加豬潤/肉片)

野幾好食都無用,好似驚死俾人鬧咁唔去處理,推個客自己去講。

真心講碗米線唔係唔好食,但豬潤真係太生,員工處理手法亦相當有問題
2024-01-06 225 瀏覽
🇭🇰知粥嘗樂·生滾豬肚肉片粥$50 油菜+$4 l 皮蛋艇仔粥$28我哋嗰日睇完網球想食粥 見OpenRice評價幾好 就入咗去 點知都幾失望🫢佢個生滾豬肚肉片粥 粥底比較一般 好淡 而且佢個豬肚洗得唔係好乾淨 有啲苦味 🫢好在個肉片正常😂之後個皮蛋艇仔粥就更差 佢係直頭無咩味 而且入邊啲料雖然都多 但係都係冇乜味嘅🫢🫢·#rbyeat#rby港式 #rby粥品#rby北角 #rby炮台山·📍北角炮台山英皇道175號地舖
🇭🇰知粥嘗樂
生滾豬肚肉片粥$50 油菜+$4 l 皮蛋艇仔粥$28
#rbyeat
#rby港式 #rby粥品
#rby北角 #rby炮台山
生滾豬肚肉片粥
2023-12-23 215 瀏覽
常餐來説 原來很多冰室晚市已經沒有得點常餐 這裏還有常餐 價錢來說其實好過其他好多 單憑這一點已經難得,但不單止,這裏的麵食出前一丁還要是標準配置不用加錢 老闆再次在餐牌上展現出滿滿誠意 不坑錢這還不夠,足足有2個位置都不加收費用了比其他地方還多送了一些餸菜仿鮑片 作為外食族的我 深深體會到老闆這種做壞同行的誠意 絕對respect 必須上來表揚一下火腿奄列雖然是用舊式的煎法,但內裏都有嫩滑的部分 今時今日50元的價格有咁多野 已經是同業的上限 當然質素一定有上升的空間 但還挑剔的話真不是人了
常餐來説
原來很多冰室晚市已經沒有得點常餐
這裏還有常餐 價錢來說其實好過其他好多
老闆再次在餐牌上展現出滿滿誠意 不坑錢
這還不夠,足足有2個位置都不加收費用了
比其他地方還多送了一些餸菜仿鮑片
必須上來表揚一下
火腿奄列雖然是用舊式的煎法,但內裏都有嫩滑的部分

2023-12-23
2023-12-13 206 瀏覽
叫咗個蠔豉豬骨粥套餐,加炒麵。粥煲得好入味,不過冇乜料,同埋唔夠熱。炒麵普普通通細細碟。套餐咁嗌粥加麵$38。加$4可以轉炸兩腸粉。加$6有嘢飲。下次會試吓叫其他嘢。
2023-12-03 163 瀏覽
呢間粥店嘅特色唔止係各款豐富嘅粥品,仲有熱辣辣嘅點心、小食同小炒,款式好多,樣樣都想食揀到眼花撩亂。沙薑雞 (半隻) $83雞都幾大隻,鮮嫩嘅雞肉同香氣四溢嘅沙薑,用汁呢送飯好鬼正!豉油皇炒鵝腸 $88鵝腸炒得好入味,有獨特嘅豉油香氣,非常爽脆!雪菜火鴨絲炆米 $60鴨肉絲嘅炆製充分入味,配以雪菜嘅清新,好夠鑊氣!仲要大碟夾抵食夠2-3人份量!雙拼粥 - 皮蛋碎牛 $28碎牛肉同皮蛋嘅滋味滲入粥底,暖胃又滿粥。油炸鬼 $13油炸鬼外酥內軟,搭配粥更加美味。牛肉腸粉 $23腸粉皮薄嫩滑,牛肉餡豪不吝嗇。香煎蘿蔔糕 $12外面香脆,內軟滑美味,點辣椒油食好香口。凍豆漿 $6 好驚喜豆漿好大杯,好重豆味又滑口。

沙薑雞 (半隻) $83
雞都幾大隻,鮮嫩嘅雞肉同香氣四溢嘅沙薑,用汁呢送飯好鬼正!

豉油皇炒鵝腸 $88
鵝腸炒得好入味,有獨特嘅豉油香氣,非常爽脆!

雪菜火鴨絲炆米 $60

雙拼粥 - 皮蛋碎牛 $28
碎牛肉同皮蛋嘅滋味滲入粥底,暖胃又滿粥。

油炸鬼 $13
油炸鬼外酥內軟,搭配粥更加美味。

牛肉腸粉 $23
腸粉皮薄嫩滑,牛肉餡豪不吝嗇。

香煎蘿蔔糕 $12
外面香脆,內軟滑美味,點辣椒油食好香口。

凍豆漿 $6
好驚喜豆漿好大杯,好重豆味又滑口。

2023-12-02 84 瀏覽
回家途中刮起大風,寒風刺骨,跟家人想吃點熱東西暖胃,就決定光顧 知粥嘗樂。知粥嘗樂除了粥品出名外,小菜也好似幾吸引。想試海鮮粥已賣完,湯飯系列也好吸引叉燒腸粉 $23腸粉皮較有質感,有點滑身,叉燒餡算多。油炸鬼 $12幾脆口,配粥也不錯熱騰騰的生滾煲仔粥上檯點了豬潤及魚腩,粥底夠綿滑又香,豬潤份量好多,爽口鮮味,魚腩有3大件,嫩滑又啖啖肉,粥品確實出色。椒鹽鮮魷 $93賣相好吸引,避風塘風味不錯,鮮魷彈牙又好惹味。

知粥嘗樂除了粥品出名外,小菜也好似幾吸引。

想試海鮮粥已賣完,湯飯系列也好吸引

叉燒腸粉 $23
腸粉皮較有質感,有點滑身,叉燒餡算多。

油炸鬼 $12
幾脆口,配粥也不錯

熱騰騰的生滾煲仔粥上檯

椒鹽鮮魷 $93
賣相好吸引,避風塘風味不錯,鮮魷彈牙又好惹味。
2023-11-24 58 瀏覽
天氣漸漸轉涼,晚上仲會感覺有啲秋意的冬意⋯⋯涼涼哋就想食粥⋯⋯食粥就最舒服啦,又暖胃又暖身⋯⋯生滾粥就最好不過😏😋⋯⋯但係朋友又想食小菜⋯⋯呢間餐廳就啱晒啦😬口水雞口水雞能夠帶出雞肉嘅鮮香⋯⋯麻、辣、香帶點鹹鮮,超好吃!雞件肉質鮮嫩!醬汁相當濃厚!非常香口!椒鹽魷魚這款香脆可口的小食,竟然在這間食店裏尋找到!充滿大排檔的鑊氣!估佢唔到!😋口感酥脆,又鮮味之餘!又帶點香辣😋⋯⋯加埋酥炸洋蔥🧅超正⋯⋯生滾粥雙拼魚腩加肉丸!魚腩相當鮮味!粥底加入魚腩,鮮味倍增!魚腩剛剛熟!非常滑溜!配埋肉丸又有魚又有肉😬⋯⋯及第粥及第粥屬於粵菜嘅傳統之一⋯⋯豬肉丸,豬肝、豬粉腸普通嘅粥店未必會有⋯⋯這是童年的回憶⋯⋯生滾粥將所有嘅材料滾在粥底裏面,非常鮮味⋯⋯炸兩有粥品點少得炸兩⋯⋯最鍾意佢就係醬汁自己可以任加😋煎堆都係我哋嘅至愛!朋友叫了凍朱古力🍫⋯⋯竟然有鹹檸七😎我係唔會錯過嘅😎😬這間食店包羅萬有,又有傳統作品,又有鑊氣小炒👍犀利😬
天氣漸漸
轉涼,晚上仲會感覺有啲秋意的冬意⋯⋯
涼涼哋就想食粥⋯⋯
食粥
就最舒服啦,又暖胃又暖身⋯⋯
生滾粥就最好不過😏😋⋯⋯
但係朋友又想食小菜⋯⋯

呢間餐廳就啱晒啦😬

口水雞

口水雞能夠帶出雞肉嘅鮮香⋯⋯
麻、辣、香帶點鹹鮮,超好吃!
雞件肉質鮮嫩!
醬汁相當濃厚!非常香口!

椒鹽魷魚

這款香脆可口的小食,竟然在這間食店裏尋找到!
充滿大排檔的鑊氣!估佢唔到!😋
口感酥脆,又鮮味之餘!又帶點香辣
😋⋯⋯
加埋酥炸洋蔥🧅超正⋯⋯

生滾粥雙拼

魚腩加肉丸!
魚腩相當鮮味!
粥底加入魚腩,鮮味倍增!
魚腩剛剛熟!非常滑溜!
配埋肉丸又有魚又有肉😬⋯⋯

及第粥

及第粥屬於粵菜嘅傳統之一⋯⋯
豬肉丸,豬肝、豬粉腸普通嘅粥店未必會有⋯⋯
這是童年的回憶⋯⋯
生滾粥將所有嘅材料滾在粥底裏面,非常鮮味⋯⋯

炸兩

有粥品點少得炸兩⋯⋯
最鍾意佢就係醬汁自己可以任加😋

煎堆都係我哋嘅至愛!

朋友叫了凍朱古力🍫⋯⋯

竟然有鹹檸七😎我係唔會錯過嘅😎😬

這間食店包羅萬有,又有傳統作品,又有鑊氣小炒👍犀利😬

1K
2023-11-11 158 瀏覽
有日好想食粥、蘿蔔糕,去到北角呢間粥麵小店,原來好受街坊歡迎,晚市坐滿人,價錢相宜🥢鮮蝦腸粉💰$29估唔到小店嘅蝦腸都幾有水準,腸粉夠滑,蝦又爽口,唔多油所以有少少黏口🥢煎蘿蔔糕💰$17每日即製蘿蔔糕,見到成盤蘿蔔糕面都有臘味、瑤柱,到切件煎好上枱、甩下甩下冇咁多,但煎得香口,質感都好食🥣沙巴龍躉粥(小)💰$98要細嘅砂窩粥都好大盤,二個人都食唔晒,粥好夠味又好綿滑,沙巴龍躉腩就好滑好食,其他部位多骨要小心🍚蔥油豬扒炒菜飯💰$63豬扒煎得幾好,好多菜,啱晒先生食🚩知粥嘗樂 (北角)📍北角炮台山英皇道175號地舖

🥢鮮蝦腸粉💰$29

🥢煎蘿蔔糕💰$17

🥣沙巴龍躉粥(小)💰$98

🍚蔥油豬扒炒菜飯💰$63
豬扒煎得幾好,好多菜,啱晒先生食

🚩知粥嘗樂 (北角)
2023-11-11 110 瀏覽
依家啲舖頭食物比較多元化,之前去過呢間知粥嘗樂,而家都唔係淨係食白粥油器咁簡單,而家仲有好多砂鍋粥,小炒及小菜。坐低叫咗叫砂鍋及弟粥,用上砂鍋嘅煮法,內臟嘅鮮甜味特別突出,成個粥入口又綿又滑,咁樣煮嘅內臟特別爽脆。之後就叫咗另一碗艇仔拼肉丸,呢度啲粥可以有三拼,我拼上皮蛋及肉丸,咁食粥都唔使咁悶,食嚟食去嗰幾味,艇仔粥除咗正常牛肉碎魷魚花生,仲用了仲有少少魚肚,所以食材比較矜貴,材料非常豐富。叫咗兩個小菜一個係鮮魷炒西蘭花,魷魚彈牙,西蘭花炒得爽脆清甜,上枱仲聞到好香鑊氣。魚香茄子煲,材料好豐富,用上蒜蓉乾蔥粒豆瓣醬,入口味道充滿鹹香,加上肉碎,一定要配上幾碗白飯。跟餐配埋凍檸茶,完全係粥粉麵店同茶餐廳嘅合體,一班人幫襯完全吾使擔心搵唔到自己想食嘅嘢!
2023-10-31 113 瀏覽
坐低要咗一個套餐好快就嚟咗碗粥,但左睇右睇都唔似係廣東粥,表面睇比較似潮州粥但又冇潮州粥咁有*米氣*比較似湯多過粥,食咗一啖覺得比較*清淡㗎*所以加咗啲鹽,再食多一啖又好似冇乜分別唯有加多啲豉油,終於可以食到豉油味,而家周圍環境麻麻有啖粥水食都應該感恩,不過要俾四十蚊嘅粥水似乎太過咗啲😡
2023-10-31
2023-09-29 242 瀏覽
大家樂集團其下餐廳,姐姐們服務態度其差。北角區很多食店,坐落在此,一是食物質素高,或環境服務好,或價錢平。但此食店,食物一般,飯餸咸,菜有咋,只有燒味合格,但比起附近茶餐廳並不是出衆。最致命是服務態度,叫茶無茶,碗碟筷自助。姐姐還將服務不周,推向廚房出水不快,所以沒茶沒水。對不起或不好意思都沒有一聲。相信距離關門大吉,也不遠矣。
大家樂集團其下餐廳,姐姐們服務態度其差。
相信距離關門大吉,也不遠矣。
2023-08-25 843 瀏覽
運動非常重要!相約咗啲friend 去維多利亞公園游水⋯⋯游完水特別肚餓⋯⋯又想食粥,又想食小菜又想食油炸鬼!這間小食店就啱晒啦⋯⋯知粥嘗樂📍北角炮台山英皇道175號地舖☎️ 2802 6128這間食店比一般嘅粥店乾淨清潔⋯⋯食物質素,估唔到咁高⋯⋯見到佢係平日都已經全場爆滿😋沙巴龍躉粥粥品口感綿密,乃是上品⋯⋯龍躉鮮甜爽口!而且份量都好多!有時粥品都有高低😎這裏的作品是高質⋯⋯😋加埋油炸鬼同吃超正⋯⋯煎堆梗係唔少得啦😋😋叉燒腸粉即拉腸粉!叉燒份量好多添!鑊氣小炒椒鹽魷魚魷魚相當新鮮!份量頗多!非常香脆!加上很多洋蔥超香口!味道媲美飯店!估唔到咁有鑊氣!沙薑雞雞件相當滑溜!味道非常香濃!好少有好多砂礓粒鋪在面上⋯⋯真係另一番風味!好味😋⋯⋯好少有粥店提供凍飲!呢度都有😎真係正😎⋯⋯
運動非常重要!相約咗啲friend 去維多利亞公園游水⋯⋯
游完水特別肚餓⋯⋯
又想食粥,又想食小菜又想食油炸鬼!這間小食店就啱晒啦⋯⋯

知粥嘗樂
☎️ 2802 6128

這間食店比一般嘅粥店
乾淨清潔⋯⋯食物質素,估唔到咁高⋯⋯
見到佢係平日都已經全場爆滿😋

沙巴龍躉粥

粥品口感綿密,乃是上品⋯⋯
龍躉鮮甜爽口!而且份量都好多!
有時粥品都有高低😎這裏的作品是高質⋯⋯😋

加埋油炸鬼同吃超正⋯⋯

煎堆梗係唔少得啦😋😋

叉燒腸粉

即拉腸粉!叉燒份量好多添!

鑊氣小炒
椒鹽魷魚

魷魚相當新鮮!份量頗多!
非常香脆!加上很多洋蔥超香口!
味道媲美飯店!估唔到咁有鑊氣!

沙薑雞

雞件相當滑溜!味道非常香濃!
好少有好多砂礓粒鋪在面上⋯⋯
真係另一番風味!好味😋⋯⋯

好少有粥店提供凍飲!
呢度都有😎真係正😎⋯⋯
  • 沙薑雞
  • 椒鹽魷魚
  • 沙巴龍躉粥
2023-06-11 310 瀏覽
天時暑熱,沒有什麼胃口,食返碗粥最舒服不過了。位於炮台山的知粥嘗樂,位置顯眼,交通便利,今晚過黎試下。點左個套餐,魚腩粥,配蝦米腸粉,魚腩好大件,而且滑,粥底夠綿,蝦米腸粉好香蝦米味,味道唔錯。除左粥粉麵飯,還有小炒,於是點左個蝦醬通菜炒牛肉,牛肉嫩滑夾大件,通菜因為有蝦醬,鹹香惹味😋,份量亦唔少。再來一份豉油王炒鵝腸,鵝腸很爽,味道清淡,份量也很足。最後再飲返杯熱奶茶,杏仁霜,總體價格適宜,值得一試。
天時暑熱,沒有什麼胃口,食返碗粥最舒服不過了。
位於炮台山的知粥嘗樂,位置顯眼,交通便利,今晚過黎試下。
再來一份豉油王炒鵝腸,鵝腸很爽,味道清淡,份量也很足。
最後再飲返杯熱奶茶,杏仁霜,總體價格適宜,值得一試。
2023-05-13 283 瀏覽
天氣有少少涼涼地,加上放工後唔知食咩好🤔🤔 突然心血來潮想食粥,於是試下炮台山既知粥嘗樂,食下咩咩味道。店內都有7成人,有些睇緊電視,目測有旅客,有街坊,亦有放工人士。這裡除了粥品外,都有賣單餸或碟頭飯,算多元化😄生滾粥套餐豬膶粥 - 用個煲煮滾上,內裡有4-5塊豬膶,豬膶較薄,煮得較老,有少少鞋;粥底有少少咸,可能豬膶調味後滲入粥底🤔味道不過不失啦。蔥花蝦米腸粉 - 油份冇咁多,蝦米唔太多,粉漿較得適中,唔會好厚粉。味道正常,有陣陣米味😇

生滾粥套餐
生滾豬膶粥